Pizzadags
Gott nytt år till alla mina läsare önskar jag med det som blivit mångas favoritmat på det nya årets första dag.
Pizza är för många förknippat med rejält onyttig och mjölstinn junkfood, men följer du mina recept så blir denna njutbara rätt även riktigt nyttig.
Jag äter som många av er redan vet lågkolhydratkost sen nio år.
Jag har vidareutvecklat denna hälsosamma kosthållning under årens gång, vilket fått mig att bli piggare, friskare och starkare för varje år som gått.
Nu senast blev det ett tillägg av bönor sen jag läst Lars-Erik Litsfeldts och Patrik Olssons Låt bönor förändra ditt liv i våras.
Det förändrade verkligen mitt liv, så mycket så att jag nu skrivit min femte kokbok tillsammans med dessa båda herrar.
En bok med den självklara titeln Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken.
Den kommer att finnas i bokhandlarnas hyllor nästa vecka, lagom till den tid på året då de flesta vill just det, förändra sitt liv.
Där hittar du ytterligare en variant på pizza, då naturligtvis förstärkt med just bönor.
Här följer några olika recept du kan testa redan idag, halloumipizzan i slutet av inlägget är min personliga favorit.
Grön lowcarbpizza 1 port
6 tunna skivor kålrabbi
3 skivor zucchini
1 grön paprika
1 färsk lök
1 dl skivad svamp
1 dl grädde/kokosgrädde
Smör till stekning
Havssalt och svartpeppar
Riven ost
Färsk oregano
Stek kålrabbin och lägg i en ugnsform som en rundel.
Skär zucchinin i bitar, strimla löken och paprikan.
Stek svampen och grönsakerna i smör. Häll på grädde, krydda och låt puttra till en stuvning.
Häll svampstuvningen ovanpå kålrabbin, lägg på inlagda champinjoner och marinerade cocktailtomater.
Toppa med riven ost och oregano och grädda på 200° i 20 minuter.
Blomkålspizza 2 port
6 dl mixad, färsk blomkål
150 g fetaost
2 ägg
½ dl kokosnötmjöl
Mixa blomkålen fint i matberedare, ta upp och pressa ut så mycket vätska du kan ur den genom en nätsil eller silduk och häll över i en bunke.
Smula ner osten och tillsätt ägg och kokosmjöl i matberedaren, mixa till en slät smet.
Blanda samman väl med blomkålen, låt svälla en liten stund.
Fördela smeten i en större eller två mindre högar på bakplåtspapper.
Lägg på plastfilm och tryck med handen ut smeten till rundlar eller en större, fyrkantig pizzabotten.
Ta av plasten och grädda i mitten av ugnen i 10 minuter på 225º.
Höj värmen till 250º, ta ut pizzabottnen och lägg på valfri fyllning.
Jag hade tomatpuré med chiliflingor, oregano och olivolja som jag bredde i ett tunt lager på pizzan.
Den här gången fick det bli en vegetarisk pizza på min citronmarinerade ostronskivling, röd och grön paprika, tomater, svarta oliver, skivad vitlök, oregano, valnötter och buffelmozzarella.
Jag gräddade den i mitten på ugnen på 250º i 7-8 minuter, strödde över färsk basilika och ringlade över en god olivolja.
Skar sen pizzan i tårtbitar och serverade den med en pizzasallad, som jag gör så här:
Börja med 1 liter finstrimlad vitkål, den är enklast att strimla med osthyveln.
Häll ett par dl kokande vatten över vitkålen, häll av efter en minut.
Det här gör salladen extra saftig.
Strimla 1 röd paprika och blanda en vinaigrette på 1 dl olivolja och 2-3 msk vit balsamvinäger.
Blanda alltsammans till salladen i en bunke, krydda med salt och svartpeppar efter smak och rör ner 1 dl pumpakärnor.
Kyl pizzasalladen en stund innan serveringen.
Halloumipizza…
Halloumipizza 2 port
2 dl riven halloumi
1 ägg
½ dl grädde
2 msk pofiber
Rör samman alla ingredienser till pizzadegen. Låt svälla i 10 minuter.
Bred ut till två runda bottnar, ca 1 cm tjocka, på bakplåtspapper. Förgrädda på 250º i 10 minuter.
De här bottnarna går bra att lösfrysa och ta fram eftersom och fylla med valfria pizzatillbehör.
Vill du göra en större sats så går receptet fint att dubbla flera gånger.
Pizzasås
2 dl mild Ajvar Relish eller krossade tomater
2 msk tomatpuré
2 msk olivolja
2 hackade vitlöksklyftor
1 msk torkad oregano
1 msk balsamvinäger
½ tsk Worcestershiresauce
Salt
Blanda samman alla ingredienser till såsen, smaka av med salt.
Bred 2 msk sås över den förgräddade pizzabottnen. Täck med din favoritfyllning.
Jag hade rökt kalkon, färsk ananas och paprika på min. Strö över ca 1 dl riven ost.
Ringla lite olivolja över pizzan och grädda på 250° i 10 minuter.
Servera med lite rucola och olivolja över.
För dig som föredrar en pizza utan mjölkprodukter à la Paleo så klicka på bilden nedan, då kommer du till en mycket god äggpizza med frobondekorv.
Vill du hellre laga en pizza med botten av köttfärs, en Meatza, ja då hittar du en sån i min nyutgivna Diabeteskokboken för män.
Ja, det här blev ju fler än 3 tips på nyårsdagspizza, men så är det när jag nu har ett receptarkiv på fler än 1500 inlägg + 5 kokböcker att hämta inspiration från.
Hoppas du tycker om mina recept och jag blir förstås väldigt glad om du sponsrar mitt fortsatta skrivande genom att köpa någon/några av mina kokböcker.
Paleopizza