Nötstek i gryta av fransyska

nötstek_fransyska
Det var länge sen vi åt en sån där vansinnigt god söndagsstek med kokt potatis och skysås så när jag hittade en fin bit fransyska i helgen som gick så fick det bli söndagsmiddagen. Å herrejösses amalia så gott det är med KÖTT och POTATIS! Det finns inget bättre!
Jag skulle inte kunna leva utan potatis och utan såsen till potatisen ännu mindre… :-P

Finns bara en gyllene regel för en saftig, mör och gudomligt god STEK och jag har sagt det förr men jag säger det igen;

Ta bort stektermometern och bry er inte om varken tid eller temperatur!
KÄNN på köttet istället.

En helt vanlig stek av antingen nöt eller gris blir sååå mycket godare, mörare och saftigare om det får tillagas ytterligare förbi alla normer och temperaturer.
Använd en god buljong, lite grönsaker och lök som täcker halva steken i en gryta. På med lock och låt sjuda/småkoka på låg värme i flera timmar, tills det känns mört. Ingen hård stenklump, utan en fjädrande mjuk stek. Du kan ta en gaffel och peta lätt i köttet och är det mjukt och faller isär ganska lätt så är det klart. Enkelt va?! ;-)

Sen är ju såsen halva nöjet att få tillaga. Skyn ska silas och kokas upp och få reducera. Alltså koka ner i mängd så smakerna koncentreras. Sedan smakas upp med en skvätt grädde, lite soya, vinbärsgelé och ev. redas av för tjockare konsistens. DÄR har vi den fulländande söndagsmiddagen. Kokt, rykande het potatis, kokta grönsaker och gelé eller lingon. Pressgurka om man vill… Nu börjar det kurra i magen bara av att jag skriver detta så det är väl dags att ta tag i dagens middag här hemma.

4 port
Det här behöver du :
Smör
1,5 kg fransyska i bit
Salt & peppar
3 morötter
3 gula lök
1 lagerblad
1 tsk svartpepparkorn
1 msk tomatpuré
Köttbuljong

GÖR SÅHÄR :
Bryn steken i smör i en större gryta med lock. Skär morötter och lök grovt och låt svettas runt med steken, lagerblad svartpeppar och tomatpuré i ca 3 – 4 min. Slå på så mycket köttbuljong så det täcker köttet till hälften. Lägg på locket och låt ”småkoka” på låg värme ca 3 – 4 timmar. Vänd steken ca 2-3 gånger.

Ta upp steken och slå in i folie eller bakplåtspapper och låt vila/svalna ca 30 min före du skär upp.

Såsen :
Sila skyn från morötter och lök och koka ner (reducera) till knappt hälften. Slå i en skvätt grädde, valfri mängd, nån tesked vinbärsgelé, lite soja, salt och peppar… Smaka av. Är såsen för ”blaskig” kan du reda av den med maizenamjöl utrört i lite vatten och hälla ner i en fin stråle samtidigt som du vispar. Låt gärna såsen koka ca 15 – 20 minuter.

fransyska_stek_gryta_saftig_nötstek
När steken är klar tar jag upp den och tar bort nätet. Slår in den i bakplåtspapper och låter vila minst en halvtimme före jag skär upp.

skysås_steksky_sås_gräddsås_stek
Såsen silar jag ner i en ny kastrull.

skysås
Kokar upp och reducerar ner till ungefär hälften. Smaksätter med grädde, soya, vinbärsgelé, salt och peppar.

stek_söndagsstek_fransyska_nötkött
När steken ska serveras skivar jag upp den och slår över lie av skysåsen.

stek_i_gryta_nötstek_fransyska_söndagsmat_söndagsmiddag
Smaklig måltid! :-P

Tjälknöl – salt, mört och kallskuret kött av älgkalv

tjälknöl_recept
Dagens recept, denna goda, klassiska svenska tjälknöl har väl ingen undgått att smakat på hoppas jag?

Ett salt, mört kallskuret kött serverat på buffé, exotisk planka eller till varm, krämig potatisgratäng… Det är så förbenat gott alltså. Inget krångligt recept heller och det mesta sköter sig helt själv med minimal arbetsinsats så varför gör man inte detta oftare?! :-P

Som barn fick jag ofta tjälknöl och rostbiff. Det fanns mycket vilt i frysboxen hemma och har man tillgång till älgkött så är det ju urmodern till detta recept. Här på ön har vi nu lyckan att få älgkött av grannen i byn som jagar och det är med omsorg jag planerar varje liten bit vi fått. Vi har inget överflöd av viltkött så därför väljer jag ut godbitar som just tjälknöl. På en fryspåse stod det ”Älgkalv – fransyska”. Det blev perfekt!

Det fungerar naturligtvis med andra ”stekar” av både älg och nötkött.
Såhär tillagade jag min tjälknöl.

Det här behöver du : 
1½ – 3 kg fryst älg el. nötstek
- 10 – 12 timmar i ugnen

Saltlag :
1 liter vatten
1 dl salt
2 msk strösocker
2 lagerblad
1 tsk hela svartpepparkorn
1 tsk hela torkade enbär
- 10 – 12 timmar i saltlagen 

GÖR SÅHÄR : 
Köttet ska vara fryst när det börjas tillagas. Sätt ugnen på 100 grader och sätt in köttet i en ugnsform. Låt steka 10 – 12 timmar. Jag bryr mig inte om termometer, köttet blir inte rosa men det blir mört som bara den, bara det får långlagas under låg ugnstemperatur.

När timmarna gått tar du ut steken och lägger den i den kalla lagen. (Steken ska vara varm).

Såhär gör du lagen :
Koka upp vatten med salt och socker samt övriga ingredienser. Låt den kallna. Lägg ner det varma köttet i den kalla lagen och ställ i kylskåp över natten, ca 10 – 12 timmar. Ju längre tid i lagen, desto saltare kött. Jag gillar salt kött så därför låter jag min ligga och dra över natten.

Sen är det bara att skiva upp som man vill ha det tunna skivor eller tjockare skivor och servera till det man önskar. Hållbarheten på detta kött är minst 14 dagar. Gamla tillagningsmetoder som saltning ger ett hållbart kött så passa på att göra ett par tjälknölar när du ändå är igång, det är gudomligt gott även som pålägg eller på smörrebröd eller bara som tilltugg till en kall öl. ;-)
För att inte tala om alla goda smörgåstårtor du kan använda köttet till…

kallskuret_buffe_tjälknöl_recept
Denna tjälknöl jag gjorde serverade jag till en krämig potatisgratäng och kantarellsås… Gott, gott, gott är bara förnamnet!

kallskuret_recept
Allt kallskuret kött såsom tjälknöl, rostbiff, rökt kött, saltrulle, långlagat griskött etc etc blir vansinnigt gott till en buffé med exotiska frukter, goda ostar och sallader av olika slag. Blir det kött över så använd till pålägg, tilltugg eller smörgåstårtor! ;-)

rostbiff_kallskuret_kallskuren_tillaga_rostbiff
En riktig budgetfälla måste jag få ta upp när det gäller kallskuret kött och man ska göra smörgåstårta med rostbiff. Köp inte plånboksförpackningar i affären, det är HUTLÖST dyrt! Gör en egen rostbiff och du kommer undan sååå mycket billigare, dessutom hemlagat och godare! :-P

Kalops och kalops, vad är skillnaden?

kalops_rödbetor_recept_husmanskost_söndagsmiddag_långkokJo, det ÄR skillnad på kalops och kalops. Lika många varianter som det finns landskap i Sverige så finns det olika recept och tillagningsmetoder för den svenska husmansklassikern.

Det som utmärker och kännetecknar en kalops är ju i första hand att det är ett långkok. En köttgryta av nötkött (oftast högrev, men fransyska, bog etc funkar också bra) med de speciella kryddorna lagerblad, kryddpeppar och lök som fått puttra flera timmar på spisen för att bli ordentligt mör och köttet ska nästan falla sönder och tråda sig i den härliga skysåsen.

Men vad är en svensk kalops? Norrländsk kalops? En skånsk kalops? Och hur får man till den karaktäristiska smaken och den goda skysåsen?

Såsom jag fått lära mig är en klassisk svensk kalops helt utan morötter, en norrländsk kalops sparsammare med nötkött men med mer lök och morötter och mer sås. Allt för att fylla ut och vara mer sparsam med köttet.

Lagerblad och kryddpeppar kännetecknar smaken för en kalops och de ingår i samtliga  varianter. Dock kan den skånska kalopsen ha lite mer av kryddning i, framförallt kryddpeppar. Den skånska varianter ska också vara lite mörkare  och mustigare och inte sällan brukar den vara aningens sötad antingen av karamelliserat socker eller honung som tillsätts i grytan. Den skånska kalopsen är rik och fyllig och mer ”påkostad” är andra.

Morötter finns i bägge varianter men i den skånska kan man ibland utesluta löken och istället ta lite mer av morötter, dels direkt när grytan börjar koka för att få sötman och konsistensen av de mosade morötterna men så tillsätter man dom även på slutet i lite större bitar för att få lite mer att tugga på.

Att en kalops smakar som bäst dagen efter råder inget tvivel om och det är en köttgryta som vi nog alla är uppväxta med på något sätt.

Ibland används grädde i såsen, ibland inte.

Jag använder endast kött, buljong, kryddor, lök och morötter, sen reder jag av grytan med maizenamjöl för att binda ihop smakerna och få en mer ”len” sås.

Så, kalops här eller där, hos mig eller dig – alla ser dom olika ut men jäsikens så gott! :-P

Det här behöver du :
1,5 kg högrev alt. fransyska
Smör till stekning
Malen vitpeppar
2 tsk hela kryddpepparkorn
6 lagerblad
2 gula lök (här hade jag bara röd hemma, det går lika bra!)
5-6 morötter
2 liter köttbuljong
1 msk svartvinbärsgéle
Salt & peppar
Maizenamjöl + vatten till redning

GÖR SÅHÄR : 
Skär köttet i grytbitar. Bryn i het stekpanna med smör lite i taget, lyft över i större gryta med lock efter hand. Krydda med vitpeppar. Skär lök samt morötter i grova bitar. Tillsätt i grytan men spara hälften av morötterna. Tillsätt kryddpeppar, lagerblad och slå på buljong så att det precis täcker köttet.

Lägg på lock och låt koka på medelvärme ca 3-4 timmar. När köttet börjar bli mört tillsätt resten av morötterna och låt grytan fortsätta koka tills morötterna är färdiga.

Slå eventuellt på mer buljong för mer mängd sås. Red av såsen med maizena utrört i lite vatten. Smaka av såsen med salt och peppar samt en nypa socker alt. honung eller en matsked svart vinbärsgelé.

kalops_högrev_nötkött_recept
Allt klart för kalopsen att börja koka.

kalops_skånsk_norrländsk
Efter 4 timmar…

kalops_högrev_skillnad
Smaklig husman! :-P

Slottstek med gräddsås, pressgurka och äppelmos

slottsstek_gryta_stek_saftig_mör
Det var länge sen nu jag dammade av den här underbara barndomsklassikern – slottsstek! Minns ni hur god den faktiskt var i skolan också, bland det bästa förutom köttfärssåsen då. Sådär mör, salt och såsen… Helt ljuvligt god!

Igår passade jag på att laga till detta då höststormen och regnet drog in över ön. Ibland MÅSTE man bara bryta sommarmönstret med grillmat och sallader med riktig hederlig husmanskost. Vädret idag ser ungefär likadant ut som igår så jag vette tusan jag jag ska hitta på idag. Köttfärssås kanske… ;-)

Det här receptet är en klassisk slottsstek med ansjovis i grytan – det som ger den magiska smaken på just slottsstek!

Nå?? Fler som fuskar med ”höstmat” såhär mitt i sommaren, jag kan väl inte vara helt ensam eller?? :-P

Det här behöver du :
1,5 – 2 kg nötstek (fransyska)
2 gula lök
2 röd lök
2 morötter
Purjolök, grönblast
Några persiljekvistar

Kryddning :
8 ansjovisfiléer + spadet
1 msk ättika
2 lagerblad
1 tsk hela vitpepparkorn
Vatten

Till såsen :
Grädde
Soya
Svartvinbärsgelé
Salt & peppar
Maizena + vatten till redning

GÖR SÅHÄR :
Bryn steken runtom i en rejäl gjutjärnsgryta så den blir fint gyllenbrun. Salta & peppra. Skala och skär löken i grova bitar. Skala och skär morötterna i slantar. Stick in en stektermometer i köttet och lägg ner lök & morötter i grytan.

Häll på vatten så det täcker köttet till hälften. Lägg ner ansjovis, häll i ättika och tillsätt lagerblad & vitpepparkornen. Lägg på locket på grytan och låt småputtra ca 2 timmar eller tills termometern visar 75 grader. Ta upp köttet och slå in det i folié att vila.

Såsen : 
Sila skyn till såsen och koka sedan upp den i en kastrull. Tillsätt grädde, soya och svartvinbärsgelé och låt småkoka ca 10 min, gärna längre. Smaka av såsen med salt & peppar. Red av med maizenamjöl utrört i lite vatten. Skär upp steken i skivor, slå över lite av såsen och servera med kokt potatis, pressgurka och äppelmos.

Recept på äppelmos HÄR och pressgurka HÄR!

slottsstek_ansjovis
Förbered lök och morötter medan köttet bryns.

slottsstek_recept_fransyska
Ner med allt i grytan, slå på vatten och låt småkoka under lock tills innertemperatur visar 75 grader.

slottsstek_husmanskost_stek
Dags att servera. Smaklig måltid! :-P

Kalops Husman – som jag längtat efter dig!

fransyska_kalops
Igårkväll ropade jag in herr ”Kalops Husman” i köket! Jösses va roligt med sånt besök, å som jag längtat efter att stå å pula med köttgryta igen, smaka a, krydda, puttra på, röra, reda, smaka av igen osv osv… :-P

En riktigt vällagad, långkokt kalops med fint kött från fransyska som fått småputtra på spisen i timmar, doften av kryddpeppar och lagerblad, en buljongsås som är så god att den går att äta med sked, och potatisen till, och mina älskade burkchampinjonerna… Ja, ni känner mig, jag kan inte va utan dom en dag till nu! ;-)

Fy, bubblans så gott och till detta pressgurka, rödbetor och söt vinbärsgelé… Blunda o njut… Gillar ni kalops??

Upp med handen alla som kokar sin egen kalops!?
Är vi så många kvar egentligen??

12 port
Det här behöver du :
4 kg fransyska
Smör till stekning
3 gula lökar
2 röd lök
½ purjolök (med grön blast)
5 morötter
1 msk hela kryddpepparkorn
2 tsk hela vitpepparkorn
5 lagerblad
2 msk tomatpuré
2-3 liter färdig köttbuljong, gärna hemmagjord alt. tärning/fond + vatten
2 msk mushroom soya
Soya color efter färg o tycke
Maizenamjöl + vatten till redning
Salt & peppar
En gnutta socker
2 burkar hela champinjoner

GÖR SÅHÄR :
Putsa och skär köttet i grytbitar, bryn i stekpanna lite i taget och lägg sedan över i en större gryta efter hand. Slå på vatten så det precis täcker köttet. Låt koka upp på medelvärme & skumma av noga. du får skumma av i omgångar, ca 30 min, så du får en klar fin buljongsås sen.

Tillsätt buljongen. Inte allt på en gång eftersom vätskan kokar bort lite efter som. Späd på mer lite då och då istället.  Soya och ev. soya color för färgens skull. Skala och skär lök, purjo och morötter i grova bitar. Bryn i stekpanna på hög värme tillsammans med kryddpeppar, vitpeppar, lagerblad och tomatpuré. Häll sen över allt i den stora grytan med köttet.

Koka kalopsen på svag värme ca 3½-4 timmar tills köttet är riktigt mört. Jag vill ha extra mört kött som bara faller isär så tiden är en smaksak.

Red grytan med maizenamjöl utrört i lite vatten. Smaka av med salt & peppar och en gnutta socker. Tillsätt 2 burkar hela champinjoner. Servera till kokt potatis eller potatismos, pressgurka, rödbetor & vinbärsgelé!

Det här är mitt ”standard-recept” där långkok, nötkött, lök, morötter, klar buljong, kryddpeppar och lagerblad är A och O. Sen är det förstås alltid kul att laborera med smaker med tomatsås, chili, vitlök etc. men då kallar jag det bara för köttgryta… En kalops är en kalops! :-P

lök_morötter_kalops
Lök, morötter, purjo, kryddor och tomatpuré får fräsa ihop i stekpannan några minuter innan dom åker ner i kalopsen.

koka_kalops_grytbitar
Köttet är brynt och här jag precis hällt på lök och morötter som fått fräsa i stekpannan tillsammans med kryddorna.
Nu ska de koka läääänge, lääänge… ;-)

kalops_recept
Såhär vill jag ha min kalops. Några stora, hela bitar finns kvar men såsen ska vara en riktigt köttsås med mört kött. Till hemmagjort potatismos är detta bland det godaste som finns! :-P

The post Kalops Husman – som jag längtat efter dig! appeared first on Kryddburken.se.

Fransk bouef bourguignon med svenskt potatismos


Jag är verkligen svag för det franska köket där smakerna gifter sig med varann. Mat och vin ska stämma, man laborerar med sött och salt, smak och tillagning som don efter person. Här lagar man mat efter säsong och plånbok, men även den simpla vardagsrätt med finess och kärlek! Vem gillar inte de?? ;-)

Det franska köket är nog också det som imponerar på mig allra mest dessutom! Inte på grund av tjusiga bankettmiddagar och den avancerade matlagning med michelinstjärnor, utan snarare för dess rustika men ändå enkla mat i form av mustiga löksoppor, frasiga painriche, coq au vin, ostbrickorna och roquefortosten som verkligen är ”to die for”, det vita brödet, omeletter, croissanter… Herbes de provence, vitlök, örter… Quiche lorraine, ratatouille, chokladen och för att inte tala om denna burgundiska köttgryta!

Bouef bourguignon är köttgrytan med nöttkött som får puttra länge i rött vin med tomat, lök, morötter, svamp och rimmat fläsk. En köttgryta med lika många variationer som köttfärssås skulle jag tro. Det goda med denna gryta enligt mig är det röda vinets fyllighet och att jag även använder tomat på burk. Stekt rimmat fläsk som får åka ner i grytan på slutet tillsammans med en massa persilja och gärna timjan ger en extra skjuts i smakväg! Små steklökar är inte alls tokigt heller.

En rejäl gryta som både mättar och värmer, naturligtvis ihop med det svenska potatismoset! Hur bra blev det inte nu då?? ;-)

12 port 
Det här behöver du :
Kallpressad rapsolja + smör till stekning
ca 2 kilo nökött (fransyska)

Bryn grytbitarna på hög värme i en stekpanna. Flytta över till en rejäl gjutjärnsgryta efter hand de blir fint gyllenbruna.

Stekskyn :
1,5 liter oxbuljong (egen el. från tärning/fond)
1 msk strösocker
3 msk tomatpuré
4 lagerblad

Slå på lite av buljongen i stekpannan som du brynt köttet i. Tillsätt socker, tomatpurén och lagerbladen och vispa ur alla smaker ordentligt. Häll över i köttgrytan.

Tillsätt i grytan :
0,5 liter rött vin
1 burk Mutti hela körsbärstomater
2 stora gula lök (grovt delade)
3 morötter (slantar)

Slå på resten av buljongen i grytan samt vin, lök & morötter. Låt grytan nu småkoka med lock ca 3-5 timmar så köttet är riktigt mört och nästan faller sönder i trådar. Kolla grytan då och då ifall det behövs fyllas på mer vätska. Använd då buljong, eller rött vin, vilket du vill!

Sista ner i grytan :
150 gram brynt rimmat fläsk i tärningar
2 rejäla nävar färska champinjoner (hela, halva, eller kvartar)
1 näve små röda steklök
1 kruka persilja (finhackad)
en näven färsk timjan (inte de grövre kvistarna)

Lägg ner dessa ingredienser i grytan och låt koka med ca 15 min. Allt utom persiljan som du rör ner precis före servering. Smaka av med salt, peppar. Red eventuellt av såsen med maizenamjöl utrört i lite vatten. Vill du ha mycket sås i grytan så tillsätt bara mer buljong/vin innan du reder av den.


Grytbitarna härligt brynta.


Och nu känner ni doften va?? ;-)