Långkokt grytstek i Wonderbag…
Energisnål långkokning
I våras fick jag förfrågan om jag ville testa en långkokare från Wonderbag.
Jag är som de flesta vet väldigt restriktiv med vad jag gör reklam för här på bloggen, det ska verkligen vara en produkt inom området mat som jag tycker riktigt mycket om.
Wonderbag uppfyller alla kriterier där, den är ett exempel på en både smart och energisnål matlagningsmetod.
Vi översvämmas ju ofta av olika köksprylar som mest står och samlar damm i ett köksskåp efter ett tag.
Den här ”långkokningstermosen” kan jag ha riktigt bra nytta av i min stuga, där jag inte har nån el, all matlagning sker på vedspis eller på min enda modernitet, gasolspisen.
Så när jag var där förra veckan fick den åka med för att tjänstgöra vid en första test.
Wonderbag är framtagen av Sarah Collins i Syd-Afrika, just för att kunna tjänstgöra som ett energisnålt tillagningssätt för befolkningen på landsbygden som ofta inte har så bra tillgång till el eller annan uppvärmningskälla.
För varje Wonderbag som säljs, skänks en till fattiga familjer som på det sättet sparar in mycket bränsle.
Jag blev glatt överraskad att den höll vad den lovade, maten blir verkligen välkokt och hålls varm i den sovsäcksliknande konstruktionen.
Det är ju lite likt hur vi lagade mat på stenåldern när grytan lagades till en stund över öppen eld, för att när elden falnat grävas ner tillsammans med upphettade stenar, där den sen fick koka färdigt under många timmar.
Jag har skrivit mer om olika typer av långkokning på LCHF och Paleo-vis i min senaste kokbok, men tyvärr är den just nu slutsåld på svenska.
Här kan du köpa den engelska utgåvan LCHF and Paleo Slow Cooking på Amazon, Bokus och Adlibris, den finns även som E-bok.
Mätmetoder och temperaturer är skrivna för både amerikanska och europeiska mått i mina kokböcker, så de är väldigt enkla att använda runt hela världen, för den som förstår engelska.
Mitt första försöksrecept i Wonderbag blev en grytstek på killing, ekologiskt uppfödd på Kålbergets gård i Offerdal. Steken köpte jag på Glada Lådan i Östersund.
Efter en förberedande kokning i 20 minuter så knöt jag in hela kastrullen i kokpåsen, lät den stå där i lugn och ro och koka vidare i 5 timmar.
När jag öppnade upp så var temperaturen på köttet +61ºC och buljongen höll +56. Alltså riktigt bra ättemperatur, jag var förvånad att den höll värmen så bra.
Köttet var mycket smakrikt och mört, lite mustigare i smaken än en lammstek.
Jag kommer med all säkerhet att laga fler rätter i kokpåsen Wonderbag, om du är intresserad att köpa en så kan de beställas här för 599 kr.
Grytstekt killing…
Grytstek i Wonderbag 5-6 port
ca 1 kg stek med ben
(Jag hade killing men kalv, vilt eller lamm går förstås också fint)
Marinad:
2 dl rödvin
1 msk viltkrydda eller annan kryddblandning
(Se bild nedan vilka kryddor som ingick i min som jag köpte på Vikingamarknaden på Åland)
2 tsk salt
Till grytstekning:
5 färska lökar
2 stora morötter
50 g smör till stekning
2 dl marinad
2 dl vatten
2 tsk buljongpulver, jag använde ekologiska Bella Buljong
Krydda steken runtom med salt och valfri kryddblandning. Har du ingen sån så går det bra med bara salt och peppar.
Kryddblandning från Vikingamarknaden på Åland…
Lägg i en plastpåse, häll över rödvinet och knyt igen. Förvara i en bunke i kylen i 1-2 dygn, vänd påsen några gånger under tiden.
Ta upp steken och låt den rinna av, spar marinaden till grytan.
Bryn köttet väl runtom i en stekgryta. Jag saltade på lite extra här, jag tycker om rätt salt mat.
Skär under tiden lökarna i fyra delar och morötterna i grova bitar, låt sen grönsakerna bryna med i grytan en stund.
Häll över marinad, buljong och vatten, låt koka upp. Koka med lock i 20 minuter. Smaka av om sältan är lagom.
Ställ ett underlägg i botten på Wonderbag och placera grytan väl täckt med locket på det. Lägg på tyglocket och förslut bagen väl.
Steken fick sen stå ifred och långkoka i 5 timmar. Jag behövde inte värma på den alls utan skar upp köttet direkt.
Jag serverade steken i skivor med den mjukkokta löken, morötterna och en skopa av den goda skyn över.
Några rejäla klickar örtsmör smakade gott till och fick upp fetthalten i rätten.
Du kan också reducera skyn och koka en god gräddsås av den.
Vill du koka din stek på vanligt vis, så fortsätt att låta den småputtra på spisen på låg värme i ca 3 timmar.
I ugnen tar den ca 6-7 timmar på 100 grader och i en elektrisk långkokare ca 8 timmar på låg effekt.
Wonderbag och Le Creuset, en bra kombination…