Helt mejerifritt?
Med undantag för under de tre veckor jag var i väg och seglade har jag senaste tiden försökt köra helt mejerifritt. Jag har skippat smöret och bytt det mot hemgjort ghee. Övriga feta grejer som slinker ner är kokosolja som jag använder i matlagning och att steka i samt MCT-olja som jag brukar ta en […]
Mjuk chokladkaka med smörkrämsfyllning
Expressen, Sommarbak, LCHF, foto: Martin Skredsvik, text: Mariann Andersson

Expressen, Sommarbak, LCHF, foto: Martin Skredsvik, text: Mariann Andersson

Älskar du drömrulltårta, ja då kommer denna bli din favorit!
Mjuk chokladkaka med smörkrämsfyllning…. kan det bli mer LCHF?
En utav de populära recepten från mig i Expressens LCHF juni-nummer!
Håll till godo!

ca 16 bitar

Kakan:
150 gram osaltat smör
7 ägg
2,5 dl grädde
4 msk Bakery+ (eller annan vald sötning motsvarande ca 2 dl strösocker)
2 dl mandelmjöl
1 dl pofiber

1 dl kakao
2 msk kokosnötsmjöl
1 msk fiberhusk
1 tsk vaniljpulver
1 tsk bakpulver

Smörkräm:
500 gram rumstempererad osaltat smör
250 gram cream cheese
5 msk bakery+ (eller annan vald sötning motsvarande ca 1,5 dl strösocker)
2 st vaniljstång frön

Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader. Smält smöret och låt svalna.
Vispa äggen ordentligt fluffigt flera minuter, häll i smör och grädde, blanda väl.

Blanda alla torra ingredienser och blanda sedan ner dem väl ner i smeten.

Klä en rund smord springform ca 15 cm i diameter med bakplåtspapper och se till att pappret sticker ovanför kanten ca 5 cm. Häll i smeten. Grädda i 175 grader i ca 50 min, Känn med sticka så chokladkakan är torr och färdiggräddad. Låt den svalna helt.
Dela sedan botten i 4 delar.

Smörkrämen:
Vispa kraftigt mycket mjukt smör,vitt och fluffigt. Tillsätt sötning och vispa kraftigt. Tillsätt creamcheese och vaniljfrön och blanda till en jämn och fin smet.

Montering:
Bred ett rikligt lager smörkräm mellan varje botten och sedan ett rikligt lager runt om och ovanpå.
Garnera med några jordgubbar.

Tips: Sjunker kakan lite på mitten så låt överdelen vara botten eller skär bort överflödig kant att den blir plan.
Även här går tårtbotten att frysa, skiva den och lägg smörpapper mellan bottnarna.
Ta fram dem och dela upp dem så tinar de fort!
Kan också bakas i större springform 22-24 cm kakan blir då lägre.

 

Drömrulltårta med fluffig vaniljsmörkräm

drömrulltårta_fluffig_smörkräm
Vem tycker inte en bit drömrulltårta till eftermiddagsfikat? En rulltårta jag inte gör allt för ofta men ett recept som verkligen tål att plockas fram ibland!

Vaniljsmörkrämen blir extra fluffig och fin om man vispar den länge med elvisp, använder rumsvarmt smör och tillsätter en äggula. Ett recept som passar att fylla chokladmuffins med också så spara det i gömmorna. ;-)

Det här behöver du :
3 ägg
1,5 dl socker
1 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
2 msk kakao
1 dl vetemjöl

Vaniljsmörkräm :
150 gram smör
2 dl florsocker
2 tsk vaniljsocker
1 äggula

GÖR SÅHÄR :
Vispa ägg och socker vitt och pösigt. Blanda bakpulver, vaniljsocker, kakao och vetemjöl och sikta ner i äggsmeten. Vänd runt väl.
Häll smeten i långpanna på bakplåtspapper, vik upp kanterna så du får storleken ca 30*40. Grädda i ca 10 min 225 grader.
Stjälp upp på ett sockrat bakplåtspapper. Pensla bottenspåren med kallt vatten så går det lätt att lossa. Låt svalna under tiden du gör smörkrämen.

Vispa smör, florsocker och vaniljsocker med elvisp tills det blivit riktigt fluffigt och vitt. Tillsätt en äggula och vispa en minut till.
Bred smörkrämen över rulltårtan och rulla ihop från långsidan med hjälp av bakplåtspappret den ligger på. Lägg rulltårtan i frysen ca 10-15 min innan du skär upp så får du fina skivor.
Förvara därefter i kylskåp.

drömrulltårta_smörkräm

rulltårta_drömtårta_drömrulltårta_smörkräm_vanilj