Kryddsmör från Florida

Kryddsmör med apelsin och rosmarin

Syrligt smör till grillat

Nu är jag hemma i Jämtland igen efter några härliga veckor på resande fot.

Den senaste tidens njutbara temperaturer i Florida, Karibien och Stockholm byttes hastigt mot snöklädda fjälltoppar och bara några plusgrader.

Just suttit och gått igenom de bilder jag tog på resan, så idag får du uppleva lite av värmen genom mitt kameraöga.

Ett litet recept blir det också, jag gjorde ett riktigt fräscht kryddsmör som tillbehör till en grillad, currymarinerad mahi-mahi (guldmakrill) när jag var i Fort Lauderdale.

Jag hade ju sån tur så mitt ressällskap på Low-Carb Cruise bor alldeles i närheten av hamnen där båten utgick, så jag fick några fina dagar hemma hos Åsa och Pierre Holstein.

Pierre och Åsa förberder grillen...

Pierre och Åsa förberder grillen…

Paret har bott 6 år i Fort Lauderdale och jag fick tillfälle att se och uppleva många av deras smultronställen runt staden.

Åsa är medicinjournalist och skriver för Hemmets Journal och Pierre har ett förflutet som violinist i flera av Sveriges symfoniorkestrar.

Nu lägger han ut utbildningsvideos på sin hemsida Fiddlerman.com och lär helt gratis ut hur man hanterar en fiol. Så ta chansen om du alltid längtat efter att lära dig spela.

Florida och Fort Lauderdale är en plats jag absolut kommer att återvända till, jag hade faktiskt inte väntat mig att jag skulle trivas så bra där.

Klimatet är perfekt för oss som har problem med värk vid väderomslag och kyla, det är jämnt och stabilt året runt.

Grillad mahi-mahi med apelsinsmör, mangosalsa, portabella, lök och aubergine

Grillad mahi-mahi med apelsinsmör, mangosalsa, portabella, lök och aubergine…

Apelsin- och rosmarinsmör 4-6 port

250 g smör

 1 ekologisk apelsin

2 msk finhackad, färsk rosmarin

Flingsalt och chili efter smak

Skär smöret i bitar, lägg i en skål och låt det bli rumsvarmt.

Tvätta apelsinen och torka ordentligt. Riv det yttersta skalet fint på rivjärn.

Blanda smör, apelsinskal och rosmarin väl med en slev eller använd elvisp.

Smaka av med flingsalt och chili till lagom sälta och hetta. Lägg upp i skål och ställ i kylen.

Ta fram en stund innan serveringen så kommer smakerna fram mer.

Floridasmör...

Floridasmör…

Vi njöt av apelsinsmöret till skivor av mahi-mahi, som jag låtit marinera några timmar i en plastpåse med olivolja och en fantastiskt god curry som jag köpte på St Martens.

Kryddor är en perfekt souvenir att ta med hem från resor, de väger nästan inget och räcker förhoppningsvis tills det är dags för nästa resa.

Kryddsmöret passar också riktigt bra till fläskkött, fågel och vegetariska grillrätter.

Salsan på bilden ovan var ett annat av de recept jag hittade på under resan, det kom till när vi varit ute och plockat mango. Det kommer framöver.

Är du intresserad av att ta del av fler recept på grilltillbehör så tycker jag du ska investera i min kokbok Grillmat LCHF.

Just nu kan du som läser tidningen Matkärlek köpa den till specialpriset 129 kr inkl frakt från mitt svenska förlag Pagina.

Grillmat LCHF

Low Carb High Fat Barbecue - Birgitta Höglund

Low Carb High Fat Barbecue på Amazon

Har du släkt och vänner utomlands så överraska dem gärna med ett exemplar på engelska.

Low Carb High Fat Barbecue släpptes på Amazon förra veckan, den har både amerikanska och engelska mått så den fungerar fint över hela världen :)

Har du köpt boken och tycker om den så skriv gärna en recension och betygsätt den här inne på Amazon.

Jag delar med mig av några recept ur böckerna och lite annat smått och gott på min nya blogg på engelska, LCHF Made in Sweden. Dela gärna den också med dina vänner i utlandet.

Blommande träd i Florida

Fort Lauderdale Beach

Postcard from Fort Lauderdale

Bike in Fort Lauderdale

Las Olas

Fort Lauderdale


Goda grilltillbehör till Valborg

Grillmat LCHF

Tips till helgens grillfester

Nu är det hög tid att göra i ordning utegrillen, för nu i helgen är det ju vår, i alla fall enligt almanackan.

Kanske inte i hela landet, men det går ju fint att grilla även om snön ligger kvar.

När jag och fotograf Micke skulle ta utebilderna till Grillmat LCHF var det allt annat än varmt.

+ 5 och storm, vi hade 25 sekundmeter en av dagarna. Men det resulterade i att det blev väldigt fin grillglöd på bilderna ;)

Low Carb High Fat Barbecue - Birgitta Höglund

Den här heta bilden har mitt amerikanska förlag valt som omslagsbild till Low Carb High Fat Barbecue.

Den kommer ut om precis en månad och du kan förbeställa den här på Amazon.com, tillsammans med mina andra kokböcker på engelska.

Vill du ha fler goda tips på tillbehör till grillmiddagen så finns min kokbok Grillmat LCHF fortfarande att köpa på svenska, här på Bokus och här på Adlibris.

Vill du köpa boken riktigt billigt så kan du gå med i bokklubben PLUSbok.se, då får du den för bara 9 kr.

Grillmat LCHF av Birgitta Höglund

Rabarberchutney och paprikachutney ur Grillmat LCHF  Foto Mikael Eriksson

Rabarberchutney och paprikachutney ur Grillmat LCHF
Foto Mikael Eriksson

Paprikachutney med äpple och rosépeppar

1 gul paprika

5 cm av det vita på en purjolök

½-1 grönt, syrligt äpple

2 msk rapsolja eller olivolja med citronsmak

1 msk finhackad, gul chili

1 msk rosépeppar

½ msk äppelcidervinäger

ca 1 krm salt

Kärna ur paprika och chili, skär i små tärningar. Skala äpplet och skär det och purjon i lika små träningar.

Fräs alltsammans i oljan och låt puttra på svag värme i 10 minuter, tills det mjuknat.

Rör ner rosépeppar, vinäger och smaka av med salt. Låt koka upp och fyll sen chutneyn på varma, torra burkar.

Skruva på locket och förvara i kyl när den kallnat.

Chutneyn håller ca 1 vecka i kylskåp men du kan också förvara den i frysen.

Ratatouille

Ratatouille med gulbetor och zucchini 2-3 port

2 stora gulbetor

1 liten zucchini

2 gula lökar

2 vitlöksklyftor

1 liten paprika

1 tomat

½ dl kokosolja

½ dl kycklingfond

1 tsk paprikapulver

1 tsk torkad timjan

Salt och peppar

Skär grönsakerna i lika stora tärningar. Hetta upp kokosoljan och bryn gulbetorna några minuter, rör då och då.

Tillsätt zucchinitärningarna och fräs med ett par minuter. Låt dem bli lätt brynta.

Rör ner lök, paprika och tomat och stek en liten stund till.

Krydda och häll på kycklingfonden. Låt bräsera i ca 10 minuter, tills gulbetorna mjuknat.

Servera till alla typer av grillat eller stekt fisk och kött, till exempel grillade revbensspjäll.

Ädelostsmör 3-4 port

50 g smör

50 g ädelost

1 msk hackad bladpersilja

Några droppar Worcestershiresauce

Lite pressad citron

Salt och peppar

Rumstemperera smöret och osten i en bunke. Blanda i övrigt och rör mjukt. Fyll i en liten skål.

Här hittar du receptet på rotfruktskakan på bilden ovan.

Den gjorde jag ofta som tillbehör till kött när jag jobbade på restaurang, den blir mycket saftig och god.

Vill du göra den till många så fungerar den fint att göra i ordning i förväg. Skär den i tårtbitar när den kallnat och frys in på en bricka.

Ta fram bitarna och tina i kylen dagen innan grillfesten, värm dem sedan på bakplåtspapper i ugnen på 175º i ca 15-20 minuter.

Vedeldad utegrill


Goda grilltillbehör till Valborg

Grillmat LCHF

Tips till helgens grillfester

Nu är det hög tid att göra i ordning utegrillen, för nu i helgen är det ju vår, i alla fall enligt almanackan.

Kanske inte i hela landet, men det går ju fint att grilla även om snön ligger kvar.

När jag och fotograf Micke skulle ta utebilderna till Grillmat LCHF var det allt annat än varmt.

+ 5 och storm, vi hade 25 sekundmeter en av dagarna. Men det resulterade i att det blev väldigt fin grillglöd på bilderna ;)

Low Carb High Fat Barbecue - Birgitta Höglund

Den här heta bilden har mitt amerikanska förlag valt som omslagsbild till Low Carb High Fat Barbecue.

Den kommer ut om precis en månad och du kan förbeställa den här på Amazon.com, tillsammans med mina andra kokböcker på engelska.

Vill du ha fler goda tips på tillbehör till grillmiddagen så finns min kokbok Grillmat LCHF fortfarande att köpa på svenska, här på Bokus och här på Adlibris.

Vill du köpa boken riktigt billigt så kan du gå med i bokklubben PLUSbok.se.

Grillmat LCHF av Birgitta Höglund

Rabarberchutney och paprikachutney ur Grillmat LCHF  Foto Mikael Eriksson

Rabarberchutney och paprikachutney ur Grillmat LCHF
Foto Mikael Eriksson

Paprikachutney med äpple och rosépeppar

1 gul paprika

5 cm av det vita på en purjolök

½-1 grönt, syrligt äpple

2 msk rapsolja eller olivolja med citronsmak

1 msk finhackad, gul chili

1 msk rosépeppar

½ msk äppelcidervinäger

ca 1 krm salt

Kärna ur paprika och chili, skär i små tärningar. Skala äpplet och skär det och purjon i lika små träningar.

Fräs alltsammans i oljan och låt puttra på svag värme i 10 minuter, tills det mjuknat.

Rör ner rosépeppar, vinäger och smaka av med salt. Låt koka upp och fyll sen chutneyn på varma, torra burkar.

Skruva på locket och förvara i kyl när den kallnat.

Chutneyn håller ca 1 vecka i kylskåp men du kan också förvara den i frysen.

Ratatouille

Ratatouille med gulbetor och zucchini 2-3 port

2 stora gulbetor

1 liten zucchini

2 gula lökar

2 vitlöksklyftor

1 liten paprika

1 tomat

½ dl kokosolja

½ dl kycklingfond

1 tsk paprikapulver

1 tsk torkad timjan

Salt och peppar

Skär grönsakerna i lika stora tärningar. Hetta upp kokosoljan och bryn gulbetorna några minuter, rör då och då.

Tillsätt zucchinitärningarna och fräs med ett par minuter. Låt dem bli lätt brynta.

Rör ner lök, paprika och tomat och stek en liten stund till.

Krydda och häll på kycklingfonden. Låt bräsera i ca 10 minuter, tills gulbetorna mjuknat.

Servera till alla typer av grillat eller stekt fisk och kött, till exempel grillade revbensspjäll.

Ädelostsmör 3-4 port

50 g smör

50 g ädelost

1 msk hackad bladpersilja

Några droppar Worcestershiresauce

Lite pressad citron

Salt och peppar

Rumstemperera smöret och osten i en bunke. Blanda i övrigt och rör mjukt. Fyll i en liten skål.

Här hittar du receptet på rotfruktskakan på bilden ovan.

Den gjorde jag ofta som tillbehör till kött när jag jobbade på restaurang, den blir mycket saftig och god.

Vill du göra den till många så fungerar den fint att göra i ordning i förväg. Skär den i tårtbitar när den kallnat och frys in på en bricka.

Ta fram bitarna och tina i kylen dagen innan grillfesten, värm dem sedan på bakplåtspapper i ugnen på 175º i ca 15-20 minuter.

Vedeldad utegrill


Goda grilltillbehör till Valborg

Grillmat LCHF

Tips till helgens grillfester

Nu är det hög tid att göra i ordning utegrillen, för nu i helgen är det ju vår, i alla fall enligt almanackan.

Kanske inte i hela landet, men det går ju fint att grilla även om snön ligger kvar.

När jag och fotograf Micke skulle ta utebilderna till Grillmat LCHF var det allt annat än varmt.

+ 5 och storm, vi hade 25 sekundmeter en av dagarna. Men det resulterade i att det blev väldigt fin grillglöd på bilderna ;)

Low Carb High Fat Barbecue - Birgitta Höglund

Den här heta bilden har mitt amerikanska förlag valt som omslagsbild till Low Carb High Fat Barbecue.

Den kommer ut om precis en månad och du kan förbeställa den här på Amazon.com, tillsammans med mina andra kokböcker på engelska.

Vill du ha fler goda tips på tillbehör till grillmiddagen så finns min kokbok Grillmat LCHF fortfarande att köpa på svenska, här på Bokus och här på Adlibris.

Vill du köpa boken riktigt billigt så kan du gå med i bokklubben PLUSbok.se.

Grillmat LCHF av Birgitta Höglund

Rabarberchutney och paprikachutney ur Grillmat LCHF  Foto Mikael Eriksson

Rabarberchutney och paprikachutney ur Grillmat LCHF
Foto Mikael Eriksson

Paprikachutney med äpple och rosépeppar

1 gul paprika

5 cm av det vita på en purjolök

½-1 grönt, syrligt äpple

2 msk rapsolja eller olivolja med citronsmak

1 msk finhackad, gul chili

1 msk rosépeppar

½ msk äppelcidervinäger

ca 1 krm salt

Kärna ur paprika och chili, skär i små tärningar. Skala äpplet och skär det och purjon i lika små träningar.

Fräs alltsammans i oljan och låt puttra på svag värme i 10 minuter, tills det mjuknat.

Rör ner rosépeppar, vinäger och smaka av med salt. Låt koka upp och fyll sen chutneyn på varma, torra burkar.

Skruva på locket och förvara i kyl när den kallnat.

Chutneyn håller ca 1 vecka i kylskåp men du kan också förvara den i frysen.

Ratatouille

Ratatouille med gulbetor och zucchini 2-3 port

2 stora gulbetor

1 liten zucchini

2 gula lökar

2 vitlöksklyftor

1 liten paprika

1 tomat

½ dl kokosolja

½ dl kycklingfond

1 tsk paprikapulver

1 tsk torkad timjan

Salt och peppar

Skär grönsakerna i lika stora tärningar. Hetta upp kokosoljan och bryn gulbetorna några minuter, rör då och då.

Tillsätt zucchinitärningarna och fräs med ett par minuter. Låt dem bli lätt brynta.

Rör ner lök, paprika och tomat och stek en liten stund till.

Krydda och häll på kycklingfonden. Låt bräsera i ca 10 minuter, tills gulbetorna mjuknat.

Servera till alla typer av grillat eller stekt fisk och kött, till exempel grillade revbensspjäll.

Ädelostsmör 3-4 port

50 g smör

50 g ädelost

1 msk hackad bladpersilja

Några droppar Worcestershiresauce

Lite pressad citron

Salt och peppar

Rumstemperera smöret och osten i en bunke. Blanda i övrigt och rör mjukt. Fyll i en liten skål.

Här hittar du receptet på rotfruktskakan på bilden ovan.

Den gjorde jag ofta som tillbehör till kött när jag jobbade på restaurang, den blir mycket saftig och god.

Vill du göra den till många så fungerar den fint att göra i ordning i förväg. Skär den i tårtbitar när den kallnat och frys in på en bricka.

Ta fram bitarna och tina i kylen dagen innan grillfesten, värm dem sedan på bakplåtspapper i ugnen på 175º i ca 15-20 minuter.

Vedeldad utegrill


Goda grilltillbehör till Valborg

Grillmat LCHF

Tips till helgens grillfester

Nu är det hög tid att göra i ordning utegrillen, för nu i helgen är det ju vår, i alla fall enligt almanackan.

Kanske inte i hela landet, men det går ju fint att grilla även om snön ligger kvar.

När jag och fotograf Micke skulle ta utebilderna till Grillmat LCHF var det allt annat än varmt.

+ 5 och storm, vi hade 25 sekundmeter en av dagarna. Men det resulterade i att det blev väldigt fin grillglöd på bilderna ;)

Low Carb High Fat Barbecue - Birgitta Höglund

Den här heta bilden har mitt amerikanska förlag valt som omslagsbild till Low Carb High Fat Barbecue.

Den kommer ut om precis en månad och du kan förbeställa den här på Amazon.com, tillsammans med mina andra kokböcker på engelska.

Vill du ha fler goda tips på tillbehör till grillmiddagen så finns min kokbok Grillmat LCHF fortfarande att köpa på svenska, här på Bokus och här på Adlibris.

Vill du köpa boken riktigt billigt så kan du gå med i bokklubben PLUSbok.se.

Grillmat LCHF av Birgitta Höglund

Rabarberchutney och paprikachutney ur Grillmat LCHF  Foto Mikael Eriksson

Rabarberchutney och paprikachutney ur Grillmat LCHF
Foto Mikael Eriksson

Paprikachutney med äpple och rosépeppar

1 gul paprika

5 cm av det vita på en purjolök

½-1 grönt, syrligt äpple

2 msk rapsolja eller olivolja med citronsmak

1 msk finhackad, gul chili

1 msk rosépeppar

½ msk äppelcidervinäger

ca 1 krm salt

Kärna ur paprika och chili, skär i små tärningar. Skala äpplet och skär det och purjon i lika små träningar.

Fräs alltsammans i oljan och låt puttra på svag värme i 10 minuter, tills det mjuknat.

Rör ner rosépeppar, vinäger och smaka av med salt. Låt koka upp och fyll sen chutneyn på varma, torra burkar.

Skruva på locket och förvara i kyl när den kallnat.

Chutneyn håller ca 1 vecka i kylskåp men du kan också förvara den i frysen.

Ratatouille

Ratatouille med gulbetor och zucchini 2-3 port

2 stora gulbetor

1 liten zucchini

2 gula lökar

2 vitlöksklyftor

1 liten paprika

1 tomat

½ dl kokosolja

½ dl kycklingfond

1 tsk paprikapulver

1 tsk torkad timjan

Salt och peppar

Skär grönsakerna i lika stora tärningar. Hetta upp kokosoljan och bryn gulbetorna några minuter, rör då och då.

Tillsätt zucchinitärningarna och fräs med ett par minuter. Låt dem bli lätt brynta.

Rör ner lök, paprika och tomat och stek en liten stund till.

Krydda och häll på kycklingfonden. Låt bräsera i ca 10 minuter, tills gulbetorna mjuknat.

Servera till alla typer av grillat eller stekt fisk och kött, till exempel grillade revbensspjäll.

Ädelostsmör 3-4 port

50 g smör

50 g ädelost

1 msk hackad bladpersilja

Några droppar Worcestershiresauce

Lite pressad citron

Salt och peppar

Rumstemperera smöret och osten i en bunke. Blanda i övrigt och rör mjukt. Fyll i en liten skål.

Här hittar du receptet på rotfruktskakan på bilden ovan.

Den gjorde jag ofta som tillbehör till kött när jag jobbade på restaurang, den blir mycket saftig och god.

Vill du göra den till många så fungerar den fint att göra i ordning i förväg. Skär den i tårtbitar när den kallnat och frys in på en bricka.

Ta fram bitarna och tina i kylen dagen innan grillfesten, värm dem sedan på bakplåtspapper i ugnen på 175º i ca 15-20 minuter.

Vedeldad utegrill


Matkärlek och lyxig snabbmat

Älgchorizo från Jämtland

Jämtländsk junkfood

Idag får du ett snabbrecept på en lättlagad och god korvrätt på en smakrik älgchorizo som jag köpte på Glada Lådan i Turistbyrån här i Östersund.

Tar till riktig snabbmat nu de här dagarna jag är hemma, för jag är bara hemma på en snabbvisit.

Åker tillbaks till Stockholm till helgen, för då är det dags för årets största händelse inom lågkolhydrat-Sverige.

Det är på lördag dags för den åttonde LCHF-kryssningen, ett evenemang som växer sig större och starkare för varje år.

I år är det rekordmånga deltagare, närmare 600 deltagare är anmälda.

Här en bild lånad från Tommy Tappar där du kan läsa om fjolårets kryssning.

På bilden sitter jag själv på första parkett med Ann Fernholm, Mats Lindgren och Annika Dahlqvist.

LCHF-kryssning 2014  Bild Tommy Runesson

LCHF-kryssning 2014
Bild Tommy Runesson

Ann Fernholm och Mats Lindgren med och förläser även i år. Nytillkomna föreläsare den här gången är bland andra Bitten Jonsson, Lars-Erik Litsfeldt och Gunilla Eldh.

Alla med stor erfarenhet av LCHF och hur man kan äta sig frisk, bli fri från sockerberoende och diabetes med så enkla medel som att äta bra mat.

Här kan du läsa mer om kryssningen och vilka övriga föreläsare som deltar.

Det ska bli riktigt intressant att lyssna på dem och förstås att träffa så många med samma intresse som jag, nämligen naturligt god mat att njuta av.

Igår bokade jag även in mig på LCHF-campingen i Säffle till sommaren, den hålls 25-27 juni på Duse Udde.

Det är också ett stort återkommande LCHF-event, det blir första gången jag är med där.

Här kan du läsa mer och boka in dig om du också vill komma.

Huså Bröd

I år får jag sällskap på LCHF-kryssningen av Ylva Forsberg, ägare och grundare av Huså Bröd.

Bageriet sponsrar med Spröda frökex till goodiebagen, precis som förra året.

Kom gärna fram och prata med oss om vad du tycker om kexen och min mat, alltid roligt att få feedback i verkliga livet.

Lindha Vikström från bloggen Halva Lindha, som även hon bor här i Jämtland, kommer att vara med på både kryssningen och campingen.

Vi har inte hunnit träffas sen vi hade vår LCHF-dag på Ica Matmästarn i höstas så det ser jag fram emot.

Matkärlek

Såg att redaktionen för nya tidningen Matkärlek också ska vara med på kryssningen, det här blir verkligen ett bra läge att träffa alla möjliga intressanta LCHF-personligheter :)

Jag fick hem första numret av tidningen igår och från och med idag finns den ute i butikerna.

Tidningen innehåller mycket intressanta artiklar, många bra recept och den är verkligen snygg i utformningen.

Jag bidrar själv med flera recept och så har jag blivit intervjuad om mina kokböckers väg till USA.

Om Birgitta Höglund i Matkärlek

Low Carb High Fat Barbecue - Birgitta Höglund

Min böcker på engelska kan du förboka redan nu på Amazon.com, Low Carb High Fat Barbecue släpps i början på juni och de andra två i augusti.

Grillmat LCHF är nu den enda bok som finns kvar att köpa på svenska, du hittar den för 45 kr via länken.

Grillmat LCHF

Grillmat LCHF

Skulle skriva ett snabbt inlägg, men det händer så mycket på LCHF-fronten nu så det blev lite långt ändå.

LCHF är verkligen hetare än nånsin. I dagarna kommer även nya numret av LCHF-magasinet.

Dr Nisse Simonson, Lindha Vikström​, jag, med flera här i Östersund är med i senaste numret som kommer närmaste dagarna i brevlådan och på Pressbyrån.

LCHF-magasinet

Är du inte prenumerant på den tidningen än så kan du bli det här.

Nu följer till sist receptet på min typ av jämtländsk snabbmat ;)

Snabbmat DeLuxe

Snabbmat DeLuxe 1 port

200 g korv av bra kvalitet, jag hade älgchorizo

1 dl kantareller

½ gul lök

Salt och peppar

2 msk smör

Skär snitt i korven och stek eller grilla. Stek samtidigt den skivade löken mjuk i smöret.

Tillsätt kantarellerna och bryn en stund så de får lite färg. Krydda med salt och peppar.

Som tillbehör rörde jag ihop en ajvarmajonnäs på ½ dl majonnäs, 1 msk ajvar och ½ tsk smulade, blandade örter från förra sommarens balkongodling.

Lite saltgurka blev det också plus extra smör för mättnadens skull och för att det är så gott.

Ajvar ur Matkärlek av Anne Aobadia

Ajvar ur Matkärlek av Anne Aobadia

Anne Aobadia som ligger bakom tidningen Matkärlek kom ifjol ut med en bejublad kokbok med samma namn.

Här hittar du en liten recension av boken och hennes recept på ajvar och här hittar du min majonnäs.

Nedan följer några bilder från gårdagens skogspromenad, var ute i solen och gick en och en halv timme innan jag njöt av min lättlagade korvmiddag.

Rådjur

Rådjur

Jämtländsk skogsäng i mars


Kryddsmör Café de Paris från Grillmat LCHF
Entrecôte med Café de Paris-smör från Grillmat LCHF  Foto Mikael Eriksson

Entrecôte med Café de Paris-smör från Grillmat LCHF
Foto Mikael Eriksson

Kryddsmör nästan som på krogen

Hemma i Östersund igen, de första dagarna är det alltid lite fullt upp så här när jag varit borta länge.

Fredagen inleddes med en mycket trevlig intervju av Bo Zackrisson från LCHF magasinet, artikeln kommer i marsnumret.

Det blir en Östersund-special med stora LCHF-profiler som Dr Nisse Simonson och Lindha Vikström från bloggen Halva Lindha.

Är du inte prenumerant redan så kan du bli det Här. Tidningen finns också på Pressbyrån.

Idag får du ett snabbskrivet inlägg på ett riktigt gott kryddsmör som finns med i min kokbok Grillmat LCHF.

Det här smöret gjorde jag ofta när jag jobbade på restaurang, det var mycket populärt.

Kryddblandningen använde jag också till att smaksätta gräddsås, då blir det förstås en Café de Paris-sås.

Jag färgade såsen extra med gurkmeja så den blev härligt gulröd i färgen.

På restaurangtiden hade jag ännu fler kryddor i smöret, det här är mer anpassat för hemmabruk.

Kokboken kan du köpa på bokrean, här hos Bokus för 49 kr och på Adlibris för 45 kr.

Vill du titta på några fler recept från Grillmat, så hittar du dem här på Smakprov.se.

Många av recepten i boken är mjölkfria så de passar fint även för dig som äter Paleo, men jag fick inte ha med det i titeln när jag skrev boken.

Ett halvår senare skrev jag Långkok för LCHF och Paleo, då hade visst stenålderskosten slagit igenom lite mer så då fick jag min vilja igenom ;)

Här kan du läsa ett tidigare inlägg om 7 sorters kryddsmör och om fettets betydelse i vår mat.

Café de Paris-smör och kryddsmör med fetaost från Grillmat LCHF  Foto Mikael Eriksson

Café de Paris-smör och kryddsmör med fetaost från Grillmat LCHF
Foto Mikael Eriksson

Café de Paris-smör

500 g smör

1 äggula

2 msk hackad persilja

2 msk hackad gräslök

2 msk hackad timjan

2 msk hackad dragon

1 msk finhackad kapris

1 msk finhackad schalottenlök

1 msk tomatpuré

1 msk citronsaft

1 finhackad vitlöksklyfta

½ msk paprikapulver

1 tsk Dijonsenap

1 tsk Worcestershiresauce

1 tsk gurkmeja

ca ½ tsk salt

1 krm cayennepeppar

1 krm vitpeppar

2 ansjovisfiléer skurna i mindre bitar

Lägg alla ingredienser till kryddblandningen i en mixerbunke.

Kör på full effekt tills det blir en krämig röra, se till så allt blir väl blandat.

Flytta över till en större bunke och blanda med rumstempererat smör och äggula, vispa fluffigt med elvisp.

Fördela smöret i små skålar eller forma till rullar i smörpapper.

Du kan också spritsa smöret till små rosor med spritspåse och en grov tyll.

Förvara i kyl eller frys och ta fram i god tid före serveringen, så kommer alla härliga kryddsmaker fram.

Grillmat LCHF av Birgitta Höglund Foto Mikael Eriksson


7 sorters kryddsmör och om fettets betydelse i vår mat
Kryddsmör i paprika från Grillmat LCHF  Foto Mikael Eriksson

Kryddsmör i paprika från Grillmat LCHF
Foto Mikael Eriksson

Feta, nyttiga och goda tillbehör

Jag fortsätter på samma tema som i mitt förra inlägg, där jag tipsade om 7 äggrätter.

Idag får du 7 goda tips på hur du kan smaksätta smöret till maten.

Jag äter alltid extra smör till min mat, inte minst för att det gör maten så mycket godare.

Fett frigör en mängd smaker, det är därför alla som går över till att äta mer av det naturliga fettet från animalier plus smör och kokosolja tycker att LCHF-mat är så fantastiskt god :)

Men de största skälen till att jag äter rejält med fett är för att jag håller mig mätt längre och framför allt för att mitt ökade fettintag bidragit till att jag är så frisk idag.

Jag väljer att köpa de fetaste styckdetaljerna hos slaktaren, äter alltid skinnet på kycklingen och kokar egen fond på benen.

Njuter i fulla drag av det insprängda fettet i en entrecôte, fettranden på lamm- och fläskkotletter och ber att få köttfärsen mald på de fetaste bitarna.

Fet fisk, skaldjur, nötter, ägg, majonnäs, getost och olivolja hör också till favoriterna på min tallrik. Och förstås en hel del grönt som tillbehör.

Jag märker en klar försämring i min fibromyalgi om jag under några dagar får i mig för lite smör och annat fett, jag blir kraftlös och får mer ont i kroppen.

Ann Fernholm skriver ett mycket intressant förord om fettets betydelse för mättnad och smaksinne i min Långkok för LCHF och Paleo.

Här kan du läsa lite mer om hur viktigt det är med fett i maten hos Dr Annika Dahlqvist.

Annika och jag skrev boken LCHF för seniorer tillsammans för några år sen, där skriver hon ett långt förord om alla fördelar en LCHF-kost för med sig.

Boken riktar sig förstås inte bara till äldre utan fungerar för alla som tycker om naturligt god, gammaldags husmanskost.

Just nu har Bokus rea på mina kokböcker samt många andra böcker med hälsosam mat, lagom till den tid på året som många vill ta tag i och förbättra sin livsstil.

Här länk till alla hälsoböcker under kategorin Nystart hos Bokus.

Smör från Valio med Rädisor och Persilja

Till vardags blir det bara en skiva direkt från smörpaketet som komplement till maten, men när jag vill ha något extra festligt så blir det i form av kryddsmör.

Många är tyvärr lite fettskrämda fortfarande, har fått kommentarer även bland LCHF-are av typen:

”Hur kan du äta så mycket smör…?”

Jag har ju under de snart 6 år som jag ätit LCHF kommit fram till vad som passar just min kropp bäst och det är 3 mål mat om dagen med mycket fett tillsatt.

Fasta och halvfasta som 5:2 och 16:8 fungerar inte för mig, jag får mer värk om jag inte tillför bra bränsle med jämna mellanrum.

Smörhus

Jag har ett lite speciellt sätt att känna när det är dags att äta. Magen kurrar  ju inte längre som förr när jag åt en kolhydratbaserad kost.

På mig är det istället de små musklerna i underarmarna och i ansiktet som säger till när det är dags för påfyllning.

De börjar strama, pirra och småvärka lite. Fortsätter jag då utan att äta något så blir nästa steg att jag blir trött och matt.

Hjärnan och motoriken hänger inte med riktigt och jag blir då inte nåt vidare uppmärksam om jag sitter och skriver vid datorn, är ute och går eller ännu värre, kör bil.

Så det allra bästa för mig är att äta ungefär var 5 timme. Det blir lagom mellan frukost, lunch och middag.

Getost och ekologiskt smör i Turkiet

När vi är i Turkiet blir det ofta även ett mellanmål till kaffet på eftermiddagen, som ett frökex med smör eller en ostrulle.

Vi tar också en energidrink innan långpromenaden på förmiddagen, den ger kraft och energi till flera timmars promenad och jag är inte trött ens när jag kommer hem.

Den är ett mycket bra sätt att få i sig en daglig dos av den nyttiga kokosoljan, antioxidantrika kryddor och C-vitamin.

Smör från Kittelbergets Gårdsmejeri

Smör från Kittelbergets Gårdsmejeri

Brynt vitlökssmör

Kryddsmör med Tomat och Purjolök i Paprikaring

Kryddsmör med tomat

Kryddsmör Fajita

Kryddsmör Fajita

Feta-smör

Kaviarsmör med äggula och dill

Örtsmör

Tacosmör

Fler tips och recept på fet och god lågkolhydratmat hittar du i mina kokböcker.

Klicka på bilden nedan så kan du läsa mer om böckerna.

Priserna är just nu otroligt låga, LCHF för seniorer kostar bara 49 kr och de övriga två 79 kr.

Reapriser på Bokus

Reapriser på Bokus


Hemlagade julklappstips och Tomten lucka 15
Tomten tycker om gammaldags rödbetor klicka på bilden så kommer du till receptet...

Tomten tycker om gammaldags rödbetor, klicka på bilden så kommer du till receptet…

Njutbara julklappar

Har du funderingar vad du ska ge bort i julklapp till alla de som redan har det mesta?

Då tycker jag du ska ge bort en matklapp i år. Det är väldigt uppskattat att få en hemlagad delikatess.

De här inläggningarna är enkla att göra och blir säkert väl mottagna dit de kommer, istället för ytterligare en pryl.

Efter recepten följer fler tips på såser, röror, kex, bröd och kakor. Klicka på bilderna så kommer du direkt till recepten.

Ha en riktigt fin 3e advent med härligt matpyssel i köket :)

Grönkålschips

Tacokryddade grönkålschips

4 stora grönkålsblad

1 msk olivolja

1-2 tsk ekologisk tacokrydda, jag hade Spicemaster Taco Original

Salt efter smak

Riv grönkålsbladen i chipsstora bitar och lägg i en bunke. Ringla över oljan och krama bladen så oljan blir jämnt fördelad överallt. Sprid ut dem på plåtar.

Strö kryddan och salt över, jag gjorde det bara på ena sidan men vill du ha mycket smak så vänd och krydda där med.

Ställ in att torka i ugnen på 100º i cirka en timme. De ska bli riktigt torra och spröda.

Du kan också köra dem strax under 50º i ett par timmar, då passar de även för de som äter rawfood.

Marinerade, ugnstorkade cocktailtomater

2 askar cocktailtomater

Torkad Timjan

Flingsalt

Kallpressad olivolja eller rapsolja

Halvera tomaterna och lägg i en ugnsform med snittytan uppåt. Strö lite flingsalt och torkad timjan över.

Torka i ugnen på 75° i 6 timmar. Lägg i burkar och täck de varma tomaterna med olja.

Lägg gärna ner några skivor vitlök också, så smakar det ännu godare.

Marinerade champinjoner

6 st kastanjechampinjoner

1 dl olivolja

2 tsk vit balsamvinäger

1 msk färsk dragon eller

1 tsk torkad

Salt och peppar

Skär champinjonerna i jämna skivor. Spar ändbitarna till någon annan rätt.

Förväll i lite saltat vatten under lock ett par minuter.

Blanda under tiden ihop marinaden. Rör ihop ingredienserna i en bunke.

Ta upp svampen med en hålslev och lägg ner dem varma i marinaden.

Lägg över svampen i en burk och häll marinad över så det täcker. Gör det inte det, så häll på lite mer olivolja.

Låt stå några dagar i rumstemperatur för bästa smak.

Pepparkakor med Roquefort-ost

Tunna frökex med pepparkakssmak

Färskost på fjällfil

Färskost på fjällfil

Tomatchutney med citron och chili

Aioli på macadamiaolja

Aioli på macadamiaolja

Marinerad fetaost

Marinerad fetaost

Kryddkakor

Valnötsbröd från Långkok för LCHF och Paleo

Valnötsbröd från Långkok för LCHF och Paleo

Senapssill

Fromage på skogshallon

Blåbärsglögg

Ischoklad med kardemumma

Saffranskaka

Saffranskaka

Tryffel med passionsfrukt

För dig som inte  hinner eller orkar baka, så har Huså Bröd gjort jobbet, de bakar frökex efter mitt recept :)

För dig som inte hinner eller orkar baka, så har Huså Bröd gjort jobbet. De bakar Spröda frökex efter mitt recept. Klicka på bilden så får du se var de säljs runt landet.

Hemlagat från mitt kök hittar du i mina kokböcker. Dem kan du köpa här på Bokus, klicka bara på bilden.

Mer hemlagat från mitt kök hittar du i de här 3 kokböckerna. Dem får du gärna köpa och ge bort i julklapp till släkt och vänner, då blir både de och jag lika glada :)

Lucka 15

Tomten och äggen

Tomten använder bara ägg från glada höns till sitt julbak. Han tycker det är viktigt att de får gå fritt ute i naturen och äta den mat som en höna är skapt för att äta…


Hamburgare och hamburgerbröd à la LCHF och Paleo

Hamburgare LCHF och Paleo

Äkta hamburgare

Ja, vad är nu det? Äkta hamburgare, det är det många som kallar sitt malda kött som läggs mellan två bröd.

För mig är hamburgaren ett riktigt snabbt, gott och näringsrikt sätt att få i mig en måltid.

Köttet ska helst vara nymalet och framförallt komma från gräsbetande djur som fått leva ett gott liv ute i det fria.

De enda kryddor som behövs för att smaksätta detta goda kött är salt och peppar.

Många hamburgerfabriker blandar i en hel del andra tillsatser, ofta för att dölja smaken på färsen som inte alltid är av så hög kvalitet.

Kvaliteten på köttfärs har varit på tapeten många gånger senaste åren. Färs packas ofta i en så kallad skyddande atmosfär.

Förpackningstekniken gör att färsen behåller sin röda färg och ser färsk ut i många dagar. Men färs håller sig bara färsk ett kort tag efter malningen.

Bryter man en bit av färsen från ett sånt paket så är innandömet betydligt gråare och lukten lätt härsken.

Jag ringde till Scan häromåret och frågade varför det skulle behöva vara så här, varför kunde vi inte få köpa färs som packats utan denna skyddande atmosfär.

Det var vi konsumenter som krävde det, blev svaret. Vi köper inte färs som inte är röd…

Jag tillhör de konsumenter som då hellre är utan. Alternativ finns, många butiker mal idag färsen medan man väntar.

Eller så kan man förstås köpa en köttkvarn och mala själv, högrev är speciellt gott till färs.

Det finns också bra frysta burgare, t. ex. Black Angus från Lindströms, som bara innehåller just nötfärs, salt och peppar.

Hamburgerbröd hör väl inte hemma i en LCHF-kost kanske många tänker, men med mitt glutenfria bröd bakat på ägg, mandelmjöl, kokosmjöl och kokosolja så funkar det riktigt bra.

Vill du inte ha bröd till så blir det gott att bara svepa in burgaren i ett salladsblad istället.

Här hittar du recept på en riktigt god hamburgerdressing och kålrotspommes.

Här finns recept på getostsmöret, turkisk haydari och ketchupen som jag serverade till mina burgare.

Glutenfritt Hamburgerbröd LCHF/Paleo

Hamburgerbröd 4 port

2 ägg

3 msk mandelmjöl

2 msk kokosmjöl

2 msk kokosolja

1 msk sesamfrön + lite till garnering

½ msk fiberhusk

½ tsk bakpulver

ca 1 krm salt

Vispa äggen riktigt tjockt med elvisp. Blanda de torra ingredienserna och rör ner i äggsmeten tillsammans med kokosoljan.

Blanda om väl men med lätta tag så luftigheten i äggsmeten bevaras. Smaka av om smeten är lagom salt.

Klicka ut smeten på bakplåtspapper med hjälp av två skedar. Blöt handen och forma smeten till runda bullar.

Strö på sesamfrön och grädda på 200º i 10 minuter i mitten av ugnen. Låt svalna på galler.

Hamburgare 4 port

500 g gräsbetesfärs

2-3 msk smör till stekning

Salt och peppar

Forma färsen till fyra hamburgare. Bryn på båda sidor i smöret, krydda med salt och peppar.

Låt steka ca 2 minuter på var sida om du vill ha dem mediumstekta. Samma tid om du istället grillar dina burgare, då blir de förstås ännu godare.

Stäng av plattan och låt dem ligga kvar och dra till sig i pannan en stund om du vill ha dem mer åt det välstekta hållet.

Jag serverade mina hamburgare med en grönsallad, ett stekt ägg och olika tillbehör.

Tillbehör till mina hamburgare

Tillbehör till mina hamburgare