Spritzer – Fräschaste sommardrinken

Gurkdrink från Grillmat LCHF... Foto Mikael Eriksson

Drinkar med smak av sommar

Öl, cider och söta drinkar passar inte alls ihop med LCHF-kosten.

En Spritzer på torrt, vitt vin innehåller däremot inte många kolhydrater.

En riktigt somrig drink, som svalkar i väntan på grillglöden.

Fler drinkar, både med och utan alkohol, sallader, tillbehör och mängder av grilltips hittar du i min kokbok Grillmat LCHF.

Bilderna i inlägget är tagna av min fotograf Mikael Eriksson.

Spritzer från Grillmat LCHF Foto Mikael Eriksson

Spritzer med lime och hallon 4-5 små glas

5 dl torrt, vitt vin

2 dl hallon

1 pressad lime

½ dl blad från citronmeliss

Sodavatten på glasflaska 33 cl

Blanda vin, limesaft, hallon och citronmeliss i en kanna.

Ställ in i kylen ett par timmar.

Fyll på med sodavatten och rör om lätt innan serveringen.

Jag frös in gurkört och hallon i istärningar, de blir ett vackert och gott inslag i drinken.

Vill du hellre ha en alkoholfri drink så testa mitt sockerfria iste med mynta.

Sockerfritt iste från Grillmat LCHF Foto Mikael Eriksson Foto Mikael Eriksson


Bookbeat – få en månad gratis och välj bland tusentals ljudböcker

bookbeat_kryddburken_kampanjkod_lyssna_ljudböcjer

Lyssnar ni mycket på ljudböcker? Jag lyssnar väldigt mycket i perioder, speciellt på lediga dagar och vinterhalvåret. Och sommarens lata dagar på altanen är en favoritplats. Speciellt till en god, avkopplande frukost i solen. I Samarbete med Bookbeat kan ni nu få prova en månad gratis utan bindningstid, bara uppge koden KRYDDBURKEN på deras hemsida där du registrera dig HÄR och ladda sedan ner appen.

 

Prova erbjudandet och få en månad helt gratis!

Uppge koden : KRYDDBURKEN HÄR!

√ Lyssna och läs så mycket du vill i en månad

√ Välj bland tusentals böcker

√ Ingen bindningstid. Kom igång direkt!

 

bookbeat_app_ladda_ner_lyssna_sommar_ljudböcker

Appen laddar du ner så fort du har knappat in din kampanjkod på Bookbeats hemsida för att få en månad gratis!

 

bookbeat_app_ladda_ner_lyssna_sommar_ljudböcker_semester_öland_avkoppling

De bästa tillfällena för en bra ljudbok är helt klart när man inte har händerna för så mycket annat. En lugn morgon på altanen, i solstolen på stranden eller hängmattan eller till en skön långpromenad längs Ölands kuststräckor. Ljuvliga tillfällen för en bra bok i lurarna. 😛

 

bookbeat_kryddburken_kampanjkod_lyssna_ljudböcker_sommar

Har ni några favoriter ni kan tipsa om så kom gärna med förslag! Personligen gillar jag bäst deckare eller självbiografier. Nästa författare jag har i sikte är Mari Jungstedt, har börjat på den första och lär nog bli fast på resterande också. 

 bookbeat_kryddburken_kampanjkod_lyssna_ljudböcker_prova

 

bookbeat_kryddburken_kampanjkod_lyssna_ljudböcker_lyssna_semester_sommar_öland

 

Inlägg i samarbete med Bookbeat 

 

Citronmarinerade kycklingspett

Kycklingspett

Citronmarinad till kycklingspett 5-6 port

1 kg färskt kycklingbröst

1 dl olivolja

Skal och saft av 1 ekologisk citron

2 msk tamarisoya

2 msk honung eller annan sötma om man så vill

1 tsk chiliflingor

Skär kycklingen i bitar, ca 3×3 cm. Blanda alla ingredienser till marinaden.

Lägg kycklingen i en plastpåse och häll över marinaden.

Knyt igen och massera runt köttbitarna, så marinaden kommer åt överallt.

Lägg på ett fat i kylen minst några timmar, men helst ett dygn. Vänd några gånger under tiden.

Trä upp kycklingen på blötlagda träspett eller metallspett.

Grilla ett par minuter på var sida, krydda med salt och peppar.

Låt eftersteka på låg värme på sidan om glöden i 10 minuter.

Jag serverade spetten tillsammans med små, råa blomkålsbuketter, cocktailtomater och bladsallad.

En morotssallad gjorde jag på späda morötter, strimlade på längden med osthyveln och marinerade en stund med citronolivolja, flingsalt och pumpakärnor.

Fetaoströra, örtbearnaise och kanarisk mojo blev gott till.

Grillmat LCHF

Low Carb High Fat Barbecue - Birgitta Höglund

Kokböcker och E-böcker

Mojon och mängder med andra goda grilltips hittar du i min kokbok Grillmat LCHF.

Det finns bara ett fåtal exemplar kvar, här hittar du den på Bokus och här på Adlibris.

Vill du ha boken på engelska, så finns den också på Bokus och Adlibris

De svenska nätbokhandlarna har den även som E-bok men med stor prisskillnad.

Bokus tar här 311 kr och här finns den för 258 kr på Adlibris.

På Amazon kostar Low Carb High Fat Barbecue som E-bok på Kindle  för 18.42 USD.

Där upptäckte jag att du just nu kan köpa min och Annika Dahlqvists Low Carb High Fat Cooking for Healthy Aging (LCHF för seniorer) på Kindle för otroliga 2.49 USD.

Mojo från Grillmat LCHF... Foto Mikael Eriksson

Mojo från Grillmat LCHF…
Foto Mikael Eriksson


Helgrillad fläskfilé, majs, nypotatis och aromsmör

{"macroEnabled":false,"qualityMode":3,"deviceTilt":0.1610295027494431,"customExposureMode":1,"extendedExposure":false,"whiteBalanceProgram":0,"focusMode":1}

Nu närmar sig midsommar med stormsteg och jag har inte riktigt hängt med att det är denna vecka ens, så hög tid att börja planera vad vi ska hitta på! 😉 Dagar rusar förbi och det är mycket att stå i hela tiden. Men naturligtvis ska vi fira en ljuvlig midsommar och tidigare idag när jag var på ICA och handlade slog det mig hur mycket turister det redan kommit. Mer trafik och färre parkeringsplatser och alla jordgubbsstånd längs vägarna har redan varit uppe ett tag. Göta-petter det är mitt i sommaren ju!

 

Som sagt har vi inte hunnit planera så mycket ännu men det kommer bli en lugn midsommarhelg hemma på gården med god mat och tårta, sen njuter vi av ljudet av myller från midsommarfirarna i Köpingsvik. Mycket folk, fylla, stök och bråk så vi har alltid hållit oss hemma med barnen och firat. Hoppas det blir en lugn midsommar för er alla och att ni njuter av ledighet, kanske semester redan och får en riktigt härlig helg.

 

På våran meny brukar inte sill och nubbe vara det främsta utan vi kör på lite blandad kompott av små pajer, bröd, sallader, köttbullar, prinskorv och rökt lax. Grillat är såklart ett alternativ om man inte äter sill och såna inläggningar men har ni något trumfkort så tipsa gärna! 😛

 

Jag tänkte göra en enkel västerbottensostpaj med sparris och kallrökt lax, sen blir det såklart lite ägghalvor och de klassiska köttbullarna och prinskorvarna men vad mer?! Tipsa, tipsa!! 😉

 

Häromdan åt vi en riktigt god grilltallrik med helgrillad fläskfilé och majskolvar, kokt nypotatis, ett gott aromsmör och faktiskt sommarens godaste sallad som tillbehör. Lite tärnade nektariner och melon gör allt lite somrigare på en gång!

 

Nu tänkte jag dock lägga upp min absoluta 5-i-topp-MÅSTE-lista till midsommar, så kontra gärna med din och tipsa oss alla! 

1) Nypotatis, kokad med mycket dill och bregott havssalt till

2) Knäckebröd, gärna hembakat

3) Ägghalvor med majonäs, löjrom och gräslök

4) Matpaj, helst västerbottensost

5) Rökt lax

 

Och förutom maten så är gräddtårtan med jordgubbar ett solklart måste!

 

Vilken är DIN 5-i-topp-MÅSTE-lista?

 

grillad_fläskfile_majskolvar_grillat_tips_recept_skysås_nypotatis_aromsmör_grilltallrik

Kunde naturligtvis inte låda bli att bara vispa upp en skysås av den grillade fläskfilén som fått vila en stund. Jag är lite skadad när det gäller såser och måste verkligen ha en till ALLT, trots aromsmöret! 😛

 

Silltips till Midsommar

Vitlökssill med örter

Sillinläggningstips

Som bas till mina smaksatta sillar använder jag alltid vanlig inlagd sill, som jag blandar med de olika såserna.

I en del recept ser man att vanlig urvattnad saltsill blandas direkt i såsen, men det blir en ganska smaklös anrättning.

Den klassiska inläggningslagen som kallas 1-2-3-lagen, består av 1 del ättikssprit 12%, 2 delar socker och 3 delar vatten.

Jag brukar ta 1½ dl ättikssprit 12%, 1½ dl socker och 3 dl vatten istället till 4 saltsillfiléer, läs mer hur du gör min inlagda sill här.

För en inlagd sill på Paleo-vis, så kan du använda honung istället för socker.

Det mesta av kolhydraterna från sockret stannar i lagen, men vill du ha en sockerfri sill så använd det sötningsmedel du föredrar.

Då håller den inte lika länge så gör bara en sats som går åt över midsommardagarna.

Vitlökssill med örter

2 hela, inlagda sillfiléer

1 dl crème fraiche/kokosgrädde

½ dl majonnäs

½ pressad citron

2 rivna vitlöksklyftor

2 msk finhackad gräslök

2 msk finhackad persilja

Några droppar Worcestershiresauce

 Lite vitpeppar

Rör ihop alla ingredienser till såsen och lägg ner skurna, avrunna skivor av inlagd sill.

Täck över och låt stå i kyl till nästa dag, då utvecklas smakerna. Smaka av om du vill ha mer sälta.

Vill du ha fler sillrecept? Här hittar du då min Citronsill och Senapssill.

Servera gärna mina Spröda frökex från Huså Bröd till sillen.

Spröda frökex från Huså Bröd

Citronsill

Citronsill…


Aioli på mitt sätt
Majonnäs och Aioli från Grillmat LCHF Foto Mikael Eriksson

Majonnäs och Aioli från Grillmat LCHF
Foto Mikael Eriksson

LCHF-tillbehör

Aioli är en av våra mest klassiska och användbara såser. Här får du den i min tappning.

Du kan använda den som bas och smaksätta med till exempel saffran, chili eller örter.

Aiolin finns även med i min kokbok Grillmat LCHF, köp den gärna om du vill vara med och sponsra mitt fortsatta receptskrivande❤

Upptäckte att den klättrat upp på Bokus-topplistan över mest sålda kokböcker igen, 3 år efter utgivningen.

Den låg på plats #4 förra veckan och #12 den här.

Trenden i år är annars Vego, både som grillat och annat, butikshyllorna formligen svämmar över av grönsakskokböcker.

Gillar du grönt, men på LCHF-vis, ja då finns massor av sånt i den här boken.

Här finns den på engelska på Amazon, tipsa gärna vidare om du har vänner utomlands:)

Grillmat LCHF

Aioli

3 äggulor

3 klyftor vitlök

1½ dl mild olivolja

1½ dl neutral rapsolja

½ pressad citron

1½-2 krm salt

Riv vitlöken fint, blanda med den mindre mängden salt och äggulor i en skål.

Tillsätt oljan i en fin stråle, vispa riktigt hårt. Det går enklast med elvisp eller stavmixer.

Smaka av med citron och eventuellt mer salt, så det blir en angenäm brytning mellan syran och sältan.

Låt stå i kylen att mogna någon timme innan serveringen, så kommer smakerna fram mer.


Rimmade, honungsmarinerade kycklingklubbor med pasta och fetaostsallad

{"macroEnabled":false,"qualityMode":3,"deviceTilt":0.106123648583889,"customExposureMode":1,"extendedExposure":false,"whiteBalanceProgram":0,"focusMode":1}

Hallå! Hoppas ni har det bra därute. Jag ser att det är full aktivitet just nu runt midsommarmat, tårtor och dessert. Och det har trillat in många fina tårtor i mailen redan till tävlingen ”Årets finaste sommartårta 2016” – fortsätt skicka in era bidrag. Superkul och så roligt att få presentera alla bidrag sen.

 

Den sista perioden här hemma har varit minst sagt turbulent som ni kanske förstått både ni som följer mig privat på fb och instagram och även Norpans sida.

 

I min råttuppfödning har jag köpt in två nya små individer. En blue hona på 5 veckor och en champagne hane, lika gammal. Introduktionen av honan blev lite stökig och olyckligtvis så blev min fina Norpan biten i svansen som i sin tur resulterade i en ”avskalad” svans och extrem smärta. Jag bestämde mig ganska fort att det måste åtgärdas då hon bokstavligen hade väldigt ont så igår åkte vi in till Läckeby djursjukhus så hon fick bli opererad. Mer om allt detta finns att läsa på Norpans FB och även Norpans instagram.

 

Självklart händer alltid olyckor på helger och under jourtid, hela kalaset kostade 5500 kr men med försäkring betalade jag endast 920 kr. Det är en påminnelse till alla att ha sina djur försäkrade när något sånt här händer. Dygnet har gått bra men tratten vill hon dock inte ha på sig efter att vi kom hem och hon piggnat på sig lite men hon är otroligt duktig och låter bandaget vara. ♥ Med smärtstillande metacam och lite extra god mat samt värmeflaska under filten i sjukburen mår hon under omständigheterna väldigt bra och är pigg och glad och verkar inte ha ont som innan då hon nästan skrek så fort svansen nuddade underlaget. Snart är hon helt återställd, dock med en bit kortare svans. Om 10 dagar ska jag ta bort de sju stygnen hon har på lilla svanstippen därefter får hon sakta återgå till sina tjejer i flocken igen.

 

Under dessa dagar har jag mött många olika reaktioner från folk både privat och inom handel/vård som höjer ögonbrynen och en del himlar med ögonen och skakar på huvudet. Att överväga prisförslag och avlivning hos veterinär var jag heller inte intresserad av så ni kanske förstår att även dessa små djur ligger mig väldigt varmt om hjärtat och inget jag skulle tveka en sekund för att göra allt jag kan för. Många anser och tycker att det är inte VÄRT det… För en råtta??!

 

Varför? Ett liv, en familjemedlem hos oss, en trogen liten vän i ur och skur som jag älskar såsom jag älskar alla mina råttor skulle jag inte vika en tum från deras välmående. En prioriteringsfråga tycker många vad man lägger sina pengar på?! Är det??

 

Alla hobbys kostar väl? En del gillar ormar, spindlar, resor, märkeskläder, alkohol, trädgård, inredning etc etc som dom lägger sina pengar på. Jag lägger mina pengar på det som JAG älskar i livet! Jag har på senaste tiden efter sista råttkullen lagt ner massor med tid på mina råttköpare, på att skapa trygghet, ett nätverk och rutiner för våra djur och deras välmående så när jag blir kritiserad, ifrågasatt tar jag väldigt illa upp då jag tycker man ska respektera andras val här i livet. En råtta är er råtta, precis som en hund är en hund! För mig är det ingen skillnad. Döm inget djur förrän du träffat det. <3 Många som haft lite råttfobi har efter att dom varit här blivit omvända och det tyder enbart på förutfattade meningar anser jag. Så är det med det! 

 

Nu till dagens middagstips! 

Billiga kycklingklubbor finns ofta i affären och ska man inte använda just precis samma dag så släng ner dom i en skål med saltlag över natten. Dom blir otroligt möra, saftiga och med en fin sälta. Sen kan du grilla, steka i ugn eller röka dom, vilket du vill.

 

Här har vi gjort en enkel fetaostsallad med oliver och pastaskruvar till. Kalla kycklingklubbor är dessutom perfekt att packa ner i utflyktsväskan till stranden i sommar. Jag brukar ta en kylklamp inlindad i tidningspapper som jag sedan lägger ihop med en burk kyckling i en påse och knyter ihop. Håller sig kallt ett par timmar i alla fall.

 

Saltlag till ca 1 kg kycklingklubbor :
ca 1½ liter vatten
1½ dl salt (finkornig)
2 msk strösocker
2 msk vita och svarta pepparkorn

 

GÖR SÅHÄR : 

Vispa ihop alla ingredienserna i en skål/bunke tills salt och socker löst sig. Lägg ner kycklingklubborna, täck med plastfolié eller lock och låt stå i kylskåp minst 12 timmar. Ta sedan upp och pensla på glaze eller torra kryddor före ugn, grill eller rök.

 

Dessa kycklingklubbor kryddade jag med malen paprika, svartpeppar, soya och penslade med flytande honung, lät dom ligga i kylen ca 12 timmar till i kylen och därefter åkte dom in i ugnen i 175 grader ca 30 min. Vänd efter halva tiden. Serverade dom med feaostsallad och pasta.

 

{"macroEnabled":false,"qualityMode":3,"deviceTilt":-0.06980003416538239,"customExposureMode":1,"extendedExposure":false,"whiteBalanceProgram":0,"focusMode":1}

{"macroEnabled":false,"qualityMode":3,"deviceTilt":-0.09556854516267776,"customExposureMode":1,"extendedExposure":false,"whiteBalanceProgram":0,"focusMode":1}

fetaostsallad_sallad_tillbehör_recept_fetaost_kycklingklubbor_recept_tips_lunch_enkelt_lättlagat_snabbt_billigt_kyckling

Glutenfri formfranska LCHF och Paleo

Birgitta Höglunds formfranska LCHF och Paleo

Söndagsbrödet

Jag fortsätter med mina söndagsbakningstips för alla som vill baka och njuta ett både gott och nyttigt, glutenfritt bröd.

Idag har turen kommit till den formfranska som jag tog fram till en varm smörgås och som senare blev grunden till den formfranska vi använder till Ecocaféets smörgåstårta.

Glutenfritt formbröd

Formfranska

8 ägg

1 burk kokosmjölk à 4 dl

2 dl kokosnötmjöl

2 dl mandelmjöl

1 dl kokosolja

1 dl sesamfrön

2 msk fiberhusk

2 msk äppelcidervinäger

2-3 tsk salt

Blanda alla torra ingredienser i en bunke, börja med den mindre mängden salt.

Vispa äggen kraftigt så det blir en riktigt tjock smet, jag kör 5 minuter med elvispen.

Koka upp kokosmjölk och kokosolja, häll det tillsammans med äppelcidervinägern över äggsmeten och rör om väl. Vänd ner äggblandningen i mjölet.

Smaka av om du vill ha mer salt, brödet blir gott med lite extra sälta. Låt smeten svälla i 15 minuter.

Smörj en 1½-liters bakform med kokosolja eller smör och sätt ugnen på 150º.

Rör om i smeten och häll den i formen, släta till ytan med slickepotten.

Grädda brödet på falsen näst längst ner i 1½ timme.

Låt svalna en stund i formen innan det stjälps upp och får svalna på galler.

Skär skivor och lösfrys eller förvara brödet oskuret i en plastpåse i kylen, det håller upp till en vecka.

Ecocaféets smörgåstårta

Ecocaféets smörgåstårta…


Fyllda rullar av rostbiff

Fyllda rostbiffrullar till picknick

Picknickmat

Idag får du tips på en lättfixad och god rätt att ta med ut på picknick i finvädret eller som en mättande frukost.

Du kan också använd rökt skinka, kalkon eller varför inte göra en egen tjälknöl.

Fyllda rostbiffrullar 2 port

200 g skivad rostbiff

1 finhackad avocado

1 dl keso

2 msk crème fraiche eller majonnäs

2 msk fintärnat äpple

5 cm strimlad purjolök

½ tsk äppelcidervinäger

Salt och svartpeppar

Blanda alla ingredienser till röran. Lägg ut rostbiffen på en skärbräda.

Klicka på en matsked av röran i ena änden av rostbiffen och rulla ihop.

Lägg i lådor och fyll på med en sallad av avocado, cocktailtomater, gurka och purjolök.

Kallpressad olivolja och lite balsamvinäger över. Några körsbär följde med som dessert.

Rostbiffrullar med Avocadosallad och Körsbär


TÄVLING – Dags för årets finaste sommartåra 2016!

sommartårta_tårttävling_kryddburken_midsommartårta

För sjunde året i rad kör vi nu igång årets tårttävlingen igen. Finaste sommartårtan ska utses och självklart ska du vara med att tävla. Det behöver nödvändigtvis inte vara en efterrätts-tårta utan kan vara en smörgåstårta också men temat ska naturligtvis vara SOMMARTÅRTA. Skicka din bild till mig senast 3:e juli, därefter publicerar jag alla bidragen här på Kryddburken för omröstning av ”Finaste sommartårtan 2016”.

 

TÄVLINGSREGLER :

EN bild/bidrag per person

Din bild är önskvärd i 600 pixlars bredd, helst inte mindre.
Har du inget bildprogram och kan redigera själv så fixar jag de, maila mig då originalbilden och döp gärna bilder med ditt namn.

Maila din tårtbild till kryddburken@telia.com märkt ”Sommartårta”

Senast söndag 3:e juli

Tipsa gärna om tävlingen på din blogg, instagram eller facebooksida.

 

tårtor_tårta_sommartårta_midsommartårta_tävling_tårttävling_kryddburken

Tidigare är vinnare! 😛 Överst fr. vä; 2015 Elisabeth Karlsson, 2014 Jessica Mörlund, 2013 Karolina Bonnier, 2012 Therese Sirsjö, 2010 Lena Fransson, 2011 Lena Hoff.