Blommig falukorv till lunch
Det här receptet skapade jag till Anna Hallén för några år sen, till hennes kokbok LCHF för familjen.
Nu finns den boken i tryck igen efter att ha varit slutsåld ett tag, du hittar den här.
Hemgjord falukorv 3-4 port
250 g köttfärs (fläsk, bland eller vilt)
100 g varmrökt sidfläsk
1 ägg
25 g smör
2 dl iskallt vatten
1 msk fiberhusk
1 tsk salt
1 tsk lökpulver
1 tsk paprikapulver
1 tsk mald koriander
1 krm mald vitpeppar
½ krm mald muskot
½ krm mald kryddnejlika
Skär fläsket i små tärningar. Skär även smöret i tärningar.
Blanda alla kryddor med fiberhusk i en liten skål.
Lägg ner fläsk och smör i en matberedare, knäck i ägget och häll över kryddorna.
Kör igång matberedaren och mixa ihop så fläsket finfördelas.
Bryt ner färsen i mindre bitar i smeten, kör igång och tillsätt isvattnet genom röret.
Vattnet ska vara iskallt för att inte smeten ska skära sig. Kör hastigt ihop till en slät smet.
Ställ in smeten i kylen att svälla en stund, medan ugnen värms till 175°.
Klä en avlång brödform på ca 1 liter med plastfilm eller smörj en silikonform väl.
Fördela korvsmeten jämnt i formen, vik över plasten och tryck till med handen så eventuella luftbubblor försvinner.
Täck formen väl med ugnsfolie och ställ i en större form med varmt vatten som går upp över halva formen.
Grädda korven i vattenbadet i 40 minuter i nedre delen av ugnen.
Ta upp formen ur vattenbadet och låt korven svalna en stund. Ställ så in den i kylen och låt kallna helt.
Ta bort plasten, skär upp korven i skivor och stek i smör.
Här hittar du recept på min sockerfria ketchup.