Njutbar utflykt
Du kanske märkt att det varit lite tyst härinne och på andra sociala medier från mitt håll den senaste tiden.
Jag har befunnit mig i total koncentration av skrivande inför min nya kokbok som kommer före jul.
Det blir en bok tillsammans med den nu högaktuelle LCHF-författaren Lars-Erik Litsfeldt.
Han har i dagarna kommit ut med boken Låt bönor förändra ditt liv.
Den boken är skriven tillsammans med Patrik Olsson, blind Typ-1 diabetiker, som just fått en stor förändring i sitt liv tack vare den resistenta stärkelse som finns i just bönor.
Det känns väldigt roligt att göra en bok med Lars-Erik, vi har diskuterat flera bokidéer de senaste åren, så nu är det alltså dags för ett samarbete.
För att få lite luft och avbrott från skrivarbubblan, tog jag och Lennart en tur upp till trakterna kring Åre igår, när vårvärmen gjorde ett tillfälligt besök i Jämtland.
Vårfloden är i full gång häruppe, så det blev besök vid både Ristafallet och Tännforsen, som var fantastiskt mäktiga båda två.
Först gjorde vi ett fikastopp med chokladtryfflar på mina systerdöttrars Café Kroken i Krokom innan vi for vidare västerut.
Vi hade tänkt äta lunch på Kretsloppshuset i Mörsil, men säsongen har inte satt igång riktigt än, de har bara öppet torsdag till söndag fram till början på juni.
Det blev istället en mycket god hamburgare på Monroe’s i Järpen, det var inga problem att få den utan bröd och pommes frites, med extra bearnaisesås till.
Här hittar du ett av mina recept på hamburgare, komplett med glutenfritt bröd och olika dressingar.
Stärkta av den goda lunchen och ett trevligt samtal med den turkiska kvinna som driver restaurangen, blev det sen flera stopp med promenader för att njuta av det vackra vädret och vattnets mäktiga kraft.
Nu fortsätter jag att skriva vidare, passa gärna på att titta runt i mitt arkiv på över 1500 recept härinne om du behöver matinspiration.
Här kan du se en liten film som jag tog vid Tännforsen igår.
På min Facebooksida hittar du även en video från Ristafallet.
Pepparkakshjärtan på nytt sätt
Som många säkert redan känner till så hittade jag häromåret på ett frökex som nu bakas och säljs av Huså Bröd.
Nu när de frökex jag tagit med hit till Alanya var slut, så kom jag på en ny variant som passar perfekt till jul.
Degen blev väldigt bra, den fungerar fint att kavla ut mellan bakplåtspapper och stansas till pepparkakshjärtan.
Så nu kan alla vi som inte äter gluten eller kakor med mycket kolhydrater också njuta av ett pepparkakshjärta till Lucia och jul.
Jag kryddade smeten med färdig pepparkakskrydda som jag tog med hemifrån, men du kan också blanda egen av mald kanel, kardemumma, ingefära och nejlikor.
Sötman i mina pepparkakor kommer från 1 msk honung, vill du inte ha det så hoppa bara över.
Honungen ger både färg, smak och sprödhet till de här kexen, jag vet inte hur det skulle fungera med björksocker eller sukrin.
Som Kostdoktorn så klokt påpekade häromveckan så är den här mängden honung i ett kakbak närmast homeopatisk ;)
Pepparkakor med frön och kokos
2 dl vatten
50 g smör
1 dl sesamfrön
1 dl linfrön
1 dl blå vallmofrön
½ dl kokosflingor
2 msk fiberhusk
2 msk pepparkakskryddor
1 msk honung
ca ½ tsk salt
Smält smöret i en kastrull och bland i kryddorna. Låt koka upp. Tillsätt vatten och honung och ta från värmen.
Blanda alla torra ingredienser i en bunke. Häll över smörblandningen och rör om väl. Smaka av om du vill ha mer sälta.
Bred ut degen över ett smörat bakplåtspapper till en jämntjock kaka.
Lägg över ett nytt bakplåtspapper och kavla tunt till en storlek som passar din plåt. Min plåt är ca 35×35 cm.
Antingen gräddar du kakan som den är och skär i fyrkanter eller stansar ut figurer. Ta bort överflödig deg och kavla ut på nytt.
Grädda på 150º i ca 15 minuter. Titta efter så de inte får för mycket färg, det är olika på hur snabba ugnar är.
Gräddar du en stor kaka över hela plåten så ta ut plåten och markera fyrkanter med en kniv eller bakskrapa av metall.
Sänk värmen till 50º och grädda en timme till. Känn efter om kakorna torkat, det beror lite på hur tunt du kavlat.
Är de fortfarande mjuka så grädda en stund till. Stäng av värmen och låt pepparkakorna torka klart på eftervärmen. Förvara i lufttät burk.
Den här satsen gav en plåt fyrkantiga kex och 5 mellanstora hjärtan.
Vi avnjöt våra pepparkakshjärtan med smör och Roquefort-ost inköpt i den fina frukostbutiken som är den första till höger när man kommer in i Saluhallen.
Jag vill passa på att göra reklam för en god väns blogg, som inte har med mat att göra.
Therese Renåker skriver så många tänkvärda tankar som ger själen den näring den så väl behöver <3
Lucka 12
Njutbara pepparkakor
Idag får du ett av mina populäraste kakrecept i en omarbetad upplaga med mer kryddor, lagom till det första adventsfikat.
Du kan öka på kryddorna ytterligare om du vill ha mer smak, det är så olika hur starka man vill ha sina pepparkakor.
Kryddblandningen till dagens pepparkakor har jag tagit från mammas recept som vi bakade när jag var liten.
Just att koka upp de malda kryddorna med smöret får dem att ge ifrån sig mängder med extra smaker.
Jag gjorde de här kakorna till kokboken LCHF för seniorer som jag skrev med Dr Annika Dahlqvist.
Boken vänder sig förstås inte bara till seniorer, den passar till alla som tycker om lättlagad, gammaldags husmanskost.
Du kan köpa den via länken för endast 102 kronor, en fin julklapp till både gammal och ung.
Här finns nu den engelska utgåvan att förhandsbeställa på Amazon.com. En fin julklapp till släkten i Amerika eller något annat engelskspråkigt land.
Mina böcker kommer ut i USA till nästa sommar, men ett presentkort med bokens bild går ju fint att ge bort i julklapp redan nu.
Här kommer länkar till fler av mina kakor som passar till adventsfikat, glöggpartyt eller till juldagarnas kaffebjudningar.
Chokladtryffel med passionsfrukt
En del tycker kanske att man inte bör äta kakor alls när man äter lågkolhydratkost.
Men jag är av den åsikten att det hör till livets goda med en kaka till kaffet då och då, särskilt när det är jul :)
Ät, njut och må gott!
Pepparkakor ca 20 st
100 g smör
2 dl mandelmjöl
2 msk fiberhusk
2 msk honung eller annan sötning
1 tsk malda nejlikor
1 tsk mald kardemumma
1 tsk mald kanel
2 krm mald ingefära
1 ägg
Lägg smör och kryddor i en kastrull. Ge ett hastigt uppkok, rör om väl och låt sen svalna lite. Rör ner vald sötning.
Blanda mandelmjöl och fiberhusk i en bunke. Vispa ner kryddblandningen. Rör sist i ägget, blanda väl.
Ställ i kylen att svälla en halvtimme. Rulla matskedsstora bollar och platta till ordentligt.
Lägg på bakplåtspapper och gör mönster i degen med en gaffel.
Grädda på 200° i 10-12 minuter. Låt svalna på galler.
Frys in och ta fram kakorna eftersom, fräscha gärna upp dem lite i en varm ugn.
Tomtens Adventskalender lucka 1
Pepparkakskladdkaka
Mjuk pepparkaka har alltid varit en favoritkaka hos mig, gärna en med riktigt mycket kryddsmak.
När jag gick upp till saluhallen i regnet i tisdags för att handla grönsaker såg jag mängder av pumpor.
Har funderat ett tag på att använda pumpa i brödbak, zucchini funkade ju riktigt fint upptäckte jag häromdagen.
Nu kom jag på ett nytt recept som kunde passa riktigt bra ihop med pepparkakskryddor.
Jag köpte ½ kg pumpabitar och gick hem och startade bakandet, lägenheten fylldes efter en stund av härliga juldofter.
Regnet och kylan gjorde att det var en riktigt trevlig sak att pyssla med, särskilt som det var bara +9 grader ute.
I Antalya snöade det såg vi på TV och topparna runt stan här var vita, väldigt ovanligt så här års.
När jag tog bilderna på bakelsen igår hade vädret återvänt till det normala med sol och värme igen.
Kakan blev som ett mellanting mellan mjuk kaka och kladdkaka, den är både glutenfri och sockerfri så att så många som möjligt ska kunna njuta av en god julbakelse.
Jag använder osaltat smör här i Turkiet eftersom det är det enda som finns i butikerna.
Jag tillsätter därför lite salt i kaksmeten, det lyfter fram smakerna till ännu högre höjder.
Ett bakverk utan salt får tyvärr en väldigt fadd smak, så smaka alltid på smeten innan du gräddar.
Den smakade fantastiskt gott nybakad och ljummen med kaymak, en traditionell, tjock grädde med 60% fetthalt och granatäppelkärnor till.
Har du inte det så kan du ta vispad grädde, kokosgrädde eller crème fraiche och lingon eller tranbär till din bakelse.
Mjuk pepparkaka
3 ägg
100 g smör
4 dl grovriven pumpa
2 dl grovrivet äpple
1 dl mandelmjöl
2 msk pofiber
1 msk mald kanel
2 tsk malda nejlikor
2 tsk mald ingefära
1 tsk mald kardemumma
1 tsk bakpulver
ca 1-2 krm salt
Eventuellt 1-2 msk honung eller annan sötning
Smält smöret i en kastrull och blanda ner pumpa, äpple och kryddor.
Låt småputtra i 5 minuter, rör om väl så det blir riktigt blandat. Låt svalna.
Blanda de torra ingredienserna. Vispa äggen riktigt tjockt.
Rör ner det torra i kastrullen, bland om väl. Tillsätt hälften av äggsmeten rör om så allt blir väl blandat.
Vänd ner resten av äggsmeten, smaka av med lite salt och eventuell sötning om du vill. Häll upp i en smord ugnsform.
Grädda i mitten av ugnen på 175º i ca 45 minuter. Låt svalna en stund i formen och vänd sen upp den på ett galler att kallna.
Förvara i en plastpåse i kylen och skiva upp efterhand.
Lyckat LCHF-bröd
Jag fortsätter med mitt experimenterande med att ta fram bra bröd som passar oss som äter en glutenfri LCHF/Paleo-kost.
Många har frågat efter recept på nöt/mandel-fritt bröd, så här kommer ett sånt.
De flesta som inte tål nötter och mandel kan äta kokosnötmjöl, men hör efter innan om du ska servera det till någon med svår allergi.
Det finns en del som hävdar att bröd inte hör hemma i LCHF, men jag är av en annan åsikt.
Att kunna njuta av en god smörgås bakat på bra ingredienser, utan spannmål och som inte höjer blodsockret hör verkligen in i den njutmetod som jag lever efter sen snart 6 år.
Jag äter inte min variant av LCHF för att gå ner i vikt, utan för att jag mår så bra av det.
Då finns det plats för en smörgås till eftermiddagskaffet eller till kvällsteet ibland.
Jag frossar inte i bröd som jag gjorde förr, när jag åt vitt bröd kunde det bli 4-5 mackor på kvällen.
LCHF-bröd innehåller väldigt mäktiga ingredienser, så jag blir mätt på en skiva med smör på.
Kan tänka mig att den här skulle smaka riktigt gott med julskinka och senap på…
Nedanför dagens recept hittar du länkar till många andra av mina LCHF-bröd.
Inne på min blogg på Kostrådgivarna kan du idag läsa om hur en matdag kan se ut för oss här i Alanya, med recept på en mycket god biff med lök som vi åt igår.
I dagens recept härinne testade jag att göra ett saftigt bröd med zucchini. För att få ett sånt bröd riktigt gott är konsten att man kör det på lite längre tid, på lite lägre temperatur i ugnen.
Då blir zucchinin bakad och ger en mustig saftighet till limpan.
Jag smaksatte den här med sesampasta, sesamfrön och kanel, så det smakar gott både som smörgås och fikabröd.
Jag förvarar det i en plastpåse i kylen och tar fram och skivar eftersom. Det blir också riktigt gott att steka som en toast i smör.
Jag är inte så förtjust i kokosmjöl annars, det ger ofta ett torrt bröd med tydlig kokossmak, men bakat på det här viset så kamouflerades mjölet väl.
Att salta bröd är också väldigt viktigt för smakupplevelsen, ett för dåligt saltat bröd får en väldigt fadd smak.
Smaka av smeten tills du får en nivå på sältan som passar just dig.
Zucchinibröd med kanel 1 limpa
4 ägg
3 dl grovriven zucchini
1½ dl kokosmjöl
50 g sesamfrön, ca 1 dl
½ dl tahini, sesampasta
2 msk kokosolja
2 msk linfrön
2 msk kanel
2 msk fiberhusk
ca 1 tsk salt
Vispa äggen tjockt med elvisp några minuter. Blanda de torra ingredienserna väl.
Blanda zucchinin och kokosoljan i äggsmeten och rör ner mjölblandningen med stora tag.
Smaka av med salt och om du vill ha mer kanelsmak. Fyll i en smord, avlång form på ca 1 liter.
Grädda på 175º i ca 45 minuter. Låt svalna på galler.
Valnötsbröd från Långkok för LCHF och Paleo
Godistips till helgen
Jag märker att suget efter mina recept på nyttigt godis är väldigt stort. När jag lägger ut ett godisrecept till helgerna så ökar besöksstatistiken markant.
Det är så bra att många börjat förstå att det inte är vettigt att äta så mycket sött som varit vanligt för de flesta nu i många år.
I onsdags fick jag lära mig mycket nytt om socker, då var jag på Ann Fernholms föredrag och release av boken Det sötaste vi har på Nordiska Museet.
Den offentliga bokreleasen hölls där i samband med utställningen Socker – om hur vi blev sockerätare.
Föredraget om vad sockret gör med vår hälsa och den fina utställningen var en mycket intressant kombination.
Huså Bröd bjöd på Spröda frökex till alla som kom till föreläsningen. Presentpaketet blev väldigt uppskattat, det var roligt att vara på plats och få höra alla positiva kommentarer.
Ann berättade att hennes barn blivit så förtjusta i kexen med camembert på, vilket bra tips på gott och nyttigt fredagsmys.
Det känns verkligen fint att jag fått möjligheten att samarbeta med det lilla bageriet på Åreskutan med mitt frökexrecept.
På det sättet finns nu goda kex i butikerna för oss som valt att äta helt spannmålsfritt. Här hittar du bageriets sida med inköpsställen för kexen runtom i landet.
Det har ju stormat en hel del i media den senaste tiden kring just barnen och sockret, här länkar till flera artiklar där Ann Fernholm varit med och gett svar på tal.
Jag är så glad att Ann ville ha med flera av mina recept i sin bok, på det sättet blir det väldigt många som får ta del av ett nyttigare sätt att njuta av lördagsgodis och fredagsmys.
Det behöver inte innebära att vi ger barnen massor av socker, deras konsumtion är uppe i hela 90 gram per dag i snitt.
Det är verkligen en skrämmande hög siffra att ta del av, när man vet hur mycket skada ett alltför stort sockerintag kan orsaka i kroppen.
Kunskap som inte alls är ny, redan Carl von Linné skrev om sockrets skadliga effekter på 1700-talet.
Ann Fernholm berättade under kvällen om ett stort antal läkare som levt och verkat bland olika urbefolkningar runt världen, innan den nutida skräpmaten hade gjort sitt intåg.
På så skilda platser som Syd-Afrika, Kanada, Gambia och Himalaya levde folk som inte använde socker i sin kost. Läkarna fann inga fall av cancer, hjärt/kärlsjukdomar, förstoppning och annat otrevligt som följer som en löpeld i spåren efter sockrets väg över världen.
Har du möjlighet så gå och se utställningen på Nordiska Museet, om inte så kan du läsa och lära dig mycket om socker i boken Det sötaste vi har – om socker och växande kroppar.
Gå gärna in på nystartade Kostfonden och lämna ett månadsbidrag för att stödja forskningen kring mat och hälsa.
Det är Ann Fernholm, Charlotta Holm Hildebrand och Fredrik Sjödin som tillsammans dragit igång projektet som har som mål att finansiera oberoende kostforskningsstudier.
Något som tyvärr är väldigt ovanligt idag, de flesta studier bekostas av pengar från läkemedelsbranschen.
Nu så följer äntligen receptet på några riktigt läckra chokladbollar jag gjorde i somras och efter receptet följer fler bilder från Socker-utställningen.
Nötchokladbollar 8 st
2 msk cashewnötssmör
1 msk brunt mandelsmör
2 tsk cacao nibs, krossade kakaobönor
2 tsk kakao
½-1 krm vaniljpulver
Lite smulat flingsalt
Garnering
½ dl kokosflingor, hackade nötter eller kakao att rulla bollarna i
Se till att nöt- och mandelsmör är rumstempererat. Lägg allt utom garneringen i en skål. Mosa allt ordentligt med en sked så det blir väl blandat.
Saltet gör att chokladsmaken framhävs mer, smaka av så du får en sälta som passar dig.
Forma degen till en rulle, skär i jämna bitar och rulla till små bollar. Häll kokosflingor, nöthack eller kakao i en liten skål, rulla bollarna i det så de blir helt täckta. Förvara chokladbollarna i kylen eller frysen.
Du kan också smaksätta bollarna med t. ex lakritspulver, rivet skal från ekologiska citrusfrukter eller mint.
Olika sorters nötsmör finns i hälsokostbutiker och i välsorterade mataffärer. Du hittar också inköpsställen på nätet i ingredienslistan ovan.
Vem tycker inte en bit drömrulltårta till eftermiddagsfikat? En rulltårta jag inte gör allt för ofta men ett recept som verkligen tål att plockas fram ibland!
Vaniljsmörkrämen blir extra fluffig och fin om man vispar den länge med elvisp, använder rumsvarmt smör och tillsätter en äggula. Ett recept som passar att fylla chokladmuffins med också så spara det i gömmorna.
Det här behöver du :
3 ägg
1,5 dl socker
1 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
2 msk kakao
1 dl vetemjöl
Vaniljsmörkräm :
150 gram smör
2 dl florsocker
2 tsk vaniljsocker
1 äggula
GÖR SÅHÄR :
Vispa ägg och socker vitt och pösigt. Blanda bakpulver, vaniljsocker, kakao och vetemjöl och sikta ner i äggsmeten. Vänd runt väl.
Häll smeten i långpanna på bakplåtspapper, vik upp kanterna så du får storleken ca 30*40. Grädda i ca 10 min 225 grader.
Stjälp upp på ett sockrat bakplåtspapper. Pensla bottenspåren med kallt vatten så går det lätt att lossa. Låt svalna under tiden du gör smörkrämen.
Vispa smör, florsocker och vaniljsocker med elvisp tills det blivit riktigt fluffigt och vitt. Tillsätt en äggula och vispa en minut till.
Bred smörkrämen över rulltårtan och rulla ihop från långsidan med hjälp av bakplåtspappret den ligger på. Lägg rulltårtan i frysen ca 10-15 min innan du skär upp så får du fina skivor.
Förvara därefter i kylskåp.