LCHF recept för köttbullar i wook med tzatzik

En snabb lagad och god lunch!


LCHF köttbullar i wook med tzatzik
Portioner: 4 st
Tid: 20 minuter

Ingredienser
Hemmagjorda köttbullar :

500g blandfärs
2 vitlöksklyftor
1 ägg
1 finriven gullök
krydda efter smak med:
salt, peppar
Hackad färsk basilika
timjan
Sweet chili krydda
Röd curry
1/5 hackad färsk röd chili
BBQ krydda
oregano
riven parmesan

Till Wooken

1 paket hackad bacon
1/2 skivad squars
1 burk hela champinjoner ( Färska går oxå bra )
1 gullök
1 pressad vitlök
Svartpeppar

Tzatsiki:

Turkisk eller grekisk yoghurt
Riven gurka
Pressad vitlök
Salt och svartpeppar

Så här gör man:
Blanda alla ingredienser till köttbullesmeten och rulla dom till lagom storlek, stek dom så dom får en fin yta, behöver inte bli klara ordentligt.

Ta sedan upp dom ut stekpannan och lägg dom på en tallrik, använd samma panna och stek först baconen och ha sedan i resten av wooken, när det fräst en stund lägger du i köttbullarna igen så allt får ta smak! Själv tycker jag att det ska va lite tuggmotstånd på grönsakerna men det är självklart helt efter smak :)

Tips: Stek i riktigt smör eller så använder ni solrosolja vilket är kolhydratfritt! Samt att när ni rivit gurkan och lagt det i ett durkslag eller kaffefilter så strö lite salt på, det drar ur vätskan från gurkan innan ni blandar ner det i yoghurten

Hoppas det smakar lika bra för er som det gjorde på min lunch!

Ostgratinerad broccoli med knaperstekt fläsk, servera med spagetti eller som LCHF


Ikväll blev det kylskåpsrens av ett par broccolibuketter och några små parmesanbitar som bara låg och väntade på att bli nedrivna i en god ostsås… Hittade lite skivat, rimmat fläsk i frysen också och då kom jag på ”gratinerad broccoli med knaperstekt fläsk och ostsås”. Gott, eller vansinnigt gott! :-P Som lchf vill jag nog ha lite stekta champinjoner till men annars servera med en god pasta. Skjuts in i ugnen en tio, femton minuter gör att man får lite extra tid att städa upp i köket också, inte alls så dumt med två flugor i en smäll innan middagsmaten ska dukas fram!

Det här behöver du : 
3 broccolibuketter
200 g rimmat fläsk
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
Grovmalen svartpeppar
Några droppar D´Elidas chilissås

Ostsåsen (ca 6-7 dl)
1½ msk smör
2 msk mjöl
4 dl gräddmjölk (hälften mjölk/hälften vispgrädde)
½ burk creme fraiche (1 dl)
1 krm vitpeppar
½ krm riven muskotnöt
2 dl riven parmesan
Salt

GÖR SÅHÄR : 
Gör allt på en gång! En kastrull till att koak broccolin, en till såsen och en panna till att knapersteka broccolin. Förbered en smord ugnsfast form allt kan gratineras i.

Koka broccolin al dente i saltat vatten. Häll av i durkslag och lägg i en smord ugnsform.

Skär fläsket i minte bitar/strimlor och knaperstek i panna tillsammans med finhackad gul lök. Droppa i några droppar D´Elidas chilisås om du vill lite hetta/chilismak.

Smält smöret till ostsåsen i en kastrull och vispa ner vetemjölet till en slät kräm. Späd med gräddmjölk och fortsätt vispa. Låt koka på låg värme. Tillsätt creme fraiche, vitpeppar och riven muskot. Låt såsen puttra ca 10-15 min. Riv ner osten och vispa såsen slåt. Smaka av med salt.

Häll ostsåsen över broccolin i gratängformen, strössla över det knaperstekta fläsket/löken. Avsluta med lite extra riven ost, (här använde jag vanlig hushållsost).  Gratinera i ugn på 200 grader ca 12-15 min tills allt fått fin färg. Vill du äta enligt lchf så ät som det är, ev lite smörstekta champinjoner till, eller så serverar du tillsammans med pasta/spagetti.


Knaperstekt fläsk med gul lök och svartpeppar, några droppar D´Elidas chilisås också!


Ostsåsen småputtrar…


Broccolin är förvälld och på plats i ugnsformen.


Häll på ostsåsen.


Strössla över knaperstekt fläsk & lök.


Toppa med lite riven ost. Gratinera i ugn på 200 grader ca 12-15 min.


Koka under tiden spagetti till de som önskar.


Färdig!


Klar att servera som den är (lchf) eller med pasta!


Grymt gott, krämigt, ostigt! ;-)

”Här kommer Karl-Alfred-Boy” Pasta & sås… SPENAT i massor!!


Onsdag har passerat… Ännu ett blogginlägg efter tolvslaget… Känns som mina uppdateringar numera tenderar ske efter midnatt precis som igår… Jag har dock mycket att ro i land bakom kulisserna, jag planerar o sitter i telefon och förbereder de ena efter de andra, försöker hinna ikapp kommentarer och mail men nånting inom mig (det dåliga samvete, jag vet ju precis vad det är) säger att det ska inte gå ut över Kryddburken och helt otippat då kommer ”Bättre sent än aldrig” in i bilden… Har dock massor kvar att besvara o fixa med, men det är en dag imorgon också!

Jag vill så mycket just nu och det är inte alltid tiden räcker till! Envis som en åsna går jag då inte och lägger mig, jag sitter här in på småtimmarna, svarar på mail, förbereder inlägg, smider planer trots att jag är toktrött, men det är inget mot vad jag kommer vara när alarmet ringer imorgonbitti.

Jag är och förblir en nattuggla! Men jag ska försöka vända dygnet nu när jag är ledig och har tid & ledighet framför mig!

Idag svängde jag ihop en så in-i-bombens-god-och-snabb pasta med sås så ni anar inte! Jädrans va de gick undan i köket och Joline stod mig bi med att hacka spenat, riva vitlök och röra i pannan! Joline som egentligen AVSKYR spenat, älskar denna rätt, så bädda in spenaten i en god pastasås till era ”spenat-fobier” där hemma, jag lovar det blir succé! Här kommer Karl Alfred Boy… ;-)

En snabb pasta med en god sås av spenat, pinje/jordnötter, gräddmjölk, vitlök, citron, chili och parmesan! Snabbt som tusan och sen iväg på boxningsträning. Kan försäkra er om att detta blev vansinnigt gott!! Prova, tar inte mer än 12-15 min och under tiden kokar pastan!!

PS. Detta recept på pastasås fungerar alldeles ypperligt att fylla små pajer med också… DS.

4-6 port
Det här behöver du :
Kokt pasta till 4-6 port (här använde jag jättestora pastasnäckor) 
500 gram färsk bladspenat/babyspenat
100 gram pinjenötter
50 gram saltade jordnötter
3-4 dl gräddmjölk (hälften vispgrädde, hälften mjölk)
1 finriven solo vitlök
1 – 2 pressade citroner
3-5 droppar D´Elidas chilisås
Grovmalen svartpeppar
3 dl riven parmesanost
Salt

GÖR SÅHÄR : 
Rensa spenaten från fula, murkna blad. Hacka grovt med vass kniv. Finhacka pinje och jordnötterna med kniv eller i mixer.  Hetta upp en stekpanna med lite smör eller olja. Lägg ner spenaten och nötterna och låt allt sjunka ihop och vätskan från spenat ”koka bort”. Tillsätt gräddmjölk, riv ner vitlöken, pressa över citronen, droppa i några droppar chilisås och dra ett par rejäla varv med svartpepparkvarnen. Låt allt få puttra ihop ca 5 minuter på låg värme. Dra bort pannan från värmen, riv sen över parmesanosten. Rör om, smaka av med salt, ev mer peppar, mer citron? Servera med pastan och nyriven parmesan och extra citron vid sidan om.


Spenat är en god grund till vegetarisk pasta. Här har jag förstärt med nötter. Smaksatt med parmesan, vitlök, chili och citron!


Spenat & nötter fräser ihop!


En krämig sås med gräddmjöl och parmesanost!


Servera med stora pasta! Här har jag stora snäckor, har för mig jag köpte dom på ÖoB… Jättegoda till en krämig sås!


Smaklig måltid!


En riktig ”Karl-Alfred-middag” med massor av spenat!!! :-P

Rostbiff med rotfruktsgratäng, gurka & fetaostsallad


Tusen tack alla ni för era glädjerop angående samarbetet med muurikka både här på kryddburken, facebook och i mailboxen, det värmer verkligen en norrlandssjäl som mig!! :-P

Här kommer vår middag från igår när kära maken kom hem efter en liten tripp till Ystad. Upp i ottan och iväg 4 timmar dit och 4 timmar hem… (bilaffärer of course) Det är hektiskt att leva som bilhandlare men nu tror jag vi är på rätt väg, den som väntar får se! ;-)

Iallafall hade Joline och jag förberett middagen med kallskuren rostbiff, en krämig rotfruktsgratäng och en sallad som Joline gjort med gurka, fetaost, rödlök och en vinegrette, hur gott som helst. Jag tycker ibland det är extra gott med just kallskuret till en varm gratäng, antingen rostbiff eller tjälknöl, eller varför inte kalla kycklingklubbor.

Idag däremot har vi haft halva släkten här på ön samlad runt bordet med en värmande bouef bourgiginon och hemmagjort potatismos med persilja! Värmande köttgrytor är precis vad som behövs nu! Solen skiner och det mesta av snön har smält bort, men termometern har legat runt nollan hela dan så även att man verkligen känt för att gå ut i T-shirt och luta sig mot husväggen och lapa lite sol så har det varit på tok för kallt, särskilt med våra kyliga vindar här! Men vackert är det och våren gör sig mer och mer påmind med snödroppar, krokusar som tittar upp och solgula vintergäck! :-P

Men har det inte varit en kort vinter ändå?? Eller kommer det ett bakslag tro?


Rotfruktsgratängen gör jag med potatis, morot, palsternacka, vitlök, parmesan, massa vitpeppar och grädde!

Rostbiffen 
Du behöver en stor bit rostbiff, innanlår eller annan fin mager bit av nöt. Välj ett stycke som väger minst 1kg för att det ska bli en god och saftig rosbiff. Putsa den från hinnor & gnid in hela biten med rejält av salt & svartpeppar! Lägg i ugnsfast form & stick in en kötttermomter. Sätt ugnen på 100 grader & låt rostbiffen stå inne tills termometern visar ca 63-65 grader. Allt mellan 55 – 75 grader fungera fint på rostbiff, men ju lägre innertemperatur desto mer rosa/rödare kött… När köttet är klart, svep in det i aluminiumfolié och låt svalna ordentligt, gärna över natten i kylskåp innan du skär upp tunna skivor. Använd med fördel en skärmaskin om du ska skiva köttet riktigt tunt.

Lägg upp tunna skivor lite slarvigt på ett fat, strö över rostad lök och dekorera med timjan och tomater!

6 port 
Rotfruktsgratäng

4 medelstora potatisar
3 morötter
3 palsternackor
3 finrivna vitlöksklyftor
salt & malen vitpeppar
3 dl parmesanost
5 dl grädde

GÖR SÅHÄR :
Skala och skölj rotfrukterna. Torka dom torra i en kökshandduk. Skär allt i tunna skivor. Blanda ner allt i smord, ugnsfast form. Salta & peppra och vänd runt ordentligt. Riv över parmesanosten och slå på grädden. Gratinera i ugn 200 grader ca 50 min.


Joline har en favorit när hon gör sallad och det är denna vågiga kniv som skär räfflade grönsaker. Perfekt till just gurka (saltgurka också förstås) men även till potatis om man vill fritera egna pommes. Till rädisor, morotsslantar mm. En kul grej i köket, speciellt för dom små! ;-)
(Den vågiga kniven (finns i flera färgglada färger) hittar ni på ninasmat.se där du som läsare på Kryddburken även erhåller 10% rabatt vid beställning, uppge bara koden ”Kryddburken”.)  


Jolines gurka & fetaostsallad med skivad rödlök och en vinegrette.
Vinegretten skakas snabbt ihop i en liten flaska av 2dl olivolja, 1 dl vitvinsvinäger, 2 tsk dijonssenap, ½ finriven vitlök, salt, torkade örter & finmalen vitpeppar och en liiiiten nypa socker.

 

Dubbeplanerad fisk
Dubbeplanerad fisk
Källa: My
Portioner: 4

Ingredienser:
4 stycken fiskfiléer, av exempelvis torsk eller alaska pollock

3 stycken stora uppvispade ägg

Panering
2-2,5 dl pofiber
2 dl riven parmesanost
salt och peppar efter behag


Gör så här:
Ta fram fisken. Är filéerna väldigt stora kan dessa med fördel delas för lättare hantering.

Lägg filéerna i de uppvispade äggen och se till att de täcks av ägg. Flytta sedan över dem till ett fat bestående av en blandning av pofiber, parmesanost, salt och peppar. Vänd runt fisken i panaden så den täcks.

Lägg sedan tillbaka fisken i de uppvispade äggen innan de täcks av ytterligare ett lager av panad.

Stek sedan fisken på medelhög värme i mycket smör tills den fått fin färg. Servera den varm med en god kall sås och en citronklyfta.
Enkla laxen
Enkla laxen
Källa: Ett Liv i balans Ellinor
Portioner: 4

Ingredienser:
Laxen
500g laxfilé
En klick smör
0,5 gul lök
2 vitlöksklyftor
4 dl grädde
Svartpeppar
Salt

Pastan
2 ägg
65 g cream cheese
1/4 dl fiberhusk
salt
Gör så här:
Börja med pastan
Vispa äggen och cream cheese med elvisp och lägg sedan i och fiber husk. Häll ut smeten snabbt innan den hinner stelna på ett bakplåtspapper. När den stelnat något så lägg över ett till ark bakplåtspapper så du kan kavla ut degen till en tunn platta. Grädda på 150grader i 10min med båda bakplåtspapprerna på. Sen tar du ut pastan, tar bort bakplåtspapper och strimlar till pasta.

Tärna laxen i bitar och stek upp i panna med smör. Hacka både gul och vit lök och lägg i pannan. Lägg i den strimlade pastan och krydda. Häll sedan i grädden och låt gotta till sig.

Riv sedan över parmesan och njut!
Low Carbonara
Low Carbonara
Källa: lchfwilliam.blogspot.com
Portioner: 2-3

Ingredienser:
Låtsas-pasta
1 zucchini
Curry
olivolja

Carbonaran
2 ägg
50 g smör
>200 g parmesan
25 dL grädde
1 vitlöksklyfta
200 g lax eller bacon
Matsked Persilja, salt, peppar och vitt vin om det så skulle passa, efter behag
Gör så här:
Smält smöret och i med hackad vitlök i pannan. Blanda grädde, parmesan, persilja och äggen i en skål ordentligt. Lägg i detta i pannan med smör&vitlök. Blanda om på låg värme. Hacka laxen (eller bacon) och släng in. Nu är ett bra läge att krydda och slänga i lite vin.

Pastan görs genom att hacka av toppen och botten av zucchinin. Sedan rivs den med ett Julienne-rivjärn för snabbast möjlig pasta. Alternativt med osthyvel eller hackas i långa stavar med kniv, men det tar ohyggligt längre tid än med ett Julienne-rivjärn (googla det). Stek sedan zucchinistavarna i olivolja, krydda med curry och häll av vätskan i botten av stekpannan.

Blanda pastan och carbonaran och servera med crème fraiche och gräslök. Mer behövs inte!

Instruktionsvideo på engelska
Plankstek med ryggbiff & fläskfilé


Lördag och helg och humöret är på topp! Solen skiner och här hemma vankas det tjejdisco med övernattning  för Joline och hennes kompisar! Guuud va vi ska dansa och slå klackarna i taket!! Eller ABSOLUT inte!! Vi är strängt portade från Jolines rum och får inte vara pinsamma föräldrar ikväll! Hehe… ;-)

Självklart ska ni få lite festliga recept från discot, bland annat ”regnbågs-is-monster-glass” och hallonswiss! Varmkorv med bröd och tillbehör blir det också sen ska dom ju orka dansa med så det blir nog alldeles tillräckligt! Melodifestivalen är det ju ikväll med, tror jag måste kika lite grann i alla fall, nu när jag ändå såg första delfinalen!

Igårkväll däremot åt vi plankstek! Tänk att man så lätt glömmer bort dom där plankorna underskuffade i nåt skafferi! Det är ju så enkelt och extra festligt till fredagsmys eller helg! Vilken planka gillar ni bäst?? Det går ju liksom att variera med precis vad som helst egentligen, fisk, kyckling och kött osv… Allra godast tycker jag nog att köttplankan är med ryggbiff och fläskfilé!

4 planstek
Det här behöver du :
4-6 portioner potatismos
2 stora tomater + riven parmesan
2 knippe grön sparris
120 gram bacon
4 skivor ryggbiff
6-8 skivor fläskfilé
Bearnaisesås
Bladpersilja

GÖR SÅHÄR : 
Bränn in plankorna före användning om dom är nya. Jag köpte mig två nya igår så vi skulle ha 4st, dom förra jag hade är nog i ask tror jag, de nya jag köpte blev i ek. Otroligt vilken skillnad på färg de blir på dom plankorna, mycket mörkare och djupare färg! Jag brukar smörja in dom rejält med vanlig rapsolja och sen in i ugnen på 200 grader tills dom är ”torra”, ca 30 min, och sen låta dom stå kvar och svalna när jag stängt av ugnen. Torkar dom snabbt kan du behöva ta ut dom och olja in mer en gång eller två. Sen är dom redo!

Duchessmoset gör jag av vanligt potatismos men tillsätter två extra äggulor och ingen mjölk! Smör, salt, vitpeppar och lite muskot! Jag ser till att göra moset nån timme i förväg så det hinner svalna av innan jag spritsar ut det. Sen kör jag plankorna med _bara_ moset ca 10 min innan jag lägger på resten, just för att jag få rejält med färg på topparna, sen vill jag inte ha plankorna inne mer än köttet kräver.

Baconlindad sparris, inga konstigheter. Förkoka dom nån minut i saltat vatten och sen linda om bacon ett par varv.

Tomaterna skär jag ut som ”stjärnor” och river över parmesanost.

Ryggbiff och fläskfilé bryner jag lätt i stekpannan, saltar och pepprar sen får dom gå färdigt i ugnen på plankorna.

Bearnaisesåsen är Lohmanders, (orkade inte göra hemmagjord) tycker den är god till plankstek, kall och krämig till den heta plankan!

En liten kvist bladpersilja som garnityr! That´s it! ;-) Festligt och så vansinnigt gott!!

Förgräddat mos, sen på med tomat, kött, sparris!


Ryggbiff och fläskfilé, sååå gott på planka med olika kött!


Sådär, då var dom klara!



Brukar ni göra plankstek? Har ni nåt ”favorit-pålägg”??

Parmesanchips med tranbär och pistagenötter, salamichips & fänkålsdipp


Schlagerkvällens drinktilltugg, eller förrättssnacks blev dessa grymt goda parmesan och salamichips. Annorlunda och kändes väldigt äkta och hemmagjort istället för estrellachips och pulverdipp! Fänkålsdippen ska ni absolut prova, riktigt god var den, de kan man inte tro om lite fänkålsfrön bara, att de ger sån smak! (Receptet kommer fr. Coop) 

Fänkålsdipp
2 dl creme fraiche
3 msk fänkålsfrön
Salt & peppar

GÖR SÅHÄR :
Rosta fänkålsfröna i en torr het stekpanna. Mortla dom sedan ganska fint, i originalreceptet står det att de ska mortlas grovt men det är inte gott med hårda bitar i dippen. blanda med creme fraichen, smaka av med salt & peppar.

Parmesanchips 30st
4 dl grovriven parmesanost
1 dl torkade tranbär
1 dl pistagenötter

GÖR SÅHÄR : 
Riv osten grovt. Hacka tranbär och pistagenötter och blanda ihop med osten. Lägg ut så högar på bakplåtspapper på en plåt. Grädda i ca 10 min på 200 grader.

Salamichips 20 st
20 skivor salami

GÖR SÅHÄR :
Lägg ut skivorna på bakplåtspapper på en plåt. Stek i ugnen ca 10 min på 200 grader. Låt dom gärna ligga kvar på eftervärmen så dom torkar till.

Grovriven parmesan, tranbär och pistagenötter blir grymt goda chips!

Schlagermeny, tips + utlottning av matkasse!


Hej allihopa! Hur har ni det? Ska ni kika på melodifestivalen ikväll?? Har ni laddat med något gott framför TV:n kanske? Vi brukar inte följa melodifestivalen, tycker det är för många delfinaler osv. Det var roligare förr när det bara var vid ett tillfälle och en som vann! Men vi ska duka upp lite festligt här hemma ikväll i alla fall och äta lite gott, barnen tycker det är sååå roligt att poppa till melodifestival!! :-P En riktig höjdare vi ofta gör när det ska ätas framför TV:n är grillade kycklingklubbor eller drumsticks, virande med folié i änden är det perfekt att hålla i utan att kladda och med ett gott bröd, lite olika diper och grönsaksstavar till kan man sitta läääänge och plocka framför TV:n!

Menyn för vår kväll ser ut såhär, recept och inspiration kommer från Coop´s schlagerkasse med festivaltips som jag fick hembudat tidigare i veckan! Inte så tokigt alls vill jag lova! Riktigt gott ska det bli!

Snacks/tilltugg 

  • Parmesanchips med tranbär & pistagenötter
  • Torkade salamichips 
  • Fänkålsdipp

Varmrätt

  • Taco de luxe på en riktigt mustig chiligryta med tortilla och alla tillbehör! 

Dessert 

  • Mintchokladkaka med polkaströssel!  

Självklart ska ni få recepten och bilder från kvällen, men först skulle jag vilja ha ert absolut bästa tips på schlagermat, snacks, tilltugg eller ja vad som passar bäst framför TV:n en sån här kväll helt enkelt??

Lämna ditt tips här i kommentarsfältet, senast onsdag 8 februari.
En vinnare kommer att utses som får prova Coops matkasse ”Vår Middag” BAS för 4 personer till ett värde av 599 kr. Läs mer här >>

Så, vad väntar ni på? ;-)