Falukorv på nötkött
Idag får Du ett snabbt recept på riktigt god och lättlagad vardagsmat.
Under många år så var min absoluta favoriträtt Falukorv. Då med mycket spaghetti, ketchup och smör till.
Det här var under de år då jag var så dålig i ryggen, så jag orkade inte tänka på att laga bra mat till mig själv.
Då gick det snabbt att koka pasta och steka korv, det kunde bli många sådana måltider på en vecka.
Ungefär att jämföra med dem som äter hamburgare varje dag, rent näringsmässigt en katastrof för kroppen.
I takt med att jag blev bättre, särskilt sen jag förstod att gluten var den stora boven i mina värkproblem, så har glädjen med att laga riktig mat vuxit sig större och större.
En glädje som sen gav upphov till den här bloggen och skapande av recept som jag, helt gratis, delar med mig av till andra med ett stort intresse för naturlig mat.
Tyvärr anser några att det är helt i sin ordning att gå in och kopiera mina recept, för att sen framställa som sina egna, på reklamfinansierade sidor.
Här kan Du läsa vad Lisa Förare Winbladh skrev om ett liknande fall för 1½ år sen.
Så det är inget nytt under solen, receptstölder finns på nätet även utanför LCHF-kretsen.
Men nu åter till god mat, lagad helt i mitt eget kök. Inte något avancerat recept, så risken är nog liten att det blir kopierat av recepttjuvar.
Jag tycker fortfarande mycket om korv, särskilt de med hög kötthalt och framförallt lokaltillverkade med bra kryddning.
Provat Hälsingestintans nya Falukorv som innehåller enbart Svenskt nötkött av hög kvalitet.
Ett mycket gott alternativ för dem som av en eller annan anledning inte äter griskött.
Förvisso med lite för låg kötthalt och för mycket potatismjöl för en LCHFare, men smak och konsistens är annars mycket bra.
Om man inte äter den så ofta och med näringsrika tillbehör, så blir måltiden rätt bra ändå.
Om Du vill göra en betydligt nyttigare falukorv själv därhemma, så ta en titt på mitt recept i Anna Hallén”s nya kokbok LCHF för familjen, den goda vägen till mätta och friska barn.
Jag fick det hedrande uppdraget av Anna att skapa över 30 recept på näringsrik mat som passar barnfamiljer.
En riktigt rolig utmaning att omvandla barnfavoriter som Falukorv, Ketchup, Tacopaj, Vaniljglass och mycket mer, till nyttiga alternativ.
I dagens recept har jag kombinerat Falukorv med egenplockad Skogssvamp, Ekologisk Paprika och Västerbottensost.
En smakrik rätt som gör att den goda korven kommer mer till sin rätt, än med pasta och söt ketchup.
Norrländsk Korvgratäng
200 gr Falukorv
½ Ekologisk Paprika
1 dl brynt Skogssvamp
1 dl riven Västerbottensost
1 Ekologiskt Ägg
Gräslök
Skär korven i skivor som delas i fyra bitar. Skär paprikan i grova tärningar.
Fördela korv, paprika och brynt svamp i en smord ugnsform. Strö över den rivna osten.
Gratinera på 200° i 15-20 minuter, tills gratängen fått fin färg. Servera med ett stekt ägg med gräslök strödd över vitan. Några Cocktailtomater till för smak och färg.
Här hittar Du mitt recept på Ketchup med vuxen smak, en lite kryddigare variant än den i Anna’s kokbok.