Klimatsmart gryta
Hemma i ett vintervackert men snöfritt Stockholm igen.
Eftersom tidsskillnaden med Turkiet är 2 timmar numer, så vaknar jag extra tidigt.
Igår var det en stor fördel, så jag fick njuta av en riktigt vacker morgonpromenad längs Norr Mälarstrand och Strömmen in mot stan.
Eftersom jag var ute lite tidigt så blev det en morgonkaffe på Ragnars Skafferi i Stadshuset i väntan på att butikerna skulle öppna.
Förutom fräscha luncher har de även gott kaffe och en del glutenfritt fikabröd, så jag tog en riktigt god energibar gjord på mörk choklad, nötter, frön och dadlar.
Stärkt och energifylld gick jag till ekologiska butiken Paradiset på Regeringsgatan, där blev det riktigt bra matshopping för att fylla på förråden.
Jag köpte bland annat en stor koljafilé i den fina fiskdisken, som jag gjorde till en krämig fiskgryta med svamp och grönsaker när jag kom hem.
Jag samarbetar med Wonderbag Sweden kring klimatsmarta recept, så den här rätten är gjord på ett både ekologiskt och miljövänligt vis.
Grönsaker och fisk bevarar mer smak, spänst och näring av den varsamma tillagningen på eftervärmen i Wonderbag, men du kan förstås laga till grytan bara på spisen också.
Krämig fiskgryta 2-3 portioner
400 g kolja eller annan vit fisk
250 g champinjoner
100 g cocktailtomater
10 cm purjolök
3 morötter
2 vitlöksklyftor
2 röda spetspaprikor
2 dl fiskbuljong eller kycklingbuljong
2 dl grädde/kokosgrädde
2 msk riven ingefära
1 msk tomatpuré
1-2 tsk chiliflingor eller färsk chili
2 tsk salt till fisken
Saft av 1 citron eller lime
50 g smör eller kokosolja
Ekologiskt örtsalt till smaksättning av grytan
Skär fisken i bitar, ca 3×3 cm, lägg dem i en bunke.
Häll över pressad citrussaft och salt, blanda om väl.
Dela svampen mitt itu och sen i tunna skivor
Skär morötterna i slantar, tomaterna i klyftor och paprikan i små tärningar.
Strimla purjolöken och vitlöken fint.
Börja med att bryna smöret och steka svampen så den får lite färg, krydda med örtsalt och chili.
Tillsätt övriga grönsaker och låt fräsa några minuter.
Häll på buljong och grädde, låt koka upp och puttra fem minuter under lock.
Smaka av med örtsalt och tillsätt fiskbitarna med citrussaften.
Skaka bara om grytan lite försiktigt så de kommer ner i vätskan.
Lägg på lock och koka upp i 2 minuter.
Ställ ner grytan på ett underlägg i Wonderbag, lägg på tyglocket och knyt igen väl.
Låt grytan lagas klart på eftervärmen i ca 1 timme.
Tack vare den varsamma tillagningsmetoden så blir inte fisken seg och torr, som när den får koka för länge på spisen.
Lagar du till grytan på vanligt vis på spisen så låt grönsakerna puttra på svag värme i 30 minuter innan du lägger ner fisken.
Låt sjuda i några minuter, tills fisken är genomvarm.
Vi var rejält hungriga så vi åt upp alla fisk på två, men det blev lite grönsaker och buljong över.
Den får bli täcket till en fiskgratäng en annan dag.