Gräslöksmajonnäs till fisk

Lax med Smörstekta Kantareller, Zucchini och Gräslöksmajonnäs

Gräslöksmajonnäs 2 port

½ dl crème fraiche/kokosgrädde

½ dl majonnäs

½ dl finhackad gräslök

Rivet skal och saft av 1 citron

Salt och peppar

Ugnsbakad lax 2 port

2 bitar lax à ca 200 g, helst viltfångad

50 g citronsmör

Chiliflingor och salt

Lägg laxen i en ugnsform, lägg på skivor av citronsmör och strö över chili och salt.

Ställ in i ugnen på 175°. Det tar ca 10-15 min tills laxen är klar.

Rör ihop allt till såsen, låt den stå en stund så smakerna mognar.

Jag bakade en bit paprika tillsammans med laxen, det blir en god skål till såsen.

Jag serverade laxen med brynta kantareller, zucchini, lite sås i paprikan och resten bredvid.

Kantareller


Lättlagad söndagsbrunch

Äggröra och varmrökt sidfläsk

Morgonnjutning för 1 eller 2

Smält en rejäl klick smör i en kastrull, knäck i 2-4 ägg av bästa kvalitet och häll på ½-1 dl grädde/kokosgrädde, salta och peppra efter behag.

Rör om ordentligt, sänk värmen och låt äggröran stelna sakta medan du rör då och då, så den blir riktigt grynig.

Klipp i rejält med gräslök innan serveringen.

Under tiden skär du upp några skivor varmrökt sidfläsk, på bilden en av min favoriter, Rökt Fjällsida från Bruksvallarnas Rökeri.

Servera med ½ avocado, en klick dillmajonnäs, lite salladsblad och tomat.

Ägg från Gallina Ovum

 


Lättlagad söndagsbrunch

Äggröra och varmrökt sidfläsk

Morgonnjutning för 1 eller 2

Smält en rejäl klick smör i en kastrull, knäck i 2-4 ägg av bästa kvalitet och häll på ½-1 dl grädde/kokosgrädde, salta och peppra efter behag.

Rör om ordentligt, sänk värmen och låt äggröran stelna sakta medan du rör då och då, så den blir riktigt grynig.

Klipp i rejält med gräslök innan serveringen.

Under tiden skär du upp några skivor varmrökt sidfläsk, på bilden en av min favoriter, Rökt Fjällsida från Bruksvallarnas Rökeri.

Servera med ½ avocado, en klick dillmajonnäs, lite salladsblad och tomat.

Ägg från Gallina Ovum

 


Inläggning av svamp

Inlagd blodriska

Skogens läckerheter

Att plocka gratis svamp i skogen och lägga in i ättikslag är en riktigt gammal mattradition.

Svamp har i alla tider varit ett bra proteintillskott till maten när det varit ont om kött och fisk.

Min svamp får en lite sötma från honung, men du kan annars använda sötningsmedel om du vill.

Hållbarheten blir lång av salt och ättika, det är faktiskt bara vi här i Sverige som använder så hög halt av socker i våra inläggningar.

Jag använde blodriska till min inläggning, men du kan ta vilken god matsvamp du vill.

Ankleverterrine med inlagd blodriska

Inlagd blodriska

1 liter blodriska i mindre bitar

1 liter vatten

1 msk salt

Förväll svampen i det saltade vattnet i 5 minuter.

Låt den kallna i kokvattnet, så drar den åt sig mer saltsmak.

Inläggningslag

3 dl vatten

1 dl ättikssprit 12%

ca ½ dl honung eller annan sötning

10 kryddpepparkorn

10 vitpepparkorn

10 hela nejlikor

2 stjärnanis

2 lagerblad

1 kanelstång

1 rödlök i skivor

1 skivad morot

Koka upp vattnet till lagen med ättiksspriten och kryddorna, ta från värmen och låt svalna.

Rör ner honung eller annan sötning så den löser sig.

Varva svamp, lök och morot i en ren glasburk.

Häll över lagen, stäng burken och ställ i kylen nån dag så kommer smakerna fram mer.

Inlagd blodriska

Blodriska


Rödgrön köttfärssås

Köttfärssås

Köttfärssås 2-3 port

400 g blandfärs, jag hade älg och lamm

50 g smör/kokosolja

1 stor rödlök

1 stor morot

1 liten zucchini

1 röd paprika

1 grön paprika

2-3 dl vatten + 1 dl kycklingbuljong

½ dl tomatpuré

2 msk torkad oregano

1 msk Worcestershiresauce

1 msk balsamvinäger

1 msk paprikapulver

Salt och peppar

Skär alla grönsaker i små tärningar.

Fräs dem en stund och tillsätt färsen och tomatpurén.

Låt bryna några minuter så blir tomatsmaken mildare.

Krydda och häll på vatten+buljong, börja med den mindre mängden.

Koka upp och låt puttra på svag värme i 1-2 timmar, ju längre desto godare.

Jag serverade min köttfärssås med strimlad salladskål, purjoringar och färsk timjan.

Paprika


Kokosgröt LCHF/Paleo

Kokosgröt LCHF/Paleo

Kokosgröt LCHF/Paleo 1 port

1 dl grädde/kokosmjölk

2 msk mandelsmör

2 msk sesamfrön

1 msk kokosnötsmjöl

Lite havssalt

ev vaniljpulver, kanel eller kardemumma

Smält mandelsmöret i en kastrull och rör ner hälften av grädden/mjölken, blanda om så det blir slätt.

Rör ner kokosmjöl, sesamfrön och resten av vätskan, blanda om ordentligt.

Koka upp under omrörning, låt sjuda ett par minuter tills gröten tjocknar.

Smaksätt med lite salt och om du vill med vanilj, kanel eller kardemumma.

Servera gröten med bär och grädde eller kokosmjölk.

Mandelsmöret innehåller hög halt av både protein och fett så det blir en mättande frukostgröt.

Så här är energifördelningen på mandelsmöret: Protein: 19 g  Kolhydrater: 5 g  Fett: 55 g

Vill du ha gröten ännu mer näringsrik så rör i en matsked kokosolja.

Hjortron / Rubus chamaemorus


Pimientos de Padrón – Paprika som tapas

Pimientos de Padrón

Läckra tapas

Idag är jag hemma i Jämtland och firar min kära Mamma Ingegerd som fyller 87 år.

Så då blir det för ovanlighetens skull härinne lite bubbel i glasen till några goda tilltugg.

Mjukstekta eller friterade små paprikor, Pimientos de Padrón, tillhör mina favoriter bland tapasrätterna.

Jag tycker bäst om att servera paprikorna ljumma tillsammans med serranoskinka, gärna Pata Negra.

Annat som passar till ä oliver, mandlar, vitlöksstekta räkor eller musslor och gärna några Spröda frökex från Huså Bröd, de ger gott tuggmotstånd till.

I höst händer lite nytt på frökexfronten, återkommer mer om det framöver:)

Om Spröda frökex från Huså Bröd

Pimientos de Padrón och Cava i Barcelona

Pimientos de Padrón och Cava i Barcelona

Pimientos de Padrón 2-4 port

500 g små, gröna paprikor/Pimientos de Padrón

1 dl olivolja

ca 1 -2 msk flingsalt

Skölj paprikorna och låt dem torka.

Värm upp oljan på medelvärme i en stekpanna.

Stek paprikorna i 20-30 minuter, vänd flera gånger. De ska bli mjuka och få lite färg.

Lägg dem på ett hushållspapper att rinna av lite.

Lägg upp paprikorna på ett fat och smula över flingsalt efter smak.

Jag tycker de är godast med rätt mycket salt.

Spanska tapas


Indisk grönsaksgryta LCHF/Paleo

Indisk grönsaksgryta

Gryta på gröna blad

Jag ber alltid att blasten ska få sitta kvar när jag köper rödbetor hos någon lokal odlare.

Den innehåller massor av näring och god smak.

Bladen till den här grytan kom från Ås Trädgård, strax utanför Östersund.

Det är en fröjd för både öga och gom att handla på en så fin gårdsbutik.

Indisk grönsaksgryta 2 port

6 dl strimlad gulbetsblast, rödbetsblast, mangold eller bladspenat

2 dl kokosgrädde

2 färska lökar

½ dl strimlad paprika

2 msk kokosolja

1 msk gurkmeja

1 krm malen kardemumma

1 krm malen ingefära

Salt

Chiliflingor

Dela lökarna i halvor och skiva dem.

Hetta upp kokosoljan och bryn de gröna bladen, lök och paprika utan att de får för mycket färg.

Tillsätt kryddorna och låt fräsa några minuter så utvecklas kryddsmakerna mer.

Häll på kokosgrädden och låt puttra ca 10 minuter.

Smaka av om du vill ha mer hetta eller sälta.

Servera gärna grytan med hackade nötter och kokta ägg.

Grönsaker på Ås Trädgård

Grönsaker från Ås Trädgård

Lök och sallad från Ås Trädgård


Svampsås till fläskkarré

Fläskkarré med skogssvampsås

Skogssvampsås 2 port

2-3 dl blandsvamp i skivor

½ dl strimlad purjolök

3 msk smör

2 dl grädde/kokosgrädde

50 g ädelost

2 msk vitt vin eller ½ msk äppelcidervinäger

½ tsk Tamarisoja

Salt och peppar

Bryn smöret och stek svampen gyllenbrun under några minuter.

Tillsätt purjon och låt den bryna med utan att ta färg.

Krydda med salt, peppar, soja och vin. Låt vätskan koka in.

Häll på grädden, koka upp och smula ner ädelosten.

Hoppa över osten om du vill ha en mjölkfri sås baserad på kokosgrädde, ta då t ex 1 tsk torkad dragon som smaksättning istället.

Låt såsen puttra tills den tjocknar på svag värme i cirka 30 minuter, rör då och då.

Jag serverade svampsåsen till fläskkarré, tomat och kokt blomkål med skirat gräslökssmör.

Smörsopp vid Storsjön


Örtaioli med paprika till stekt röding

Stekt röding med örtaioli

Stekt röding med paprikasallad 1 port

2 små rödingfiléer eller annan ädelfisk

2 msk smör

Salt och vitpeppar

Stek rödingfiléerna bara en minut på hög värme på var sida, annars blir fisken lätt torr.

Salta och peppra lätt. Servera med paprikasalladen.

Jag åt det här som en liten kvällsrätt, ska du servera fisken till en stadigare lunch eller middag så lägg gärna till kokt broccoli eller blomkål.

Aioli på macadamiaolja

Örtaioli

3 äggulor

3 dl mild olivolja

4 vitlöksklyftor

½ citron

2 msk finhackade färska örter, citronmeliss, timjan, dragon blir gott

Salt och vitpeppar

Knäck äggulorna ner i en bunke, spara vitorna till någon annan rätt. Vispa lätt ner den finhackade vitlöken och saft från citronen.

Vispa sen hårdare och tillsätt oljan i en fin stråle.

Vispa kraftigt medan du häller i resten av oljan i en smal stråle, smaksätt med salt, peppar och örter.

Aiolin håller minst en vecka i kylen.

Paprika

Paprikasallad 1 port

½ dl örtaioli

2 msk finstrimlad röd paprika

2 msk finstrimlad purjolök

Pinjekärnor till garnering

Blanda det finstrimlade med aiolin och låt stå en stund så smakerna mognar.

Klicka på bilden nedan så kommer du till en annan paprikasås.

Paprikasås