Snabbmat med mycket näring
Idag får du ett snabbt tips på en riktigt god och lättlagad omelett.
Den är god bara som den är eller med en sallad, kräftstjärtar och majonnäs.
Den passar också fint som botten till en LCHF-pizza.
På bilden ovan har jag räkor, musslor och getost som fyllning.
Ostomelett med tomat och örter för 2
Omelettsmet:
6 ägg
Salt och peppar efter smak
Fyllning:
6-8 cocktailtomater
3 msk smör/olivolja
2 dl riven, vällagrad ost
2 msk hackade örter, jag tog timjan och oregano
Vispa ihop ägg och smaka av med kryddor.
Dela tomaterna i hälften och halvan i 4 delar.
Värm smör/olivolja lite försiktigt i en stekpanna, välj en med en beläggning där maten inte fastnar så lätt.
Bryn tomaterna i 4-5 minuter så de blir mjuka men inte får så mycket färg, krydda lätt med salt.
Häll äggsmeten över tomatfräset.
Rör inte mot botten som när du gör en vanlig omelett, den här ska inte bli lika fluffig utan mer kompakt som en kaka.
Sänk till låg värme och låt steka i ca 10 minuter.
Blanda under tiden osten med de hackade örterna.
När omeletten nästan stelnat strör du över osten och lägger lock på i nån minut tills osten smält.
Dra med stekspaden längs kanten på pannan och stick in den under omeletten på några ställen så du känner att den lossnat.
Låt den glida ner på en stor tallrik och skär i portionsbitar.
Gör du fler så lägg dem eftersom på bakplåtspapper på en plåt och värm dem sen innan serveringen på 150º i 10 minuter.
Kokbokstips
Mer lättlagad mat hittar du i min och Annika Dahlqvists kommande kokbok Gammaldags husmanskost.
Klicka på länken eller bilden så kan du läsa mer och förhandsbeställa boken för 179 kr mot ordinarie pris 249 kr.