Paj till fredagsmyset
Fredagstipset jag bjuder på idag är en tacopaj med kyckling, den har ett pajskal gjort på kikärtor som blir riktigt frasigt och gott.
Här har jag använt rester från ett kycklingbuljongkok till fyllningen, det går förstås lika bra med grillad eller ugnsstekt kyckling.
Du kan variera pajen genom att fylla den med till exempel köttfärs, varmrökt lax eller stekt svamp och grönsaker.
För en mjölkfri paj, byt ut smöret mot kokosolja och ost/smetana i äggstanningen mot 2 dl majonnäs och 2 extra ägg.
I receptlänkarna bland ingredienserna hittar du en tacokryddad köttfärspaj och en grönkålspaj med ugnstorkade cocktailtomater.
Tacokryddad kycklingpaj i kikärtsskal 4 port
Pajdeg:
3 dl kokta kikärtor
½ dl mandelmjöl
3 msk smält smör
Ca 1 tsk salt
Mixa alla ingredienser till degen i matberedare.
Knåda ihop till en platt kaka, svep in i plastfilm och låt vila i kylen en timme.
Ta fram och kavla ut degen mellan plastfolie, lägg den i en smord pajform med löstagbar kant.
Du kan också trycka ut degen i formen, det går enklast om du lägger plastfolie över.
Förgrädda pajskalet i mitten av ugnen på 175˚ i 15 minuter.
Fyllning:
4 dl strimlat kycklingkött från buljongkoket eller från en grillad kyckling
2 dl strimlad paprika
2 dl strimlad purjolök
1-2 msk av min hemgjorda tacokrydda
25 g smör
Äggstanning:
5 ägg
2 dl riven, lagrad ost
2 dl smulad fetaost
2 dl smetana eller crème fraiche
2 tsk tacokrydda
Salt
Till garneringen:
Vispa ihop äggen med smetana och smulad fetaost.
Smaka av med lite salt och tacokrydda, tänk på att fetaosten är rejält salt.
Fräs kycklingbitar, paprika och purjo några minuter med tacokrydda och salt.
Låt svalna en stund och sprid ut jämnt över det förgräddade pajskalet. Häll äggstanningen över.
För en ännu mer mättande paj kan du strö över lite kikärtor eller bönor innan du häller på äggstanningen.
Garnera pajen med cocktailtomater och grädda i mitten av ugnen i 30-40 min på 175°.
Låt svalna en stund i formen innan pajen skärs upp i bitar.
Ska pajen serveras till många, kyl då ner den först innan den skärs upp, då blir bitarna jämna och fina.
Pajen går också bra att frysa, för att tas fram för långsam upptining i kylskåp.
Värm bitarna på en plåt på 150° i ca en halvtimme.
Receptet kommer från Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken, som jag skrev tillsammans med LCHF-författaren Lars-Erik Litsfeldt och Patrik Olsson på Smarta diabetiker.
Den inbundna kokboken är slutsåld men här finns den att ladda ned som E-bok.
Fler av mina bästa recept och tips med bönor och andra baljväxter hittar du i Stora diabeteskokboken : Recept och råd för stabilt blodsocker och i Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv.
Ett gott tillbehör till pajen är den här färgstarka rödbetstzatzikin, den kommer från Gröna, sköna tillbehör.
För dig som föredrar digitala kokböcker så hittar du den E-boken i den här länken.