Premiär för Restaurang Primaten och Min bästa LCHF-Pizza

LCHF-Paleorestaurang

I morgon öppnar Restaurang Primaten upp portarna på Uppsala Science Park.

Lars Fahlén och hans medarbetare startar där Sveriges första restaurang med snabbmat på naturliga råvaror som passar in i Paleo/LCHF-tänkandet.

En del rätter passar bäst in på stenålderskosten och andra bättre på lågkolhydratkosten, men de två modellerna är ofta väldigt lika varandra.

Man kan ju enkelt säga att LCHF är ungefär som Paleo, men med tillägg av mjölkprodukter och med mindre frukt.

Båda inriktningarna förespråkar så naturlig mat som möjligt, så ekologiskt odlat och gräsbeteskött är en självklarhet på restaurangen.

Rätterna ska vara snabba att laga till och servera både som frukost och lunch.

Till lunchen serveras en stor och matig buffé med olika kålsallader, fräsch blandsallad, dressingar, keso, frön och annat gott.

Dagens recept på LCHF-Pizza ingår i mitt arbete med receptskapande och meny till Restaurang Primaten, ett riktigt roligt tankejobb som jag pysslat med under vintern.

Det här är den absolut godaste LCHF-pizza jag gjort, med en smakrik botten på riven halloumi.

Ja, den är till och med godare än vanliga pizzor tycker de som smakat.

Efter inlägget kommer några av de bilder som togs till menyn när jag var nere i Uppsala och kom med lite goda råd i köket för en tid sen.

De fina bilderna är fotograferade av Oskar Söderlund.

Det här blir det sista inlägget på bloggen ett tag. Är nere i Turkiet en månad och tänker nu ta lite ledigt, inför kommande roliga uppdrag under vår och sommar.

Närmast följer en veckas Zumbaresa i maj med Anna Hallén till Gran Canaria, där jag ska hålla en Tapaskurs på LCHF-vis.

Sen i juni bär det av två veckor till samma ö, då på den första LCHF-Camp som arrangeras av samma Anna.

Där är jag ansvarig för menyer och samtal kring bra mat som passar i ett LCHF-kök.

En riktigt spännande utmaning att hjälpa deltagare som kämpar med stor övervikt att hitta en ny väg till ett hälsosammare liv.

Det finns några platser kvar på resan, Du kan läsa mer om den här hos Gran Canaria Experten.

Datorledigheten just nu är inte bara frivillig, har stora problem med både min pensionsmässiga dator och internetuppkopplingen, tidvis fungerar inget av dem alls.

Får se till att hitta mig en som går att skriva på när jag kommer hem till Sverige igen.

Till dess kan Du läsa lite om min Turkiska mat inne på Kostrådgivarna.se.

Pizzabotten för 2

2 dl riven Halloumi

1 Ekologiskt Ägg

½ dl Grädde

2 msk Pofiber

Rör samman ingredienserna till pizzadegen. Låt svälla i 10 minuter.

Bred ut till två runda bottnar, ca 1 cm tjocka, på bakplåtspapper. Förgrädda på 250 gr i 10 minuter.

De här bottnarna går bra att lösfrysa och ta fram eftersom och fylla med valfria pizzatillbehör.

Pizzasås

2 dl mild Ajvar Relish

2 msk Tomatpuré

2 msk Kallpressad Olivolja

2 hackade Vitlöksklyftor

1 msk Oregano

1 msk Balsamvinäger

½ tsk Worcestersauce

Havssalt

Blanda samman alla ingredienser till såsen, smaka av med salt.

Bred 2 msk sås över den förgräddade pizzabottnen. Täck med Din favoritfyllning.

Jag hade rökt kalkon, färsk ananas och paprika på min. Strödde sen över 1 dl riven halloumi och 25 gr tärnad cheddar på varje pizza.

Det passar förstås med någon annan god ost också, men det var vad jag hade hemma.

Ringla lite olivolja över pizzan och grädda på 250° i 10 minuter.

Servera med lite rucola och olivolja över.

Gott till är en sallad på finstrimlad rödkål, balsamvinäger, olivolja, havssalt och svartpeppar.

Fotograf Oskar Söderlund

Fotograf Oskar Söderlund

Fotograf Oskar Söderlund


Hönöpizza och pärlor som rullar…


Gokväll alla bloggisar! Hoppas ni haft en bra vecka, nu är det äntligen helg!! Underbart! Nästa vecka har barnen sportlov här hemma så de kommer nog bli en hel del utedagar och recept därefter. Har tänkt att damma av muurikkan och laga nåt gott, det är ju såå skönt när vintersolen skiner och man kan sitta ute och äta i friska luften!

Nu ska ni få ett gott tips, för nåt recept kan man väl inte kalla det men pizza på hönökaka är förbaskat gott, enkelt och snabbt! Har lite annat att stå i och baka tills imorgon (berättar mer om det senare) så ikväll fick det bli fuskvarianten och det dög alldeles utmärkt måste jag säga!

Ha en fin helg allihopa!! :-P

1 rund pizza
Det här behöver du :

  • 2 halvmånar hönökaka
  • Tomatsås, gör din egen kallrörda, det blir godast!
  • Skinka! Strimla rökt bog, kassler, picnicbog eller vanlig skivad skinka, rökt eller kokt! Smaksak!
  • Champinjoner – MASSOR med champinjoner! Konserverade ska de va! Och hela – skiva dom själv! Godast!
  • Ananasringar om man vill…
  • Riven ost! En kryddstark/mild blandning av gouda/västerbottens eller gouda/greve/präst etc…
  • Pizzakrydda (Oregano)

Skjuts in i ugnen på högsta värmen! Här blir det 250 grader varmluft. 10-12 min tills osten fått fin färg! Låt svalna något innan du skär upp den! Pizzasallad till såklart!


Hönökaka blir lite som panpizza fast aningens tunnare! Har ni provat?


Klar för ungen!


Sådärja! Slajsa (slice:a?) upp den och servera!


Apropå rubriken ”pärlor som rullar”… så har nu vår cadillac-pärla (-60) rullat vidare! Den är såld och mannen är nöjd, och fullständigt galen vad gäller USA-bils annonser i jakten på nästa pärla! Ja, jag säger då de! En cadillac -59  står på tur så nu påbörjas dektektivarbetet på allvar! Hej å hå, vi ses framåt våren då älskling! ;-)