Miljövänlig köttfärssås med höstens grönsaker

033

Långkokt köttfärssås 2-3 port

800 g köttfärs, jag hade älg

100 g smör

1 liter strimlad rödbetsblast (spenat eller vitkål går också bra)

4 dl tärnad zucchini

2 finhackade, gula lök

250 g cocktailtomater i bitar

2 dl chilisås

1-1½ msk torkad timjan

Salt och grovmald svartpeppar

2 dl buljong eller vatten

Bryn köttfärs och lök så det får lite färg, tillsätt övriga grönsaker och låt puttra ett tag.

Krydda med salt, peppar och timjan, rör ner chilisås och buljong.

Låt puttra på låg värme i ca 1-2 timmar för godast resultat.

Rör då några gånger under tiden så det inte bränns fast, späd eventuellt med mer vätska.

Klimatsmart tillagning i Wonderbag...

Klimatsmart tillagning i Wonderbag…

Här följer tips på mer miljövänlig tillagning:

Har du en Wonderbag så ställ ner grytan på ett underlägg i bagen när köttfärssåsen kokat 15 minuter under lock.

Lägg på tyglocket, knyt igen och låt laga klart på eftervärmen, helt utan elektricitet, i ca 8-10 timmar

Olika typer av grytor som passar till långkok...

Olika typer av grytor som passar till långkok…

Har du en elektrisk slowcooker, typ Crock-Pot eller Nordic Cooker:

Jag bryner först färs och grönsaker, kryddar och gör klart allt i en stekgryta.

Flyttar sen över såsen till slowcookerns gryta, ställer in på låg effekt och kokar i 6-8 timmar.

Jag föredrar att bryna alla ingredienser innan jag stoppar dem i grytan för att det ger mer smak till såsen.

Vill man göra det riktigt enkelt och mer miljövänligt går det att blanda allt till såsen direkt i slowcookern och sen sätta på kokning.

Rör då om oordentligt ett par gånger under koktiden.

Köttfärssås med zucchini

Köttfärssås i Crock-Pot

Gott till är brynt vitkål, blomkålsris eller bara en grönsallad.

Resterna av köttfärssåsen värmde jag i stekpanna med två ägg, det blir riktigt gott och mättande.

Köttfärssås med stekta ägg

Wonderbag