Fiskgratäng med chilisås och dill

Lättfixad fiskgratäng

Snabbmat kan vara både riktig god och näringsrik om du väljer bra ingredienser.

Den här fiskgratängen är ett fint exempel på det, den brukar gillas av både stora och små.

Välj den fisk du föredrar, jag hade bitar av torsk och viltfångad lax i den här, den blir också väldigt god med varmrökt fisk.

Fiskgratäng 2 port

300 g fiskfilé

1 dl av min lättgjorda majonnäs

1 dl riven ost

1 dl finhackad dill

½ dl grädde eller kokosgrädde

2 msk av min sockerfria chilisås

2 tsk Dijonsenap

Salt och chiliflingor

1 litet blomkålshuvud

Dela blomkålen i små buketter, förväll några minuter i saltat vatten.

Skär fisken i bitar och lägg på botten av en smord ugnsform, krydda med salt och peppar, lägg blomkålsbuketterna runtom formen.

Blanda majonnäs, riven ost, dill och grädde, smaksätt med chilisås, senap och kryddor.

Bred gratängsåsen över fisken och gratinera på 200º i ca 20 minuter, tills den fått fin färg.

Jag serverade en sallad på tomat, cashewnötter och bladpersilja till med olja och vinäger över.

Fler lättlagade rätter med mycket av både goda smaker och näring hittar du i Stora diabeteskokboken : Recept och råd för stabilt blodsocker och i E-boken Gammaldags husmanskost på nytt sätt.

Blomkål

Fiskgratäng med chilisås och dill

Lättfixad fiskgratäng

Snabbmat kan vara både riktig god och näringsrik om du väljer bra ingredienser.

Den här fiskgratängen är ett fint exempel på det, den brukar gillas av både stora och små.

Välj den fisk du föredrar, jag hade bitar av torsk och viltfångad lax i den här, den blir också väldigt god med varmrökt fisk.

Fiskgratäng 2 port

300 g fiskfilé

1 dl av min lättgjorda majonnäs

1 dl riven ost

1 dl finhackad dill

½ dl grädde eller kokosgrädde

2 msk av min sockerfria chilisås

2 tsk Dijonsenap

Salt och chiliflingor

1 litet blomkålshuvud

Dela blomkålen i små buketter, förväll några minuter i saltat vatten.

Skär fisken i bitar och lägg på botten av en smord ugnsform, krydda med salt och peppar, lägg blomkålsbuketterna runtom formen.

Blanda majonnäs, riven ost, dill och grädde, smaksätt med chilisås, senap och kryddor.

Bred gratängsåsen över fisken och gratinera på 200º i ca 20 minuter, tills den fått fin färg.

Jag serverade en sallad på tomat, cashewnötter och bladpersilja till med olja och vinäger över.

Fler lättlagade rätter med mycket av både goda smaker och näring hittar du i Stora diabeteskokboken : Recept och råd för stabilt blodsocker och i E-boken Gammaldags husmanskost på nytt sätt.

Blomkål

Lättlagad äggkaka med fetaost

Näringsrik snabbmat

När jag vill att matlagningen ska gå riktigt fort så gör jag ofta olika sorters ostkakor med ägg, antingen gräddade i ugnen eller som här i stekpannan.

Det blir både matigare och godare än en vanlig omelett tycker jag och den går att variera på många sätt.

Här är det fetaost som fått spela huvudrollen men det fungerar fint även med vanlig riven ost eller keso.

Äggkaka med fetaost 2-4 port

100 g fetaost

3 ägg

2 msk grädde

2 msk smör

Vitpeppar

Några skivor lagrad ost

Mosa osten med grädden och rör ner äggen.

Krydda med vitpeppar, smaka av om du vill ha mer salt. Osten är rätt salt i sig.

Bryn smöret i en liten stekpanna och häll i ostsmeten.

Rör inte om i smeten utan låt den steka på svag värme tills den stannat.

Vänd den sen med hjälp av ett lock och låt kakan glida ner i stekpannan och få färg på andra sidan.

Lägg på ostskivor och täck med lock några minuter.

Skär kakan i 4 delar, jag serverade den till rökta sardiner och både varma och kalla grönsaker.

Vill du ha fler tips på lättlagade rätter så hittar du mina bästa recept i Stora diabeteskokboken : Recept och råd för stabilt blodsocker.

Den boken skrev jag tillsammans med LCHF-pionjären Lars-Erik Litsfeldt, som skrivit många faktaböcker i ämnet.

Äggkaka med sardiner

Fläskpannkaka från Stora diabeteskokboken Foto Mikael Eriksson
Måndagsmat – Lättlagad gratäng med vitkål och rökt fläsk

Snabbt och enkelt

Idag får du ett av mina favoritrecept på snabbmat, vitkålsgratäng med rökt fläsk.

Den har verkligen gått hem bland mina läsare också, fått mycket positiv respons på den genom åren.

Den här rätten kan varieras väldigt mycket genom att blanda ner vad du har hemma i den billiga och nyttiga vitkålen.

Gratinerad vitkål

Gratinerad vitkål med varmrökt fläsk 2 port

4 dl strimlad vitkål

100 g varmrökt sidfläsk

1 grön paprika

25 g smör

1 dl grädde/kokosgrädde

1 tsk tomatpuré

½ tsk äppelcidervinäger

½ tsk paprikapulver

½ tsk timjan

Salt och peppar

Till gratinering

1 tomat

1 dl riven, lagrad ost

Bryn smöret och stek vitkålen mjuk, tillsammans med tärnat eller strimlat fläsk.

Tärna paprikan och blanda ner efter en stund tillsammans med tomatpurén.

Låt bryna några minuter, krydda med lite salt, peppar, paprika, timjan och vinäger.

Tillsätt grädden och låt puttra lite till. Häll över stuvningen i två ugnsfasta portionsformar.

Skär en tomat i klyftor och lägg runt om, strö riven ost över. Grädda på 200° i 10-15 minuter.

Vill du ta del av mina recept i bokform så hittar du dem i länkarna nedan.

De tre första är de enda som finns kvar av mina inbundna böcker, nedanför finns länkar till dem som fortfarande finns att ladda ned som E-bok.

På bilden nedan ser du tre olika gratänger som finns med i min åttonde och mycket populära bok ”Stora diabeteskokboken”, fotot är taget av Mikael Eriksson.

Birgitta Höglunds bästa grilltips

Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv

Stora diabeteskokboken: Tips och råd för stabilt blodsocker (Skriven med L-E Litsfeldt)

Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken (E-bok skriven med L-E Litsfeldt och Patrik Olsson)

Gammaldags husmanskost på nytt sätt (E-bok skriven med Annika Dahlqvist)

Baka med frukt & grönt – En glutenfri blandning av sött och salt SLUTSÅLD

Fänkålsgratäng med kokos, chèvregratinerad paprika och ädelostgratinerad brysselkål
Semestermat – Grillade kycklingvingar med snabb wok

Snabblagad fredagskyckling

Det här är ett av de allra första recept med bild jag la upp här på bloggen 2009, några veckor efter starten.

Jag var då i min lilla stuga i de stora skogarna i nordvästra Dalarna.

Där har jag varken el eller indraget vatten, bara Fuluälven som rinner förbi utanför och en kallkälla till dricksvatten.

Det är verkligen härligt att få leva så spartanskt och nära naturen ibland, inte minst att komma bort från allt mediabrus och bara lyssna på älven och fåglarna istället.

Här nedanför ser du hur jag skrev mitt recept på en lättlagad wok till färdiggrillade kycklingvingar den gången, det har blivit lite utveckling på receptskrivandet genom åren.

Inte minst i mina åtta kokböcker, du kan läsa mer om dem, mig och min matfilosofi i länken.

Här hittar du en god kryddblandning/rub om du vill grilla kycklingvingar eller kycklingschnitzlar i kväll.

Snabb Kycklingrätt:

Strimla Salladskål och lägg upp med Paprika, Cocktailtomat och hackade Mandlar. Pressa Citron  och ringla god Olivolja över.

Fräs ett paket frysta Wokgrönsaker i Smör några minuter. Krydda med SoP

Tillsätt ett par msk Rabarberchutney.

Rör ner 2 dl Grädde och låt koka ihop en liten stund.

Lägg upp på tallrik med grillade Kycklingvingar. Servera salladen till.

Lägg Dig sen i hängmattan och njut av tiden Du sparade in på den snabba tillagningen.

E-böcker

För dig som helst läser böcker och recept digitalt i hängmattan, i den här länken kan du läsa om mina E-böcker.

Där hittar du även tre olika recept från de tre kokböckerna, fetaostmuffins med kidneybönor, sockerfri picklad rödlök och en festlig fiskgratäng med ost och räkor.

E-bok Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken Skriven med Lars-Erik Litsfeldt och Patrik Olsson

E-bok Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv

E-bok Gammaldags husmanskost på nytt sätt Skriven med Annika Dahlqvist

Picklad rödlök med lingon från Gröna, sköna tillbehör

Lättlagad fredagskyckling

Snabbt middagstips

Jag får ofta frågan vad jag gör av allt kycklingkött som blir när jag kokar kycklingbuljong.

Det kokta köttet är väldigt bra att ta till när jag vill ha en snabb middag, så jag brukar frysa in det i portionspåsar.

Här får du en riktigt lättlagad gryta som passar fint om du har färdiglagat kycklingkött, det går förstås lika bra att använda grillad kyckling eller steka bitar av färskt kött.

Kycklinggryta på en kvart 4 port

500 g kokt/grillad/stekt kyckling i bitar

1 stor aubergine

2 röda paprikor

2 gula paprikor

2 dl rödvin

1 tsk torkad oregano

1 tsk torkad timjan

1 dl kycklingbuljong

2 dl kalamataoliver

Salt och peppar

50 g smör/olivolja

Skär auberginen i kuber om 2×2 cm och paprikan i ungefär lika stora bitar.

Fräs auberginen i hälften av smöret, krydda med salt, peppar och örter.

Lägg i ytterligare en klick smör, eftersom auberginen oftast suger åt sig det mesta. Stek paprikan några minuter.

Häll på rödvin och buljong, låt puttra i 10 minuter.

Rör ner kycklingen och oliverna, koka upp så allt bli varmt.

Servera med en generös klick vitlökssmör, tomat och färsk koriander, broccoli och blomkål är gott till.

Fler goda recept för att förgylla dina måltider hittar du i min kokbok Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv.

Här kan du läsa mer om min matfilosofi och de övriga kokböcker och här om den bakbok som kommer ut i mars, Baka med frukt & grönt – en glutenfri blandning av sött och salt.

Gröna, sköna tillbehör på Nyhetsmorgon i TV4

Torsk med tomatsås och svamppytt

Torsk med tomatsås

Snabblagad torsk 2 port

ca 400 g torsk i bitar

2 dl tomatröra

1 ekologisk citron

1 msk oregano

Salt och peppar

Krydda fiskfiléerna runtom med salt, peppar och lite pressad citron.

Lägg fisken på en tallrik eller ugnsfat som på bilden nedan och klicka ut ajvar i mellanrummen.

Lägg skivor av citron över och krydda med oregano.

Jag använder sällan micro, men den här rätten gjorde jag i ett litet hotellkök på Mallorca för några år sen.

Kör fisken på läget under full effekt i micron, jag tog 3×1 minuter med en minuts vila mellan gångerna.

Då blev fisken lagom kokt i den typ av micro jag hade, du får känna efter hur effektiv din är, kör inte fisken för länge för då blir den torr.

I vanlig ugn blir 10-12 minuter på 175º lagom för den här rätten.

Du kan också steka fisken snabbt och värma tomatsåsen till i stekpannan när du vänt fisken.

Som tillbehör stekte jag tärnad pumpa, lök och ostronskivling i smör och kryddade med salt, peppar och paprikapulver.

Vanligt smör i skivor till, så mättar även den här fiskrätten riktigt länge.

Vill du ha fler tips på njutbara och mättande rätter, läs då mer om min matfilosofi och ta en titt på mina kokböcker här.

Torsk med tomatröra

Tonfisksallad med ägg

Tonfisk, makrill och kesoröra med örter

Snabbmat

Just nu håller jag på med ett nytt skrivjobb som upptar en hel del av min datortid.

Så både maten här hemma och på bloggen blir nu lite mer åt snabbmatshållet, fast såklart en nyttigare sådan.

Men jag har sen någon månad lovat att dela med mig av recept varje dag härinne under de besvärliga Coronatiderna, för att ge lite matglädje och inspiration.

Det löftet kommer jag förstås att hålla, men jag drar ner på skrivandet runtom recepten en tid, tills jag är klar med mitt nya projekt.

Allt det jobb jag skulle gjort nu under våren med att fara runt landet och föreläsa/signera nya kokboken Gröna, sköna tillbehör, har ju som så mycket annat ställts in eller skjutits på framtiden.

Nu är enda sättet för mig att sprida min matfilosofi och kokböcker här på bloggen och via Facebook/Instagram.

Så jag blir förstås väldigt glad och tacksam om du vill köpa en eller ett par av mina böcker, till dig själv eller som present till någon som skulle behöva uppmuntras.

Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv

Gammaldags husmanskost på nytt sätt

Birgitta Höglunds bästa grilltips

Diabeteskokboken för män

Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken

Tonfisksallad 2 port

100 g tonfisk i vatten

1 dl majonnäs

1 dl finhackad dill

½ dl finstrimlad purjolök

½ äpple eller gurka i små tärningar

Saft och rivet skal av ½ citron

Salt och chiliflingor efter smak

Bryt sönder tonfisken i mindre bitar i en bunke.

Blanda samman med majonnäsen och rör ner grönsakshack och citronsaft. Smaka av med salt och chili.

Servera tillsammans med kokta ägg, tomater och salladsblad eller till en krispig ostomelett.

Prinskorv och gröna bönor i tomatsås

Lättlagad vardagsmat

Jag kommer nu i dessa svåra tider av Corona, när många av oss tillbringar mer tid hemma, att dela med mig av den typen av mat som jag äter för att ge inspiration.

Dela gärna inläggen vidare på dina sociala medier, så fler får chansen att njuta av god och hälsosam mat.

Idag får du ett riktigt snabbt och gott tillbehör till prinskorv, det passar lika bra till falukorv eller någon annan korv med hög kötthalt också.

De här bönorna förekommer ofta i medelhavsländerna, de är ett mycket gott och näringsrikt tillbehör även till stekt fisk eller kyckling.

Vill du ta del av flera av mina recept på lättlagad vardagsmat så finns mängder här i Gammaldags husmanskost på nytt sätt, just nu för bara 135 kr på Adlibris Bokrea.

Prinskorv med gröna bönor

Gröna bönor i tomat 4 port

2 paket frysta haricot verts/gröna bönor à 250 g

100 g smör

1 burk krossade tomater

2 vitlöksklyftor

1 gul lök

2 tsk balsamvinäger

2 tsk smulad oregano

½ tsk Worcestershiresauce

Salt och svartpeppar

Tina bönorna, skär dem i mindre bitar och fräs dem i smöret tillsammans med finhackad lök och vitlök, krydda och låt puttra några minuter.

Rör ner de krossade tomaterna i böngrytan, låt koka upp, tillsätt vinäger, Worcestersås och kryddor.

Koka på svag värme i ca 10-20 min så det tjocknar och du tycker att bönorna blir lagom mjuka.

Vårvinterpromenad i Stockholm

Snabb fiskgratäng

Lättlagad vardagslyx

Även en liten burk makrill kan bli en hel middag, serverad på det här viset blir det dessutom en riktig delikatess.

Vill du inte köpa burkmat, så finns här mitt eget recept på makrill i tomatsås, gjord på färsk makrill.

Vi behöver få i oss fet fisk lite oftare, speciellt för våra hjärncellers skull.

Ett högt intag av Omega-3 har visat sig vara bra för minnet, så ät fet fisk ofta eller ta tillskott.

Fiskoljan är också bra för lederna, så har du problem med stelhet så lägg till det till kosten.

Makrillgratäng

1 burk makrill à 110 g

4-5 förvällda blomkålsbuketter

5 cm purjolök

2 msk smetana

½ dl riven Västerbottensost

½ tsk torkad timjan

25 g smör

Förväll de delade blomkålsbuketterna några minuter i saltat vatten.

Lägg innehållet i en burk makrill i mitten på en smord, ugnsfast form.

Strö strimlad purjo och timjan över.

Lägg blomkålen runtom och skiva över smör med osthyvel.

Lägg en stor klick smetana på toppen och strö över den rivna osten.

Gratinera på 200° i 15 minuter tills gratängen blivit varm.

Njut fiskgratängen tillsammans med en grönsallad med paprika, pumpakärnor, citron och olivolja.

Tycker du inte om makrill så klicka på bilden nedan som kommer du till en av mina mest populära fiskgratänger.