Glutenfria ostpiroger

Smakrika piroger

Sen jag på grund av hälsoproblem uteslöt gluten helt ur min mat för snart 16 år sen så har jag inte gjort piroger, något jag tidigare ofta gjorde som en liten kvällsrätt, till soppa eller som picknickmat.

Inte förrän jag skapade det här saftiga och goda receptet på ostpiroger med kantarellfyllning till kokboken Baka med frukt & grönt – en glutenfri blandning av sött och salt.

Bakboken utsågs 2021 till Sveriges bästa hälsobok på kokbokstävlingen Gourmand Awards, den har också blivit mycket populär hos många som undviker gluten och socker.

Boken har varit slutsåld från förlaget sen i maj förra året, men idag fick jag veta att den nu går att beställa i nätbokhandeln igen.

Tydligen hade det blivit något missförstånd på Förlagssystem som distribuerar böcker från förlagen.

Där verkar de ha blivit bortglömda på någon lagerhylla och nu dök de alltså upp helt plötsligt igen och de två största nätbokhandlarna har fått in de allra sista exemplaren.

När den nya leveransen är slutsåld så är den helt slut, då den inte kommer att tryckas upp igen på Bladh by Bladh Förlag.

Om du vill passa på att beställa innan den tar slut igen så finns bakboken här på Bokus och här på Adlibris.

Ostpiroger med kantareller, gräslök och timjan ca 10 st

150 g riven ost, typ gräddost eller mozzarella, ca 3 dl

½ dl naturell färskost

2½ dl mandelmjöl

2 tsk psylliumhusk

1 ägg

½ tsk äppelcidervinäger

Ca 1 krm salt

Kantarellfyllning:

2 dl kantareller i små bitar

25 g smör

Ca 1 krm salt

Ca ½ krm peppar

1 dl finhackad gräslök

2 msk hackad, färsk timjan

Till pensling:

1 uppvispat ägg

Smält ostarna i en kastrull på svag värme under omrörning. Ta från värmen och rör ner ägget och vinägern med elvispens degkrokar, blanda om väl.

Blanda ner mandelmjöl och salt, knåda ihop degen väl. Smaka av om du vill ha mer sälta.

Dela i två bitar, platta till dem och svep in i plastfilm. Lägg i kylen att stelna en timme, gör under tiden fyllningen.

Bryn svampen väl i smöret, smaka av med salt och peppar. Ta från värmen och rör ner de hackade örterna, låt kallna.

Lägg degplattan på ett bakplåtspapper och lägg ett till papper över. Kavla med lätt hand ut degen till en kaka på ca 1 centimeters tjocklek.

Viktigt är att den inte kavlas för tunt, då spricker den lätt när du ska vika in fyllningen.

Tryck ut rundlar med en burk eller en stansring på ca 10 cm. Lägg rundlarna på bakplåtspapper på en plåt.

Sätt ugnen på 200˚. Lägg en matsked kantareller på ena halvan av degrundlarna.

Vik den andra halvan över fyllningen och tryck till kanten väl. Gör ett mönster med hjälp av en gaffel, så försluts pirogerna ordentligt.

Vispa upp ägget och pensla pirogerna lätt. Nagga några lufthål med gaffeln.

Grädda i mitten av ugnen ca 15 minuter tills pirogerna fått fin färg.

Du kan variera fyllningen med andra svampar och örter eller med olika pizzatillbehör.

Pirogerna är goda även kalla, de passar därför fint att ta med ut på picknick eller på resor som en matig macka.

Här nedan ser du några av recepten från boken, som jag fotograferade under många tidiga sommarmorgnar i den vackra natur som faktiskt finns mitt i Stockholm.

Chokladboll med plommon
Hasselnötsbullar med vallmofrön
Spröda Västerbottenskex
Hallonmoussetårta på chokladbotten
Fikontryfflar med apelsin

Pizzagratäng till fredagsmyset

Grönsakspizza

Hör du också till dem som vill ha fler tips på hur du får in mer grönsaker i din mat?

Idag bjuder jag på en riktigt smakrik variant av pizzagratäng, på en botten av tunt skivad kålrabbi.

Aubergine eller zucchini fungerar också bra som botten, salta den då först och låt vila en stund och torka av vätskan som kommer ut innan du steker skivorna.

Här har jag gjort en krämig svampstuvning fylld av pizzasmaker och lagt på botten, gratängen är god att äta som den är eller som tillbehör till kallskuret eller grillat.

Vill du hellre göra en mer vanlig pizza till fredagsmyset som går hem hos både stora och små, så testa gärna min populära halloumipizza.

Kålrabbi blev botten i min Vegetariska LCHF-Pizza

Pizzagratäng 2 port

12 tunna skivor kålrabbi

6 skivor zucchini

2 dl skivad svamp

2 dl grädde/kokosgrädde

1 stor grön paprika

1 schalottenlök

2 vitlöksklyftor

Smör till stekning

1 tsk torkad oregano

Salt och svartpeppar

Att strö över:

2 dl riven ost

1 msk färsk oregano

Stek kålrabbin i smör och lägg ut i en rundel i två små ugnsformar.

Skär zucchinin i bitar, strimla lök, vitlök och paprika.

Stek svampen och grönsakerna i smör, häll på grädde, krydda och låt puttra till en stuvning.

Häll svampstuvningen ovanpå kålrabbin, jag lade på några marinerade champinjoner och ugnstorkade cocktailtomater.

Har du inga färdiga marinerade grönsaker så går det förstås bra även med färska champinjoner och tomater.

Toppa med riven ost och färsk eller torkad oregano, grädda på 200° i 20 minuter.

Vego-pizza

Vill du ha fler tips på glutenfria, vegetariska recept så hittar du gott om det i min E-kokbok Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv.

Föredrar du att läsa vanliga kokböcker istället för digitala så finns här min senaste bok Stora kokboken : Recept och råd för stabilt blodsocker.

Den är skriven tillsammans med Lars-Erik Litsfeldt, han ligger bakom ett tiotal populära böcker om diabetes.

Halloumipizza från Stora diabeteskokboken
Apelsinmarinerade skogschampinjoner från Gröna, sköna tillbehör

Nystart – Tre tips på enkla äggrätter

Nytt år med nyttigare mat

God fortsättning på 2025, nu är det nytt år och nya möjligheter som gäller så idag bjuder jag på några mättande äggtips.

För många innebär det nya året en nystart för att komma igång med en hälsosammare livsstil.

Jag har hållit på med min form av lågkolhydratkost i snart 16 år nu, det är den typ av näringsrik mat jag delar med mig av härinne och i mina kokböcker.

Ät gärna något C-vitaminrikt till äggrätterna här nedanför, det är förutom Vitamin B3 det enda som saknas i ägg.

Vitkål och paprika innehåller mycket C-vitamin, så det är ett bra komplement till maten.

Mandelvåfflor och äggsmör med lax 2 stora eller 4 små

2 ägg

1 dl grädde/kokosgrädde

1 dl mandelmjöl

2 tsk psylliumhusk

2 msk smält smör

1 tsk bakpulver

1 krm salt

Vispa ägg och grädde, tillsätt husk och mandelmjöl under vispning.

Rör ner drygt hälften av det smälta smöret i äggsmeten, smaksätt med salt och låt smeten svälla ca 20 minuter.

Pensla det varma våffeljärnet ordentligt med smör.

Fäll igen locket så järnet blir riktigt varmt igen innan du lägger i smeten.

Den blir ganska fast, rör om ordentligt och bred ut den lite med en sked över järnet.

Grädda våfflan gyllenbrun, det tar ett par minuter.

Äggsmör 2-4 port

4 kokta ägg

½ dl riven pepparrot eller gräslök

100 g rumstempererat smör

100 g rökt lax

Lite salt och peppar

Hacka äggen och blanda försiktigt med pepparroten och smöret, smaka av med lite salt och peppar.

Skär laxen i små tärningar och vänd ner i äggsmöret.

Pizzamuffins ca 6 st

1 dl mandlar

1 medelstor gul lök

2 vitlöksklyftor

1 msk olivolja

1 tsk torkad oregano eller 1 msk färsk

2 ägg

2 dl crème fraiche eller kokosgrädde

1 dl sockerfri chilisås

½–1 tsk chiliflingor

½–1 tsk salt

2 dl mandelmjöl

2 tsk psylliumhusk

2 dl riven, vällagrad ost

1 stor tomat

18 svarta oliver

Sätt ugnen på 200˚. Hacka mandlarna grovt. Skiva lök och vitlök och bryn dem lätt i olivoljan, rör ner oreganon och låt svalna.

Vispa samman ägg, crème fraiche och chilisås. Vänd ner den brynta löken, chiliflingor och salt, börja med den mindre mängden och smaka dig fram när smeten är klar.

Blanda mandelmjöl och hackade mandlar med husk, vänd ner det i smeten tillsammans med den rivna osten, smaka av om du vill ha mer kryddning.

Halvera tomaten och skär den i tunna skivor. Smörj en muffinsform med lite olivolja och klä väggarna med tomatskivor. Rör om i smeten och fyll formarna till 2/3, garnera med oliver som du trycker ner lite lätt.

Grädda i mitten av ugnen i ca 20 minuter tills äggstanningen blivit fast. Låt muffinsen svalna i formen, skär med en smal kniv längs kanten innan du försiktigt lyfter ur dem.

Pizzamuffins är väldigt goda att äta kalla och passar därför fint att ta med på en utflykt eller resa.

Här kan du variera fyllningen med just det du tycker smakar bäst på en pizza.

Istället för mandelmjöl så kan du använda till exempel mjöl gjort på pumpa- eller solrosfrön och grovhackade frön så det blir lite tuggmotstånd.

Osten kan bytas ut mot riven fetaost och/eller gräddost, för en mejerifri variant kan du riva tofu istället.

Hela satsen kan gräddas i en pajform, öka då gräddningstiden till ca 30 minuter.

Äggröra med tomater och basilika 1-2 port

3 ägg

½ dl smetana/kokosgrädde

50 g varmrökt sidfläsk

1 tomat

½ röd paprika

1 msk hackad färsk basilika

25 g smör eller kokosolja

Salt och peppar

Vispa ihop äggen lätt med smetana och kryddor.

Hacka tomater och basilika, skär fläsk och paprika i tärningar.

Smält smör i en kastrull eller liten stekpanna, rör i tomaterna och låt fräsa en liten stund.

Häll i äggsmeten, rör runt mot bottnen tills den stelnat lite, ta den då från värmen så den inte tjocknar för mycket.

Bryn fläsk och paprika i en stekpanna och stek dem tillsammans en stund tills det får färg.

Vänd ner basilikan i äggröran och servera med fläsket och paprikan, strö över lite hackad persilja eller de örter du har.

Hälsosamt kokbokstips

För dig som känner att du behöver lite hjälp på traven att ta tag i maten och hälsan på nyåret så kommer här några ord om min senaste kokbok.

Om du vill ta del av gott om inspiration till god, näringsrik och hälsosam matlagning, ta gärna en titt på min och Lars-Erik Litsfeldts ”Stora diabeteskokboken : Recept och råd för stabilt blodsocker”.

Alla mina recept är glutenfria, många även mejerifria. Recepten är anpassade både till enklare vardagsmat och många passar även till festligare måltider.

Allt i kokboken är sockerfritt och en hel del recept innehåller pre/probiotika som stabiliserar blodsockret.

Raderna som följer är ett utdrag från en recension i BTJ, bibliotekens tidning.

Den är skriven av Lektör Per Björgell, som ger boken det fina helhetsbetyget 5 av 5 möjliga, med tillägget Briljant.

”God mat förlänger livet”, står det på bokens baksida. Det känns som att det stämmer när man läser denna text- och kokbok, med recept och råd för stabilt blodsocker.

Birgitta Höglund är en erfaren kock och matskribent. Lars-Erik Litsfeldt skriver om diabetes och kost, och båda har skrivit flera böcker.

Det roliga med Stora diabeteskokboken är att allt är så inspirerande och gott, vare sig man har diabetes eller ej. Det rör sig om fantasifulla rätter med fin smaksättning och variation.

Lars-Erik Litsfeldts texter om och för diabetiker, typ 1 eller främst typ 2, är bra och hänger med i den medicinska trenden.

Läs om resistent stärkelse, GLP-1, probiotika och tarmflora, insulin, kolesterol och olika målsättningar, inte minst det något minskade kolhydratintaget som är gynnsamt för en diabetiker.”

Här nedan ser du några bilder på recept från kokboken, fotograferade av Mikael Eriksson.

Fläskpannkaka med lingon
Falukorv med syrlig rödkål
Frasig ostomelett med räkor
Ugnsbakade kycklingklubbor med currysås
Majonnäs och chiliaioli
Kålpudding med lingonsky

Tips på förrätter till Nyårsafton

God fortsättning

Hoppas du haft en riktigt härlig julhelg, här har det varit ett fridfullt firande med gott om god mat och promenader.

Jag har även njutit av några dagars ledighet från både bloggen och min Facebooksida efter de dagliga julmatsinläggen som jag delat med mig av under den senaste månaden.

Du hittar enklast alla mina jultips om du klickar på bloggnamnet häruppe och sen scrollar nedåt och bakåt i arkivet när du kommer ner till sidans botten.

Nu har jag laddat upp batterierna och bjuder på goda tips inför årets sista festmåltid.

Dagens inlägg blir några lättfixade förrätter, i morgon kommer varmrättstips och sen några goda desserter.

Mina små tips idag passar fint både som förrätt eller som en liten vickning framåt tolvslaget.

De är dessutom riktigt lättlagade, så du får mer tid till uteaktiviteter nu i mellandagarna.

Först ut är det enklaste men också det godaste, löjrom med crème fraiche, hackad rödlök och citron på mitt populära frökex.

Mitt val av champagne att skåla in det nya året med ser du på bilden längst upp, Beaumont de Crayères, när jag nån enstaka gång tar ett glas bubbel så är den favoriten.

Du kanske har rester kvar av gravad eller rökt lax från julbordet, då är den här moussen riktigt bra att ta till.

Laxmousse med sikrom

Laxmousse 4-6 port

150 g gravad lax med apelsin, dill och rosépeppar eller rökt lax

1 dl av min hemgjorda majonnäs

1 msk pressad citron

2 msk hackad dill

1 msk hackad gräslök

Salt och peppar

Skär laxen i mindre bitar och mixa snabbt till en grov smet.

Tillsätt majonnäs, citron, örter och lite kryddning.

Kör hastigt ihop smeten, lägg över i en bunke och ställ i kylen så den stabiliseras en timme.

Smaka av om det behövs mer kryddor. Forma ägg med en sked doppad i vatten.

Lägg äggen på en halv avokado eller mindre ägg på gurkskivor.

En klick rom är gott till, garnera med dill och citron

För dig som vill njuta av en vegetarisk förrätt så är de här omelettrullarna riktigt goda och går att förbereda, skär upp dem strax innan serveringen.

De blir också riktigt goda med ett tillägg av små tärningar av rökt kött om du har rester av det från julbordet.

Äggulorna som blir över när du gör de små omeletterna kan du spara till en smörsås, recept på det kommer i morgon.

Vegetariska omelettrullar 4-6 port

1 ägg

3 äggvitor

1 dl grädde/kokosgrädde

1 msk psylliumfrön

1 krm salt

Valnötsfyllning

10 grovhackade valnötskärnor

½ dl äpple i små tärningar

½ dl purjolök i lika små tärningar

1 dl vispad grädde/kokosgrädde

½ dl av min hemgjorda majonnäs

1 tsk fransk senap

Salt och peppar

Vispa ihop äggsmeten i en bunke, låt stå och svälla i 1 timme.

Stek som tunna crèpes i en liten teflonpanna. Vänd upp på ett bakplåtspapper och låt kallna innan de fylls.

De sväller upp ordentligt efter vändningen, men sjunker när de svalnar. 

Jag fick 5 stycken tunna omeletter av den här smeten.

Bred fyllningen centimetertjockt över omeletten. Rulla ihop som en rulltårta och svep in i plastfilm och lägg i kylen några timmar.

Skiva upp rulltårtan med en vass kniv och servera som förrätt.

Jag garnerade med finhackad röd paprika, gräslök och gurka.

Vill du ha hellre ha picklad rödlök än rå till din löjrom så hittar du ett gott recept på det i det här inlägget.

Där finns också flera vegetariska rätter som passar fint som komplement till nyårsmaten.

Här nere ser du den picklade rödlöken, receptet kommer från min kokbok Gröna, sköna tillbehör, som nu är helt slutsåld som inbunden men finns att ladda ned som E-bok för bara 99 kr.

Tomtens snabba jultips – Remouladsås med curry

Dansk remouladsås på mitt sätt

Dagens recept är en riktigt god majonnässås som passar fint till det kallskurna, fiskrätterna och det gröna inslaget på julbordet.

I Danmark har jag ätit den goda remouladsåsen till rostbiff och sprödstekt fisk på smørrebrød.

Här hittar du mitt populära, glutenfria valnötsbröd om du vill servera såna små smörgåsar någon av juldagarna, ett bra tips för att ta vara på resterna från julbordet.

Här hittar du mitt recept på tjälknöl som passar fint ihop med såsen istället för rostbiff, du kan även tillaga en fryst, rimmad julskinka på det sättet.

Min remouladsås

1 dl av min hemgjorda majonnäs

½ dl crème fraiche/smetana

½ dl grädde

1 dl fint tärnad smörgåsgurka

1 dl fint tärnat äpple

1 msk finhackad kapris

1 tsk gult currypulver

Lite smulat flingsalt

Skär det gröna i små tärningar. Vispa ihop majonnäs, grädde och crème fraiche.

Rör ner det hackade och smaksätt med salt och curry, smaka av så du fått lagom sälta och sting från curryn.

Låt stå i kylen en stund så smakerna kommer fram mer.

Remouladsåsen blir också god som sås till en krämig currysill.

Blanda den då med skurna, inlagda sillfiléer, i den här länken finns mitt bästa sillrecept.

Julklappstips

Fler av mina bästa recept på såser och andra goda tillbehör som passar fint till både vardagsmat och fest finns i kokböckerna nedan.

Om du inte hunnit köpa nån av böckerna före jul så kan du slå in ett presentkort med en utskriven bild på den du vill ge bort.

Stora diabeteskokboken : Recept och råd för stabilt blodsocker (Inbunden, skriven med L-E Litsfeldt)

Birgitta Höglunds bästa grilltips (Inbunden)

Gröna, sköna tillbehör (E-bok)

Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken (E-bok skriven med L-E Litsfeldt och Patrik Olsson)

Gammaldags husmanskost på nytt sätt (E-bok skriven med Annika Dahlqvist)

Havtornsmajonnäs från Birgitta Höglunds bästa grilltips
Foto Mikael Eriksson

Krämig laxmousse till julbordet

Snabbfixad julmousse

Idag får du recept på en riktigt krämig och smakrik laxmousse, som passar både som en lyxig liten förrätt eller som en del av julbordet.

Vill du grava laxen själv så hittar du här min äppelgravade lax och här en gravad med apelsin och rosépeppar.

Du kan göra moussen klar ett par dagar innan jul, rör då ner lite mer majonnäs innan serveringen om den blivit för fast.

Laxmousse
150 g gravad eller rökt lax

1 dl av min hemgjorda majonnäs

1 msk pressad citron

2 msk hackad dill

1 msk hackad gräslök

Salt och peppar

Skär laxen i mindre bitar och mixa snabbt till en grov smet.

Tillsätt majonnäs, citron, örter och lite kryddning.

Kör hastigt ihop smeten, lägg över i en bunke och ställ i kylen så den stabiliseras en timme.

Smaka av om det behövs mer kryddor. Forma små ägg med en sked doppad i vatten.

Lägg äggen på gurkskivor eller mina frökex.

För dig som fortfarande inte hunnit komma på vad du ska ge bort i julklapp, så hittar du mina kokböcker i länkarna nedan.

Ett tips är att skriva ut en bild på någon eller några av böckerna och ge bort i ett presentkort.

Då får mottagaren bestämma själv om hon eller han vill ha en inbunden kokbok eller nedladdningsbar E-bok.

Stora diabeteskokboken : Recept och råd för stabilt blodsocker (Inbunden, skriven med L-E Litsfeldt)

Birgitta Höglunds bästa grilltips (Inbunden)

Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv (E-bok)

Gammaldags husmanskost på nytt sätt (E-bok, skriven med Annika Dahlqvist)

Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken (E-bok, skriven med L-E Litsfeldt och Patrik Olsson)

Tomtens snabba jultips – Glutenfri müsli med pepparkakskrydda

Lättfixad julfrukost

Många tycker om att äta grekisk/turkisk yoghurt, kokosyoghurt, keso eller fil på morgonen, jag äter det ibland som kvällsmål.

De flesta müsliblandningar i butikerna innehåller gluten och väldigt mycket socker, här får du ett lättlagat tips på min variant.

Du kan variera müslin med olika nötter, frön, kokosflingor, torkade bär och den kryddning du tycker bäst om.

Tomtens müsli ca 8-10 port

100 g valnötter

100 g pumpafrön

50 g smör/kokosolja

2 msk sesamfrön

1 msk svartkummin eller svarta sesamfrön

1 msk pepparkakskrydda, kanel eller kardemumma

ca ½- 1 krm salt

ev lite sötning

Hacka nötterna grovt, rosta dem med fröna i en torr stekpanna tills de fått lite färg, rör om väl under tiden så de inte bränns.

Ta från värmen och rör ner smör, pepparkakskryddor, salt och lite sötning.

Blanda väl och låt fräsa en liten stund till, smaka av så du fått fram de smaker du vill.

Låt svalna i stekpannan, häll sen över i en burk.

Förvara müslin i rumstemperatur, då är den godast.

På bilden högst upp serverade jag müslin med lite yoghurt och hallonsylt i små glas som dessert efter en soppa.

Gör gärna en stor sats och ge bort i en fin burk som julklapp.

Till familjens riktigt matglada kanske någon av mina kokböcker kan passa bra, här hittar du dem alla på Bokus.

Min senaste som kom förra hösten har blivit väldigt populär, Stora diabeteskokboken : Recept och råd för stabilt blodsocker.

Den är skriven med Lars-Erik Litsfeldt som gett ut ett tiotal böcker om diabetes.

Mandelgröt från Stora diabeteskokboken
Foto Mikael Eriksson

Tomtens snabba jultips – Stekta äpplen med saffran

Lättfixat adventsfika

Idag bjuder jag och Tomten på en mycket god liten äppelrätt som passar fint till brunch, fika, mellanmål eller som en lättare kvällsrätt.

Jag blev bjuden på de här saffransäpplena hemma hos Lennarts dotter, som tillbehör till goda ostar.

På bilden ovan stekte jag några skivor av Skärvångens Eldost till, mycket gott.

Vill du baka något gott med saffran så hittar du i den här länken här mina bästa recept.

Saffransäpplen 1-2 port

10-15 mandlar eller hasselnötter

1 rött juläpple

2-3 msk smör

ev ½ tsk valfri sötning

½ pkt saffran

Lite flingsalt

Hacka mandlarna/nötterna och rosta dem i torr stekpanna.

Skär äpplet i tunna skivor och stek i smöret tillsammans med saffran och ev sötning på svag värme, tills de blivit lite karamelliserade.

Strö över mandlarna och smaksätt med lite smulat flingsalt, det harmonierar fint med äppelsötman.

Du kan förstås hoppa över sötningen om du vill. Servera äpplena ljumma med några skivor ost och timjan.

Fler goda tips till jul hittar du i mina kokböcker, den här länken går till dem alla på Bokus, de finns också i den övriga nätbokhandeln.

De inbundna kan beställas hem till din lokala bokhandlare och alla kokböckerna finns att låna på Biblioteket.

Gravad lax med apelsin, dill och rosépeppar

Smakrik gravlax

Idag får du tips på hur du kan grava lax utan socker till julbordet, här använder jag sötman och syran i en apelsin för att ge riktigt god smak.

Du kan grava laxen redan nu och stoppa i frysen, så blir det mindre matstress dagarna innan jul.

Det här är ett av de recept jag skapade för några år sen till en julspecial med få kolhydrater inne hos Diet Doctor, världens största lågkolhydratsida.

Den vackra bilden på gravlaxen häruppe är tagen av Naomi Sherman.

Här kan du även ta del av mina tankar kring julfirande på lågkolhydratvis inne hos Diet Doctor.

Apelsin- och rosépeppargravad lax med senapsmajonnäs ca 10-12 port på buffé

500 g av mittbiten på laxfilén, gärna viltfångad

1 ekologisk apelsin

3 msk salt

1 msk grovkrossad rosépeppar

2 dl grovhackad dill

Dra loss benen som går i en rad längs den tjocka ryggbiten på laxen med en tång eller pincett.

Tvätta apelsinen väl, torka och riv den fint. Pressa ur saften. Blanda apelsinskal, salt och rosépeppar i en bunke.

Lägg hälften av dillen på botten av en glasform. Fördela hälften av apelsinsaften och saltblandningen på skinnsidan av laxen, gnid in den väl och lägg laxen med skinnet ner ovanpå dillen.

Gnid in köttsidan med resten av apelsinsaft och salt, fördela resten av dillen jämnt över.

Täck laxen med plastfilm. Lägg en skärbräda över och ställ en tyngd på, till exempel en mortel, en gurkburk eller liknande. Låt laxen gravas i 2 dygn, vänd den några gånger under tiden.

Skrapa av dillen och skär laxen i sneda, tunna skivor med en vass kniv.

Vill du hellre äta laxen tillagad så skär ca 2 centimeter tjocka skivor rakt över och stek/halstra skivorna en halv minut på var sida i torr, het stekpanna.

Laxen håller sig fräsch 4-5 dagar i kylen, frys in det som inte går åt och ta fram efterhand.

Om du använder viltfångad lax, frys då in laxen i tre dygn innan den gravas för att ta kål på eventuella parasiter.

Senapsmajonnäs ca 10-12 port på buffé

½ dl osötad senap

2 tsk äppelcidervinäger

3 dl majonnäs

½ dl grädde/kokosgrädde

1 dl finhackad dill

Ca ½ tsk salt

Ca 1 krm peppar

Rör ut senapen med vinägern och blanda ner majonnäs, grädde och dill.

Smaka av med salt och peppar, låt stå en stund i kylen innan serveringen så smakerna mognar.

Tomtens julklappstips

Mer inspiration till både jul och vardag hittar du i mina kokböcker, länkarna nedan går till dem på Bokus och Adlibris.

De inbundna kan du också beställa hem till din lokala bokhandlare, kanske kan någon av dem bli en fin julklapp till släktens matintresserade?

Alla recept i mina kokböcker är glutenfria, utan vitt socker och anpassade så långt det går även till dem som inte äter mejeriprodukter.

Något som de alla däremot innehåller är mängder av njutbara smaker.

Du ser några bilder från böckerna här nedan som kan passa fint som en liten förrätt eller att servera som tillbehör på julbordet.

Stora diabeteskokboken : Recept och råd för stabilt blodsocker (Inbunden på Bokus, skriven med L-E Litsfeldt)

Stora diabeteskokboken på Adlibris

Birgitta Höglunds bästa grilltips (Inbunden på Bokus)

Birgitta Höglunds bästa grilltips (Inbunden på Adlibris)

Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv (E-bok på Bokus)

Gröna, sköna tillbehör (E-bok på Adlibris)

Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken (E-bok på Bokus, skriven med L-E Litsfeldt och Patrik Olsson)

Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken (E-bok på Adlibris)

Gammaldags husmanskost på nytt sätt (E-bok på Bokus, skriven med Annika Dahlqvist)

Gammaldags husmanskost (E-bok på Adlibris)

Laxbakelse från Gammaldags husmanskost (E-bok)
Foto Mikael Eriksson
Mandelgröt med smöröga och kanel från Stora diabeteskokboken (Inbunden)
Foto Mikael Eriksson
Turkisk morotsröra från Birgitta Höglunds bästa grilltips (Inbunden)
Foto Mikael Eriksson
Rödbetsmousse med chèvre från Gröna, sköna tillbehör (E-bok)
Foto Birgitta Höglund
Tomtens snabba jultips – Grön energismoothie

Ett glas grönt

Julmånaden är igång och Tomten har återvänt, han har hängt med härinne på bloggen ända sen jag började dela med mig av mina recept och tankar om god och hälsosam mat 2009.

Han har ingen egen adventskalender i år men tittar in då och då för att tipsa om lite enkla recept att ta till när tiden kan vara knapp.

Dagens recept är en riktigt näringsrik smoothie, som kan passa fint att ta till så här i förkylningstider.

Många går runt och känner sig hängiga just nu efter en lång och stundom grå novembermånad, då kan en sån här energidryck behövas.

Grön energismoothie 1 port

1 dl kombucha

1 kiwi

½ ekologisk avokado eller ½ dl gröna ärtor

½ dl tärnad gurka

½ dl hackad grönkål

1 msk pressad lime

1 msk riven ingefära

Skala kiwin och mixa tillsammans med övriga ingredienser i en matberedare.

Jag tycker om en lite tjockare smoothie som jag äter med sked, det mättar betydligt bättre.

Späd med lite mer kombucha eller vatten om du vill ha den lösare och drickbar.

Kokbokstips i juletid

Tyckte du om det här smoothiereceptet och kanske vill ha tips på några olika att servera i shotglas på Adventsminglet, kommande julfrukostar eller bara när du vill ha lite extra energi?

Då hittar du fler recept i mina kokböcker i digitalt format, som E-böcker, ”Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv” och i ”Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken”.

De inbundna böckerna är helt slutsålda, men du kan läsa mer om och ladda ned dem i länkarna ovan för bara 99 kr styck.

Rödbetssmoothie med svarta vinbär från Gröna, sköna tillbehör Foto Birgitta Höglund