Gammaldags husmanskost
Är du liksom jag förtjust i husmanskost, då kommer du säkert att tycka om den här rätten.
När jag jobbade som köksmästare på Verkö Slott i mitten på 90-talet hade jag helt fria händer att sätta ihop menyn och då fanns förstås stekt sill med.
Det var mycket uppskattat, några äldre herrar kom till och med in i köket och tackade speciellt för att jag hade med sill på menyn, det är inte så vanligt på restauranger idag.
Dagens recept är gjort med mild purjolök och med kokt majrova till istället för potatis, det blir väldigt gott.
Här hittar du min sockerfria lingonsylt, det är ett klassiskt tillbehör med lingon till sill i södra Sverige.
Blev du sugen på att laga mer av den här typen av mat så finns mina favoriter i E-kokboken Gammaldags husmanskost på nytt sätt.
Där har jag ett recept på stekt sill med den mer traditionella löksåsen på gul lök.
Här hittar du mina övriga kokböcker, jag blir förstås väldigt tacksam om du vill stötta mitt skrivande
Baka med frukt & grönt – en glutenfri blandning av sött och salt
Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv
Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken
Birgitta Höglunds bästa grilltips
Stekt sill med purjolökssås 2 port
4 urvattnade filéer norsk saltsill
3 dl strimlad purjolök
3 dl grädde/kokosgrädde
2+2 msk smör
Salt och peppar
Riven muskot
1-2 majrovor
Strimla purjolöken i centimetertjocka, sneda skivor.
Skölj ordentligt, låt rinna av och bryn försiktigt i smör.
Krydda med lite salt men var försiktig eftersom sillen är salt. Krydda även med peppar och muskot.
Häll på grädden och låt såsen koka tills den tjocknat lite, ca 10-15 minuter.
Häll purjolökssåsen i en ugnsfast form, lägg de avtorkade sillfiléerna över.
Lägg några små skivor smör på sillen och grädda i ugnen på 225° i ca 20 minuter.
Koka under tiden skivor eller klyftor av majrovan mjuka i saltat vatten.
Häll av vattnet och lägg i en klick smör och servera till den ugnsstekta sillen med lingonsylt.