Njutbar hälsoresa
Vilket otroligt gensvar jag och Therese Renåker fått sen vi gick ut med bokningsmöjlighet för vår harmoniresa till Makrigialos häromdagen.
Nu har vi bara en plats kvar på den första resan som har flygalternativ från Stockholm, Göteborg och Malmö med avgång 4/10 2018.
Vecka 2, den 11/10, avgår endast från Stockholm, där finns fortfarande platser kvar.
Therese har tidigare jobbat som lärare på Paleo Institute och är en mycket kunnig föreläsare inom ämnena kvinnliga hormoner och stress.
Jag delar med mig av tips på hur jag förbättrat min egen hälsa med hjälp av kosten och lättare träning, vi lagar också lite mat tillsammans.
Vill du följa med? Läs gärna mer om resan här på Harmoniresor.se.
Sensommarsemester
Den gångna veckan har jag vilat upp mig efter kokboksfotoveckan hos Lennart i Stockholm.
Vi har njutit av ledighet, fint väder och en hel del god mat.
Som du säkert märkt härinne tidigare, så är vi båda väldigt förtjusta i att ta med oss maten ut i det fria på en picknick.
Vi bor centralt på Kungsholmen, så det är gångavstånd till många vackra platser runt huvudstaden.
Den här veckan har jag inte ägnat så mycket tid åt matlagning, det blev ju rätt mycket av den varan veckorna innan.
Så istället för att stå i köket har vi handlat en del färdigmat på ekobutiken Paradiset på Brännkyrkagatan på Söder.
Vi tar ofta SLs linje 85 över Riddarholmsfjärden och handlar det mesta av vår mat på Paradiset, de har verkligen fina råvaror.
På bilderna från picknicken nedan blev det en mycket saftig rostbiff med quinoa/fetaostsallad, sötpotatis med linser och chipotlemajonnäs.
Fantastiskt gott, som alla de matiga salladsingredienser de har att välja på.
Vi delar på en lunchsallad för 105 kr, det mättar rejält tillsammans med den bönsallad jag brukar ta med ut på picknicken.
Passa på att njuta av grillat nu under de ljumma sensommarkvällarna, idag får du ett av recepten från min slutsålda kokbok Grillmat LCHF.
Jag hoppas få möjlighet att så småningom ge ut ett nytryck av den, precis som med två av mina andra böcker som nu finns här med titeln Gammaldags husmanskost.
Grillade kräftor med brynt gräslökssmör och pepparrotschili 2-4 port
16-20 stora kräftor
100 g smör
1 dl finhackad gräslök
Pepparrotschili:
1 dl sockerfri chilisås
2 msk riven pepparrot
1 msk pressad citron
Lägg kräftorna på en skärbräda med ryggen nedåt, ta ett stadigt tag om kräftan och klyv den på längden med en vass kniv
Bryn smöret tills det fått en gyllenbrun färg i botten i en kastrull, ta från värmen och blanda ner gräslöken.
Blanda ihop ingredienserna till pepparrotschilin i en skål.
Grilla kräftorna med köttsidan ner i 30 sekunder över het glöd.
Vänd och pensla smör på kräftstjärten.
Grilla 30 sekunder till, får de ligga på längre blir kräftorna torra och sega.
Servera med smöret och pepparrotschilin i små skålar.
Ta upp kräftstjärten med en liten gaffel och doppa i såserna.
Den grekiska potatisaiolin nedan är också väldigt god till skaldjur och innehåller en hel del resistent stärkelse.
Läs gärna mer om vad RS kan göra för din hälsa i Lars-Erik Litsfeldts och Patrik Olssons bok Låt bönor förändra ditt liv.
Skordalia
2 kalla, kokta potatisar
2-3 vitlöksklyftor
2 dl kallpressad olivolja
1 äggula
Havssalt
Vitvinsvinäger efter smak
Lägg alla ingredienser i en mixer och mixa till en jämn röra.
Du kan också bara pressa potatisen och blanda med riven vitlök och de övriga ingredienserna.
Sensommarsemester
Den gångna veckan har jag vilat upp mig efter kokboksfotoveckan hos Lennart i Stockholm.
Vi har njutit av ledighet, fint väder och en hel del god mat.
Som du säkert märkt härinne tidigare, så är vi båda väldigt förtjusta i att ta med oss maten ut i det fria på en picknick.
Vi bor centralt på Kungsholmen, så det är gångavstånd till många vackra platser runt huvudstaden.
Den här veckan har jag inte ägnat så mycket tid åt matlagning, det blev ju rätt mycket av den varan veckorna innan.
Så istället för att stå i köket har vi handlat en del färdigmat på ekobutiken Paradiset på Brännkyrkagatan på Söder.
Vi tar ofta SLs linje 85 över Riddarholmsfjärden och handlar det mesta av vår mat på Paradiset, de har verkligen fina råvaror.
På bilderna från picknicken nedan blev det en mycket saftig rostbiff med quinoa/fetaostsallad, sötpotatis med linser och chipotlemajonnäs.
Fantastiskt gott, som alla de matiga salladsingredienser de har att välja på.
Vi delar på en lunchsallad för 105 kr, det mättar rejält tillsammans med den bönsallad jag brukar ta med ut på picknicken.
Passa på att njuta av grillat nu under de ljumma sensommarkvällarna, idag får du ett av recepten från min slutsålda kokbok Grillmat LCHF.
Jag hoppas få möjlighet att så småningom ge ut ett nytryck av den, precis som med två av mina andra böcker som nu finns här med titeln Gammaldags husmanskost.
Grillade kräftor med brynt gräslökssmör och pepparrotschili 2-4 port
16-20 stora kräftor
100 g smör
1 dl finhackad gräslök
Pepparrotschili:
1 dl sockerfri chilisås
2 msk riven pepparrot
1 msk pressad citron
Lägg kräftorna på en skärbräda med ryggen nedåt, ta ett stadigt tag om kräftan och klyv den på längden med en vass kniv
Bryn smöret tills det fått en gyllenbrun färg i botten i en kastrull, ta från värmen och blanda ner gräslöken.
Blanda ihop ingredienserna till pepparrotschilin i en skål.
Grilla kräftorna med köttsidan ner i 30 sekunder över het glöd.
Vänd och pensla smör på kräftstjärten.
Grilla 30 sekunder till, får de ligga på längre blir kräftorna torra och sega.
Servera med smöret och pepparrotschilin i små skålar.
Ta upp kräftstjärten med en liten gaffel och doppa i såserna.
Den grekiska potatisaiolin nedan är också väldigt god till skaldjur och innehåller en hel del resistent stärkelse.
Läs gärna mer om vad RS kan göra för din hälsa i Lars-Erik Litsfeldts och Patrik Olssons bok Låt bönor förändra ditt liv.
Skordalia
2 kalla, kokta potatisar
2-3 vitlöksklyftor
2 dl kallpressad olivolja
1 äggula
Havssalt
Vitvinsvinäger efter smak
Lägg alla ingredienser i en mixer och mixa till en jämn röra.
Du kan också bara pressa potatisen och blanda med riven vitlök och de övriga ingredienserna.
Höstföreläsningar
Nu börjar sensommaren krypa över oss med lite mörkare kvällar och kanske även en del tankar på att börja ta lite nya tag med hälsan efter semestern.
Under hösten kan du ta chansen att träffa mig och Therese Renåker då vi ger oss ut till några platser i landet.
Först ut är min hemstad Östersund och Ecocaféet där vi har två event.
Det första är måndag den 28/8 kl 18, då har vi en gemensam bokrelease/vernissage-kväll där Therese ställer ut sina vackra tavlor i vaxtekniken enkaustik.
Jag signerar min nyutkomna kokbok Gammaldags husmanskost på nytt sätt-Recept och tips på glutenfri LCHF och Paleo.
Det är en nyutgåva av LCHF för seniorer som jag skrivit tillsammans med Annika Dahlqvist med tillägg av recept från Långkok för LCHF och Paleo.
Vi bjuder på mina Spröda frökex från Huså Bröd med en rökt regnbågsröra från Osterian af Jemtland och lite andra godsaker serverade ur Wonderbag.
Den 31/8 är det dags för nästa, då är det föreläsning av Therese om hur du skapar mindre stress i ditt liv.
Jag finns då med på ett hörn och berättar lite om min hälsoresa, bjuder på frökex och visar upp hur Wonderbag fungerar.
Den 7/9 återvänder vi till restaurang In the Pink i Malmö med samma föreläsning.
Det här är de vi har gemensamt, sen kommer jag själv till ett par platser också.
Först ut är festivalen Jordens Hjärtslag i Kaxås, Jämtland nu i helgen, den 18-19/8.
Där bjuder jag på frökex och visar upp Wonderbag, jag kommer att vara där tillsammans med mina systerdöttrar som driver Café Kroken i Krokom.
Den 15/9 deltar jag en eftermiddag på en Må bra-vecka i vackra Ottsjöfjällen i Jämtland.
Den arrangeras av Lindha Vikström (Halva Lindha) och sockerberoendeterapeut Maria Kvärnstén, som båda jobbar på Ecocaféet till vardags.
Den 30/9 kommer jag till en Paleo-weekend på Fågelbrohus på Värmdö i Stockholm, arrangerad av Sandra Owe på NourishNow.
Som avslutning på höstens event tar Therese och jag med oss två grupper till Makrigialos på Kreta, där vi verkligen ska njuta av lugn, ro och god mat tillsammans.
Du kan läsa mer om vår resefilosofi på Harmoniresor.se.
Stressa av…
Sommaren är en tidpunkt när många verkligen kopplar av och stressar mindre än vanligt.
Men efter semestern brukar det gå på för fullt igen, då kan det vara bra att lära dig hur du hanterar stressen i ditt liv bättre.
Den 31 augusti på Ecocaféet i Östersund är det dags för nästa föreläsning med Therese Renåker.
Då blir det några intressanta timmar om hur du skapar mindre stress i din tillvaro.
Jag finns med på ett hörn som vanligt och berättar lite om min hälsoresa, bjuder på frökex från Huså Bröd och något gott ur Wonderbag.
Läs mer inne hos Therese i länken ovan, hoppas vi ses
Jämtländska pärlor
Efter en lång period av boende i Stockholm, är det nu dags för en sommar i Östersund.
Jag håller på att förbereda fotograferingen inför min nästa kokbok, den här gången tillsammans med Lars-Erik Litsfeldt, och då behöver jag ett större kök än det lilla pentry vi har i ettan därnere.
Lennart är nu uppe några veckor så vi har lite semester tillsammans, innan jag sätter igång med kokboken.
Vi har passat på att fara runt och besöka olika sevärdheter runt Storsjön, det finns många fina ställen att upptäcka.
Vädret har varit tämligen ogästvänligt de senaste dagarna,halv storm på Storsjön.
Det var riktigt spännande att åka bilfärjan mellan Norderön och Håkansta i torsdags, har aldrig varit med om att en färja gungat så kraftigt.
Vi har blivit mycket trevligt bemötta på de caféer vi tittat in på efter vägen, för en kopp värmande kaffe och te.
Några av de fikaställen vi besökt är Jordgubbscaféet på Rödön, Hoverbergstoppen, Ecocaféet och Frösövallen.
Det blev även ett varmkorvstopp en dag, Berliner Schnitzelstuga i Ytterån har en fantastiskt god, egentillverkad bratwurst, som vi fick med oss i små lådor att njuta av vid Storsjöns strand.
Böneffekt och reklam för goda saker
Du har väl inte undgått att läsa i allehanda tidningar och sociala medier om nyttan av att äta bönor?
Efter att ha varit riktigt skeptiskt inställd till bönorna, så har jag nu krupit till korset och ändrat åsikt.
Jag håller som bäst på att återigen förändra mitt liv, så här kommer nu mitt första blogginlägg om det.
Den här gången är det med hjälp av tips och råd från Lars-Erik Litsfeldts och Patrik Olssons bok ”Låt bönor förändra ditt liv”
Lars-Erik, som jag just nu skriver en ny kokbok med, försökte i vintras övertyga mig om alla hälsofördelar som följer i bönornas spår.
Men det var först efter att jag läst boken som jag började tänka om ordentligt.
Jag blev också mycket inspirerad av att förra helgen träffa, lyssna på och prata med Patrik och hans sambo Maria under LCHF-campingen i Säffle.
De har lyckats förändra sina liv helt och hållet tack vare att lägga till lite bönor i kosten.
De flesta bönor innehåller en hög andel resistent stärkelse, en form av kolhydrater som inte tas upp förrän i tjocktarmen, där de blir till mat till de goda bakterier som lever där.
En bra tarmflora pratas det väldigt mycket om idag och hur viktigt det är för att immunförsvaret ska fungera optimalt.
Nu visar den här boken att det även är bra för diabetiker och att bönor därmed kan ingå också i en lågkolhydratkost, typ LCHF.
Precis som Annika Dahlqvist genom sin föreläsning i Östersund för 8 år sen fick mig att lägga om kosten helt, så har Patriks historia och engagemang nu fått mig att göra ytterligare en förändring.
Du som följer inläggen härinne har kanske sett att jag gjorde en stor förbättring av min hälsa även för 1½ år sen, när jag började lägga till benbuljong i min vardag.
Värken och stelheten i höfter och axlar har nästan helt försvunnit, så nu kändes det som ett bra läge att arbeta vidare på att stärka min kropp.
Under de sex veckor som jag nu lagt till 1-1½ dl bönor (fördelat på tre mål) i min dagliga mat så har det hänt en hel del positivt.
Jag började lite försiktigt med ett par matskedar tillsammans med maten, efter en vecka hade magen vant sig och mådde gott.
De nattliga värmeböljor, vallningar, som följer i klimakteriets spår har upphört, jag fick dem för ca 2½ år sen när jag fyllt 53.
Krypningarna och kramperna i min nervskadade fot som jag drogs med på kvällarna är också borta.
En annan positiv följd är att den vätska jag samlat på mig under det senaste året runnit av mig, jag har blivit lite slankare och fastare i kroppen på kuppen.
Den hjärndimma som förut, trots ett högt fettintag, kunde bli lite besvärande när jag var tom på bränsle är borta, nu är jag fylld av energi i många timmar.
Jag har också fått betydligt mer ork till långa promenader, känner mig starkare i både ben och kondition.
Patrik och Maria har styrketränat mycket under den tid de ätit bönor, det har också en väldigt positiv effekt på blodsockret och insulinet.
Här kan du läsa en artikel om boken i senaste Allas och om Maria som gått ner fantastiska 40 kilo med hjälp av bönorna.
Här en artikel om paret i Laholmstidningen, där jag också lånat bilden.
Eftersom jag har fibromyalgi passar lugna sjukgymnastikrörelser och stärkande långpromenader i skog och mark bättre än tung styrketräning.
Att vistas i skogen är inte bara motion för mig, det är väldigt bra även för själen.
När jag var i Säffle bodde jag riktigt bekvämt mitt ute i naturen, på vackra Krokstad Herrgård.
Campingliv tillsammans med många andra i stugor är inte riktigt min grej, så det var fint att det fanns ett så här bra alternativ i närheten av Duse Udde, där de flesta långväga gäster bodde.
Eftersom jag var i Säffle som representant för Huså Bröd som bakar min frökex, så blev det tidigt i säng på kvällarna.
Jag är också sen några år Sverigeambassadör för Sydafrikanska Wonderbag, det var väldigt roligt att få visa upp den klimatsmarta långkokningsbagen för så många intresserade.
Det är mycket givande för mig att prata med alla bloggläsare och andra matintresserade under såna här dagar.
Men det tar också på krafterna så ordentligt med mat och nattvila är nödvändigt för att jag ska orka med de långa dagarna, så nattsudd går bort.
Jag njuter istället för fullt av tidiga morgnar med en lugn promenad och en lång frukost, Krokstads egenhändigt rökta skinka smakade ljuvligt.
Vill du läsa mer om LCHF-campingen så titta in här hos Marie Norder-Aspholm för en recension av de 10 föreläsarna i inlägget LCHF Event 2017 – det bästa någonsin.
Jag håller med Marie, eventet höll mycket hög klass med en bra bredd på ämnena.
Jag brukar ha svårt att lyssna på så många föredragshållare men den här gången var öronen på helspänn.
Jag lagade under mina många år som kock olika bönsallader och röror som serverades på restaurangernas lunchbuffé, så nu är det riktigt roligt att friska upp dem ur minnet.
Idag får du recept på den bönsallad jag och Lennart oftast ätit under den här tiden och några inspirationsbilder på vad vi ätit den till.
Lennart har också blivit slankare under de senaste veckorna och fått mer ork, så vi har tagit långa promenader runtom i Stockholm, ofta med picknicklunch på någon vacker plats.
Jag serverar ofta salladen kall tillsammans med maten, ca 2-3 matskedar per måltid.
Häromdagen stekte jag bönorna med strimlad lök och bacon, det blev ett gott tillbehör till en sallad med viltfångad lax.
Bönsalladen är också god som smaksättning i en köttgryta, soppa eller bara blanda ner i en äggröra.
Den nötfrukost vi ätit under de senaste åren har nu blivit halverad och istället fått sällskap av bönor och ägg, vi håller oss mätta länge på det.
För mer böntips så finns det en del recept i boken, fler kommer förstås även från mig framöver.
Bönsallad
1 tetra ekologiska svarta bönor à 380 g
1 dl mild ajvar relish, stark om du gillar hetta
2 msk kallpressad olivolja
1 msk äppelcidervinäger
ca 1 tsk örtsalt
ev 1 dl mjölksyrade grönsaker, jag tycker rödbetor är godast
Häll upp bönorna i ett durkslag, spola av lagen i kallt vatten och låt rinna av väl.
Blanda ajvar, ev mjölksyrade grönsaker, olja, vinäger och örtsalt i en bunke.
När jag gör salladen utan de mjölksyrade grönsakerna så serverar jag en sked till maten istället.
Vänd ner bönorna i dressingen, sleva upp i en burk och förvara i kylen.
Jag varierar salladen med kidneybönor och kikärtor, ibland blir det pesto som smaksättning istället för ajvar.
Jag tar ofta med maten ut på picknick i min mini-Wonderbag, som bilden ovan från Waldemarsudde förra söndagen.
Den fungerar både som varmhållare för en gryta eller som kylbag till kycklingen, som på bilden lite längre upp.
Klicka på bilden nedan så hittar du recept på en mungbönssallad som jag lagade i Wonderbag i vintras, då jag först blev tipsad om bönornas hälsosamma effekt av Lars-Erik Litsfeldt.
Den varsamma tillagningsmetoden gör att bönorna behåller sin spänst, bra för oss som har svårt för mjöliga bönor.
Ann Fernholm bjöd på min sallad vid Smarta Diabetikers event för Kostfonden i våras.
Lämna gärna ett bidrag till Kostfondens forskning, så fler kan få en bättre hälsa med hjälp av mat istället för mediciner.
Den forskningen behövs verkligen, så fler inte behöver riskera att bli blinda på grund av felaktiga kostråd, som det så olyckligt blev för Patrik.