Pizzagratäng till fredagsmyset

Grönsakspizza

Hör du också till dem som vill ha fler tips på hur du får in mer grönsaker i din mat?

Idag bjuder jag på en riktigt smakrik variant av pizzagratäng, på en botten av tunt skivad kålrabbi.

Aubergine eller zucchini fungerar också bra som botten, salta den då först och låt vila en stund och torka av vätskan som kommer ut innan du steker skivorna.

Här har jag gjort en krämig svampstuvning fylld av pizzasmaker och lagt på botten, gratängen är god att äta som den är eller som tillbehör till kallskuret eller grillat.

Vill du hellre göra en mer vanlig pizza till fredagsmyset som går hem hos både stora och små, så testa gärna min populära halloumipizza.

Kålrabbi blev botten i min Vegetariska LCHF-Pizza

Pizzagratäng 2 port

12 tunna skivor kålrabbi

6 skivor zucchini

2 dl skivad svamp

2 dl grädde/kokosgrädde

1 stor grön paprika

1 schalottenlök

2 vitlöksklyftor

Smör till stekning

1 tsk torkad oregano

Salt och svartpeppar

Att strö över:

2 dl riven ost

1 msk färsk oregano

Stek kålrabbin i smör och lägg ut i en rundel i två små ugnsformar.

Skär zucchinin i bitar, strimla lök, vitlök och paprika.

Stek svampen och grönsakerna i smör, häll på grädde, krydda och låt puttra till en stuvning.

Häll svampstuvningen ovanpå kålrabbin, jag lade på några marinerade champinjoner och ugnstorkade cocktailtomater.

Har du inga färdiga marinerade grönsaker så går det förstås bra även med färska champinjoner och tomater.

Toppa med riven ost och färsk eller torkad oregano, grädda på 200° i 20 minuter.

Vego-pizza

Vill du ha fler tips på glutenfria, vegetariska recept så hittar du gott om det i min E-kokbok Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv.

Föredrar du att läsa vanliga kokböcker istället för digitala så finns här min senaste bok Stora kokboken : Recept och råd för stabilt blodsocker.

Den är skriven tillsammans med Lars-Erik Litsfeldt, han ligger bakom ett tiotal populära böcker om diabetes.

Halloumipizza från Stora diabeteskokboken
Apelsinmarinerade skogschampinjoner från Gröna, sköna tillbehör

Korv Stroganoff på mitt sätt

Mångas korvfavorit

Nu är vardagen här igen efter alla julhelger, så nu kommer jag då och då att bjuda på mina bästa recept på husmanskost.

Korv Stroganoff har alltid tillhört mina favoriter bland korvrätterna.

Det finns många bra falukorvssorter att köpa idag som har hög kötthalt, ofta hos mindre, lokala charkuterier.

För en ännu bättre korvgryta, så kan du passa på att göra en laddning av min sockerfria chilisås till smaksättningen.

Korv Stroganoff 4-5 port

500 g falukorv

3 dl grädde

2 dl crème fraiche

2 gula lökar

1 dl av min enkla buljong eller 1 dl vatten+1 tsk eko buljongpulver

1 dl rödvin (eller 1-2 msk rödvinsvinäger+vatten)

3 msk tomatpuré

2 msk chilisås

1 msk osötad senap

2 tsk paprikapulver

1 tsk Worcestershiresauce eller tamarisoja

Salt och peppar

50 g smör till stekning

Skär falukorven i strimlor och lökarna i klyftor. Bryn smöret i en gryta, häll i korven och bryn runt om en stund.

Tillsätt löken och låt fräsa med utan att ta färg. Strö över paprikapulvret, så det får bryna med, då utvecklas mer smak.

Detsamma med tomatpurén, som du tar i härnäst, den blir mildare i smaken om den får bryna en stund.

Nu häller du över rödvin, buljong, worcester, senap och chilisås och låter koka in ett tag.

Häll så i grädden och koka en stund till. Sänk värmen, tillsätt crème fraichen och låt småputtra en halv timme.

Smaka av och krydda med salt och peppar.

Jag serverar ofta kokt blomkål eller broccoli till, det här blomkålsriset passar också riktigt bra.

Fler recept på min typ av lättlagad husmanskost hittar du i böckerna Stora diabeteskokboken- Recept och råd för stabilt blodsocker och i E-boken Gammaldags husmanskost på nytt sätt.

Stora diabeteskokboken är skriven med Lars-Erik Litsfeldt, han är upphovsman till många populära LCHF-böcker.

Gammaldags husmanskost skrev jag tillsammans med Dr Annika Dahlqvist, LCHF-rörelsens grundare.

Falukorv med syrlig rödkål från Stora diabeteskokboken Foto Mikael Eriksson

Fläsklägg och rotmos
Kyckling i currysås från Gammaldags husmanskost

Tips på varmrätter till Nyårsafton – Kött, fisk och vegetariskt med goda tillbehör

Festlig nyårsmat

Nyårsafton närmar sig med stormsteg, en kväll när de flesta vill laga lite extra gott till middag.

Oxfilé och torskrygg kommer att hamna på mångas bord, så idag bjuder jag på två av mina egna favoritrecept att tillaga dem.

Ett av de mest besökta inläggen härinne sen jag startade bloggen 2009 är en liten snabbkurs i hur man bäst steker en tournedos, något jag fick stor erfarenhet under mina 18 år som restaurangkock.

Jag är också mycket förtjust i vegetarisk mat, mitt bidrag från det gröna köket för att förgylla din nyårsmåltid blir fyllda auberginebiffar.

Dem hade jag på menyn på en av de restauranger där jag jobbade under 90-talet, de blev väldigt populära.

Några av mina enkla förrättstips hittar du här i gårdagens inlägg och desserterna kommer i ett inlägg i morgon bitti.

Tournedos med basilikasmör och champinjoner 2 port

2 x 150 g oxfilé av mittbiten

2 msk smör

Salt och peppar

3 champinjoner i skivor

Stavar av zucchini

Basilikasmör

50 g rumsvarmt smör

2 msk hackad bladpersilja

1 msk hackad basilika

1 tsk balsamvinäger

Salt och chiliflingor

1 röd spetspaprika

Rör smöret smidigt med örter, vinäger och kryddor. Skär av bladfästet på paprika, ta bort kärnorna längs insidan.

Fyll smöret i en spritspåse och spritsa paprikan full. Lägg i kylen så det stelnar ordentligt, skär i skivor innan serveringen.

Stek köttet enligt anvisningarna här nedan, bryn svamp och zucchini till. Servera med några skivor basilikasmör.

Så här steker du en perfekt tournedos

Bryn smör ordentligt och lägg i rumstempererade 5 cm tjocka skivor oxfilé.

Steker du för fler personer, så lägg inte för många bitar i samma panna. Då kallnar den och köttet blir mer kokt än stekt.

Krydda med havssalt och nymald vitpeppar, stek 2 minuter innan du vänder. Köttet ska ha en fin stekyta.

Stek 2 minuter på andra sidan och krydda väl. Sänk värmen till medelvärme och efterstek i ett par minuter på var sida.

Om du vill ha köttet lättstekt så dra nu pannan från värmen och låt innertemperaturen höjas sakta 5 minuter till. Vänd efter halva tiden.

Mediumstekt kött får ligga kvar några minuter till på medelvärme, vänd en gång. Ställ sen pannan bredvid plattan för jämn värmefördelning.

Tryck med fingret på köttet och kläm lite på sidorna, för att känna hur mycket stekt det är.

Riktigt mjuk fjädring, då är det lättstekt. Har det en lätt fjädrande känsla, då är det medium.

Föredrar du välstekt kött, låt pannan stå kvar på plattan på låg värme ytterligare några minuter, vänd ett par gånger till. Köttet känns stumt när det det inte längre är rosa inuti.

För att lyckas med grillning av kött gör du på samma sätt. Hög värme från början och så får det ligga och vila där det är svalare en stund, så värmen fördelas sakta inåt.

På bilden här nedan ser du två andra varianter av kryddsmör i paprika från min kokbok Birgitta Höglunds bästa grilltips.

Kryddsmör i paprika
Foto Mikael Eriksson

Den godaste smörsåsen

Choronsås, närmare bestämt bearnaisesås blandat med tomat, smakar underbart till både kött och fisk.

Under min tid som restaurangkock hade jag ofta den här såsen på menyn, så det har blivit rätt många liter jag vispat ihop.

Choronsås ca 4 port

3 äggulor

300 g smör

1½ msk reduktion, se recept nedan

1 msk hackad persilja

1 tsk torkad dragon

2 msk tomatpuré

Pressad citron

Salt och peppar

Lite cayennepeppar

Några droppar Worcestershiresauce

Reduktion till bearnaise (räcker till flera såser)

2 dl vitvinsvinäger

2 dl vatten

2 finhackade schalottenlökar

Ett knippe persiljestjälkar

10 hela vitpepparkorn

Blanda allt till reduktionen i en kastrull. Koka upp och låt koka tills hälften återstår.

Låt svalna i kastrullen och sila sen reduktionen genom en tesil och häll upp på flaska.

Smält smöret under tiden i en kastrull, låt det inte bli för varmt.

Ställ åt sidan på spisen att svalna en liten stund.

Så här gör du choronsåsen:

Värm upp en kastrull med vatten tills det sjuder, inte kokande för då blir det för varmt för äggsmeten.

Blanda äggulor och reduktion i en rostfri bunke. Skumma av saltet som lagt sig som en hinna över smöret.

Häll gärna över det klarade smöret i ett litermått, så går det lättare att vispa och hälla samtidigt.

Jag tar med lite av den vita bottensatsen, det ger god sälta och smörsmak åt såsen.

Sätt bunken med äggen över vattenbadet och vispa tills den är tjock som en vaniljsås.

Se till så att vispen kommer åt hela botten när du vispar, så det inte stelnar.

När smeten är riktigt tjock, ställ bunken på en disktrasa som du kramat ur i varmt vatten, då står bunken stadigt och det blir lättare att vispa.

Häll nu ner smöret i en fin stråle, samtidigt som du vispar ordentligt.

När allt smöret är i, rör då ner tomatpuré, de hackade örterna och kryddorna.

Smaka av med lite pressad citron, känn efter så det blir en bra balans mellan syra och sälta.

Häll upp såsen i en skål och håll varm vid spisen.

Vill du förbereda choronsåsen i god tid så blir den också bra att använda som kryddsmör när den kallnat.

Fiskfavorit

Torsk med skirat smör och pepparrot har alltid varit en av mina personliga favoriträtter.

När jag jobbade på Seglarrestaurangen på Sandhamn i början på 90-talet blev det ofta min lunch, intagen på stående fot ur en liten potatiskarott av silver.

Njutbar mat som gav gott om energi till det tuffa köksjobbet.

När jag blev tillfrågad av författaren Lars-Erik Litsfeldt om vi skulle skriva en bok om mat som är bra för diabetiker (och alla andra), ja då ville jag förstås ha med så många som möjligt av mina egna favoritrecept.

Vill du veta mer om min och Lars-Eriks mycket populära kokbok så kan du ta en titt i den här länken till Stora diabeteskokboken : recept och råd för stabilt blodsocker.


Foto Mikael Eriksson

Stekt torskrygg med brynt pepparrotssmör och broccolimos 2 port

2 bitar torskrygg à ca 200 g

Saft från 1 citron

Salt och peppar

2 msk smör till stekning

Broccolimos:

1 liter broccolibuketter

2 dl grädde

1 dl riven parmesan

Salt och peppar

Brynt pepparrotssmör:

150 g smör

2-3 msk riven pepparrot

Lite salt

Lägg smöret i en kastrull, låt det brynas försiktigt men passa så det inte blir bränt.

Det ska bli en gyllenbrun färg i botten och dofta knäck.

Dra kastrullen från plattan och rör ner den rivna pepparroten, smaka av med lite salt.

Håll varmt på sidan av spisen medan du lagar till fisk och mos.

Skölj fisken och torka med hushållspapper.

Lägg på en tallrik och pressa citron över, krydda runtom med salt och peppar.

Låt ligga en stund så drar fisken åt sig smakerna.

Koka upp 1 liter vatten med 1 msk salt, häll i broccolin och koka den mjuk i ca 5 minuter.

Häll broccolin i ett durkslag och låt vattnet rinna av väl.

Bryn smöret i en stekpanna och stek fisken i 2 minuter på hög värme, vänd och bryn andra sidan i ½ minut.

Dra pannan från värmen och låt eftersteka ett par minuter.

Medan fisken står och värmeutjämnas så häller du tillbaka broccolin i kastrullen och tillsätter grädden.

Koka upp och mosa med potatisstöt.

Rör ner parmesanen och krydda lätt med salt och peppar, smaka av så det blir lagom sälta.

Servera torsken med moset och skeda det brynta smöret över.

Vill du ha lite färg på tallriken så garnera med lite tärnad, röd paprika runtom.

Istället för grädde och parmesan i moset så kan du mosa det tillsammans med det brynta smöret.

Tillsätt gärna en näve kräftstjärtar, det är riktigt läckert ihop med det lena moset.

Variera gärna broccolin med blomkål, det blir minst lika gott.

Här följer mitt vegetariska alternativ, mandelpanerade auberginebiffar med ädelost, broccolimoset passar riktigt bra även till dem.

Mandelpanerad aubergine 2 port

8 skivor aubergine

4 skivor ädelost

1 ägg

1 dl flagad mandel

8 champinjoner

8 cocktailtomater

2 tsk vitvinsvinäger

50 g smör

2 msk hackad persilja och basilika

Salt och peppar

Skär auberginen i centimetertjocka skivor, salta på båda sidor och låt stå en stund.

Det här gör att auberginen blir mörare vid stekningen.

Skär champinjoner och tomater i fyra delar.

Vispa upp ägget i en skål, strö ut ett lager mandel på ett fat.

Skölj av saltet från auberginen och krama ur vätskan, torka av med hushållspapper.

Lägg en skiva ädelost på hälften av skivorna, lägg de andra över och tryck till ordentligt.

Doppa skivorna först i det uppvispade ägget. Håll upp och låt rinna av, doppa sen i mandelflagorna.

Tryck skivorna ner i mandeln, så det fastnar riktigt mycket.

Bryn hälften av smöret lätt i en stekpanna. Stek biffarna några minuter på svag värme, försiktigt för mandeln bränns lätt.

Stek under tiden champinjonerna gyllenbruna i resten av smöret i en annan panna.

Tillsätt tomaterna, låt fräsa med en minut. Salta, peppra och häll över vinägern. Låt puttra en liten stund.

Servera auberginebiffarna på en bädd av champinjoner, strö över de hackade örterna.

Tycker du som jag om gröna rätter så hittar du många av mina favoritrecept i kokboken Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv.

Den inbundna boken är helt slutsåld från förlaget och kommer inte att ryckas upp på nytt.

Men i den här länken hittar du den som E-bok att ladda ned för bara 99 kr.

Gott nytt år och skål i ett glas havtornskombucha, ett av recepten som finns med i E-boken.

Bilden tog jag en härlig sommarmorgon vid Kallsjön i Jämtland, det är Åreskutan som speglar sig i sjön.

Julköttbullar på mitt sätt

Foto Veronica Kindblad

Medelhavsbullar

I år är det kanske dags att prova en lite annorlunda köttbulle till julbordet?

De här köttbullarna har en annan smaksättning än våra traditionella, här har jag istället hämtat inspiration från Medelhavsköken och drygat ut färsen med kikärtor.

Att blanda färs med baljväxter har blivit väldigt populärt senaste tiden.

Köttbullarna blir inte bara billigare, kikärtorna märks inte i smaken men de ger en väldigt fin konsistens till bullarna.

Jag har hört av många följare att de här köttbullarna är ett väldigt bra sätt att få in mer baljväxter i maten, även för de allra kräsnaste små och stora i familjen.

De fungerar fint att frysa in, antingen ostekta eller stekta, bara att värma till julbordet.

Köttbullar med kikärtor, rosépeppar och örter 4 port

500 g köttfärs, gärna av vilt, kyckling eller kalkon

2 dl kokta kikärtor

1 ägg

1 dl hackad färsk persilja

2 finhackade vitlöksklyftor

2 msk oregano

2 msk krossad rosépeppar

Rivet skal och saft av 1 ekologisk citron

Salt och svartpeppar

Smör/kokosolja till stekning

Mixa kikärterna fint och blanda med ägg, citron, vitlök, örter och kryddor i en bunke.

Smula ner färsen i bunken, blanda hastigt ihop alltsammans till en smidig köttbullssmet.

Stek en liten klick färs och smaka av om det behövs mer kryddor.

Låt smeten svälla en halvtimme i kylen, då håller köttbullarna ihop bättre under stekningen.

Rulla små, fina köttbullar, doppa händerna i kallt vatten emellan, så går det lätt att rulla jämna bullar.

Lägg dem på en skärbräda eller bricka som fuktats med vatten.

Stek köttbullarna i omgångar i riktigt varm stekpanna i smör/kokosolja, inte för många i pannan i varje stekning.

Skaka stekpannan efter att de fått lite färg på undersidan, då steks de jämnt runtom och behåller formen.

Stektiden är cirka 6-8 minuter innan bullarna är klara.

Låt dem kallna och kyl, lösfrys dem sen så är det lätt att ta fram så många du vill ha när det är dags för middag.

Julbokstips

Det här receptet skapade jag till Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken som jag skrev redan 2018 tillsammans med Lars-Erik Litsfeldt och Patrik Olsson på Smarta Diabetiker.

Den inbundna kokboken är helt slutsåld från förlaget men den finns att ladda ned som E-bok för bara 99 kr i länken ovan.

För mer tips på både annorlunda och traditionella rätter till julbordet så hittar du många såna recept i Stora diabeteskokboken (Inbunden) och i Gammaldags husmanskost (E-bok).

Oxsvans Stifado kryddad med julsmaker från Gammaldags husmanskost

Foto Mikael Eriksson
Marinad med kaffe och kanel till sidfläsk
Foto Mikael Eriksson

Smakrik fläsksida

Idag bjuder jag på ett recept från min grillkokbok, passar på att göra lite extra reklam för den nu inför julen.

Många grillar även på vintern, det här är ett recept som passar just för såna tillfällen.

Det färska sidfläsket är marinerat med lite annorlunda smaker, kaffe och kanel, det ger en mycket mustig smak till köttet.

Det är väldigt gott att grilla helt på skogsutflykter som jag gjort på bilden nedan, men går förstås fint att steka hemma i ugnen eller i stekpannan också.

Här i ett inlägg med 7 kötträtter till julbordet får du anvisningar hur du ugnssteker fläsket på bästa sätt.

Om du skivar fläsket så går det snabbare att marinera, då räcker ett par timmar.

Torka av det innan du grillar eller steker skivorna i pannan eller i en ugnsform, det kan bli ett nytt och gott inslag på julbordet.


Grillat, kaffemarinerat sidfläsk

700 gr färskt sidfläsk i bit med svål

1 dl starkt kaffe

2 msk glutenfri tamarisoja

2 msk kallpressad rapsolja

2 tsk kanel

½ tsk vitpeppar


Rör samman marinaden i en bunke. Skär täta snitt genom svålen med en vass kniv. Lägg fläsket i en plastpåse och häll över marinaden.

Förslut påsen och massera runt fläsket så marinaden kommer åt överallt och tränger ner i den snittade svålen.

Lägg på en tallrik i kylen och låt marinera 24 timmar, gärna längre om du har tid.

Ta upp biten, torka av marinaden och skär i ca 2 cm tjocka skivor. Grilla över het glöd i 2-3 minuter på varje sida, så fläsket får fin färg.

Vill du grilla sidfläsket helt, så gör det då över indirekt glöd eller på låg värme på gasolgrillen.

Fös ihop glöden mot sidorna på grillen och gör en kolfri yta under köttet.

Vänd flera gånger under grillningen så det inte bränns. Grilltiden är 30-40 minuter, beroende på hur tjockt sidfläsket är.

Använd gärna en stektermometer som sticks in i mitten av köttbiten. När termometern står på 65º så lägg sidfläsket att vila på sidan om grillen i 10 minuter, täckt med folie.

Den här ädelostsåsen passar bra till och här hittar du en rotfruktskaka och ratatouille som blir fina tillbehör.

Här kan du läsa om Birgitta Höglunds bästa grilltips på Bokus, här hittar du den på Adlibris.

Så här skriver en som köpt kokboken på Bokus i sitt omdöme:

”Grillar gärna och njuter av hälsosam mat. Boken lockar till att testa sånt man inte tänkt på att grilla.

Känns även som en fin present att skicka istället för blommor/choklad. Jag har, liksom författaren, ätit mig till bättre hälsa.

Boken ger många fina recept om man vill njuta både av det goda och nyttiga. Alla vackra foton i boken blir en ytterligare bonus.”

Kryddsmör i paprika Foto Mikael Eriksson
Lättlagad gratäng med morötter, svamp och keso

Vegetarisk julmat

Dagens mattips är en variant av min mammas morotslåda som vi åt på jularna när jag var liten.

Mamma kom från Pargas i Finland, där är det tradition med olika rotsakslådor till julmaten, den med morötter har alltid varit min favorit.

Jag brukade göra hennes morotslåda med ris till julborden på restaurangerna där jag jobbade, tyckte att det var lite för lite vegetariska inslag i våra svenska julmatstradition.

Du hittar min lågkolhydratvariant av den lådan i E-boken Gammaldags husmanskost på nytt sätt.

Morotslåda ur LCHF för seniorer Foto Mikael Eriksson
Finsk morotslåda LCHF
Foto Mikael Eriksson

Jag använder ofta morötter i min matlagning vilket du kan märka både här på bloggen och i alla mina åtta kokböcker.

Dagens recept har jag kallat gratäng eftersom den är rätt långt ifrån originallådan.

Hoppas du kommer att tycka om den, det är både nyttig och rätt billig mat.

Morotsgratäng 4 port

2 stora morötter (ca 300-350g)

2 dl hackad, brynt blandsvamp

2 ägg

1 dl keso

1 dl grädde

½ dl hackade nötter eller pumpafrön

1 krm riven muskot

Salt och peppar

Skala och skär morötterna i bitar och koka mjuka i lite lättsaltat vatten.

Pressa i purépress och blanda med svamp, nötter, keso, ägg och grädde.

Rör om ordentligt så det blir en slät smet, smaksätt med muskot, salt och peppar.

Häll upp smeten i en smord ugnsform och grädda på 175° i 40 minuter.

Servera den som på bilden högst upp med skirat eller brynt smör, som tillbehör till varmrätten eller till köttbullar, prinskorv och julskinka på julbordet.

I länkarna nedan kan du läsa mer om mina kokböcker, du kanske börjat fundera på vad du ska önska dig i julklapp eller ge bort till någon du tycker om.

Den turkiska morotsröran nedanför länkarna passar också väldigt bra till julmaten, den vegetariska chilin med morötter är riktigt god vardagsmat.

Stora diabeteskokboken : Recept och råd för stabilt blodsocker (Skriven med L-E Litsfeldt)

Birgitta Höglunds bästa grilltips

Gröna sköna tillbehör för ett friskare liv (Inbunden)

Gröna, sköna tillbehör (E-bok)

Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken (E-bok skriven med L-E Litsfeldt och Patrik Olsson)

Gammaldags husmanskost på nytt sätt (E-bok skriven med Annika Dahlqvist)

Turkisk morotsröra från min grillkokbok
Foto Mikael Eriksson
Chili sin carne från bönkokboken
Foto Veronica Kindblad
Grekiska köttbullar på mitt sätt

Måndagsmiddagstips

Du som följt mig under de senaste 15 åren vet vid det här laget att jag är väldigt förtjust i Medelhavsköket.

Mitt reseintresse har varit stort ända sen jag var liten och jag har alltid köpt med mig matsouvenirer hem.

Så efter resorna är skafferiet välfyllt av örter, soltorkade tomater, konserver och havssalt från olika länder.

Idag får du ett recept inspirerat av det grekiska köket, där används mycket örter i maten, något som inte bara är gott utan också väldigt bra för hälsan.

Jag använder soltorkade tomater i köttbullarna och föredrar färska i gräddsåsen, de ger så goda smaker.

Köttbullar med tomatsås 4 port

600 g färs av nöt eller lamm

2 ägg

6 soltorkade tomater

1 dl grekisk yoghurt, majonnäs eller kokosgrädde

1 gul lök

2 rivna vitlöksklyftor

1-2 msk torkad oregano

1-2 msk torkad mynta

1 msk psylliumhusk

1 msk äppelcidervinäger

1 msk olivolja

Salt

Chiliflingor

Blötlägg de soltorkade tomaterna i kokande vatten en stund.

Skär dem i små tärningar och hacka löken fint.

Blanda färsen med ägg, husk, yoghurt, olja, vinäger och kryddor.

Blanda sist ner tomater och lök, ställ i kylen att svälla en halvtimme.

Rulla köttbullar och stek gyllenbruna i smör i omgångar.

Gräddig tomatsås 4 port

4 färska tomater

2 schalottenlökar

50 g smör

3 dl grädde eller kokosgrädde

½ dl hackad, färsk timjan

2 msk äppelcidervinäger

Salt

Chiliflingor

Hacka löken fint och skär tomaterna i små bitar.

Bryn smöret lätt, fräs löken så den blir genomskinlig.

Häll ner tomaterna och låt fräsa med en stund.

Krydda och häll på vinäger, låt den koka in i tomaterna. Slå på grädden och låt puttra 10 minuter.

Rör mot slutet ner finhackad timjan.

Servera köttbullarna med såsen och en sallad, kokt blomkål eller smörstekt vitkål är också gott till.

Julklappstips i god tid

Om du uppskattar mina recept så hittar du i länkarna nedan mina kokböcker på Bokus, de passar fint som en julklapp med omtanke.

Kokböckerna och E-böckerna finns även på de övriga nätbokhandlarna, du kan be din lokala bokhandlare att beställa hem de inbundna.

Stora diabeteskokboken : Recept och råd för stabilt blodsocker (Skriven med L-E Litsfeldt)

Birgitta Höglunds bästa grilltips

Gröna sköna tillbehör för ett friskare liv (Inbunden)

Gröna, sköna tillbehör (E-bok)

Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken (E-bok skriven med L-E Litsfeldt och Patrik Olsson)

Gammaldags husmanskost på nytt sätt (E-bok skriven med Annika Dahlqvist)

Grekiska tomatbiffar från Gröna, sköna tillbehör
Söndagsmiddag – Lax med gräddig dillsås

Söndagsmiddagstips

Idag bjuder jag på ett riktigt gott laxrecept att njuta av så här på en kulen novembersöndag.

Ja, det är ju förstås såsen och inte laxen som har huvudrollen, den krämiga såsen smaksatt med färsk dill.

Såser har alltid varit min paradgren ända sen tiden på 80-90-talen då jag jobbade som kock i många restaurangkök.

En fisk- eller kötträtt likaväl som en vegetarisk rätt blir alltid så mycket festligare om man serverar den med en god sås eller kryddsmör till.

Du hittar mängder med olika såser, röror och kryddsmör i mitt bloggarkiv och i alla mina kokböcker, länkar till dem får du efter receptet.

Lax med dillgräddsås

Festlax med dillgräddsås 2 port

2 bitar lax (helst viltfångad) à 150-200 g

2 msk smör

2 dl grädde eller kokosgrädde

1 dl majonnäs

1 dl finhackad dill

1 tsk pressad citron

Salt och peppar

Börja med såsen, låt grädden koka ihop på medelhög värme, tills ungefär hälften återstår.

Krydda såsen med citron, salt och peppar.

Stek under tiden laxen i smöret, salta och peppra.

Ett par minuter på var sida räcker, då blir den inte torr.

Dra från värmen och låt eftersteka några minuter i pannan.

Stek några skivor zucchini i smör, krydda även dem med salt och peppar.

Dra såskastrullen från värmen och rör ner majonnäs och dill, smaka av om det behövs mer kryddor eller citron.

Lägg upp laxen på en bädd av dillsåsen med zucchiniskivorna bredvid.

Jag serverade en sallad med rucola, grön paprika, granatäppelkärnor och dill, med pressad citron och kallpressad olivolja ringlad över.

I länkarna till Bokus här nere kan du läsa mer om innehållet i mina olika kokböcker.

Jag blir riktigt tacksam och glad om du stöttar mitt skrivande genom att köpa någon eller några av dem.

Antingen till dig själv eller som julklapp eller gåbortspresent till alla glöggmingel och julfester som väntar runt hörnet.

Stora diabeteskokboken : Recept och råd för stabilt blodsocker (Skriven med L-E Litsfeldt)

Birgitta Höglunds bästa grilltips

Gröna sköna tillbehör för ett friskare liv (Inbunden)

Gröna, sköna tillbehör (E-bok)

Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken (E-bok skriven med L-E Litsfeldt och Patrik Olsson)

Gammaldags husmanskost på nytt sätt (E-bok skriven med Annika Dahlqvist)

Tacokryddad kycklingpaj
Tacokryddad kycklingpaj i kikärtsskal Foto Veronica Kindblad

Paj till fredagsmyset

Fredagstipset jag bjuder på idag är en tacopaj med kyckling, den har ett pajskal gjort på kikärtor som blir riktigt frasigt och gott.

Här har jag använt rester från ett kycklingbuljongkok till fyllningen, det går förstås lika bra med grillad eller ugnsstekt kyckling.

Du kan variera pajen genom att fylla den med till exempel köttfärs, varmrökt lax eller stekt svamp och grönsaker.

För en mjölkfri paj, byt ut smöret mot kokosolja och ost/smetana i äggstanningen mot 2 dl majonnäs och 2 extra ägg.

I receptlänkarna bland ingredienserna hittar du en tacokryddad köttfärspaj och en grönkålspaj med ugnstorkade cocktailtomater.

Tacokryddad kycklingpaj i kikärtsskal 4 port

Pajdeg:

3 dl kokta kikärtor

½ dl mandelmjöl

3 msk smält smör

Ca 1 tsk salt

Mixa alla ingredienser till degen i matberedare.

Knåda ihop till en platt kaka, svep in i plastfilm och låt vila i kylen en timme.

Ta fram och kavla ut degen mellan plastfolie, lägg den i en smord pajform med löstagbar kant.

Du kan också trycka ut degen i formen, det går enklast om du lägger plastfolie över.

Förgrädda pajskalet i mitten av ugnen på 175˚ i 15 minuter.

Fyllning:

4 dl strimlat kycklingkött från buljongkoket eller från en grillad kyckling

2 dl strimlad paprika

2 dl strimlad purjolök

1-2 msk av min hemgjorda tacokrydda

25 g smör

Äggstanning:

5 ägg

2 dl riven, lagrad ost

2 dl smulad fetaost

2 dl smetana eller crème fraiche

2 tsk tacokrydda

Salt

Till garneringen:

Ugnstorkade cocktailtomater

Vispa ihop äggen med smetana och smulad fetaost.

Smaka av med lite salt och tacokrydda, tänk på att fetaosten är rejält salt.

Fräs kycklingbitar, paprika och purjo några minuter med tacokrydda och salt.

Låt svalna en stund och sprid ut jämnt över det förgräddade pajskalet. Häll äggstanningen över.

För en ännu mer mättande paj kan du strö över lite kikärtor eller bönor innan du häller på äggstanningen.

Garnera pajen med cocktailtomater och grädda i mitten av ugnen i 30-40 min på 175°.

Låt svalna en stund i formen innan pajen skärs upp i bitar.

Ska pajen serveras till många, kyl då ner den först innan den skärs upp, då blir bitarna jämna och fina.

Pajen går också bra att frysa, för att tas fram för långsam upptining i kylskåp.

Värm bitarna på en plåt på 150° i ca en halvtimme.

Receptet kommer från Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken, som jag skrev tillsammans med LCHF-författaren Lars-Erik Litsfeldt och Patrik Olsson på Smarta diabetiker.

Den inbundna kokboken är slutsåld men här finns den att ladda ned som E-bok.

Fler av mina bästa recept och tips med bönor och andra baljväxter hittar du i Stora diabeteskokboken : Recept och råd för stabilt blodsocker och i Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv.

Ett gott tillbehör till pajen är den här färgstarka rödbetstzatzikin, den kommer från Gröna, sköna tillbehör.

För dig som föredrar digitala kokböcker så hittar du den E-boken i den här länken.

Min bästa laxpudding med fetaost och morot

Populär pudding

Dagens lättlagade mattips är en riktigt smak- och näringsrik fiskpudding som ger gott om energi.

Det här receptet har blivit väldigt populärt bland mina följare, så nu när så många fler börjat upptäcka min blogg är det dags att det får visa upp sig igen.

Laxpudding görs traditionellt med kokt ris, den här varianten med riven fetaost och morot blir ännu godare än originalet tycker jag.

Vill du hellre göra en laxpudding med blomkål så hittar du det här.

Laxpudding med fetaost

Laxpudding med skirat smör 2 port

100 gram varmrökt lax eller annan rökt fisk

2 ägg

2 dl grädde

50 g fetaost

1 riven, stor morot

1 gul lök

½ dl finhackad dill

Salt och peppar

50 g smör till serveringen

Riv fetaosten grovt. Vispa ihop ägg och grädde.

Hacka löken fint och rör ner den i äggsmeten, tillsammans med fetaost, morot och dill.

Dela laxen i mindre bitar och vänd försiktigt ner i smeten.

Smaka av försiktigt med kryddor, laxen och osten är båda salta. Häll upp i en smord ugnsform.

Grädda på 175° i ca 30 minuter, tills puddingen stelnat och fått färg.

Smält under tiden smöret på svag värme, ställ åt sidan och låt klarna.

Servera laxpuddingen med en sallad och skirat smör.

Fler recept på min typ av naturligt god mat hittar du i kokböckerna här nedan.

Stora diabeteskokboken : Recept och råd för stabilt blodsocker (Skriven med L-E Litsfeldt)

Birgitta Höglunds bästa grilltips

Gröna sköna tillbehör för ett friskare liv (Inbunden)

Gröna, sköna tillbehör (E-bok)

Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken (E-bok skriven med L-E Litsfeldt och Patrik Olsson)

Gammaldags husmanskost på nytt sätt (E-bok skriven med Annika Dahlqvist)