Lasagne och om LCHF i Debatt, Expressen och USA

Turkisk Lasagne

Lasagne var en av mina favoriträtter förr, på den tiden jag åt mängder med pasta.

Nu har jag kommit på att den blir ju bara ännu godare, om man lagar den med olika sorters grönsaker.

Ibland gör jag min glutenfria Lasagne med zucchini, nu blev det mangold och aubergine som fick agera lasagneplattor.

Många tror ju att bara för att man äter LCHF, så består kosten till stor del av proteiner och fett.

Såg på Debatt på nätet idag, där LCHF fick ynka 15 minuter i programmet.

Tyvärr fick vår Kostdoktor, Andreas Eenfeldt, inte mycket utrymme av programtiden.

Katrin Zytomierska gjorde däremot riktigt bra ifrån sig, hon hade svar på tal och har funnit sig väl tillrätta med kosten.

Det hettade till som mest i programmet Eftersnack, som bara visas på nätet, när en dietist ansåg att vi borde äta bara 200 gr kött per vecka.

Det blir rätt svårt att få i sig rätt mängd proteiner då, tyckte både Katrin och jag här vid datorn.

Jag själv blandar både kött, fisk, fågel, ägg och ost, för att tillsammans med mängder av grönsaker få en varierad kost under veckan.

Till det här lägger jag, som numer är normalviktig, in lite nötter, bär eller frukt som dessert ibland.

Sen jag drog ner på kolhydraterna, till förmån för mer fett, så har ju min hälsa stadigt förbättrats.

Fibromyalgin påminner mig bara om sin existens vid dagar med sämre väder eller om jag tagit i lite för mycket.

Skulle jag bara äta 200 gr kött, fisk, fågel eller ägg, ja då skulle jag definitivt inte må bra.

På en kost med mängder av kolhydrater från pasta, bröd och frukt, hade jag konstant värk och trötthet som ständiga följeslagare.

På den tiden blev det istället för lite av både proteiner och fetter. Den balans jag fått till idag har fått hälsan att återvända till min numera 50-åriga kropp.

Något jag har att tacka alla duktiga förespråkare av LCHF för. Om flera av dem kan Du nu i helgen läsa i Expressens nya LCHF-bilaga.

Den här kostmodellen har verkligen kommit för att stanna, både hos mig och bland en stor del av befolkningen.

Igår omtalades vårt sätt att äta och LCHF’s popularitet även borta i USA, på Low Carb Diets.

Imorgon kan Du läsa mer om min tolkning av Medelhavskost på LCHF-vis inne på Kostrådgivarna.se.

Lasagne 2-3 port

300 gr Köttfärs från gräsbetesdjur

1 gul Lök

2 Vitlöksklyftor

2 Tomater

3 msk Smör

1 msk Tomatpuré

1 msk Oregano

1 msk Paprikapulver

1 msk Balsamvinäger

1 tsk Worcestersauce

Havssalt och Svartpeppar

Att varva med

1 liten Aubergine

200 gr Mangold

3 msk Smör

Havssalt

Osttäcke

3 Ekologiska Ägg

50 gr riven Halloumi

2 dl Grädde

Havssalt och Svartpeppar

Hacka lök, vitlök och tomater fint. Fräs köttfärsen i smöret, blanda ner tomatpurén och låt fräsa med en stund.

Krydda och rör ner tomathacket, kryddor och såser. Koka upp och låt småputtra på svag värme i 30 minuter.

Skiva aubergine och skär mangolden i grova bitar. Har du inte sån, fungerar färsk bladspenat också bra.

Bryn aubergine och mangold i smör, krydda med salt. Blanda alla ingredienser till osttäcket.

Lägg ett lager aubergineskivor i en smord ugnsform. Fördela hälften av köttfärssåsen jämnt över.

Häll på hälften av ostsmeten. Lägg på mangolden och resten av köttfärssåsen.

Avsluta med ett täcke av ostsmeten och lägg några små delade cocktailtomater runtom.

Grädda på 175° i 35-40 minuter. Servera med en Grönsallad med kallpressad Olivolja och Balsamvinäger och Tzatziki.


Äppelpaj på härliga vinteräpplen

Härligt äppelpaj recept på en skånsk äppelpaj och smulpaj från Bakspecialisten Jessica!  Receptet är en blandning  av skånsk äppelpaj och smulpaj. Ingredienser Pajbotten Smör, att smöra formen med 2 dl ströbröd Pajfyllning 5-6 äpplen 3 dl äppelmos 3 msk mald kanel Smultopping 250 g smör 2 dl strösocker 2 dl havregryn 2 dl ströbröd 2 dl … Continue reading Äppelpaj på härliga vinteräpplen

Inlägget Äppelpaj på härliga vinteräpplen dök först upp på Äppelpaj.se.

Frökex med Kardemumma och Baka med LCHF

Kex till morgonkaffet

Nu har vi kommit i ordning i vårt fina boende nere i Alanya. Regnet har vräkt ner den första veckan, då är det skönt att bo i en varm och bekväm lägenhet.

För första gången på många år, har vi hyrt en fullt utrustad lägenhet, så nu har vi en riktig gasspis och ugn.

Annars är de flesta hotell utrustade med bara en elektrisk kokplatta, så nu blir det lite roligare att laga mat.

Jag hade med Fiberhusk och Pofiber hemifrån, så nu blev det en vidareutveckling av mitt glutenfria Fröknäcke som jag gjorde i somras.

Smaken blir lite som skorpor, perfekt till morgonkaffet, med smör och ost på.

När vädret blivit bättre, följer fler inlägg med bilder från ett vårgrönskande Alanya och alla dess grönsaksmarknader.

Under tiden kan Du ta en titt på alla fina LCHF-böcker som ligger på Topplistan inom Familj och hälsa hos nätbokhandeln Bokus.

Där placerar sig min och Annika Dahlqvist‘s kokbok LCHF för seniorer på en hedrande 10e plats just nu.

Det har verkligen kommit många böcker på temat lågkolhydratkost nu i vinter.

Kul att det blir fler och fler alternativ till de vanliga kokböckerna, som är fyllda av kolhydratstinna recept med gluten och massor av socker.

Vill Du baka lite sötare kaffebröd, men ändå helt LCHF-anpassat? Då ska Du ta en titt på Baka med LCHF av Mariann Andersson.

Där finns mängder av läckra bakverk, som Kladdkaka, Semlor, Hallonmoussetårta och Cupcakes.

De är bakade helt utan vanligt socker och mjöl, Mariann använder bara Stevia och Sukrin/Erythritol i sina kakor.

Istället för vetemjöl hålls kakorna ihop av kokosnötmjöl.

Ser fram emot att få provbaka en del av kakorna vid nåt festligt tillfälle när jag kommer hem.

Inne på Marianns LCHF mat och bak kan Du fram till den 10/2 köpa boken för endast 129 kr. Här hittar Du den annars hos Bokus.com.

Frökex med Kardemumma

1½ dl Sesamfrön

1 dl Linfrön

2 msk Pofiber

1 msk Fiberhusk

1 msk mald Kardemumma

1 msk Honung eller Sukrin

1 tsk Havssalt

½ dl smält Smör

2½ dl kokande Vatten

Blanda samman alla torra ingredienser i en bunke. Koka upp vatten, tillsätt smör och honung eller sukrin.

Rör ihop alltsammans ordentligt, häll ut på bakplåtspapper. Bred ut smeten till en jämn kaka över hela plåten 33×30 cm.

Grädda i mitten av ugnen på 150° i 45 minuter. Ta ut plåten efter 30 minuter och skär kakan i små fyrkanter, det går enklast med en bakskrapa av metall.

Grädda ytterligare i 15 minuter. Ta ut och sära lite på kexen. Låt torka på 50° i 2-3 timmar. Förvara i lufttät burk.

Kexen är väldigt goda med smör och ost på, till en kopp kaffe eller thé.


Laxbakelse till nyår


En enkel förrätt att tillaga, men som ser arbetad och påkostad ut.

Till en bakelse behöver du två skivor vitt bröd.
100-150g skagenröra, eller annan röra som du har som favorit
3 skivor kallrökt lax
svart caviar, citronskiva,dillkvist till dekoration

Skär ut cirklar av brödskivorna, ca 7-8 cm. Lägg på skagenröra på båda och bygg en bakelse. Klä den med laxskivorna för att sedan dekorera.
Enkelt,va !!??

Dessa bakelser går utmärkt att förbereda dagen innan och sedan förvaras i kylskåp.

LCH recept för smarrigt lchf bröd

LCHF recept bröd

Ett gott och enkelt bröd som är perfekt för dig som går på LCHF dieten!

Smarrigt Lchf bröd
Tid: 30 minuter
Portioner: 6 st

Ingredienser
50 g apetina eller annan fetaost
1dl turkisk youghurt
1 ägg
2msk fiberhusk
2tsk bakpulver

Så här gör man
Mosa fetaosten med en gaffel. Blanda ihop ost, youghurt och ägg. Rör sedan ner fiberhusk och bakpulver.
Blanda väl och låt stå 10 min.

Gör sedan bollar och lägg på pappersklädd plåt. Garnera med solroskärnor eller andra frön om du vill.
Grädda i ca 18 min i 200grader.

Låt bröden svalna helt på plåten innan du rör dem. Njut!! :)

Skrivet av Anna från http://vitdrom.blogspot.com/

Kurts äppelkaka
Så här gör du Smörj en form, 24-26 cm med smör och ströbröd. Smält smör, häll i mjölk och kaffepulver och koka upp. Blanda mjöl, bakpulver och vaniljsocker. Blanda ägg och socker med mjölkblandning och mjölblandning och häll i formen. Skala ner äpplen och skär i bitar, blanda äpplena med kanel och socker. Stick ner [...]
Gammaldags Äppelkaka
Blanda de torra ingredienserna, fördela smöret däri, tillsätt mjölk och ägg. Häll i smord och bröd form, vänd äppelklyftorna i socker och kanel, lägg dem på smeten. Grädda kakan ca 35 min i 160 grader. En väldigt god kaka som blir saftig. Ingredienser: 2 dl strösocker 4 dl vetemjöl 2tsk bakpulver 1tsk vaniljsocker 50 g [...]
Gammaldags rabarberkaka

Blanda de torra ingredienserna, fördela smöret däri, tillsätt mjölk och ägg. Häll i smord och bröd form, vänd rabarberskivorna i socker och kanel, lägg dem på smeten. Grädda kakan ca 35 min i 160 grader. En väldigt god kaka som blir saftig.

Ingredienser:
2 dl strösocker
4 dl vetemjöl
2tsk bakpulver
1tsk vaniljsocker
50 g smör eller margarin
1    ägg
2 dl mjölk eller grädde
3-4  rabarber i rabarberskivor
kanel och socker

Originally posted 2009-09-17 02:15:21. Republished by Blog Post Promoter

Inlägget Gammaldags rabarberkaka dök först upp på Rabarberpaj.se.

Gammaldags Äppelkaka

Blanda de torra ingredienserna, fördela smöret däri, tillsätt mjölk och ägg. Häll i smord och bröd form, vänd äppelklyftorna i socker och kanel, lägg dem på smeten. Grädda kakan ca 35 min i 160 grader. En väldigt god kaka som blir saftig. Ingredienser: 2 dl strösocker 4 dl vetemjöl 2tsk bakpulver 1tsk vaniljsocker 50 g … Continue reading Gammaldags Äppelkaka

Inlägget Gammaldags Äppelkaka dök först upp på Äppelpaj.se.

Maggans rabarberkaka

Smält matfett och låt det svalna något. Vispa ägg och socker
poröst. Tillsätt matfett och mjölk. Blanda mjöl och bakpulver
och rör det i smeten.
Häll hälften av mandeln i en stor plastplåse (fryspåse)
tillsammans med kokosflingor, kanel, socker och
vaniljsocket. Skaka om. Skaka sedan om igen fast med
äppelrabarberskivor inuti.

rabarberskivor varje rabarber i 10-12 bitar. Skaka om så alla sidor av
rabarberskivorna blir pudrade. Observera att detta görs strax före
gräddningen så att äppelbitarna inte hinner fukta sig.

Häll smeten på plåten och placera ut rabarberskivorna i
smeten. Strö sedan över alltihop de sista resterna av
mandeln.

Ställ sedan in långpannan med kaksmeten i ugnen på 175°C
ungefär 40 minuter. Låt kakan färgas gyllenbrun.
Servera med vaniljsås.

Ingredienser
* 1 1/2 dl Kokosflingor
* 200 gr margarin
* 4 st ägg
* 4 dl socker
* 2 dl gräddmjölk
* 5 dl vetemjöl
* 3 tsk bakpulver
* 1 dl hackad mandel (grovt)
* 2 msk vaniljsocker
* 1msk kanel
* 4 rabarber (brukar oftast behövas runt 6)
* Till plåten behövs även margarin eller smör+ ströbröd
* (går självklart att skippa kokosflingorna om man inte tycker om det eller inte tål)

Originally posted 2009-09-17 02:09:10. Republished by Blog Post Promoter

Inlägget Maggans rabarberkaka dök först upp på Rabarberpaj.se.