Rostad musli med nötter
Rostad musli med nötter
Källa: Ett underbart Liv
Portioner:

Ingredienser:
2 dl solroskärnor
2 dl sesamfrön
2 dl linfrön
2 dl kokosflingor
2 dl pumpakärnor
1 dl cashewnötter
1 dl hasselnötter
3 tsk ekologiskt vaniljpulver
Gör så här:
Jag rostade allt i panna och blandade i vaniljpulvret efteråt. Sedan lät jag allt svalna och hällde upp i en tätslutande burk.

Funkar jättebra till turkisk yoghurt och lite hallon!
Röd coleslaw, perfekt grillsallad och gott tillbehör till hamburgare


Jag har hamnat i ett sug av kål, vitkål och rödkål framförallt, med starka kryddor! Pizzasallad, coleslaw och som krispig ingredienser i en rykande wok eller råriven tillsammans med fetaost… Kål ÄR gott!! Det var faktiskt Remsan (Remsans bistro) som fick upp mina ögon tills just rödkålen som hon ofta använder i färgglada sallader! Det är inte bara gott, det är vansinnigt vackert också! Jag använder ofta bara vitkål men nu är jag omvänd, tack Helena! Rödkålen är inte bara ett tillbehör på julbordet så nu vet ni de! Å jag också! ;-)

Sista receptet ni fick med rödkål var i kycklingwoken där jag använder röd spetskål! Till Nickes hamburgare i lördags så använde jag den som ett tillbehör i form av coleslaw så variera din vitkål till röd lite då och då! Det gör inte alls ont!

som tillbehör 4-6 port
Det här behöver du : 

3 dl strimlad rödkål alt. vitkål
1 riven morot
1 hackad rödlök
1 finriven solo vitlök
½ burk creme fraiche (34%)
1 msk majonäs
2 msk pressas citron
Salt & peppar

GÖR SÅHÄR : 
Strimla rödkål, skala och riv moroten grovt. Hacka rödlöken och finriv vitlöken. Blanda samman allting med creme fraiche och smaka av med pressad citron, salt & peppar.


Naturens konstverk…


Stommen till den röda coleslawen! Var sparsam med creme fraiche med fräs på ordentligt med citron så du får lite stuns och syra i det hela. Det ska inte bli krämigt/såsigt av creme fraichen, den ska bara binda ihop det hela med lite majonäs!


Godaste tillbehören till Burger-king burgare! Solklart!! :-P

Vinnaren av biljetter till vildmarksmässan!


Va roligt att ni är så många som vill och/eller tänker gå på vildmarksmässan! Självklart önskade jag att samtliga fick chansen till fribiljetter för ni har allihopa härliga motiveringar i era kommentarer, därför har jag valt att utse en slumpmässig vinnaren!

Med följande kommentar; 

”Vi vill absolut gå på Mässan och gubben har tjatat Muurikka länge!
Kanske slår vi till på en på Mässan!”

Säger jag stort GRATTIS ANETTE till 2st entrébiljetter till vildmarksmässan! 
Ha en trevlig helg på mässan tillsammans med gubben! ;-)
Hör av dig till mig snarast antingen via mail el. facebook med din adress så kommer biljetterna på posten!

 

Utlottning i samarbete med muurikka.se

Makrillswrap
Källa: Carola
Portioner: 1

Ingredienser:
3 ägg
ca ½ dl creme fraiche
1 msk kokosmjöl
1 msk fiberhusk
salt

Fyllning
1 burk makrill
några msk creme fraiche
ev sallad
Gör så här:
Vispa ägg creme fraiche, kokosmjöl, fiberhusk och salt.
Stek som pannkakor i kokosolja och smör.

Sen fyll med makrill, creme fraiche och ev sallad.

Bra till frukost eller som matsäck att ta med, vira in i folie och ät kall!
Ikväll kör vi premiären!!


Ikväll kör vi premiären!! GRILLPREMIÄRER såklart! Även om vi är flitiga vintergrillare så är det kul att liksom göra en markering för den där allara första grillkvällen då kvällssolen skiner, man lagt lite extra energi på tillbehör och marinader och hela familjen bara går och längtar och att det dessutom är fredag!!! Tjoooo!!

Slut på innesittarkvällarna i soffan, nu ska vi ut till lägerelden, sprakande ved, frisk luft och lukten av tändvätska! Briketterna som sakta sotar sig glödande gråa och grillbädden är redo!! Mys-stämmning AB!! :-P

Barnen blev glada när dom kom från skolan idag och möttes av massa banan & citronmuffins och mjölk till mellanmål sen har vi varit nere på stan och rantat, helghandlat och sen fort, fort hem till lugntet i skogen! 

Lika euforisk blir jag inför den stundande våren och vi kan flytta ut i skogen till våra ekbänkar, som när snön kommer på vintern!! Sen när sommaren kommer då bara gnäller jag… Varmt, klibbigt, flugor, mygg… ;-) Men nu är det VÅR och vårkänslorna är på absolut toppnivå, nu ser jag fram emot en mysig kväll med mina hjärtan, väntar bara hem den stora också så är det FREDAG för hela slanten!!

Vad har ni för planer för kvällen, kanske perimär även hos?! 


Santa Maria skickade mig lite varuprover på marinader och glazer, även jag alltid föredrar att göra egen marinad så måste man ju prova! En nyhet för i år de smarta påsarna marinaden ligger som man direkt lägger ner köttet i och försluter. Mindre kladd och mer praktiskt är ju alltid ett plus när det ska grillas!  Mer om det senare…

Banan & citronmuffins i solskenet


Tänkte överraska barnen idag när dom kommer hem från skolan med nybakade muffins! Första skolveckan efter sportlovet avklarat och imorgon får dom (läs: jag) äntligen sovmorgon igen! ;-) Det är en alldeles fantastiskt fin fredag, solen skiner, lite kyliga vindar som biter i kinderna när man står ute i bara foppatofflor och T-shirt och fotar muffins, jojomen! Tur vi inte har några grannar som undrar vad jag pysslar med på morgonen med en skärbräda full med muffins och två glas mjölk men ingen annan i närheten!? Linda är visst sugen på muffins idag??! :-P

Detta recepet har jag modifierat från ett tidigare med äppelmuffins. Där ska vara 2 dl filmjölk eller yoghurt i smeten men det bytte jag ut mot 1 dl mjölk och tre mosade bananer istället. Smeten blev precis som jag ville ha den och muffinsarna höga och saftiga! Så detta kör vi på till alla fula bananer därute! Som vanligt gör jag smeten i _två_ skålar, en ”blöt” smet och en skål med ”torra” ingredienser som sedan bara slarvigt rörs ihop, inget vispande alls!

18 normalstora muffins
Det här behöver du :
”Blöt” smet :
3 fula mosade bananer
125 gram smält smör
Rivet skal från 1 citron
2 ägg
1 dl mjölk

”Torr” smet :
4 dl vetemjöl
2 dl strösocker
2 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker

GÖR SÅHÄR : 
Blanda de blöta ingredienserna i en skål och de torra i en annan. Rör snabbt ihop med sked. Inte vispa. Fördela smeten i muffinsformar, använd med fördel en muffinsplåt eller silikonplåt + pappersformar. Grädda i 175 grader ca 35-40 min.


Ha en underbar fredag allihopa!!!

”Här kommer Karl-Alfred-Boy” Pasta & sås… SPENAT i massor!!


Onsdag har passerat… Ännu ett blogginlägg efter tolvslaget… Känns som mina uppdateringar numera tenderar ske efter midnatt precis som igår… Jag har dock mycket att ro i land bakom kulisserna, jag planerar o sitter i telefon och förbereder de ena efter de andra, försöker hinna ikapp kommentarer och mail men nånting inom mig (det dåliga samvete, jag vet ju precis vad det är) säger att det ska inte gå ut över Kryddburken och helt otippat då kommer ”Bättre sent än aldrig” in i bilden… Har dock massor kvar att besvara o fixa med, men det är en dag imorgon också!

Jag vill så mycket just nu och det är inte alltid tiden räcker till! Envis som en åsna går jag då inte och lägger mig, jag sitter här in på småtimmarna, svarar på mail, förbereder inlägg, smider planer trots att jag är toktrött, men det är inget mot vad jag kommer vara när alarmet ringer imorgonbitti.

Jag är och förblir en nattuggla! Men jag ska försöka vända dygnet nu när jag är ledig och har tid & ledighet framför mig!

Idag svängde jag ihop en så in-i-bombens-god-och-snabb pasta med sås så ni anar inte! Jädrans va de gick undan i köket och Joline stod mig bi med att hacka spenat, riva vitlök och röra i pannan! Joline som egentligen AVSKYR spenat, älskar denna rätt, så bädda in spenaten i en god pastasås till era ”spenat-fobier” där hemma, jag lovar det blir succé! Här kommer Karl Alfred Boy… ;-)

En snabb pasta med en god sås av spenat, pinje/jordnötter, gräddmjölk, vitlök, citron, chili och parmesan! Snabbt som tusan och sen iväg på boxningsträning. Kan försäkra er om att detta blev vansinnigt gott!! Prova, tar inte mer än 12-15 min och under tiden kokar pastan!!

PS. Detta recept på pastasås fungerar alldeles ypperligt att fylla små pajer med också… DS.

4-6 port
Det här behöver du :
Kokt pasta till 4-6 port (här använde jag jättestora pastasnäckor) 
500 gram färsk bladspenat/babyspenat
100 gram pinjenötter
50 gram saltade jordnötter
3-4 dl gräddmjölk (hälften vispgrädde, hälften mjölk)
1 finriven solo vitlök
1 – 2 pressade citroner
3-5 droppar D´Elidas chilisås
Grovmalen svartpeppar
3 dl riven parmesanost
Salt

GÖR SÅHÄR : 
Rensa spenaten från fula, murkna blad. Hacka grovt med vass kniv. Finhacka pinje och jordnötterna med kniv eller i mixer.  Hetta upp en stekpanna med lite smör eller olja. Lägg ner spenaten och nötterna och låt allt sjunka ihop och vätskan från spenat ”koka bort”. Tillsätt gräddmjölk, riv ner vitlöken, pressa över citronen, droppa i några droppar chilisås och dra ett par rejäla varv med svartpepparkvarnen. Låt allt få puttra ihop ca 5 minuter på låg värme. Dra bort pannan från värmen, riv sen över parmesanosten. Rör om, smaka av med salt, ev mer peppar, mer citron? Servera med pastan och nyriven parmesan och extra citron vid sidan om.


Spenat är en god grund till vegetarisk pasta. Här har jag förstärt med nötter. Smaksatt med parmesan, vitlök, chili och citron!


Spenat & nötter fräser ihop!


En krämig sås med gräddmjöl och parmesanost!


Servera med stora pasta! Här har jag stora snäckor, har för mig jag köpte dom på ÖoB… Jättegoda till en krämig sås!


Smaklig måltid!


En riktig ”Karl-Alfred-middag” med massor av spenat!!! :-P

Blomkålsris med lime och chili
Blomkålsris med lime och chili
Källa: lisasgodbitar.se
Portioner: 4

Ingredienser:
Måtten är cirkamått
1 blomkålshuvud
Rapsolja
Salt
Peppar
2 nävar babyspenat

Marinad
1/2 dl sesamolja
3/4 dl pressad lime
1 röd chili, hackad
3 salladlökar, hackad
salt
peppar

Gör så här:
Riv blomkålen grovt. Stek i rejält med olja, salt och peppar i några minuter. Lägg i babyspenat efter halva tiden. Gör marinaden och häll över. Servera och njut!
Sidhuvud, receptarkiv & Dalton…


Midnatt är slagen, jag har jobbat två dagars långpass, är äntligen hemma och sitter nu här i bakgrunden och grejar med indexsidan till recepten, (ny menyknapp ”RECEPTARKIV” ovan) och i samma veva tillverkar jag visst logotyper till sidhuvudet på löpande band men nu är jag nöjd med denna iaf! Vilken tid de ska ta alltså… Ligger väl ett tiotal i papperskorgen!

Har dock lite problem att få till denna index med recept! Det ska ju vara lätt att hitta recepten ni söker och även om sökrutan fungerar så blir det en himla massa sidor och recept att bläddra igenom så jag håller på bygger upp en komplett länksida med alla recept som textlänkar under passande rubriker! Hästjobb AB – jajamen! Men så har det blivit en hel del recept också sedan 2007…

Problemet nu är att jag ville hemskt gärna ha texten i TVÅ spalter, precis så som man kan göra i word, men jag hittar ingenstans hur man gör… Nån som har ett tips kanske som kan hjälpa mig??!


När jag ändå har några bilder på Dalton uppe så kan jag passa på att berätta lite, då jag får en del mail ang. honom om vad han är för ras och var han kommer ifrån!

Han är en sydafrikansk mastiff, (Boerboel), import från Norge -06, från Norboerboels kennel då han var 9 veckor! Idag är han 5 år och 72 kg tung/lätt… :-P Älskar solen, värmen & är världens finaste familjehund. Glad, lättsam och en riktigt djurälskare är han! Katt som kanin har alltid varit och är hans fina små kompisar, han skulle aldrig göra en fluga förnärmad så snäll han är mot dom små! En liten (stor) Ferdinand som längtar till våren då han kan sitta ute på gräsmattan och blunda och lukta på blommorna…


Mer info om Dalton som valp här >>


Sov gott… Ses imorgon!

Gratäng med aubergin, köttfärs och keso
Gratäng med aubergin, köttfärs och keso
Källa: lisasgodbitar.se
Portioner: 4

Ingredienser:
500 g köttfärs
Tacokrydda (Lisas tacokrydda)
Rapsolja
250 g keso
2 dl riven ost
1 aubergine
salt

Tomatsås
1 burk krossade tomater
1 msk tomatpuré
1 näve hackad färsk bladpersilja
1 msk torkad oregano
1 gullök
Rapsolja
Salt
Peppar

Gör så här:
Tomatsås
Hetta upp olja och fräs löken mjuk. Lägg i resten och låt puttra 5-10 min

Gratäng
Stek köttfärs med olja och tacokrydda. Skiva aubergin i 1 cm tjocka skivor och stek i olja med salt. Lägg i en form - köttfärs, aubergin, keso, tomatsås, köttfärs, aubergin, tomatsås, riven ost. Gratinera i ugn c 30 min

Servera med feferoni och grönsallad. Dagens grönsallad bestod av bladspenat, salladslök, flingsalt och olivolja med citronsmak

Bilden visar innan gratineringen. Så här såg den ut på tallriken.