Min bästa glögg

Glögg med smaker från skogen

Jag blev tipsad om en intressant glögg från Marthaförbundet i Finland.

Det här var en glögg som passade mig riktigt bra efter lite modifiering, med ingredienser från skogen uppiffat med värmande kryddor.

Min mormor som kom från Pargas utanför Åbo, var med i Marthorna, en kvinnoförening som är aktiv än idag.

Som en hyllning till mina rötter i Finland så fick det på bilden bli glögg i en moccakopp från Arabia.

Jag fick både koppen och guldskeden av mormor när jag var liten på 60-talet.

Den lilla jultallriken med häst och tomte kommer också från Arabia.

Den fick jag av min mamma, den tallriken är alltid det första jag tar fram för att pynta till jul.

Jag plockade alltid kråkbär som barn och enligt min syster ska jag ha sagt att jag skulle hitta på nåt sätt att sälja dem när jag blev stor, nu blev det ju åtta kokböcker istället för bärsaft som skapades i mitt kök.

Vi har ofta skämtat om det här med kråkbär i familjen, för det var ingen annan som tyckte att de var goda, jag är den som är mest förtjust i sura bär.

Jag fick till min glädje en flaska kråkbärsvin av min systerson och hans flickvän, som de hade köpt på Svalbard.

När jag nu såg receptet på kråkbärsglöggen från Mathorna så passade den ju perfekt till att göra min variant av glögg, betydligt mindre söt än den som kommer från Systembolaget.

Det går förstås bra med råsaft från blåbär eller lingon också, om du nu inte har kråkbär på lut i frysen.

Vill du ha tips på glutenfria och mindre söta kakor till glöggen, så finns 7 av mina bästa julkakor här.

Skogsglögg ½ liter

3 dl osötad, råpressad saft av kråkbär, blåbär eller lingon

2 dl vatten eller vitt vin

4 kardemummakapslar

4 enbär

4 kryddnejlikor

1 kanelstång

Några tunna skivor färsk ingefära

Krossa enbär och kardemummakapslar lätt i en mortel.

Koka upp bärsaften med de övriga ingredienserna och låt puttra under lock i några minuter.

Låt stå i minst en timme så smakerna utvecklas, sila och hetta upp med vatten eller vin.

Vill du ta del av fler av mina recept på naturligt njutbar mat, dryck och godsaker så hittar du hundratals recept i kokböckerna nedan.

Kanske någon av dem kan bli en fin julklapp att lägga under granen?

Stora diabeteskokboken : Recept och råd för stabilt blodsocker (Skriven med L-E Litsfeldt)

Birgitta Höglunds bästa grilltips

Gröna sköna tillbehör för ett friskare liv (Inbunden)

Gröna, sköna tillbehör (E-bok)

Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken (E-bok skriven med L-E Litsfeldt och Patrik Olsson)

Gammaldags husmanskost på nytt sätt (E-bok skriven med Annika Dahlqvist)

Ischokladtryffel med hjortron från min grillkokbok
Foto Mikael Eriksson
Saffransrutor från bakboken Nyttigare Gott

Julfika

I dag bjuder mina fina bloggvänner Jenny och Magnus Andersson från Paleobloggen Under vårt tak med sig av ett recept från sin bakbok Nyttigare Gott.

Vi har haft kontakt på nätet nästan ända sen jag började blogga för 15 år sen, en mångårig vänskap som även sträckt sig ut i verkliga livet med flera trevliga möten.

Här hittar du deras bakbok hos Adlibris och här kan du köpa ett signerat exemplar direkt från parets blogg.

I den här länken kan du läsa mer om och beställa alla deras fyra kokböcker.

Bokpaket med fyra böcker från Under vårt tak

Här kommer en julhälsning från Jenny och Magnus;

Vi älskar adventstiden och alla vackra ljus som nu lyser upp i decembermörkret, vi älskar också smakerna av jul och att baka.

Något som smakar extra mycket jul är saffran, så vad passar då inte bättre än att baka våra goda och omtyckta Saffransrutor med pistagenötter. Mums!

Sätt på en kopp kaffe och njut av en god fika med smaker av jul.

Jenny & Magnus Andersson

Under vårt tak

Saffransrutor med pistagenötter från Nyttigare Gott

Saffransrutor med pistagenötter

Ger 1 kaka, 12 rutor

Total baktid:

40 minuter

Ingredienser:

4 st ägg

4 msk kokossocker

1 dl smält kokosolja

3 dl mandelmjöl

2 tsk nystött kardemumma

1,5 tsk bakpulver

0,5 g saffran

Topping:

50 g pistagenötter

Ugnsformen, storlek ca 25×20 cm

Så här gör du:

Sätt ugnen på 175 grader

Vispa ägg och kokossocker pösigt i en bunke

Tillsätt den smälta kokosoljan och vispa ihop snabbt

Blanda samman de torra ingredienserna i en skål

Vispa försiktigt eller vänd ner de torra ingredienserna i äggsmeten

Klä formen med bakplåtspapper

Häll ner smeten i formen

Hacka pistagenötterna grovt och strö över kakan

Grädda i nedre delen av ugnen i ca 25 minuter tills kakan börjar få fin färg och känns torr när du kollar med en provsticka i mitten av kakan

Ta ut kakan och låt den svalna

Lyft upp kakan på en skärbräda och skär i fina rutorTomten i Badhusparken, Östersund

 

 

Lucka 11 – 3 sorters glögg

Värmande juldrycker

Nu är det bistra och mörka tider på flera sätt, då passar det fint att kura ihop sig i favoritfåtöljen därhemma med en mugg glögg att värma sig med.

Idag får du tre tips på julglögg som inte är lika söt som de man köper på systemet eller i butikerna.

Jag gillar lite syrligare sorters juldrycker, hoppas du också hittar en ny julfavorit bland mina recept.

Vill du stötta mitt skrivande så blir jag väldigt glad om du köper någon av mina kokböcker som julklapp.

Här nedanför kommer länkar till dem alla så du kan läsa mer och beställa så de hinner komma innan jul.

Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv

Birgitta Höglunds bästa grilltips

Gammaldags husmanskost på nytt sätt

Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken

Diabeteskokboken för män

Skogsglögg ½ liter

3 dl osötad, råpressad blåbärssaft

2 dl vatten eller vitt vin

4 kardemummakapslar

4 enbär

4 kryddnejlikor

1 kanelstång

Några tunna skivor färsk ingefära

Krossa enbär och kardemummakapslar lätt i en mortel.

Koka upp bärsaften med de övriga ingredienserna och låt puttra under lock i några minuter.

Låt stå i minst en timme så smakerna utvecklas, sila och hetta upp med vatten eller vin.

Du kan variera glöggen med råsaft från andra bär, till exempel lingon, hjortron eller kråkbär.

Granatäppelglögg 4 små muggar

1 granatäpple

1 blodgrape

1 citron

10 kryddnejlikor

1 kanelstång

2 cm färsk ingefära i skivor

Eventuellt lite sötning

Pressa frukterna, granatäpplet går också fint att pressa i en vanlig citruspress.

Men håll till nere i diskhon eller trä en plastpåse över, det kan skvätta en del.

Blanda saften med kryddorna i en kastrull. Koka upp och låt sjuda i 10 minuter. Låt svalna.

Sila av kryddorna och värm försiktigt glöggen och servera med skållade mandlar.

Smaka av om du vill ha någon sötning, jag tyckte glöggen blev god utan.

Jag föredrar den här glöggen alkoholfri, men vill du spetsa den lite så rekommenderar jag en skvätt mörk rom.

Äppelglögg

5 dl äppelmust

10 kryddnejlikor

2 stjärnanis

1 kanelstång

1 bit torkad ingefära

1 msk pressad citron

ev ½-1 dl calvados

Blanda äppelmust, kryddor och citronsaft i en kastrull.

Koka upp och låt sjuda i 20 minuter, låt svalna.

Sila av kryddorna och värm försiktigt glöggen, eventuellt med lite med calvados efter tycke och smak.

Lucka 13 – Ostkaka med doft och smak av saffran

Luciafrukost

Jag fortsätter på samma tema som i gårdagens inlägg om chiapudding, med den exklusivaste kryddan av dem alla, saffranet.

Tillhör du dem som liksom jag hoppar över saffransbullarna och pepparkakorna till Luciakaffet, så har jag ett riktigt njutbart alternativ om du inte hann med att göra puddingen igår.

En guldgul ostkaka med bär och grädde smakar ljuvligt, särskilt en sån här dag som är så förknippad med doft och smak av saffran.

Vill du baka mina populära saffranskakor så hittar du dem här, de fick stor spridning då de häromåret blev bakade hemma hos Andreas Eenfeldt och hans familj.

Här kan du ta del av det inlägg där jag delade med mig av min syn på Adventsmys inne på Kostdoktorn, den sida som numer bytt namn till Diet Doctor.

Ostkaka med keso 2 port

3 ägg

1 dl keso

½ dl grädde

0,5 g saffran

1 nypa salt

Mixa keso och grädde slätt, mixa hastigt i ägg, saffran och lite salt.

Smaka av om du vill ha mer sälta och häll upp i en liten, smord ugnsform.

Täck eventuellt formen med smord folie så den behåller sin vackra, gula färg under gräddningen och grädda i ca 30 minuter på 175°.

Servera ostkakan ljummen tillsammans med bär och gärna en klick lättvispad grädde.

Trevlig Lucia önskar jag, Tomten och Lussekatten ❤

Saffransäpplen, Luciafika DeLuxe

Lyxigt julfika

I söndags var jag och Lennart bjudna på middag hemma hos hans dotter med familj.

Vi fick som vanligt fantastiskt god mat, Therese är mycket duktig i köket och har planer på att så småningom öppna restaurang.

Till dessert fick vi smörstekta äppelskivor med saffran, lite muscovadosocker och rostade nötter, himmelskt gott till olika ostar från Wijnjas.

Det var en så underbart god dessert att den fick mina ögon att tåras…

Igår gjorde jag en variant av den här som fika när jag kom in efter en lång skogspromenad i det underbara vinterlandskap jag nu befinner mig i, hemma i Östersund.

Här en bild på utsikten från min balkong nu på Luciamorgonen, som du ser så har vi gott om snö här i Jämtland.

Vill du baka en saftig saffranskaka till fikat idag, då hittar du mitt bästa recept här.

Saffransäpplen 1 port

10 mandlar

1/4 rött juläpple

2 msk smör

½ tsk honung eller annan valfri sötning

En knivsudd saffran

Lite flingsalt

2 skivor halloumi

Hacka mandlarna och rosta dem i torr stekpanna.

Skär äpplet i tunna skivor och stek i smöret tillsammans med saffran och honung på svag värme, tills de blivit lite karamelliserade.

Strö över mandlarna och smaksätt med lite smulat flingsalt, det harmonierar fint med äppelsötman.

Du kan förstås hoppa över sötningen om du vill, men jag tyckte det satte extra mycket lussebullesmak på äpplena.

Stek skivad halloumi till eller servera med våfflor.

Krämig fisksoppa med saffran

Solgul fisksoppa

Det här är en av mina favoritsoppor, den passar ju väldigt bra nu i den mörkaste och bistraste tiden på året.

Saffran är ju inte bara gott i bakverk, den exklusiva kryddan passar så bra ihop med både fisk och kyckling.

Idag är det en krämig soppa som får spela huvudrollen, kanske något att prova på första advent på söndag?

Ät, njut och må gott!

Saffransdoftande fisksoppa för 2

ca 250 g fisk, jag hade öring

1 tsk citronsaft

2 dl grädde/kokosgrädde

2 dl fiskfond

2 stora champinjoner

5 cm skivad purjolök

1 liten morot i stavar

1/4 röd paprika i strimlor

3 msk smör

0,5 g saffran

½ tsk ekologiskt buljongpulver

Salt och peppar

Filéa fisken och skär loss från skinnet. Dela filéerna i mindre bitar.

Pressa citron över och salta lätt, låt stå en stund så smakerna går in.

Bryn smöret lätt och fräs svampen några minuter.

Rör ner morotsstrimlor och paprika och stek en liten stund till.

Tillsätt purjo och saffran och blanda om ordentligt.

Häll på fonden och grädden och smaksätt med kryddor och buljongpulver.

Koka upp och låt småputtra i 30 minuter.

Blanda ner fisken försiktigt strax innan serveringen och låt sjuda ett par minuter.

Fisksoppa på Fjällöring med Saffran, Grönsaker och Grädde

Juklappstips

Fram till och med 1/12 är det 15% rabatt på Bokus vid köp över 299 kr med kod BW24.

Jag har inget samarbete med Bokus så jag tjänar inga pengar på att länka till dem, men brukar själv handla böcker där.

Här länkar till kokböcker hos dem, de två översta är inbundna, de övriga finns att ladda ned som E-bok:

Stora diabeteskokboken : Recept och råd för stabilt blodsocker (Skriven med L-E Litsfeldt)

Birgitta Höglunds bästa grilltips

Gammaldags husmanskost på nytt sätt (E-bok skriven med Annika Dahlqvist)

Gröna, sköna tillbehör (E-bok)

Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken (E-bok skriven med L-E Litsfeldt och Patrik Olsson)

Broccolisoppa från Gammaldags husmanskost Foto Mikael Eriksson

Glögg med smak av granatäpple och citrus

Glögg med granatäpple

Syrlig glögg

Här vid Medelhavet finns de godaste solmogna frukter man kan tänka sig.

Kan även tänka mig att Lucia själv njöt av alla citrusfrukter och granatäpplen på sin tid i Italien.

Att värma dryck med kryddor är en tradition med gamla anor i Sverige, den kom från början just från Medelhavet och de gamla grekerna och romarna.

Granatäpple och blodgrape

Här en text om glöggens historia som jag lånat från Spritmuseum på Djurgården:

”Glögg – en svensk jultradition med anor från medeltiden

Att dricka varmt kryddat vin har anor långt bak i tiden. Man drack kryddat vin redan i det gamla Grekland.

Romarna sötade sitt vin och smaksatte det bland annat med kryddor och blommor.

Hälsobringande dryck

Under medeltiden var kryddvin mycket populärt i Europa. Kryddorna ansågs hälsobringande, men kunde också dölja dålig smak på vinet.

Hypocras var en dryck som fått sitt namn efter läkekonstens fader, Hypokrates.

Gustav Vasa var mycket förtjust i klaret, som var en blandning av rhenvin, socker, honung, kanel, ingefära, kardemumma och nejlikor.”

Glögg

Så passa på att njut av en riktigt hälsosam dryck nu i juletid.

Vill du ha tips på fler sorter, så hittar du här min blåbärsglögg och här en äppelglögg.

Jag inspirerades till det här receptet av Jill Wallentin Wollberg och hennes fina kokbok Jills mat.

Vill du ha något gott att tugga på till glöggen så hittar du här mina fröpepparkakor.

Jag önskar dig en glad, ljus och trevlig Lucia i denna den mörkaste av årstider.

Granatäppelglögg

Granatäppelglögg 4 små muggar

1 granatäpple

1 blodgrape

1 citron

10 kryddnejlikor

1 kanelstång

2 cm färsk ingefära i skivor

Eventuellt lite sötning

Pressa frukterna, granatäpplet går också fint att pressa i en vanlig citruspress.

Men håll till nere i diskhon eller trä en plastpåse över, det kan skvätta en del.

Blanda saften med kryddorna i en kastrull. Koka upp och låt sjuda i 10 minuter. Låt svalna.

Sila av kryddorna och värm försiktigt glöggen och servera med skållade mandlar.

Smaka av om du vill ha någon sötning, jag tyckte glöggen blev god utan.

Jag föredrar den här glöggen alkoholfri, men vill du spetsa den lite så rekommenderar jag en skvätt mörk rom.

Glögg med fröpepparkakor

Solnedgång i Alanya

Lucka 14

Tomten är nere i hamnen och har tagit en titt på julgranen, den är rest inför julmarknaden i morgon...

Tomten har haft fullt upp, han har varit nere i hamnen och tagit en titt på julgranen som är rest inför julmarknaden i morgon…

Sen blev det en liten lur med Lussekatten...

Sen blev det en liten lur med Lussekatten…


Mjuk saffranskaka till Lucia och Tomtens adventskalender lucka 13

Saffranskaka

Nytt bakexperiment

Efter att jag gjort den mycket lyckade mjuka pepparkakan häromveckan började jag fundera hur jag skulle kunna göra något liknande med saffran.

Jag ville göra en kaka som utöver att den är glutenfri också skulle vara helt sockerfri.

Saffran ger så distinkt smak till kakor så det behövs inte mycket sötma för att lyfta den till höga höjder.

Här blev det sötning med morot och mandarinsaft istället för pumpa och äpple som jag hade i pepparkakan.

Den blev mycket saftig och fin, perfekt till en kopp glögg i morgon eller till kaffet i julhelgen.

Klicka på bilderna nedan så kommer du till några av mina tidigare julkakor.

Tunna pepparkakor av frön

Tunna pepparkakor av frön

Mandelkakor med saffran och kokos

Mandelkakor med saffran och kokos

Mandelmusslor ur LCHF för seniorer  Foto Mikael Eriksson

Mandelmusslor ur LCHF för seniorer
Foto Mikael Eriksson

Glutenfri saffranskaka med morot och mandarin

Mjuk saffranskaka

3 ägg

100 g normalsaltat smör

2  pressade mandariner, 1 dl saft

1 finriven morot, 3 dl rivet

2 dl mandelmjöl

2 msk kokosnötmjöl

1 msk fiberhusk

1 tsk bakpulver

1 krm vaniljpulver

1 kuvert saffran, 0,5 g

Smält smöret tillsammans med saffranet. Tillsätt pressad mandarinsaft med fruktkött och de finrivna morötterna.

Låt puttra i fem minuter, rör då och då. Ta från värmen och låt svalna en stund.

Blanda samman de torra ingredienserna och vispa äggen riktigt tjockt, ca 4-5 minuter med elvisp.

Rör ner det torra i kastrullen, blanda väl. Tillsätt en tredjedel av äggsmeten, rör om ordentligt.

Blanda ner en tredjedel till, rör försiktigt så det blir en jämn smet.

Vänd så ner den sista äggsmeten, lyft in den i degen med lätta tag med en slickepott eller slev.

Häll upp smeten i en form som du smörjt med smör och ”bröat” med sesamfrön.

Grädda i mitten av ugnen på 175º i ca 25-30 minuter. Känn med handen ovanpå kakan, känns den fast är den klar.

Känns den lite gungig så grädda en liten stund till. Stjälp upp efter några minuter och låt svalna på galler.

Min form rymmer 1 liter, den är låg och bred så därför blev kakan inte så hög.

Gräddar du den i en vanlig, avlång bakform så lägg till ca 10 minuter på gräddningstiden.

Använder du osaltat smör, som jag gör här i Turkiet, så tillsätt 1 kryddmått salt. Då blir kakan betydligt godare.

 Lucka 13

Tomten tar sig en motionsrunda efter provsmak av julkakorna...

Tomten tar sig en motionsrunda efter provsmak av julkakorna…


Tunna frökex med smak av pepparkaka/LCHF-pepparkakor

Pepparkakshjärtan av frökex

Pepparkakshjärtan på nytt sätt

Som många säkert redan känner till så hittade jag häromåret på ett frökex som nu bakas och säljs av Huså Bröd.

Nu när de frökex jag tagit med hit till Alanya var slut, så kom jag på en ny variant som passar perfekt till jul.

Degen blev väldigt bra, den fungerar fint att kavla ut mellan bakplåtspapper och stansas till pepparkakshjärtan.

Så nu kan alla vi som inte äter gluten eller kakor med mycket kolhydrater också njuta av ett pepparkakshjärta till Lucia och jul.

Jag kryddade smeten med färdig pepparkakskrydda som jag tog med hemifrån, men du kan också blanda egen av mald kanel, kardemumma, ingefära och nejlikor.

Sötman i mina pepparkakor kommer från 1 msk honung, vill du inte ha det så hoppa bara över.

Honungen ger både färg, smak och sprödhet till de här kexen, jag vet inte hur det skulle fungera med björksocker eller sukrin.

Som Kostdoktorn så klokt påpekade häromveckan så är den här mängden honung i ett kakbak närmast homeopatisk ;)

Frökex med pepparkakssmak

Pepparkakor med frön och kokos

2 dl vatten

50 g smör

1 dl sesamfrön

1 dl linfrön

1 dl blå vallmofrön

½ dl kokosflingor

2 msk fiberhusk

2 msk pepparkakskryddor

1 msk honung

ca ½ tsk salt

Smält smöret i en kastrull och bland i kryddorna. Låt koka upp. Tillsätt vatten och honung och ta från värmen.

Blanda alla torra ingredienser i en bunke. Häll över smörblandningen och rör om väl. Smaka av om du vill ha mer sälta.

Bred ut degen över ett smörat bakplåtspapper till en jämntjock kaka.

Lägg över ett nytt bakplåtspapper och kavla tunt till en storlek som passar din plåt. Min plåt är ca 35×35 cm.

Antingen gräddar du kakan som den är och skär i fyrkanter eller stansar ut figurer.  Ta bort överflödig deg och kavla ut på nytt.

Grädda på 150º i ca 15 minuter. Titta efter så de inte får för mycket färg, det är olika på hur snabba ugnar är.

Gräddar du en stor kaka över hela plåten så ta ut plåten och markera fyrkanter med en kniv eller bakskrapa av metall.

Sänk värmen till 50º och grädda en timme till. Känn efter om kakorna torkat, det beror lite på hur tunt du kavlat.

Är de fortfarande mjuka så grädda en stund till. Stäng av värmen och låt pepparkakorna torka klart på eftervärmen. Förvara i lufttät burk.

Den här satsen gav en plåt fyrkantiga kex och 5 mellanstora hjärtan.

Vi avnjöt våra pepparkakshjärtan med smör och Roquefort-ost inköpt i den fina frukostbutiken som är den första till höger när man kommer in i Saluhallen.

Jag vill passa på att göra reklam för en god väns blogg, som inte har med mat att göra.

Therese Renåker skriver så många tänkvärda tankar som ger själen den näring den så väl behöver <3

Pepparkakor med Roquefort-ost

 Lucka 12

Tomten vet att man blir snäll av pepparkakor...

Tomten vet att man blir snäll av pepparkakor…