Frökexbjudning
Bor du i Stockholm eller är på besök?
Kom då gärna och och träffa mig så får du smaka på mina frökex från Huså Bröd.
Plats: Wijnjas Grosshandel på Bergsgatan 24 på Kungsholmen.
Tid: 13-16 idag fredag den 28/4
Bor du i Stockholm eller är på besök?
Kom då gärna och och träffa mig så får du smaka på mina frökex från Huså Bröd.
Plats: Wijnjas Grosshandel på Bergsgatan 24 på Kungsholmen.
Tid: 13-16 idag fredag den 28/4
Ikväll är det dags för Therese Renåker och mig att besöka Restaurang PriMaten i Uppsala med hennes föreläsning Hormoner i maten.
Ett ämne som är högaktuellt i dessa dagar, då nya rapporter ständigt kommer om alla hormonstörande ämnen som finns runtom oss.
Här kan du läsa en artikel om bekämpningsmedel i odlad lax, som verkar vara en av de mest manipulerade matvarorna idag.
Jag kommer att berätta lite om min hälsoresa och bjuda på läkande benbuljong ur Wonderbag med Spröda frökex från Huså Bröd.
Vi har även en utlottning på entrébiljetten med fina priser, högsta vinsten är en Mini-Wonderbag med min kokbok till, värde 449 kr.
Alla deltagare får även en Goodiebag med sig hem till ett värde av ca 100 kr.
Läs mer om kvällen och boka plats här inne hos Therese.
För mig är det extra roligt att få komma just till PriMaten, landets första LCHF/Paleo-restaurang, då jag varit inblandad som receptkonsult ända sen starten för 5 år sen.
Vill du att vi kommer och besöker din hemort med en föreläsning?
Ta då kontakt med Therese på info(@)klokarad.se eller lämna en kommentar så kontaktar vi dig.
Den här vintern handlar det mycket om kost och hälsa i mitt liv, det syns förstås i inläggen här på bloggen också.
Den 20 april är det dags för nästa event, då följer jag med Ann Fernholm till Lindesberg, där hon ska föreläsa om Ett sötare blod.
Jag har också blivit inbjuden och kommer att servera kycklingbuljong ur Wonderbag och Spröda frökex från Huså Bröd.
Jag berättar om de hälsovinster jag gjort under de senaste 8 åren, sen jag gick över till en glutenfri kost med färre kolhydrater och mer fett.
Även kallat LCHF/Paleo/Naturlig mat.
Kostrådgivare Kina Råberg på bloggen Leva Hela Livet arrangerar, här nedan kan du läsa ett urklipp från bloggen, läs mer här.
Hoppas vi ses, dela gärna vidare
Bjuder på lätt tilltugg och finns tillgänglig för frågor runt mat och hälsa.
Läs mer om dem nedan
Den här vintern handlar det mycket om kost och hälsa i mitt liv, det syns förstås i inläggen här på bloggen också.
Den 20 april är det dags för nästa event, då följer jag med Ann Fernholm till Lindesberg, där hon ska föreläsa om Ett sötare blod.
Jag har också blivit inbjuden och kommer att servera kycklingbuljong ur Wonderbag och Spröda frökex från Huså Bröd.
Jag berättar om de hälsovinster jag gjort under de senaste 8 åren, sen jag gick över till en glutenfri kost med färre kolhydrater och mer fett.
Även kallat LCHF/Paleo/Naturlig mat.
Kostrådgivare Kina Råberg på bloggen Leva Hela Livet arrangerar, här nedan kan du läsa ett urklipp från bloggen, läs mer här.
Hoppas vi ses, dela gärna vidare
Bjuder på lätt tilltugg och finns tillgänglig för frågor runt mat och hälsa.
Läs mer om dem nedan
I dagarna lanseras två nya smaker på det frökex som jag tagit fram tillsammans med Huså Bröd, läs mer om vårt samarbete på deras hemsida i länken.
Originalet har blivit mycket populärt sen det lanserades för 4 år sen, så förra sommaren bestämde vi oss för att det var dags att ta fram några nya smaker på kexen.
Jag provbakade två olika sorter som föll bageriet i smaken och de började testa att baka dem i större skala.
Nu har det äntligen blivit dags för lansering på butiker runtom i landet för de nya frökexen.
Det ena kexet har smak av nässla, vitlök och libbsticka, det andra kardemumma, kakaonibbs och vanilj.
Båda är precis som originalet bakade utan gluten och socker, kex som passar oss som vill hålla kolhydraterna på en låg nivå.
Idag fredag den 28/10 står jag och bjuder på kexen på Ecocaféet i Östersund, hoppas du kommer förbi och smakar om du är i närheten.
Det är inte bara de nya frökexen jag har anledning att fira idag, igår passerade jag 5 miljoner visningar här på bloggen.
Tack till alla som besökt sidan och delat med sig av mina recept genom åren.
Sprid dem gärna vidare så fler får chansen att njuta av naturligt god mat.
När jag nyligen var på Kreta gjorde jag en röra på fetaost med smör och oregano, det blev mycket gott som pålägg på nässelkexet och originalet med brödkryddor.
Kardemummakexet smakar gott som det är till en kopp kaffe, gärna med smör på.
Eller serverat som en liten bakelse med vispad grädde/kokosgrädde smaksatt med lingon.
Efter dagens recept kommer några bilder på olika tillbehör som passar fint till frökexen, en del av bilderna länkar till recepten.
Fetaostsmör
100 g fetaost
100 g rumstempererat smör
1-2 tsk torkad oregano
Smula ner fetaosten i en bunke och mosa med en slev eller kör mjukt med elvisp.
Blanda ner smöret och smaksätt med oregano.
Smöret är även gott att servera till kyckling, fläskkött och grönsaksrätter.
Äggsmör 1 port
1 mjukkokt ägg
25 g mjukt smör
2 msk hackad gräslök
1-2 frökex
Flingsalt
Tomat, rädisa och citronmeliss
Hacka ägget grovt och rör samman med det mjuka smöret.
Rör ner gräslöken och smaka av med lite flingsalt.
Servera på frökex, i länken hittar du mitt recept som även bakas av Huså Bröd och finns i delikatessbutiker över hela landet.
Nu i september lanseras två nya smaker på kexen som jag tagit fram tillsammans med Huså Bröd.
Laxröra 4 port
150 g rökt lax, regnbåge, röding eller öring
1 dl majonnäs
1 dl finhackad paprika
2 msk hackad citronmeliss
1 msk hackad gräslök
1 msk pressad citron
Salt och peppar
Skär laxen i små bitar eller mixa snabbt till en grov smet.
Tillsätt majonnäs, paprika, örter, citron och lite kryddning.
Ställ i kylen så den stabiliseras en timme.
Smaka av om det behövs mer kryddor. Forma ägg med en sked doppad i vatten.
Lägg äggen på Spröda frökex eller gurkskivor.
Många LCHF-are börjar dagen med bacon och ägg.
Visst är det gott, men för att få balans mellan Omega-3 och Omega-6 så är det bra att stoppa in lite mer av fisk och skaldjur i den dagliga maten.
Läs mer om den balansen här på Kostdoktorn.
Här får du tips på ett riktigt gott alternativ till baconbrunchen.
Äggsallad 1 port
1-2 kokta ägg
½ dl tärnad röd och grön paprika
2 msk majonnäs
½ msk finhackad timjan
Flingsalt
Skär ägget i tärningar. Blanda majonnäsen med paprika och timjan.
Vänd försiktigt ner ägghacket och lite smulat flingsalt.
Servera äggsalladen till rökta musslor.
Oliver, paprikaringar, bladpersilja och spröda frökex till.
Frökexen bakar Huså Bröd efter min receptidé, läs mer på deras hemsida var du kan köpa dem.
Gillar du inte musslor så är salladen förstås god ihop med räkor, rökt lax, makrill eller sardiner också.
Pepparkakor med frön och kokos
2 dl vatten
50 g smör/kokosolja
1 dl sesamfrön
1 dl linfrön
1 dl blå vallmofrön
½ dl kokosflingor
2 msk fiberhusk
2 msk pepparkakskryddor
1 msk honung/björksocker
ca ½ tsk salt
Smält smöret i en kastrull och bland i kryddorna. Låt koka upp. Tillsätt vatten och honung och ta från värmen.
Blanda alla torra ingredienser i en bunke. Häll över smörblandningen och rör om väl. Smaka av om du vill ha mer sälta.
Bred ut degen över ett smörat bakplåtspapper till en jämntjock kaka.
Lägg över ett nytt bakplåtspapper och kavla tunt till en storlek som passar din plåt. Min plåt är ca 35×35 cm.
Antingen gräddar du kakan som den är och skär i fyrkanter eller stansar ut figurer. Ta bort överflödig deg och kavla ut på nytt.
Grädda på 150º i ca 15 minuter. Titta efter så de inte får för mycket färg, det är olika på hur snabba ugnar är.
Gräddar du en stor kaka över hela plåten så ta ut plåten och markera fyrkanter med en kniv eller bakskrapa av metall.
Sänk värmen till 50º och grädda en timme till. Känn efter om kakorna torkat, det beror lite på hur tunt du kavlat.
Är de fortfarande mjuka så vänd och grädda en stund till.
Stäng av värmen och låt pepparkakorna torka klart på eftervärmen. Förvara i lufttät burk.
Den här satsen gav en plåt fyrkantiga kex och 5 mellanstora hjärtan.
Förbereder du kakorna redan nu för en lugnare jul, så stoppa in dem i frysen.
Lägg då in dem på tork i ugnen på 50 grader en halvtimme när de tinat, så blir de som nybakta.
Här på min favoritblogg Under Vårt Tak hittar du en annan typ av kavlingsbara paleopepparkakor, deras är mer som en vanlig pepparkaksdeg än min.
Vill du se mer av vad Tomten har för sig under december, så följ oss gärna på Instagram.