Lucka 14 – Julens bästa majonnäs och aioli

Lättfixad majonnäs

Tio dagar kvar till jul och i år har de flesta av oss mer tid till att laga de goda julfavoriterna från grunden.

Något som blir så otroligt mycket godare och förstås även nyttigare, är att göra egen majonnäs och aioli till julens krämiga sallader och sillinläggningar.

Många tror att det är svårt att göra egen, men har du bara en stavmixer med hög, smal mixerbunke så har du de goda såserna klara på bara några minuter.

Dagens recept och bild har jag hämtat från min kokbok Birgitta Höglunds bästa grilltips.

Du kan läsa mer och beställa den i länken ovan direkt hos Lumio Förlag.

En fin julklapp till alla grillentusiaster i släkten, här finns gott om tips på såväl fördrinkar, tilltugg, såser, röror, marinader, rubs, kött, fågel, fisk, skaldjur, vegetariska njutningar och desserter.

Förordet om grillningen ända sen Hedenhös tid och hur naturlig mat kan förbättra vår hälsa är skrivet av bloggvännerna Jenny och Magnus Andersson på Under vår tak.

I gårdagens lucka härinne bidrog de med sina goda saffransrutor med pistagenötter.

Majonnäs och aioli från Birgitta Höglunds bästa grilltips
Foto Mikael Eriksson

Till majonnäsen använder jag en neutral rapsolja, inte den kallpressade, som ger lite för stark smak.

Aiolin får en karaktäristisk smak av olivolja, men jag blandar även den med rapsolja för en mildare smak.

Nu i år har jag flera gånger testat Zetas nya blandning av neutral rapsolja och kallpressad olivolja, den är riktigt bra.

Gör gärna dubbel sats nu till jul, såserna håller minst en vecka i kylen.

Majonnäs

2 dl neutral rapsolja

2 ekologiska äggulor

1½ tsk osötad senap

1 tsk vit balsamvinäger

½-1 krm salt

Lite nymald vitpeppar

Några droppar Worcestershiresauce

Blanda äggulor, senap, vinäger och salt med stavmixern i en smal, hög bunke.

Tillsätt oljan försiktigt, först droppvis och sen i en fin stråle, mixa ordentligt hela tiden.

Efter att majonnäsen tjocknat, kan du hälla i större mängd åt gången.

Arbeta upp och ner i bunken med mixern, så allt blir ordentligt blandat.

Krydda med vitpeppar och Worcestershiresauce, smaka av om det behövs mer vinäger eller salt.

Lägg över majonnäsen i en burk med tättslutande lock.

Aioli

3 ekologiska äggulor

3 klyftor vitlök

1½ dl kallpressad olivolja

1½ dl neutral rapsolja

½ pressad citron

1½ -2 krm salt

Riv vitlöken fint, blanda med den mindre mängden salt och äggulor i en hög och smal bunke.

Tillsätt oljan först droppvis och sedan i en fin stråle, vispa riktigt hårt.

Det går enklast med stavmixer, men elvisp fungerar också bra.

Smaka av med citron och eventuellt mer salt, så det blir en angenäm brytning mellan syra och sälta.

Låt stå i kylen att mogna någon timme innan serveringen.

Majonnäs gjord med ghee och äggfri majonnäs från Gröna, sköna tillbehör
Foto Birgitta Höglund

Vill du ha recept på majonnäs gjord med ghee och äggfri majonnäs, så hittar du det i min kokbok Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv.

I länken ovan kan du beställa ett signerat exemplar, som kan skickas till vem du vill i Sverige.

I den boken berättar jag för första gången allt om hur jag själv tagit mig tillbaka just till ett friskare liv.

Jag skrev den för att sprida hopp och inspiration till många andra som dras med besvärliga hälsoproblem.

Det är även första gången jag har tagit alla bilder själv, ett fantastiskt roligt jobb.

Jag gjorde boken hemma i den vackra naturen i Jämtland förra sommaren, du ser några av bilderna här.

Jag jobbar med Gröna, sköna tillbehör
Foto Jan Andersson, LT

Lucka 2 – Halva Lindhas gubbröra

Julbordsklassiker

Idag bjuder en av mina fina bloggvänner på en krämig gubbröra, så här skriver Lindha Vikström;

Här kommer ett av mina favoritrecept som jag tycker passar så bra på julbordet. Min goda LCHF-gubbröra.

Mättande och god och dessutom mejerifri. Jag tycker det blir lite festligare om man serverar gubbröran i små snapsglas på fot en fin kontrast till den inlagda sillen kanske.

Man kan även ha ett gott frökex till om man vill ha röran på kex i stället.

Halva Lindhas gubbröra

4 hårdkokta ägg

1 burk, 200g matjessill

1 dl majonnäs

2 msk finhackad rödlök 

3 msk finhackad dill

Smaka av med salt/peppar

Finhacka äggen och matjessillen, spara ca 1-2 msk av spadet från sillen.

Blanda sedan samman alla ingredienser och smaka av med salt och vitpeppar och om du vill ha lite mer sälta häll i från matjessillspadet. 

Tack för recept och bild, Lindha ❤

Här kan du som vill ta lära dig mer om Lindhas vikt/hälsoresa gå med i hennes 5 veckors kursprogram på Facebook.

Vill du besöka hennes blogg Halva Lindha så hittar du den här.

Oxfilé med goda tillbehör till Alla Helgons Dag

Helgmiddag

Ett inlägg om konsten att steka en tournedos är ett av dem som jag fått mest sökningar på här på bloggen genom åren.

Här kommer min köttskola i repris för alla nytillkomna läsare.

Du får också ta del av några recept på såser och kryddsmör.

Fler hittar du i min senaste kokbok Gröna, sköna tillbehör.

Ät, njut och må gott och ta hand om varandra därute ❤

Så här steker du en perfekt tournedos 2 port

2 x 150 g oxfilé av mittbiten

2 msk smör

Salt och peppar

Bryn smör ordentligt och lägg i rumstempererade 5 cm tjocka skivor oxfilé.

Steker du för fler personer, så lägg inte för många bitar i samma panna, då kallnar den och köttet blir mer kokt än stekt.

Krydda med salt och peppar, stek 2 minuter innan du vänder, köttet ska ha en fin stekyta.

Stek 2 minuter på andra sidan och krydda väl, sänk värmen till medelvärme och efterstek i ett par minuter på var sida.

Om du vill ha köttet lättstekt (blodigt, rare) så dra nu pannan från värmen och låt innertemperaturen höjas sakta 5 minuter till, vänd efter halva tiden.

Mediumstekt kött får ligga kvar några minuter på medelvärme, vänd en gång till.

Ställ sen pannan bredvid plattan för jämn värmefördelning.

Tryck med fingret på köttet och kläm lite på sidorna, för att känna hur mycket stekt det är.

Riktigt mjuk fjädring, då är det lättstekt, har det en lätt fjädrande känsla, då är det medium.

Föredrar du välstekt kött (well done), låt pannan stå kvar på plattan på låg värme ytterligare några minuter, vänd ett par gånger till.

Köttet känns stumt när det det inte längre är rosa inuti.

Här nedan hittar du länkar till några av mina favoriter bland kryddsmör och såser att servera till köttet.

Kryddsmör i paprika

Brynt vitlökssmör

Rosépepparsås

Kantarellsås

Bearnaisesås

Ädelostsås

Ghee, klarnat smör

Kokboksrecept

Idag bjuder jag på ett recept från min populära kokbok Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv.

Boken, som är min sjätte, innehåller 70 recept på mina egna favorittillbehör från grönsakslandet.

Såser, röror, sallader, smoothies, bakverk, ja allt grönt och skönt man kan tänka sig.

Kokboken är min första helt vegetariska, den är som de tidigare glutenfri, fri från socker och de allra flesta recept är även anpassade för alla som äter mejerifritt.

Men den är definitivt inte fri från goda smaker, njutbara tillbehör är det viktigaste i en god måltid enligt min matfilosofi.

Just nu hittar du den på extrapris, här för 135 kr på Adlibris och här på Bokus för 159 kr.

Dela gärna inlägget vidare så fler får chansen att njuta av naturligt god mat.

Örtmajonnäs på ghee, klicka på bilden så kommer du till receptet

Ghee används traditionellt i Indien, det klarnade smöret innehåller inte mjölkprotein så det fungerar ofta bra för dem som är laktosintoleranta.

Det kan finnas rester av mjölkproteinet kvar i det du gör själv, så är du väldigt känslig kan det vara bättre att köpa färdig ghee.

Ghee, klarnat smör

500 g osaltat smör

Smält smöret i en kastrull och låt puttra på svag värme i 30 minuter.

Det skum som bildas på ytan tar du av med en hålslev.

Var försiktig med värmen så mjölkproteinet från smöret inte bränns i botten.

När smöret är klarnat så sila det genom en silduk eller kaffefilter ner i en burk.

Låt svalna och förvara i rumstemperatur med locket på, använd till stekning och bakning.

Skummet som bildas brukar jag använda som smaksättning till kokta grönsaker, det ger en härlig smak och lockar fram alla fettlösliga vitaminer.

Min majonnäs gjord med ghee som du ser i en av burkarna på bilden härovan finns i Gröna, sköna tillbehör.

Den andra burken innehåller en äggfri majonnäs gjord på kikärtsspad, aquafaba.

Här nedan kommer några bilder från senaste veckan i Östersund, där jag fick uppleva höstens vackraste tid.

Det blev också en god lunch tillsammans med vännen Halva Lindha, jag åt en riktigt god omelett med kantareller och Västerbottensost på Hamngatan 12.

Vi avslutade vår date på Ecocaféet med ett glas bubbel, Kall Kombucha med röda vinbär.

Lindha Vikström, mer känd som Halva Lindha

En kopp gurkmejate på utflykt till Glösa

Tomatchutney med citron

Höstnjutning

Nu finns det väldigt gott om tomater så passa på att göra en smakrik chutney.

Den passar fint som tillbehör både till grillat och till ostbrickan.

Eller som en fin gåbortspresent nu när vi börjat kunna träffas lite mer än tidigare under denna Coronasommar.

Både jag och Lennart har ju bildat antikroppar mot Covid-19, så just nu njuter vi av hösten i Jämtland efter en fin tågresa hit tidigare i veckan.

I dag har jag årets första kokbokssignering på Ås Trädgård, där de säljer mina böcker Gröna, sköna tillbehör och Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken.

Jorun Olsson på Ås Trädgård

Jag kommer att vara där mellan 13-15, jag har också med några canvastavlor med motiv från Gröna, sköna tillbehör.

Du ser några exempel på de bilder jag tryckt upp efter receptet.

Jag har ju delat dagliga recept ända sen Coronapandemin startade i vintras, men nu har jag lite nya skrivjobb som pockar på uppmärksamhet så nu blir det när jag får tid, lust och inspiration som tidigare.

Hoppas du haft glädje av mina recept, kanske till och med så mycket så att det nu känns som du vill köpa någon av mina kokböcker?

Just nu har både Adlibris och Bokus höstrea på Gröna, sköna tillbehör.

Klicka på bilderna så kommer du till Bokus och länken ovan så hamnar du hos Adlibris.

Jag har inget betalt samarbete i länkarna jag delar utan får bara in några kronor i royalty per försåld bok.

Tomatchutney

500 g cocktailtomater

1 gul gök

2 skivor ekologisk citron

2 msk citronsaft

2 msk honung eller björksocker

1 msk färsk timjan

1 tsk chiliflingor

Havssalt

Skala och dela löken i 6 klyftor och skiva dem tunt.

Dela tomaterna i 4 delar och skär citronskivorna i halvmånar och sen i tunna bitar.

Blanda lök, citronsaft, citronbitar, honung/björksocker och chili i en kastrull.

Koka upp under omrörning, sänk värmen och låt puttra i 20 minuter, rör då och då.

Blanda ner tomaterna, koka upp och låt småputtra i 5 minuter.

Rör försiktigt så tomaterna inte mosas.

Smaksätt med timjan och lite smulat flingsalt.

Häll upp på rena burkar och sätt på locket, förvara i kylen eller frys in till vinterbehovet.

Rödbetsmousse med chèvre

Apelsinmarinerade skogschampinjoner

Picklad rödlök

Zucchinisallad med örter och bönor

Kombucha med havtorn

Ayran och korv med smaker från Medelhavet

Medelhavsmat

Smakminnen

Den grekiska och turkiska maten ligger mig varm om hjärtat, efter många års resor till Medelhavet.

Nu lär det ju dröja innan det blir några resor annat än inom Sverige för vår del, då är det bra att ha finna smakminnen att leta fram.

Medelhavskosten är väldigt hälsosam även för oss som äter olika former av lågkolhydratkost, den innehåller mycket av färska ovanjordsgrönsaker, i sallader, stekta eller kokta i grytor.

Turkar och greker äter också stora mängder mjölkprodukter, som smör, yoghurt och ostar av alla de slag.

Det märks tydligt i butikernas mjölkdiskar, utbudet av lokala produkter är mycket stort.

Den godaste korven har jag hittat i Grekland, deras Loukaniko är mycket smakrik.

Bland ostarna är en av mina favoriter den cypriotiska Halloumin.

Sältan och gnisslet, när man tuggar den stekta eller grillade osten, gör den till nåt alldeles extra.

Till maten smakar det mycket gott med ett glas iskall, turkisk ayran.

 Medelhavsmat på mitt sätt 1 port

1 korv med hög kötthalt, smaksatt med örter

Smörstekt aubergine och halloumi

Tzatziki

Ayran, Turkisk Yoghurtdryck

Ayran 2-3 port

2 dl turkisk yoghurt 10%

5 dl iskallt vatten

½-1 krm salt

Vispa yoghurt, vatten och den mindre mängden salt, kraftigt med elvisp i en kanna.

Den ska bli riktigt skummig, smaka av om du vill ha mer salt.

Fler goda och lättlagade rätter och tillbehör från länderna kring Medelhavet hittar du i mina kokböcker Gröna, sköna tillbehör, Birgitta Höglunds bästa grilltips och Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken.

Grekiska tomatbiffar från Gröna, sköna tillbehör Foto Birgitta Höglund

Dijonnaise och tomatsås till lördagsmiddagen

Såstips

Idag bjuder jag på två riktigt goda och lättlagade såser, som passar fint såväl till kött och fisk som till grönsaksrätter.

Tomatsås, eller concassé på köksfranska, använde jag väldigt ofta när jag jobbade som restaurangkock.

Då ofta ihop med bearnaisesås, klicka på den rödmarkerade länken så kommer du till receptet.

Gör gärna en större sats nu när tomaterna är som bäst och frys in i mindre burkar så har du en sommarsmakande sås till vinterns middagar.

Den passar fint även som pizzasås, smaksätt den då med oregano.

Dijonnaise 4 port

2 dl majonnäs

2 vitlöksklyftor

2-3 tsk Dijon, fransk senap

1 msk finhackad rosmarin

1 msk finhackad persilja

Salt och peppar efter smak

Hacka eller riv vitlöksklyftorna fint och blanda med majonnäsen.

Rör ner senapen och smaksätt med örterna, salt och peppar.

Låt stå i kylen en stund medan du gör tomatsåsen, så kommer smakerna fram mer.

Cocktailtomater från Ås Trädgård

Tomatsås 4 port

250 g cocktailtomater

1 gul lök

2 vitlöksklyftor

2 msk olivolja

Salt och chiliflingor

Skär tomaterna i 4 delar, hacka lök och vitlök fint.

Stek grönsakerna mjuka i olivoljan, krydda med salt och chili till angenäm sälta och hetta.

Jag serverade såserna till lammfilé och broccoli, riktigt njutbart.

Nu finns min kokbok Gröna, sköna tillbehör att köpa på Akademibokhandeln, känns fint att jag nu kan hänvisa intresserade köpare även till en vanlig butik.

Bor du i närheten av Östersund så finns den nu på Ås Trädgård, de har även Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken.

Om du inte vill gå till en bokhandel på grund av Coronan, så finns mina kokböcker här på Adlibris och här på Bokus.

Lammfile

Lättfixad majonnäs med stavmixer

Min godaste majonnäs

I sommar har jag gjort mycket majonnäs här hemma, så mycket godare än de man köper på burk.

Med stavmixer går det väldigt snabbt och enkelt att mixa ihop denna underbart krämiga majonnäs, som passar till så mycket gott.

Kom bara ihåg att ingredienserna ska ha samma temperatur, annars finns det risk att den skär sig, även om det minimeras när man använder mixer.

Jag har alltid äggen i rumstemperatur och oljan med, då kan jag få till den här satsen på bara några minuter.

Jag använder neutral rapsolja, inte kallpressad för den är för stark tycker jag.

Nu de senaste gångerna har jag hittat en blandning av rapsolja och olivolja från Zeta som är riktigt god.

Den färdiga majonnäsen förvarar jag i kylen, där den tjocknar så den går att spritsa om man vill göra frukostäggen riktigt fina.

Den håller i minst en vecka, men den brukar inte räcka så länge…

I morgon får du recept på ett nytt stekpannebröd gjort på äggvitorna, också det väldigt lätt att göra.

Lättlagad majonnäs

3 äggulor

2 ½ dl mild raps/olivolja

1 msk äppelcidervinäger

ca 1 msk senap

½-1 tsk salt

Lite peppar

Blanda gulor, senap, vinäger, salt och peppar med stavmixern i en smal, hög bunke.

Tillsätt oljan droppvis först och sen i en smal stråle och mixa ordentligt.

Arbeta upp och ner i bunken med mixerstaven, så allt blir ordentligt blandat.

Efter att majonnäsen tjocknat, kan du hälla i en större mängd olja åt gången.

Smaka av om det behövs mer vinäger, senap eller salt.

Lägg över majonnäsen i en burk och förvara i kyl.

Här nedan ser du min bild på majonnäs gjord på ghee och äggfri majonnäs på kikärtsspad från Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv.

Bor du i Jämtland så kan du köpa den boken på ekologiska Ås Trädgård där bilden är tagen, de har även nyutgåvan av Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken.

Valnötsröra med basilika och soltorkade tomater

Röra på valnötter och soltorkade tomater 3-4 port

1 dl majonnäs

½ dl fet yoghurt/kokosgrädde

4 soltorkade tomater i olja

1 dl grovhackade valnötter

1 msk finhackad, färsk basilika

Chiliflingor

Flingsalt

Hacka tomaterna riktigt fint, blanda majonnäs och yoghurt, rör ner tomater och valnötter.

Smaksätt med basilika, chili och salt, låt stå i kylen en stund så smakerna mognar.

Servera röran till exempel till grillad eller ugnsstekt kyckling som på bilden, den passar också fint till andra grillrätter och till tapas.

Fler njutbara tips på röror och såser hittar du i min senaste kokbok Gröna, sköna tillbehör och i Birgitta Höglunds bästa grilltips.

Kryddiga kycklingschnitzlar med avokadoröra

Turkisk favorit

Idag får du tips på en av de kycklingrätter jag lagat allra flest gånger under alla våra vintrar i Alanya.

Där köper jag utbankade schnitzlar av kycklinglår som slaktaren benar ur.

Här hemma kan man numer köpa schnitzlar eller urbenade lår med eller utan skinn i välsorterade mataffärer, om man inte vill ge sig på att bena ur dem själv.

Kryddblandningen är god även som rub till fläskkarré och lax till grillen.

Här hittar du min kokbok Birgitta Höglunds bästa grilltips för fler njutbara recept.

Kycklingschnitzel 2 port

2 kycklingschnitzlar à 150 g

2 msk torkad timjan

1 msk chiliflingor

1 msk paprikapulver

2 tsk vitlökspulver

Rör samman kryddorna och häll upp i en burk med lufttätt lock, den här satsen räcker till flera omgångar.

Salta och pensla olivolja på schnitzlarna, krydda med ca 2 tsk av kryddblandningen, gnid in ordentligt på båda sidor.

Lägg i en ugnsfast form med skinnsidan neråt och grädda på 175º i ca 30 minuter, vänd och sätt på grillen och höj till 250º.

Ta ut kycklingen när skinnet fått färg och blivit frasigt, servera med sallad, stekta eller grillade grönsaker och avokadoröran.

Avokadoröra med paprika, chili och vitlök 2 port

1 välmogen avokado

½ dl majonnäs

½ finhackad röd paprika

2 msk hackad persilja

1 finhackad vitlöksklyfta

1-2 krm chiliflingor

Äppelcidervinäger

Havssalt

Mosa avokadon med en gaffel, blanda med majonnäs, paprika, vitlök och persilja.

Smaksätt med vinäger, chili och salt. Låt stå i kylen och mogna en stund.

Här nedan ser du en annan av mina favoriter från det turkiska köket.

Turkisk morotsröra från Birgitta Höglunds bästa grilltips
Foto Mikael Eriksson