Rimmat kycklingbröst med getostsmör och guacamole med mynta

Rimmat kycklingbröst med getostsmör, tomatsallad och guacamole

Saftiga kycklingbröst med sälta

Så var då den första rätten tillagad i vårt fina kök i Alanya. Vi har bott i den här lägenheten ett par år nu, vi trivs så bra.

Särskilt med köket, det är rejält med bänkar, skåp, gasspis och ugn. Tidigare bodde vi som de flesta andra långsemestrare på lägenhetshotell.

De köken är minst sagt spartanska, hotellen vill förstås att gästerna ska äta i restaurangen istället.

Det brukar finnas två kokplattor, en kastrull, en stekpanna av tveksam kvalitet och lite husgeråd av enklast tänkbara sort.

Vi har alltid köpt egna stekpannor, knivar och tallrikar eftersom matlagningen varit viktig i alla år här nere, även innan bloggandet.

Vårt kök i Alanya

Jag i köket i Alanya

Nu har vi alltså gott om skåp att förvara allt i. Har tagit med en hel del från Sverige också, i våras åkte både stavmixer och lergryta med i packningen.

Den här gången var det många kryddor och olika lågkolhydratmjöler som fick följa med, tänkt experimentera mer med att baka bra LCHF-bröd den här gången.

Märker på besökssiffrorna att det är väldigt populärt med bra recept på glutenfritt lågkolhydratbröd.

De går i höjden varje gång jag lägger ut ett nytt eller länkar till något tidigare recept på matbröd och kaffebröd.

Igår var första dagen med matlagning i köket så då blev det inte bara den här kycklingrätten utan även hamburgerbröd och ketchup à la LCHF. Recept på det kommer senare i veckan.

Idag är det ugnsstekta kycklingbröst med enkla och goda tillbehör som står på menyn.

Köpte två stora bröst i en slakteributik på saluhallen i lördags, de vägde 750 gram, så det räckte till flera måltider.

Receptet har jag beräknat efter de storlekar som oftast finns på kycklingbrösten därhemma i butikerna.

Rimmat kycklingbröst

Rimmat kycklingbröst 2 port

2 kycklingbröst à ca 150 g

2 tsk salt

1 tsk chiliflingor

Strö salt jämnt fördelat runt kycklingbrösten. Strö över chiliflingorna. Lägg i en plastpåse på ett fat och ställ in i kylen.

Låt stå 8-10 timmar vänd påsen en gång under tiden. Bryn brösten i smör på båda sidor.

Lägg i en ugnsfast form och låt steka färdigt på 175º i ca 15-20 minuter, beroende på tjockleken.

Använder du termometer ska kycklingen vara uppe i 85º. Låt vila på skärbrädan en stund innan köttet skärs upp i sneda skivor.

Resten av kycklingen kommer jag att använda kallt i tunna skivor med smör, getost, paprika eller tunna skivor frukt som en liten smörgås till kaffet.

En kopp kaffe med Rimmad Kyckling, Smör och Ost. Plommon är gott till

Guacamole med mynta 2 port

1 avocado

1 msk majonnäs eller crème fraiche

1-2 tsk finhackad mynta

1 riven vitlöksklyfta

Lite pressad citron

Flingsalt

Dela avocadon och gröp ur köttet med en sked. Mosa ner i en liten skål.

Blanda väl med övriga ingredienser, låt stå en stund så smakerna kommer fram mer.

Getost och ekologiskt smör i Turkiet

Getostsmör 2-3 port

100 g smör

50 g getost av feta-typ

Ev lite flingsalt

Låt smöret stå framme och mjukna. Mosa getosten i en skål och blanda ner smöret i klickar.

Rör om väl, smaksätt med lite flingsalt om du vill ha mer sälta.

Tomatsallad med oliver

Tomatsallad 2 port

2 tomater

8 oliver

Strimlad bladpersilja

Kallpressad olivolja

Äppelcidervinäger

Flingsalt

Skär tomaterna i jämna och fina skivor. Spar kanterna till en annan rätt, till exempel en hemgjord ketchup som du får recept på senare i veckan.

Lägg upp på tallrik med strimlad persilja över. Garnera med oliver, ringla över olja, vinäger och strö på lite flingsalt.

Här nedan följer lite bilder från söndagens morgonpromenad där vi fick se ett vackert brudpar som skulle fotograferas nere vid havet.

Som avslutning den första solnedgång vi fick se sen vi kom, vädret har äntligen vänt :)

Turkiskt brudpar

En av Alanyas parker

Söndagens solnedgång från balkongen

Söndagens solnedgång från balkongen


Långresa och smakrik gryta på kalkonbröst
Fiskebåt i Alanya

Fiskebåt i Alanya

På resande fot

Nu är jag i Stockholm igen, den här gången blir det bara en liten mellanlandning på en dag. I morgon bär det av på en långsemester till Alanya i Turkiet igen.

Nu blir det den tolfte vintern jag och Lennart tillbringar några månader vid Medelhavet för att slippa kyla och mörker i Sverige.

Klimatet är ungefär som en jämtländsk sommar och gör verkligen gott för både kropp och själ.

När man som jag har fibromyalgi så är ett varmt och jämnt medelhavsklimat att föredra framför snö och kyla.

Jag har tack vare de här vinterresorna lyckats träna upp min skadade rygg och ben så att jag idag kan gå i stort sett obehindrat.

Birgitta Höglund i Alanya

På bergspromenad i Tepe ovanför Alanya i våras

Vi får ofta frågan vad vi gör hela dagarna på en långsemester på vintern.

Många tror att man lever som på en charterresa i flera månader och tillbringar den mesta tiden i en solstol.

Men vi lever ju faktiskt ungefär som hemma. Fast med den skillnaden att det blir många, långa promenader och ännu bättre mat på lokalproducerade råvaror.

Kryddor

Det går en hel del tid till att laga maten och göra inköpen av alla fina matvaror på olika marknader och butiker.

Men det är kärt besvär, en av anledningarna till att jag trivs så bra i Turkiet.

Det är verkligen bra kvalitet på den närodlade maten, på gräsbetesköttet vi köper hos vår lokala slaktare, äggen vi handlar direkt av hönsägaren, nötterna och mandlarna som växer på träden uppe i bergen, fisken som dras upp i havet, smöret med en härlig syra och alla fantastiska grönsaker som odlas utan kemiska produkter på gammaldags och naturligt vis i byarna runt stan.

Fredagsmarknaden i Alanya

Fredagsmarknaden i Alanya

Det är en ren fröjd att gå och handla på marknaden, grönsakerna och frukten har så mycket bättre smak här än hemma på Konsum.

Det blir också mycket motion, jag försöker ta ett par, tre promenader på sammanlagt 2-3 timmar per dag.

Så det laddas gott om det nyttiga D-vitaminet i solskenet, läs mer om det här hos Kostdoktorn.

Idag får du recept på en av mina turkiska favoriträtter och en vitlöksyoghurt, haydari, som finns med i Långkok för LCHF och Paleo.

Birgitta Höglunds kokböcker

Passa gärna på att beställa några av mina koböcker redan nu till dina nära och kära till julklapp, du hittar alla 3 här på Adlibris.

Så har du lite mindre att tänka på i julhandelsstressen veckorna innan dopparedagen.

Du kan läsa mer här om vårt vinterliv i Alanya, i en artikel från Hemmets Journal.

Här får du recept på en riktig smakrik kalkongryta, inspirerad av en av mina favoriträtter när vi nån enstaka gång äter ute på restaurang.

Akdeniz Yoghurtlu Kebap brukar vi äta på Kaptan’s Güverte, en mycket bra restaurang som ligger på gatan ovanför hamnen.

Turkisk kalkongryta 2 port

250 g kalkonbröst

50 g smör

6 cocktailtomater

1 röd spetspaprika

2 dl tärnad aubergine

3 vitlöksklyftor

1 msk tomatpuré

1 tsk torkad oregano

1 tsk torkad timjan

1 tsk ekologiskt buljongpulver

1 dl vatten

Salt

Chiliflingor

Skär kalkonbröstet i 2×2 cm stora bitar. Dela tomaterna i halvor och skär grönsakerna i lika stora bitar som köttet. Skiva vitlöken.

Bryn hälften av smöret och häll ner köttet. Krydda ordentligt med salt och chili, låt få färg runtom. Tillsätt vitlöken och låt den med få lite färg.

Häll över i en gryta, vispa ur pannan med ½ dl vatten och häll över. Bryn grönsakerna i resten av smöret i fem minuter. Rör ner tomatpurén mot slutet, så får den mildare smak.

Blanda ner grönsakerna med köttet, vispa ur pannan med resten av vattnet. Häll det i grytan och rör ner buljongpulvret och örterna.

Låt koka upp och puttra i 15 minuter, tills grytan blivit simmig. Smaka av om du vill ha mer kryddning, den ska var riktigt smakrik.

Servera med bladpersilja, oliver, fetaost och turkisk yoghurt eller haydari.

Haydari  från Långkok för LCHF och Paleo Foto Mikael Eriksson

Haydari från Långkok för LCHF och Paleo Foto Mikael Eriksson

Haydari

2 dl turkisk yoghurt

2 msk kallpressad olivolja

2 msk färsk, finhackad mynta

eller 1 tsk torkad mynta

1 msk finhackad bladpersilja

1 riven vitlöksklyfta

ca ½ tsk havssalt

Vispa ihop yoghurt och olja väl. Blanda ner de hackade örterna och vitlöken.

Krydda med salt och kyl ett par timmar så mognar smakerna fram.  Smaka av om det behövs mer mynta och salt.

Kleopatrastranden och Borgen i Alanya

Kleopatrastranden och Borgen i Alanya


2 snabba resträtter av 1 ugnsstekt kyckling – Gratäng och pastasås

Gratäng med kyckling

Snabbt och lättlagat

Idag får du hela 3 recept i 1 inlägg, nästan som ett Kinderägg för vuxna ;)

Snart bär det av till Turkiet för att övervintra, det är rätt mycket som ska fixas inför en 2-3 månader lång vistelse. Så snabb matlagning har varit något jag tagit till rätt ofta senaste tiden.

Det är väldigt enkelt när man lagar mat från bra råvaror att få till en lunch eller middag väldigt fort, men som ändå blir både god och näringsrik.

Förr när det skulle kokas pasta, potatis eller ris till maten tog det ofta betydligt längre tid att få till en måltid.

Sen blev det ju si och så med näringen också, det var inte vare sig mycket kött, fisk eller grönsaker i mina pastasåser på den tiden.

Falukorv, en stor hög med ketchup och smör var det som oftast fick spela birollerna till huvudrollsinnehavaren, den stora djuptallriken med spaghetti.

Idag lever jag betydligt hälsosammare och maten går så fort att laga till. Att steka en köttbit eller fisk, lite grönsaker, ett ägg och en god sås till, går ofta på mindre än tio minuter.

Det som tar lite tid i dagens recepttrio är tillagningen av kycklingen i ugnen, men själva förberedelserna går väldigt snabbt.

Den här ugnsstekta kycklingen gjorde jag för en tid sen och frös in i portionspåsar på ca 150 g. Det är den mängd kött jag oftast äter till lunch eller middag.

Den första resträtten gjorde jag när jag ville rensa kylen inför en tågresa. Det blev en kycklinggratäng med räkor och en kryddig gratängsås. Åt hälften här hemma och tog med resten till en kall middag på tåget.

Det är så gott och enkelt att blanda ägg, majonnäs och kryddor till ett gratängtäcke. Den blandningen kom jag på i vintras när jag skrev min mejerifria Paleoblogg.

Sista receptet för idag är en kycklingröra som jag kokade ihop tillsammans med en färdig tomatsås på burk till vitkålspasta.

Jo, det händer faktiskt att även jag köper en färdig pastasås ibland om jag vill att det ska gå riktigt snabbt.

Min tid som passionerad pastaälskare är lyckligtvis över, nu de senaste 5 åren på glutenfri LCHF så har jag hittat på tillbehör till såserna som är betydligt godare och nyttigare.

Vitkål, grönkål, zucchini, aubergine, broccoli och blomkål är alla väldigt goda att strimla och steka i smör och servera till pastasåsen.

Ugnsstekt kyckling

Ugnsstekt kyckling 4 port

8-900 g kyckling med ben

1 msk salt

1 msk paprikapulver

1 tsk peppar

50 g smält smör

Blanda salt, paprikapulver och peppar. Skölj kycklingen väl i kallt vatten. Torka torr med hushållspapper och gnid in kryddorna väl runtom.

Lägg på galler i en ugnsform och ställ in på 200º i en halvtimme. Sänk värmen till 125º och låt stå inne 1-2 timmar till, beroende på om du har en halv eller hel kyckling.

Ta ut formen och pensla kycklingen med smält smör några gånger, så blir skinnet ännu godare.

Se efter att kycklingen är klar genom att sticka in en provsticka in mot benet, det ska bara komma ut klar köttsaft när den är färdig.

Använder du termometer ska den visa 82º när kycklingen är klar. Jag använde en halv, riktigt stor ekologisk kyckling när jag gjorde det här receptet.

Kycklinggratäng

Gratäng på kyckling och räkor 2 port

150 g färdigstekt kycklingkött

150 g skalade räkor

1 morot

2 ägg

1 dl strimlad spenat eller mangold

1 dl majonnäs

2 msk chilisås

1 tsk Mapuche Fire eller tacokrydda

1 tsk curry

Salt och chiliflingor

Skär moroten i små tärningar. Fördela kyckling, räkor, morot och spenat i en smord, ugnsfast form.

Vispa ihop äggen med majonnäs, chilisås och kryddor, smaka av om gratängsåsen har lagom styrka och sälta.

Häll såsen över kycklingen och grädda på 175º i ca 30 minuter.

Vitkålspasta med kycklingröra och aioli

Pastasås med kyckling, tomat och oliver 2 port

300 g färdigstekt kyckling i bitar

1 liten, strimlad lök

½ burk Napoletana pastasås från Saltå Kvarn

6 gröna oliver

2 msk smör

Salt, peppar och basilika

Vitkålspasta 2 port

5 dl strimlad vitkål

½ gul paprika

25 g smör

Salt och peppar

Bryn löken en stund i smöret. Skär oliverna i skivor och blanda ner i stekpannan med tomatsåsen.

Låt koka en stund, rör ner kycklingbitarna och smaka av med kryddor och basilika. Låt allt bli varmt.

Strimla paprika och stek tillsammans med vitkålen ett par minuter i smöret. Servera med pastasåsen och en klick aioli.

De kommande månaderna kommer du att få ta del av många rätter från vårt kök i Alanya.

Här kan du läsa många recept från tidigare vintrars långresor.

Turkisk grönsakshandlare

Turkisk grönsakshandlare

Grönsaksmarknad i Alanya

Grönsaksmarknad i Alanya

Birgitta Höglund i Alanya

Jag på picknick vid Medelhavet förra vintern


Medelhavsmat snabbt och enkelt – Tomatomelett och tzatziki
Ett glas Retsina med tzatziki, tapenade och oliver på restaurang Faros i Makrigialos

Ett glas Retsina med tzatziki, tapenade och oliver på restaurang Faros i Makrigialos

Med smak av Medelhavet

När jag skriver det här sitter jag och njuter av en av de riktigt vackra höstdagar vi upplevt på Kreta senaste tiden, med Medelhavet bara några meter bort.

Just kommit upp från ett riktigt skönt dopp i havet, det här är en av de bästa sandstränder man kan tänka sig.

När du läser de här raderna är vi på väg hem till höstkyliga Sverige, fulladdade med sol, värme, bad, god mat, naturupplevelser, möten med vänliga människor och fyrbenta kompisar.

Resan infriade verkligen våra förväntningar, det har varit en av de varmaste oktoberveckor på länge här nere. Temperaturen letade sig uppemot 30-strecket flera dagar och havet höll behagliga 26-27.

De första fyra dagarna av resan var det lite kallare, då bodde vi spartanskt i det totala lugnet i en grottlägenhet i dalen Aspros Potamos.

Resten av tiden njöt vi av solsemester i en modern lägenhet precis på den långa sandstranden nere i fiskebyn. Det bästa av två världar på en resa.

Fiskehamnen i Makrigialos

Fiskehamnen i Makrigialos

En sak är säker, Makrigialos kommer att få fler besök av mig och Mona i framtiden, den här platsen och dess invånare har fått en plats i våra hjärtan.

Det här är för oss en plats för att gå ner riktigt i varv, leva hälsosamt och återfinna ett lugn som kan vara svårt att hitta i dagens alltmer stressade samhälle.

För dig som letar den typen av lugn och ro, rekommenderar vi verkligen ett besök här.

Här nedan får du adresser till några av de boenden vi provat eller tittat på, så kan du själv sätta ihop en alldeles egen hälsoresa hit när andan faller på.

Flygstolar är lätta att hitta via Ving och Aegean Airlines, även SAS flyger på Heraklion under högsäsong. Vi flög med Aegean den här gången, så det blev en mellanlandning i Aten på vägen.

Utsikt från vår uteplats på Aspros Potamos

Utsikt från vår uteplats på Aspros Potamos

Aspros Potamos

White River Cottages

Creta Sun Apartments

Villea Village

Bilden på tomatomeletten nedan är från restaurang Piperia i Pefki. En av de många riktigt bra restauranger vi besökt på resan.

Vi var uppe i den lilla bergsbyn då de hade säsongsavslutning på sina grekiska dansuppvisningar förra helgen. Vi fick då ta del av många läckra meze-rätter, bland annat olika omeletter, fyllda zucchiniblommor, grekisk sallad och souvlaki.

Här länkar till några fler restauranger som vi ätit på, alla med traditionell mat av hög klass.

Lamm Kleftiko på Votsalo

Lamm Kleftiko på Votsalo

The Olive Tree

Gabbiano

Votsalo

Golden Beach

Dragon’s Cave

Faros

Så över till dagens mat. En omelett i sig är ofta inte så mättande, särskilt inte inför en resdag eller andra krävande aktiviteter.

Jag brukar därför förstärka måltiden med extra smör, lite nötter, oliver, tzatziki eller en korv. Då klarar jag mig många timmar innan nästa mål.

Omelett med tomat och havsutsikt

Omelett med tomat och havsutsikt

http://birgittahoglundspaleo.files.wordpress.com/2014/06/020.jpg?w=300&h=225

 Tomatomelett 1 port

1 tomat i tärningar

2-3 ägg

3 msk smör och/eller olivolja

Havssalt

1 msk hackad timjan och oregano

Stek tomattärningarna några minuter, krydda med salt. Vispa upp äggen med lite salt och häll det över tomatfräset.

Rör inte så mycket mot botten som när du gör en vanlig omelett, den här ska inte bli lika fluffig.

När äggen stelnat, vänd omeletten upp och ner över en tallrik, servera med hackade örter och lite olivolja ringlad över.

Tomatomelett på restaurang Pieperia, Pefki

Tzatziki 2 port

½ gurka

1-2 vitlöksklyftor

½ tsk salt

1 dl grekisk yoghurt 10%

1 msk god olivolja

½ tsk pressad citron eller vinäger

Lite nymald peppar

Riv gurkan grovt och vitlöken fint. Blanda med salt i en bunke, låt stå i 30 minuter. Rör ihop yoghurt, olivolja, citron och peppar.

Pressa ur vätskan ur gurkan och rör ner i yoghurtröran. Smaka av om det behövs mer salt.

Fetaostgratinerad aubergine med tzatziki på Dragon's Cave

Fetaostgratinerad aubergine med tzatziki på Dragon’s Cave

En kopp kvällste på vår uteplats vid havet

En kopp kvällste på vår uteplats vid havet

Skrivhjälp vid datorn

Skrivhjälp vid datorn

Konsten att koppla av...

Konsten att koppla av…

Makrigialos i kvällssol

Makrigialos i kvällssol


Köttfärssoppa från Kreta

Dagens soppa

Idag får du recept på en variant av den populära gulaschsoppan, något att värma sig med i höstrusket som jag förstått råder därhemma.

Mamma gjorde en god soppa med vitkål när jag var liten som hette Regn & Rusk-soppa, min soppa har fått inspiration från medelhavsmaten.

Här på Kreta är det en väldigt varm oktober, så det har blivit en hel del sol och bad senaste veckan.

Jag och goda vännen Mona är här 10 dagar den här gången för att rekognoscera mer inför kommande hälsoresor, vi har knutit många värdefulla kontakter så vi hoppas få till en bra resa nästa år.

Makrigialos är en liten by, så här års väldigt lugn, så det passar oss riktigt bra. Vi har tänkt att vår resa ska få även den mest stressade att gå ner i varv, den här platsen är därför idealisk.

Vi njuter inte bara av vädret och lugnet, den traditionella maten här är av riktigt hög klass.

Här får du ett recept på en soppa fylld av grekiska smaker så du får ta del av lite av allt det goda vi upplever.

Kålsoppa med köttfärs 2-3 port

250 gr nötfärs

½ liter strimlad vitkål

3 tomater

1 röd spetspaprika

1 röd lök

1 vitlöksklyfta

3 msk smör

2 tsk paprikapulver

1 tsk timjan

1 tsk oregano

1 tsk krossade korianderfrön

3 dl vatten

1 msk ekologiskt buljongpulver

2 msk ketchup

1 tsk balsamvinäger

Salt och peppar

Hacka lök, paprika och tomater i små bitar. Riv vitlöken fint. Bryn smöret lätt och rör ner vitkål och paprika. Fräs i några minuter, tills kålen mjuknar.

Rör ner lök och köttfärs och bryn en stund till, rör så att färsen sönderdelas. Strö över paprikapulvret och låt det fräsa med.

Blanda ner övriga kryddor och häll sen över all vätska och buljong. Koka upp och låt puttra på svag värme i en timme.

Smaka av om det behövs mer kryddor. Servera med en klick grekisk yoghurt eller smetana.

Som du säkert förstått så är jag väldigt förtjust i långkok, det kretensiska köket innehåller många varianter på det temat.

Här några bilder från Makrigialos och en del av de rätter jag testat den senaste veckan på olika restauranger.

Promenad till Aspros Potamos

Promenad till Aspros Potamos

Fetaostgratinerad köttgryta på Gabbiano, Makrigialos

Fetaostgratinerad köttgryta på Gabbiano, Makrigialos

Retsina och syrade grönsaker på Dragon's Cave

Retsina och syrade grönsaker på Dragon’s Cave

Aubergine med fetaost och tzatziki på Dragon's Cave

Aubergine med fetaost och tzatziki på Dragon’s Cave

Lamm Kleftiko på Votsalo

Lamm Kleftiko på Votsalo

Aspros Potamos-dalen

Aspros Potamos-dalen

Makrigialos i solnedgång

Makrigialos i solnedgång


Fläsk med löksås och tankar om Kreta

Gott fläsk

Det är inte så ofta som jag lagar till gris kanske du har märkt, är helt enkelt inte så förtjust i smaken och upplever även att jag får mer värk om jag äter mycket charkprodukter av griskött.

Fettet innehåller en hög halt av omega-6, som är inflammationsframkallande i alltför hög dos.

På mina tidigare resor till Grekland har jag däremot lagat en del fläskkött. Köper man köttet hos slaktaren där så är det ofta mycket hög kvalitet, från djur som fått leva fritt utomhus.

Där har djuren inte levt under så stor stress och det märks genast på smaken. Vi har förstås bra fläskkött även här hemma om man får tag på kött från en lokal grisbonde eller köper vildsvin.

Här nedan följer ett recept från en resa häromåret till Kreta, där är matkulturen och stoltheten kring den riktigt stor.

Makrigialos, Kreta

Jag och vännen Mona håller på och undersöker möjligheterna att arrangera en mat/hälsoresa till den lilla byn nästa år, det är verkligen en plats för den som vill gå ner i varv.

Vi har några olika alternativ på boenden. Vi bodde i våras och nu även i 4 dagar på det traditionella grotthotellet Aspros Potamos som ligger väldigt lugnt i en dal nedanför bergen.

Hotellet är mycket spartanskt och även rätt svårtillgängligt, så det är egentligen bara ett alternativ för den som har god kondition eller är bilburen. Det är tyvärr rätt svårt att ta sig fram i omgivningarna om man är lite rörelsehindrad på grund av krämpor.

Detsamma gäller Sunwing Resort där vi bodde på en hälsoresa för 2 år sen, där är väldigt stora nivåskillnader med trappor och svårt att ta sig ner till havet.

Vi har nu som alternativ hittat ett fint litet lägenhetshotell med boende med hög standard och väldigt lättillgängligt nere vid havet, Creta Sun Apartments.

Vi ska nu bo i deras lägenhet som är belägen precis på stranden resten av veckan. Det ska bli skönt att ha nära till sol och bad med havet bara ett stenkast bort.

Syftet med den här resan är att se vilket av dessa boenden som kan passa bäst för den typ av resa vi vill arrangera.

Det krävs en hel del funderingar och planering för att sy ihop en sån här resa, så den ska ge det absolut bästa orten har att erbjuda till deltagarna.

Kanske det kan bli en bergsresa på våren med lite mer fokus på det totala lugnet uppe i dalen, med vandring och friluftsliv när det grönskar för fullt och fåglarna kvittrar i varenda buske.

En lugnare havsresa passar fint under den varma hösten, när de flesta turister lämnat byn. En resa för dem som kanske inte orkar med det lite mer strapatsrika livet i bergen utan hellre njuter av badutflykter, besök på grönsaksmarknader och de små trevliga restauranger vi hittat i hamnen i Makrigialos.

Båda resorna kommer då även att innehålla yoga, min lätta morgongymnastik med lugna rörelser och dagliga matlagningsstunder tillsammans.

Det finns alla möjligheter att skräddarsy resor efter gruppens behov, vi får se vad våra tänkbara resenärer är mest intresserade av.

Här på Kostrådgivarna.se kan du läsa mer om resan vi gjorde i våras till Aspros Potamos.

Bjuder idag på några bilder från tidigare resor till Kreta efter receptet. Kanske du blir sugen att följa med oss på en resa hit så småningom :)

Enkel löksås till stekt sidfläsk 2 port

2 röda lökar

3 msk smör

1 dl steksky

½ tsk balsamvinäger

2 dl grädde

Salt och peppar

Skär löken i tunna strimlor. Stek i smöret tills det fått lite färg. Häll på vinägern, krydda med salt och peppar.

Låt vinägern koka in i löken, det ger väldigt god smak. Häll så på steksky från fläskstekningen eller lite buljong och grädde, låt puttra några minuter tills såsen tjocknar.

Servera till  stekt fläsk med broccoli, paprika, gurka, tomat och bladpersilja.

Mona med sina små vänner

Mona med sina små vänner

Aspros Potamos, Makrigialos

Aspros Potamos, Makrigialos

Den lilla kyrkan Stavromenos är målet på en vandring

Den lilla kyrkan Stavromenos är målet på en vandring

Ostdisk i Saluhallen, Chania

Ostdisk i Saluhallen, Chania

Grönsaksbutik i Chania

Grönsaksbutik i Chania

Inköp hos slaktaren

Inköp hos slaktaren

Frappé

Frappé

Solnedgång över Makrigialos

Solnedgång över Makrigialos


Lugnochro-resa till Kreta och grön gryta
Hotell Aspros Potamos

Hotell Aspros Potamos

Mat- och hälsoresa

Nu är jag ute på resande fot igen. Den här gången till Kreta, för att rekognoscera inför en hälsoresa som jag och goda vännen Mona från Åland planerar inför nästa år.

I våras gjorde vi ett besök i Makrigialos på Kretas sydostkust. Det var andra gången för mig och tredje för henne att besöka den lilla fiskebyn.

Tidigare resor hit har varit hälsoresor med Anna Hallén och The Travel Gallery. Då bodde vi på den stora resorten Sunwing Makrigialos.

På en vandring i omgivningarna hittade vi då ett fantastiskt fint, litet grotthotell, Aspros Potamos.

Vi tog med Anna och Gunilla från resebyrån för att visa den härliga platsen och sen dess har drömmen att ordna en hälsoresa dit funnits.

En resa med fokus på lugn och ro, lättare träning, enklare matlagning tillsammans, restaurangbesök, små utflykter, morgonyoga.

Helt enkelt en resa för att bara vara utan alltför mycket stress. En själslig och kroppslig detox, om man så vill :)

Kattvakt

Tapenade

Makrigialos, Kreta

Grönkålschips

Vill du läsa mer om hälsoresan vi gjorde i våras, så hittar du mitt inlägg om den på Kostrådgivarna.se.

Jag tar med datorn den här gången så jag ska försöka att skriva nya inlägg därnere, men internet fungerar kanske inte så bra.

Har förinställt lite recept från tidigare resor till Kreta så det blir ändå inte tomt på inlägg härinne om det inte funkar som det ska.

Idag får du en helt vegetarisk rätt, en gryta på mina favoritgrönsaker i det grekiska köket.

Grönsaksgryta med valnötter och ädelost 2 port

200 g zucchini

200 g aubergine

2 dl grädde

50 g ädelost

1 grön spetspaprika

1 röd spetspaprika

1 röd lök

10 valnötskärnor

3 msk smör

Salt och peppar

Skär alla grönsaker i centimeterstora tärningar. Hacka valnötterna grovt. Stek alltsammans några minuter i det brynta smöret.

Smula över ädelosten och häll över grädden. Låt puttra tills grytan tjocknat lite. Servera med en sallad och oliver.


Dijonnaise med persilja och wokade grönsaker till kalkonbröst

Helstekt kalkonbröst med wokade grönsaker och Dijonaisse med persilja

Gröna läckerheter

Det har blivit många inlägg med höstens primörer senaste tiden. Det är verkligen strålande tider för alla oss som tycker om att förgylla vår mat med rejält med grönt.

Jag har shoppat så goda grönsaker på Ås Trädgård nu i höst. Smaken och kvaliteten på dem är så fantastiskt bra, efter att ha ätit dem vill man bara köpa närodlade och ekologiska grönsaker.

Förr, innan LCHF, då förekom det inte något stort inslag av grönt på min vardagstallrik. Då var det på sin höjd tomat, i bearbetad form av ketchup, till min stora spaghettitallrik med falukorv.

Det var favoriträtten under många år av sjukskrivning och värk. Nu är det tvärtom, kan inte tänka mig en måltid utan både röda och gröna inslag. Och tänk så mycket bättre jag mår idag, utan pasta och gluten.

Grönsaker ger så mycket extra smaker till maten. Jag brukar ofta tillsätta lite syra när jag steker grönsakerna,  antingen från vinäger, citron, lime eller vin.

Det tillsammans med smöret/kokosoljan som jag steker det gröna i, lyfter smakerna till oanade höjder.

Så de som tror att vi som äter LCHF bara lever på en ensidig kost och riskerar bristsjukdomar, svält och ätstörningsproblem, kan här se att det stämmer inte alls.

Här kan du läsa ett intressant inlägg hos Kostdoktorn, kring den debatt som svallat senaste veckan.

Där Paolo Roberto tycker att vi som äter LCHF är dumma och sjunger pastans lov på ena sidan och Jonas Colting ger svar på tal från den andra.

Visst finns det en liten klick som mest lever på bacon, ägg och fetkaffe i snabbantningssyfte. Men det stora flertalet som jag träffat och som lever efter den här kostmodellen sen flera år, njuter i fulla drag av det gröna.

Ekologiskt grönt på Ås Trädgård

Wokade grönsaker 2 port

2 dl strimlad zucchini

1 dl strimlad broccoli

1 dl strimlad mangold

1 skivad morot

1 skivad vitlöksklyfta

2 msk smör

2 msk kokosolja

1 tsk vit balsamvinäger

Salt och peppar

Bryn smör och kokosolja, stek grönsakerna några minuter. Salta och peppra och häll över vinägern.

Låt den koka in och servera en bädd av grönsakerna med skivor av helstekt kalkonbröst och Dijonnaise till. Kyckling går också fint, men jag föredrar smak och konsistens hos kalkonen.

Jag tar också alltid en klick smör extra till maten, det håller mig mätt och nöjd länge.

Kalkonbröst med grönsakswok

Dijonnaise med persilja 2 port

1 dl majonnäs

1 msk Dijonsenap

½ dl hackad persilja

Vispa samman majonnäs, senap och persilja. Smaka av om du vill ha lite extra salt och peppar.

Här nedan några bilder från en av de utflykter jag och Lennart gjorde när han var på besök, vi stod oss länge efter en så här lunch så det blev fina turer runt Storsjöbygden.

Vädret visade sig också från sin bästa sida den här kvällen på Tivars Gård på Norderön.

Utsikt från Tivars Gårdsmejeri mot Verkön

Utsikt från Tivars Gårdsmejeri mot Verkön

Fjällko-kalv på Tivars Gård

Fjällko-kalv

"Playa Tivar" på Norderön

Solnedgång på Norderön, Storsjön

Solnedgång på Norderön

Färjetur mellan Norderön och Isön

Färjetur mellan Norderön och Isön

Solnedgång vid Sunne Kyrkoruin

Solnedgång vid Sunne Kyrkoruin


Omelett med ost och mangold/spenat

Ostomelett

Snabblagad äggrätt

När jag har riktigt bråttom och inte känner för att stå vid spisen mer än några minuter blir det ofta en omelett, det är verkligen bra snabbmat.

Med extra smak och näring från en vällagrad ost så blir den både godare och nyttigare. För att den ska mätta bättre så blandar jag ofta ner pumpakärnor, melonkärnor eller lite hackade nötter.

Det ger så gott tuggmotstånd till den annars lite svampiga känslan det blir av en omelett.

Grönsaker av allehanda slag är gott att fräsa med en stund innan du häller i smeten, det ger extra smak, näring och struktur till rätten.

Här hittar du recept på en grekisk tomatomelett jag gjort många gånger i sommar, den blir lite fastare eftersom den inte rörs om i pannan som en vanlig omelett.

Den passar därför också mycket bra som pizzabotten, här hittar du recept på en sån pizza.

Pizza Paleo

Jag varierar ibland smaksättningen på min omelett genom att röra ner några matskedar rökt kaviar, lite tärnad rökt fisk eller kött i smeten.

Är du riktigt hungrig smakar det gott med en köttig korv till, jag brukar köpa lammkorv från Wurstmaster som är riktigt god.

Omelett med ost, mangold och kaviar

Ostomelett 1 port

2-3 ägg

2 msk vatten, grädde eller kokosmjölk

2 msk smör/kokosolja

2 dl strimlad mangold eller spenat

4-5 skivor lagrad ost, jag hade Änglamarks ekologiska

Salt och peppar

Vispa upp äggen med vätskan, salta och peppra. Fräs det strimlade gröna en stund, krydda lätt.

Häll över omelettsmeten och rör med stekspaden med lite lyftande rörelser mot botten så den blir luftig. Sänk värmen och låt omeletten sakta gräddas.

När den nästan stannat på ytan så lägger du på ostskivorna och låter dem smälta ner lite innan omeletten viks ihop och får glida ner på en tallrik.

Njut tillsammans med lite fräscha örter och grönsaker med olivolja och vinäger. Jag äter en skiva smör till, så håller jag mig mätt riktigt länge.

Omeletten på bilden nedan gjorde jag på liknande sätt fast med tomater. Stekte tomaterna i smör och kokosolja, kryddade med oregano. På med äggen, rörde runt lite och skivade över ost.

Ett mycket snabbt, enkelt och gott sätt att få i mig alla nyttigheterna från äggen och kokosoljan.

Idag är vi på hemväg från Norge efter en härlig weekend, här kan du läsa mer om vår härliga resa mellan Trondheim och Bergen på Hurtigrutten. Skriver mer om den när jag är hemma igen.

Ostomelett med tomat

Ägg från glada hönor


Pulled pork, pulled beef, pulled lamb och pulled turkey på mitt sätt
Pulled pork "Afelia" Foto Mikael Eriksson

Pulled pork ”Afelia”
Foto Mikael Eriksson

Långkokt, dragen gris

Pulled pork eller mera svenskt, draget fläsk, är väldigt hett i dessa dagar. Varje blogg med självaktning har recept på olika långkok av den här typen. Så då måste jag ju dela med mig av mina bästa också.

Namnet pulled pork kommer av att köttet tillagas mycket länge på svag värme, för att vid serveringen dras isär med två gafflar.

Köttet blir så mört så det faller sönder i trådar. Här hittar du mina recept på pulled turkey/chicken, pulled lamb och här på pulled beef.

De flesta marinader som används i recept jag sett innehåller färdigköpta marinader med både socker och glutamat.

Min dragna gris har fått inspiration av Afelia, en gryta på rödvinsmarinerat fläskkött.

Ett mustigt långkok som förekommer på traditionella restauranger i både Grekland och på Cypern, här kommer min variant från Långkok för LCHF och Paleo.

Just nu kan du köpa långkokboken för bara 49 kr Här. Mina två tidigare böcker finns också med för samma låga pris fram till och med den 17 september. Du hittar dem och mängder med andra LCHF-böcker Här.

Birgitta Höglunds kokböcker

Pulled pork ”Afelia”  8-10 port

ca 1,5 kg hel fläskkarré

2 dl rödvin

2 stora, röda lökar

1 hel vitlök

1 dl kallpressad olivolja

2 msk krossade korianderfrön

2 tsk torkad timjan

2 tsk grovmald svartpeppar

2 tsk kanel

ca 1 msk salt

Skala och skär rödlöken i smala klyftor. Dela vitlöken mitt itu. Rör samman alla ingredienser till marinaden. Stoppa två stora fryspåsar i varann och fördela hälften av lökblandningen i den.

Skölj av karrén, torka och gnid in med saltet. Lägg ner i påsen, häll resten av marinaden över. Pressa ut all luft, knyt igen och lägg köttet i en bunke. Ställ i kyl i minst 12 timmar, gärna längre.

Sätt ugnen på 125º. Häll ner köttet och marinaden i en stekgryta, lägg på tättslutande lock och ställ in grytan i nedre delen av ugnen i 5-6 timmar. På bilden har jag kokat köttet i en elektrisk långkokare, här en Crock-Pot. Köttet blev mycket saftigt och gott i den.

I en sån gryta blir köttet klart på ca 8-12 timmar på låg effekt, lite beroende på vilken gryta man använder.

Vid serveringen dras köttfibrerna isär med två gafflar och blandas väl med stekskyn.

Smaka av om det behövs mer salt. Köttet smakar mycket gott på en skiva valnötsbröd, tillsammans med fetaost, oliver, avocado och gärna en klick aioli.

Det bildas rätt mycket sky vid kokningen, använd det som blir kvar som stomme i en soppa eller sås.

Här nedan några bilder från en utflykt till Norderön i går kväll, fantastiskt väder för att vara den 15 september.

Solnedgång över fjällen sedd från Tivars Gård på Norderön

Solnedgång över fjällen sedd från Tivars Gård på Norderön

Solnedgång över Storsjön

Solnedgång över Storsjön

Sunne kyrkoruin och nya kyrka

Sunne kyrkoruin och nya kyrka