Grönsakspizza
Hör du också till dem som vill ha fler tips på hur du får in mer grönsaker i din mat?
Idag bjuder jag på en riktigt smakrik variant av pizzagratäng, på en botten av tunt skivad kålrabbi.
Aubergine eller zucchini fungerar också bra som botten, salta den då först och låt vila en stund och torka av vätskan som kommer ut innan du steker skivorna.
Här har jag gjort en krämig svampstuvning fylld av pizzasmaker och lagt på botten, gratängen är god att äta som den är eller som tillbehör till kallskuret eller grillat.
Vill du hellre göra en mer vanlig pizza till fredagsmyset som går hem hos både stora och små, så testa gärna min populära halloumipizza.
Pizzagratäng 2 port
12 tunna skivor kålrabbi
6 skivor zucchini
2 dl skivad svamp
2 dl grädde/kokosgrädde
1 stor grön paprika
1 schalottenlök
2 vitlöksklyftor
Smör till stekning
1 tsk torkad oregano
Salt och svartpeppar
Att strö över:
2 dl riven ost
1 msk färsk oregano
Stek kålrabbin i smör och lägg ut i en rundel i två små ugnsformar.
Skär zucchinin i bitar, strimla lök, vitlök och paprika.
Stek svampen och grönsakerna i smör, häll på grädde, krydda och låt puttra till en stuvning.
Häll svampstuvningen ovanpå kålrabbin, jag lade på några marinerade champinjoner och ugnstorkade cocktailtomater.
Har du inga färdiga marinerade grönsaker så går det förstås bra även med färska champinjoner och tomater.
Toppa med riven ost och färsk eller torkad oregano, grädda på 200° i 20 minuter.
Vill du ha fler tips på glutenfria, vegetariska recept så hittar du gott om det i min E-kokbok Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv.
Föredrar du att läsa vanliga kokböcker istället för digitala så finns här min senaste bok Stora kokboken : Recept och råd för stabilt blodsocker.
Den är skriven tillsammans med Lars-Erik Litsfeldt, han ligger bakom ett tiotal populära böcker om diabetes.