Favoritmat
När jag ska laga något riktigt gott, ja då blir det ofta köttfärssås.
Jag är ju inte ensam om att tycka om den smakrika såsen, pasta med köttfärssås har varit många svenskars favoriträtt det senaste halva seklet.
Alla har vi vår egen bästa variant av färs i såsen, jag tycker den blir allra godast på älgfärs.
Jag har sån tur så jag har jägare i familjen så då händer det att jag får några paket älgfärs efter jakten.
Har jag inte det hemma så brukar jag ta lammfärs, den är också riktigt god.
För en mer budgetvänlig köttfärssås fungerar blandfärs eller kalkon/kycklingfärs riktigt bra också.
Jag tycker om att ha grädde i köttfärssåsen men det är förstås en smaksak, den fungerar fint även utan.
Gör gärna dubbel sats när du är igång och frys in i mindre burkar så har du mat till många middagar på lut att ta fram när du har bråttom.
Köttfärssås 4-6 port
400 g valfri köttfärs
3 dl grädde
3 stora tomater eller en burk krossade
2 stora morötter
2 gula lökar, medelstora
2-3 vitlöksklyftor
2 dl av min enkla buljong eller 2 dl vatten + 1 msk eko buljongpulver
1 dl chilisås
½-1 msk Worcestershiresauce
2 tsk vinäger
½-1 tsk torkad oregano och/eller timjan
1-2 tsk paprikapulver
Smör till stekning
Salt och svartpeppar
Hacka lök och vitlök fint. Skär tomaterna i mindre bitar och morötterna i små tärningar.
Bryn färsen i smöret, krydda med salt, peppar och paprika. Rör ner löken och låt fräsa med en stund.
Tillsätt tomater, Worcester, vinäger och örter. Låt puttra några minuter, häll så i grädde och buljong.
Koka upp och låt småputtra på låg värme i cirka en timme, ju längre den får koka desto godare.
Rör då och då så det inte bränns, späd med lite vatten om den blir för tjock.
Smaka av om du vill ha mer sälta, hetta, syra eller örter.
Jag gör min köttfärssås ganska tjock eftersom jag inte äter pasta utan föredrar grönsaker till såsen.
Smörstekt strimlad vitkål, aubergine eller zucchini som på bilden nedan smakar alla väldigt gott till.
Kokbokstips
Hundratals recept på min typ av favoritmat hittar du i kokböckerna nedan, det finns något för alla smaker.
Läs mer om dem i länkarna, några finns att ladda ned som E-bok.
De inbundna böckerna finns även i den övriga nätbokhandeln, att beställa hem hos din lokala bokhandlare och på Biblioteken.
Kanske någon eller några av dem kan bli julklappar till släktens matintresserade?
Stora diabeteskokboken : Recept och råd för stabilt blodsocker (Skriven med L-E Litsfeldt)
Birgitta Höglunds bästa grilltips
Gröna sköna tillbehör för ett friskare liv (Inbunden)
Gröna, sköna tillbehör (E-bok)
Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken (E-bok skriven med L-E Litsfeldt och Patrik Olsson)
Gammaldags husmanskost på nytt sätt (E-bok skriven med Annika Dahlqvist)