Våfflor i solen

våffeldagen_våfflorVarför äter vi våfflor just idag då?
25 mars är Marie bebådelsedag. Våffeldagen säger vi men från början heter det Vårfrudagen som helt enkelt bara blev en missuppfattning av ordet i folkmun och blev till våffeldagen.

Våfflan äts mitt i den 40 dagar långa fastan före påsk enligt gammal tro. Ett stort undantag men ack så gott! ;-)

Dagen kallas också för trandagen – då tranorna återvänder till södra Sverige och självklart är det våren och ljuset som lockar dom. Många familjer omkring oss firar trandagen med sina barn här nere i söder. Dom får påskägg som lämnats på natten av tranan och på morgonen när barnen vaknar hittar de spår som tranan lämnat efter sig och till slut ett påskägg.

Jag är inte uppväxt med att fira trandagen alls då jag kommer från Norrland. Påskägg får man på själva påskafton av påskharen istället! :-P När får ni påskägg hos er?? 

8-10 mättande våfflor
Det här behöver du :
4 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 krm salt
5 dl grädde
2 ägg
150-200 gram smält smör
1 dl kallt vatten

GÖR SÅHÄR :
Använd en slev att röra ihop smeten med. Rör ut mjölet med bakpulver & salt tillsätt grädden. Knäck i äggen och häll i smöret och vattnet. Rör ihop smeten ordentligt. Grädda.

våfflor_våffelsmet
Godaste våfflorna ska gräddas i gjutjärnslagg, helst över öppen eld, och självklart avnjutas utomhus…

våffeljärn_våffellagg

våfflor_recept_våffeldagen_vårfrudagen

våffeljärn_våfflor_recept

Våfflor över öppen eld…


Igår när jag kom hem från jobbet satte vi oss ute i solen på baksidan och ”grillade” våfflor över öppen eld! Min gamla gjutjärnslagg jag fick av fin vän förra sommaren kommer då väl till pass. Det är tungt och rejält och det blir aldrig så goda våfflor som det blir i såna här klenoder. Det är såhär våfflor ska smaka och det spelar inte så stor roll vilket recept du använder dig av, dom blir härligt frasiga hur man än gör. Sen är det lite av en konst att få till rätt värme på laggen, ungefär som när man lär sig laga mat med muurikkan. Värmen är viktig och hur man ska vända och hur mycket smör som behövs. Men efter några våfflor så sitter de, men det är varmt vill jag lova, så jag satt på bänken med Nickes stora svetsarhandskar på mig och gräddade våfflor i gassande sol, måste sett lite kul ut! :-P

Vansinnigt gott, har ni provat nån gång?? 
Ibland kan man fynda såna här gjutjärnslaggar på marknader och loppis, man får ge nånstans mellan 300-600kr. Om man inte har så snälla vänner som jag då som ger bort ett sånt här till mig! ;-)

Receptet jag har använt…

8-10 mättande våfflor
Det här behöver du :
4 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 krm salt
5 dl grädde
2 ägg
150-200 gram smält smör
1 dl kallt vatten

GÖR SÅHÄR :
Rör ut mjölet med bakpulver & salt tillsätt grädden med en slev, inte en visp för smeten blir väldigt tjock. Knäck i äggen och häll i smöret och vattnet. Rör ihop smeten ordentligt. Grädda!


I en sån här gjutjärnslagg behövs lite extra smet, ända ut i kanterna för den reser sig inte så mycket eller flyter ut runt kanterna.


Har ni inget sånt här är det en mycket trevlig investering till sommaren tycker jag!


Joline passade på att plocka lite vårblommor; krokusar och blåsippor! Visst är det härligt med alla färger? :-P