Knäckig rabarberpaj

knäckig_rabarberpaj
Igår bakade jag en väldigt speciellt god rabarberpaj. Seg och knäckig, precis som jag tycker dom ska vara. Nog för att smulpaj är god, men denna är godare! :-P
Hittade receptet inne på Bakverk och fikastunder, där finns galet mycket hembakat och smarrigt så in och kika för att få lite (läs mycket) inspiration!

Det här behöver du :
ca ½ kg rabarber
125 g smör
0,5 dl sirap
0,5 dl grädde
2 dl havregryn
1,5 dl socker
1,5 dl mjöl
0,5 tsk bakpulver
0,5 tsk vaniljsocker

GÖR SÅHÄR : 
Skölj, skala och skär rabarbern i bitar. Smöra en pajform på 24 cm och täck bottnen med rabarber. Koka upp smör, sirap och grädde och tag av kastrullen ifrån plattan. Blanda alla torra ingredienser och rör ner dem i smörblandningen. Bred massan över rabarberna. Grädda i 150 gr i 50 min.

rabarber_rabarberpaj_recept

Rabarberpaj med havregryn
Knäckig rabarberpaj med havregryn! Ett enkelt och härligt recept för att göra en knäckig rabarberpaj med havregryn. Det tar endast 20 minuter att tillaga rabarberpajen! Ingredienser 4-5 rabarber stjälkar (stora) 150 g smör 2 dl havregryn 2 dl vetemjöl 2 dl strösocker 1/2 dl grädde,visp- eller mellangrädde 1/2 dl sirap 1/2 tsk bakpulver Beredning – gör […]
Bästa rabarberpajen
Kanske den godaste och bästa rabarberpajen du har ätit i ditt liv trots att det är en enkel smulpaj gjord på rabarber. En enkel smulpaj recept gjord på rabarber från tidningen Vår bästa mat! Ingredienser (4-6 portioner) Pajfyllning 500 g rabarber 1 msk potatismjöl 1/2-1 dl socker 1 dl mandelspån Smuldeg 2 dl vetemjöl 1 […]
Snabb, knäckig, enkel rabarberpaj


Här kommer ett riktigt gammalt recept ur mina gömmor, tror det kommer från norrland från början sen jag var liten. Minns inte om jag bloggat om det tidigare men såhär i rabarber-tider så tål det verkligen att upprepas. I vanliga fall när jag ska göra lite knäckigt täckte på en paj brukar jag använda havregryn och lite sirap, detta blir precis lika bra fast mycket enklare. Inget kladd, bara skära rabarber, röra ihop, strö över och in i ugnen. Klockrent busenkelt och resultatet blir en härligt seg, knäckig paj med syrliga rabarber som gör sig alldeles ypperligt ihop med ett par kulor vaniljglass.

Det här behöver du :
1200 gram rabarber
1½ dl strösocker

2½ dl vetemjöl
2 dl strösocker
1 msk vaniljsocker

150 gram smör
1 dl flagad mandel

GÖR SÅHÄR :
Skölj rabarberna och skär dom i mindre bitar, inte så noga. Lägg dom i en bunke och strö över sockret och vänd runt noga. Smörj en ugnsfast form, ca 25-30 cm i diameter eller annan form motsvarande måttet.  Häll rabarberna i botten. Rör ihop vetemjöl, socker och vaniljsocker i en skål och strö över rabarberna. Toppa med smör (hyvla med osthylen eller skär i tunna skivor) och lägg över. Toppa med flagad mandel. Grädda i 200 grader ca 40-45 min till pajen fått färg.


Hemma hos familjen i Kalleguta hittade vi dessa godingar idag! Riktigt söta och fina trots en bit in i säsongen.


Fröken nyfiken är visst med överallt!


Låt gärnade skurna rabarerna stå en stund tillsammans med sockret så smälter det ihop lite, precis jag gör jag med äpplen.


Sen ner i en ugnsfast form. Här har jag le creuset hjärtformade pajform, så fin och somrigt till röda frukter och bär.


Strö över mjöl och sockerblandningen och skiva över smöret.


Toppa med flagad mandel om du vill! Och vill du inte, så låt bli!


In i ugnen 200 grader ca 40-45 min tills du ser att sockret karamelliserats och börjat bubbla gyllene i kanterna.


Serveras med fördel med färska jordgubbar och glass! Låt gärna pajen ”stå till sig” en stund före servering. här var jag väldigt snabb när jag skulle fota, den var fortfarande brännhet så därav lite mer flytande konsistens på sista bilden. Låt den stå i rumstemperatur så ytan torkar så blir den riktigt knäckig!


Mmmm… Somrigare än såhär blir det nog inte! Hugg in och smaka vet ja! :-P

Imorgon blir en mindre kul dag då jag måste iväg till sjukhus och kolla upp ett fult fästingbett på skuldran som troligen är borrelia, (bild; klicka på länken) så ni kan väl skänka en tanke eller två till mig imorgon… :(

Knäckig rabarberpaj

Knäckig rabarberpaj (smulpaj) – enkel rabarberpaj recept – lätt att laga en god smulpaj med rabarber. Denna rabarberpaj är en klassiker som kan ätas med både  vaniljsås eller vaniljglass.  Rabarberpajen är härligt knäckig med knaprigt smuldegtäcke och knapriga rabarberbitar.

Ingredienser:

(6 – 8 port)

  • 3 st rabarberstjälkar (ca 3 st 30 cm långa stora rabarberstjälkar – ska bilda ett lager hackade rabarber i botten på pajformen)
  • 1 dl socker
  • 1 tsk vaniljsocker – valfritt!

Smuldeg:

  • 2 dl vetemjöl
  • 1 dl grahamsmjöl eller havregryn
  • 4 tsk socker
  • 150 g smör eller margarin

Gör så här, rabarberpaj:

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Skala eventuella  grova rabarberstjälkar med en potatisskalare. Strimla eller skiva rabarbern i ca 1 cm bitar eller finare.
  3. Ta fram en ugnsäker form och smörj den med 1 msk smör eller margarin.
  4. Lägg rabarberbitarna i formen.
  5. Strö över socker och lite vaniljsocker

Gör så här, smuldegen:

  1. Lägg mjöl, socker och smör (margarin) i en skål. Arbeta med fingertopparna eller en gaffel samman mjölblandningen till en grynig massa.
  2. Täck rabarbern med smuldeg.
  3. Baka rabarberpajen i mitten av ugnen tills den fått ljusbrun färg och rabarbern mjuknat, ca 20-30 minuter. Servera rabarberpajen med kall vaniljsås eller vaniljglass.

 

Originally posted 2011-06-21 19:23:02. Republished by Blog Post Promoter

Inlägget Knäckig rabarberpaj dök först upp på Rabarberpaj.se.

Knäckig rabarberpaj med kardemumma

En knäckig Rabarberpaj med kardemummadoftande täcke. Den knäckiga Rabarberpajen ska serveras med vaniljglass eller vaniljsås.

Ingredienser (10-12 portioner)

Pajfyllning

10-12 st rabarber
8 msk strösocker
4 msk kardemumma
Paj täcke (pajdeg)

200 gram  smör
200 gram  socker
200 gram  vetemjöl
Gör så här:

1. Sätt ugnen på 200 grader.
2. Skala rabarberna och skär dem i mindre rabarberskivor.
3. Ta en skål och blanda ihop kardemumman och den mindre mängden sockret.
4. Vänd rabarberskivorna i kardemummablandningen.
5. Bred ut rabarberskivorna i en smord pajform.
6. Blanda ihop ingredienserna till pajtäcket till en fast deg.
7. Tryck ut degen över rabarberna.
8. Grädda pajen mitt i ugnen i ca 15-20 minuter tills pajtäcket fått en gyllenbrun färg.
Tips!

1. Gillar du inte kardemumma så kan du byta ut det mot tex kanel eller någon annan krydda.
2. Prova även med lite vanilj socker i täcket!

Originally posted 2010-12-26 09:54:21. Republished by Blog Post Promoter

Inlägget Knäckig rabarberpaj med kardemumma dök först upp på Rabarberpaj.se.

Knäckig rabarberpaj

Ett härligt recept och enkelt recept för att göra en knäckig Rabarberpaj som tar ca 20 minuter att tillaga.

Ingredienser (12 portioner)

  • 12 medelstora höstrabarber (vanliga rabarber går bra)
  • 4 dl vetemjöl (tips hälften av vetemjölet kan byttas ut mot havregryn)
  • 4 dl socker
  • 200 g smör
  • Beredning

    1. Sätt ugnen på 225°C.
    2. Skölj rabarberna, ta ur kärnhusen. Skär rabarberna i grova rabarberskivor, skalet får gärna vara kvar. Lägg dem i en ugnssäker form.
    3. Blanda mjölet med sockret och strö detta över rabarberskivorna.
    4. Skiva det kalla smöret med osthyvel och täck rabarberna helt.
    5. Grädda i mitten av ugnen i ca 20 minuter.
    6. När rabarberna fått fin färg är pajen klar!

    Servera pajen ljummen med vaniljglass.

    Tips!
    Gör den lite nyttigare genom att:
    – byta ut hälften av mjölet mot havregryn. Den blir även mycket knäckigare. Mums!
    – använda mindre smör

    Originally posted 2010-12-25 13:23:16. Republished by Blog Post Promoter

    Inlägget Knäckig rabarberpaj dök först upp på Rabarberpaj.se.

    Knäckig rabarberpaj

    En jättegod Rabarberpaj, men inget för den som bantar… Sätt ugnen på 200ºC. Blanda samman havregryn, mjöl och socker. Rör ner smöret och tryck ut degen i en pajform ca 22 cm i diameter. Förgrädda i ca 10 min. Låt den svalna. Skala och skär rabarberna i rabarberskivor. Fördela dem i pajskalet. Smält smör och rör ner socker och mjöl. Späd med grädden till en tjock sås och låt den sjuda några minuter. Rör ner kanel och mandel. Bred ut såsen över rabarberna. Ställ in i ugnen i ca 30 minuter.

    Tid: 1 timme

    Muffins 6 portioner
    Du behöver:

    Pajdeg:
    1 dl havregryn
    2 dl vetemjöl
    1 dl socker
    125 g smält smör

    Fyllning:
    4 rabarber
    100 g smör
    2 dl socker
    2 msk vetemjöl
    3 dl grädde
    1 tsk kanel
    100 g flagad mandel

    Originally posted 2009-09-17 18:36:26. Republished by Blog Post Promoter

    Inlägget Knäckig rabarberpaj dök först upp på Rabarberpaj.se.

    Rabarberpaj med havregryn

    Ett enkelt och gott recept på Rabarberpaj med havregryn – enklaste Rabarberpajreceptet med havregryn.

    Hör ni också till dem som gillar smulpaj med rabarber, men inte gillar att bli kladdig när själv pajdegen ska blandas till? Så är det med mig, men för något år sedan hittade jag ett recept där man uppnår ungefär samma effekt, men slipper själva kladdet. Sen är det ett plus att det går åt mindre fett också.

    Ingredienser

    (4 portioner)
    * 4 rabarber
    * 2 tsk kanel
    * 2 msk socker
    * 2 dl havregryn
    * 1 dl mjöl
    * 1 msk socker
    * 100 g smör

    Instruktioner

    1. Skala, kärna ur och skiva rabarberna. Lägg dem i en ugnsfast form.
    2. Strö över socker och kanel.
    3. Blanda havregryn, mjöl och socker i en bunke och häll över rabarberskivorna.
    4. Hyvla smör med en osthyvel till tunna skivor, som täcker mjölblandningen.
    5. Grädda i cirka 20 minuter i 225 °C tills det har blivit fin färg och en knäckig yta på pajen.

    Tidsåtgång

    ca 25 minuter

    Serveras med

    Vaniljsås eller vaniljglass.

    Originally posted 2009-09-17 18:34:47. Republished by Blog Post Promoter

    Inlägget Rabarberpaj med havregryn dök först upp på Rabarberpaj.se.