God fortsättning
Hoppas du haft en riktigt härlig julhelg, här har det varit ett fridfullt firande med gott om god mat och promenader.
Jag har även njutit av några dagars ledighet från både bloggen och min Facebooksida efter de dagliga julmatsinläggen som jag delat med mig av under den senaste månaden.
Du hittar enklast alla mina jultips om du klickar på bloggnamnet häruppe och sen scrollar nedåt och bakåt i arkivet när du kommer ner till sidans botten.
Nu har jag laddat upp batterierna och bjuder på goda tips inför årets sista festmåltid.
Dagens inlägg blir några lättfixade förrätter, i morgon kommer varmrättstips och sen några goda desserter.
Mina små tips idag passar fint både som förrätt eller som en liten vickning framåt tolvslaget.
De är dessutom riktigt lättlagade, så du får mer tid till uteaktiviteter nu i mellandagarna.
Först ut är det enklaste men också det godaste, löjrom med crème fraiche, hackad rödlök och citron på mitt populära frökex.
Mitt val av champagne att skåla in det nya året med ser du på bilden längst upp, Beaumont de Crayères, när jag nån enstaka gång tar ett glas bubbel så är den favoriten.
Du kanske har rester kvar av gravad eller rökt lax från julbordet, då är den här moussen riktigt bra att ta till.
Laxmousse 4-6 port
150 g gravad lax med apelsin, dill och rosépeppar eller rökt lax
1 dl av min hemgjorda majonnäs
1 msk pressad citron
2 msk hackad dill
1 msk hackad gräslök
Salt och peppar
Skär laxen i mindre bitar och mixa snabbt till en grov smet.
Tillsätt majonnäs, citron, örter och lite kryddning.
Kör hastigt ihop smeten, lägg över i en bunke och ställ i kylen så den stabiliseras en timme.
Smaka av om det behövs mer kryddor. Forma ägg med en sked doppad i vatten.
Lägg äggen på en halv avokado eller mindre ägg på gurkskivor.
En klick rom är gott till, garnera med dill och citron
För dig som vill njuta av en vegetarisk förrätt så är de här omelettrullarna riktigt goda och går att förbereda, skär upp dem strax innan serveringen.
De blir också riktigt goda med ett tillägg av små tärningar av rökt kött om du har rester av det från julbordet.
Äggulorna som blir över när du gör de små omeletterna kan du spara till en smörsås, recept på det kommer i morgon.
Vegetariska omelettrullar 4-6 port
1 ägg
3 äggvitor
1 dl grädde/kokosgrädde
1 msk psylliumfrön
1 krm salt
Valnötsfyllning
10 grovhackade valnötskärnor
½ dl äpple i små tärningar
½ dl purjolök i lika små tärningar
1 dl vispad grädde/kokosgrädde
½ dl av min hemgjorda majonnäs
1 tsk fransk senap
Salt och peppar
Vispa ihop äggsmeten i en bunke, låt stå och svälla i 1 timme.
Stek som tunna crèpes i en liten teflonpanna. Vänd upp på ett bakplåtspapper och låt kallna innan de fylls.
De sväller upp ordentligt efter vändningen, men sjunker när de svalnar.
Jag fick 5 stycken tunna omeletter av den här smeten.
Bred fyllningen centimetertjockt över omeletten. Rulla ihop som en rulltårta och svep in i plastfilm och lägg i kylen några timmar.
Skiva upp rulltårtan med en vass kniv och servera som förrätt.
Jag garnerade med finhackad röd paprika, gräslök och gurka.
Vill du ha hellre ha picklad rödlök än rå till din löjrom så hittar du ett gott recept på det i det här inlägget.
Där finns också flera vegetariska rätter som passar fint som komplement till nyårsmaten.
Här nere ser du den picklade rödlöken, receptet kommer från min kokbok Gröna, sköna tillbehör, som nu är helt slutsåld som inbunden men finns att ladda ned som E-bok för bara 99 kr.