Matkärlek – Ny tidning för alla oss som älskar naturlig mat

Matkärlek

Tidning med kärlek till mat

Nu i mars kommer en helt ny tidning ut i butikerna.

Fylld med läckra, glutenfria lågkolhydratrecept och fakta kring mat och hälsa.

Anne Aobadia, författaren bakom den hyllade kokboken Matkärlek, kommer nu med en tidning med samma namn.

Matkärlek av Anne Aobadia

Matkärlek på Bokus…

Anne Aobadia var tidigare chefredaktör för den populära tidningen Mat & Hälsa som tyvärr lades ner.

Det ska bli riktigt spännande att ta del av den här tidningen, nu när Anne själv gjort sig till ett känt namn med kokboken och medverkan i Sveriges Mästerkock.

Här via bilden finns ett premiärpris på tidningen, du får 3 nummer för bara 99 kr om du beställer innan 19 mars.

Matkärlek

Klicka på bilden så kommer du till erbjudandet…

Betalar du in prenumerationen innan 11 mars då hinner du också få hem det första numret av tidningen som kommer ut den 26 mars.

Jag har blivit intervjuad till första numret och kommer att dyka upp i en eller annan form även framöver.

Vad jag vet om tidningen hittills är att Ann Fernholm på Ett sötare blod kommer att skriva i den, det ska bli intressant att ta del av.

I första numret blir det även en intervju med Lindha Vikström på bloggen Halva Lindha.

Här hittar du mer information om tidningen Matkärlek på Facebook.

Här nedan följer några bilder tidningen Mat&Hälsa tog av mina recept när jag medverkade med en artikel inför Påsk häromåret.

Klicka på bilderna så kommer du till receptet och via den här länken hittar du alla mina rätter på Recept.se.

Räkmousse

Räkmousse

Kyckling med paprikasmörsås

Kyckling med paprikasmörsås

Lammstek med rödvinssky

Lammstek med rödvinssky

Hjortronbakelse

Hjortronbakelse


Vinnare i kokbokstävlingen

Birgitta Höglunds kokböcker

Kokboksvinnare är:

Nu har jag utsett två vinnare i min kokbokstävling. Hoppas ni får mycket glädje av mina böcker :)

Tyvärr är Långkok för LCHF och Paleo slut hos förlaget, men jag hoppas att jag själv kan ge ut den igen så småningom.

Grillmat LCHF finns fortfarande att köpa här på Adlibris och här på Bokus. Passa på nu när den är så billig, den kan också snart vara slut.

Tack till alla som var med och tävlade och delade länken till mina kokböcker på Facebook.

Långkok för LCHF och Paleo går till: Åsa Österlund

Åsas motivering:
Min 23-årige son har med hjälp av LCHF på bara ett drygt halvår fått en livskvalité han aldrig tidigare haft. En livslång överväldigad trötthet och en allt allvarligare depression har nu gett med sig och han vill och orkar för första gången i sitt liv göra saker. Och från att mat mest har varit något ångestladdat har han nu blivit väldigt intresserad av mat och matlagning. Jag hade lovat honom att han ska få din bok – Långkok, men dessvärre har den ju nu sålt slut och går inte att få tag på längre. Därför vill jag gärna vinna boken till honom.

Grillmat LCHF går till: Cecilia Olander

Ceceilias motivering:

I somras när en tromb tog paviljongen och gubben slog sönder tummen och jag lyfte sönder axeln under bygget av vår nya veranda i stugan i Nyhem utanför Bräcke i vårt vackra Jämtland, eller hur Birgitta Höglund då var vår stora fina char smoke grill en tröst :) skulle därför bli väldigt glad att vinna din LCHF Grill kokbok.

Grillmat LCHF 45 kr på Adlibris

Grillmat LCHF 45 kr på Adlibris


Hemgjord falukorv LCHF

Falukorv med ketchup

Falukorv för finsmakaren

Idag får du recept på en av de mest populära maträtter vi har här i Sverige, nämligen falukorv och ketchup.

Ja, för det är ju favoritmat för både stora och små, god och lättlagad vardagsmat.

Men i de billigare varianter som butikerna erbjuder, tyvärr inte så vidare nyttig och oftast inte heller så god.

Falukorv innehåller ofta väldigt lite kött och utfyllnad med potatismjöl och mindre attraktiva bitar från grisen.

Det finns förstås falukorv av bra kvalitet också, särskilt gjord på små, lokala charkuterifabriker som lägger mycket stolthet i sitt mathantverk.

Här i Jämtland har vi flera duktiga falukorvsfabrikanter, Trångsviken/Ramsele, Änge Chark och Hedmans Delikatesser är mina favoriter.

Min ugnspannkaka i LCHF för familjen av Anna Hallén

Min ugnspannkaka i LCHF för familjen av Anna Hallén

För fyra år sen fick jag förfrågan av Anna Hallén om jag kunde ta fram ett 30-tal recept till hennes kokbok LCHF för familjen.

Ett riktigt roligt uppdrag, där det blev en utmaning att skapa recept på rätter som barn gillar, men med betydligt bättre näringsinnehåll.

Jag har själv alltid älskat falukorv och ketchup, så här fick jag hitta på recept med smak så nära originalet som möjligt, men med betydligt mindre kolhydrater.

I min tappning blev korvskivorna avlånga, men du kan förstås stoppa och sjuda korvsmeten i fjälster om du vill innan den skivas och steks, så får du traditionellt runda skivor.

Här hittar du min hemgjorda ketchup/chilisås, dra ner lite på chilin om du vill ha en mildare variant till barnen.

LCHF för familjen hittar du här på Bokus och här på Adlibris. Den finns också att köpa på Akademibokhandeln för 99 kr såg jag idag.

Boken har tyvärr ingen bild med på min falukorv så du får mina egna från receptskapandet.

Missa inte tävlingen som pågår nu och fram till kl 18 på söndag kväll den 1 mars.

Där kan du vinna någon av mina kokböcker, Grillmat LCHF eller Långkok för LCHF och Paleo.

LCHF för familjen av Anna Hallén

Fyrkantig falukorv

Hemgjord falukorv 3-4 port

250 g köttfärs, fläsk, blandfärs eller vilt

100 g varmrökt sidfläsk

1 ägg

25 g smör

2 dl iskallt vatten

1 msk fiberhusk

1 tsk salt

1 tsk lökpulver

1 tsk paprikapulver

1 tsk mald koriander

1 krm mald vitpeppar

½ krm mald muskot

½ krm mald kryddnejlika

Skär fläsket i små tärningar. Skär även smöret i tärningar. Blanda alla kryddor med fiberhusk i en liten skål.

Lägg ner fläsk och smör i en matberedare, knäck i ägget och häll över kryddorna. Kör igång matberedaren och mixa ihop så fläsket finfördelas.

Bryt ner färsen i mindre bitar i smeten, kör igång och tillsätt isvattnet genom röret.

Vattnet ska vara iskallt för att inte smeten ska skära sig. Kör hastigt ihop till en slät smet.

Ställ in smeten i kylen att svälla en stund, medan ugnen värms till 175°.

Klä en avlång brödform på ca 1 liter med plastfilm eller smörj en silikonform väl.

Fördela korvsmeten jämnt i formen, vik över plasten och tryck till med handen så eventuella luftbubblor försvinner.

Täck formen väl med ugnsfolie och ställ i en större form med varmt vatten som går upp över halva formen.

Grädda korven i vattenbadet i 40 minuter i nedre delen av ugnen.

Ta upp formen ur vattenbadet och låt korven svalna en stund. Ställ så in den i kylen och låt kallna helt.

Ta bort plasten, skär upp korven i skivor och stek i smör.

Ketchup/chilisås LCHF och Paleo

Ketchup/chilisås LCHF och Paleo

 


Tävling: Vinn Grillmat LCHF eller Långkok för LCHF och Paleo
Grillmat LCHF av Birgitta Höglund  Foto Mikael Eriksson

Grillmat LCHF av Birgitta Höglund
Foto Mikael Eriksson

Tävlingsdags

Idag tänkte jag bjuda på två av mina kokböcker som pris till de som är med och delar det här inlägget på Facebook.

Allt du behöver göra är att dela länken till det här inlägget på din Facebook-vägg, tagga mitt namn (Birgitta Höglund) och skriva en motivation där vilken kokbok av de två du vill vinna och varför.

Tävlingen pågår under helgen fram till söndag kväll kl 18.

Du får förstås dela inlägget även på Instagram och andra sociala medier, men Facebook är det enda jag har.

Jag går in och kollar alla taggningar och motivationer och väljer sen ut den jag tycker var bäst till respektive bok :)

Spare Ribs BBQ Foto Mikael Eriksson

Spare Ribs BBQ
Foto Mikael Eriksson

När bokrean startade häromdagen så tog Långkok för LCHF och Paleo slut direkt, den hade sålt väldigt bra under förhandsbeställningen.

Den toppade listorna under flera dagar på Bokus som mest sålda bok, alla kategorier.

Så nu finns bara Grillmat LCHF kvar av mina kokböcker att köpa, inte så bara förstås till det superlåga priset och en stundande grillsäsong ;)

Du hittar boken här på Adlibris för 45 kronor och på Bokus för 49 kronor.

Kryddsmör i paprika från Grillmat LCHF  Foto Mikael Eriksson

Kryddsmör i paprika från Grillmat LCHF
Foto Mikael Eriksson

Nu är alltså både Långkok för LCHF och Paleo och LCHF för seniorer slutsålda hos mitt förlag, Pagina.

De tänker inte heller trycka upp några nya böcker, tyvärr, utan de är listade som definitivt slut.

Men en glad nyhet i det hela är att det här innebär att jag (LCHF för seniorer med Annika Dahlqvist) som författare nu får ta över utgivningsrätten.

På det viset kanske de kan komma ut i handeln igen framöver, jag ska undersöka hur man går till väga med det.

Vedeldad utegrill

Vedeldad grill där utebilderna till Grillmat LCHF togs

Intresset för böckerna har ju vuxit sig väldigt stort, särskilt nu när de kommer ut i USA om några månader.

Trenden att äta god och nyttig mat lagad på naturliga, glutenfria råvaror växer sig starkare hela tiden.

Jag som har 18 års erfarenhet som restaurangkock har ju en hel del matlagningskunskap som jag vill fortsätta sprida vidare till så många som möjligt.

Parmalindat, fyllt kycklinglår från Grillmat LCHF Foto Mikael Eriksson

Parmalindat, parmesanfyllt kycklinglår  Foto Mikael Eriksson

Så det vore väldigt synd om de här kokböckerna inte skulle kunna inspirera alla de som just upptäckt LCHF och Paleo.

Många av recepten i Grillmat är anpassade efter både LCHF och Paleo, men jag fick på den boken bara ha med LCHF i titeln.

Foliebakad torskrygg från Grillmat LCHF  Foto Mikael Eriksson

Foliebakad torskrygg
Foto Mikael Eriksson

Anna Hallén skriver ett mycket intressant förord i boken om varför det är så viktigt för oss att äta naturlig mat med hög halt av vitaminer, mineraler, antioxidanter och spårämnen.

Just sån mat som jag skriver om i mina kokböcker, njutbar mat med få kolhydrater men med högt näringsvärde.

Blåbärspesto och nässelpesto från Grillmat LCHF  Foto Mikael Eriksson

Blåbärspesto och nässelpesto
Foto Mikael Eriksson

Jag hoppas nu att du hjälper mig med att sprida länken så att många fler köper min grillkokbok.

Då kanske den också snart tar slut hos förlaget och jag själv kan ge ut även den framöver, tillsammans med de andra böckerna.

Tack på förhand <3

Kokospannacotta med vanilj  Foto Mikael Eriksson

Kokospannacotta med vanilj
Foto Mikael Eriksson


Lasagne från Långkok för LCHF och Paleo
Lasagne från Långkok för LCHF och Paleo  Foto Mikael Eriksson

Lasagne från Långkok för LCHF och Paleo
Foto Mikael Eriksson

Grönkålslasagne från min senaste kokbok

Idag är det tågresa från Stockholm till Östersund, det var skönt att mellanlanda hos Lennart på Kungsholmen några dagar.

Nu har jag lite att ta tag i därhemma, det roligaste blir förstås att träffa familj och vänner igen efter en lång vinter borta.

Just nu endast 49 kr på Bokus och 45 kr på Adlibris.

Just nu fantastiskt billig på bokrean…

Glad blir jag också av att se att så många köper min Långkokbok nu när den reas ut på Bokus för 49 kr, där den går att förboka inför rean som startar 25/2.

Passa på nu så den inte tar slut, den verkar gå som smör i solsken.

Den ligger nu på tredje plats av mest köpta kokböcker på just Bokus förra veckan.

Det går att hitta mina böcker till ännu billigare pris, blev tipsad att Adlibris säljer dem för 45 kr om du hellre handlar där.

Kanske du sett dem ännu billigare någon annanstans?

Mandelvåfflor i LCHF för seniorer

Mandelvåfflor i LCHF för seniorer

LCHF för seniorer som jag skrev med Annika Dahlqvist är tyvärr slutsåld från förlaget och de planerar inte att trycka någon ny upplaga.

Men den kommer ut på engelska i augusti, här finns alla mina kokböcker att förboka på Amazon.com

Grillmat LCHF är också med på bokrean, här hittar du den tillsammans med Långkok och många andra, intressanta LCHF-böcker på Adlibris för 45 kronor.

Så passa på att handla några fina gåbortspresenter inför sommarens fester.

Grillmat LCHF av Birgitta Höglund Foto Mikael Eriksson

Gammaldags gjutjärnsgryta från Norge  Foto Mikael Eriksson

Gammaldags gjutjärnsgryta från Norge
Foto Mikael Eriksson

Långkokt mat är bland det enklaste man kan laga, grytan sköter sig själv medan du gör något annat.

Så du som tycker att du är för upptagen för att kunna laga bra mat, ta chansen och handla min kokbok på rean, så har du samtidigt investerat i din framtida hälsa.

På köpet får du Ann Fernholms suveräna förord, där hon förklarar varför fett är så viktigt i vår mat.

Ge gärna bort kokboken till nära och kära som också kan må gott av att får lära sig laga bra mat från grunden.

Idag bjuder jag på två recept från boken, en långkokt köttfärssås och min godaste lasagne med nyttig grönkål istället för pastaplattor.

På bilden nedan är den serverad med smörstekt vitkål, riktigt gott tillbehör till alla slags pastasåser.

Köttfärssås från Långkok för LCHF och Paleo  Foto Mikael Eriksson

Köttfärssås från Långkok för LCHF och Paleo
Foto Mikael Eriksson

Köttfärssås med soltorkade tomater 4 port
600 g köttfärs50 g varmrökt sidfläsk

50 g smör, olivolja eller kokosolja

8 soltorkade tomater

2 gula lökar

2 vitlöksklyftor

1 morot

1 ekologisk köttbuljongtärning + 2 dl vatten
eller 2 dl hemgjord kalvfond

½ dl tomatpuré

2 msk balsamvinäger

2 msk stött rosépeppar

1 msk oregano

1 msk paprikapulver

1 msk worcestershiresås

ca 1 tsk salt

ca ½ tsk grovmald svartpeppar

Hacka lök och vitlök fint. Skär morot och fläsk i små tärningar.
Fräs alltsammans i hälften av smör eller olja, tills löken är genomskinlig.
Häll över i en gryta. Bryn köttfärsen i resten av fettet. Stek några minuter under omrörning, så alla klumpar försvinner.
Tillsätt tomatpurén och låt den fräsa med en stund, så blir den mildare i smaken.
Krydda med vinäger, rosépeppar, oregano, paprika, Worcester, salt och peppar.
Häll så köttfärsröran över grönsakerna, rör om väl. Tillsätt buljong och koka upp.
Låt puttra på svag värme i 2 timmar, rör om då och då. Späd med vatten om såsen blir för tjock.
Lasagne utan mjöl

Lasagne på köttfärssås och grönkål 5-6 port

En sats köttfärssås, se ovan

400 gr grönkålsblad

Ostsås:

4 ekologiska ägg

250 g kesella 10%

1 dl grädde

3 dl riven, lagrad ost

ca ½ tsk salt

ca 1 krm vitpeppar

1 krm riven muskotnöt

Skär bort den grövre stjälken på grönkålsbladen. Lägg ner bladen i kokande saltat vatten och låt sjuda i 5-10 minuter, beroende på bladens tjocklek.

Häll grönkålen i ett durkslag och spola med kallt vatten så kokningen avstannar. Låt rinna av väl.

Rör ihop alla ingredienser till ostsåsen, blanda väl. Smörj en ugnsform och lägg ett lager grönkålsblad i botten.

Varva sen med köttfärssås och ostsås, precis som till en vanlig lasagne. Avsluta med ett lager ostsås.

Lägg gärna några delade cocktailtomater runt om formen.

Grädda i mitten av ugnen på 175° i ca 45 minuter, täck med folie om lasagnen blir för mörk.

Låt svalna en stund i formen, så blir den lättare att skära i fina bitar.

Lasagnen blir också god att göra på förvällda vitkålsblad.

Salt och peppar  Foto Mikael Eriksson

Salt och peppar
Foto Mikael Eriksson


Tävling – Vinn min kokbok Långkok för LCHF och Paleo

Långkok för LCHF och Paleo av Birgitta Höglund

Tävlingsdags

Mitt förlag Pagina har kampanjpris på min senaste kokbok, Långkok för LCHF och Paleo. Via den här länken kan du köpa den tom 5 oktober för bara 119 kr inkl frakt och moms.

Ordinarie pris ligger på mellan 180-250 kr i olika nätbokhandlar och på en vanlig bokhandel.

Bra julklappstips för den som gillar att laga mat eller till den som ännu inte lärt sig så mycket.

Jag lottar ut ett signerat exemplar bland alla som delar det här inlägget på bloggar, Facebook, Twitter, Instagram och alla andra sociala medier.

Dela och skriv en kommentar om det och varför du vill vinna boken under det här inlägget så är du med i tävlingen, jag lottar en vinnare när kampanjen är över och skickar den signerade boken i ett paket.

Här nedan hittar du flera bilder från boken, tagna av min duktiga fotograf Mikael Erikson.

Fisk- och skaldjursgryta från Långkok för LCHF och Paleo  Foto Mikael Eriksson

Fisk- och skaldjursgryta från Långkok för LCHF och Paleo
Foto Mikael Eriksson

Gulaschsoppa

Gulaschsoppa

Baconlindad renfärslimpa från Långkok för LCHF och Paleo  Foto Mikael Eriksson

Baconlindad renfärslimpa

Oxsvans Stifado från Långkok för LCHF och Paleo  Foto Mikael Eriksson

Oxsvans Stifado

Kycklingpaj

Kycklingpaj

Pumpasoppa

Pumpasoppa

Auberginesallad

Auberginesallad

Helstekt sidfläsk marinerat med apelsin och chili

Helstekt sidfläsk marinerat med apelsin och chili

Grönsaksgratänger LCHF och Paleo

Grönsaksgratänger LCHF och Paleo

Baksidestext från Långkok för LCHF och Paleo

 


Pulled pork, pulled beef, pulled lamb och pulled turkey på mitt sätt
Pulled pork "Afelia" Foto Mikael Eriksson

Pulled pork ”Afelia”
Foto Mikael Eriksson

Långkokt, dragen gris

Pulled pork eller mera svenskt, draget fläsk, är väldigt hett i dessa dagar. Varje blogg med självaktning har recept på olika långkok av den här typen. Så då måste jag ju dela med mig av mina bästa också.

Namnet pulled pork kommer av att köttet tillagas mycket länge på svag värme, för att vid serveringen dras isär med två gafflar.

Köttet blir så mört så det faller sönder i trådar. Här hittar du mina recept på pulled turkey/chicken, pulled lamb och här på pulled beef.

De flesta marinader som används i recept jag sett innehåller färdigköpta marinader med både socker och glutamat.

Min dragna gris har fått inspiration av Afelia, en gryta på rödvinsmarinerat fläskkött.

Ett mustigt långkok som förekommer på traditionella restauranger i både Grekland och på Cypern, här kommer min variant från Långkok för LCHF och Paleo.

Just nu kan du köpa långkokboken för bara 49 kr Här. Mina två tidigare böcker finns också med för samma låga pris fram till och med den 17 september. Du hittar dem och mängder med andra LCHF-böcker Här.

Birgitta Höglunds kokböcker

Pulled pork ”Afelia”  8-10 port

ca 1,5 kg hel fläskkarré

2 dl rödvin

2 stora, röda lökar

1 hel vitlök

1 dl kallpressad olivolja

2 msk krossade korianderfrön

2 tsk torkad timjan

2 tsk grovmald svartpeppar

2 tsk kanel

ca 1 msk salt

Skala och skär rödlöken i smala klyftor. Dela vitlöken mitt itu. Rör samman alla ingredienser till marinaden. Stoppa två stora fryspåsar i varann och fördela hälften av lökblandningen i den.

Skölj av karrén, torka och gnid in med saltet. Lägg ner i påsen, häll resten av marinaden över. Pressa ut all luft, knyt igen och lägg köttet i en bunke. Ställ i kyl i minst 12 timmar, gärna längre.

Sätt ugnen på 125º. Häll ner köttet och marinaden i en stekgryta, lägg på tättslutande lock och ställ in grytan i nedre delen av ugnen i 5-6 timmar. På bilden har jag kokat köttet i en elektrisk långkokare, här en Crock-Pot. Köttet blev mycket saftigt och gott i den.

I en sån gryta blir köttet klart på ca 8-12 timmar på låg effekt, lite beroende på vilken gryta man använder.

Vid serveringen dras köttfibrerna isär med två gafflar och blandas väl med stekskyn.

Smaka av om det behövs mer salt. Köttet smakar mycket gott på en skiva valnötsbröd, tillsammans med fetaost, oliver, avocado och gärna en klick aioli.

Det bildas rätt mycket sky vid kokningen, använd det som blir kvar som stomme i en soppa eller sås.

Här nedan några bilder från en utflykt till Norderön i går kväll, fantastiskt väder för att vara den 15 september.

Solnedgång över fjällen sedd från Tivars Gård på Norderön

Solnedgång över fjällen sedd från Tivars Gård på Norderön

Solnedgång över Storsjön

Solnedgång över Storsjön

Sunne kyrkoruin och nya kyrka

Sunne kyrkoruin och nya kyrka


Tjälknöl och kokbokskampanjer

Tjälknöl från Långkok för LCHF och Paleo

Långkokstider

Hösten är en härlig tid på många sätt, tycker jag. Tillbaka till vardagens rutiner efter sommaren. Vackra, soliga dagar med klar luft inbjuder till långa promenader.  Strålande tider för alla oss som tycker om att vistas i skogen och plocka bär, svamp eller jaga.

Här i norra delarna av vårt avlånga land har älgjaktssäsongen dragit igång för fullt, i södra Sverige dröjer det ett tag till.

Idag får du ett recept på tjälknöl, eller tjälaknul som den kallas här i Jämtland.

En mycket lättlagad rätt, man ställer bara in fruset kött på låg temperatur över natten eller dagen och sen läggs det varmt i en kryddig saltlag. Köttet blir fantastiskt mört och mycket smakrikt.

Långkok för LCHF och Paleo av Birgitta Höglund

Receptet kommer från min senaste kokbok, Långkok för LCHF och Paleo. Där gjorde jag den på hjort, men du kan använda stekar av all slags vilt, nöt, lamm eller gris.

Så har du inga jägare i familjen, som jag har turen att ha, så kan du köpa vilket kött du önskar till den här lättlagade rätten.

Långkokt mat är faktiskt ofta riktigt snabblagad mat, det är bara att förbereda en gryta eller stek, så klarar den sig själv tills den är klar.

I min kokbok tipsar jag om olika sätt att göra långkoken, antingen i en slowcooker/långkokare som Nordic Cooker eller Crock-Pot eller i en hederlig gammal eller ny gjutjärnsgryta på spisen eller i ugnen.

Här en bild på alla grytor jag använde vid fotograferingen av boken.

Grytor till långkok

Just nu har mitt förlag ett kampanjpris på Långkok om du vill testa fler recept. Du kan nu och fram t.o.m 5 oktober köpa den för bara 119 kr inkl moms och frakt om du bor i Sverige.

Boken inleds med ett väldigt intressant förord av Ann Fernholm, som skrivit boken Ett sötare blod.

Ann är i dagarna aktuell med en uppföljare till den boken, nu kommer Det sötaste vi har – om socker och växande kroppar.

Där finns jag med på ett litet hörn med några recept. Det känns riktigt roligt att dela med mig av recept till den boken, när Ann var så generös och ställde upp med sin välskrivna text och stora kunskaper om fettets betydelse i min kokbok.

Passa på att köpa några böcker och ge bort i julklapp, en gåva som håller sig aktuell i många år till skillnad mot ännu en onödig pryl. Och som kanske kan hjälpa till att förbättra hälsan för den som får den.

Vill du passa på att köpa några olika LCHF-böcker, så har LCHFfamiljen också en kampanj just nu. Där får du 3 böcker, inklusive Långkok, för det facila priset av 199 kr.

Tjälknöl från Långkok för LCHF och Paleo

Tjälknöl ca 6-8 port

1 kg fryst stek från vilt, nöt, lamm eller gris

1 liter vatten

1 dl salt

1 stor morot

3 stjärnanis

2 msk enbär

1 smulat lagerblad

1 tsk hel vitpeppar

Lägg det djupfrysta köttet på ett galler över en ugnsform. Sätt in steken i nedre delen av ugnen och sätt den på 100°.

Stick in en stektermometer i tjockaste delen av köttet efter 3 timmar när köttet tinat. Stek i ca 8-10 timmar beroende på tjocklek på steken. När termometern visar 65º så har du ett rosa kött. Vill du ha det mer välstekt så låt temperaturen gå upp till 70º.

Skala och riv moroten grovt. Jag har med den för att ge lite naturlig sötma till lagen istället för socker som många gånger används till kryddning av tjälknöl.

Krossa enbär och vitpeppar grovt i en mortel. Blanda alla ingredienser till lagen i en kastrull och koka upp. Lägg köttet i en hög, smal bunke. Häll den heta lagen över köttet, se till så det täcker.

Låt köttet svalna och ställ in i kylen i 4–5 timmar. Ta upp köttet, låt rinna av i durkslag och torka av med hushållspapper. Skiva steken tunt.

En zucchinisallad, coleslaw eller rättikagratäng smakar gott till.

Baksidestext från Långkok för LCHF och Paleo


Tack för mig efter 3 år och 900 inlägg på bloggen

Allting har en ände…

Nu, mina Vänner, är det dags för mig att avsluta äventyret med matbloggen Birgitta Höglund’s Mat.

Just idag är det exakt 3 år sedan jag skrev för första gången härinne.

Idag kom jag också upp till den smått otroliga summan av exakt 900 inlägg.

Att skriva i det för mig tidigare okända mediet, lärde jag mig under en 3-timmars bloggkurs på teknikmässan Eclectic Tech Carnival på Umeå Universitet.

Det närmaste jag någonsin i livet kommit universitetsstudier, kan jag tillägga.

Lyckades på dessa korta timmar lära mig att behärska bloggandet via WordPress, ja någorlunda i alla fall.

Skrev mitt första recept samma kväll, ett mycket enkelt sådant på Äggröra.

Det fick inleda den långa kavalkad av recept på Naturligt God Mat Att Njuta Av, som blev ett signum för min blogg.

Mat lagad på så naturnära råvaror som möjligt, med minsta möjliga mängd kolhydrater.

Jag ville på det här sättet dela med mig av alla de kunskaper som jag samlat på mig under mina 18 år i olika restaurangkök.

Kunskapen att det kan vara väldigt snabbt, enkelt och roligt att laga bra mat.

Med tanke på alla de besökare jag haft under de här åren, verkar det som jag lyckats med mina intentioner.

Bloggandet har gett mig ett fantastiskt fint kontaktnät av matintresserade runtom i landet och även på många andra platser på vårt klot.

Matskrivandet har det senaste året lett mig in på många intressanta uppdrag, som tar mer och mer av min datortid.

Uppdrag som är så roliga och spännande, så det har blivit allt mindre med tid att ägna mig åt bloggen.

Därför känns det nu efter precis 3 år helt rätt att avsluta just den här delen av mitt skrivande.

Kostrådgivarna

Varannan söndag kan Du ta del av mina recept inne på Kostrådgivarna.se. Där bidrar jag och Klara Dessermed goda och nyttiga LCHF-recept.

Den sidan har på kort tid blivit en viktig mötesplats för väldigt många som vill lära sig mer om bra mat och hälsa. Jag fortsätter dessutom att skriva matkrönikor varje månad i 100% Östersund

Jag arbetar också vidare med utvecklingen av Restaurang PriMaten i Uppsala, där kan Du ta del av mina recept mer i verkliga livet.

På veckorna serveras ett stort urval av frukost- och lunchrätter helt baserade på naturliga råvaror, tillagade enligt LCHF och Paleo.

I september 2013 öppnades även PriMaten Deli i Svava-gallerian i centrala Uppsala.

Recept härifrån min blogg har nu också börjat leta sig ut i butikerna.

Spröda frökex från det lilla familjebageriet Huså Bröd i västra Jämtland finns att köpa i delikatessbutiker över hela landet.

Hittar Du dem inte i närheten av där Du bor så finns de också att beställa här från LCHF-Butiken.

Huså Bröd

Jag samarbetar också med Glada Lådan, en butik som säljer Jämtländska råvaror på nätet.

Glada lådan

Du får gärna lägga till Birgitta Höglund som vän på Facebook, så blir det lite mer vardaglig kontakt.

Där delar jag med mig av nyheter kring mitt matskrivande, intressanta länkar, kostfunderingar och tips på ett och annat gott.

Mina recept kan numera också läsas i bokform, i kokboken LCHF för seniorer.

Dr Annika Dahlqvist bidrog med ett förord om sin syn på kosten och dess fördelar för hälsan.

Boken finns också på Finska under namnet Karppaa terveellisesti och kan beställas här på Bookplus.fi

Min andra kokbok Grillmat LCHF har nu kommit ut, klicka på bilden så kommer Du till den på Adlibris.

Det har varit riktigt roligt att skriva en bok med alla mina favoritrecept som passar en grillmiddag.

Min vän Anna Hallén har skrivit ett mycket intressant förord till boken.

Kokboken på bilden under är min tredje, Långkok för LCHF och Paleo. Den kommer ut i bokhandeln i september 2013.

Förordet är skrivet av Ann Fernholm, som skrivit boken Ett sötare blod. Här en länk till hennes blogg med samma namn.

Omslag Långkok

Vill Du ha tips på lite godsaker som passar fint nu på sommaren, så klicka Dig vidare till Bloggreceptboken.

Kokboken har nu haft premiär på nätet och kan laddas ned helt gratis.

Där skriver jag och 19 andra av landets bästa matbloggar om våra favoriträtter på temat ”Något köpt, Något lagat”.

Bloggen kommer att ligga kvar, så använd den gärna som receptarkiv när Du behöver inspiration.

Jag stänger från den 24/4 2013 av kommentarsfunktionen, då bloggen senaste tiden översvämmats av spam.

Är det något du undrar över eller vill kommentera så hittar Du mig här på Facebook eller skicka ett mail, adressen finns under Kontakt.

För att hitta ett speciellt recept är det bara att skriva in den ingrediens eller rätt Du vill hitta i sök-rutan längst upp till höger, klicka på Sök och så kommer receptet fram.

Eller botanisera bland de olika kategorilänkarna i högermarginalen, där är alla recept uppdelade i sina respektive kategorier.

Till sist vill jag framföra ett stort Tack för allt stöd och glada tillrop jag fått från Dig, Kära Läsare.

Ät, Njut och Må Gott!

Birgitta Höglund


Matskribent på 2 bloggar, i 2 tidningar, några kokböcker och lite till

Gamla matminnen

Den korniga bilden härovan är från en artikel i Östersundsposten 1993, hittade den hemma hos Mamma igår. Det var första gången jag och min mat figurerade i media.

Oj, vad nervös jag var, när Bengt Eriksson tog den här bilden i Herrgårdsrummet på Kvarterskrogen.

Där var jag Köksmästare under 5 slitsamma, men lärorika år i slutet på 80-talet och början på 90-talet.

Som Du ser på bilden här nedanför var det husmanskost som gällde för mig redan då, även om det idag förekommer betydligt mindre kolhydrater i den.

Det var långt innan jag jobbat på mig riktig ohälsa, den kom smygande mot slutet på mina 18 restaurangår.

Det är 12 år sen ryggen sa ifrån, men nu börjar jag tack vare bra mat och träning få tillbaks min gamla förmåga, även om det numera bara gäller att skriva om min mat.

Som Du kanske märkt har det börjat ta en ordentlig fart med mitt matskrivande det senaste året.

Snart är det 3 år sedan jag började skriva den här bloggen, hade väl då inte en aning om hur det skulle utveckla sig med tiden.

Då hade jag nog knappast vågat, men alla nya, spännande uppdrag har kommit i jämn takt.

Allt började för drygt 3 år sedan med en föreläsning av Dr Annika Dahlqvist. Hon hade blivit bra i sin Fibromyalgi med hjälp av LCHF-kost.

Jag sög i mig vartenda ord hon sa och la om kosten dagen efter, för jag ville verkligen också slippa den bedrövliga värken och tröttheten.

Nu efter de här åren, så håller sig min Fibromyalgi mycket lugn och beskedlig. Det är bara vid alltför mycket stress och kall, rå väderlek som jag känner av den.

Hastiga väderomslag är det värsta, något jag fick erfara när jag kom hem från en månad i Turkiet häromdagen.

Snöstorm, kyla och jag går inte alls ihop, så det har varit några stela och värkande dagar.

Är så glad att jag redan på lördag får lämna landet för varmare breddgrader igen.

Då blir det Gran Canaria och min Tapaskurs på Zumbaresan med Anna Hallén.

Anna är för övrigt den som stöttat mig mest i mitt matskrivande under de här åren, vi har väldigt mycket gemensamt i vår matfilosofi.

Hon var först med att publicera mina bilder och recept, till och med innan jag började blogga själv.

Boken Energibarn som var Annas debutbok, blev även debuten för mina recept i kokboksformat.

Jag har senare också medverkat på ett hörn i hennes LCHF för kvinnor och nu senast i nyutkomna LCHF för familjen.

Där har Anna och jag  skapat mängder av goda recept tillsammans, på mat som passar barnfamiljer och andra som tycker om att äta mat med riktiga råvaror.

Min alldeles egna kokbok, LCHF för seniorer, som skrivits i samarbete med Annika Dahlqvist, kom i höstas.

Vilken lycka det var att få se mina recept genom Mikael Eriksson’s duktiga kameraöga.

Just i rummet som syns på bilden ovan, berättade jag för min chef om kokboksdrömmarna för över 20 år sedan.

Hans sarkastiska svar löd; Vem skulle vilja läsa en kokbok som du har skrivit??

Känns riktigt fint att han hade fel. Kokboken säljer som smör, så det märks ju att folk därute i stugorna uppskattar min mat även i skrivet format.

För några veckor sen var det en stor artikel om mig, maten och hälsoresan i Jämtlands andra stora dagstidning, Länstidningen.

Ett personporträtt skrivet av duktiga Sara Strömberg och med en riktigt rolig karikatyr av undertecknad, träffsäkert ritad av Kjell Nilsson-Mäki.

Tyvärr har jag inte hittat artikeln på nätet, så Du får försöka förstora bilden om Du vill läsa den.

Mitt engagemang och skrivande utanför bloggen har börjat ta så mycket tid i anspråk, så jag kommer i sommar att få dra ner rejält på inläggen.

Ska försöka få in nåt i veckan, men annars finns ju närmare 900 recept att välja bland i mitt arkiv, de flesta helt olika de övriga.

Jag bloggar nu även inne på den intressanta sidan Kostrådgivarna, där hittar Du mina inlägg på torsdagarna.

Mina matkrönikor och recept finns också att läsa i 100% Östersund en gång per månad, här är den senaste med en 3-rätters Vårmeny.

Lika ofta utkommer krönikan med min tolkning av Turkisk mat i Hello Alanya Magazine.

Här nedan artikeln i senaste numret, som tyvärr inte kommit ut på nätet än.

Ska Du ta en tur till Alanya i sommar, så finns tidningen att hämta gratis på bland annat Turistbyrån och på många butiker och restauranger.

I julinumret kommer en stor artikel om mig och mitt matskrivande.

Riktigt kul att få sån spridning på Engelska och Holländska till de hundratusentals turister som besöker Alanya varje sommar.

Jag kommer att delta även i årets upplaga av Bloggreceptboken, som lanseras i juni. Du kan förbeställa den nätkokboken helt gratis Här.

För att ta del av mina recept mer i verkliga livet, så ta en tur till Uppsala och gör ett besök på Restaurang Primaten, där finns mängder av naturligt god mat att välja bland.

Att ha fått vara med och skapa recept och meny till Primaten, är det roligaste jag gjort under hela den här matskrivarperioden.

Sådär, det här var en liten förklaring till varför det kanske inte kommer att uppdateras härinne så ofta framöver, så Du inte tror att jag tröttnat på att skriva.