Nyttigare pannkakor
Idag får du tips på ett näringsrikt sätt att göra pannkakor, passar fint både som frukost eller ett enklare kvällsmål.
Här har jag använt äggvitor, som blir över när man gör egen bearnaise och majonnäs.
Med stekt fläsk, varmrökt fisk eller några skivor ost och en sallad så blir pannkakan ännu mer mättande.
Vill du ha en soppa innan pannkakan så testa den här krämiga svampsoppan med baconströssel.
Som du kanske sett här på bloggen så förespråkar jag att man ska äta rejäla mål med få kolhydrater tre gånger per dag och inte vara snål med fettet.
Det är den kosthållningen som sen 10 år gett mig hälsan, orken och normalvikten tillbaka, så det kanske fungerar för dig med?
Glutenfria Pannkakor
3 äggvitor
1 ägg
1 dl grädde/kokosgrädde
1 msk psylliumfrön eller chiafrön
ca ½ krm salt
Vispa ihop smeten och låt den svälla i minst en timme, fröna sväller och binder ihop smeten bra.
Rör om ordentligt och grädda smeten som vanliga pannkakor i smör eller kokosolja i en liten stekpanna.
De sväller upp rejält efter vändningen, men sjunker sedan ihop, nästan som en sufflé.
På bilden har jag serverat pannkakan med tinade blåbär, smör och en klick crème fraiche.
Bilden nedan är på pannkakor med fiberhusk från kokboken Gammaldags husmanskost på nytt sätt, som jag skrev med Annika Dahlqvist.
Boken som är ett samlat nytryck av mina slutsålda böcker LCHF för seniorer och Långkok för LCHF och Paleo hittar du här på Adlibris Bokrea, just nu för bara 129 kr.
Klassiska smaker till Nyårsfirandet
Så var då 2018 på väg mot sitt slut och ett nytt och spännande år står för dörren.
Idag bjuder jag på tips till en nyårsmeny med klassiska recept, den typ av mat som alltid var mest populär när jag jobbade som kallskänka, kock och köksmästare under 18 år på olika restauranger.
Nyskapande mat, ofta vegansk, må vara trendigt på menyerna idag, men det är ofta de välkända rätterna som går hem hos gästerna, oavsett om det är hemma eller ute på krogen.
Det märks inte minst på hur populär den här bloggen och mina kokböcker blivit, de används som receptbank av väldigt många.
2019 kommer att innehålla en hel del spännande utmaningar för mig, så nyårslöftet till mig själv blir att jag drar ner på närvaron på sociala medier.
Bloggen kommer jag fortsätta skriva på lite då och då för att du ska få tips på god och lättlagad mat till vardags och fest.
Istället för att lägga ner mycket tid på nätet i övrigt kommer jag istället att satsa min lediga tid på att bygga upp hälsan och styrkan ännu mer, med hjälp av maten och träningen.
Både jag och Lennart har under de senaste 15-20 åren kämpat med flera svåra sjukdomar och lyckats, på ett närmast mirakulöst sätt, ta oss tillbaka till en hälsa vi båda trodde var ouppnåelig.
Med hjälp av min typ av hälsosam och njutbar lågkolhydratmat och med en daglig dos av träning, anpassad efter våra behov, är vi idag friskare, starkare och även slankare än på många år.
Lennart är 75 och jag blev nu i höst 57, så vi kan båda skriva under på att det är aldrig försent att förändra sitt liv.
Här alldeles nytagna bilder på oss från julafton, den på Lennart är från vår något kyliga morgonpromenad och den på mig från eftermiddagens betydligt varmare utflykt med linbanan till Borgen.
Temperaturskillnaden kan vara rätt stor under dagen här nere i Alanya, de höga bergen runtom staden är vackert snöklädda.
Vill du ha mer inspiration och tips på hur jag gjort för att vi ska må så bra som vi gör idag, så rekommenderar jag att du köper nån av mina böcker.
Här nedan följer länkar till mina svenska kokböcker, just nu har Bokus rea på både Diabeteskokboken och Bönkokboken.
Birgitta Höglunds bästa grilltips
Gammaldags husmanskost på nytt sätt, med Annika Dahlqvist
Diabeteskokboken för män, med Lars-Erik Litsfeldt
Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken, med Lars-Erik Litsfeldt och Patrik Olsson
Nu över till 3-rättersmenyn, med tips på rätter som passar både gäster som är köttätare eller håller sig till grönsaksbaserad mat, jag själv föredrar en mix av dem båda.
Dela gärna inlägget vidare så fler kan få njuta av naturligt god mat i Nyår.
Gott Nytt 2019
Skagenfyllda skinkkorgar
1 dl hackade, färska räkor
2 msk majonnäs
1 msk finhackad gräslök
1 msk finhackad dill
Lite pressad citron
Salt och cayennepeppar
ev löjrom till garnering
Blanda all ingredienser till skagenröran, låt stå i kyl medan du gör korgarna.
Korgar/skålar av lufttorkat kött:
12 tunna skivor av lufttorkat kött, jag använde Lomo-skinka
Forma skivorna till små korgar och lägg i småbrödsformar, konfektformar eller forma dem över ett botten på ett smort, litet snapsglas.
Ställ in korgarna i ugnen på 75º och låt stå inne en timme.
Lossa korgarna försiktigt, ställ på ett fat och låt stå och torka på eftervärmen.
Fyll korgarna med en liten klick skagenröra och placera på ett fat med strimlad sallad.
Garnera med citronmeliss, dill och gärna löjrom om du har.
Vill du hellre bjuda på en vegetarisk förrätt så ta en titt på mina valnötsfyllda omelettrullar.
Choronsås
3 äggulor
300 g smör
1½ msk reduktion, se recept nedan
1 msk hackad persilja
1 tsk torkad dragon
2 msk tomatpuré
Pressad citron
Salt och peppar
Lite cayennepeppar
Några droppar Worcestershiresauce
Reduktion till bearnaise (räcker till flera såser)
2 dl vitvinsvinäger
2 dl vatten
2 finhackade schalottenlökar
Ett knippe persiljestjälkar
10 hela vitpepparkorn
Blanda allt till reduktionen i en kastrull. Koka upp och låt koka tills hälften återstår.
Låt svalna i kastrullen och sila sen reduktionen genom en tesil och häll upp på flaska.
Smält smöret under tiden i en kastrull, låt det inte bli för varmt.
Ställ åt sidan på spisen att svalna en liten stund.
Så här gör du choronsås:
Värm upp en kastrull med vatten tills det sjuder, inte kokande för då blir det för varmt för äggsmeten.
Blanda äggulor och reduktion i en rostfri bunke. Skumma av saltet som lagt sig som en hinna över smöret.
Häll gärna över det klarade smöret i ett litermått, så går det lättare att vispa och hälla samtidigt.
Jag tar med lite av den vita bottensatsen, det ger god sälta och smörsmak åt såsen.
Sätt bunken med äggen över vattenbadet och vispa tills den är tjock som en vaniljsås.
Se till så att vispen kommer åt hela botten när du vispar, så det inte stelnar.
När smeten är riktigt tjock, ställ bunken på en disktrasa som du kramat ur i varmt vatten, då står bunken stadigt och det blir lättare att vispa.
Häll nu ner smöret i en fin stråle, samtidigt som du vispar ordentligt.
När allt smöret är i, rör då ner tomatpuré, de hackade örterna och kryddorna.
Smaka av med lite pressad citron, känn efter så det blir en bra balans mellan syra och sälta.
Häll upp såsen i en skål och håll varm vid spisen.
Servera såsen ljummen till exempel till entrecôte eller tournedos med rättikagratäng och en örtsallad med kiwi eller till en vegetarisk grönsakspaté.
Vill du förbereda choronsåsen i god tid så blir den också bra att använda som kryddsmör när den kallnat.
Blåbärspannacotta ca 10 port
2 dl blåbär
1 msk pressad citron
3 dl grädde
2 blad gelatin
1 msk honung eller annan sötning
½ krm vaniljpulver
Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten. Koka upp blåbären med citronsaften en halv minut.
Mixa bären med stavmixer i kastrullen och passera genom nätsil.
Koka upp grädden, ta från värmen och låt svalna lite.
För en mjölkfri variant går det precis lika bra med kokosgrädde.
Rör ner honung och vaniljpulver, smaka av om du vill ha mer sötma.
Krama ur gelatinbladen och rör ner dem i den varma grädden. Blanda ner blåbärspurén.
Häll upp i ett litermått och fyll försiktigt smeten i små glas, skålar eller koppar.
Ställ i kylen att stelna ett par timmar.
De går fint att förbereda dagen innan, dra bara plast över så håller de sig fräscha.
Det blir cirka 10 små desserter eller 4-5 större av den här satsen.
Är du mer förtjust i choklad än i blåbär så prova min mörka chokladmousse med whisky.
Tid för förberedelser
Nu börjar det dra ihop sig mot jul och dags att börja förbereda så mycket som möjligt.
Många av julbordets köttsliga fröjder går väldigt bra att göra redan nu och frysa in.
Då slipper du stressen dagarna innan julafton och kan njuta i lugn och ro av den här fina tiden när man kan hitta ljus och glädje i så gott som varje vrå.
Jag och Lennart flög hem igår från Alanya på en vecka, för att umgås med nära och kära och få njuta av lite julstämning och förhoppningsvis en del snö.
Julen firar vi sen flera år nere i Alanya, inte dumt det heller när man som vi mår bättre i ett varmare vinterklimat.
Här en bild jag tog förra lördagen på en långpromenad till min favoritdel av Alanya, Tophane, den gamla stan som ligger gömd bakom Röda Tornet.
Först ut bland den här veckans jultips är tjälknöl, ett av recepten i min kokbok Gammaldags husmanskost på nytt sätt.
Den får du gärna köpa och ge bort i julklapp till någon matglad, så gör du även mig glad.
Har du missat mina tidigare jultips så finns här 7 sorters glutenfria kakor och 7 sorters julgodis.
Tjälknöl ca 6-8 port
1 kg fryst stek från vilt, nöt, lamm eller gris
1 liter vatten
1 dl salt
1 stor morot
3 stjärnanis
2 msk enbär
1 smulat lagerblad
1 tsk hel vitpeppar
Lägg det djupfrysta köttet på ett galler över en ugnsform, sätt in steken i nedre delen av ugnen och sätt den på 100°.
Stick in en stektermometer i tjockaste delen av köttet efter 3 timmar när köttet tinat.
Stek i ca 8-10 timmar beroende på tjocklek på steken.
När termometern visar 65º så har du ett rosa kött, vill du ha det mer välstekt så låt temperaturen gå upp till 70º.
Skala och riv moroten grovt. Jag har med den för att ge lite naturlig sötma till lagen istället för socker som många gånger används till kryddning av tjälknöl.
Krossa enbär och vitpeppar grovt i en mortel.
Blanda alla ingredienser till lagen i en kastrull och koka upp.
Lägg köttet i en hög, smal bunke och häll den heta lagen över köttet, se till så det täcker.
Låt köttet svalna och ställ in i kylen i 4–5 timmar.
Ta upp köttet, låt rinna av i durkslag och torka av med hushållspapper.
Du kan skiva steken tunt och frysa in i påsar och ta fram till julbordet.
Gravad älgstek
½ kg älgstek eller annat vilt
1 msk salt
1 msk indiansocker, honung eller annan sötning (kan uteslutas)
1 tsk torkad timjan
1 tsk torkad rosmarin
5 enbär
5 vitpepparkorn
Dela älgsteken i ca 5 cm tjocka remsor längs fibrerna.
Krossa örter, enbär och vitpeppar till ett fint pulver i mortel, blanda med salt och vald sötning.
Gnid in blandningen ordentligt i köttet och lägg in bitarna i plastpåse.
Knyt igen och lägg på en tallrik i kylen i två dygn, vänd ett par gånger under tiden.
Ta fram och skölj av köttet, låt det rinna av och torka.
Vill du inte äta köttet rått så bryn en klick smör och stek bitarna lätt runt om, så det bildas en stekyta.
Ta från värmen och låt köttet ligga och dra sig en halvtimme i pannan under lock, vänd efter halva tiden.
Resultatet blir ett väldigt mört och smakrikt kött, som skärs i riktigt tunna skivor.
Kycklingleverpaté
500 g kycklinglever
500 g fläskfärs
1 liten burk ansjovis
1 gul lök
3 msk smör
2 ägg
2 dl grädde
½ dl konjak
1½ msk fiberhusk
2 tsk torkad timjan
1 krm riven muskot
2-3 tsk salt
1 tsk nymald vitpeppar
Bryn kycklinglevern snabbt på båda sidor, krydda med salt och peppar.
Levern ska bara brynas och vara röd inuti, den steks färdigt i ugnen.
Ta upp lever och fräs den hackade löken mjuk i smöret.
Häll över hälften av konjaken och låt den koka in lite i löken, ta från värmen och låt svalna.
Ta undan några fina bitar lever att baka in i patén.
Mixa resten till en fin smet, tillsammans med ägg, ansjovis, kryddor och konjak.
Blanda i en bunke fläskfärs med grädde, fiberhusk och lök, vänd ner leversmeten och blanda väl.
Låt smeten stå och svälla en stund. Stek en lite biff i smör och smaka av om det behövs mer salt och kryddor.
Smörj två ugnsfasta formar på ca 1 liter.
Lägg ett lager smet i botten på formarna och lägg de stekta levrarna längs mitten.
Täck med resten av smeten, platta till ordentligt. Täck med lock eller smord ugnsfolie.
Grädda i vattenbad i ca 1 timme på 200° eller tills en ugnstermometer visar 70°.
Låt patén kallna i formen, ställ sen in i kylen för att stelna över natten.
Du kan frysa in patéerna ogräddade för att ta fram och grädda innan jul, tina dem då i kylen över natten.
Kalvsylta
1 kg kalvkött med ben
1 liter vatten + 1msk salt
1 gul lök
1 liten morot
8 vitpepparkorn
5 kryddpepparkorn
4 hela nejlikor
2 lagerblad
Till den färdiga kalvsyltan
3 blad gelatin
1 msk ättikssprit 12%
½ tsk vitpeppar
ev mer salt
Spola av köttet med kallt vatten. Lägg i en kastrull, mät upp vatten i litermått och se hur mycket som behövs för att precis täcka köttet, tillsätt 1 msk salt per liter vatten.
Koka upp vattnet och häll över köttet, låt koka upp på nytt och skumma väl med en hålslev.
Skär lök och morot i mindre bitar och lägg ner bland köttet tillsammans med kryddorna.
Låt koka upp och sjud under lock på svag värme i 1½-2 timmar eller tills köttet är mört.
Ta med en hålslev upp ur köttet ur grytan, låt svalna lite och plocka loss allt från benen.
Ta av brosk och fett och lägg det tillsammans med benen tillbaka i buljongen.
Koka kraftigt i en halvtimme så benen släpper ifrån sig alla gelatinämnen och spadet blir simmigt. Sila av ben, grönsaker och kryddor.
Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten under tiden som benen kokar och skär kalvköttet i riktigt små bitar.
Det går också bra att grovmala köttet eller mixa det hastigt i en matberedare om man vill.
Mät upp hur mycket kött det blir i ett litermått och blanda det med samma mängd buljong i en kastrull.
Koka upp och rör ner gelatinblad, ättika och peppar, smaka av om det behövs mer salt.
Blanda väl, låt svalna lite och häll sen upp syltan i vattensköljda formar.
Ställ i kylen när de kallnat och låt stå till nästa dag.
Lossa syltan från formen genom att föra en vass kniv längs kanten.
Vill den inte lossna så doppa formen hastigt i varmt vatten och själp upp syltan på fat.
Den går även bra att frysa in i formarna så du kan förbereda syltan i god tid före jul.
När den tinat smälts den om i en kastrull och hälls upp i form för att stelna igen tills nästa dag.
Mammas rimmade julskinka
1-3 kg färsk skinka, helst med svål
Saltlag så det täcker skinkan i proportioner:
2 liter vatten
2 dl grovt havssalt
ev 2 msk socker
Skölj av skinkan, gnid in en matsked av saltet och ev socker runt om. (Mamma använde socker men jag föredrar utan.)
Lägg ner den i en smal bunke eller kastrull och låt stå ett par timmar o kylen.
Rör ut resten av saltet med vattnet så det löser sig och häll det över skinkan, täcker det inte så blanda mer saltlag.
Lägg en uppochnervänd tallrik över skinkan så den trycks ner under ytan.
Täck med plastfilm eller ett lock och ställ i kylen och låt stå 1-2 veckor, beroende på hur stor skinkan är.
Vänd skinkan ett par gånger under tiden och se till att den hela tiden är täckt av saltlagen.
Kokning av julskinka
Vatten så det täcker
8 kryddpepparkorn
8 vitpepparkorn
2 lagerblad
2 morötter i bitar
Skölj av skinkan och lägg den i en kastrull. Täck med vatten, koka upp och skumma väl.
Tillsätt kryddor och morötter, koka upp på nytt och låt sjuda, 1 timme per kilo skinka.
Använder du termometer ska den vara 70º när skinkan är klar. Ta upp skinkan och låt rinna av väl.
Vill du griljera skinkan så blanda 1 äggula med ½ dl senap och bred över i ett tunt, jämnt lager och sikta över lite mandelmjöl.
Griljera skinkan på 200º i ca 5-10 minuter, tills den fått fin färg.
Kaffemarinerat sidfläsk
600 g färskt sidfläsk med svål
1 dl starkt kaffe
2 msk tamarisoja
1 tsk Worcestershiresauce
2 msk färsk, hackad rosmarin
Salt och peppar
Börja med att skära ett rutmönster i fläsksvålen med en vass kniv.
Skär inte så djupt, bara genom svålen. Gnid in fläsket med salt och peppar.
Blanda kaffet med soja, rosmarin och Worcestersås.
Lägg köttet i en påse, häll över marinaden och knyt igen.
Massera nu in marinaden ordentligt i köttet. Marinera i två dygn, vänd ett par gånger under tiden.
Ta fram köttet ur påsen, spara marinaden om du vill göra en gräddsås till fläsket.
Bryn smör i en gjutjärnspanna. Torka av svålen och lägg ner med rutorna ner i smöret.
Bryn några minuter på hög värme, vänd och bryn lite till.
Krydda inte mer, köttet har fått all smak det behöver av marinaden.
Lägg fläsket på galler över en ugnsform, vispa ur stekpannan med 1 dl vatten och häll det i formen.
I vattnet droppar det sen ner god köttsaft utan att brännas vid, som används i såsen.
Kör in en stektermometer snett in mot mitten på fläsket.
Ställ in fläsket i ugnen på 250° i 5 min, sänk sen värmen till 150° och stek i ca 1 timme tills termometern visar 62°.
Värmen stiger lite till när du tar ut köttet, så det kan bli torrt om du har det inne längre.
Rimmat kalkonbröst
1 bit kalkonbröst på ca 500 g
2 msk salt
Lite mald vitpeppar
Gnid in kalkonen med salt så det blir jämnt fördelat runtom.
Lägg köttet i en form, täck över och ställ i kylen ett dygn, två dygn om du vill ha den extra salt.
Vänd köttbiten ett par gånger under tiden.
Bryn kalkonen 2 minuter på var sida i smör i en stekgryta, peppra lite på båda sidor.
Låt kalkonen bräsera på svag värme under lock i ca 30 minuter, vänd ett par gånger under tiden.
Du kan även tillaga kycklingbröst på samma sätt.
Jag brukar göra rimmad kalkon till jul nere i Turkiet, den smakar nästan som julskinka.
Då lagar jag till den i min Wonderbag, det gör den extra saftig och god.
Bryner då kalkonen i 10 minuter på båda sidor med lock på, ställer ner grytan på ett underlägg i bagen, lägger på tyglocket och knyter igen väl.
Kalkonen får stå och laga till sig i bagen i 2 timmar, sen tar jag upp den och låter den svalna innan jag lägger den i kylen.
Reklam för en god sak
Som du kanske läst härinne tidigare, så samarbetar jag sen 3 år med Wonderbag Sweden.
Tyvärr kommer försäljningen via den svenska websidan att upphöra vid nyår, så passa på att köpa en nu om du funderat på det.
Fram till årets slut kan du köpa en Wonderbag i storlek Small och Medium för 699 kr med min kokbok på köpet.
Boken innehåller rätter speciellt framtagna för långkokning i bagen, den kostar i vanliga fall 99 kr.
Jag har testat flera elektriska slowcookers i samband med att jag skrivit mina kokböcker och jag tycker att Wonderbag är den mest användbara och klimatsmarta som finns på marknaden.
Man lagar till maten med hjälp av eftervärmen och den håller sig het i upp till 10-12 timmar, bagen isolerar otroligt bra.
Ingen extra energikälla behövs, så du kan lätt ta med dig maten i bilen och ha färdiglagad mat när du kommer fram.
Bagen fungerar lika bra som kylbag, jag brukar ofta ha med Mini-Wonderbag med kall mat på picknick.
På resorna till Turkiet brukar jag ta med frysta godsaker, det kommer att få följa med en del nu till jul.
Wonderbag är skapad i Sydafrika av Sarah Collins, hon har utvecklat den för att kunna hjälpa fattiga familjer att enkelt laga mat på ett energisnålt sätt, de har väldiga problem med energiförsörjningen där.
För varje bag som säljs så skänks en till en behövande familj i Sydafrika genom Wonderbag Foundation.
Wonderbag har på senare tid omnämnts i Time Magazine som en av världens 50 smartaste uppfinningar.
Här finns mycket mer information på engelska om Wonderbag och Sarah Collins.
Så, det var ett litet julklappstips till den som kanske redan har det mesta, en gåva med omtanke som samtidigt bidrar till välgörenhet.
Nästa vecka bjuder jag på ännu mer goda rätter att ha på julbordet, vill du ha fler tips på vad du kan laga redan nu så besök det här inlägget.
Tomtens Adventskalender hittar du i år varje dag i mina händelser på Facebook.
Julgodis med mindre socker
Idag får du tips på en hel del gott att göra till julen om du vill börja förbereda i lugn och ro.
Det har väl inte undgått någon att vi äter alldeles för mycket socker i Sverige, så nu passar jag på att bjuda på mina bästa recept på godsaker med betydligt mindre av den varan.
Här kan du läsa på Kostfonden om Ann Fernholms projekt som pågått nu i höst med att Syna sockret, där det visas hur mycket tillsatt socker det är i många av våra vanliga livsmedel.
Här kan du läsa en artikel om Ann med hennes tips för att minska sötsuget och där hon delar sitt favoritgodis, chokladtryffel med lakrits.
När jag gör godis så använder jag ibland lite honung, björksocker eller indiansocker som är de som smakar mest naturligt om jag vill ha en liten sötma.
Men du kan förstås hoppa över sötningen helt eller använda stevia/erythritol.
Här hittar du mitt julinlägg från förra helgen med 7 sorters glutenfria kakor.
I år har jag och Tomten bestämt oss för att ta det lite lugnt i december och lägga vår energi på träning och vila, det har varit ett väldigt intensivt år.
Så vår traditionella Adventskalender härinne är nu flyttad till mina händelser på Facebook, följ oss gärna där.
Kokoschoklad med kanel
100 g kokosgrädde
50 g kokosolja
30 g kokosflingor
30 g hackade cashewnötter
1 ägg
3 msk kakao
ev 1-2 tsk honung eller annan sötning
1 tsk kanel
2 krm vaniljpulver
1 krm salt
Smält kokosoljan och vispa ner de övriga ingredienserna med elvisp.
Smaka av om det är lagom sötma och sälta.
Skeda upp i ischokladformar eller kyl i en form till en fyrkantig kaka.
Skär kakan i små bitar när den stelnat och pudra med kakao eller kanel.
Förvara i kyl eller i frysen och ta fram eftersom.
Gelégodis ca 50 bitar
3 dl frysta bär
10 gelatinblad eller 5 tsk gelatinpulver
2 lime
½ dl kokosolja
ev 1 msk honung eller annan sötning
Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten i 5 minuter.
Använder du pulver så blanda först ut den i limesaften och rör sen ner i de varma bären.
Koka upp bären, du kan variera mellan till exempel hallon, blåbär, vinbär, lingon, hjortron, havtorn eller körsbär.
Pressa limefrukterna, det blir ca ½ dl saft.
Ta bärkastrullen från värmen och rör ner kokosolja och urkramade gelatinblad.
Låt svalna en stund och mixa slätt, det här gör att kokosoljan blandas väl med bärmassan och fördelas fint i hela gelén.
Söta eventuellt lite grann om du tycker det smakar för surt, beroende på vilka bär du använder.
Häll upp i en form, ca 10 x 20 cm. Låt stå i kylen att stelna helt.
Lyft upp gelén och skär i mindre bitar. Förvara i kylen, gelén håller ca en vecka.
Eller också använder du silikonformar som Tine gjort på bilden här ovan, här hittar du fler julgodsaker på hennes blogg Healthy Clean Lifestyle.
Ischokladtryffel
100 g mörk choklad 85-90%
40 g kallpressad kokosolja
2 ekologiska äggulor
1 dl hjortron (eller andra bär)
Lite smulat flingsalt
Bryt chokladen i små bitar och smält tillsammans med kokosoljan på svag värme.
Vispa under tiden äggulorna riktigt tjockt.
Mosa hjortronen lätt och rör ner tillsammans med saltet i chokladen.
Saltet framhäver chokladsmaken, så tryffeln blir ännu godare.
Rör ner lite av chokladen i äggulorna och rör till en jämn smet, vänd sen ner resten av den smälta chokladen. Då blir tryffelsmeten jämn och fin.
Enklast är att fylla smeten direkt i små formar som vanlig ischoklad.
Du kan också låta tryffelsmeten stelna i kylen några timmar.
Forma sen små kulor med ett kuljärn eller en tesked doppad i ljummet vatten.
Lägg på en tallrik och kyl igen. Sikta kakaopulver genom en tesil över tryfflarna strax innan serveringen.
Förvara tryfflarna i kyl eller frys och ta fram en stund innan de ska avnjutas, sikta då över ny kakao.
Syrliga energibollar ca 20 st
3 dl kokta kikärtor
1½ dl kokosgrädde
1 dl frystorkat bärpulver, jag använde svarta vinbär och blåbär
1 dl nyponskalsmjöl
½ dl kokosolja
Rivet skal och saft av 1 ekologisk lime
1 tsk vaniljpulver
Mixa kikärtorna fint, blanda ner de övriga ingredienserna och mixa allt till en slät smet.
Rulla jämnstora bollar och doppa i bärpulver eller kokosflingor, lägg dem på en bricka och låt kallna i kylen.
Förvara bollarna i en burk i kylen med smörpapper mellan lagren eller frys in och ta fram eftersom.
De här antioxidantrika energibollarna passar fint både som mellanmål eller som en liten dessert efter maten.
De ger också gott om extra energi till träningspasset.
Frystorkat bärpulver hittar du i många hälsokostbutiker eller på nätet.
Bountybollar ca 20 st
2 ½ dl kokosgrädde
1 + 2 dl kokosflingor
1 dl kokosolja med smak
1 krm vaniljpulver
½ krm salt
1 msk honung eller annan sötning
ca 1 dl extra kokosflingor till garnering
Blanda allt utom 2 dl kokosflingor i en kastrull. Koka upp och låt puttra på svag värme i 15 minuter, rör då och då.
Låt svalna en stund. Rör ner de resterande kokosflingorna, så blir smeten lite torrare och lättare att forma när den stelnat. Ställ i kylen att stelna en timme.
Ta upp matskedsstora bitar med en sked och rulla till bollar, lägg dem på ett fat.
Häll kokosflingor i en liten skål och lägg ner de rumstempererade bollarna en och en, rulla runt i kokosen så det täcker ordentligt runtom.
Förvara i burk i kylen med smörpapper mellan lagren.
För bollar med lite annan smak, så tillsätt 1 tsk kardemumma eller rivet skal av en ekologisk lime eller citron.
Känner nån igen de här bollarna, så är det ett av de 30 recept jag skapade till Anna Halléns bok LCHF för familjen, då i form av LCHF Bounty.
Vill du göra bollarna på det sättet, så forma dem avlånga och doppa i mörk choklad.
Kryddig ischoklad
50 g 70-90% mörk choklad
25 g kokosolja
1 tsk mald kardemumma
1 tsk kanel
½-1 tsk malda nejilkor
1-2 krm flingsalt
½ krm vaniljpulver
Smält choklad och kokosolja i vattenbad och blanda ner alla kryddor.
Smaka av om sältan är lagom.
Häll upp i dubbla knäckformar eller liknande.
Ställ i kylen att stelna, tryck försiktigt på några korn flingsalt innan de är helt stelnade.
Förvara i burk i kylen eller frysen.
Ischoklad med mandel och bär
100 g mörk choklad 70-90%
3 msk torkade bär
½ dl mandel
50 g ekologisk kokosolja
Lite salt
Smält chokladen i vattenbad, rör ner kokosoljan.
Finfördela bären i små bitar och hacka nötterna medelgrovt.
Rör ner alltsamman, smaksätt med lite salt, då kommer chokladsmaken fram mycket bättre.
Ös med en tesked upp i knäckformar, låt stelna i kylen.
Jag tog bort formarna, så blev konfekten lite snyggare i ett vackert glas.
Julklappstips
Vill du ha tips på annat gott till både jul och vardag så hittar du mängder med recept i mina kokböcker, presenter med omtanke till nära och kära.
Gammaldags husmanskost på nytt sätt
Birgitta Höglunds bästa grilltips
Lördagsgodis
När jag jobbade på restaurang så använde jag ofta olika sorters bärfromage som fyllning till bakelser och tårtor.
Idag får du tips på hur du gör en riktigt god glutenfri bakelse.
Vill du hellre göra en tårta så klicka på bilden nedan så kommer du till recept på min kardemummakaka.
Hoppa över kryddningen med kardemumma så blir det mer som en sockerkaksbotten.
Bilden högst upp i inlägget är tagen av fotograf Mikael Eriksson, på en bakelse gjord på hallongrottor som jag har med i min kokbok Gammaldags husmanskost på nytt sätt.
Pannacotta är också väldigt gott att använda som fyllning, här hittar du en vaniljpannacotta och här en med blåbär.
Valnötsmuffins ca 14 mindre
3 ägg
1½ dl krossade valnötskärnor
1 msk honung eller valfri sötning
1 tsk vaniljpulver
Skal och saft av ½ ekologisk lime
2 msk pofiber
Mortla valnötterna till ett grovt mjöl med lite bitar i.
Tvätta limen och riv skalet fint. Skilj gulan och vitan från äggen, häll i varsin bunke.
Tillsätt sötningen i äggulorna och vispa riktigt tjockt.
Diska visparna noga och vispa därefter äggvitorna, så tjockt att det går att vända bunken upp och ner.
Rör ner pofiber, valnötter och citronsaft i äggulesmeten, ta lite av äggvitan och rör ner.
Då blir det lättare att till sist vända ner resten av vitorna, utan att så mycket luft försvinner ur skummet och då blir det bättre höjd på muffinsen.
Fyll smeten i muffinsformar, en centimeter från kanten.
Grädda i 200° i 12-15 minuter, låt svalna på galler och kyl innan de delas och fylls med hallonmousse till bakelser.
Hallonfromage 4-6 port
2 dl frysta skogshallon
2 dl grädde
2 ägg
1 msk flytande honung eller annan sötning
2 gelatinblad
1 tsk pressad citron
Mixa hallonen med stavmixer, passera genom nätsil. Ta en slickepott och pressa igenom fruktköttet, det är enklast.
Använder du frysta hallon från affären så koka upp dem först innan de passeras, de kan innehålla bakterier.
Blötlägg gelatinet i kallt vatten i tio minuter. Dela gulor och vitor i två bunkar.
Blanda gulorna med vald sötning och vispa tjockt med elvisp, ca fem minuter tar det att bli riktigt bra.
Diska visparna ordentligt, innan du vispar vitorna riktigt hårt.
Vispa grädden i en tredje bunke. Krama ur och smält gelatinet tillsammans med citronsaften.
Blanda det smälta gelatinet med hallonpurén. Rör ner lite av den vispade grädden i äggulesmeten och rör så i hallonpurén.
Blanda ner resten av grädden och vänd till sist försiktigt ner äggvitorna.
Fyll fromagen i bakelser, tårta eller servera den i ett vackert glas eller liten kopp, garnera med grädde och hallon.
Igår hade jag kokbokssignering på Fruktaffären på Hantverkargatan i Stockholm, det är alltid så givande att vara ute och träffa folk som gillar att prata mat.
Idag ska jag också iväg på något riktigt roligt, då blir det vernissage på Galleri Englesson i Gamla Stan kl 12.
Goda vännerna Therese Renåker och Anne-Marie Kees ställer där ut sina tavlor som du ser några exempel på här nedanför.
I morgon kl 13 ska jag också dit, då är det releasefest för Thereses debutroman Mata inte skuggorna, kom gärna förbi om du är i närheten.
Gammaldags kakor på nytt sätt
Just nu är jag hemma i Jämtland några dagar för att delta på Eat Art-festivalen mellan 11-17 på lördag den 16 juni.
Där kommer jag att bjuda på helt nylanserade Spröda frökex från Huså Bröd, den här gången med smak av Västerbottensost.
Jag kommer också att signera mina kokböcker, nyutgivna Birgitta Höglunds bästa grilltips, Gammaldags husmanskost på nytt sätt och Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken och Diabeteskokboken för män.
Jag har också med och visar upp hur en Wonderbag fungerar, de finns även att köpa på Ecocaféet.
Idag får du ett recept från husmanskostboken, en liten glutenfri hallongrotta till kafferepen i sommar.
Förr tog man alltid vara på det som naturen bjöd och bland det läckraste är ju våra skogshallon.
Det ser ut att bli ett bra hallonår i år såg jag på risen när jag var ute på en långpromenad på Frösön häromkvällen, du ser några bilder därifrån efter receptet.
Det var en fantastisk kväll, solen värmde och det var helt vindstilla, vilket är ovanligt här i fjällvärlden.
Något som var ännu mer ovanligt, det var helt myggfritt, så jag kunde njuta av den vackra kvällen i fulla drag.
Först blev det en kaffepaus och spaning från utsiktstornet på Frösövallen och en promenad till Sommarhagen, sen tog jag en tur på Bynäset.
Vi har väldigt många vackra promenadstråk nära stan, naturen är lätt tillgänglig för alla.
Här följer receptet på hallongrottan, som du lätt omvandlar till en fin bakelse med spritsad grädde, hallon och citronmeliss.
Hallongrottor 12 st
50 g kallt smör
2 dl mandelmjöl
1 ägg
1 msk honung eller annan sötning
1 msk fiberhusk
1 tsk bakpulver
1 ½ dl mosade hallon
Skär smöret i små bitar och blanda samman med mandelmjölet, enklast går det med hjälp av en elvisp.
Rör i ägg och honung, blanda fiberhusk med bakpulver och rör ner i smeten.
Låt degen svälla 5 minuter i kylen och rulla sen till små bollar som läggs i småbrödsformar.
Gör en grop i varje kaka och fyll med en tesked hallon.
Grädda på 200° i 8-10 minuter och låt svalna på galler.
Kakorna går bra att frysa, ge dem då en liten stund i medelvarm ugn när de tinat, så smakar de som nybakta.
För att kakorna skulle bli riktigt fina, lade jag på lite extra av de mosade hallonen innan serveringen.
Naturligt goda grilltips
Jag fick mail från Lumio Förlag att nyutgåvan av min tidigare slutsålda kokbok ”Grillmat LCHF” är klar.
”Birgitta Höglunds bästa grilltips” är den nya titeln, den har just kommit från tryckeriet och är nu på väg till alla som förhandsbeställt den.
Det passade ju extra fint att den kom precis nu när jag firar 9 år i bloggvärlden.
Jag är så glad att jag började blogga och på det sättet kunde få dela med mig av mina matkunskaper, vilket lett till 5 kokböcker och en hel del andra spännande och matrelaterade äventyr.
Här finns boken att beställa i nätbokhandlarna Bokus och Adlibris, fråga gärna efter den hos din lokala bokhandlare så kanske de också beställer hem den.
Nytt i den här utgåvan är förordet, skrivet av mina kära bloggvänner Jenny och Magnus Andersson på Paleobloggen Under vårt tak.
Recepten i boken är också anpassade till mejerifritt så långt det är möjligt, så att fler ska kunna njuta av goda grillrätter med tillbehör.
Alla recept är förstås som alltid när de kommer från mig även glutenfria.
Många har efterfrågat den här grillkokboken sen den såldes slut för några år sen, så dela gärna vidare det här inlägget till dina vänner i sociala medier och i verkliga livet.
Bloggen verkar också ha uppmärksammats i USA, haft en strid ström av besökare senaste dagarna, bara sen i måndags har 1500 kommit därifrån.
Här finns grillboken på engelska att köpa hos Amazon, tre av mina kokböcker är utgivna på Skyhorse Publishing i New York.
Här hittar du min blogg LCHF Made in Sweden, som jag skrev i samband med Amerika-lanseringen.
Bilderna från grillkokboken i inlägget är tagna av Mikael Eriksson.
Fredag och redan 1:a juni, Allan fyller 3 månader och vi väntar fikabesök om en stund, så jag rörde ihop dessa blåbärsrutor idag på morgonen. Man hinner mycket när man blir väckt tidigt!😉
Jag var iväg med Allan till veterinären igår där han fick sitt 3 månaders-vaccin. Han blev så trött efter resan och allt nytt på djurkliniken så han slocknade på köksgolvet redan vid sjutiden och sov sen till halv fem idag på morgonen. Då tassade han in i sovrummet och väckte mig med sin varma nos, så vi gick upp och började dagen tidigt.
Blåbärsrutorna är min farmor Eva-Majs recept och det är bland det godaste jag vet. Hon bakade dom ofta när jag var liten. Jättelätt att bara röra ihop i kastrull, ingen onödig disk och inget vispande.
Det här behöver du :
150 gram smör
4 dl strösocker
3 ägg
4 dl vetemjöl
2 tsk vaniljsocker
1 förp 250 gram frysta blåbär
GÖR SÅHÄR :
Smält smöret i en kastrull. Rör ner socker, ägg, vetemjöl och vaniljsocker. Häll smeten i en ugnsfast form med bakplåtspapper ca 25*40. Fördela bären ovanpå. Grädda i 45 – 50 minuter i 200 grader.
Vaniljsås :
5 dl grädde
2 tsk vaniljsocker
1 burk kondenserad mjölk
GÖR SÅHÄR :
Vispa grädden tillsammans med vaniljsocker. Rör ner en burk kondenserad mjölk.
Färdiggräddad. Skär upp i rutor, lägg i burk med tätslutande lock och förvara i kylskåp. Dom är allra godast riktigt kalla.
Vispa en 5:a grädde tillsammans med vaniljsocker. Rör ner en burk kondenserad mjölk. Klart! Och bara sååå god!
Tips på bra frisör i Stockholm city!
Bra frisör i Stockholm city? Ta en titt på den bästa frisören i Stockholm city!
Tips på bästa Solarium i Stockholm!
Bästa solarium i Stockholm? Sola solarium på Suntana – bästa Drop-In solarium i Stockholm city!
Suntana finns även i Solna, Sundbyberg , S:t Eriksplan och Enskede.
- Mina bästa recept till julbordet – Del 2 Glutenfria kakor och matbröd
- Tomtens snabba jultips – Glutenfria saffransmuffins med hallonsylt
- Vitlökssill med örter och rödvinssill till julbordet
- Gröt med bär, valnötter och julkryddor
- Tomtens snabba jultips – Remouladsås med curry
- Senapssill och citronsill till julbordet
- Julbröd utan gluten, ägg, mjölk och nötter
- Krämig laxmousse till julbordet
- Tomtens snabba jultips – Ischoklad med smak av pepparkaka
- Rimmad julkalkon och krämig rödbetssallad
- Julmustfrallor
- Glutenfria morotskakemuffins med julsmak
- Tomtens snabba jultips – Äggröra med goda julsmaker
- Äppelmarmelad som julgodis
- Glutenfritt julbröd med torkade aprikoser
- Glutenfri saffranskaka
- Tomtens snabba jultips – Glutenfri müsli med pepparkakskrydda
- Tomtens snabba jultips – Rödkål på två sätt
- Lussebullar till Lucia
- Pasta med grönkål i ört och citronsås med hasselnötter
- Mina bästa recept till julbordet – Del 2 Glutenfria kakor och matbröd
- Tomtens snabba jultips – Glutenfria saffransmuffins med hallonsylt
- Vitlökssill med örter och rödvinssill till julbordet
- Gröt med bär, valnötter och julkryddor
- Tomtens snabba jultips – Remouladsås med curry
- Senapssill och citronsill till julbordet
- Julbröd utan gluten, ägg, mjölk och nötter
- Krämig laxmousse till julbordet
- Tomtens snabba jultips – Ischoklad med smak av pepparkaka
- Rimmad julkalkon och krämig rödbetssallad
- Julmustfrallor
- Glutenfria morotskakemuffins med julsmak
- Tomtens snabba jultips – Äggröra med goda julsmaker
- Äppelmarmelad som julgodis
- Glutenfritt julbröd med torkade aprikoser
- Glutenfri saffranskaka
- Tomtens snabba jultips – Glutenfri müsli med pepparkakskrydda
- Tomtens snabba jultips – Rödkål på två sätt
- Lussebullar till Lucia
- Pasta med grönkål i ört och citronsås med hasselnötter