Hallontårtan från Nyhetsmorgon

En sån dag…

Vilken omtumlande upplevelse det var att få vara med på Nyhetsmorgon i TV 4 igår.

Idag är jag lite trött efter allt ståhej, det tar på krafterna att bli TV-debutant i den här åldern 😉

Jag som alltid sagt att på TV, där vill jag absolut inte vara med, tyckte när nervositeten väl lagt sig då alla förberedelser var klara kvällen innan att det var riktigt roligt.

De senaste dagarna har jag flängt runt och letat rekvisita på stan, plockat gröna blad och blommor i naturen, handlat fantastiska råvaror på Fruktaffären på Hantverkargatan 8, fixat en sommarbuffé hemma i vårt minimala pentry och fraktat iväg den i taxi i ottan inför inslaget på Nyhetsmorgon.

Elisabet Frerot och Sebastian von Sivers på Nyhetsmorgon

7 minuter i rutan gick väldigt fort, jag hade gärna stått kvar ett tag till och pratat med de trevliga programledarna.

Här hittar du alla recept som jag hade med på buffén i programmet på Köket.se.

Varmt tack för alla fina kommentarer som dök upp här, på Facebook, Instagram, sms, messenger och telefon, så mycket gratulationer så det känns ju nästan som jag fyllt 60, fast det är först nästa år.

Idag bjuder jag på ett nyskapat recept på den hallontårta jag hade med i programmet.

Det är en mer säsongsanpassad variant av den raw chokladkaka med lingon som jag gjorde till Gröna, sköna tillbehör.

Du hittar kokboken här på Adlibris och här på Bokus.

Hallontårta ca 12 bitar

8 dadlar

2 dl solroskärnor

Skal och saft av en eko apelsin

1 dl kokosolja

½ dl kakao

1 tsk flingsalt

Hallonmousse

5 dl svenska skogs/trädgårdshallon

5 torkade eko aprikoser

2 dl cashewnötter

1 dl kokosolja

1 pressad citron

Börja med hallonmoussen, lägg cashewnötter och aprikoser i en bunke med vatten och låt stå över natten.

Skölj och låt dem rinna av väl medan du tvättar apelsinen, torka och riv skalet fint.

Mixa nötter och aprikoser slätt med kokosolja och citronsaft i en matberedare, häll upp i en bunke.

Mosa hallonen lätt med en gaffel och vänd ner i smeten, blanda om väl.

Använder du importerade bär måste du först koka upp dem i en minut och låta svalna.

Diska ur och torka matberedarskålen, mixa solroskärnor till grovt mjöl tillsammans med kakao och flingsalt.

Skär dadlarna i mindre bitar och blanda ner dem, apelsinsaft/skal och kokosolja, mixa ihop till en smet.

Täck botten på en mindre springform, 15 cm i diameter, med smörpapper, en plastpåse eller plastfilm innan du klämmer fast kanten.

Tryck ut chokladsmeten i formen till en jämn tårtbotten.

Häll över hallonmoussen och bred ut den jämnt med hjälp av en slickepott.

Ställ i kylen att stelna i minst 5 timmar, garnera med hallon och citronmeliss.

Tårtan kan också förberedas och frysas in, ta då ut den och tina i kyl några timmar innan serveringen.

Gröna, sköna tillbehör i Nyhetsmorgon

Jordgubbssmoothie

Somrig dryck

Förra sommaren fick jag göra TV-debut i Nyhetsmorgon och bjuda på godsaker från Gröna, sköna tillbehör.

Idag får du receptet på den jordgubbssmoothie jag hade med.

Här kan du läsa mer om innehållet i min tillbehörsbok på My Newsdesk och här kan du läsa en recension av boken inne hos Diet Doctor.

Jordgubbssmoothie med blåbär och lime 1 port

5 jordgubbar

1 dl blåbär

5 cm gurka

1 pressad lime

1 dl nässelte

Börja med att hälla 1 dl kokande vatten över 1 dl nyplockade nässlor eller 1 tsk torkade, smulade nässelblad.

Lägg på lock och låt stå och dra i minst en halvtimme.

Skär jordgubbar och gurka i mindre bitar och mixa fint med stavmixer eller i matberedare.

Blanda ner blåbär, limesaft och nässelte, mixa en stund till.

Servera i glas eller som en shot på brunchbuffén.

Tips: Den här smoothien har utrensande effekt, extra bra att ta till om du samlat på dig vätska i sommarvärmen.

Gör gärna en större sats nässelte och ha på lut i kylen och ta en klunk av då och då om du har problem med svullna ben.

Variera smoothien med tranbär, björnbär, svarta vinbär och lite nyriven ingefära, som sätter extra kick på drycken, det är också bra för immunförsvaret.

Nationaldagsbakelse – Raw chokladkaka med lingontopping

Raw chokladkaka med lingontopping från Gröna, sköna tillbehör

Skogens superbär

Idag firar Sverige sin egen dag, då passar det fint att bjuda på en crossover mellan vårt svenska superbär lingonet och internationella importer som kakao, kokosolja och cashewnötter.

En njutbar mix av färger och smaker, lite liknande det som vårt samhälle formats till genom åren, med en härlig blandning av tankar, kulturer, recept, inspiration och idéer från världens alla hörn.

Svenska flaggan utanför min balkong hemma i Jämtland en Nationaldagskväll för några år sen

Dagens recept är hämtat ur min nya kokbok Gröna, sköna tillbehör, jag tog bilden på Bynäset på Frösön hemma i Jämtland i höstas.

Här en bild tagen av Jan Andersson till en artikel i LT förra hösten under arbetet med boken.

Boken finns just nu med i Bokus kampanj Bästa sommarmaten och kostar bara 179 kr.

Jag jobbar med Gröna, sköna tillbehör
Foto Jan Andersson, LT

Nu bor jag i Stockholm hos Lennart så länge det är nödvändigt för pandemin, har det riktigt bra här.

Det finns ju gott om skogar även här, se lite bilder från en artikel som kom i brevlådan igår, där jag är med i lokaltidningen Kungsholmen Direkt.

Jag är även med i en Reumatikertidning med två recept från kokboken, du ser en bild även på den artikeln som jag fick skickad från en Facebookvän.

Nu över till receptet, hoppas du får en trevlig Nationaldag ❤

Raw chokladkaka med lingontopping ca 20 små bitar

5 dadlar

1 dl solroskärnor

1 dl jordnötssmör

½ dl kakao

½ dl kokosolja

½–1 tsk flingsalt

Lingontopping:

3 dl lingon

5 torkade aprikoser

1 dl cashewnötter

½ dl kokosolja

Börja med lingontoppingen, lägg cashewnötter och aprikoser i en bunke med vatten och låt stå över natten.

Skölj och låt dem rinna av väl och mixa slätt med lingon och kokosolja i en matberedare, häll upp i en bunke.

Diska ur och torka matberedarskålen, mixa solroskärnor till grovt mjöl tillsammans med kakao och flingsalt.

Skär dadlarna i mindre bitar och blanda ner dem, jordnötssmör och kokosolja, mixa snabbt ihop till en fast deg.

Klä en mindre form, ca 15×20 cm, med smörpapper eller plastfilm och tryck ut degen i formen till en jämn kaka.

Bred över toppingen med hjälp av en slickepott, släta ut så det blir ett jämnt lager.

Täck över och ställ kakan i kylen att stelna över natten.

Skär i avlånga eller fyrkantiga små bitar. Förvara i en burk i kylen eller i frysen och ta fram eftersom att tina i kyl.

Tips: Du kan variera chokladkakan med pumpakärnor och mandelsmör, smaksätt gärna med lite vaniljpulver, pepparmintsolja eller rivet, ekologiskt apelsinskal.

Toppingen blir också god och vacker med körsbär, blåbär eller vinbär.

Om du använder en mindre springform så blir kakan fin att garnera med vispad grädde/kokosgrädde, bär och citronmeliss som födelsedagstårta.

För en mer svensk smak på bakelsen så kan du byta ut kokosoljan mot smör.

Här nedan ser du bilder från tidningsartiklarna jag skrev om i inledningen.

Jag hade en träff i Djurgårdsskogen förra veckan med en mycket trevlig journalist, Josefine Thuresson Kämpe och lika trevlige fotografen Claudio Britos.

Jag är inte så förtjust i att stå framför kameran som att befinna mig bakom den, men Claudio gjorde att allt blev riktigt avspänt.

Vi pratade mycket om allt det goda som finns i naturen och hur viktig skogen är för att vi ska må så bra som möjligt.

Jag i mitt rätta element, skogen. Foto Claudio Britos

Klicka på bilden så kan du läsa artikeln i Kungsholmen Direkt på nätet

Recensioner av Gröna, sköna tillbehör och tre kokboksrecept

Gröna, sköna tillbehör Fotot taget av Therese Renåker

En sån vecka

Den här veckan har varit överväldigande för mig, jag är så otroligt glad och stolt över alla fantastiska recensioner som skrivits om min nya kokbok Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv.

Inte nog med allt som skrivits, jag fick vara med och prata om lite av det goda vi kan hitta ute i naturen i radio på P4 Stockholm i måndags.

Den här våren blev ju inte som någon annan vår, i och med Coronan, så det kändes lite svårt att kunna sprida kokboken när jag nu inte kunde ha några föreläsningar och boksigneringar som var planen.

Men all den digitala uppmärksamheten har gjort att allt känns väldigt fint ändå, flera tidningar har också hört av sig och kommer att skriva om boken framöver.

Här lägger jag en länklista så kan du gå in och läsa recensionerna hos flera bloggar, i några finns även recept från kokboken med, så du får en liten extrabonus.

Receptet finns på Paleobloggen Under vårt tak

Under vårt tak med mitt recept på Ajvar och Picklad rödlök

SportHälsa med recept på Fröknäcke

Morgon i P4 Stockholm 3.44.50 in i programmet

Diet Doctor Sverige (Fd Kostdoktorn)

Halva Lindha

Tidningen Matkärlek

Brunch med rätter från Gröna, sköna tillbehör

Vetenskapsjournalisten Ann Fernholm, som skriver förordet i boken, skrev så här på Facebook:

”Wow! Jag tror bestämt att Birgitta Höglund har tagit matfotografiet till en ny dimension.

Fick just hem hennes nya ”Gröna, sköna tillbehör.” Den är fantastiskt vacker.

Och det skriver jag inte för att jag känner Birgitta, utan för att det är sant.

Blir otroligt sugen på att laga mat. Vad sägs om rödkålsslaw med pepparrot och lingon? Eller rödbetsmousse med chèvre?

Hur kommer hon på allt? Tack Birgitta för att du gör världen lite godare och lite vackrare.”

Kokboksjobb på Bynäset, Frösön
Foto Jan Andersson, LT

Ugnsbakade grönsaker med fetaost

Gratinerad fetaost

Medelhavsmat

Idag får du en av mina favoriter från resorna till Makrigialos på Kreta.

Att ugnsbaka fetaost med olika grönsaker är väldigt populärt på många sydliga semesterorter.

Jag brukar äta det som förrätt, ensamrätt eller som tillbehör till grillat, den här rätten passar till det mesta och för de flesta.

Använd mitt recept som inspiration och variera med de grönsaker du har hemma.

Tycker du om mina vegetariska tips och vill ha fler, så hittar du min nya kokbok Gröna, sköna tillbehör här på Bokus för bara 170 kr.

Ugnsbakad fetaost

Ugnsbakad fetaost 4 port

200 g fetaost

2 spetspaprikor, röda eller gröna

2 gula lökar

2 vitlöksklyftor

2 tomater

3 msk smör

2 msk olivolja

2 tsk oregano

1 tsk timjan

1 tsk hackad rosmarin

1 kanelstång

Saft av 1 citron

Salt och chiliflingor

Strimla lök, paprika, vitlök och stek grönsakerna mjuka i smör och olivolja på svag värme.

Lägg med kanelstången så den får avge en angenäm smak.

Krydda med örter, salt och chili, var lite försiktig med saltet eftersom osten tillför mycket sälta.

Pressa över citronen mot slutet av stekningen.

Fördela röran i portionsformar eller i en större form. Skiva tomaterna och lägg på grönsaksröran.

Smula över fetaosten och strö över lite extra örter om du vill ha riktigt grekisk smak.

Ringla lite olivolja över och gratinera på grilleffekt, 250º i ca 10 minuter.

Servera till grillat eller ät som en vegetarisk rätt med en grönsallad till, då är satsen lagom för 2.

Radioprat

Idag kommer jag att vara med på P4 Stockholm kl 09.45 och prata om allt gott som finns att plocka ute i naturen, trädgården och lite om min nya kokbok förstås.

Här får du läsa vad goda vännen Therese Renåker skrivit om boken på Facebook:

”Min vän och resekollega Birgitta Höglund har kommit ut med en ny ljuvlig kokbok, Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv.

En vacker bok, en god bok, en bok för det där lilla extra i matlagningen som jag vet, av erfarenhet, att Birgitta är så himla duktig på.

Enkla recept utan konstiga ingredienser, men med den där extra smaken som man annars själv så ofta missar, eller konsistensen, eller kanske rent av färgen.

Det är kombinationen som gör det helt enkelt, det ibland oväntade men sedan så självklara när man väl provat och smakat.

Tack för boken och stort grattis till ett utomordentligt arbete Birgitta! Jag hoppas att många hittar och köper din bok, det är både du och boken värd! ❤

Här hennes vackra bild på min kokbok, den gör sig ju väldigt bra bland vårgrönskande blommor och blader.

Gräddbakelse på chokladmuffins och två tävlingar

Valborgsbakelse

För att fira in våren så bjuder jag idag på en liten men mycket läcker bakelse, gjord på glutenfria chokladmuffins.

I år kan vi ju inte fira in våren på det vanliga sättet med majbrasor, vårsånger och gemenskap.

Men lite extra njutning därhemma eller på en picknick med nära och kära till en skogsglänta eller parkbänk för att njuta av vårens dofter och färger fungerar ju det med.

Jag passar även på att fira min nya kokbok Gröna, sköna tillbehör som innehåller mycket gott baserat på den svenska naturens smaker, med att lotta ut ett signerat exemplar.

Det enda du behöver göra för att delta i utlottningen är att dela det här inlägget på din Facebooksida, Instagram, Twitter, blogg eller liknande och tagga mitt namn.

Så skriver du en kommentar här på bloggen nedanför inlägget om vem du allra helst skulle vilja bjuda på en somrig brunch med recept från kokboken.

Kokboken kom för en månad sen och har fått ett fantastiskt fint mottagande.

De här fina orden som Ann Fernholm skrev om boken igår gjorde mig både röd om kinderna, glansig på ögonen och alldeles varm i hjärtat

Ann skrev förordet till kokboken, hennes rader om vikten av att vi lär oss mer om naturen och av dem som lever nära den, blev ju verkligen högaktuella i dessa tider.

”Wow! Jag tror bestämt att Birgitta Höglund har tagit matfotografiet till en ny dimension.

Fick just hem hennes nya ”Gröna, sköna tillbehör.” Den är fantastiskt vacker.

Och det skriver jag inte för att jag känner Birgitta, utan för att det är sant.

Blir otroligt sugen på att laga mat. Vad sägs om rödkålsslaw med pepparrot och lingon? Eller rödbetsmousse med chèvre?

Hur kommer hon på allt? Tack Birgitta för att du gör världen lite godare och lite vackrare.”

Chokladmuffins ca 10-12 st

2 ägg

2 dl hasselnötsmjöl

1 dl smält smör/kokosolja

2 msk kakao

1-2 msk valfri sötning

1 msk fiberhusk

1 tsk bakpulver

1 tsk mald kardemumma

½ tsk vaniljpulver

Vispa ägg och vald sötning riktigt fluffigt.

Blanda nötmjöl, kakao, fiberhusk, bakpulver, kardemumma och vanilj i en bunke, vänd ner i äggsmeten, rör sist i det smälta fettet försiktigt.

Fördela smeten i mindre muffinsformar, fyll till 2/3 och grädda på 200° i ca 10 minuter, låt svalna på galler.

Du kan lösfrysa muffinsarna som blir över och ta fram och tina i ugnen efterhand.

Blåbärssylt

½ liter frysta eller färska blåbär

½ pressad lime

Till garnering av bakelsen

Vispad grädde eller kokosgrädde

Hallon eller hjortron

Citronmeliss

Ev lite riven, mörk choklad

Koka upp blåbären och låt puttra i fem minuter, ta från värmen och låt kallna, rör sen i limesaften.

Här får du en sylt helt utan sötning som inte håller mer än ca en vecka i kylen.

Vill du spara den längre så frys in i små burkar och ta fram eftersom.

Vispa grädden, inte för hårt men inte heller för löst, den ska hålla att spritsa.

Dela muffinsen i tv eller tre lager och bred lite sylt mellan, lägg ihop och bred grädde runt om.

Fyll sen grädden i spritspåse och spritsa runt om upp över kanten och toppar längs kanten.

Fyll blåbärssylt i hålet och garnera med tinade skogshallon eller så använder du hjortron, riven choklad och gröna blad, lika gott det med.

Bilderna till Jengels pusseltävling

Tävla om ett pussel

Här nere ser du en bild från Gröna, sköna tillbehör som jag själv just nu deltar med i en tävling.

Jengel Förlag i Östersund arrangerar en omröstning om vilka bilder som ska bli motiv på deras nya pussel.

Gå in och rösta här och följ anvisningarna så har du chansen att vinna ett av tre pussel med de vinnande motiven.

Mitt bidrag har nr 11, det är en Getmesemousse med blåbär som jag fotograferade vid Fjällnäs Hotell förra sommaren.

Klicka på bilden så kommer du till Bokus Hälsokampanj, där min kokbok just nu kostar bara 170 kronor.

Getmesemousse från Gröna, sköna tillbehör
Foto Birgitta Höglund

Torsk med skirat smör och riven pepparrot

Min favoritfisk

Frågar du mig vilken som är den godaste fiskrätten, då blir svaret torsk med skirat smör och pepparrot.

När jag på tidigt 90-tal jobbade som kallskänka på Seglarrestaurangen i Sandhamn blev den här torsken ofta min middag, jag åt den i en liten potatiskarott av silver, allt som oftast på stående fot.

Att jobba i ett restaurangkök gav inte mycket tid till raster, det var bara när man tog sig en kopp kaffe och en cigarett som det blev lite vila.

Som tur var slutade jag röka en vecka efter min 30-årsdag, för att sen aldrig börja igen.

Tur var också att jag under mina 18 år i olika restaurangkök åt riktigt bra mat av fina råvaror när det väl blev tid att äta.

Efter min ryggskada blev maten inte alls så bra i mitt hemmakök och jag blev tröttare och sjukare för varje år.

Igår dök det upp ett Facebookminne att det var den dagen för 11 år sen som jag bestämde mig för att börja skriva om min mat.

Tanken var först att skapa en hemsida, men den här bloggen blev resultatet.

Ett beslut jag är mycket glad över, då den gett mig motivation till att under alla de här åren dela med mig av vad jag äter och hur jag tänker kring mat och hälsa.

Vill du läsa mer om hur jag kommit dit jag är idag, så köp gärna min senaste kokbok, Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv.

Kokt torsk med pepparrotssmör 2 port

400 g torskrygg

Vatten

Lite citronsaft

Salt efter behag

50-100 g smör

2-4 msk finriven pepparrot

1 stor morot

Färsk dill

Salta torskfilén på båda sidor, låt ligga en halvtimme så fisken drar åt sig av saltet.

Lägg fiskbitarna i en vid kastrull eller stekpanna.

Fyll på med vatten så det kommer upp på halva fiskbiten och pressa i lite citron i vattnet.

Lägg på lock och ge den ett hastigt uppkok.

När vattnet just kokat upp, dra kastrullen från värmen.

Låt dra ett par minuter, vänd försiktigt torsken med en stekspade.

Lägg på locket och låt fisken bli färdig, det tar ett par minuter till, känn efter att den känns fast.

Under tiden skirar du smöret tillsammans med pepparroten, servera med det skirade smöret över och en dillkvist.

Kokt morot, palsternacka, broccoli eller blomkål är goda tillbehör till torsken.

Här nedan ser du ett exempel från nya kokboken, en rödkålsslaw med pepparrot och lingon, en härlig smakkombination.

Jag tog bilden en tidig sommarmorgon på Rödön med utsikt över Storsjön och fjällen i fjärran.

Rödkålsslaw med pepparrot och lingon från Gröna, sköna tillbehör

Pusseltävling

Bilderna till Jengels pusseltävling, mitt bidrag har nr 11

Bilder blir pussel

Häromdagen såg jag att Jengel Förlag i Östersund arrangerade en tävling om vilka Jämtlandsbilder som kommer att bli årets pusselmotiv.

De har tidigare tryckt upp flera pussel med vackra bilder som Jan Andersson tagit, fotografen som hjälpte mig att redigera bilderna till Gröna, sköna tillbehör.

Så jag skickade in en av mina bilder från boken, en Getmesemousse med blåbär som jag fotograferade vid Fjällnäs Hotell i somras.

Nu fick jag ett mail att den är en av de tolv som blivit utvalda som pusselkandidater.

De tre av bilderna som får flest röster kommer att förevigas som pussel, så jag hoppas förstås på tur.

Tycker du om min bild, som har nummer 11, så blir jag förstås väldigt glad om du lägger en röst på den.

Här kan du gå in på Jengels omröstning, betygsätta och välja ut dina 3 favoriter.

Alla som är med och röstar har chansen att vinna ett av de tre pussel som trycks upp.

Getmesemousse från Gröna, sköna tillbehör

Vegetarisk pizzagratäng

Gratinerade grönsaker

Idag får du tips på en riktigt smakrik variant av pizzagratäng, på en botten av tunt skivad kålrabbi istället för deg.

Ett gott sätt att slippa kolhydrattung och glutenhaltig deg, det är ju ändå fyllningen som är det godaste på pizzan tycker jag.

Här har jag gjort en krämig stuvning fylld av pizzasmak, ät den som den är eller som tillbehör till grillat.

Vill du ha en mer vanlig pizza till fredagsmyset som går hem hos både stora och små, så testa gärna min populära halloumipizza.

Kålrabbi blev botten i min Vegetariska LCHF-Pizza

Pizzagratäng 2 port

12 tunna skivor kålrabbi

6 skivor zucchini

2 dl skivad svamp

2 dl grädde/kokosgrädde

1 stor grön paprika

1 schalottenlök

2 vitlöksklyftor

Smör till stekning

1 tsk torkad oregano

Salt och svartpeppar

Att strö över:

2 dl riven ost

1 msk färsk oregano

Stek kålrabbin i smör och lägg ut i en rundel i två små ugnsformar.

Skär zucchinin i bitar, strimla lök, vitlök och paprika.

Stek svampen och grönsakerna i smör, häll på grädde, krydda och låt puttra till en stuvning.

Häll svampstuvningen ovanpå kålrabbin, lägg på några inlagda champinjoner och marinerade cocktailtomater.

Har du inga färdiga marinerade grönsaker så går det förstås bra även med färska champinjoner och tomater.

Toppa med riven ost och färsk eller torkad oregano, grädda på 200° i 20 minuter.

Vego-pizza

Vill du ha fler tips på glutenfria, vegetariska recept så hittar du min nya kokbok Gröna, sköna tillbehör här på Bokus.

Just nu ingår den i deras Hälsokampanj och kostar bara 170 kronor, 89 kronor som E-bok.

Så här skriver en recensent om kokboken:

Vilken underbar bok!

Först köpte jag den som ebok men insåg direkt att här behövdes pappersformat! Enklare att prova recepten då.

Fint skriven, underbara bilder och inspirerande recept. En riktig pärla. Håller på jobba mig igenom boken. Vilken tur att svarta vinbärsbusken precis slagit ut sina blad 🤗. Rekommenderas varmt!

Glutenfria plättar med kokos och avokado

Söndagsnjutning

Jag har de senaste dagarna gått igenom en del gamla bilder och recept som inte varit publicerade här på bloggen förut, de här plättarna är ett av dem.

Det finns ju annars ett enormt recept/bildarkiv härinne, jag passerade inlägg nummer 2000 häromveckan.

Nu i de svåra Coronatiderna är mitt bidrag för att göra det lite lättare för alla som befinner sig i hemmakarantän, att dela med mig av dagliga recept på naturligt god mat för inspiration.

Mat är som du kanske förstått väldigt viktig för mig, den ska både smaka riktigt gott och innehålla mycket näring, så både själ och kropp får sitt.

När jag jobbade som restaurangkock på 80-90-talet så fick jag mycket uppskattning för min kokkonst.

Bloggen och mina sex kokböcker har gett mig ännu mer av den varan, tack för att du följer mig härinne och köper mina böcker.

Kokosplättar med avokado 2 port

2 ägg 

1 mogen avokado

1 dl kokosgrädde/grädde

1 msk ekologiskt psyllium (fiberhusk)

2 tsk kakao

2 krm mald kardemumma

ca 1 krm salt

Kokosolja eller smör till stekning

Lägg alla ingredienser i en hög bunke och arbeta smeten slät med en stavmixer.

Hetta upp en plättlagg eller stekpanna, klicka i lite kokosolja eller smör och stek små plättar ett par minuter på varje sida.

Servera plättarna med bär och citronmeliss, vispad kokosgrädde/grädde är förstås också väldigt gott till.

Sötpotatisplättar med jordgubbar och grädde

Här ovan ser du min bild på sötpotatisplättar från Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv, klicka på länken så kan du läsa mer om innehållet i boken.

Just nu ingår min nyutkomna kokbok i Bokus hälsokampanj nedsatt till 179 kr.

Fotograf Catharina Lindgren skickade mig några rader om boken igår, ord som värmer i både själ och hjärta.

Gå gärna in på hennes hemsida via länken och titta på fotokonsten, hon är verkligen en fantastisk fotograf.

”Hej, jag vill bara skriva och tacka för din fina nya bok. Min sambo fick den i födelsedagspresent, men den var ju lika mycket en gåva till mig själv.

Och även om vi inte hunnit testa några av recepten än så är vi väldigt sugna på ett antal och njuter av de vackra fotona.

Jag är så imponerad av dem, de är så varierade och välkomponerade och förtjusande på alla sätt.

Jag vet ju hur svårt det är att fota mat, men du lyckas verkligen på varenda sida. Oerhört fint. Jag blir också så berörd av din personliga historia.”