Årets Harmoniresa till Makrigialos på Kreta

Restips i hälsans tecken

Idag kan du läsa mer om höstens Harmoniresa till Kreta inne hos min vän och resekollega Therese Renåker i inlägget Mer harmoni åt folket.

För tredje året i rad arrangerar vi en njutningsfylld hälsoresa på temat Det Goda Livet.

Vi har under de här åren haft många mycket nöjda deltagare som fått ta del av våra kunskaper på området mat och hälsa och fått uppleva allt det vi tycker bäst om i den lilla fiskebyn vid Medelhavet.

Nu har du chansen att få någon av våra kvarvarande platser i oktober, hoppas vi ses.

Hamnen i Makrigialos

Just idag håller jag på och packar för att resa hem från en annan resa, från min och Lennarts vintervistelse i Alanya.

Här nedan en bild från igår, när jag tog den sista morgonpromenaden längs Kleopatrastranden för den här vintern, i finaste vårväder.

Vi har haft en härlig hälsoresa i Alanya, trots kyla, regn, åska och blåst i en omfattning som vi aldrig sett under våra 16 år här nere som vinterturister.

Vi har verkligen levt i harmoni, tränat, ätit mycket och gott, vilat, pratat, skrattat och njutit väldigt mycket av livet och varandras sällskap, jag och sambo Lennart.

Att vi båda skulle lyckas med att bli friskare, starkare och slankare än på sisådär 30 år, trodde vi inte var möjligt före den här vintern.

Men det går, även för en ”klimakteriegumma” på 57 och en ”gubbe” som snart fyller 76, kan vi så kan du.

Vill du också ta del av den harmoni jag hittat på mina resor, så har du chansen att få veta allt under veckan på Kreta ❤

Skaldjursgratäng och barfotapromenad vid Medelhavet

Bästa medelhavsmaten

De senaste dagarna har våren kommit med besked till Alanya så det har blivit flera barfotapromenader i vattenbrynet.

Så härligt att jag efter många år med balansproblem och förlorad känsel i min nervskadade fot äntligen kan gå barfota igen.

Jag har lagt ner mycket jobb senaste året på att träna upp foten, eftersom jag ramlade 6 gånger förra sommaren.

Det är så välgörande för kroppen att gå barfota, så prova gärna att gå i vatten om du har problem med cirkulationen.

Salthalten är välgörande för hela kroppen och trycket från vattnet stöttar lymfflödet.

Bad är förstås också riktigt bra när vattnet blivit varmare, ligg gärna i en lite längre stund, mer än ett dopp.

Fotträning vid havet

Efter receptet följer en presentation av Therese Renåker och mig, vi som ligger bakom  Harmoniresor.se, som arrangerar hälsoresor till Kreta.

Följ med i höst så kommer du att få ta del av våra samlade kunskaper om maten, hälsan, stressen, lymfsystemet, hormoner och allt annat som behöver vara i balans för ett hälsosamt liv.

Du får också lära dig mitt enkla träningsprogram med egen lymfmassage som hållit mig i form de senaste 15 åren.

Jag och Therese Renåker på Villea Village i Makrigialos

Idag får recept på en av mina absoluta favoriter från medelhavsköket.

Den här skaldjursgratängen finns i många olika varianter i de olika länderna runt Medelhavet, det här är den jag brukar göra under vintermånaderna i Turkiet.

I den här ingår flera av de ingredienser som gör medelhavsmaten så väldigt nyttig och näringsrik.

Räkor, musslor, ägg, getost, benbuljong, smör, olivolja som får samsas med solmogna grönsaker och örter.

Kan hälsokost bli så mycket godare?

Getostgratinerade skaldjur 2 port

100 g skalade räkor

100 g musslor

100 g getost

2 ägg

6  cocktailtomater

6 champinjoner

1 röda paprika

1 grön paprika

1 dl kycklingbuljong

1 gul lök

2 vitlöksklyftor

1 msk pressad citron

1 tsk torkad oregano

½ tsk chiliflingor

Salt

50 g smör/kokosolja till stekning

Skär champinjoner och tomater i klyftor, hacka paprika, lök och vitlök.

Stek champinjonerna några minuter, tillsätt övriga grönsaker och låt fräsa en liten stund.

Krydda och häll på citronsaft och buljong, koka upp och låt puttra i ca 20 minuter.

Ta grytan från värmen och rör ner skaldjuren, fördela röran i gratängformar och knäck i ett ägg.

Lägg på en skiva getost och strö över oregano, vill du ha mejerifritt så ta några klickar aioli.

Gratinera på 225º i 15 minuter, ringla lite olivolja över osten innan serveringen.

Jag gör ofta en större sats grönsaksröra till den här rätten och fryser in i burkar eftersom vi äter den som kvällsmål minst en gång i veckan på vintern.

Grönsakerna varieras lite beroende på vad jag har hemma, broccolibuketter, riven morot, tärnad zucchini eller aubergine är också gott i.

Resereklam för Harmoniresor

Du som är nyfiken på våra resor vill kanske veta lite mer om vilka vi är, Birgitta och Therese? Vi börjar med mig, Therese.

Det är alltså jag på bilden här, i Makrigialos förra hösten. Jag är informatören och kommunikationsstrategen som blev kostrådgivare, utbildare och hormonterapeut innan jag för ett par år sedan tog tag i den stora livsdrömmen och blev författare.

I höstas kom jag ut med min första roman, Mata inte skuggorna, och blev förläggare på köpet! Jo, jag har numera ett eget förlag också, TR Förlag. 😊

Jag fyller 50 år i höst, strax innan nästa Harmoniresa, så jag vet att det kan ta tid för drömmar att bli verklighet, men jag vet också att det aldrig är för sent!

På vår resa är det jag som svarar på dina frågor om ALLT som har med kroppen och hälsan att göra. Jag håller i samtal om mat, stress, mage, vikt, beroende, lymfa och alla möjliga besvär eller sjukdomar som ni kan tänkas vilja prata om.

Hormoner brukar vara populärt… 😉 Jag ventilerar också mer än gärna livets själsliga frågor, hopp och drömmar.  Hoppas vi ses på Kreta! ☀❤

Här kommer presentationen av andra halvan av Harmoniresor, Birgitta. En del av er känner förstås till mig redan via bloggen eller från mina kokböcker.

Här följer en liten berättelse om hur min egen resa på hälsans väg sett ut. Efter många år som restaurangkock satte en ryggskada stopp för karriären. Enda räddningen var en steloperation. Ryggen blev bättre men operationen gav mig ytterligare problem, nu i form av ett nervskadat ben och senare fibromyalgi. Det var dags att börja försöka hitta nya vägar till en bättre hälsa än bara genom värktabletterna.

För 15 år sen började jag sakta men säkert få lite ordning på min stela kropp och värkande leder med hjälp av ett lätt gymnastikprogram att göra hemma. Det innehåller mjuka rörelser som jag satte ihop tillsammans med en sjukgymnast och en yogalärare. Jag lade också till en enkel lymfmassage, som jag fick lära mig av den lymfdränageterapeut jag gick till efter operationen och som hjälpte mycket för att få bort svullnaden i kroppen. Det här gymnastikprogrammet har varit en räddning för mig, utan det hade jag säkert fortsatt att vara väldigt stel och orörlig. Under veckan på Kreta lär jag ut de här rörelserna till dem som vill, i en lugn vik av stranden när solen just gått upp.

För bra precis 10 år sen hittade jag så till lågkolhydratkosten, typ LCHF/Paleo, och då började min egen, spännande resa ta fart. Med hjälp av kostförändringen så började jag snabbt må bättre, gick ner i vikt och fick ork att börja träna ännu lite mer, så jag vågade ge mig ut på flera av Anna Halléns hälsoresor till Spanien och Kreta. På de resorna lärde jag mig ännu mer om hur kosten kan göra att vi mår bättre och jag vågade börja röra mig mer ute, även i lite svårare terräng.

När så jag och Therese lärde känna varann genom vårt gemensamma intresse för mat och hälsa, vi var båda skribenter på Kostrådgivarna.se, så började vi efterhand prata om att sätta ihop en njutbar hälsoresa på just det vis som vi skulle vilja ha den.
Harmoniresor blev resultatet, det känns verkligen roligt att jag nu kan dela med mig av både min matfilosofi och det tränings/lymfmassageprogram som fått mig att må så bra som jag gör idag. Det tillsammans med Thereses stora kunskaper om varför våra kroppar reagerar som de gör, känns för oss som en riktigt bra helhet kring en hälsoresa.

Platsen vi valt för våra Harmoniresor, nu för tredje året i rad, är den lugna och trivsamma byn Makrigialos på Kretas sydöstra hörn. Hit har jag återvänt gång på gång sen jag själv upptäckte ortens och befolkningens charm, på just en hälsoresa. Jag har verkligen hittat något speciellt i den lilla fiskebyn, som jag nu vill förmedla till andra. Therese och jag delar kärleken till det goda i livet, särskilt då god mat.

Vi har valt ut de allra bästa restaurangerna i byn så att våra resenärer också ska få upptäcka det fantastiska lokala köket, där många krogar har sin egen grönsaksodling, gör sin egen olivolja och en del har även egna djur som betar i bergen runt byn. Bybornas stolthet över sina råvaror är härlig att få uppleva och de är mycket generösa och vänliga mot oss turister.

Jag kommer under veckan att guida våra deltagare runt i byn, på bergspromenader och visa några undangömda stränder som få turister hittar. Jag har också en liten matlagningskurs med recept från mina kokböcker och kommer förstås även berätta mer om hur jag gått från sjuk till frisk.

Hoppas att min berättelse om vägen till en bättre hälsa kan inspirera fler till ett friskare, mer harmoniskt och glädjefyllt liv, för mig var det därför Harmoniresor kom till.

Höstens resa till Makrigialos på Kreta

Fiskebåt i Makrigialos

Njutbar höstresa

Söker du ett semestermål och resa där du verkligen kan koppla av och njuta av lugn och ro?

Vill du vandra i vacker bergsnatur, sola och bada på fina stränder, äta ute på genuina, grekiska restauranger som serverar fantastisk mat på lokala råvaror, odla kontakter med vänliga ortsbor och träffa medresenärer som tycker om samma typ av livets goda?

Du kanske också känner att du vill lära dig mer om hur vi kan må bättre genom något så enkelt som att äta naturlig mat, att få veta mer om hur du ska hantera stressen i livet, få tips om hur du lätt kan ge dig själv lymfmassage och träna din kropp mjuk, värkfri och smidig utan att behöva gå på gym?

Grekisk utsikt mot Medelhavet

Då har du kommit rätt, på min och Therese Renåkers Harmoniresa till den lilla fiskebyn Makrigialos i oktober är det just allt detta, och mer därtill, som du kommer att få uppleva.

Under våra goda samtal, som vi valt att kalla våra föredrag, får du dessutom ta del av många andra viktiga kunskaper om hälsa för både kropp och själ.

Då har du också möjlighet att ställa alla dina frågor och få veta hur jag och Therese själva fått ett mycket bättre liv med hjälp av det vi lägger på vår tallrik.

För min egen del har kostförändringen gjort en otrolig skillnad för min fibromyalgi, magbesvär, migrän och sömnproblem, för att nämna några positiva bieffekter av att njuta av naturligt god mat 🙂

Låter allt det här lockande, så tveka inte att gå in och läsa mer här på Harmoniresor.se.

Resans pris och bokningssida hittar du om du klickar på länkarna, vi har bara ett begränsat antal platser så de kan ta slut fort.

Vill du se fler bilder och ta del av hur våra tidigare resor varit, så gå gärna med i vår Facebookgrupp Makrigialos 2019.

Vår Facebooksida Harmoniresor kan också vara bra att gilla, så du inte missar våra kommande reseäventyr.

Idag får du som extrabonus mitt bästa recept på tzatziki, som också finns med i min grillkokbok.

Den är lika ljuvligt krämig som den de serverar på en av våra favoritrestauranger i Makrigialos, Petra Bay, hoppas få se dig där i oktober.

Lunch på Petra Bay i Makrigialos

Tzatziki 2-3 port

½ gurka

1-2 vitlöksklyftor

½ tsk havssalt

1 dl grekisk yoghurt

1 msk olivolja

½ tsk pressad citron

Peppar

Riv gurkan grovt och vitlöken fint. Blanda med salt i en bunke, låt stå i 30 minuter.

Rör ihop yoghurt, olivolja, citron och peppar.

Pressa ur vätskan ur gurkan och rör ner i yoghurtröran. Smaka av om det behövs mer salt.

Morgonpromenad i soluppgången

Njutbar hälsoresa till Kreta i samarbete med CE Travel

Makrigialos fiskehamn

Harmoniresa till Makrigialos

Vännen och kollegan Therese Renåker och jag träffades i Stockholm häromveckan och hade ett trevligt möte hos vår nya samarbetspartner CE Travel.

Resebyrån kommer hädanefter att ta hand om allt praktiskt kring bokning och fakturering av våra Harmoniresor, de ordnar allt gällande flyg, hotell och transfer.

Det här samarbetet ger oss möjlighet att koncentrera oss mer på allt det vi vill dela med oss av under en veckas njutbar och harmonisk hälsoresa till Makrigialos på sydöstra hörnet av Kreta.

Det blir tredje året vi arrangerar resor hit, flera av våra gäster har återvänt båda säsongerna, så du förstår att det är lätt att bli förälskad i både platsen, människorna och inte minst maten i Makrigialos.

Vi flyger från Arlanda med Norwegian till Heraklion på kvällen den 5 oktober, för den som vill kan CE Travel hjälpa till att boka anslutningsflyg till Arlanda.

Flygtiderna hos Norwegian är på kvällen/natten, så det blir lättare för alla att anpassa sina anslutningar med flyg eller tåg och man slipper extra hotellnätter.

Här en länk direkt till bokningssidan på Harmoniresor, du fyller i alla uppgifter där om du vill följa med oss, så skickar vi din bokning vidare till CE Travel.

Vi har valt att lägga resan i början på oktober, när havet och solen är som skönast och lugnet sänkt sig över den lilla fiskebyn, den bästa tiden för en resa till Medelhavet om du frågar oss.

Vi kommer under resan att dela med oss av våra tankar och kunskaper hur vi får ett lite lugnare liv, med mindre stress i vår vardag.

Jag har själv erfarenhet av vad stress kan ställa till med i kropp och själ efter alldeles för mycket arbete och för lite vila och återhämtning, Therese har kunskaperna om vad som händer och varför vi reagerar som vi gör.

För dig som inte känner till oss två sen tidigare så kan du läsa lite mer här om vilka vi är.

Morgonsol över Makrigialos

När solen är på väg upp tar jag med dem som vill ner till en lugn och avskild vik nere vid havet.

Där börjar vi dagen i lugn takt med mjuka rörelser och den egenmassage för att sätta fart på lymfsystemet som jag själv hållit på med så gott som varje dag i 10 år.

Det här är något som många har problem med och Therese berättar mer om hur det kan komma sig att en del av oss svullnar i kroppen i takt med åren och vad vi på egen hand kan göra för att bli bättre.

Jag kommer en dag att berätta om hur min egen hälsoresa sett ut, från rejält sjuk och handikappad efter en steloperation av ryggen och med efterföljande fibromyalgi, till det friska jag som kommit sakta men säkert med hjälp av maten och träningen.

Morgongymnastik på stranden

Här kan du läsa mer om hur vi tänker oss veckan, men vi är förstås öppna för vad våra deltagare vill att vi ska göra, så ramarna är inte fastspikade.

En av dagarna kommer vi att dela upp oss i mindre grupper och laga några enkla rätter från mina kokböcker tillsammans, det blir smakfyllda tillbehör som vi sedan njuter till grillat under olivträden vid poolen.

Framåt kvällarna besöker vi de restauranger i byn och uppe i bergen som har den godaste maten, jag har hunnit med många resor till Makrigialos de senaste åren och noga valt ut mina favoriter.

 

En kväll brukar vi delta i en äkta grekisk afton uppe i bergsbyn Pefki på restaurang Piperia, där den vänliga krögaren förser oss med god mat medan vi blir underhållna av skickliga musiker och dansare.

Har vi tur blir det också ett besök i det lilla hembygdsmuséet, guidade av underbara Ourania, som är född i byn för över 80 år sen.

Under resan bor vi på det lummiga och lugna lägenhetshotellet Villea Village Resort, som ligger precis i brytpunkten mellan havet, byn och bergen.

Poolområdet är väldigt vackert med olivträd som skuggar solstolarna och det är en fantastisk blomsterprakt överallt.

Här kan du läsa lite mer om hotellets fantastiska frukost som ingår i resans pris och arrangemangen kring övriga måltider, du bestämmer själv om du vill äta med gruppen eller laga din egen mat hemma på hotellet.

Några av veckans dagar tar jag med deltagarna på promenad till de vackra stränder som ligger i utkanterna av byn, dit inte många turister hittar.

Där kan vi sen tillbringa några sköna timmar med en god lunch eller du kanske bara vill koppla av i skuggan under de stora tamariskerna för att hitta din egen inre harmoni.

Vill du följa med på vår harmoniska njutresa, så läs mer och skicka in din bokning här.

Här några röster från tidigare resors deltagare:

”Helt underbar resa. Till en underbar liten genuin ort med god mat och många upplevelser. Jag har varit med 2 ggr och lika bra varje gång. Förändrade mitt liv faktiskt.”

”För en vecka sedan kom jag hem från en alltigenom fantastisk Harmoniresa till den lilla byn Makrigialos på Kreta. En vecka som var fylld av välbefinnande, härliga människor, bergsvandingar, sol å bad, underbar mat på restauranger vid havet, morrongympa på stranden, prat, skratt å långa givande samtal tillsammans med våra ”reseledare” Birgitta å Therese!”

”Tack till alla som var med till Makrigialos! Nya vänner, goda samtal, mycket glädje och skratt. Återhämtning för kropp och själ. En alldeles underbar vecka!”

Kycklingbröst med smörsås på paprika och oliver

Smakrik kyckling

Frysta kycklingbröst är oftast behandlade med insprutad saltlösning, för att göra köttet mört.

Ska du bjuda på en riktigt god kycklingrätt, så rekommenderar jag att du köper en ekologisk hel, färsk kyckling och skär ut brösten.

Då får du dessutom med det goda och nyttiga skinnet med på köpet, det är ju oftast borttaget idag.

Resten av kycklingen kan du sen koka med morötter, lök, lagerblad, peppar och persilja till en mustig benbuljong som blir grunden till en god soppa eller gryta.

Kycklingbröst med olivsmörsås 4 port

4 färska kycklingbröst med skinn

25 + 50 g smör

3 dl vitt vin

20 Kalamataoliver

2 röda spetspaprikor

1 rödlök

1 tsk paprikapulver

Havssalt och nymald vitpeppar

Finhacka paprikan och löken, kärna ur oliverna och skär i mindre bitar.

Bryn kycklingbrösten i 25 g smör i en stekgryta på medelvärme, tills det fått fin färg på båda sidor, salta och peppra.

Låt paprikan, löken och paprikapulvret bryna med kycklingen i ett par minuter.

Rör då och då under tiden, så det inte bränns.

Blanda ner oliver och häll över vinet.

Sänk värmen och bräsera under lock ca 20 minuter, vänd brösten ett par gånger.

Ta pannan från värmen, ta upp kycklingbrösten på en skärbräda.

Rör ner det resterande, rumstempererade smöret i såsen i små klickar.

Skär upp sneda skivor av bröstet och lägg på en bädd av sås.

Servera med stekt zucchini, cocktailtomater och bladpersilja.

Det här receptet skapade jag för några år sen när jag var på en långsemester i Agia Marina på Kreta.

Här följer några bilder från de Harmoniresor till den vackra ön som jag nu arrangerar tillsammans med författaren och kostrådgivaren Therese Renåker.

Jag och Therese Renåker på Villea Village i Makrigialos

Vi kom hem igår efter två härliga och intensiva veckor med våra glada och nöjda deltagare.

Vi har fått förfrågningar om att fortsätta med våra resor till den lugna lilla fiskebyn Makrigialos även nästa år, så håll utkik härinne eller på vår Facebooksida för att få veta när vi släpper biljetterna.

Videon längst ner är från den grekiska afton vi deltog i på restaurang Piperia i bergsbyn Pefki, missa inte ett besök där om du kommer till Makrigialos.

Jag återkommer med fler bilder från resan med recept på det vi lagade tillsammans på vårt harmoniska hotell Villea Village.

Första bilden är utsikten över byn Makrigialos från den lilla vik där vi hade vår morgongymnastik med mjuka rörelser och lymfmassage.

Tidig morgongymnastik vid havet

Bougainvillea på Villea Village

Lunch på Petra Bay, ugnsbakad fetaost, grillad paprika med vitlök och balsamvinäger och tzatziki

Vykort från Kreta

Njutbar hälsoresa

Här kommer en liten hälsning från den lilla fiskebyn Makrigialos på Kretas sydostkust.

Jag och Therese Renåker har nu varit här i 2 dagar tillsammans med våra glada, intresserade och engagerade deltagare i höstens första grupp.

Vi har båda tidigare deltagit i flera resor med fokus på maten och hälsan, så vi bestämde oss för att sätta ihop just en sån resa som vi själv skulle vilja åka på.

Resultatet blev resor hit till den lugna byn vid Medelhavet, där vi kombinerar vår förtjusning i god mat tillsammans med viljan att sprida våra kunskaper kring hur maten påverkar både det kroppsliga och själsliga måendet.

Här kan du läsa mer om hur vi tänker kring det på Harmoniresor.se.

Bjuder här på några bilder från resans första två dagar, vi har det riktigt varmt och skönt.

Hittills har vi hunnit med att äta lunch och middag på två av favoritrestaurangerna här i byn, Golden Beach och Petra Bay.

Maten är fantastiskt god, bara den värd en resa hit.

Vill du se fler bilder från Makrigialos så följ gärna med på mitt Instagram @birgittahoglundsmat.

Lördagens soluppgång på stranden i Makrigialos

Räkor Saganaki och gratinerad fetaost på Golden Beach

Vy över Medelhavet från en parkbänk i skuggan av en tamarisk

Fiskgryta med aioli

På väg till värmen

Idag får du ett snabblagat, enkelt och gott recept på fiskgryta.

Jag sitter just nu på ett flyg på väg till Kreta, för andra året i rad arrangerar jag där tillsammans med Therese Renåker njutbara hälsoresor eller som vi kallar det, Harmoniresor.

Följ mig gärna på Instagram så får du se lite bilder från resan, jag ska försöka hinna lägga in nåt inlägg här också mellan varven.

Jag använde min Wonderbag till att hålla grytan varm på en picknick, så praktiskt att bara packa med i bilen.

Fiskgryta 4 port

800 g koljafilé

100 g smör

4 dl fiskbuljong eller kycklingbuljong

4 tomater

4 vitlöksklyftor

2 dl ajvar relish

2 gula lökar

2 gröna paprikor

1 zucchini

2 msk gurkmeja

1 msk timjan

Salt

Chiliflingor

Aioli till serveringen

Skär fisken i kuber på 3×3 cm, krydda med salt och chili.

Dela zucchinin på längden och halvorna på längden igen, skär i centimetertjocka skivor.

Kärna ur och skär paprikorna i bitar, skala och strimla lök och vitlök.

Bryn smöret i en gryta och fräs grönsakerna några minuter, krydda lätt med salt och chili.

Skär tomaterna i tärningar och rör ner tillsammans med ajvar, buljong, gurkmeja och timjan.

Koka upp och låt puttra 10 minuter under lock, blanda sen försiktigt ner fisken och koka upp och låt sjuda ett par minuter.

Smaka av om du vill ha mer sälta eller hetta.

Vill du ha en mildare gryta så tillsätt 1-2 dl grädde eller kokosgrädde.

Det här valnötsbrödet smakar gott till.

Fiskehamnen i Makrigialos

Kvällssol över Makrigialos

Mer om hälsoresan till Makrigialos på Kreta

Hamnen i Makrigialos

En resa fylld med harmoni

Nu börjar oktober närma sig, då är det äntligen dags för årets harmoniresor till Kreta och den lilla fiskebyn Makrigialos.

Jag och Therese Renåker arrangerar för andra året i rad den typ av hälsoresor som vi själva skulle vilja åka på.

Nu har du chansen att boka någon av de sista platserna den 11 oktober med avresa från Arlanda.

Här kan du läsa mer på vår hemsida Harmoniresor.se, här hittar du direktlänk till resans pris och bokningssidan.

Du kan också läsa mycket mer om våra tankar kring vår typ av hälsoresor i de olika länkarna högst upp på hemsidan.

Här finns ett inlägg om förra årets två veckolånga resor som jag skrev här på bloggen, med recept på en mycket god rödbetscrème som vi lagade tillsammans.

Stranden vid favoritrestaurangen Golden Beach

Här nedan följer en del av det vi tänker oss att erbjuda under veckan, utan alltför fasta hålltider. Här kommer att finnas utrymme för variation i både tid och innehåll beroende på väder, vind och vad våra medresenärer önskar.

Första dagen kommer vi att ta en gemensam tur genom byn så ni får chans att orientera er och hitta till de favoritställen Birgitta upptäckt på de senaste årens resor till den lilla fiskebyn.
Då finns också möjlighet att handla lite matvaror och dryck om du själv vill laga lite av din mat hemma i lägenheten på trivsamma hotell Villea Village.

Min hotellfrukost på Villea Village

Promenaderna och samtalen
Den som är morgonpigg av sig får gärna följa med Birgitta till havet för barfotapromenader i vattenbrynet medan solen går upp över bergen. Promenaden inleds med ett kombination av lätt gymnastikprogram med mjuka rörelser där leder och muskler får en lugn start på dagen och en lättare egenmassage för att stimulera och få igång lymfsystemet.

Den som istället är kvällsmänniska får gärna kvällsstrosa genom byn med Therese eller göra henne sällskap i den ljumma kvällen med stora tekoppen och småfilosofiska samtal om livets stora frågor.

Varje dag träffas de som vill en stund i frukostmatsalen, vid poolen eller var helst vi känner för att vara för goda samtal kring det viktiga i våra liv; maten, hälsan, livet och hur vi lyckas få harmoni i vår ibland alltför stressade tillvaro.

Här finns chans att samtala, diskutera och få svar på många egna frågor och funderingar men vi kommer att fördjupa oss lite extra i stress/återhämtning, våra hormoner och lymfsystemets betydelse för välmåendet.

Aspros Potamos-dalen

Bergen och grottorna
Beroende på deltagarnas önskemål ger vi möjlighet till ett antal olika utflykter utanför byn.
En morgon styr vi kosan upp i bergen istället för promenaden i vattenbrynet. Det blir en lugn promenad på kuperade men lättgångna stigar. Uppe i den bördiga Aspros Potamos-dalen har bergsborna arbetat med odling i flera århundraden.

En del av de grottbostäder som användes när de kom ner till havet för att ta hand om sina olivlundar och grönsaksodlingar är idag förvandlade till unika hotell för den som uppskattar det totala lugnet. Vi njuter av friden, utsikten och den klara morgonluften, den som vill avslutar med ett uppfriskande dopp i havet eller poolen.

Vi besöker på den promenaden konstnärsparet Makis och Maria som renoverat ett av de gamla grotthusen där de idag har sin atelje Stausa. Vi får se hur de förvandlat drivved och gamla bruksföremål till vacker konst och höra dem berätta om sitt liv på den rofyllda gården.

Maria och Makis

Maria och Makis utanför sin grottbostad

Myrto Botsari, som driver ett av grotthotellen i dalen, är även silversmed. Hon har en butik fylld av traditionellt och modernt kretensiskt konsthantverk, bland annat keramik och vackra smycken.

Den som vill får gärna följa med och besöka butiken och höra Myrto berätta lite om det kretensiska hantverket och sin uppväxt i en grottbostad i den lugna dalen.

Aspros Potamos

Bergsbyn Pefki ligger ovanför Aspros Potamos-dalen och blir ett av veckans två utflyktsmål på fyra hjul. Här får vi en fantastisk utsikt över dalen och Medelhavet. Vi vandrar runt i den lilla byn där tiden stått still.

Middagen intar vi sen tillsammans på den lilla tavernan Piperia. Uteserveringen skuggas av ett fantastiskt, hundraårigt rosépepparträd som gett tavernan dess namn.

Restaurang Piperia i Pefki

En annan dag tar vi en förmiddagstur upp till bergsbyn Agios Stefanos där vi äter en gemensam lunch på tavernan vid torget. Den som vill promenerar sen runt i den lilla byn på egen hand.

I de trånga gränderna finns både en mycket vacker kyrka med utsikt över den Libyska sjön och ett observatorium. På eftermiddagen åker vi genom den bördiga dalen ner till byn för att njuta av ledig tid vid poolen eller havet.

Laga mat

Grekisk grönsaksgryta, klicka på bilden så kommer du till receptet

Eftersom vi är matintresserade och gissar att våra medresenärer också är det kommer vi en dag att bjuda på en lunch vid poolen med några av hotellets specialiteter till grillad souvlaki. Vi förbereder dagen innan en del av tillbehören, både varma och kalla rätter tillagade på lågkolhydratvis.

Vi delar då upp oss i mindre grupper, deltagande är som alltid helt valfritt, med Birgitta som guide i smakernas värld.

Makrigialos, Kreta…

Stränderna och havet

Kring Makrigialos finns flera lugna stränder dit vi kommer att göra små utflykter. Eller om du hellre besöker dem själv och njuter av en lugn dag i enskildhet, valet är ditt.

På Diaskari-stranden, ett par kilometers kuperad promenad från hotellet, har det funnits bostäder ända sen 1600 f kr. När man väl tagit sig ner för den branta backen till havet kan man sen tillbringa några njutbara timmar med att bara vara, lapa sol, bada i det kristallklara vattnet, ta något svalkande att dricka eller äta en lunch på grekiskt vis i skuggan av de stora tamariskerna.

Turkosa havet

På andra sidan byn, bortom den lilla fiskehamnen, ligger den mycket lugna stranden Kalamoukania med turkosblått vatten. Här består stranden av småsten istället för sand och det är lite djupare än vid byns övriga badplatser.

Stranden skuggas även här av stora tamarisker, perfekt för den som vill tillbringa en hel dag vid havet. Här finns också en liten taverna med grekiska specialiteter.

Kretensisk folkdans på The Olive Tree

Utelivet
Den lilla fiskehamnen i Makrigialos är en samlingspunkt på kvällarna för byborna och en del turister. Här finns några små, mysiga barer och fina fiskrestauranger.

En kväll får vi här uppleva en genuin kretensisk afton på restaurang The Olive Tree, med traditionell musik och dans.

Det här är långt ifrån forna tiders grisfester för den som upplevt en sån i charterns ungdom. Under kvällen samlas byns invånare vid restaurangen för att umgås och delta i dansen, sammanhållningen är stor i den lilla fiskebyn. Här möts gammal och ung över ett glas raki och goda mezerätter, såväl byns präst som äldre damer och ungdomar låter sig väl smaka.

Det finns annars inte så mycket till uteliv för nöjeslystna nattsuddare i byn, så kudden kan få sällskap rätt så tidigt på vår njutresa. (Säger Birgitta. Therese menar att kvällarna kan bli sena trots allt, i kraft av trevligt sällskap och härliga samtal. Ett begränsat uteliv kan ge ett desto rikare inre liv.

Jag och Therese Renåker i Makrigialos 2017

Grönsaksgryta med grekiska smaker och nominering till Publishingpriset

Skördetider

Nu finns det fullt med goda och solmogna grönsaker, både i butikerna och hemma hos alla som är lyckliga nog att ha ett grönsaksland.

Idag får du tips på en riktigt god ratatouille, fast inte på franska den här gången utan här är det grekiska smaker som gäller.

Den här grytan lagade jag tillsammans med deltagarna på min och Therese Renåkers hälsoresa till Kreta förra hösten.

Nu i oktober åker vi igen, första veckan är fullbokad sen länge men vi har några platser kvar den 11/10 om du vill följa med.

Tycker du det låter lockande att åka på en skön och inspirerande resa när hösten kommit på allvar, läs då gärna mer härinne på Harmoniresor.se.

Här nedan en bild från vår gemensamma matlagning på Villea Village, vårt härliga lägenhetshotell i den lilla fiskebyn Makrigialos.

Grekisk grönsaksgryta 4 port

4 små zucchini

4 paprikor

2 gula lökar

250 g cocktailtomater

2-3 vitlöksklyftor

1 dl ouzo (eller 1 pressad citron)

1 dl olivolja/smör

1 msk torkad oregano

1 kanelstång

Salt och peppar

Skär zucchini, paprika och lök i jämnstora bitar, dela tomaterna i halvor och riv vitlöken fint.

Värm upp oljan/smöret i omgångar i en stekpannan och fräs grönsakerna var för sig i några minuter, häll ner eftersom i en stekgryta med lock.

Krydda med salt, peppar och oregano, lägg i kanelstången och häll över ouzo eller citronsaft.

Låt koka upp under lock och puttra i 5 minuter.

Ställ ner grytan på ett underlägg i en Wonderbag, täck med tyglocket och knyt igen väl med dragsnöret.

Låt alltsammans stå och tillagas varsamt på eftervärmen i ca 2 timmar.

Har du ingen Wonderbag så låt grytan puttra på lägsta värme i ca ½ timme, rör om då och då.

För en mer mättande och proteinrik gryta tillsätter du 4 dl kokta kikärtor eller bönor innan serveringen.

Fler bönrecept hittar du i min senaste bok Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken, som just nu säljs till extrapriset 169 kr hos Bokus.

Den har glädjande nog blivit nominerad till Publishingpriset, vinnaren tillkännages 7 november.

 

Skaldjur Saganaki och njutbar hälsoresa till Kreta

Följ med till Kreta i höst

På bilden ovan ser du Golden Beach, en av mina absoluta favoritrestauranger på de många resor jag de senaste åren gjort till den lilla fiskebyn Makrigialos på Kretas sydostkust.

Vill du också ta del av allt det goda jag hittat där, vad gäller maten, människorna och naturen, så har du nu chansen att följa med.

Tillsammans med goda vännen Therese Renåker arrangerar jag resor till den lugna byn, där vårt största fokus är harmoni, njutning och avkoppling.

Vi kommer under resorna att dela med oss av våra tankar och kunskaper hur vi får ett lite lugnare liv, med mindre stress i vår vardag.

Jag har själv erfarenhet av vad stress kan ställa till med i kropp och själ efter alldeles för mycket arbete och för lite vila och återhämtning.

Therese har kunskaperna om vad som händer och varför vi reagerar som vi gör, vi kommer att ha många samtal runt de här delarna av livet.

Jag delar även med mig av mitt lätta träningsprogram med mjuka rörelser och egenmassage för att sätta fart på lymfsystemet som jag hållit på med så gott som varje dag i 10 år.

Lymfsystemet och lymfmassage är något som belysts mycket senaste tiden, många har problem med svullnad i kroppen.

Therese berättar mer om hur det kan komma sig att en del av oss drabbas av det här när vi kommer upp lite i åren och hur vi på egen hand kan bli bättre.

Här på Harmoniresor.se kan du läsa mer om hur vi tänkt oss veckan, med Det Goda Livet som ledord.

Vi är förstås öppna för vad våra deltagare vill att vi ska göra, så ramarna är inte fastspikade.

Förra hösten hade vi två härliga veckor med 14 deltagare i varje grupp, du kan läsa ett inlägg om den resan här.

Nu i oktober har den första veckan, 4-11/10, varit fullbokad sen vi släppte biljetterna i vintras, men nu har vi fått en avbokning på grund av sjukdom.

Vill du ha den platsen eller följa med veckan efter, 11-18/10, så gå in här och läs mer.

Skaldjur Saganaki 2 port

200 g musslor och räkor

100 g fetaost

2 dl  aubergine i tärningar

10 cocktailtomater

½ dl olivolja

2 schalottenlökar

2 vitlöksklyftor

1 paprika

1 msk färska örter eller 1 tsk torkade, t. ex timjan, rosmarin, oregano, mynta

Salt och peppar

Lite pressad citron

ev lite mald kanel

Skär lök, vitlök och paprika i skivor och tomaterna i tärningar.

Hetta upp oljan och stek auberginen ett par minuter, krydda med salt och peppar.

Tillsätt paprika och lök, fräs ett par minuter, rör ner tomater, örter och citronsaft.

Använder du färska örter så vänta med att tillsätta dem tills grönsaksröran kokat ihop, då behåller de mer smak och näring.

Låt röran puttra i minst 20 minuter, gärna längre, häll sen över i en liten gratängform.

Lägg på musslorna och smula över osten, ringla över lite olivolja och gratinera i 20 minuter på 200º.

För en mer lättlagad variant om du vill laga rätten för fler, så kan du lägga alla grönsaker i en smord form och krydda.

Täck med folie och grädda i 45 minuter på 175º, ta sen ut formen, lägg ner musslor och täck med fetaost.

Höj värmen till 200° och gratinera 15 minuter.

Makrill på burk eller färsk fisk passar också väldigt bra till den här gratängen.

Den blir också ett mycket gott tillbehör till grillat om du hoppar över skaldjuren.

Här nedan ser du några bilder från resorna till Makrigialos.

Morgonsol över Makrigialos

Kvällsljuset är lika vackert
Foto Therese Renåker

Aspros Potamos-dalen

Fiskehamnen

Bougainvillea och vackert hus i bergsbyn Pefki

Bougiornti, gratinerad fetaost med paprika, lök och tomat på Golden Beach

Hotellfrukost vid poolen

Vårt trivsamma hotell Villea Village

Grillat med våra egenlagade tillbehör till lunch på Villea Village