Tips på varmrätter till Nyårsafton – Kött, fisk och vegetariskt med goda tillbehör

Festlig nyårsmat

Nyårsafton närmar sig med stormsteg, en kväll när de flesta vill laga lite extra gott till middag.

Oxfilé och torskrygg kommer att hamna på mångas bord, så idag bjuder jag på två av mina egna favoritrecept att tillaga dem.

Ett av de mest besökta inläggen härinne sen jag startade bloggen 2009 är en liten snabbkurs i hur man bäst steker en tournedos, något jag fick stor erfarenhet under mina 18 år som restaurangkock.

Jag är också mycket förtjust i vegetarisk mat, mitt bidrag från det gröna köket för att förgylla din nyårsmåltid blir fyllda auberginebiffar.

Dem hade jag på menyn på en av de restauranger där jag jobbade under 90-talet, de blev väldigt populära.

Några av mina enkla förrättstips hittar du här i gårdagens inlägg och desserterna kommer i ett inlägg i morgon bitti.

Tournedos med basilikasmör och champinjoner 2 port

2 x 150 g oxfilé av mittbiten

2 msk smör

Salt och peppar

3 champinjoner i skivor

Stavar av zucchini

Basilikasmör

50 g rumsvarmt smör

2 msk hackad bladpersilja

1 msk hackad basilika

1 tsk balsamvinäger

Salt och chiliflingor

1 röd spetspaprika

Rör smöret smidigt med örter, vinäger och kryddor. Skär av bladfästet på paprika, ta bort kärnorna längs insidan.

Fyll smöret i en spritspåse och spritsa paprikan full. Lägg i kylen så det stelnar ordentligt, skär i skivor innan serveringen.

Stek köttet enligt anvisningarna här nedan, bryn svamp och zucchini till. Servera med några skivor basilikasmör.

Så här steker du en perfekt tournedos

Bryn smör ordentligt och lägg i rumstempererade 5 cm tjocka skivor oxfilé.

Steker du för fler personer, så lägg inte för många bitar i samma panna. Då kallnar den och köttet blir mer kokt än stekt.

Krydda med havssalt och nymald vitpeppar, stek 2 minuter innan du vänder. Köttet ska ha en fin stekyta.

Stek 2 minuter på andra sidan och krydda väl. Sänk värmen till medelvärme och efterstek i ett par minuter på var sida.

Om du vill ha köttet lättstekt så dra nu pannan från värmen och låt innertemperaturen höjas sakta 5 minuter till. Vänd efter halva tiden.

Mediumstekt kött får ligga kvar några minuter till på medelvärme, vänd en gång. Ställ sen pannan bredvid plattan för jämn värmefördelning.

Tryck med fingret på köttet och kläm lite på sidorna, för att känna hur mycket stekt det är.

Riktigt mjuk fjädring, då är det lättstekt. Har det en lätt fjädrande känsla, då är det medium.

Föredrar du välstekt kött, låt pannan stå kvar på plattan på låg värme ytterligare några minuter, vänd ett par gånger till. Köttet känns stumt när det det inte längre är rosa inuti.

För att lyckas med grillning av kött gör du på samma sätt. Hög värme från början och så får det ligga och vila där det är svalare en stund, så värmen fördelas sakta inåt.

På bilden här nedan ser du två andra varianter av kryddsmör i paprika från min kokbok Birgitta Höglunds bästa grilltips.

Kryddsmör i paprika
Foto Mikael Eriksson

Den godaste smörsåsen

Choronsås, närmare bestämt bearnaisesås blandat med tomat, smakar underbart till både kött och fisk.

Under min tid som restaurangkock hade jag ofta den här såsen på menyn, så det har blivit rätt många liter jag vispat ihop.

Choronsås ca 4 port

3 äggulor

300 g smör

1½ msk reduktion, se recept nedan

1 msk hackad persilja

1 tsk torkad dragon

2 msk tomatpuré

Pressad citron

Salt och peppar

Lite cayennepeppar

Några droppar Worcestershiresauce

Reduktion till bearnaise (räcker till flera såser)

2 dl vitvinsvinäger

2 dl vatten

2 finhackade schalottenlökar

Ett knippe persiljestjälkar

10 hela vitpepparkorn

Blanda allt till reduktionen i en kastrull. Koka upp och låt koka tills hälften återstår.

Låt svalna i kastrullen och sila sen reduktionen genom en tesil och häll upp på flaska.

Smält smöret under tiden i en kastrull, låt det inte bli för varmt.

Ställ åt sidan på spisen att svalna en liten stund.

Så här gör du choronsåsen:

Värm upp en kastrull med vatten tills det sjuder, inte kokande för då blir det för varmt för äggsmeten.

Blanda äggulor och reduktion i en rostfri bunke. Skumma av saltet som lagt sig som en hinna över smöret.

Häll gärna över det klarade smöret i ett litermått, så går det lättare att vispa och hälla samtidigt.

Jag tar med lite av den vita bottensatsen, det ger god sälta och smörsmak åt såsen.

Sätt bunken med äggen över vattenbadet och vispa tills den är tjock som en vaniljsås.

Se till så att vispen kommer åt hela botten när du vispar, så det inte stelnar.

När smeten är riktigt tjock, ställ bunken på en disktrasa som du kramat ur i varmt vatten, då står bunken stadigt och det blir lättare att vispa.

Häll nu ner smöret i en fin stråle, samtidigt som du vispar ordentligt.

När allt smöret är i, rör då ner tomatpuré, de hackade örterna och kryddorna.

Smaka av med lite pressad citron, känn efter så det blir en bra balans mellan syra och sälta.

Häll upp såsen i en skål och håll varm vid spisen.

Vill du förbereda choronsåsen i god tid så blir den också bra att använda som kryddsmör när den kallnat.

Fiskfavorit

Torsk med skirat smör och pepparrot har alltid varit en av mina personliga favoriträtter.

När jag jobbade på Seglarrestaurangen på Sandhamn i början på 90-talet blev det ofta min lunch, intagen på stående fot ur en liten potatiskarott av silver.

Njutbar mat som gav gott om energi till det tuffa köksjobbet.

När jag blev tillfrågad av författaren Lars-Erik Litsfeldt om vi skulle skriva en bok om mat som är bra för diabetiker (och alla andra), ja då ville jag förstås ha med så många som möjligt av mina egna favoritrecept.

Vill du veta mer om min och Lars-Eriks mycket populära kokbok så kan du ta en titt i den här länken till Stora diabeteskokboken : recept och råd för stabilt blodsocker.


Foto Mikael Eriksson

Stekt torskrygg med brynt pepparrotssmör och broccolimos 2 port

2 bitar torskrygg à ca 200 g

Saft från 1 citron

Salt och peppar

2 msk smör till stekning

Broccolimos:

1 liter broccolibuketter

2 dl grädde

1 dl riven parmesan

Salt och peppar

Brynt pepparrotssmör:

150 g smör

2-3 msk riven pepparrot

Lite salt

Lägg smöret i en kastrull, låt det brynas försiktigt men passa så det inte blir bränt.

Det ska bli en gyllenbrun färg i botten och dofta knäck.

Dra kastrullen från plattan och rör ner den rivna pepparroten, smaka av med lite salt.

Håll varmt på sidan av spisen medan du lagar till fisk och mos.

Skölj fisken och torka med hushållspapper.

Lägg på en tallrik och pressa citron över, krydda runtom med salt och peppar.

Låt ligga en stund så drar fisken åt sig smakerna.

Koka upp 1 liter vatten med 1 msk salt, häll i broccolin och koka den mjuk i ca 5 minuter.

Häll broccolin i ett durkslag och låt vattnet rinna av väl.

Bryn smöret i en stekpanna och stek fisken i 2 minuter på hög värme, vänd och bryn andra sidan i ½ minut.

Dra pannan från värmen och låt eftersteka ett par minuter.

Medan fisken står och värmeutjämnas så häller du tillbaka broccolin i kastrullen och tillsätter grädden.

Koka upp och mosa med potatisstöt.

Rör ner parmesanen och krydda lätt med salt och peppar, smaka av så det blir lagom sälta.

Servera torsken med moset och skeda det brynta smöret över.

Vill du ha lite färg på tallriken så garnera med lite tärnad, röd paprika runtom.

Istället för grädde och parmesan i moset så kan du mosa det tillsammans med det brynta smöret.

Tillsätt gärna en näve kräftstjärtar, det är riktigt läckert ihop med det lena moset.

Variera gärna broccolin med blomkål, det blir minst lika gott.

Här följer mitt vegetariska alternativ, mandelpanerade auberginebiffar med ädelost, broccolimoset passar riktigt bra även till dem.

Mandelpanerad aubergine 2 port

8 skivor aubergine

4 skivor ädelost

1 ägg

1 dl flagad mandel

8 champinjoner

8 cocktailtomater

2 tsk vitvinsvinäger

50 g smör

2 msk hackad persilja och basilika

Salt och peppar

Skär auberginen i centimetertjocka skivor, salta på båda sidor och låt stå en stund.

Det här gör att auberginen blir mörare vid stekningen.

Skär champinjoner och tomater i fyra delar.

Vispa upp ägget i en skål, strö ut ett lager mandel på ett fat.

Skölj av saltet från auberginen och krama ur vätskan, torka av med hushållspapper.

Lägg en skiva ädelost på hälften av skivorna, lägg de andra över och tryck till ordentligt.

Doppa skivorna först i det uppvispade ägget. Håll upp och låt rinna av, doppa sen i mandelflagorna.

Tryck skivorna ner i mandeln, så det fastnar riktigt mycket.

Bryn hälften av smöret lätt i en stekpanna. Stek biffarna några minuter på svag värme, försiktigt för mandeln bränns lätt.

Stek under tiden champinjonerna gyllenbruna i resten av smöret i en annan panna.

Tillsätt tomaterna, låt fräsa med en minut. Salta, peppra och häll över vinägern. Låt puttra en liten stund.

Servera auberginebiffarna på en bädd av champinjoner, strö över de hackade örterna.

Tycker du som jag om gröna rätter så hittar du många av mina favoritrecept i kokboken Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv.

Den inbundna boken är helt slutsåld från förlaget och kommer inte att ryckas upp på nytt.

Men i den här länken hittar du den som E-bok att ladda ned för bara 99 kr.

Gott nytt år och skål i ett glas havtornskombucha, ett av recepten som finns med i E-boken.

Bilden tog jag en härlig sommarmorgon vid Kallsjön i Jämtland, det är Åreskutan som speglar sig i sjön.

Julköttbullar på mitt sätt

Foto Veronica Kindblad

Medelhavsbullar

I år är det kanske dags att prova en lite annorlunda köttbulle till julbordet?

De här köttbullarna har en annan smaksättning än våra traditionella, här har jag istället hämtat inspiration från Medelhavsköken och drygat ut färsen med kikärtor.

Att blanda färs med baljväxter har blivit väldigt populärt senaste tiden.

Köttbullarna blir inte bara billigare, kikärtorna märks inte i smaken men de ger en väldigt fin konsistens till bullarna.

Jag har hört av många följare att de här köttbullarna är ett väldigt bra sätt att få in mer baljväxter i maten, även för de allra kräsnaste små och stora i familjen.

De fungerar fint att frysa in, antingen ostekta eller stekta, bara att värma till julbordet.

Köttbullar med kikärtor, rosépeppar och örter 4 port

500 g köttfärs, gärna av vilt, kyckling eller kalkon

2 dl kokta kikärtor

1 ägg

1 dl hackad färsk persilja

2 finhackade vitlöksklyftor

2 msk oregano

2 msk krossad rosépeppar

Rivet skal och saft av 1 ekologisk citron

Salt och svartpeppar

Smör/kokosolja till stekning

Mixa kikärterna fint och blanda med ägg, citron, vitlök, örter och kryddor i en bunke.

Smula ner färsen i bunken, blanda hastigt ihop alltsammans till en smidig köttbullssmet.

Stek en liten klick färs och smaka av om det behövs mer kryddor.

Låt smeten svälla en halvtimme i kylen, då håller köttbullarna ihop bättre under stekningen.

Rulla små, fina köttbullar, doppa händerna i kallt vatten emellan, så går det lätt att rulla jämna bullar.

Lägg dem på en skärbräda eller bricka som fuktats med vatten.

Stek köttbullarna i omgångar i riktigt varm stekpanna i smör/kokosolja, inte för många i pannan i varje stekning.

Skaka stekpannan efter att de fått lite färg på undersidan, då steks de jämnt runtom och behåller formen.

Stektiden är cirka 6-8 minuter innan bullarna är klara.

Låt dem kallna och kyl, lösfrys dem sen så är det lätt att ta fram så många du vill ha när det är dags för middag.

Julbokstips

Det här receptet skapade jag till Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken som jag skrev redan 2018 tillsammans med Lars-Erik Litsfeldt och Patrik Olsson på Smarta Diabetiker.

Den inbundna kokboken är helt slutsåld från förlaget men den finns att ladda ned som E-bok för bara 99 kr i länken ovan.

För mer tips på både annorlunda och traditionella rätter till julbordet så hittar du många såna recept i Stora diabeteskokboken (Inbunden) och i Gammaldags husmanskost (E-bok).

Oxsvans Stifado kryddad med julsmaker från Gammaldags husmanskost

Foto Mikael Eriksson
Gör din egen kalvsylta till jul

Hemlagad sylta

Mångas favorit på julen är en smakrik kalvsylta, idag får du ta del av mitt bästa recept.

Du kan göra den redan nu och stoppa i frysen, så blir det mindre av matlagningsstress i veckorna före jul.

Kalvsylta är inte bara gott på julbordet utan något jag äter av då och då även under resten av året.

Inte minst för att det är en så bra källa till det nyttiga kollagenet, som vi alla behöver få i oss genom maten, inte minst när vi kommer upp lite i åren.

Kollagenet hjälper mot mycket, från stela leder till rynkig hy, läs gärna mer om dess hälsofördelar här i mitt inlägg om buljong.

Kalvsylta

Kalvsylta

1 kg kalvkött med ben

1 liter vatten + 1msk salt

1 gul lök

1 liten morot

8 vitpepparkorn

5 kryddpepparkorn

4 hela nejlikor

2 lagerblad

Till den färdiga kalvsyltan

3 blad gelatin

1 msk ättikssprit 12%

½ tsk vitpeppar

ev mer salt

Spola av köttet med kallt vatten. Lägg i en kastrull, mät upp vatten i litermått och se hur mycket som behövs för att precis täcka köttet.

Tillsätt 1 msk salt per liter vatten. Koka upp vattnet och häll över köttet. Låt koka upp på nytt och skumma väl med en hålslev.

Skär lök och morot i mindre bitar och lägg ner bland köttet tillsammans med kryddorna.

Låt koka upp och sjud under lock på svag värme i 1½-2 timmar eller tills köttet är mört.

Ta med en hålslev upp ur köttet ur grytan, låt svalna lite och plocka loss allt från benen.

Ta av brosk och fett och lägg det tillsammans med benen tillbaka i buljongen.

Koka kraftigt i en halvtimme så benen släpper ifrån sig alla gelatinämnen och spadet blir simmigt. Sila av ben, grönsaker och kryddor.

Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten under tiden som benen kokar och skär kalvköttet i riktigt små bitar.

Det går också bra att grovmala köttet eller mixa det hastigt i en matberedare om man vill.

Mät upp hur mycket kött det blir i ett litermått och blanda det med samma mängd buljong i en kastrull.

Koka upp och rör ner gelatinblad, ättika och peppar. Smaka av om det behövs mer salt.

Blanda väl, låt svalna lite och häll sen upp syltan i vattensköljda formar. Ställ i kylen när de kallnat och låt stå till nästa dag.

Lossa syltan från formen genom att föra en vass kniv längs kanten. Vill den inte lossna så doppa formen hastigt i varmt vatten. Stjälp upp syltan på fat.

Den går även bra att frysa in i formarna så du kan förbereda syltan i god tid före jul.

När den tinat smälts den om i en kastrull och hälls upp i form för att stelna igen tills nästa dag.

I den här länken till Bokus hittar du min och Annika Dahlqvists E-bok ”Gammaldags husmanskost på nytt sätt – recept och tips för glutenfri LCHF och Paleo som dagens recept är hämtat från.

Kokboken är en nyutgåva av tidigare slutsålda ”LCHF för seniorer” och ”Långkok för LCHF och Paleo”.

Den innehåller även ett förord om fettets betydelse i vår mat av vetenskapsjournalisten och författaren Ann Fernholm.

På bilderna nedan ser du några till rätter från boken som passar fint på julbordet, sedda genom min fotograf Mikael Erikssons kameraöga.

Laxbakelse från LCHF för seniorer Foto Mikael Eriksson
Laxbakelse
Gubbröra
Gubbröra
Kycklingleverpaté med havtornsgelé
Mandelmusslor med hjortron och grädde

Grekiska köttbullar på mitt sätt

Måndagsmiddagstips

Du som följt mig under de senaste 15 åren vet vid det här laget att jag är väldigt förtjust i Medelhavsköket.

Mitt reseintresse har varit stort ända sen jag var liten och jag har alltid köpt med mig matsouvenirer hem.

Så efter resorna är skafferiet välfyllt av örter, soltorkade tomater, konserver och havssalt från olika länder.

Idag får du ett recept inspirerat av det grekiska köket, där används mycket örter i maten, något som inte bara är gott utan också väldigt bra för hälsan.

Jag använder soltorkade tomater i köttbullarna och föredrar färska i gräddsåsen, de ger så goda smaker.

Köttbullar med tomatsås 4 port

600 g färs av nöt eller lamm

2 ägg

6 soltorkade tomater

1 dl grekisk yoghurt, majonnäs eller kokosgrädde

1 gul lök

2 rivna vitlöksklyftor

1-2 msk torkad oregano

1-2 msk torkad mynta

1 msk psylliumhusk

1 msk äppelcidervinäger

1 msk olivolja

Salt

Chiliflingor

Blötlägg de soltorkade tomaterna i kokande vatten en stund.

Skär dem i små tärningar och hacka löken fint.

Blanda färsen med ägg, husk, yoghurt, olja, vinäger och kryddor.

Blanda sist ner tomater och lök, ställ i kylen att svälla en halvtimme.

Rulla köttbullar och stek gyllenbruna i smör i omgångar.

Gräddig tomatsås 4 port

4 färska tomater

2 schalottenlökar

50 g smör

3 dl grädde eller kokosgrädde

½ dl hackad, färsk timjan

2 msk äppelcidervinäger

Salt

Chiliflingor

Hacka löken fint och skär tomaterna i små bitar.

Bryn smöret lätt, fräs löken så den blir genomskinlig.

Häll ner tomaterna och låt fräsa med en stund.

Krydda och häll på vinäger, låt den koka in i tomaterna. Slå på grädden och låt puttra 10 minuter.

Rör mot slutet ner finhackad timjan.

Servera köttbullarna med såsen och en sallad, kokt blomkål eller smörstekt vitkål är också gott till.

Julklappstips i god tid

Om du uppskattar mina recept så hittar du i länkarna nedan mina kokböcker på Bokus, de passar fint som en julklapp med omtanke.

Kokböckerna och E-böckerna finns även på de övriga nätbokhandlarna, du kan be din lokala bokhandlare att beställa hem de inbundna.

Stora diabeteskokboken : Recept och råd för stabilt blodsocker (Skriven med L-E Litsfeldt)

Birgitta Höglunds bästa grilltips

Gröna sköna tillbehör för ett friskare liv (Inbunden)

Gröna, sköna tillbehör (E-bok)

Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken (E-bok skriven med L-E Litsfeldt och Patrik Olsson)

Gammaldags husmanskost på nytt sätt (E-bok skriven med Annika Dahlqvist)

Grekiska tomatbiffar från Gröna, sköna tillbehör
Köttfärssås på mitt sätt

Favoritmat

När jag ska laga något riktigt gott, ja då blir det ofta köttfärssås.

Jag är ju inte ensam om att tycka om den smakrika såsen, pasta med köttfärssås har varit många svenskars favoriträtt det senaste halva seklet.

Alla har vi vår egen bästa variant av färs i såsen, jag tycker den blir allra godast på älgfärs.

Jag har sån tur så jag har jägare i familjen så då händer det att jag får några paket älgfärs efter jakten.

Har jag inte det hemma så brukar jag ta lammfärs, den är också riktigt god.

För en mer budgetvänlig köttfärssås fungerar blandfärs eller kalkon/kycklingfärs riktigt bra också.

Jag tycker om att ha grädde i köttfärssåsen men det är förstås en smaksak, den fungerar fint även utan.

Gör gärna dubbel sats när du är igång och frys in i mindre burkar så har du mat till många middagar på lut att ta fram när du har bråttom.

Köttfärssås 4-6 port

400 g valfri köttfärs

3 dl grädde

3 stora tomater eller en burk krossade

2 stora morötter

2 gula lökar, medelstora

2-3 vitlöksklyftor

2 dl av min enkla buljong eller 2 dl vatten + 1 msk eko buljongpulver

1 dl chilisås

½-1 msk Worcestershiresauce

2 tsk vinäger

½-1 tsk torkad oregano och/eller timjan

1-2 tsk paprikapulver

Smör till stekning

Salt och svartpeppar

Hacka lök och vitlök fint. Skär tomaterna i mindre bitar och morötterna i små tärningar.

Bryn färsen i smöret, krydda med salt, peppar och paprika. Rör ner löken och låt fräsa med en stund.

Tillsätt tomater, Worcester, vinäger och örter. Låt puttra några minuter, häll så i grädde och buljong.

Koka upp och låt småputtra på låg värme i cirka en timme, ju längre den får koka desto godare.

Rör då och då så det inte bränns, späd med lite vatten om den blir för tjock.

Smaka av om du vill ha mer sälta, hetta, syra eller örter.

Jag gör min köttfärssås ganska tjock eftersom jag inte äter pasta utan föredrar grönsaker till såsen.

Smörstekt strimlad vitkål, aubergine eller zucchini som på bilden nedan smakar alla väldigt gott till.

Kokbokstips

Hundratals recept på min typ av favoritmat hittar du i kokböckerna nedan, det finns något för alla smaker.

Läs mer om dem i länkarna, några finns att ladda ned som E-bok.

De inbundna böckerna finns även i den övriga nätbokhandeln, att beställa hem hos din lokala bokhandlare och på Biblioteken.

Kanske någon eller några av dem kan bli julklappar till släktens matintresserade?

Stora diabeteskokboken : Recept och råd för stabilt blodsocker (Skriven med L-E Litsfeldt)

Birgitta Höglunds bästa grilltips

Gröna sköna tillbehör för ett friskare liv (Inbunden)

Gröna, sköna tillbehör (E-bok)

Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken (E-bok skriven med L-E Litsfeldt och Patrik Olsson)

Gammaldags husmanskost på nytt sätt (E-bok skriven med Annika Dahlqvist)

Barbecuesås och sockerfri chilisås från min grillbok Foto Mikael Eriksson
Söndagsmiddag – Långkokt oxlägg med trattkantareller och örter

Värmande höstmat

Nu när höstmörkret lägger sig över oss är det en riktigt bra tid att laga långkok.

Dagens recept blir ett exempel på riktigt gammaldags matlagning, men med en liten tillsats av moderna smaker.

Oxlägg i skivor med märgfyllt ben i mitten ger en mustig och näringsrik gryta.

En enklare styckdetalj som man ofta kan få till bra pris, dessutom är köttet mycket gott och mört om det får koka riktigt länge.

Långkokt oxlägg med trattkantareller och örter ca 4 port

1 kg oxlägg i skivor eller oxsvans

2-3 dl smörstekta trattkantareller

2 dl av min enkla buljong

50 g smör

2 stora morötter

2 gula lökar

1-2 msk torkad timjan

½-1 msk torkad rosmarin

1 dl vitt vin

Salt och peppar

Vatten så det täcker

Bryn köttskivorna väl på båda sidor i en stekgryta, skär under tiden morot och lök i grova bitar.

Lägg ner dem bredvid köttet och låt allt puttra under några minuter, salta och peppra väl.

Rör ner örterna och svampen, häll på vinet och buljongen.

Har du inte vin så går det bra med 1-2 tsk balsamvinäger istället, det ger en god smakbrytning till köttet.

Fyll på med kallt vatten, så köttet nätt och jämnt täcks, koka upp och låt sjuda under lock i ca 2½-3 timmar.

Vänd köttbitarna någon gång under tiden och fyll på lite mer vatten och vin om det kokar torrt.

Grytan sköter sig annars helt själv, samtidigt som den sprider ljuvliga dofter omkring sig.

Jag serverade köttet med grönsakerna och en klick smör i en djup tallrik, kokt blomkål eller broccoli smakar gott till.

Lingon är också gott till, här hittar du min sockerfria lingonsylt.

Fler recept på mustiga långkok och annan typ av vår traditionella mat hittar du i E-boken Gammaldags husmanskost på nytt sätt som jag skrev tillsammans med Annika Dahlqvist.

Ännu fler finns i Stora diabeteskokboken : Recept och råd för stabilt blodsocker, skriven med Lars-Erik Litsfeldt som ligger bakom många populära böcker om diabetes.

Oxsvans Stifado, en av rätterna i Gammaldags husmanskost
Foto Mikael Eriksson
Glutenfri köttfärslimpa och gräddsås med svamp
Köttfärslimpa

Bästa vardagsmaten

Den här köttfärslimpan är ett säkert kort att ta till när matlagningsfantasin tryter.

Dessutom väldigt populär mat hos både stora och små.

Här har jag gjort en gräddig sås på blandsvamp till, men den är väldigt god med pepparsås eller bearnaisesås också.

Blir det några rester över av limpan så kyl den, skär sen i tunna skivor och ät som smörgås, det blir väldigt gott med smör och ost på.

Köttfärslimpa klar för gräddning

Köttfärslimpa med bacon, vitlök och timjan 3-4 port

300 g nötfärs/viltfärs

1 ägg

1 gul lök

2 vitlöksklyftor

½ paket bacon

½ dl grädde/kokosgrädde

2 msk smör/kokosolja

1 msk psylliumhusk

2 tsk torkad timjan

1 tsk Worcestershiresauce

Salt och peppar

1 ask cocktailtomater

1 msk smält smör

Hacka lök och vitlök fint. Skär baconet i små tärningar.

Bryn det i fem minuter utan att löken får för mycket färg, låt svalna en stund.

Blanda under tiden färsen med ägg, grädde, husk och kryddor, låt svälla 30 minuter.

Det ska vara rätt rejält med kryddor, för annars riskerar köttfärslimpan att bli lite smaklös.

Blanda ner lökröran i färsen och forma till en limpa, blöter du händerna blir den jämn och fin.

Lägg i en smord form och placera ut cocktailtomaterna runt om.

Pensla allt med smöret, strö lite timjan och salt över tomaterna.

Grädda på 175° i 45 minuter. Limpan ska kännas fast när den är färdig.

Du kan också köra ner en provsticka en liten stund och sen lägga mot underläppen.

Det sättet använde jag ofta när jag jobbade på restaurang. Är stickan riktigt varm, då är limpan klar.

Annars kan man använda det moderna sättet med stektermometer, den ska stå på 70° när köttfärslimpan är genomstekt.

Låt vila en stund i formen innan den skärs upp.

Tomaterna la jag i en skål och hällde över lite kallpressad olivolja och vit balsamvinäger.

Lite flingsalt över och några små persiljekvistar till garnering.

Köttfärslimpa med svampsås

Svampsås 3-4 port

3 dl blandsvamp i små bitar

1 dl tärnad purjolök

2 msk smör

3 dl grädde/kokosgrädde

1 dl av min enkla buljong

1-2 msk vitt vin eller citronsaft

½ tsk Tamarisoja (Glutenfri)

Salt och peppar

Bryn svampen några minuter i smöret, så den får lite färg.

Tillsätt purjolöken och låt den steka med på lite svagare värme en stund.

Häll på vin, soja, buljong och kryddor, låt koka in i svampen.

Häll på grädden, koka upp och låt puttra i 15 minuter.

Servera tillsammans med köttfärslimpan och tomatsalladen.

Fler av mina bästa tips på husmanskost hittar du i Stora diabeteskokboken : Recept och råd för stabilt blodsocker och i E-boken Gammaldags husmanskost på nytt sätt.

Små hamburgare med bröd och goda tillbehör

Snabbmatstips

Hamburgare går hem hos de allra flesta och kan passa riktigt bra även för oss som äter glutenfritt och föredrar färre kolhydrater.

Här har jag gjort små bröd bakat på ägg, mandelmjöl och lite kokosmjöl till mina burgare.

Vill du inte ha bröd till så blir det gott att bara svepa in hamburgaren i ett salladsblad istället.

Här finns recept på getostsmöret, turkisk haydari och den sockerfria ketchup som jag serverade till mina burgare.

Här hittar du recept på en riktigt god hamburgerdressing och kålrotspommes.

Vill du veta mer om hur jag tänker kring min livsstil och matfilosofi, läs gärna det här inlägget.

Glutenfritt Hamburgerbröd LCHF/Paleo

Små hamburgerbröd 4 port

2 ägg

½ dl mandelmjöl

2 msk kokosmjöl

2 msk kokosolja

1 msk sesamfrön + lite till garnering

½ msk psylliumhusk

½ tsk bakpulver

ca 1 krm salt

Vispa äggen riktigt tjockt med elvisp.

Blanda de torra ingredienserna och rör ner i äggsmeten tillsammans med kokosoljan.

Blanda om väl men med lätta tag så luftigheten i äggsmeten bevaras, smaka av om smeten är lagom salt.

Klicka ut smeten på bakplåtspapper med hjälp av två skedar.

Blöt handen och forma smeten till runda bullar.

Strö på sesamfrön och grädda på 200º i 10 minuter i mitten av ugnen. Låt svalna på galler.

Hamburgare 4 port

400 g nötfärs, gärna från gräsbetesdjur

2-3 msk smör till stekning

Salt och peppar

Forma färsen till fyra små hamburgare.

Bryn dem på båda sidor i smöret, krydda med salt och peppar.

Låt steka ca 2 minuter på var sida om du vill ha dem mediumstekta.

Samma tid om du istället grillar dina burgare, då blir de förstås ännu godare.

Stäng av plattan och låt dem ligga kvar och dra till sig i pannan en stund om du vill ha dem mer åt det välstekta hållet.

Jag serverade mina hamburgare med en grönsallad och några av tillbehören du hittar i länkarna häruppe.

Tillbehör till mina hamburgare

Fler goda tillbehör hittar du i de här kokböckerna:

Stora diabeteskokboken: Tips och råd för stabilt blodsocker (Skriven med Lars-Erik Litsfeldt)

Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv

Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv som E-bok

Birgitta Höglunds bästa grilltips

Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken (E-bok skriven med L-E Litsfeldt och Patrik Olsson)

Gammaldags husmanskost på nytt sätt (E-bok skriven med Annika Dahlqvist)

Tacogratäng till fredagsmyset

Annorlunda tacogratäng

Idag är det helt säkert tacofredag hos väldigt många, det har blivit fredagsmysets favoriträtt.

Här har jag gjort en variant där alla goda tacosmaker samlats i en gratäng, som i det här fallet även är mjölkfri.

Att göra ett gratängtäcke utan ost och mjölkprodukter är inte så krångligt som man kanske tror.

Det blir väldigt gott att blanda en smakrik majonnäs som gratängtäcke istället, recept på min hemgjorda hittar du i länk längre ner i inlägget.

Tacogratäng LCHF

Köttfärsgratäng 4 port

500 g nötfärs

2 dl tärnad zucchini

1 dl tärnad svamp

1 dl tärnad grön paprika

1 dl tärnad tomat

1 finhackad gul lök

2 finhackade vitlöksklyftor

½ dl kokosolja

ca ½ dl hemgjord tacokrydda

2 msk tomatpuré

1 msk äppelcidervinäger

Salt

2 ägg att blanda i köttfärsröran

Bryn köttfärs, svamp och lök i en stekgryta, låt fräsa tills det fått lite färg.

Tillsätt de hackade grönsakerna och tomatpurén, låt steka med en stund, krydda med salt, tacokrydda och vinäger.

Låt köttfärssåsen koka ihop på svag värme, gärna så länge som en timme så blir den riktigt god.

Ta från värmen och låt svalna medan du rör ihop gratängtäcket.

Blanda ner äggen i den avsvalnade köttfärsröran.

Majonnästäcke

1½ dl av min lättfixade majonnäs

1 dl av min sockerfria chilisås/ketchup

½ dl hackad bladpersilja

1 msk paprikapulver

Chiliflingor efter smak

Salt

Rör samman alla ingredienser, smaka av så majonnäsen får den sälta och styrka du vill ha.

Häll upp köttfärsröran i en gratängform och bred på majonnästäcket.

Gratinera på 175º i 30 minuter. Servera med en grönsallad.

Tycker du om mina recept så hittar du fler glutenfria/mjölkfria men desto mer fyllda av goda smaker i kokböckerna Stora diabeteskokboken – Recept och råd för stabilt blodsocker, Birgitta Höglunds bästa grilltips och Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv.

Föredrar du att läsa dina böcker på dator eller platta så finns här E-böckerna Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken och Gammaldags husmanskost på nytt sätt.

På bilden ser du min äggfria majonnäs och en gjord på ghee från Gröna, sköna tillbehör.

Tacofärs på mitt sätt till fredagsmyset

Fredagsfavorit

Tacofärs i olika varianter är många svenskars favoritmat, särskilt på fredagarna.

Majsskalen, tortillas och nachochips är kanske inte den nyttigaste maten för oss som vill undvika alltför många kolhydrater.

Men med en bra krydda och goda tillbehör så kan det bli riktigt bra mat och med färska morotsskivor istället för chips tycker jag att det blir en betydligt bättre smakupplevelse.

De flesta sorters tacokrydda i butik innehåller Glutamat E621, men det finns några ekologiska som är riktigt goda och utan konstiga tillsatser.

Vill du göra egen så hittar du här mitt recept på hemgjord tacokrydda och glutenfria tacopaj.

Köttfärsen är också viktig för att det ska bli ett gott resultat.

Jag köper helst nymald nötfärs på färskt gräsbeteskött eller färs som är vakuumförpackad i rulle.

Den färsen är lite dyrare men så stor skillnad i smaken mot den färs som är packad i så kallat skyddande atmosfär med lång hållbarhet.

Tacofärs 4-6 port

400 g nötfärs

2-3 msk smör/kokosolja

1 röd paprika

6 torra, soltorkade tomater

1 gul lök

2 dl vatten

1 dl grädde/kokosgrädde

2 msk tomatpuré

2 tsk tacokrydda

1 tsk balsamvinäger

1 krm grovmald svartpeppar

Salt efter smak

Morotsskivor

Riven ost

Koka upp vattnet och häll över de torkade tomaterna, låt dem bli mjuka i en halvtimme.

Ta upp och spara vattnet att blanda i färsen.

Hacka lök och paprika, skär tomaterna i små bitar. Fräs lök, paprika och köttfärs i smör/kokosolja.

Krydda med salt, peppar, tomatpuré och tacokrydda.

Låt fräsa i fem minuter, rör runt i färsen så den blir finfördelad.

Häll på vatten, vinäger och grädde. Koka upp och låt småputtra en halvtimme.

Smaka av om du vill ha mer kryddor.

Vill du inte ha grädde i din tacofärs så kan du utesluta den, blanda ner lite mer vatten eller buljong istället.

Servera färsen med riven ost över och morotsskivor. Persilja ger god smak och färg.

I länkarna här nedanför hittar du några tillbehör som alla passar bra att servera till tacofärsen.

Vild och vacker sommarsallad

Kiwisalsa med limepicklad chili

Lättfixad aioli

Guacamole med mynta

Vill du göra egna glutenfria tortillachips till tacomyset så hittar du här ett fint recept på Paleoskafferiet.

Kokbokstips

Vill du ha fler av mina recept så hittar du mängder med godsaker i kokbokslänkarna nedan.

På min bild nedanför länkarna ser du två sorters grönkålschips från Gröna, sköna tillbehör, med sesamfrön och parmesan och med tacokrydda.

Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv SNART SLUTSÅLD

Stora diabeteskokboken: Tips och råd för stabilt blodsocker (Skriven med L-E Litsfeldt)

Birgitta Höglunds bästa grilltips

Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken (E-bok skriven med L-E Litsfeldt och Patrik Olsson)

Gammaldags husmanskost på nytt sätt (E-bok skriven med Annika Dahlqvist)