Plankstek med vildsvin och vild länkkärlek!

plankstek_nyår_nyårsmat
Vad hittar ni på för gott denna lördagskväll? Är det schlagermenyer all in?? :-P Här hemma har vi stort huvudbry om VAD vi ska ha ikväll… Joline vill lyxa till det med bubbel och fruktiga drinkar och nån lyxig potatisgratäng, Nicke vill ha nått GOTT (hamburgare, biffar, grillat…) Max vill ha pannkakor eller fisk och jag vill ha en god husman, nåt kött med pasta eller biffgryta… Eller jag vet inte..??!!

Vilket dilemma? Blir det nånsin så hemma hos er också??

Tänkte i alla  fall slå ett slag för vildsvinet! Köttet som blivit riktigt populärt och som syns mer och mer runtom bland matbloggarna. Det är ju inte bara ett stycke vilt kött som du lagar en söndagstek av, det finns hur många härliga recept som helst på tex. raguer, färsbiffar, grillade kotletter, möra,  saftiga revben etc etc… Ni ska få några genvägar.

Låt er inspireras :

vildsvin_stek_ugn_recept

Det vildsvin jag tillagade länge på låg ugnstemp passar utomordentligt bra till plankstek där man vill ha olika sorters kött. En mört, kallskuret och vansinnigt gott kött helt enkelt!

baconlindade_haricotverts
Klassiska tillbehör till plankorna. Utskurna tomater och baconlindade haricot verts.

plankstek
Jag gräddar alltid plankorna såhär och lägger på kött och sås när moset är gratinerat.

plankstek_vildsvin
Smaklig måltid, vad ni nu än ska äta och ha en finfin lördagskväll! :-P

The post Plankstek med vildsvin och vild länkkärlek! appeared first on Kryddburken.se.

Nyårsplanerna klara!

ciabatta_salami_bire
Godo morgon alla! *gäsp*
Är sent uppe idag, men himla skönt med sovmorgon ibland. Vad sägs om en ljummen, nybakad ciabatta med salami och brie? Det är ju ändå snart lunch så… ;-)

Sitter och klurar lite på nyårsmaten, vilket jag gjort länge ända tills det slog mig att vi fick en fin bit vildsvinskött när Pernilla m familj var här sist. Den har nu legat i marinad i 1 dygn och tidigt imorgonbitti åker den in i ugnen på väldigt låg temperatur tills den blivit färdig, gissar att den nog vill ha en 8-10 timmar på sig. Sen ska den få bli en del av nyårskvällens meny, nämligen plankstek!

Joline fixar desserten i år här hemma så den får hon presentera själv i ett eget inlägg lite senare.

Vad har ni för planera, jag är jättenyfiken och vill veta allt ni ska äta tack! ;-)  


Ja, planstek får det bli. Gratinerat duchessemos, vildsvin, ryggbiff och fläskfilé med två olika såser, baconlindade haricotverts och parmesamgratinerad tomat.

The post Nyårsplanerna klara! appeared first on Kryddburken.se.

Plankstek med ryggbiff & fläskfilé


Lördag och helg och humöret är på topp! Solen skiner och här hemma vankas det tjejdisco med övernattning  för Joline och hennes kompisar! Guuud va vi ska dansa och slå klackarna i taket!! Eller ABSOLUT inte!! Vi är strängt portade från Jolines rum och får inte vara pinsamma föräldrar ikväll! Hehe… ;-)

Självklart ska ni få lite festliga recept från discot, bland annat ”regnbågs-is-monster-glass” och hallonswiss! Varmkorv med bröd och tillbehör blir det också sen ska dom ju orka dansa med så det blir nog alldeles tillräckligt! Melodifestivalen är det ju ikväll med, tror jag måste kika lite grann i alla fall, nu när jag ändå såg första delfinalen!

Igårkväll däremot åt vi plankstek! Tänk att man så lätt glömmer bort dom där plankorna underskuffade i nåt skafferi! Det är ju så enkelt och extra festligt till fredagsmys eller helg! Vilken planka gillar ni bäst?? Det går ju liksom att variera med precis vad som helst egentligen, fisk, kyckling och kött osv… Allra godast tycker jag nog att köttplankan är med ryggbiff och fläskfilé!

4 planstek
Det här behöver du :
4-6 portioner potatismos
2 stora tomater + riven parmesan
2 knippe grön sparris
120 gram bacon
4 skivor ryggbiff
6-8 skivor fläskfilé
Bearnaisesås
Bladpersilja

GÖR SÅHÄR : 
Bränn in plankorna före användning om dom är nya. Jag köpte mig två nya igår så vi skulle ha 4st, dom förra jag hade är nog i ask tror jag, de nya jag köpte blev i ek. Otroligt vilken skillnad på färg de blir på dom plankorna, mycket mörkare och djupare färg! Jag brukar smörja in dom rejält med vanlig rapsolja och sen in i ugnen på 200 grader tills dom är ”torra”, ca 30 min, och sen låta dom stå kvar och svalna när jag stängt av ugnen. Torkar dom snabbt kan du behöva ta ut dom och olja in mer en gång eller två. Sen är dom redo!

Duchessmoset gör jag av vanligt potatismos men tillsätter två extra äggulor och ingen mjölk! Smör, salt, vitpeppar och lite muskot! Jag ser till att göra moset nån timme i förväg så det hinner svalna av innan jag spritsar ut det. Sen kör jag plankorna med _bara_ moset ca 10 min innan jag lägger på resten, just för att jag få rejält med färg på topparna, sen vill jag inte ha plankorna inne mer än köttet kräver.

Baconlindad sparris, inga konstigheter. Förkoka dom nån minut i saltat vatten och sen linda om bacon ett par varv.

Tomaterna skär jag ut som ”stjärnor” och river över parmesanost.

Ryggbiff och fläskfilé bryner jag lätt i stekpannan, saltar och pepprar sen får dom gå färdigt i ugnen på plankorna.

Bearnaisesåsen är Lohmanders, (orkade inte göra hemmagjord) tycker den är god till plankstek, kall och krämig till den heta plankan!

En liten kvist bladpersilja som garnityr! That´s it! ;-) Festligt och så vansinnigt gott!!

Förgräddat mos, sen på med tomat, kött, sparris!


Ryggbiff och fläskfilé, sååå gott på planka med olika kött!


Sådär, då var dom klara!



Brukar ni göra plankstek? Har ni nåt ”favorit-pålägg”??