Relaxa med NOA örtdrycker

noa_relaxation_örtdryck
Jag har provat den nya antistress-drycken NOA. En dryck med naturliga örter som fått jorden att stanna till lite runt sin bana. En sån här idé att lansera motsatsen till energidryck är vågat men så otroligt rätt.

Att fly från vardagens stress och prestationer till en öde ö och komma på något sånt här är genialiskt och det var så det gick till när drycken uppfanns av Noa Fridmark.

Den ska vara avslappnande och minska din stress och istället ge dig fokus på det viktiga i livet. Koppla av i kroppen och skärp sinnet. Jamenvisst, självklart! Det är ju klockrent, och det visar sig inte minst av den framgång drycken gjort då den kammade hem priset för bästa premium-dryck i världens största dryckestävling, World Beverage Innovation Awards.

Hyllad och omtyckt – Ja! Men vad smakar den? Och fungerar det?
Flaskornas innehåll bygger på citronmeliss och grönt theeextrakt med L-theanin. Lågkalori, utan kolsyra och utan koffein.
Smakerna är friska och känns naturliga, lite som att dricka direkt från en vattenkälla ute i skogen om ni nu gjort det. ;-) Det smakar naturligtvis lite fruktigt också, framförallt flaskan med ”fläder och rabarber” men godast var ”blåbär och björksav”.

Effekten ska komma efter ca 40 minuter. Ja, det borde den göra då flaskan innehåller lika mycket L-theanin som 15 koppar grönt te. :-P
Kanske borde jag provat den efter en riktigt stressig dag, en sån där dag då allt kör ihop sig för att ha ett ”sämre” utgångsläge liksom. ;-) Nu var jag inte stressad direkt men visst piggade det upp sinnet.

Var kan man köpa denna dryck? (rek. pris 35 kr)
Återförsäljare för drycken hittar du här.

Våfflor i solen

våffeldagen_våfflorVarför äter vi våfflor just idag då?
25 mars är Marie bebådelsedag. Våffeldagen säger vi men från början heter det Vårfrudagen som helt enkelt bara blev en missuppfattning av ordet i folkmun och blev till våffeldagen.

Våfflan äts mitt i den 40 dagar långa fastan före påsk enligt gammal tro. Ett stort undantag men ack så gott! ;-)

Dagen kallas också för trandagen – då tranorna återvänder till södra Sverige och självklart är det våren och ljuset som lockar dom. Många familjer omkring oss firar trandagen med sina barn här nere i söder. Dom får påskägg som lämnats på natten av tranan och på morgonen när barnen vaknar hittar de spår som tranan lämnat efter sig och till slut ett påskägg.

Jag är inte uppväxt med att fira trandagen alls då jag kommer från Norrland. Påskägg får man på själva påskafton av påskharen istället! :-P När får ni påskägg hos er?? 

8-10 mättande våfflor
Det här behöver du :
4 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 krm salt
5 dl grädde
2 ägg
150-200 gram smält smör
1 dl kallt vatten

GÖR SÅHÄR :
Använd en slev att röra ihop smeten med. Rör ut mjölet med bakpulver & salt tillsätt grädden. Knäck i äggen och häll i smöret och vattnet. Rör ihop smeten ordentligt. Grädda.

våfflor_våffelsmet
Godaste våfflorna ska gräddas i gjutjärnslagg, helst över öppen eld, och självklart avnjutas utomhus…

våffeljärn_våffellagg

våfflor_recept_våffeldagen_vårfrudagen

våffeljärn_våfflor_recept

Punktförbränna går det?

Nej det sägs ju inte gå, men vad skulle ni kalla detta då?
Nu kliver jag verkligen utanför min bekvämlighetsgräns och visar mina alldeles egna privata lår, som bara folk får se på stranden ;) Vill också bara berätta innan någon går i taket att jodå, jag står med ett A4 mellan fötterna ;)

Och ni som är redigt trött på mitt tjöt om body wraps (ört-wrappsen) stänger ögona och låtsas detta inlägg inte finns.

Men jag tror också ni som fortsätter läsa förundras precis som jag över vad denna örtkräm (uppfunnen av en gammal medicinkvinna i Mexiko) kan göra för oss!
Ser ni också att huden är annorlunda? Groparna är så gott som väck! + att detta jäddra svabb som ger mig skavisar minskat drastiskt!! Nu ska jag gå på med 1 pkt body-wraps till och hoppas klämma ytterligare lite till på lårbullarna på insidan.

Vad har jag gjort? Jo, jag har använt 2 pkt body wraps (en halva på varje lår insidan och smörjt morgon och kväll med defining gel. Jag har inte tränat eller ändra kosten någonting, bara wrappat (insidan) och geleat låret ner mot knäna! Detta har tagit ca 4 veckor att uppnå!
Beach 2015 är definitivt på gång för mig iaf!

Nu är det säkert också någon som undrar hur det går med min enorma mage, jodå, den minskar sakta men säkert… men den är ännu för intim för mig att lägga ut helt officiellt på internet ;)

 

Laxpudding på blomkål och nya tag med träningen

Laxpudding på blomkål

Nykomponerad laxpudding och nytt, friskare år

Jag inleder det nya året med en riktigt god laxpudding som jag gjorde flera gånger under hösten.

Så här efter julbordstider brukar det finnas en hel del laxrester att ta hand om, så den här rätten passar ypperligt på det nya året.

I en traditionell laxpudding ingår en hel del potatis. Men i min lågkolhydratvariant passar det utmärkt med kokt blomkål istället.

Laxen kan vara rökt eller gravad, det är en smaksak. Har du båda så blanda, då blir det extra gott.

Receptet är lätt att göra i större format så passa på att göra lite goda matlådor att ta med när jobbet börjar igen.

Gratängen går bra att frysa, men den kan bli lite lösare. Tina den i kyl så håller den formen bättre.

Äter du min typ av lågkolhydratmat under vintern så kommer säkert du också att hålla formen.

Det verkar som min mat är populär hos många i landet, jag har legat på första plats bland hälsobloggarna den här veckan på Blogtoplist.

Tophane, Alanya

Jag och Lennart åker tillbaka till Turkiet idag, för andra perioden av vår vinter-hälsoresa.

På sex veckor hinner det hända en hel del med kroppen, fettet smälter bort sakta men säkert och ersätts av en större muskelmassa.

Jag känner på kläderna att jag blivit slankare av all träning. Konditionen ökar dag för dag, balansen och styrkan i ben och rygg likaså.

Hela hösten har jag promenerat ca 2-3 timmar per dag och gått nerför de 7 trapporna från vår lägenhet varje gång jag gått ut.

Till det här kommer timmen med dagliga mjuka rörelser och egenmassage, som jag hållit på med så gott som varje dag nu i snart 9 år.

Jag började med de rörelserna efter att jag fått min fibromyalgi-diagnos, fick höra av sjukvården att jag inte skulle bli bättre men ville inte lyssna på det örat.

Jag bestämde mig för att satsa på friskvård istället, ett beslut jag aldrig ångrat.

Mina rörelser mjukar upp kroppen ordentligt och har tillsammans med kosten gjort att min kropp håller sig i form och i stort sett värkfri.

Jag hoppas jag kan hjälpa fler att hitta till en bättre hälsa genom att dela med mig av min historia, här kan du läsa mer om min hälsoresa.

Höstens resultat av träningen har lett till att jag nu är peppad att öka på mängden ännu lite till.

Den här gången ska det bli att gå även uppför trapporna då och då, jag har blivit så mycket starkare mot när vi åkte ner i mitten på november.

Förra veckan blev det många och långa promenader i Stockholm, struntade i tunnelbanan utan gick dit jag skulle.

Det blev också en hel del trappgång. Först 115 trappsteg ute upp mot Kungsklippan där vi bor och sen 60 till inne i huset.

Vem behöver gym och trappmaskiner när man kan träna gratis både hemma och ute i det fria ;)

Laxpudding

Bella Buljong från Herbaria

Ekologisk buljong från Herbaria

Laxpudding 2 port

150 g rökt eller gravad lax

½ liter blomkål i små buketter

2 dl majonnäs

2 dl riven ost, jag hade getost

1 dl finhackad dill

2 tsk ekologisk buljong, jag använde Bella Buljong

Salt och peppar

Lägg blomkålen i en kastrull, häll på 1 cm vatten och strö över buljongpulvret.

Lägg på lock och koka i några minuter. Ta av locket och låt vätskan koka in i blomkålen under några minuter till.

Låt svalna och bland med majonnäs och dill. Smaka av med salt och peppar.

Lägg ett lager av blomkålsblandningen i en ugnsfast form. Täck med skivad lax och bred över resten av blomkålen.

Strö ett jämnt täcke av riven ost över och gratinera i 20 minuter på 175º.

Vill du ha en extra proteinrik gratäng så tillsätt två ägg till blomkålsröran.

Grädda då i 40 minuter tills äggstanningen stelnat. Servera med citron och olivolja över en sallad på gröna blad.

Här nedan ser du lite bilder från min favoritstadsdel Tophane i Alanya.

Den äldsta delen av Alanya är en mycket backig stadsdel med smala gränder och trappor, med en bedårande utsikt på köpet.

Här blir det många och långa promenader framöver.

Tophane, Alanya

Tophane, Alanya

Tophane, Alanya


Appfelpaj light

Härlig och smarrig tysk äppelpaj – tysk appfelpaj light – enkelt recept på tysk äppelpaj. Detta är en tysk light äppelpaj, dvs den är nyttigare än vanlig äppelpaj. Points: 3,5 points/portion Tid: ca 30 minuter Ingredienser: (4 portioner) 3 äpplen 2 msk russin 1 msk socker 1 tsk kanel 2 dl havregryn 3 msk vetemjöl […]

Inlägget Appfelpaj light dök först upp på Äppelpaj.se.

Knäckig äppelpaj som inte får missas!

Knäckig äppelpaj som inte får missas! Trebarnsmorsans knäckiga äppelpaj. Hon varnar för att detta kan vara den godaste äppelpajen du har ätit och jag är villig att hålla med henne.”Ni har aldrig ätit en godare äppelpaj. Jag lovar.” Trebarnsmorsan! Trebarnsmorsans ”Jag får svära i min egen blogg va? Satan vad gott! Min bästa uppfinning hittills […]

Inlägget Knäckig äppelpaj som inte får missas! dök först upp på Äppelpaj.se.

Turkisk snabbmat – Ostgratinerad räkgryta

Fırında karides güveç

Snabbmat från frysdisken

Jag har hittat en mycket god och lättlagad räkgryta i frysdisken i de större matbutikerna här i Alanya.

Det djupfrysta sortimentet är annars väldigt litet. Det är mest grönsaker, fisk, köfte, bär och pizza i de små frysdiskarna.

Jag köper väldigt sällan fryst mat hemma, det blandas ju oftast i mängder av mindre bra ingredienser där.

Den här räkgrytan, Karides Güvec, innehåller inget annat än just det den traditionellt ska innehålla.

Karides güvec

Helt enkelt bara isglaserade räkor och fint tärnade grönsaker. Sen får man krydda upp den själv och strö på egen riven ost och gratinera.

Här hittar du ett turkiskt recept på rätten, fırında karides güveç.

Vi äter ofta den här grytan till middag, så skönt att ha något lättlagat att ta till efter en dag med långa promenader i solvärmen.

Igår blev det en långtur till hamnen, där är så vackert med alla båtar, gamla stan, Röda Tornet och bergen i fjärran.

Det låg snö på de högsta topparna. I morgon ska det regna här och komma mycket snö uppe i bergen, de pratade om hur ovanligt det är så här års på TV.

Så då blir det en innedag, passade därför på att vara ute så mycket som möjligt i finvädret.

Här får du recept på det som ingår i grytan och hur jag kryddar den.

Bilden på grytan blev inte så fin inne i kvällsmörkret, men god är den kan jag lova. Smaklig måltid :)

Turkisk räkgryta

Turkisk räkgryta 2 port

200 g frysta, skalade räkor

½ dl tärnad grön paprika

½ dl tärnad röd paprika

½ dl tärnad tomat

2 champinjoner i tunna skivor

2 msk hackad, gul lök

2 msk ketchup

2 skivade vitlöksklyftor

50 g smör

1 tsk chiliflingor

Salt

2 kokta ägg

2 dl riven ost, jag hade både stark och mild getost

Fräs alla grönsaker några minuter i smöret. Rör ner räkor, ketchup och kryddor.

Låt allt bli varmt, smaka av om du vill ha mer kryddsmak.

Häll upp i portionsformar, lägg på skivat ägg och riven ost. Gratinera på 200º i 10 minuter.

Jag smörstekte en skiva zucchinibröd till och serverade med majonnäs.

Här får du se några bilder från gårdagens promenad till hamnen i Alanya.

Fyren i Alanyas hamn

Turkisk stavgång

 Moské med minaret

Fiskebåtar i hamnen i Alanya

Karta över hamnen och Borgen i Alanya


Indiskt långkok i lergryta

Indiskt långkok med kalkonlår

En fantastisk matlagningsmetod

På 70-talet köpte jag som många andra en Römertopf.

En vacker lergryta som på modernt stenåldersvis långsamlagar maten och tar den till kulinariska höjder.

Jag använde den då inte så många gånger förrän den blev stående bland andra lika lite använda köksprylar långt inne i ett skåp.

Under något av alla de flyttlass jag packat genom åren så försvann den och jag saknade den inte heller.

Men när jag skulle skriva min långkokbok ifjol så tänkte jag att jag måste ju testa den här metoden igen.

Det blev några riktigt goda recept och sen tog jag med grytan hit till Alanya i vintras.

Här har jag gjort en del gott i den, det är verkligen en suveränt bra och enkel form av matlagning.

Häromdagen gjorde jag i ordning den här grytan och ställde in i ugnen innan vi gick på en 2-timmarspromenad vid havet.

Det doftade alldeles underbart när vi kom hem. Det var bara att lägga upp lite sallad och sleva upp den smakrika grytan.

Den smakade himmelskt, kalkonköttet var så mört så det föll i bitar när gaffeln stacks i.

Jag köpte urbenat kalkonlår men det går lika bra med kycklinglår, fläsk- eller lammgrytbitar.

En del kryddor har också fått åka med hemifrån, i den här grytan passade en indisk, ekologisk kryddblandning från Spicemaster, Murgh makani.

Här följer ingredienserna i Murgh makani om du föredrar att blanda till den själv.

Koriander, spiskummin, kanel, kryddnejlika, ingefära, vitlök, gurkmeja, svartpeppar, röd chili, lagerblad och kardemumma.

Här kan du läsa på Mitt kök om gurkmejans hälsosamma egenskaper.

Inköp från grönsaksmarknaden

Inköp från grönsaksmarknaden

Till indisk mat är det gott med lite syra och sötma från frukt.

Jag köper en ursprunglig variant av bananer här i Alanya, de är mycket goda och inte alls så söta som vanliga bananer.

Uteslut dem bara om du tycker de innehåller för mycket kolhydrater för ditt sätt att äta.

Grytan går förstås också att tillaga i en vanlig gryta i ugnen eller på spisen eller i en slowcooker.

Crock Pot och Nordic Cooker är båda märken jag kan rekommendera.

Grytan i ugnen tar ca 3 timmar på 125º, på spisen ca 2 timmar på låg värme.I en slowcooker tar den ca 5-6 timmar på låg effekt.

Grytor till långkok

Några olika grytor jag använde till långkokboken

Skulle jag laga till grytan på något av de visen, då skulle jag bryna köttet först för mer mustig smak.

I en lergryta blir innehållet brynt av värmen och det sätter en speciell smak på köttet.

Tycker du eller någon i din närhet om att laga långkokta grytor?

Ta då en titt här på min senaste kokbok Långkok för LCHF och Paleo.

Indiskt långkok i Römertopf

Indisk köttgryta 4 port

800 g urbenat kalkonlår eller kycklinglår

1 liter zucchinibitar

2 små bananer

1 stor, gul lök

½ dl riven ingefära

2 msk kokosolja

2 msk tahini, sesampasta

2 msk Murgh makani

1 msk gurkmeja

1 tsk kanel

ca 1 tsk salt

50 g smör

Lägg lergrytan i blöt i kallt vatten så det täcker i 15 minuter.

Skär köttet i bitar på ca 3×3 cm och löken i tunna klyftor. Lägg i en bunke med tärnad banan och zucchini.

Strö över alla kryddor, riven ingefära, kokosolja och tahini.

Blanda väl och häll över i lergrytan. Hyvla smöret över köttet i grytan.

Lägg på locket och ställ in i nedre delen av en kall ugn. Sätt ugnen på 175º och låt stå inne i 2 timmar.

Det är viktigt att grytan ställs in i en kall ugn, annars kan den spricka.

Var försiktig när du lyfter på locket så du inte bränner dig på het ånga.

Jag serverade grytan med en grönsallad av rucola, bladpersilja, mynta och granatäpple. Myntayoghurt-haydari, olivolja och granatäppelvinäger över salladen.

Här några bilder från fredagen som blev en riktigt vacker dag med en tur till grönsaksmarknaden.

Morgonhimmel över Borgen i Alanya

Morgonhimmel över Borgen i Alanya

Grönsaksförsäljare på Fredagsmarknaden

Grönsaksförsäljare på Fredagsmarknaden

Grönsaksmarknad

Fredagsmarknaden i Alanya

Vår utsikt över solnedgången i Medelhavet

Vår utsikt över solnedgången i Medelhavet


Fluor eller inte

10606343_694716813939136_8583252473178292802_nDetta kan vara något att överväga att sluta borsta tänderna med fluortandkräm.

Fluor nu klassificerat som ett nervgift.

Enligt en forskarrapport som i mars 2014 publicerades i The Lancet, världens ledande medicinska tidskrift, klassificeras nu fluor som ett utvecklingshämmade nervgift och har placerats i samma grupp som bly, arsenik och metylkvicksilver …

Låter inte speciellt kul å borsta tänderna med ett nervgift!

Jag har använt mig av KINGFISHER (speciellt fänkol, den gillar jag) i många år nu, kanske du med vill överväga att borsta med fluorfri tandkräm?
WELEDA är också ett bra märke, båda dessa finns oftast att få tag på i hälsokostaffären.

Margareta Lundström skriver om barntandkräm.

Här nedanför kopierar jag in ett kapitel ur Michael Håkanssons 3 bok Gluten & mjölk. kan förövrigt varmt rekommendera dessa tre böcker!
——————————————————————————–

Historien bakom fluoret och hur det hamnade i tandkräm – Det du inte visste…

Här återger ett kapitel hämtat ur ”övriga upplysningar” i min 3:e bok i serien ”Gluten och mjölk-de vita gifterna”:

 

Fluor är ett grundämne med nummer 9. Det tillhör halogenerna och har ett närbesläktat vanligare ämne i klor, och sålunda har de en del egenskaper gemensamt. Framförallt förmåga att fånga upp en extra elektron och därmed förekomma som en negativt laddad jon istället för den rena formen då det är en gulgrön gas med stickande lukt.

 

Fluor är ett relativt vanligt förekommande grundämne och finns med på 13:e plats i vår natur. Det är liksom de flesta grundämnen också av essentiell natur, det vill säga det behövs för vår hälsa och vi måste få det i oss med födan. Men det är bara i mycket små mängder det behövs. Överdoser, och här är gränsen snäv, ger upphov till förgiftningssymtomet fluoros. På mycket fluorrika jordar har man till och med noterat att det ger giftverkan på den boskap som betar där. Mest bekant har det blivit för alla fluorberikade tandkrämer och för fluorsköljningen i skolan.

 

 

Fluor och atombomben

 

Men den här artikeln ska mindre handla om grundämnets betydelse för oss, utan desto mer om hur vetenskapen fick offra sin heder när mycket större säkerhetspolitiska intressen stod på spel.

 

Under Andra världskriget hade USA´s regering samlat ihop dåtidens förnämsta atomforskare med bland andra Albert Einstein och Enrico Fermi för att utveckla atomvapen. Projektet gick under beteckningen Manhattanprojektet och det gällde att renframställa såpass mycket kärnbränsle ur antingen uran eller plutonium att man överskred den kritiska massan.

 

Första steget var att anrika uran och separera den mycket radioaktiva isotopen uran-235. För att separera uran-235 från uran-238 gällde det först att åstadkomma en gas som uppnåddes med den relativt reaktionsbenägna uranhexafluoriden, UFg.

 

Denna kunde senare genom upprepade procedurer i diffusionskammare separeras så att det något lättare uran-235 anrikades överstoden, det vill säga det mesta av uranet. U-238 betecknas idag som utarmat uran. Vid denna anrikningsprocess användes det sålunda stora mängder med fluor.

En av anläggningarna som försedde Manhattanprojektet med fluor var duPonts kemianläggning i Deepwater, New Jersey.

 

Sommaren 1943 skulle emellertid ett fluorutsläpp från fabriken inträffa som allvarligt drabbade de bönder som hade sina odlingar och husdjur i vindriktningen. Efter en natt med kraftigt åskväder var olyckan framme. Alla höns hade dött. Hästarna var stela och kunde inte arbeta. En del kor var så handikappade att de inte kunde stå på benen utan de låg och åt. Också de som arbetade på farmerna fick problem.

 

Hade de ätit av persikor eller tomater, som var traktens specialitet, så hade de kräkts hela natten efter. Efterföljande år upptäcktes också liknande skador. De införstådda förstod att det rörde sig om en förgiftning från fluor – men det fick inte komma ut eftersom det pågick ett krig.

 

Minsta misstanke om att fluor användes i så stor industriell utsträckning skulle kunna uppfattas av fienden som att man arbetade med uran – och därmed en atombomb.

 

Bönderna som hade drabbats fick reda på att allt skulle ordnas upp efter krigsslutet. I mars 1946 skrev sålunda den ansvarige chefen för toxicitetsstudierna av fluor till sina överordnade att det finns fyra större problem med fluor:

 

1. En skada på persikoodlingarna från 1944.

2. En mätning av extra höga halter av fluor i de grönsaker som odlades i området.

3. En rapport om extra höga halter av fluormängden i blodet hos de som bodde i det aktuella området.

4. En rapport som tar upp allvarliga förgiftningar på hästar och kor i området.

 

Bönderna i området gick till domstol, efter det kriget var slut, för att stämma företaget duPont och Manhattanprojektet för de skador som fluorutsläppen åsamkat dem.

 

Böndernas protester utmanade makten

 

Trots att detta miljöbrott var begränsat och mycket lokalt så kom det att skaka om myndigheterna. Flera hemliga möten hölls i Washington mellan vetenskapsmän och höga tjänstemän från USA´s armé, Manhattanprojektet, FDA (USA´s Socialstyrelse), Jordbruks- och justitiedepartementen, ansvariga för USA´s kemiska vapenföring och duPonts advokater.

 

De anteckningar som gjordes vid mötena var hemligstämplade och har blivit frisläppta först på sent 1990-tal, men av dem framgår att här hade USA´s etablissemang slutit sig samman för att stå emot bönderna. Uppenbarligen var det så viktigt för dessa herrar att hemlighetsmakeriet bakom atombombsframställningen inte på något sätt fick komma ut.

 

En skadeståndsprocess i en lokal tingsrätt hade gett offentlighet – och därmed risk att andra nationer skulle notera det inträffade – åt USA´s fortsatta arbeten med atombomben. Ingen annan nation hade vid denna tidpunkten testat någon atombomb och amerikanarna själva ansåg att detta vapen var av största vikt för USA´s ledande roll i världen.

 

När FDA i diskussionerna framförde krav på duPont att grödorna från det område som var nedsmittat med fluor skulle beslagtas så bestred företaget detta; ”det skulle skapa en psykologisk reaktion”. Istället skulle nya provtagningar göras i området: men de skulle inte utföras av Jordbruksdepartementet utan av Arméns avdelning för kemiska vapen.

 

Lösningen genial: bevisa att fluor är nyttigt!

 

 

Befolkningen i den utsatta dalgången var inte nöjda utan de var mycket rädda för fluorskador. Men då kom man från myndigheterna på hur man skulle lösa problematiken. Man skulle helt enkelt åstadkomma och visa upp en sådan forskning, som tvärtom visade upp att fluor var bra för hälsan och speciellt för tänderna.

 

Då skulle en rättegång inte komma till stånd och lantbrukarfamiljernas farhågor lägga sig. Så länge fick dock de drabbade små penninggåvor å 200 dollar för att hålla sig lugna. En advokat Jacqueline Kittrell formulerade det hela som: ”Hade bönderna vunnit i sina framställanden, så hade det öppnat upp för flera processer om fluor vilket kunde ha försenat hela det fortsatta atombombsprogrammet”

 

Istället tilldelas Universitetet i Rochester stora summor pengar för att utröna hur säkert fluor är i små doser och också vilken välgörande effekt det kan ha på hälsan. Och likadant fick New York College fortsatta anslag i miljonklassen för att fortsätta att studera de toxiska effekterna av atombombsingredienserna: uran, plutonium, beryllium och fluor. Detta för att de som arbetade direkt med ämnena skulle kunna hantera dessa någorlunda säkert De som finansierade den forskningen var USA´s Försvarsdepartement och Atomenergikommissionen (AEC).

 

Så beställdes alltså forskning som skulle påvisa att fluor – åtminstone i låga doser – var hälsosamt, och det var inte med omtanke om barns tandhälsa utan helt för att tillfredsställa den nationella säkerheten hos vapenglada militärer.

 

Program F

 

Beteckningen på det nya forskningsområdet gick under program F och övervakades noga av militären. Ett led i detta var att tillsätta fluor i dricksvattnet för att få stora befolkningsgrupper indragna som försökskaniner.

 

Den första försöksorten var Newburgh i staten New York. Här leddes försöken av Dr. Harold C. Hodge och de hade inletts redan 1945. Man skickade in blodprover och moderkakor till Universitetslaboratoriet i Rochester. I den första officiella rapporten som kom i tryck 1956 påstods det att små mängder av fluor var säkra för medborgarna.

 

När dagens borgmästare Audrey Carey i Newburgh får höra talas om försöken så säger hon:

Jag är chockad – det går inte att uttrycka i ord. Det påminner mig om Tuskegeeförsöken som utfördes på svarta lantarbetare i Alabama”.

 

Själv var Audrey barn på det tidiga 50-talet och hon drar sig till minnes hur hon blev undersökt av läkarna som tillhörde projektet. De hade studerat tändernas utseende och också en konstig sammanväxt hos två fingerben på hennes vänsterhand. Det skulle bli de sammanställningar utförda av Harod Hodge som skulle bli vägledande för kommande tider. Penibelt i sammanhanget var också att de gränsvärden som han beräknade gjordes först för den amerikanska viktenheten pund. När de sedan översattes till internationell standard ändrade man inte de numeriska värdena utan de stod fast, fastän måttenheten nu var kilogram.

 

Undersökningarna friserades

 

 

Att militärens tunga hand vilade över forskarna kan idag konstateras sedan hemligstämpeln har tagits bort från handlingarna i ärendet, men en del dokument saknas fortfarande helt.

 

Men det finns i alla fall en sådan undersökning utförd på de anställda som arbetade med att renframställa fluor för atombomsprogrammet. Den ursprungliga versionen – som hölls hemlig tills för några år sedan – avviker i vissa viktiga delar från den friserade rapport som man publicerade i de Amerikanska Tandläkarnas tidskrift JADA redan 1947.

 

*I den hemliga rapporten kan man läsa att de flesta av arbetarna inte hade några tänder kvar. I den friserade versionen var det ändrat till att de inte hade några hål i tänderna.

*I den hemliga rapporten stod det att arbetarna var tvungna att bära gummistövlar eftersom fluorångorna löste upp deras tånaglar om de gick i vanliga skor. I den friserade versionen är denna passus borttagen.

*I den hemliga rapporten står det att fluor kunde ha haft samma menliga inverkan på deras tänder, och bidragit till deras tandlöshet. I den friserade versionen är detta borttaget.

*I den friserade versionen drar man som slutsats: ”männen var osedvanligt friska, sett ur både kroppslig och ur tandstatussynvinkel”.

 

Efter att ha jämfört den hemliga rapporten mot det som offentliggjordes så får toxikologen Phyllis Mullenix göra följande kommentar:

 

”Detta får mig att skämmas av att vara en vetenskapsman. Man kan bara undra om de andra säkerhetsstudierna utförda på fluor var gjorda på samma sätt”.

 

Denna sammanfattning bygger på en artikel skriven av medicin-journalisterna Joel Griffiths och Chris Bryson som skulle skrivas för Christian Science Monitor 1997, men som där refuserades.

 

Militär forskning vilseledande också i nutid

 

För eget nutida svenskt vidkommande så hade vi också en snarlik marknadsföring av fluor i vårt land när alla i skolans klassrum skulle skölja sina munnar. Det var också en följd av den amerikanska propagandan.

 

Och vi ser också nu att militären fingrar på forskningsrapporterna när de till och med negligerar riskerna med utarmat uran; Uran-238, som numera använts istället för bly på flera stridsspetsar vid angreppen i Irak, Bosnien, Serbien och Afghanistan.

 

Här har också de svenska FOA-experterna ett smutsigt finger med i spelet när de i massmedia går ut och förklarar att vi inte sett några men hos svenska Ufor-soldater.

 

Samma visa gäller också användandet av avlösningskemikalien Agent Orange som påverkat och fortfarande påverkar hälsan negativt för tiotusentals vietnameser. De amerikanska krigs- veteranerna har nu fått ett visst skadestånd om de drabbats – men de vietnamesiska innevånarna lär nog få vänta på skadestånd, sedan militären hyrt sina lydiga forskare.

 

Vill du läsa mer om fusk, mygel, korruption och hur förda bakom ljuset vi blivit rörande våra livsmedel, hälsa med mera kan de göra det i min boktrilogi ”Gluten och mjölk”.

 

Micke ”Skribent”

 

Ekologiskt kryddsmör Fajita och lite reklam

Kryddsmör Fajita

Texmex-smör

Färdiga kryddmixer från texmex-köket säljer väldigt mycket, särskilt till fredagsmysets taco-fest. Men ofta innehåller kryddblandningarna ingredienser som inte är bra vare sig för barn eller vuxna.

Glutamat, E-621, är väldigt vanligt att tillsätta i kryddpåsar och färdiga röror för att förhöja smaken när råvaran inte är så särskilt bra.

Salt, socker, konserveringsmedel, citronsyra, klumpförebyggande medel är andra mindre bra saker att krydda maten med.

Jag fick hem ett prov på helt rena kryddblandningar från Spicemaster, här är det bara ekologiskt odlade kryddor och inga tillsatser alls.

Jag har testat deras produkter tidigare och tycker de är riktigt goda. Här gjorde jag ett smakrikt kryddsmör, gott till både kyckling, kött och fisk.

Det är ju väldigt sällan jag har reklam på min blogg, men just idag har jag flera saker jag vill marknadsföra lite extra.

Kampanj Spröda frökex från Huså Bröd

Fick ett tips på Facebook igår att till och med söndag kan du få ett gratispaket av Spröda frökex från Huså Bröd.

Det är hälsobutiken Liveo.se som har det generösa erbjudandet att om du handlar för 200 kr så får du ett kexpaket på köpet.

Extra trevligt i sammanhanget är att Kostdoktorn just i dagarna ändrat i sina rekommendationer kring bröd på sin sida LCHF för nybörjare.

Nu är allt bröd med gluten borttaget ur rekommendationerna och han tipsar istället om just de här kexen under rubriken ”Istället för bröd”.

Så till sist en blänkare om Sveriges största matbloggstävlning. Tycker du om min blogg eller har du nån annan favorit-matblogg så är det hög tid att nominera till Folkets val i Matbloggspriset 2014.

Du kan rösta via länken fram till och med söndag den 12 okt vid midnatt.

Kryddsmör

Fajitasmör ca 2-3 port

100 g ekologiskt smör

1-2 tsk Spicemaster kryddmix Fajita

ca 2 krm flingsalt

1 krm balsamvinäger

Skiva smöret och lägg det i en bunke, låt det mjukna en stund i rumstemperatur. Strö över kryddan, salt och vinägern.

Vispa samman allt under några minuter med elvisp, så det blir fluffigt. Smaka av om smöret har lagom halt av sälta, syra och styrka.

Lägg upp i en skål, gör smörrullar eller fyll det i en spetspaprika. Hur du gör det enklast kan du läsa Här.

Bilden nedan kommer från min kokbok Grillmat LCHF, den kan du köpa här på Adlibris.

Delar med mig av ett fint meddelande jag fick på Facebook häromdagen, om hälsofördelarna med att äta LCHF.
Så här skriver Anders Furesang;

”Tack för allt du inspirerar mig. Jag fick min diabetesdiagnos för xact 1 år sedan, mitt ”långsocker” låg då på 76, efter 6 månader på 62, läser din artiklar och köpte din grillbok, efter en sommar med god mat och dryck var jag orolig, men efter min träff i fredags med min diabetessköterska så sa hon: 48!!
då sa jag, träffa mig till jul och jag har 42….ska fixa det här, lovar dig. Tack för din inspiration. Stor beundrare av dig Birgitta.”

Tack för dina fina ord och för att jag fick dela din historia, Anders, det kan säkert inge hopp till många andra diabetiker :)

Smör med kryddmixer från Spicemaster

Kryddsmör i paprika från Grillmat LCHF  Foto Mikael Eriksson

Kryddsmör i paprika från Grillmat LCHF
Foto Mikael Eriksson