De här frökexen är de första jag hittade på när bloggen var nystartad, du som följt mig genom åren känner till mitt omåttligt populära frökexrecept som sen följde.
Jag är född i en liten by på gränsen till Norge i nordvästra Dalarna, så norsk mesost har alltid funnits med på frukostbordet.
Jag har även använt mig av den i matlagning i många år, den ger riktigt god smak åt både såser och grytor, det var något jag ofta blandade ner i dem när jag jobbade som kock.
Dagens recept är ett smakrikt litet kex som smakar ljuvligt till en kopp kaffe.
Glutenfria sesamkex
½ dl sesamfrön
½ dl mandelmjöl
2 msk psylliumfrön
1 dl vatten
½ dl grädde
1 dl riven Ekte Geitost
Flingsalt
Mal mandel i kvarn eller använd köpt mandelmjöl.
Blanda sesamfrön, mandelmjöl och psylliumfrön i en bunke. Blanda ner vatten och grädde.
Salta lätt, inte så mycket för getosten ger också en hel del sälta.
Låt stå framme och svälla i en timme. Riv getosten och rör ner i smeten.
Bred ut till ca 1 cm tjockt på bakplåtspapper. Jag använde en degskrapa.
Känns smeten för tjock och svår att breda ut, tillsätt bara lite mer vatten.
Det kan bero lite på hur mycket psylliumfröna svällt.
Strö lite flingsalt över kexen. Grädda i 10-15 minuter i 200°.
Kexen ska ha fått lite färg, annars blir de för mjuka. Ta ut och markera fyrkantiga kex med degskrapa eller sporre.
Stäng av ugnen och sätt in plåten igen. Låt luckan stå lite på glänt med en hopvikt grytlapp emellan.
Låt kexen torka på eftervärmen i en timme. Ta ut och bryt försiktigt isär i snitten.
Förvara i en burk i frysen, ta fram och tina eftersom. Annars är det risk att de blir uppätna fort, de blev väldigt goda.
Kokbokstips
Tycker du om mina recept så får du gärna stötta mitt skrivande genom att köpa någon av mina kokböcker.
Du hittar dem i länkarna till Bokus, de finns även på Adlibris och de tre översta som är inbundna går att beställa hem i din lokala bokhandel.
Du kan också låna alla mina kokböcker på Biblioteket.
Mitt val av champagne att skåla in det nya året med ser du också på bilden, Beaumont de Crayères, det är både det bästa och mest prisvärda bubblet tycker jag.
Till varmrätt bjuder jag på en krämig fisksoppa med saffran, jag hade öring i min men det går bra med till exempel sjötunga eller någon annan fisk också.
Vill du hellre laga en hel fiskbit med liknande tema, så kommer ett recept på sesampanerad torskrygg med saffransstuvad fänkål efter soppan.
Därefter följer ett vegetariskt alternativ som är riktigt smakrikt, mandelpanerade auberginebiffar med ädelost.
Vill du hellre servera kött till middagen så kanske mina fläskfilémedaljonger med ädelostsås kan passa bra.
Bilden nedan tog jag en sommarmorgon vid Funäsdalssjön i Härjedalen.
Fröknäcke med nässlor och parmesan ca 18 bitar
3 äggvitor (1 dl)
2½ dl hett vatten
25 g smör
1 dl solroskärnor
1 dl pumpafrön
½ dl mandelmjöl
½ dl skalade hampafrön
½ dl nyponskalsmjöl
1½ msk psylliumhusk
Ca ½ tsk salt
Att strö över knäcket:
1 dl finriven parmesan
2 msk torkade, smulade nässlor
Ca 1 tsk flingsalt
Sätt ugnen på 150˚. Blanda alla torra ingredienser i en bunke.
Koka upp vattnet med smöret, vispa under tiden äggvitorna tjocka med elvisp.
Vänd ner fröblandningen i äggsmeten, häll över vattnet och blanda allt väl, låt svälla i 5 minuter.
Bred ut smeten på bakplåtspapper, lägg på ett bakplåtspapper eller plastfilm och kavla ut smeten mellan papperen till en jämn kaka på ca 1 cm tjocklek.
Strö över nässlor, parmesan och smula över flingsaltet så allt blir jämnt fördelat över hela kakan.
Grädda i mitten av ugnen i 30 minuter, ta ut och markera rutor med en bakskrapa om du vill ha fyrkantigt knäcke.
Sänk värmen till 50˚ och torka i 1-2 timmar, ta ut brödet efter en halvtimme och vänd bitarna.
Vill du ha oregelbundna bitar som mina på bilden så vänd försiktigt hela kakan och dra bort bakplåtspapperet.
Ställ in att torka igen och bryt i oregelbundna bitar när det är helt torrt.
Beroende på ugn och tjocklek på knäcket kan det ta lite olika lång tid att torka, så se till att det är riktigt torrt innan du tar ut det, låt det annars stå inne en stund till.
När det är helt torrt tar du ut knäcket och låter det svalna på plåten. Förvara i en lufttät burk i rumstemperatur.
Tips! Nyponskalsmjöl, hampafrön och torkade nässlor hittar du i hälsokostbutikerna.
Du kan byta ut nässlorna mot torkad persilja, körvel eller någon annan ört som du tycker om.
För ett ägg- och mjölkfritt bröd byter du ut äggvitorna mot 1 dl aquafaba, kikärtsspad, smör mot 2 msk kokosolja och parmesan mot 2 msk näringsjäst, som du blandar ner i smeten.
Idag blir det lite extra festligt igen, inlägget du läser just nu är det 2000e jag publicerar sen jag startade bloggen i juni 2009.
Det firar jag med att bjuda på ett av mina mest uppskattade recept, det fröknäckebröd jag skapade 2011.
En Facebookvän, Laila Danielsson, skickade ett recept på fröknäcke med vetemjöl, majsmjöl och rapsolja som hon undrade om jag kunde omvandla till glutenfritt och med få kolhydrater.
Det var ju en intressant utmaning, så jag gav mig ut i köket och rörde ihop det recept du ser här nedan.
Det blev verkligen lyckat och mycket populärt, mitt recept har dykt upp i mängder av kopior på nätet sen dess, några kokboksförfattare har till och med haft med det i sina böcker.
En del med hänvisning att receptet kom från mig, andra inte…
Receptet blev också mycket väl mottaget när jag presenterade det för det lilla hantverksbageriet Huså Bröd.
När syskonen Markus och Ylva Forsberg hade provbakat och funderat i ett par år, så bestämde de sig för att börja baka och sälja Spröda frökextill butiker över hela Sverige och även i Norge.
Det kom sen även i flera olika smaker, för tillfället finns originalet och även en nykomling med riven Västerbottensost.
Jag brukar bjuda på Huså Bröds frökex när jag är ute och signerar mina kokböcker, det blir alltid väldigt uppskattat.
Så prova det här receptet till Påskbuffén, det är både enkelt att baka och försvinnande gott.
Fröknäcke/frökex
1 dl solroskärnor
1 dl sesamfrön
½ dl hela linfrön
2 msk pofiber
1 msk fiberhusk
1 msk malda brödkryddor
½ dl kokosolja utan smak
2½ dl kokande vatten
ca 1 tsk salt
Blanda alla torra ingredienserna i en bunke, koka upp vatten och kokosolja.
Häll därefter vätskan över fröblandningen, rör om ordentligt, smaka av om smeten är lagom salt.
Häll genast upp på en plåt med bakplåtspapper med mått ca 30×33 cm, sprid ut till en tunn kaka med bakskrapa.
Lägg ett bakplåtspapper över och kavla degen tunn, då blir den jämn på enklast möjliga sätt.
Grädda på 150° i 45 minuter i mitten av ugnen.
Ta ut och markera fyrkantiga eller avlånga brödbitar med degskrapan eller en kniv.
Sänk värmen till 50 grader och sätt in brödet igen att torka i 2 timmar.
Bryt isär brödbitarna och vänd på dem efter halva tiden.
Beroende på hur tunt du kavlat degen, så kan det behöva stå inne att torka lite längre, känn efter att brödet är riktigt torrt.
Nu är det bara en vecka kvar till en av årets stora matnjutarhelger så idag får du ett recept på en riktigt läcker laxröra, som jag på bilden serverar på frökex.
Imorgon lördag 15 juni kan du få provsmaka deras nya kex smaksatta med Västerbottensost om du tittar förbi på Ecocaféet på Storgatan i Östersund, där finns jag mellan 11-16 och signerar mina kokböcker.
Skär laxen i små bitar eller mixa snabbt till en grov smet.
Tillsätt majonnäs, paprika, örter, citron och lite kryddning.
Ställ i kylen så den stabiliseras en timme.
Smaka av om det behövs mer kryddor.
Forma ägg av laxröran med en sked doppad i vatten och servera på frökex eller på smörstekta, tunna skivor av mitt valnötsbröd.
Här nedan ser du några bilder från mitt besök hos Margareta i Kall förra veckan.
Där blev jag bjuden på en mycket god lunch och förstås smakprov på hennes kombuchasorter.
Margareta och hennes familj flyttade till den vackra gården med utsikt mot Åreskutan för några år sen, efter 22 år i England.
Hon har precis som jag ätit sig till en bättre hälsa, är utbildad näringsterapeut och har en webbutik som säljer bland annat en riktigt fin ekologisk gurkmejamix till latte/te.
Vi hade som du förstår mycket gemensamt att prata om, så det blev en väldigt lång lunch.
På hemvägen passade jag på att ta lite bilder på kombuchaflaskorna i den vackra försommareftermiddagen vid Kallsjön.
Just nu sitter jag på tåget för mitt tredje LCHF-event i Säffle, solen verkar stråla riktigt ordentligt över Karlstad även denna gång.
Vid sidan av LCHF-kryssningen är det här det största event inom lågkolhydratrörelsen i Sverige, det ska bli roligt att träffa många gamla bekanta igen.
Föreläsarlistan är diger, många välkända namn i Lowcarb-världen deltar i år.
Vi får bland andra lyssna på Ann Fernholm, Andreas Eenfeldt, Fredrik Nyström, Jan Hammarsten och Martina Johansson, läs hela listan och anmäl dig här om du också vill delta.
Klicka på bilden för att läsa mer om hur du kan lämna bidrag till Kostfonden
Här kan du gå in och läsa mer om Kostfonden som finansierar oberoende kostforskning inom lågkolhydratkost.
Ann Fernholm som är initiativtagare kommer att berätta mer om Kostfonden och sälja sina mycket uppskattade böcker på eventet.
Jag kommer också att sälja mina kokböcker i år, det blir i pausen mellan alla föreläsningar under fredag och lördag.
Jag har det senaste året släppt 4 kokböcker, två helt nya och två nyutgivningar av tidigare slutsålda böcker, så det finns nåt för alla smaker.
Böckerna säljer jag via Swish eller kontant för 200 kr och eftersom böcker är väldigt tunga så har jag ett begränsat antal med.
Kom gärna fram direkt i pausen om du vill vara säker på att få ett signerat exemplar, då får du också smaka på de nya frökexen med Västerbottensost som Huså Bröd lanserade häromveckan.
Vill du inte köpa kokböcker så är du förstås väldigt välkommen att komma fram och prata med mig om min mat, hälsoresa eller annat du funderar över, antingen under dagen eller på grillkvällarna på campingen.
Spröda frökex med Västerbottensost från Huså Bröd
Jag visar också upp hur en Wonderbag fungerar som energibesparande långkokningspåse eller kylbag.
Här kan du läsa mer om de olika böckerna och beställa dem på nätet om du nu inte kommer till Säffle.
I länken härovan till boken på Bokus så finns den för 202 kr, som E-bok kostar den bara hälften, 101 kr.
Surkålspesto
3 dl surkål
1 dl hackad persilja
1 dl mandelmjöl
1 dl riven, stark ost typ Västerbotten
2 rivna vitlöksklyftor
Havssalt
2-3 dl kallpressad, mild olivolja
Lägg alla ingredienser i en matberedare och mixa så den blir nästan slät.
Tillsätt oljan, vill du ha en lösare pesto så tillsätt en större mängd olivolja.
Vill du ha peston fast, så den går att ha som pålägg, så ta lite mindre. Smaka av så du får lagom sälta.
Förvara peston i en burk i kylen, se till att den är täckt med ett lager olivolja så håller den sig länge.
Nu på fredag den 13/4 mellan 16-19 signerar jag min, Lars-Erik Litsfeldts och Patrik Olssons bönkokbok på Paradiset, Brännkyrkagatan 62 i Stockholm, priset för boken är där 169 kr.