För dig som vill lära dig mer om Paleo
Paleo30dagar på Under vårt tak...

Paleo30dagar på Under vårt tak…

Paleo30dagar

Jag vet att många som ätit LCHF en längre tid liksom jag blir mer och mer intresserade av att utveckla sin livsstil åt Paleo-hållet.

Mer fokus på rena och närodlade råvaror, mer ekologiskt, mindre av fabriksprocessade råvaror, ett större inslag av grönsaker, frukt, bär, nötter och rotfrukter, och framför allt, att dra ner på mjölkprodukterna.

Många upplever ett bättre mående genom att förutom att äta glutenfritt också ta bort mjölken helt.

Så har du fortfarande lite hälsoproblem kvar trots att du ätit LCHF länge, så kan det här bli en nystart nu i höst.

Titta in hos kostrådgivarna Jenny och Magnus på min favoritblogg Under vårt tak och läs mer om deras Paleoutmaning.

Här kan du ta del av deras gästinlägg med en god köttfärssoppa på min numer nedlagda blogg Birgitta Höglunds Paleo.

Köttfärssoppa från Under vårt tak

Köttfärssoppa från Under vårt tak… Foto Jenny och Magnus Andersson


Utflyktsmacka med pannbiff och stekt lök

Pannbiff med lök

Pannbiff 2-3 port

400 g blandfärs

1 liten gul lök

1 äggula

2 msk grädde eller majonnäs

1 msk sesamfrön

Salt och peppar efter smak

Smör till stekning

Hacka löken riktigt fint. Vill du ha en mildare löksmak så stek den hackade löken i smör först, låt svalna innan den blandas med färsen.

Blanda snabbt ihop löken med köttfärsen och det övriga, smaka av så du får lagom sälta.

Låt smeten stå i kylen en halvtimme, så håller biffarna ihop bättre vid stekningen.

Forma med fuktade händer till små biffar, stek i omgångar i smör ett par minuter på var sida.

Lägg på ett fat eftersom och täck med folie, så eftersteker biffarna utan att de blir torra.

Jag smörstekte också färsk, skivad rödlök till mina pannbiffsmörgåsar, det blev väldigt gott.

Här hittar du mitt vita formbröd som jag använde till utflyktsmackorna.

Mackjärn från Eldmark i Sorsele

 


Sockerfri lingonsylt

Sockerfri lingonsylt

Lingonsylt sötad med äpple

1 liter lingon

2 ekologiska äpplen

Tvätta och riv äpplena med skalet på. Blanda med lingonen i en kastrull.

Koka upp under omrörning. Låt småputtra på svag värme i 15 minuter, rör då och då.

Häll upp i en ren burk ända upp, sätt på locket direkt.

Sylten håller sig länge i kylen eftersom lingonen innehåller bensoesyran som har en konserverande effekt.


Baconlindat, fyllt kalkonbröst

Äppelfyllt kalkonbröst 4 port

Två bitar kalkonbröst à 300 g

1 paket bacon

Smör till stekning

Fyllning

1 äpple

1 msk smör

1 msk hackad gräslök

1 msk hackad rosmarin

1 msk Calvados

Salt och peppar

Börja med att bryna kalkonbrösten i smör, salta och peppra.

Låt dem steka fem minuter på var sida, sänk värmen och låt dra efter i fem minuter till.

Skär äpplet i små tärningar, stek i 1 matsked smör ett par minuter så det får lite färg.

Tillsätt de finhackade örterna, låt fräsa med en stund.

Häll på Calvados, salta och peppra. Låt spriten koka in en minut och ta sen från värmen.

Gör en fläta av 4 baconskivor som på bilden.

Skär ett djupt snitt längs med hela kalkonbrösten och fyll med de stekta äpplena, tryck ner fyllningen ordentligt.

Lägg kalkonen med fyllningen ner mot det flätade baconet, vik in kanterna på andra sidan.

Lägg kalkonpaketen med fyllning och flätmönster uppåt i en ugnsfast form.

Grädda på 200° i 15 minuter. Ta ut och låt svalna.

Skär upp brösten i sneda skivor med en vass kniv, det här går lättare om de kallnat lite.

Lägg tillbaks i formen, täck med folie och värm i ugnen 20 minuter på 175° innan serveringen.

Servera med en kantarellsås och rotfruktsgratäng.

Jag gjorde en sallad med cocktailtomater, rädisor, strimlad citronmeliss och pumpakärnor till.

Kallpressad olivolja, vitvinsvinäger och flingsalt på salladen.


Lammfärsbiffar och zucchiniwok med curry

Lammfärsbiffar med grönsakswok

Lammfärsbiffar 2 port

300 g lammfärs

1 ägg

2 msk majonnäs

2 msk smör/kokosolja

Örtsalt och peppar

Bryt ner färsen i en bunke och tillsätt ägg, majonnäs, salt och peppar.

Blanda snabbt ihop en smet, låt vila tio minuter i kylen.

Gör under tiden i ordning grönsakswoken.

Zucchiniwok 2 port

3 dl zucchini i bitar

1 röd spetspaprika

1 grön spetspaprika

5 cm purjolök

2 msk fint skivad ingefära

2 msk smör/kokosolja

1 dl kokosmjölk/grädde

1 tsk curry

½ tsk gurkmeja

½ tsk paprikapulver

½ pressad citron

Salt och chili efter smak

Bryn zucchinibitarna några minuter så de får lite färg.

Strimla under tiden purjo och paprika.

Tillsätt det strimlade och ingefärsskivorna, låt fräsa runt en minut.

Krydda och häll på kokosmjölken. Låt koka upp och puttra ett par minuter tills såsen tjocknar.

Smaka av med citronsaften.

Hetta upp smöret och klicka ner färsen till 6 mindre biffar med hjälp av en sked.

Stek biffarna 2-3 minuter på var sida, servera på en bädd av grönsakswoken.

Zucchiniblommor


Kycklinglever i gräddsås med lök och äpple

Gräddstuvad Kycklinglever med Vitkålssallad och Rårörda Lingon

Gräddstuvad kycklinglever 2-3 port

450 gr färsk Kycklinglever

2 gula lökar

1 äpple

3 msk smör

5 dl grädde/kokosgrädde

1 msk tamarisoja

1 tsk veg buljongpulver

Salt och peppar

Skölj av kycklinglevrarna i kallt vatten och låt rinna av i durkslag.

Bryn smör i stekpanna och stek levern i omgångar, salta och peppra, lägg över i gryta. S

tek inte för många leverbitar åt gången så får den bättre stekyta.

Skär löken i smala klyftor och äpplet i mindre bitar.

Stek även dessa i smör och häll sedan ner över levern.

Häll lite vatten i stekpannan, koka ur skyn och häll över i grytan.

Tillsätt buljongpulver och soja. Koka upp och häll över grädden.

Låt puttra i cirka en halv timme tills såsen tjocknat.

Servera med broccoli, lingon och en färsk vitkålssallad med solrosfrön och senapsdressing.

Vitkålssallad med Solrosfrön och Senapsvinaigrette


Smörstekt röding med kantarellstuvning

Röding med kantarellstuvning

Kantarellstuvning 2 port

3 dl kantareller i bitar

25 g smör

2 dl grädde eller kokosgrädde

1 färsk, liten rödlök

1 tsk vit balsamvinäger

Salt och peppar

Skär löken i smala strimlor. Bryn smöret och låt svampen steka gyllenbrun ett par minuter.

Tillsätt löken och låt den fräsa med en stund.

Salta, peppra och häll på vinägern och låt den koka in i svampen.

Tillsätt grädden, koka upp och låt småputtra ca 10 minuter så stuvningen tjocknar.

Servera med kokt romanesco, blomkål eller broccoli och några skivor smör till.

Romanesco från Ås Trädgård

Romanesco från Ås Trädgård


Kycklinggryta

Kycklinggryta

Kycklinggryta 2 port

250 g benfritt kycklinglår

1 morot

1 grön paprika

1 dl strimlad purjolök

3 msk smör

1 msk balsamvinäger

1 tsk oregano

1 tsk krossade korianderfrön

1 krm kanel

Salt och chiliflingor

Skala och skär moroten i tunna skivor. Skär paprikan i mindre bitar. Ansa och strimla purjon.

Strimla kycklingen i smala bitar. Bryn dem ordentligt runtom i smöret. Krydda med salt och chili.

Blanda ner grönsakerna, låt brynas en stund så de får färg.

Häll på balsamvinäger och kryddor, låt fräsa 5 minuter.

Servera med sallad, avocado och en klick crème fraiche, smetana eller kokosgrädde.


Söndagsstek med äppelgräddsås

Rådjursstek

Söndagsstek med äppelgräddsås

1 kg stek med ben, jag hade rådjur

2 msk torkad rosmarin

2 msk salt

1 tsk peppar

5 dl grädde/kokosgrädde

1 gul lök

1 äpple

3 msk smör

1 dl calvados

1 dl vatten

3 msk viltfond

1 msk ekologiskt buljongpulver

Gnid in steken med finhackad rosmarin, salt och peppar.

Lägg i plastpåse på ett fat i kylen i ett dygn, vänd efter halva tiden.

Skär lök och äpple i tärningar.

Bryn smöret och lägg i steken, låt den försiktigt brynas till vacker färg runt om.

Lägg ner äpple och lök runt om och låt dem få lite färg.

Häll på calvados, vatten, viltfond och buljongpulver.

Koka upp och låt steken småputtra på lägsta värme i 1½-2 timmar under lock.

Vänd ett par gånger under tiden.

Ta upp steken och svep in den i folie ett tag, så behåller den all god köttsaft.

Låt skyn koka ihop på hög värme en liten stund, till det återstår ca 3 dl.

Häll den reducerade skyn genom nätsil ner i en tjockbottnad kastrull.

Passera äpplet och löken med en slev eller ballongvisp genom silen.

Låt skyn koka upp, häll i grädden och låt puttra på svag värme tills den tjocknar.

Ju längre den kokar, desto godare blir såsen.

Smaka av om du vill ha mer calvados.


Gräslöksmajonnäs till fisk

Lax med Smörstekta Kantareller, Zucchini och Gräslöksmajonnäs

Gräslöksmajonnäs 2 port

½ dl crème fraiche/kokosgrädde

½ dl majonnäs

½ dl finhackad gräslök

Rivet skal och saft av 1 citron

Salt och peppar

Ugnsbakad lax 2 port

2 bitar lax à ca 200 g, helst viltfångad

50 g citronsmör

Chiliflingor och salt

Lägg laxen i en ugnsform, lägg på skivor av citronsmör och strö över chili och salt.

Ställ in i ugnen på 175°. Det tar ca 10-15 min tills laxen är klar.

Rör ihop allt till såsen, låt den stå en stund så smakerna mognar.

Jag bakade en bit paprika tillsammans med laxen, det blir en god skål till såsen.

Jag serverade laxen med brynta kantareller, zucchini, lite sås i paprikan och resten bredvid.

Kantareller