Gratäng med aubergin, köttfärs och keso
Gratäng med aubergin, köttfärs och keso
Källa: lisasgodbitar.se
Portioner: 4

Ingredienser:
500 g köttfärs
Tacokrydda (Lisas tacokrydda)
Rapsolja
250 g keso
2 dl riven ost
1 aubergine
salt

Tomatsås
1 burk krossade tomater
1 msk tomatpuré
1 näve hackad färsk bladpersilja
1 msk torkad oregano
1 gullök
Rapsolja
Salt
Peppar

Gör så här:
Tomatsås
Hetta upp olja och fräs löken mjuk. Lägg i resten och låt puttra 5-10 min

Gratäng
Stek köttfärs med olja och tacokrydda. Skiva aubergin i 1 cm tjocka skivor och stek i olja med salt. Lägg i en form - köttfärs, aubergin, keso, tomatsås, köttfärs, aubergin, tomatsås, riven ost. Gratinera i ugn c 30 min

Servera med feferoni och grönsallad. Dagens grönsallad bestod av bladspenat, salladslök, flingsalt och olivolja med citronsmak

Bilden visar innan gratineringen. Så här såg den ut på tallriken.
Kyckling med sambal och jordnötssmör
Kyckling med sambal och jordnötssmör
Källa: Sockerfritt
Portioner: 4

Ingredienser:
850 g färsk kyckling, strimlad lårfilé, ca 969 kcal
0,5 tsk malen spiskummin, malen svartpeppar
1 msk sambal oelek
2 msk jordnötssmör utan salt, socker, 50 g ca 300 kcal
2-3 finhackade vitlöksklyftor
200 gram röd paprika i små bitar, strimlor, ca 54 kcal
0,5 tsk soja
0,5 dl vatten
1 tsk rapsolja att steka i

= ca 1360 kcal, delat på 4 portioner= 340 kcal per portion
Gör så här:
Stek kycklingen i en tesked olja och krydda med 0,5 tsk malen spiskummin, malen svartpeppar, tills kycklingen fått färg, då tillsätter du resten av ingredienserna och steker runt.
Glutenfritt Pannkaksbröd med Pumpakärnor och Kanel

Stekpannebröd

Det har varit en riktigt skön semestervecka, med mycket sol och värme.

Alanya har visat sig från sin bästa sida och det har blivit många, långa promenader.

Idag vräker regnet ner så då passar det bra att uppdatera bloggen lite igen.

Njuter mycket av att vila från skrivandet, det är nog nåt vi alla inom dagens blogg och Facebookvärld borde prova på lite oftare.

Det är ju så kul att bjuda på alla recept jag skapar, men känner att jag måste hålla igen lite så lusten att hitta på nytt ska räcka länge till.

Har ju förutom bloggandet även recept till mina matkrönikor och även kommande böcker i tankarna, så Du kan förstå att mycket av min vakna tid kretsar kring mat.

Bjuder idag på lite bilder från en busstur till Tepe där det blev en Turkisk Frukost på Restaurang Mountana.

Efter den överdådiga frukosten följer en bild på det vi oftast tar till brunch hemma på balkongen.

Stekt Kalkon med Lantägg från marknaden, Smör, stekt Paprika, Rucola, Bladpersilja, Granatäppelkärnor, Fårost, Oliver, Granatäppelvinäger, Kallpressad Olivolja.

Drycken till alla måltider hemma och ute är vår favoritdryck alla kategorier, inget går upp mot ett glas friskt, Turkiskt källvatten.

Vill passa på att varna för att dricka kranvattnet här, hört om flera som fått magsjuka av att dricka kranvattnet på hotellen.

När det regnar så mycket som det gjort i vinter, tränger förorenat vatten lätt ner i dricksvattnet.

En billig sjukförsäkring mot den onödiga åkomman är att köpa vatten på 5-litersdunkar, det kostar bara ca 6 kronor.

Dagens recept är ett enkelt, glutenfritt pannkaksbröd som lätt fixas i stekpannan.

Är man glutenintolerant är det annars inte så lätt att hitta bröd här nere i Turkiet.

Men äter man även LCHF finns ju ingen anledning att äta de fabriksbakade glutenfria bröden, då de innehåller massor av kolhydrater från majsmjöl och rismjöl.

Dagens LCHF-bröd kom till av det som för tillfället fanns hemma i skåpen.

Pumpakärnor, Pofiber och linfrön gav ett fast och fint pannkaksbröd som fick smak av kanel. Mycket gott till morgonkaffet, med smör och ost på.

Lätt för alla att göra på semestern i ett spartanskt kök eller kanske under en fjälltur på ett spritkök.

Pofiber, som trots att det är gjort av potatis har väldigt låg kolhydrathalt, väger nästan inget och passar därför fint att stoppa ned i packningen.

Passar på att lägga ut en efterlysning som jag fick för en tid sen, av Journalisten Inger Palm på LRF Media.

Här är hennes e-post om du eller någon du känner skulle vilja ställa upp på en intervju. Inger.Palm (@) lrfmedia.lrf.se

“Till tidningen Livet på landet så söker jag en kvinna som tränar hemma. Någon som bor ute på landet och inte har tid och möjlighet att träna på gym.

Det ska vara någon som kör yoga, pilates, qi gong eller liknande 2-3 ggr i veckan och som verkligen tränar hemma.
Kanske kör efter en dvd eller som är duktig själv och satt ihop ett program.”

Pannkaksbröd med Kanel

2 Ekologiska Ägg

½ dl Grädde

½ dl Linfrön

2 msk Pumpafrön

2 msk Pofiber

2 tsk Kanel

½ tsk Havssalt

2 msk Smör till stekning

Vispa ihop ägg och grädde. Blanda alla torra ingredienser och rör ner i smeten, blanda väl.

Låt svälla en halvtimme innan smeten hälls i brynt smör i en liten teflonstekpanna.

Grädda på svag värme i cirka 10 minuter, tills den nästan stannat på ytan.

Vänd med hjälp av en stekspade och grädda några minuter på andra sidan.

Låt glida ner på ett fat. Förvara i kylen och skär i bitar när den kallnat.


Fransk bouef bourguignon med svenskt potatismos


Jag är verkligen svag för det franska köket där smakerna gifter sig med varann. Mat och vin ska stämma, man laborerar med sött och salt, smak och tillagning som don efter person. Här lagar man mat efter säsong och plånbok, men även den simpla vardagsrätt med finess och kärlek! Vem gillar inte de?? ;-)

Det franska köket är nog också det som imponerar på mig allra mest dessutom! Inte på grund av tjusiga bankettmiddagar och den avancerade matlagning med michelinstjärnor, utan snarare för dess rustika men ändå enkla mat i form av mustiga löksoppor, frasiga painriche, coq au vin, ostbrickorna och roquefortosten som verkligen är ”to die for”, det vita brödet, omeletter, croissanter… Herbes de provence, vitlök, örter… Quiche lorraine, ratatouille, chokladen och för att inte tala om denna burgundiska köttgryta!

Bouef bourguignon är köttgrytan med nöttkött som får puttra länge i rött vin med tomat, lök, morötter, svamp och rimmat fläsk. En köttgryta med lika många variationer som köttfärssås skulle jag tro. Det goda med denna gryta enligt mig är det röda vinets fyllighet och att jag även använder tomat på burk. Stekt rimmat fläsk som får åka ner i grytan på slutet tillsammans med en massa persilja och gärna timjan ger en extra skjuts i smakväg! Små steklökar är inte alls tokigt heller.

En rejäl gryta som både mättar och värmer, naturligtvis ihop med det svenska potatismoset! Hur bra blev det inte nu då?? ;-)

12 port 
Det här behöver du :
Kallpressad rapsolja + smör till stekning
ca 2 kilo nökött (fransyska)

Bryn grytbitarna på hög värme i en stekpanna. Flytta över till en rejäl gjutjärnsgryta efter hand de blir fint gyllenbruna.

Stekskyn :
1,5 liter oxbuljong (egen el. från tärning/fond)
1 msk strösocker
3 msk tomatpuré
4 lagerblad

Slå på lite av buljongen i stekpannan som du brynt köttet i. Tillsätt socker, tomatpurén och lagerbladen och vispa ur alla smaker ordentligt. Häll över i köttgrytan.

Tillsätt i grytan :
0,5 liter rött vin
1 burk Mutti hela körsbärstomater
2 stora gula lök (grovt delade)
3 morötter (slantar)

Slå på resten av buljongen i grytan samt vin, lök & morötter. Låt grytan nu småkoka med lock ca 3-5 timmar så köttet är riktigt mört och nästan faller sönder i trådar. Kolla grytan då och då ifall det behövs fyllas på mer vätska. Använd då buljong, eller rött vin, vilket du vill!

Sista ner i grytan :
150 gram brynt rimmat fläsk i tärningar
2 rejäla nävar färska champinjoner (hela, halva, eller kvartar)
1 näve små röda steklök
1 kruka persilja (finhackad)
en näven färsk timjan (inte de grövre kvistarna)

Lägg ner dessa ingredienser i grytan och låt koka med ca 15 min. Allt utom persiljan som du rör ner precis före servering. Smaka av med salt, peppar. Red eventuellt av såsen med maizenamjöl utrört i lite vatten. Vill du ha mycket sås i grytan så tillsätt bara mer buljong/vin innan du reder av den.


Grytbitarna härligt brynta.


Och nu känner ni doften va?? ;-)

Rostbiff med rotfruktsgratäng, gurka & fetaostsallad


Tusen tack alla ni för era glädjerop angående samarbetet med muurikka både här på kryddburken, facebook och i mailboxen, det värmer verkligen en norrlandssjäl som mig!! :-P

Här kommer vår middag från igår när kära maken kom hem efter en liten tripp till Ystad. Upp i ottan och iväg 4 timmar dit och 4 timmar hem… (bilaffärer of course) Det är hektiskt att leva som bilhandlare men nu tror jag vi är på rätt väg, den som väntar får se! ;-)

Iallafall hade Joline och jag förberett middagen med kallskuren rostbiff, en krämig rotfruktsgratäng och en sallad som Joline gjort med gurka, fetaost, rödlök och en vinegrette, hur gott som helst. Jag tycker ibland det är extra gott med just kallskuret till en varm gratäng, antingen rostbiff eller tjälknöl, eller varför inte kalla kycklingklubbor.

Idag däremot har vi haft halva släkten här på ön samlad runt bordet med en värmande bouef bourgiginon och hemmagjort potatismos med persilja! Värmande köttgrytor är precis vad som behövs nu! Solen skiner och det mesta av snön har smält bort, men termometern har legat runt nollan hela dan så även att man verkligen känt för att gå ut i T-shirt och luta sig mot husväggen och lapa lite sol så har det varit på tok för kallt, särskilt med våra kyliga vindar här! Men vackert är det och våren gör sig mer och mer påmind med snödroppar, krokusar som tittar upp och solgula vintergäck! :-P

Men har det inte varit en kort vinter ändå?? Eller kommer det ett bakslag tro?


Rotfruktsgratängen gör jag med potatis, morot, palsternacka, vitlök, parmesan, massa vitpeppar och grädde!

Rostbiffen 
Du behöver en stor bit rostbiff, innanlår eller annan fin mager bit av nöt. Välj ett stycke som väger minst 1kg för att det ska bli en god och saftig rosbiff. Putsa den från hinnor & gnid in hela biten med rejält av salt & svartpeppar! Lägg i ugnsfast form & stick in en kötttermomter. Sätt ugnen på 100 grader & låt rostbiffen stå inne tills termometern visar ca 63-65 grader. Allt mellan 55 – 75 grader fungera fint på rostbiff, men ju lägre innertemperatur desto mer rosa/rödare kött… När köttet är klart, svep in det i aluminiumfolié och låt svalna ordentligt, gärna över natten i kylskåp innan du skär upp tunna skivor. Använd med fördel en skärmaskin om du ska skiva köttet riktigt tunt.

Lägg upp tunna skivor lite slarvigt på ett fat, strö över rostad lök och dekorera med timjan och tomater!

6 port 
Rotfruktsgratäng

4 medelstora potatisar
3 morötter
3 palsternackor
3 finrivna vitlöksklyftor
salt & malen vitpeppar
3 dl parmesanost
5 dl grädde

GÖR SÅHÄR :
Skala och skölj rotfrukterna. Torka dom torra i en kökshandduk. Skär allt i tunna skivor. Blanda ner allt i smord, ugnsfast form. Salta & peppra och vänd runt ordentligt. Riv över parmesanosten och slå på grädden. Gratinera i ugn 200 grader ca 50 min.


Joline har en favorit när hon gör sallad och det är denna vågiga kniv som skär räfflade grönsaker. Perfekt till just gurka (saltgurka också förstås) men även till potatis om man vill fritera egna pommes. Till rädisor, morotsslantar mm. En kul grej i köket, speciellt för dom små! ;-)
(Den vågiga kniven (finns i flera färgglada färger) hittar ni på ninasmat.se där du som läsare på Kryddburken även erhåller 10% rabatt vid beställning, uppge bara koden ”Kryddburken”.)  


Jolines gurka & fetaostsallad med skivad rödlök och en vinegrette.
Vinegretten skakas snabbt ihop i en liten flaska av 2dl olivolja, 1 dl vitvinsvinäger, 2 tsk dijonssenap, ½ finriven vitlök, salt, torkade örter & finmalen vitpeppar och en liiiiten nypa socker.

 

Wokad kyckling med röd spetskål, risnudlar och massa gott!!


Wokad kyckling som fredagmat; Fräscht, mättande men inte övermättande, däremot HOT så in i gatan!! Å det är gott med hetta!! ;-) D´Elidas-såsen är tyvärr slut så denna wok är lagad med färsk chili. Svårt att få till den ”jämna hettan” som D´Elidassås är expert på, dessutom är den mycket godare än färsk så nu ska jag beställa ett par flaskor, det här går inte! Man kan inte vara utan den chilisåsen, så är det bara!

Jag hade ett litet ess i skjortärmen om varma mackor till fredagsmyset för jag är verkligen så in i bombens sportlovs-trööött som bara en sportlovs-mamma kan bli… (Tänker minsann ha mitt eget lilla sportlov i helgen, dock utan sport!! Haha!) Men så blev jag sugen på att woka med den fina röda spetskålen jag hade låg i kylen så där rök de varma mackorna. Brukar ni woka med kål?

Jag tycker det blir så gott och krispigt och den ska inte ”tillagas” nämnvärt, bara strimlas ner i woken och precis hettas upp strax före servering!  Vit spetskål funkar naturligtvis lika bra, men den röd/lila ger dessutom extra färg till ögat! Spetskålen har en mildare konsistens än vinterkålen och gör sig extra bra i wok tycker jag!

Imorgon kommer en stor nyhet här på Kryddburken att avslöjas och jag hoppas ni gillar det ni ska få höra! Nu ska jag se till så Joline o sovkompis snart kommer sig i säng sen ska jag njuta av lugnet en liten stund innan John Blund knackar på! Ha en fin helg allihopa!

6 port
Det här behöver du : 

6 port risnudlar
3 kycklingfiléer (ca 450 gram)
2-3 msk jordnötsolja
Salt & peppar
2 msk finhackad vitlök
2-3 röd spansk peppar
1 msk finriven, färsk ingefära
1 hel pressad citron eller lime
2 morötter
½ purjolök
1 röd paprika
2 msk flytande honung
2 broccolibuketter
1 burk minimajs
1 burk skivade vattenkastanjer
1 röd spetskål
Sesamfrön till servering

GÖR SÅHÄR :
Förbered grönsaker och lök. Strimla, hacka och lägg upp på fat så du har allt förberett. Broccolin ska förkokas lätt i saltat vatten och tillsättas i woken på slutet. koka risnudlarna enligt förpackningen, skölj dom sedan i kallt vatten och vänd ner i woken precis innan den ska serveras!

Strimla kycklingfiléerna och bryn på i het wok eller traktörpanna med jordnötsolja. Tillsätt vitlök, chili, ingefära och pressa över citronen. När kycklingen fått fin färg tillsätter du morot, purjolök, paprika och ringlar över honungen. Vänd runt ordentligt. Tillsätt broccolin, minimajs, vattenkastanjer och sist av allt den röda spetskålen i strimlor. Servera med sesamfrön strösslat över tallriken.


Grönsakerna förbereds.


Mängden chili i receptet får du justera efter styrka på chilin du använder och självklart efter tycke och smak! 3 röda spansk peppar som ändå är ganska mild i smaken ger rejäl hetta till denna rätt!  Då har jag skivat ner den med frön och allt…


Kycklingfiléer i strimlor, redo att wokas!


Mice-en-place… :-P


Kyckligen brynt, här tillsammans med vitlök, chili, ingefära, citron, morot, purjolök, paprika och honung för att balansera sötma mot hetta!


Broccoli och spetskål ska ner på slutet, precis före servering!


Precis som minimajs och vattenkastanjer! Håll med om att det ser fruktansvärt gott ut! Sån här mat kan man leva på länge utan att tröttna! ;-)

Missa inte tävlingen på muurikka.se – fin utlottning!




Vad säger ni, visst kliar det lite i fingrarna när våren börja göra sig påmind, det droppar från stuprören, snön smälter och solen skiner! Lusten att vårstäda ute på gården och plocka fram grill och muurikka och bara sätta sig och njuta är påfallande stor!! :-P

I år kommer en hel del spännande här på Kryddburken som har just med muurikka att göra, jag återkommer till det! Sålänge tycker jag ni ska ta chansen och kika in på deras hemsida och delta i tävlingen! Massor av finfina priser att vinna som garanterat kommer förgylla din vår och resten av året!

Muurikka´s facebooksida hittar du här >>

Semletårta med hemmagjord mandelmassa


Snövit semletårta ute i solskenet på renskinnet! Vilken underbara vinterdag vi haft idag, och semlor ska ätas på vintern, då gör dom sig allra bäst tycker jag!! :D Barnen och jag har bakat och gjort mandelmassa och pysslat ihop fina ”hattar” till semletårtan med hjälp av pepparkaksform! Lite annorlunda och lite roligare! ;-)

Mandelmassa (ca 450-500 gram)
200 gram skållad mandel
2½ – 3 dl florsocker
1 äggvita
några droppar bittermandelolja

GÖR SÅHÄR :
Skålla mandel och torka den i en handduk. Mal den fint i mixer eller mandelkvarn. Blanda med florsocker och bittermandelolja. Tillsätt ev. några droppar vatten för mjukare/lösare konsistens. Går att frysa.

Semledeg till 1 tårta eller 6 st semlor
25 gram jäst för söta degar
50 gram smör
1½  dl mjölk
1 ägg
½ dl strösocker
2 krm salt
ca ½ liter manitoba cream eller vanligt vetemjöl

GÖR SÅHÄR :
Smält smöret tillsammans med mjölken i en kastrull. Smula ner jästen i en degbunke. Använd med fördel en köksassistent då degen behöver knådas läääänge med manitoba-mjölet. Slå på smör/mjölk och rör ut jästen. Tillsätt resten av ingredienserna och låt maskinen knåda degen minst 10 min, gärna 15 min! Pudra över mjöl och låt jäsa under bakduk ca 30 min. Slå ner degen med knytnäven så luften går ur. Stjälp upp den på bakbord och låt bli att knåda degen nu. Den är himla smidig att jobba med ju längre den blivit knådad. Ta ut små ”degklumpar” i storlek med en clemetin. Forma den mellan kupade händer (vrid/snurra och spänn ytan) så du får en slät bulle. Lägg bullarna som en blomma i rund springför med löstagbar kant. Grädda i 175 grader ca 20-25 min. Låt svalna innan du skär av locken och fyller tårtan. (enkla semlor 220 grader 10-15 min)


Mandeln är skållad och torr. Plocka fram florsocker, ett ägg (äggvitan ska vi ha) och bittermandelolja/arom.


Joline maler mandeln i omgångar…


Och blandas i skål tillsammans med övriga ingredienser!


Mosa ihop med gaffel tills mandelmassan inte smular längre.


Sen kan du forma den till en rulle och plasta in. Går utmärkt att frysa.


Semlebullarna har jag lagt i en springform med löstagbar kant ganska nära varann så dom jäser ihop till en tårta!


Tjusig va? ;-)


Skär av locken och gröp ur lite av inkråmet, blanda med mandelmassan eller ge till fåglarna!


Stansa ut lock av pepparkaksformar.


Spritsa grädde och på med locken och lite snövitt puder! :-P


Semletårtan är klar att avnjutas!

Vintergryta med korv och rotfrukter i mustig buljong


Hej på er! Här på ön har barnen sportlov denna vecka, dock med början av ett par vab-dagar av förkylning, men vi hoppas det snart är förbi så vi hinner med en massa skojigheter ute i snön också! Den lilla snö som finns kvar ska tilläggas för det är otroligt va fort det smälter undan nu, det droppar från stuprören och nån skridsko-is är tveksamt om det blir nåt av.

Vi börjar väl ändå med ett gott februari-recept på en värmande gryta! :-P Detta är favoritkorvgrytan här hemma som den är dessutom perfekt att hälla ner i en termos och ta med sig ut i skogen till exempel! Kan ätas ur både mugg och djup tallrik! Supergod, särskilt om man har hemmagjord buljong i frysen man kan använda sig utav.

Jag vet att ett par av er har undrat över det här med buljong i mina recept. För de mesta har jag nedfryst buljong i pet-flaskor från både kött och kyckling. Ett bra tips när man skär grönsaker och lök är att spara på kanter och lite mindre fina bitar och frys ner i en påse som du fyller på efterhand. Det kan vara ändbitar av morötter, lökskal, purjolöksblast, örtkvistar, ändbitar av rotfrukter  osv osv…

Samla allt i en påse i frysen och när det är dags för buljongkok så ner med allt i en stor, rymlig gryta tillsammans med vatten och antingen kött, kyckling eller skaldjur eller enbart som det är för grönsaksbuljong.

Ska du koka köttbuljong så spara på märgben, revben, kotlettben, köttbitar du ”putsar” bort osv. Allt går att ta tillvara för att koka egen buljong. Samma sak med kyckling som du helsteker i ugn. Där sparar du på skrovet, ev skinn eller bitar du inte äter. Koka ner! Kommer du över färska märgben, revben eller ben överhuvudtaget till bra pris, passa på att rosta dom i ugnen på en plåt med tomatpuré och grönsaker/rotfrukter innan du kokar ner som buljong, då får du en mustigare och mörkare smak! Buljong deluxe! ;-)

Skaldjursbuljong; räkskal, kräftskal, fiskben, fiskdelar; huvud, fenor etc. Alla biprodukter vi inte äter ger fantastisk smak till buljonger som du låter koka länge! En buljong ska puttra i flera timmar för få fram alla smaker och kalcium ur benen. Koka ihop med grönsaker/rotfrukter, lagerblad, peppar, torkade örter, chili osv. Allt utom salt! Salt tillsätter du sen när du använder buljongen istället.

4-6 port
Det här behöver du :
250 gram falukorv, köttkorv, kryddkorv etc.
3 stora potatis
2 morötter
1 stor palsternacka
½ purjolök
1 gul lök
1 vitlök solo
1 liter kraftig köttbuljong (alt fond/tärning + vatten)
Vitpeppar & svartpeppar

GÖR SÅHÄR :
Skala och skär rotfrukter och lök i mindre bitar. Skär falukorven i skivor och sedan i fjärdedelar. Värm upp buljongen eller koka upp vatten med fond alt. buljongtärning. Lägg ner allt i grytan, både korv, rotfrukter och lök och på med lock. Låt puttra på svag värme ca 45 min. Servera med hårt tunnbröd!


Korv, lök och rotfrukter.


Puttrar i buljongen.


Prova denna enkla korvgryta! Mild och mustig såhär i sportlovstider! :-P

Fisksoppa med Kokosgrädde, LCHF för familjen och lite semester

Min variant av Varma Koppen

Pulversoppornas tid är för evigt förbi i mitt kök. Det var i och för sig ganska många år sen sist.

Men jag måste bara skriva om dem, så att fler förstår vilket elände det är, att nöja sig med en påssoppa till lunch.

En Varma Koppen kan aldrig komma i närheten av en hemlagad soppa på färska råvaror.

Har förstått av mina Seniorvänner härnere i Turkiet att det är rätt populärt att köpa en påse pulver och vispa ihop.

Det är ju så gott och enkelt, tycker många. Kanske framför allt billigt. En påse med 1 liter soppa kostar 3-4 kronor.

Vad får man då för dessa pengar, här i Turkiet? Jo, den största beståndsdelen i nästan alla soppor är vetemjöl.

Sen kommer vegetabilisk olja och jag kan lova att det inte är den dyra, nyttiga kallpressade olivoljan vi pratar om. Det är oftast härdad solrosolja.

Soya protein och Monosodium Glutamat, E 621, är andra stora ingredienser i de Turkiska pulversopporna.

Varför använda naturliga smakämnen, när man kan sätta piff på en mjölsoppa med glutamat?

Här kan Du läsa lite mer om de skadliga effekterna av Glutamat.

Lite köttarom, grönsaksarom och ibland även lite äkta, torkade grönsaker och kryddor ingår också.

Det här är så långt ifrån god och naturlig mat man kan komma. Såg även hos en god Vän en påssoppa som var från Sverige, där var också största beståndsdelen vetemjöl.

Tyvärr består även buljongtärningarna här nere av nästan samma elände. Salt, glutamat, härdat, vegetabiliskt fett, socker och köttarom.

Jag hoppas att jag med det här inlägget kan inspirera fler till att laga soppor på riktiga råvaror, med bra näring och äkta smaker.

Det är inte alls svårt, men tar ju lite längre tid än att vispa ner lite soppulver i vatten.

Här hittar Du mina tidigare sopprecept, det borde finnas något för alla smaker.

Efter dagens inlägg kommer jag att ta lite semester, nu när vi bara har två veckor kvar härnere.

Under tiden kan Du titta igenom min receptbank på över 850 olika recept eller gå in och läsa om allt spännande som händer inne på Kostrådgivarna.

Där hittar Du förutom mängder av intressanta inlägg från landets främsta Kostrådgivare även recept från undertecknad och Klara Desser, varvat med övriga deltagares favoritrecept.

KRG som hade premiär på Julafton växer och har blivit en självklar mötesplats för alla oss som är intresserade av hälsa och god mat på äkta råvaror.

Hoppas Du vill hjälpa till att sprida denna sida med kostråd och allt detta goda, den är dessutom helt fri från medlemsavgifter för användarna.

Här i Turkiet ska jag under tiden njuta lite av våren där solen börjar värma, vårfåglarna kvittrar och blommorna blommar överallt.

När jag kommer hem till vårvintern i mars, blir det tillräckligt med innesittande, så då har jag mer tid för datorn.

Då kommer jag också att sätta igång med en del nya, spännande projekt och även fara ner till Uppsala igen för fortsatt utvecklingsarbete med Restaurang priMaten.

En spännande vår blir det, ska också bli väldigt kul att se hur mina recept framställs av Bonniers i Anna Hallén’s nya kokbok LCHF för familjen, som kommer nu i veckan.

Under Zumbaresan till Gran Canaria förra våren, satt vi och spånade ihop vilka rätter som kan passa barns smaklökar och hur de kan göras om på LCHF-vis.

Resultatet blev en hel del gott, som Tacopaj, Hamburgare med hemgjord Ketchup, hemlagad Falukorv, Müsli, Äppelmarmelad och annat godis med lite kolhydrater men mycket smak.

En bok med massor av kunskap från Anna om varför det är helt naturligt att ge även barn naturlig mat.

Som om nu någon skulle kunna tycka att det är konstigt, när man ser vad industrin kan stoppa i färdigmat som t. ex en påse soppa.

Fisksoppa med Kokos och Curry för 2

200 gr skinn och benfri Lax

2 dl Blomkålsbuketter

2 dl Zucchini i bitar

½ röd Paprika i strimlor

2 msk Smör

1 msk riven Ingefära

1 msk Curry

1 tsk Chiliflingor

2 dl Kokosgrädde

1 dl Vatten

1 msk pressad Citron

Havssalt

Fräs grönsakerna tillsammans med curry och chili i smör. Häll på kokosgrädde och koka upp. Låt puttra några minuter.

Koka under tiden upp vattnet med citronsaft och salt, ta från värmen och lägg i fiskbitarna.

Låt fisken ligga och dra i det heta vattnet ett par minuter, så blir den färdigkokt. Späd soppan med vattnet och smaka av om det behövs mer krydda.

Lägg laxbitar i botten på en mugg eller skål. Skeda över soppan och lägg några fiskbitar till på toppen.