Matlagning för miljömedvetna
Idag skrivs och pratas det mycket om miljön, hur vi ska kunna spara på resurserna så el, gas och ved räcker till alla.
Något som är ett minst lika hett samtalsämne är hur vi måste dra ner på sockret för att kunna hålla oss friska.
De flesta varianter av chilisås/ketchup som finns att köpa innehåller upp till 25% tillsatt vitt socker.
I min miljö- och hälsovänliga sås får tomaternas egen sötma spela huvudrollen, ackompanjerade med hetta, sälta och syra till en riktigt god chilisås.
Efter receptet skriver jag mer om mitt samarbete med Wonderbag Sweden, här en presentation av mig på deras hemsida.
Hemlagad chilisås
1 kg tomater
½ dl olivolja
2 msk tomatpuré
1-2 msk balsamvinäger
1 msk paprikapulver
2 tsk Worchestershiresauce
ca 2 tsk salt
1-2 tsk chiliflingor
1 tsk mald nejlika
2 krm lökpulver
2 krm vitlökspulver
Skär tomaterna i små tärningar, jag låter skalet vara kvar eftersom det sitter en hel del nyttiga ämnen i det, men du kan förstås skala dem om du vill.
Fräs tomaterna och tomatpurén i olivoljan i en stekgryta med lock.
Blanda ner övriga ingredienser, börja med den mindre mängden vinäger och salt, smaka sen av om du vill ha mer syra/sälta när såsen är klar.
Koka upp under omrörning, lägg på lock och låt puttra i 10 minuter.
Ställ ner grytan på ett underlägg i Wonderbag.
Lägg på tyglocket och knyt igen bagen väl med dragsnöret.
Nu får den stå och lagas klart på eftervärmen i 3-4 timmar.
Ta upp grytan och mixa med stavmixer så chilisåsen blir nästan slät.
(Har du ingen Wonderbag än, så låt såsen puttra under lock i ca 1 timme på spisen, rör då och då så den inte bränns fast.)
Häll upp den mixade såsen på varma, rena burkar och stäng locket direkt.
Chilisåsen håller sig minst 1 vecka i kylen, frys in det som inte går åt och ta fram eftersom.
Nu följer lite Wonderbagreklam
Chilisås lagad i Wonderbag behåller mer näringsämnen tack vare den korta koktiden på spisen.
Det sparar även väldigt mycket energi, den här långkokningsbagen är den mest miljövänliga uppfinning jag träffat på.
Som du kanske sett härinne så samarbetar jag sen ett par år med Wonderbag Sweden.
De säljer en icke-elektrisk långkokningsbag som fungerar ungefär som en termos.
Jag har skrivit en kokbok tillsammans med Wonderbag, med recept speciellt framtagna för den här typen av energisnål matlagning.
I bagen fortsätter såser, soppor och grytor att lagas till under många timmar, helt utan annan energikälla än den värme som bevaras i maten i grytan.
Perfekt om man vill ta med nylagad mat på en bilresa t ex till fjällen, så är maten färdiglagad och varm när man kommer fram.
Här har Ann Fernholm skrivit om bagen på sin blogg Ett sötare blod:
Wonderbag- genial form av matlagning i en kudde!
Här kan du se en liten film som Jenny och Magnus på Paleobloggen Under vårt tak lagt ut på Facebook:
Wonderbag är framtagen av Sarah Collins i Sydafrika, där det är ett stort problem att få energin att räcka till, de drabbas av strömavbrott dagligen.
Många på landsbygden har överhuvudtaget inte tillgång till el utan måste laga sin mat över öppen eld.
Det leder till väldigt många fall av rökförgiftning och flera timmars arbete per dag för att samla ved.
Med hjälp av bagen så behövs det bara att man eldar en liten stund för att få maten att koka upp och sen lagas klart på eftervärmen.
Något som lett till betydligt färre förgiftningar och att barnen får större möjlighet att gå i skolan istället för att hjälpa föräldrarna att samla ved.
För varje Wonderbag som säljs, skänks också en till en behövande familj på landsbygden i Sydafrika.
Så bagen är bra både för miljön och för oss som på något sätt vill hjälpa våra medmänniskor till ett bättre liv.
Därför utökar jag nu mitt samarbete med Wonderbag genom att åka runt till olika platser i landet för att berätta mer om hur den fungerar, så fler får upp ögonen för den här klimatsmarta bagen.
Jag bjuder då på kycklingbuljong ur bagen och till det mina nya frökex från Huså Bröd.
Du får gärna komma och prata med mig, delar gärna med mig av hur jag ser på det här med bra mat för hälsan.
Den 23 februari kommer jag till Malmö och restaurang In The Pink, då i samband med Therese Renåkers föreläsning om Hormoner i maten.
Här kan du läsa mer om eventet på restaurangens Facebooksida.
20 april är det dags igen, då i Lindesberg i samband med Ann Fernholms föreläsning, här kan du läsa mer om den dagen.
I slutet på maj deltar jag på Maria Kvärnsténs kurshelg om sockerberoende i Ottsjö, återkommer med exakt datum.
Jag har fått förfrågningar om att delta i fler event, mer information kommer om det framöver.
Här nedan följer några bilder från mitt möte med Anneli och Hakan från Wonderbag Sweden på Bagdad Café på Medelhavsmuséet förra veckan.
Jag kan varmt rekommendera den restaurangen, åt en fantastiskt god kycklinggryta i tomatsås, som gav mig inspiration att koka den här chilisåsen nu när jag kom till Alanya.
Vi har gasspis i vår hyrda lägenhet här, så Wonderbag används mycket till långkok på alla härliga råvaror vi köper på saluhall, grönsaksmarknad och hos vår slaktare i kvarteret.
I dag får den bli såsen till en Pulled Chicken som jag kommer att göra av den kyckling som just nu står och blir till en näringsrik kycklingbuljong i Wonderbag.