Köttfärspaj utan pajskal

Köttfärspaj LCHF

Färdkost

Nu har vi återvänt ner till Alanya igen på en månad.

På resan igår hade jag laddat upp med ordentligt med mat, då orkar man en lång resa betydligt lättare.

Huvudmålet den här gången bestod av en köttfärspaj med ostbotten, mycket bra alternativ för oss som äter glutenfritt.

Pajen är nämligen minst lika god kall som varm och smular mindre på resan än en med mandelmjölsskal.

Vill du hellre göra en paj med skal, så hittar du här en mycket god vegetarisk paj med mandelskal, som jag tog fram till Restaurang PriMaten.

Idén till den här pajen har jag fått från Lindha Vikström, vi serverar en laxpaj på samma vis på Ecocaféet.

Här hittar du receptet på den hos Halva Lindha.

Köttfärspaj 2-3 port

300 g köttfärs, jag hade älgfärs

2 dl crème fraiche, jag använde en smaksatt med soltorkad tomat och fetaost

6 champinjoner

2 tomater

1 röd paprika

1 gul lök

1 vitlöksklyfta

1 dl kycklingbuljong

1 msk äppelcidervinäger

1 msk tomatpuré

1 tsk paprikapulver

1 tsk torkad timjan

1 tsk oregano

50 g smör

Salt och chiliflingor

Hacka lök och vitlök fint. Skär paprika, tomat och champinjoner i små tärningar.

Fräs lök, paprika och svamp i smör en stund.

Tillsätt köttfärsen och bryn under omrörning några minuter, rör också ner tomatpurén så den får fräsa med en stund.

Blanda ner crème fraiche, tomater, buljong, vinäger, timjan, oregano och paprikapulver.

Krydda köttfärsröran ordentligt med salt och chili, koka upp och låt puttra 30-60 minuter, ju längre desto godare.

Låt svalna en stund innan du blandar i äggen.

Till pajen

100 g riven ost, jag hade lagrad prästost

3 ägg

Salt och peppar

Smörj en pajform och täck botten med den rivna osten.

Vispa upp äggen och smaka av med salt och peppar.

Rör ner äggsmeten i köttfärsröran och häll det över osten.

Grädda på 175º i ca 30 minuter.

Låt pajen svalna, ställ in den i kylen och skär den i trekanter när den kallnat helt om du ska ha den med på resa.

Äter du den när den är helt nygräddad är den svår att skära i fina bitar, så har du tid kan du låta den kallna och se värma pajbitarna 15 min på 150º.

Här några bilder på det vi åt under resan, sånt som fungerar fint genom säkerhetskontroller.

En burk med kokta ägg, smör och ost fick också följa med.

Vi hade också med Spröda frökex med nässla, libbsticka och vitlök, det var väldigt gott med smör och Gustafskorv till första kaffet på balkongen i förmiddags.

Kaffe med nötter på Arlanda...

Kaffe med nötter på Arlanda…

Goda snacks på Gardermoen...

Goda snacks på Gardermoen…

Kaffe med frökex

Kaffe med mina nya frökex från Huså Bröd, klicka på bilden så kan du läsa mer om dem…


Gör julköttbullar redan nu
Köttbullar med rödbetssallad från LCHF för seniorer Foto Mikael Eriksson

Köttbullar med rödbetssallad från LCHF för seniorer Foto Mikael Eriksson

Köttbullar med sesamfrön ca 6 port (Räcker till många fler på julbordet)

1 kg nöt/vilt/blandfärs

2 ägg

2 dl grädde eller majonnäs

1 finhackad, stekt lök

½ dl sesamfrön

1 msk fiberhusk

2 msk grovkornig senap

Salt och svartpeppar

Smör/kokosolja till stekning

För mer julsmak:

½ tsk vardera av mald kryddpeppar, ingefära och nejlikor

Blanda ägg och grädde med sesamfrön, fiberhusk, senap och kryddor. Smula ner färsen i smeten.

Häll i den kallnade löken och blanda snabbt ihop allt med händerna.

Smaka av om det behövs mer kryddor.

Låt smeten svälla en halvtimme i kylen. Då håller köttbullarna ihop bättre under stekningen.

Rulla små, fina köttbullar, doppa händerna i kallt vatten mellan, så går det lätt att rulla jämna bullar.

Lägg dem på en skärbräda eller bricka som fuktats med vatten.

Köttbullar

Stek i omgångar i väl brynt smör, inte för många köttbullar i pannan i varje stekning.

Skaka stekpannan efter att de fått färg på undersidan, då steks de jämnt runtom och behåller formen. Stektid cirka 6-8 minuter.

Vill du börja laga maten till jul redan nu, så frys in köttbullarna ostekta, lösfrysta på en bricka.

Sen är det bara att ta fram så många som behövs, tina i kylen och steka dem strax innan middagen på julafton, då blir de som bäst.

Tomten med klementiner


Hemgjord falukorv från LCHF för familjen

Fyrkantig falukorv

Blommig falukorv till lunch

Det här receptet skapade jag till Anna Hallén för några år sen, till hennes kokbok LCHF för familjen.

Nu finns den boken i tryck igen efter att ha varit slutsåld ett tag, du hittar den här.

Hemgjord falukorv 3-4 port

250 g köttfärs (fläsk, bland eller vilt)

100 g varmrökt sidfläsk

1 ägg

25 g smör

2 dl iskallt vatten

1 msk fiberhusk

1 tsk salt

1 tsk lökpulver

1 tsk paprikapulver

1 tsk mald koriander

1 krm mald vitpeppar

½ krm mald muskot

½ krm mald kryddnejlika

Skär fläsket i små tärningar. Skär även smöret i tärningar.

Blanda alla kryddor med fiberhusk i en liten skål.

Lägg ner fläsk och smör i en matberedare, knäck i ägget och häll över kryddorna.

Kör igång matberedaren och mixa ihop så fläsket finfördelas.

Bryt ner färsen i mindre bitar i smeten, kör igång och tillsätt isvattnet genom röret.

Vattnet ska vara iskallt för att inte smeten ska skära sig. Kör hastigt ihop till en slät smet.

Ställ in smeten i kylen att svälla en stund, medan ugnen värms till 175°.

Klä en avlång brödform på ca 1 liter med plastfilm eller smörj en silikonform väl.

Fördela korvsmeten jämnt i formen, vik över plasten och tryck till med handen så eventuella luftbubblor försvinner.

Täck formen väl med ugnsfolie och ställ i en större form med varmt vatten som går upp över halva formen.

Grädda korven i vattenbadet i 40 minuter i nedre delen av ugnen.

Ta upp formen ur vattenbadet och låt korven svalna en stund. Ställ så in den i kylen och låt kallna helt.

Ta bort plasten, skär upp korven i skivor och stek i smör.

Här hittar du recept på min sockerfria ketchup.

Hemgjord falukorv


Köttfärssås med rosépeppar

Köttfärssås med Zucchini och Tomat

Köttfärssås 2 port

250-300 g köttfärs

2 dl grädde, crème fraiche eller kokosgrädde

1 morot

1 liten aubergine

2 tomater

1 gul lök

1 vitlöksklyfta

3 msk smör eller kokosolja

2 msk ketchup

1 msk ajvar

1 tsk Worcestershiresauce

1 tsk paprikapulver

1 tsk oregano

1-2 tsk krossad rosépeppar

Salt och svartpeppar

Skär alla grönsaker i små tärningar. Bryn köttfärsen i smöret, tillsätt kryddorna.

Rör ner grönsakerna och låt bryna en stund.

Tillsätt ketchup, Worcester, ajvar och grädde.

Koka upp och låt puttra i 30-60 min på svag värme. Ju längre, desto godare köttfärssås.

Servera med smörstekt zucchini.

Rosépeppar/Schinus terebinthifolius


Västerbottensfyllda pannbiffar med stuvade trattkantareller

Älgfärsbiffar

Höstmat

Nu är nog sommaren över för den här gången, vi har haft riktigt ruggigt väder de senaste veckorna här i Jämtland.

Men före det hade vi fantastiskt fint, så vi har verkligen njutit under de senaste månaderna sen vi kom upp hit.

Vädret har i alla fall varit bra för svampen, det finns otroligt gott om den i skogarna.

Här får du tips på en trattkantarellsås, men den blir förstås god även med annan svamp.

Vill du laga fler av mina recept så hittar du hundratals i kokböckerna i länkarna här nedanför.

Jag blir riktigt glad om du stöttar mitt skrivande genom att köpa en eller fler av böckerna, till dig själv eller som present.

Baka med frukt & grönt – en glutenfri blandning av sött och salt

Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv

Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken

Diabeteskokboken för män

Birgitta Höglunds bästa grilltips

Gammaldags husmanskost på nytt sätt

Pannbiffar med Västerbottensost 2 port

300 g köttfärs, jag hade älgfärs

1 dl riven Västerbottensost

1 ägg

½ dl grädde

½ msk fiberhusk

Salt och peppar

Blanda hastigt ihop färsen med fiberhusk och kryddor. Rör ner ägg, grädde och riven ost.

Smaka av om det behövs mer kryddning och låt smeten svälla en stund.

Forma till biffar och stek gyllenbruna i smör, cirka 3 minuter på var sida.

Dra pannan från värmen och låt eftersteka några minuter.

Trattkantarellsås 2 port

2 dl förvällda trattkantareller

2 msk smör

3 dl grädde/kokosgrädde

½ tsk vit balsamvinäger

½ tsk Tamarisoja

Salt och peppar

Bryn kantarellerna i smöret. Krydda och tillsätt soja och vinäger, låt det koka in.

Häll över grädden och låt såsen småputtra i 30 minuter, rör då och då.

Syrlig äppelsallad

1 äpple

1 liten gul lök

½ gul paprika

½ röd paprika

2 msk smör

1 tsk vit balsamvinäger

Salt och peppar

Skär äpple, lök och paprika i tunna strimlor.

Stek allt mjukt i smöret utan att få för mycket färg.

Smaksätt med vinäger, salt och peppar.

Servera salladen varm till pannbiffarna och trattkantarellsåsen.

Trattkantareller

Medelhavsköttbullar med tomatsås

Medelhavsköttbullar med gräddig Tomatsås

Köttbullar med tomatsås 4 port

600 g färs av nöt eller lamm

2 ägg

6 soltorkade tomater

1 dl 10-17% yoghurt eller kokosgrädde

1 gul lök

1 riven vitlöksklyfta

1 msk fiberhusk

1 msk äppelcidervinäger

1 msk olivolja

1-2 msk oregano

1-2 msk mynta

Salt

Chiliflingor

Skär de soltorkade tomaterna i små tärningar, hacka löken fint.

Blanda färsen med ägg, fiberhusk, yoghurt, olja, vinäger och kryddor.

Blanda sist ner tomater och lök, ställ i kylen att svälla en halvtimme.

Rulla köttbullar och stek gyllenbruna i smör i omgångar.

Gräddig tomatsås 4 port

4 tomater

2 schalottenlökar

50 g smör

3 dl grädde eller kokosgrädde

½ dl hackad, färsk timjan

2 msk äppelcidervinäger

Salt

Chiliflingor

Hacka löken fint och skär tomaterna i små bitar.

Bryn smöret lätt, fräs löken så den blir genomskinlig.

Häll ner tomaterna och låt fräsa med en stund.

Krydda och häll på vinäger, låt den koka in i tomaterna. Slå på grädden och låt puttra 10 minuter.

Rör mot slutet ner finhackad timjan.

Tomater från Ås Trädgård


Lammburgare med morotsröra

Lammburgare mellan stekta Aubergineskivor med Turkisk Morotsröra och Tomatsallad

Lammburgare 2 port

300 g lammfärs

1 liten gul lök

1 vitlöksklyfta

1 msk hackad bladpersilja

1 tsk hackad timjan

1 msk olivolja

Salt och svartpeppar

4 skivor aubergine

2 msk smör

Salta auberginen på båda sidor, lägg på ett fat. Låt saltet dra ut vätskan ur auberginen i en halvtimme. Då försvinner den lite bittra smaken och så blir skivorna mörare efter stekning.

Hacka löken fint och rör ihop med färsen. Blanda ner örter och kryddor. Låt stå i kylen en stund så smakerna kommer fram. Forma till biffar.

Morotsröra

2 morötter

3 msk smör

Salt

1 dl yoghurt 10-17%

Riv morötterna grovt. Smält smöret i stekpanna, rör ner morötter och salt och stek under omrörning tills de är mjuka.

Blanda ner yoghurten och mixa röran slät med stavmixer eller blanda den bara om du vill ha lite grövre konsistens på röran.

Smaka av om det behövs mer salt. Röran är god både varm och kall.

Bryn smör och stek biffarna och de avsköljda och torkade  aubergineskivorna.

Lägg en skiva fårost på varje biff och montera ihop som en vanlig hamburgare men med aubergine istället för bröd.

Bilden nedan är från min kokbok Grillmat LCHF, den hittar du här på Bokus och Adlibris.

Grillsäsongen är måhända över, men många av recepten passar fint året runt.

Boken blir förstås också en fin julklapp till den som tycker om att njuta av god mat?

Turkisk morotsröra från Grillmat LCHF Foto Mikael Eriksson

Turkisk morotsröra från Grillmat LCHF Foto Mikael Eriksson


Smörstekta rödbetor med fetaost

Smörstekta rödbetor med fetaost

Smörstekta rödbetor med fetaost 2 port

250 g kokta rödbetor, jag hade en avlång sort som ger fina, jämna skivor

50-100 g fetaost

2-3 msk smör

2 msk pumpakärnor

1 tsk balsamvinäger eller citronsaft

Flingsalt

Hackad persilja

Skölj rödbetorna och koka dem mjuka, det tar ca en halvtimme till 45 minuter beroende på storlek.

Spola i kallt vatten en stund och gnid av skalet.

Vill du inte bli helt röd om händerna så lägg in dem i en plastpåse och gnugga av skalet genom plasten.

För att inte skärbrädan ska bli röd så brukar jag lägga rödbetorna på ett dubbelvikt hushållspapper när jag skär dem i skivor.

Bryn smöret i en stekpanna, lägg i skivorna och bryn ett par minuter på båda sidor. Smula över fetaosten och flingsaltet.

Låt dra på eftervärme en stund med lock på, så blir fetaosten mjuk och god. Ringla balsamvinäger och strö persilja över.

Jag serverade rödbetorna till pannbiffar, klicka på bilden så kommer du till receptet.

Pannbiff med rödbetor


Miljövänlig köttfärssås med höstens grönsaker

033

Långkokt köttfärssås 2-3 port

800 g köttfärs, jag hade älg

100 g smör

1 liter strimlad rödbetsblast (spenat eller vitkål går också bra)

4 dl tärnad zucchini

2 finhackade, gula lök

250 g cocktailtomater i bitar

2 dl chilisås

1-1½ msk torkad timjan

Salt och grovmald svartpeppar

2 dl buljong eller vatten

Bryn köttfärs och lök så det får lite färg, tillsätt övriga grönsaker och låt puttra ett tag.

Krydda med salt, peppar och timjan, rör ner chilisås och buljong.

Låt puttra på låg värme i ca 1-2 timmar för godast resultat.

Rör då några gånger under tiden så det inte bränns fast, späd eventuellt med mer vätska.

Klimatsmart tillagning i Wonderbag...

Klimatsmart tillagning i Wonderbag…

Här följer tips på mer miljövänlig tillagning:

Har du en Wonderbag så ställ ner grytan på ett underlägg i bagen när köttfärssåsen kokat 15 minuter under lock.

Lägg på tyglocket, knyt igen och låt laga klart på eftervärmen, helt utan elektricitet, i ca 8-10 timmar

Olika typer av grytor som passar till långkok...

Olika typer av grytor som passar till långkok…

Har du en elektrisk slowcooker, typ Crock-Pot eller Nordic Cooker:

Jag bryner först färs och grönsaker, kryddar och gör klart allt i en stekgryta.

Flyttar sen över såsen till slowcookerns gryta, ställer in på låg effekt och kokar i 6-8 timmar.

Jag föredrar att bryna alla ingredienser innan jag stoppar dem i grytan för att det ger mer smak till såsen.

Vill man göra det riktigt enkelt och mer miljövänligt går det att blanda allt till såsen direkt i slowcookern och sen sätta på kokning.

Rör då om oordentligt ett par gånger under koktiden.

Köttfärssås med zucchini

Köttfärssås i Crock-Pot

Gott till är brynt vitkål, blomkålsris eller bara en grönsallad.

Resterna av köttfärssåsen värmde jag i stekpanna med två ägg, det blir riktigt gott och mättande.

Köttfärssås med stekta ägg

Wonderbag


Utflyktsmacka med pannbiff och stekt lök

Pannbiff med lök

Pannbiff 2-3 port

400 g blandfärs

1 liten gul lök

1 äggula

2 msk grädde eller majonnäs

1 msk sesamfrön

Salt och peppar efter smak

Smör till stekning

Hacka löken riktigt fint. Vill du ha en mildare löksmak så stek den hackade löken i smör först, låt svalna innan den blandas med färsen.

Blanda snabbt ihop löken med köttfärsen och det övriga, smaka av så du får lagom sälta.

Låt smeten stå i kylen en halvtimme, så håller biffarna ihop bättre vid stekningen.

Forma med fuktade händer till små biffar, stek i omgångar i smör ett par minuter på var sida.

Lägg på ett fat eftersom och täck med folie, så eftersteker biffarna utan att de blir torra.

Jag smörstekte också färsk, skivad rödlök till mina pannbiffsmörgåsar, det blev väldigt gott.

Här hittar du mitt vita formbröd som jag använde till utflyktsmackorna.

Mackjärn från Eldmark i Sorsele