Tomten tycker om gammaldags rödbetor, klicka på bilden så kommer du till receptet…
Njutbara julklappar
Har du funderingar vad du ska ge bort i julklapp till alla de som redan har det mesta?
Då tycker jag du ska ge bort en matklapp i år. Det är väldigt uppskattat att få en hemlagad delikatess.
De här inläggningarna är enkla att göra och blir säkert väl mottagna dit de kommer, istället för ytterligare en pryl.
Efter recepten följer fler tips på såser, röror, kex, bröd och kakor. Klicka på bilderna så kommer du direkt till recepten.
Ha en riktigt fin 3e advent med härligt matpyssel i köket :)
Tacokryddade grönkålschips
4 stora grönkålsblad
1 msk olivolja
1-2 tsk ekologisk tacokrydda, jag hade Spicemaster Taco Original
Salt efter smak
Riv grönkålsbladen i chipsstora bitar och lägg i en bunke. Ringla över oljan och krama bladen så oljan blir jämnt fördelad överallt. Sprid ut dem på plåtar.
Strö kryddan och salt över, jag gjorde det bara på ena sidan men vill du ha mycket smak så vänd och krydda där med.
Ställ in att torka i ugnen på 100º i cirka en timme. De ska bli riktigt torra och spröda.
Du kan också köra dem strax under 50º i ett par timmar, då passar de även för de som äter rawfood.
Marinerade, ugnstorkade cocktailtomater
2 askar cocktailtomater
Torkad Timjan
Flingsalt
Kallpressad olivolja eller rapsolja
Halvera tomaterna och lägg i en ugnsform med snittytan uppåt. Strö lite flingsalt och torkad timjan över.
Torka i ugnen på 75° i 6 timmar. Lägg i burkar och täck de varma tomaterna med olja.
Lägg gärna ner några skivor vitlök också, så smakar det ännu godare.
Marinerade champinjoner
6 st kastanjechampinjoner
1 dl olivolja
2 tsk vit balsamvinäger
1 msk färsk dragon eller
1 tsk torkad
Salt och peppar
Skär champinjonerna i jämna skivor. Spar ändbitarna till någon annan rätt.
Förväll i lite saltat vatten under lock ett par minuter.
Blanda under tiden ihop marinaden. Rör ihop ingredienserna i en bunke.
Ta upp svampen med en hålslev och lägg ner dem varma i marinaden.
Lägg över svampen i en burk och häll marinad över så det täcker. Gör det inte det, så häll på lite mer olivolja.
Låt stå några dagar i rumstemperatur för bästa smak.
Tunna frökex med pepparkakssmak
Färskost på fjällfil
Tomatchutney med citron och chili
Aioli på macadamiaolja
Marinerad fetaost
Kryddkakor
Valnötsbröd från Långkok för LCHF och Paleo
Senapssill
Fromage på skogshallon
Blåbärsglögg
Ischoklad med kardemumma
Saffranskaka
Tryffel med passionsfrukt
För dig som inte hinner eller orkar baka, så har Huså Bröd gjort jobbet. De bakar Spröda frökex efter mitt recept. Klicka på bilden så får du se var de säljs runt landet.
Mer hemlagat från mitt kök hittar du i de här 3 kokböckerna. Dem får du gärna köpa och ge bort i julklapp till släkt och vänner, då blir både de och jag lika glada :)
Lucka 15
Tomten använder bara ägg från glada höns till sitt julbak. Han tycker det är viktigt att de får gå fritt ute i naturen och äta den mat som en höna är skapt för att äta…