Muffins maker!


Visst var det en muffins-maskin! :-P Eller muffins maker då! Kul pryl faktiskt. Jag fick den av Nicke i söndags som liten present på vär bröllopsdag och idag har vi provat!

Hade googlat lite om den och läs både bra och dåliga omdömen och även era kommentarer på gissningarna. Här kommer mitt betyg, hur det gick och vad jag tyckte!

Vi börjar med det som är BRA : 

  • Det går snabbt, 6 minuter för vanliga klassiska vaniljmuffins. 8 minuter för lite mastigare chokladmuffins.
  • Det behövs inga pappersformar, det släpper jättelätt även om innehållet i muffinsarna är lite kladdigt (knäckkulor tex) så är det bara att tippa den lite lätt på sidan så lossnar dom.
  • Konsistensen blir genomgående densamma i hela muffinsen.
  • Höga och fina. (Fyll smet upp till kanten)
  • Absolut inte sega och tråkiga i smaken, jättegoda och saftiga!
  • Perfekt till att göra cupcakes av då de håller fin, hög form och jämn konsistens.
Minus? 
Ett litet minus som jag hört många säga var att den bara gräddade 6st åt gången, men jag tycker inte alls det var något problem eftersom det gick så snabbt att grädda dom och en större kökspryl skulle bara bli otymplig i köket vilket oftast resulterar i att man till slut stoppar in den i skafferiet och sen blir den stående där.
Ett annat minus jag hört många säga är att det inte blir så fin yta som i ugnen. Mmm… Men det tyckte jag nog att det blev ändå faktiskt. Ja, ni får se själva på bilderna och avgöra.
Det enda minus jag skulle kunna tänka mig är att jag gärna vill ta loss själva formarna (botten + lock) för rengöring, men dom sitter med skruv. Dock verkar den inte speciellt svår att få ren. Bara låta den svalna och sen torka med hushållspapper, men om man tänker sig fyllning som vaniljkräm, hallonsylt, blåbär etc… Ja, ni fattar hur jag tänker men det är faktiskt det enda jag önskade var annorlunda. Är helnöjd med min muffinsmaskin! :-P
De muffins vi gjorde idag gjordes utifrån ett standardrecept jag brukar använda mig av för att få höga och fina muffins. Inget vispade, utan smeten ska bara röras ihop. Torra ingredienser blandas med blöta och sen smaksätter man efter eget önskemål.
12 st
Det här behöver du :  
Torra :
4 dl vetemjöl
2 dl strösocker
2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
Blöta :
125 gram smält el. rumsvarmt smör
2 dl naturell yoghurt
1 ägg
GÖR SÅHÄR :
Rör ihop torra ingredienser i en bunke och blöta i en annan. Rörs sedan ihop dom två med sked, inte vispa!
Sen fördelade jag smeten i två skålar för att smaksätta hälften med kakao och knäckkulor. Chokladsmeten blev väldigt fast i konsistensen så där jag ökade på med 2 msk yoghurt i den smeten. Sen gräddade jag vanliga vanilj och choklad/knäckmuffins. 12 st, totalt blev det!
Kakao & knäckmuffins 
2 msk kakao
1 dl knäckkulor
2 msk naturell yoghurt
Jag kom dessutom på en massa annat jag också måste prova såsom; Egg Mc muffins!? Små minipajer, chokladfondant, engelska scones, fyllda munkar, pannkaksmuffins, yorkshirepudding, ostkaka, och småfrallor? Kan bli spännande! ;-)


Dessa chokladmuffins fick gräddas 8 min, och då ser ni att det ändå är lite kladdiga i mitten. Å genast kom jag på att denna maskin måste ju va helt perfekt till även chokladfondant, kanske 5-6 min då?! ;-)

 

Allt som glimmar är… RÖTT!!


Häromkvällen dök mamma upp på gården utan förvarning… Blommor och små presenter hade hon med sig till mig från henne & Henrik… Bara för att! Jag hade kanske varit snäll, vad vet jag… ;-)

Överraskningar och presenter är ju det roligaste som finns och här fick min lilla ”Le creuset-familj” tillökning av en röd liten kärlek, likaså knivhyllan!

Senare ikväll ska ni få se resultatet av det ni gissade på i tidigare inlägg…


M
an kan inte bli annat än glad när ens mamma kommer med detta under armen, bara till mig!? :-P


Ett vitlökskrus från Le creuset gör nu sällskap med resten av min samling!


Snygg, läckert röd kniv till sallader och frukt, perfekt nu till sommarens alla utekvällar! 

Tortellini i krämig sås med bacon, broccoli och sockerärtor


Tjohopp & gokväll, nu är jag hemma från jobbet och tänkte ge er ett superläckert-vansinnigt-gott-pasta-recept om ni skulle behöva nån gång!?

Till 4 port; köp hem 2 pkt (a´2 port/st) färsk fylld pasta. Ravioli, tortellini, knyten etc… Koka upp saltat vatten till pastan i en stor kastrull och under tiden börjar du strimla och fräsa på bacon i en stekpanna. Skölj broccolin och dela i mindre små buketter. Skölj och skär sockerärtorna i mindre bitar.

När baconet fått färg, pressa ner en vitlöklyfta och pudra över vetemjöl (redning till såsen). Tillsätt en burk creme fraiche och en skvätt mjölk. Krydda rejält med svartpeppar.

Nu är det ungefär dags att hälla i pastan i det kokande vattnet. Koktid på dessa var 5 min så de sista två minutrarna får broccoli och sockerärtor koka med i vattnet dom också. Sila av kokvattnet och häll ner pastan och grönsakerna i såsen. Smaka av med salt & peppar.

Lätt som en plätt och en supersnabb och god middag står på bordet! :-P

4 port
Det här behöver du : 

2 förp färsk tortellini
1 pkt bacon (120 gram)
1 vitlöksklyfta
½ msk vetemjöl
1 burk creme fraiche (2 dl)
1½ dl mjölk
Salt & vitpeppar
Grovmalen svartpeppar

GÖR SÅHÄR : 
Koka upp vatten till pastan. Skär bacon i strimlor och fräs på i het stekpanna. Pressa ner en vitlöksklyfta. Pudra över vetemjöl och rör ut. Tillsätt en burk creme fraiche och mjölk. Sänk värmen och låt småputtra tills pastan är klar. Smaka av med salt och peppar. Lägg i broccoli och sockerärtorna de 2 sista minutrarna som pastan kokar. Sila och vänd ner i såsen.


Färsk fylld pasta, broccoli och sockerärtor som får koka med är bara sååå gott!!


Snabbmiddag under 15 min! ;-)

Mjuk LCHF-Chokladkaka
Mjuk LCHF-Chokladkaka
Källa: Bakasockerfritt
Portioner: 1 brödform

Ingredienser:
125 gram smör
4 ägg
1 dl stevia strö (lika sött som socker)
ca 5 msk kakao
1 dl mandelmjöl
½ dl kokosnötsmjöl
¾ dl vispgrädde
2 tsk bakpulver
3 kryddmått vaniljpulver
50 gram mörk sockerfri choklad


Gör så här:
Smält smöret. Grovhacka chokladen. Blanda alla torra ingredienser inklusive den grovhackade chokladen med äggulorna. Blanda med det smälta smöret. Vispa äggvitor och vispgrädde var för sig med elvisp. Vispgrädden ska vispas så den får en riktikgt tjock konsistens. Rör försiktigt ner grädde och äggvitor i smeten. Häll i en bröad (mandelmjöl) brödform. Grädda i nedre delen av ugnen i 175 grader i ca 35 minuter. Börjar kakan få för mycket färg, sänk värmen till 150 grader och låt kakan stå kvar lite längre tills den blir helt fast.

Servera gärna med vispgrädde!
Smörstekt Röding från Jämtlandsfjällen med Grönsaksfräs och Aioli

Jämtländsk Fisk på Medelhavsvis

Senaste veckan har verkligen visat upp hur vackert Jämtland kan vara på våren och försommaren.

Från att ha varit väldigt regnigt, kallt och blåsigt med temperaturer på blygsamma +5, så kom plötsligt sommaren farande.

Så det har blivit en hel del jobb på balkongen, så att jag ska kunna sitta ute och njuta.

Det har varit så varmt så alla måltider har intagits vid mitt lilla marmorbord, från tidigt morgonkaffe, till middag i kvällssolen.

Att kunna sitta ute och njuta av värmen och samtidigt titta på de snöklädda fjällen, är inte så vanligt på de här breddgraderna.

En kväll blev det röding till middag, fiskat just i fjälltrakterna häruppe. Godare och nyttigare fisk går nog knappt att få tag på.

Fisken fick lite andra tillbehör än vad som brukar vara vanligt här i Jämtland, det blev grönsaker och sås med Medelhavssmaker till.

Smakerna passade mycket fint ihop med det mjälla fiskköttet.

Vill Du ha tips på en god sås som serveras traditionellt till fjällfisken häruppe, så finns den här i inlägget om Smörstekt Harr på Jämtlandsvis.

Ett annat gott recept att lagas över öppen eld om Du har fiskelycka i sommar finns här, Folieinbakad Öring.

Röding med Grönsaksfräs

1 Röding

Havssalt och nymald Vitpeppar

Smör till stekning

1 dl Aubergine i bitar

2 Cocktailtomater i bitar

½ dl gul Paprika i strimlor

2 msk strimlad Purjolök

1 msk Smör

1 msk Kokosfett utan smak

Chiliflingor

Havssalt med Örter

Nymald Vitpeppar

Bryn smör och kokosfett till grönsakerna.

Lägg i auberginen och låt den få färg på båda sidor. Krydda med salt och chili.

Tillsätt de övriga grönsakerna, sväng runt i pannan ett par minuter, inte för länge för då blir de mosiga.

Stek under tiden fisken i rejält med brynt smör, två-tre minuter på varje sida.

Låt dra på eftervärmen i pannan en stund så den blir lagom stekt.

Servera med Citronmeliss, Grönsallad och Aioli.


Joline lagar 2-rätters på vår bröllopsdag! Frikadeller i tomatsås med spagetti


Papper, bomull, läder, blomster, trä och SOCKER! Idag firar jag och min älskade Nicke 6-årig bröllopsdag! Sockerbröllop minsann!  Min underbara själsfrände i vått och torrt, du som alltid finns vid min sida, du är mitt allt och jag älskar dig såååå… :-P Tack för att du finns och för att du är du!

Helgen har bara svischat förbi. Jag är inte alls så piggelin (pga borrelia) som jag var i förra veckan trots antibiotika. Har ont i varenda lite muskel som om jag sprungit maraton i en vecka, åkt vattenskidor, utövat karate, hästhoppning och brottning på samma gång och som grädde på moset blivit totalt överkörd och tillplattad av en ångvält…. Njooo, så känns det faktiskt! ;-) Haha! Febern den kommer å går, så mitt i sommarvärmen så är det jag som börjar frysa trots 23 grader i skuggan…  *skakar på huvudet* Men de blir väl bättre snart!

Joline har länge pratat om att hon vill laga mat åt oss på vår bröllopsdag. I vanliga fall brukar vi alltid gå ut och äta på tu man hand men i år fick lill-kocken här hemma stå för menyn och det gjorde hon alldeles lysande med en kanonfin 2-rätters meny.

Lady & Lufsen som hon kallat oss idag, självklart skulle vi ha frikadeller i tomatsås med spagetti. Det blir inte mer romantiskt än så och vi är väldigt glada och nöjda för allt, finaste Joline du är så duktig i köket och allt du planerat och fixat med. Vi åt tills vi storknade så gott det var. Det godaste på länge.

Desserten hittar ni här >>

Och mors dag har det såklart firats >>

Och presenten från Nicke ska ni också få se här på Kryddburken…

Det här behöver du : 
800 gram bandfärs
En skvätt vatten (knappt 1 dl)
1 msk potatismjöl
1 msk malen söt paprika
1 msk tomatpuré
2 tsk salt
½ tsk malen vitpeppar
några varv med svartpepparkvarnen

1 liter kraftig köttbuljong (egen el. tärning/fond + vatten)

Tomatsås : 
2 burkar mutti finkrossade tomater
1 dl ketchup
1 tsk D´Elidas chilisås
1 pressad vitlöksklyfta
½ tsk malen vitpeppar
Salt & en gnutta socker
½ dl grädde för att runda av smaken

GÖR SÅHÄR :
Rör ihop ingredienserna till frikadellerna. Koka upp 1 liter köttbuljong. Rulla och lägg i den kokande buljongen ca 1 min. Lägg upp på fat med hålslev efter hand. Använd buljongen som bas till tomatsåsen och tillsätt ingredienserna till denna och låt koka upp. Lägg i frikadellerna och sjud på svag värme ca 10-15 min under tiden spagettin kokar. Servera! Toppa med färsk timjan och riven ost.


Herr blåbär och fru päron firar sin 6:e bröllopsdag som enligt sägen heter ”socker-bröllop” denna dag! ;-)
(Joline) 


Frikadeller som fått ett litet uppkok i en kryddig buljong ska snart hoppa ner i den goda tomatsåsen.


Lägg ner frikadellerna i tomatåsen och koka spagettin under tiden så blir allt klart samtidigt!


Frikadellerna som får puttra färdigt i en ljuvlig tomatsås.


Lady & Lufsen middag till mor & far på deras bröllopsdag!  Det är kärlek…

Tips på Tapas

Sommarmat

Tapas är perfekt som LCHF-mat, en plocktallrik med godsaker passar riktigt fint nu till sommaren.

Antingen som en liten förrätt före grillmiddagen, som buffé eller varför inte ta med som Picknick ut i naturen.

I Spanien serveras ofta små smakbitar till ett glas vin på barerna, man kan välja på många olika rätter, så det finns nåt för alla smaker.

Under resan till Gran Canaria hade jag en liten kurs just om Tapas. Anna Hallén har tagit bilderna därifrån.

Deltagarna fick också tips på många andra smårätter, utöver de tre som jag lagade till vår lunch.

Tänkte att jag skulle dela med mig av dem härinne med, så Du lätt hittar något gott att bjuda på i sommar.

Vädret har visat sig från sin finaste sida även här i Jämtland de senaste dagarna, balkongen är iordninggjord för uteätande.

Så det kommer att bli en hel del av de här rätterna till lunch och middag framöver, gott och lättlagat i värmen.

Lägger in länkar till lite fler Tapas, goda såser och LCHF-bröd som passande tillbehör.

Bilderna i slutet på inlägget kommer från en utflykt till Puerto de Mogan, en av mina favoritplatser.

Kan rekommendera två bra Tapasrestauranger där, El Faro som ligger längst ut på piren.

Där åt jag Räkor och Svamp i Vitlöksolja med Piri-Piri. Riktigt gott.

På La Bodeguilla vid Plaza Mayor testade jag Ostgratinerad, Kanarisk Chorizo.

Deras meny består bara av Kanariska specialiteter, den är verkligen värd att provas.

Korven serverades på små brödkrutonger, men det gick fint att lyfta av det gratinerade och lämna brödet.

Där avnjöt jag också en riktigt bra Leche Leche. Espresso som ligger ovanpå ett lager av kondenserad mjölk.

Sött men gott, det blir mer som en dessert än kaffe.

 Avocadoröra med Koriander

2 välmogna Avocado

10 Cocktailtomater

2 msk grovhackad Koriander

½ pressad Citron

2 msk Kallpressad Olivolja

Havssalt och nymald Vitpeppar

Skär avocadon i bitar och tomaterna i 4 delar.

Lägg i en bunke och häll över citronsaft, olja och kryddor. Blanda försiktigt.

Fyllda Ägghalvor

4 hårdkokta Ekologiska Ägg

½ dl Aioli

2 msk finhackad inlagd Paprika

2 msk finhackad Persilja eller ½ tsk Chiliflingor

Havssalt

Dela äggen och plocka ur gulan. Mosa dem i en skål tillsammans med aioli.

Blanda ner paprika och chili. Smaka av med lite salt.

Lägg en klick äggröra på varje ägghalva.

Frasig Fiskfilé

100 gr Torsk eller annan vit fisk

1 Ekologisk Äggvita

1 dl Sesamfrön

2 tsk Svartkummin

Havssalt och nymald Vitpeppar

2 msk Smör

1 msk Kallpressad Olivolja

Skär fisken i tunna skivor. Krydda lätt med salt och peppar på båda sidor.

Vispa äggvitan skummig med en gaffel i en skål. Blanda sesamfrön och svartkummin i en annan.

Doppa först fiskbitarna i äggvitan, använd gärna en tång. Håll dem en stund ovanför skålen och låt rinna av.

Doppa dem sen i fröblandningen, se till så fröna täcker runtom.

Lägg fisken på en tallrik och ställ in i kylen en halvtimme, så sitter fröna fast bättre under stekningen.

Bryn smör och olja lätt i en stekpanna. Stek fisken gyllenbrun i omgångar, ett par minuter på var sida. Var försiktig så inte fröna bränns.

Ostgratinerade Champignoner

8 st Champignoner

3 msk Smör

½ dl finskuren Purjolök

1 tsk hackad, färsk Timjan

1 dl riven Manchego eller annan god ost

1 Vitlöksklyfta

Några droppar Citronsaft

Havssalt och nymald Vitpeppar

Bryt loss foten på svamparna och skär i små tärningar.

Skär purjon i lika små tärningar och riv vitlöken fint.

Bryn smöret och stek svamphacket gyllenbrunt, krydda med salt, peppar och citron.

Tillsätt purjo och vitlök, låt bryna med en stund. Lägg champignonhattarna i en ugnsform.

Fyll hålen med svampröran och lägg på en topp av riven ost.

Gratinera på 200º i 10 minuter. Låt svalna en liten stund innan serveringen.

Örtmarinerad Kalvlever

Serranolindad Sparris

Rimmat Kycklingbröst

Rökt Lax med Fetaost

Champignoner i Örtolja

Ugnstorkade Cocktailtomater

Hemlagad Majonnäs och Aioli med Stavmixer

Kanarisk Mojo på mitt sätt

Ostkex med Mandel

Halloumipizza

Fröknäcke


Snabb, knäckig, enkel rabarberpaj


Här kommer ett riktigt gammalt recept ur mina gömmor, tror det kommer från norrland från början sen jag var liten. Minns inte om jag bloggat om det tidigare men såhär i rabarber-tider så tål det verkligen att upprepas. I vanliga fall när jag ska göra lite knäckigt täckte på en paj brukar jag använda havregryn och lite sirap, detta blir precis lika bra fast mycket enklare. Inget kladd, bara skära rabarber, röra ihop, strö över och in i ugnen. Klockrent busenkelt och resultatet blir en härligt seg, knäckig paj med syrliga rabarber som gör sig alldeles ypperligt ihop med ett par kulor vaniljglass.

Det här behöver du :
1200 gram rabarber
1½ dl strösocker

2½ dl vetemjöl
2 dl strösocker
1 msk vaniljsocker

150 gram smör
1 dl flagad mandel

GÖR SÅHÄR :
Skölj rabarberna och skär dom i mindre bitar, inte så noga. Lägg dom i en bunke och strö över sockret och vänd runt noga. Smörj en ugnsfast form, ca 25-30 cm i diameter eller annan form motsvarande måttet.  Häll rabarberna i botten. Rör ihop vetemjöl, socker och vaniljsocker i en skål och strö över rabarberna. Toppa med smör (hyvla med osthylen eller skär i tunna skivor) och lägg över. Toppa med flagad mandel. Grädda i 200 grader ca 40-45 min till pajen fått färg.


Hemma hos familjen i Kalleguta hittade vi dessa godingar idag! Riktigt söta och fina trots en bit in i säsongen.


Fröken nyfiken är visst med överallt!


Låt gärnade skurna rabarerna stå en stund tillsammans med sockret så smälter det ihop lite, precis jag gör jag med äpplen.


Sen ner i en ugnsfast form. Här har jag le creuset hjärtformade pajform, så fin och somrigt till röda frukter och bär.


Strö över mjöl och sockerblandningen och skiva över smöret.


Toppa med flagad mandel om du vill! Och vill du inte, så låt bli!


In i ugnen 200 grader ca 40-45 min tills du ser att sockret karamelliserats och börjat bubbla gyllene i kanterna.


Serveras med fördel med färska jordgubbar och glass! Låt gärna pajen ”stå till sig” en stund före servering. här var jag väldigt snabb när jag skulle fota, den var fortfarande brännhet så därav lite mer flytande konsistens på sista bilden. Låt den stå i rumstemperatur så ytan torkar så blir den riktigt knäckig!


Mmmm… Somrigare än såhär blir det nog inte! Hugg in och smaka vet ja! :-P

Imorgon blir en mindre kul dag då jag måste iväg till sjukhus och kolla upp ett fult fästingbett på skuldran som troligen är borrelia, (bild; klicka på länken) så ni kan väl skänka en tanke eller två till mig imorgon… :(

Prinsesstårta – Prinstårta
Prinsesstårta - Prinstårta
Källa: Marianns LCHF mat&bak
Portioner: 14-16

Ingredienser:
Ingredienser tårtbotten
200 gram smält osaltat smör
2 dl grädde
7 ägg
3 msk erythritol och 1/4 krm stevia
2 dl kokosnötsmjöl
1 tsk vaniljpulver
3 tsk bakpulver

Glasskräm till fyllning 1 o 2
4 dl grädde
4 gelantinblad
6 äggulor
4 msk erythritol och 3/4 krm stevia
1 tsk vaniljpulver eller 2 vaniljstång urgröpt
100 gram smör

4 dl hårt vispad grädde

3 dl mosade hallon till fyllning 2 (man tvistar om Prinsesstårta ska innehålla sylt eller inte och då kallas Operatårta, välj själv)

Översta och tredje fyllningen

3 dl hårt vispad grädde

Marsipan lock
400 gram mandelmjöl eller malda mandlar
4 msk erythritol och 1/2 krm stevia eller egen vald sötning
1 äggvita
pressad saft ur 0,5 dl frysta tinade blåbär

pudra med erythritol flor
Gör så här:
Då jag inte vill färga marsipanen med grön karamellfärg har jag här valt att färga marsipanen med blåbär och det gör tårtan lite lila, den kan då kanske kallas för Prinstårta.

Gör gärna vaniljkrämen/glasskrämen och marsipanen dagen innan så de hinner sätta sig och marsipanen bli riktigt kall.

Glasskrämen
Lägg gelantinbladen i kallt vatten i minst 5 minuter.Vispa samman alla ingredienser till vaniljkrämen utom smöret, låt det sjuda upp (får ej koka) ordentligt, det ska bara nästan koka. När den tjocknat så ta den från värmen och vispa ner gelantinbladen, rör sedan i smöret bit för bit. Låt kallna och vispa sedan 2 dl grädde ganska hårt och vänd ner i krämen, låt stå kallt tills den tjocknat/stelnat.
Vaniljkräm med vispad grädde i kallas glasskräm.
Även marsipanen bör göras dagen innan så den är ordentligt kall när den ska kavlas. Kavla gärna ut den på stenskiva eller ett kallt underlag.

Tårtbotten
Vispa äggen till tårtbotten fluffigt i flera minuter, tillsätt sedan det smälta smöret, grädden, vaniljen och sötningen, vispa ordentligt ner detta.
Blanda sedan kokosmjölet med bakpulver och blanda ner det i smeten väl. Häll smeten i en bakplåtspapperklädd rund springform 24 cm i diameter. Grädde i 175 grader i 30-40 minuter, känn med sticka att den är torr. Låt tårtbotten svalna och dela den sedan i tre bottnar.

Gör så här
Vispa 3 dl grädde ganska hårt till tredje fyllningen.

Bred ut halva glasskrämen på första bottnen och lägg den andra ovanpå. Bred mosade hallon på den andra botten och bred resterande glasskräm på den andra bottnen och lägg den sista och tredje bottnen ovanpå. Hit kan den gott göras dagen innan/flera timmar innan och stå kallt med plastfolie tätt omkring.

Bred ut den hårt vispade grädden och se till att det blir en lagom hög kulle.

Marsipanlocket
Låt den malda mandeln/mandelmjölet och sötningen gå i matberedaren med knivar i några minuter. Blanda äggvita med blåbärsaften, och häll i dem óch låt knivarna blanda till lagom konsistens, ta kallt vatten om du tycker den känns torr.

Kavla ut marsipanen på 2 st bakplåtspapper lätt omlott ( för att kunna kavla ut diametern) penslade med lite smält smör tryck ut marsipanen lite och lägg den på pappren, lägg två till tre lager plastfilm över och kavla den ganska tunt, men inte för tunn. Se till att den är rejält mkt större än tårtan. Dra av plastfilmen och pensla med smält smör på den sidan. Detta för att hindra marsipanen att svettas av att ligga kloss an grädden.
Lyft locket med smörpappren kvar och vänd försiktigt men snabbt över på grädden, måtta bra för det går inte att lyfta och ändra.
Tryck till lite försiktigt runtom och laga eventuella hål med överbliven marsipan, blir den torr fukta upp med kallt vatten
Vill du undslippa veck så skär lite skåror och tryck till. Skär av överbliven marsipan, eller tryck till kanten.

Pudra med erythritol-flor. Ställ kallt.

Vill du göra det riktigt läckert så knyter du ett band roten foten så försvinner alla fingeravtryck . Ett vitt/silver band passar läckert till denna färgsättning.

Givetvis kan man göra marsipanrosor och ringla choklad över.
Gör lite mer mandelmassa om du vill göra rosor.
Bli inte förskräckt när du ser färgen på marsipanen, det blir helt ok när den är utkavlad tunt och pudrad.
Man får förklara fördelen att undkomma kemiska färgämnen av att färga med blåbär för de som blir konfunderade.
Prinsesstårta – Prinstårta

Mitt tårttips nu till Pingsthelgen
och Mors Dag!

Då jag inte vill färga marsipanen med grön karamellfärg har jag här valt att färga marsipanen med blåbär och det gör tårtan lite lila, den kan då kanske kallas för Prinstårta.

14-16 bitar
(har man fler sorters kakor räcker den säkert till 4 personer till, receptet kan också halveras för mindre tårta)

Ingredienser tårtbotten:
200 gram smält osaltat smör
2 dl grädde
7 ägg
3 msk erythritol och 1/4 krm stevia
2 dl kokosnötsmjöl
1 tsk vaniljpulver
3 tsk bakpulver

Glasskräm till fyllning 1 o 2:
4 dl grädde
4 gelantinblad
6 äggulor
4 msk erythritol och 3/4 krm stevia
1 tsk vaniljpulver eller 2 vaniljstång urgröpt
100 gram smör

4 dl hårt vispad grädde

3 dl mosade hallon till fyllning 2 (man tvistar om Prinsesstårta ska innehålla sylt eller inte och då kallas Operatårta, välj själv)

Översta och tredje fyllningen:

3 dl hårt vispad grädde

Marsipan lock:
400 gram mandelmjöl eller malda mandlar
4  msk erythritol och 1/2 krm stevia eller egen vald sötning
1 äggvita
pressad saft ur 0,5 dl frysta tinade blåbär

pudra med erythritol flor


Gör gärna vaniljkrämen/glasskrämen och marsipanen dagen innan så de hinner sätta sig och marsipanen bli riktigt kall.

 Glasskrämen:
Lägg gelantinbladen i kallt vatten i minst 5 minuter.Vispa samman alla ingredienser till vaniljkrämen utom smöret, låt det sjuda upp (får ej koka) ordentligt, det ska bara nästan koka. När den tjocknat så ta den från värmen och vispa ner gelantinbladen, rör sedan i smöret bit för bit. Låt kallna och vispa sedan 2 dl grädde ganska hårt och vänd ner i krämen, låt stå kallt tills den tjocknat/stelnat.
Vaniljkräm med vispad grädde i kallas glasskräm.
Även marsipanen bör göras dagen innan så den är ordentligt kall när den ska kavlas. Kavla gärna ut den på stenskiva eller ett kallt underlag.

Tårtbotten:
Vispa äggen till tårtbotten fluffigt i flera minuter, tillsätt sedan det smälta smöret, grädden, vaniljen och sötningen, vispa ordentligt ner detta.
Blanda sedan kokosmjölet med bakpulver och blanda ner det i smeten väl. Häll smeten i en bakplåtspapperklädd rund springform 24 cm i diameter. Grädde i 175 grader i 30-40 minuter, känn med sticka att den är torr. Låt tårtbotten svalna  och dela den sedan i tre bottnar.

Gör så här:
Vispa  3 dl grädde ganska hårt till tredje fyllningen.

Bred ut halva glasskrämen på första bottnen och lägg den andra ovanpå. Bred mosade hallon på den andra botten och  bred  resterande glasskräm på den andra bottnen och lägg den sista och tredje bottnen ovanpå. Hit kan den gott göras dagen innan/flera timmar innan och stå kallt med plastfolie tätt omkring.

Bred ut den hårt vispade grädden och se till att det blir en lagom hög kulle.

Marsipanlocket:
Låt den malda mandeln/mandelmjölet och sötningen gå i matberedaren med knivar i några minuter. Blanda äggvita med blåbärsaften, och häll i dem óch låt knivarna blanda till lagom konsistens, ta kallt vatten om du tycker den känns torr.

Kavla ut marsipanen på 2 st bakplåtspapper lätt omlott ( för att kunna kavla ut diametern) penslade med lite smält smör tryck ut marsipanen lite och lägg den på pappren, lägg två till tre lager plastfilm över och kavla den ganska tunt, men inte för tunn. Se till att den är rejält mkt större än tårtan. Dra av plastfilmen och pensla med smält smör på den sidan. Detta för att hindra marsipanen att svettas av att ligga kloss an grädden.
Lyft locket med smörpappren kvar och vänd försiktigt men snabbt över på grädden, måtta bra för det går inte att lyfta och ändra.
Tryck till lite försiktigt runtom och laga eventuella hål med överbliven marsipan, blir den torr fukta upp med kallt vatten
Vill du undslippa veck så skär lite skåror och tryck till. Skär av överbliven marsipan, eller tryck till kanten.

Pudra med erythritol-flor. Ställ kallt.

Vill du göra det riktigt läckert så knyter du ett band roten foten så försvinner alla fingeravtryck ;) . Ett vitt/silver band passar läckert till denna färgsättning.

Givetvis kan man göra marsipanrosor och ringla choklad över.
Gör lite mer mandelmassa om du vill göra rosor.
Bli inte förskräckt när du ser färgen på marsipanen, det blir helt ok när den är utkavlad tunt och pudrad. :)
Man får förklara fördelen att undkomma kemiska färgämnen av att färga med blåbär för de som blir konfunderade ;)

©MariannAndersson

 

 

 

Bloggar etiketter: , , , , ,