3 goda energidrycker

Energidryck med granatäpple,grapefrukt,citron,kokosolja och kryddor

En röd, en grön och en vit näringsdryck

Jag har i vinter testat några olika former av energidrycker.

Helt naturliga och hemgjorda förstås, de som finns att köpa innehåller väldigt mycket som är långt ifrån bloggens signum, naturlig mat.

På vår hälsoresa hit till Turkiet så äter vi nötfrukost som vanligt på morgonen.

Några timmar senare blir det en energidryck innan långpromenaden.

Jag har tagit fram några olika recept till Restaurang PriMaten i Uppsala, här får du också chansen att prova.

De jag testat har gett riktigt bra med energi, jag går 2-3 timmar utan att bli trött när jag druckit dem.

Har också energi kvar att laga lunch när jag kommer hem, vilken skillnad mot hur jag var innan jag började med LCHF för 6 år sen.

Jag har tränat upp en styrka i ben och rygg som jag inte trodde var möjlig efter min steloperation.

Träning och bra mat kan verkligen göra underverk för hälsan.

Här nedan en bild på mina fotspår från igår, tog en långpromenad i vattenbrynet på Kleopatrastranden.

Första gången jag gick här var för 13 år sen, då i mycket dåligt skick innan operationen, jag fick gå med käpp eller kryckor och klarade bara korta sträckor.

Nu har jag tränat upp mig så jag klarar att gå i både Barefoot-skor och MBT-sandaler.

Under många år var det specialgjutna skor och fotskena som gällde efter en nervskada under ryggoperationen.

Strandpromenad längs Kleopatrastranden i Alanya

Det är enkelt att själv göra proteinrik vassle till energidrycker,  istället för det pulver som finns på burk.

Vassle blir biprodukten när man gör min goda färskost, bara att frysa in i en istärningslåda och ta fram eftersom.

Här i Turkiet har jag testat den på fet get-yoghurt, det blir verkligen bra.

Getmjölksprodukter kommer mer och mer i butikerna, även här är det många som inte mår bra av komjölken.

Långhåriga getter med herdinna

I USA har det senaste tiden blivit trendigt att dricka buljong kokt på ben.

Riktigt kul att jag som kör så mycket med gammaldags mat nu är trendig :)

Passar extra bra när mina kokböcker kommer ut i den engelskspråkiga världen till sommaren.

Då kan amerikanerna få lära sig att koka riktigt goda buljonger efter recepten i Långkok för LCHF och Paleo.

Hemma i Sverige är mina kokböcker just nu väldigt billiga, du hittar dem här på Bokus Nystartsrea.

Här kan du ta en titt på hur de ser ut i den engelska versionen på Amazon.com och förboka om du vill.

Mina kokböcker för 79 kr på Bokus just nu

Mina kokböcker för bara 79 kr på Bokus just nu

Granatäpple och blodgrape

Röd energidryck med kryddsmak 2 port

3 dl hett vatten eller grönt te

½ blodgrapefrukt

½ granatäpple

½ citron

1 msk kokosolja

1 tsk kanel

½ tsk gurkmeja

1 krm kardemumma

1 krm mald ingefära

½ krm malda nejlikor

Pressa frukterna. Blanda alla ingredienser och häll upp i 2 muggar.

Granatäppelsaften kan du byta mot osötad tranbärssaft eller lingondricka.

Gör gärna en större blandning av kryddorna och ha i en burk.

Då blir det lättare att krydda varje gång med en tesked per kopp.

Gröm smoothie med kiwi, avocado och bladspenat

Grön energidryck med avocado och vassle 1 port

1 kiwi

1 pressad lime

1 dl grönt te

½-1 dl vassle

½ avocado

½ dl grovhackad bladspenat

1 msk macadamiaolja eller kokosolja

1 krm kardemumma

ev 1 tsk honung

Skär kiwi och avocado i bitar. Lägg i en mixerbunke och tillsätt övriga ingredienser.

Mixa till en slät dryck. Vill du göra den ännu mer matig så tillsätt en rå äggula.

LCHF Paleo-drink

Vit energidryck på buljong och kokosolja 1 port

1½ dl kokande vatten

½ dl hemkokt fond på kyckling eller kalv

2 tsk kokosolja

Havssalt eller örtsalt efter smak

Blanda allt i en mixerbunke, kör några sekunder med mixern så den blir vit och skummig.

Smaka av om du vill ha mer salt. Häll upp i en mugg och njut av en riktigt näringsrik dryck.

Förberedelser inför fotograferingen av buljongkok till Långkok för LCHF och Paleo

Förberedelser inför fotograferingen av buljongkok till Långkok för LCHF och Paleo


Krämig broccolisoppa med ägghalvor

Broccolisoppa med ägghalvor och frökex från Huså Bröd

Dag 3 på min kålvecka

Idag har det blivit broccolins tur att visa upp sig från sin godaste sida.

Broccoli är en väldigt mångsidig grönsak, sprängfylld med nyttigheter och med en låg andel kolhydrater, bara 3,1 g.

Här hittar du mycket intressant information på en hemsida som är dedikerad helt till denna användbara grönsak, Broccoli.nu.

Broccoli

Broccolin har sin givna plats inom LCHF och Paleo. Ett fint komplement till maten istället för potatis.

Jag kombinerar sen ett par år de båda varianterna av lågkolhydratkost och mår riktigt gott av det.

Här kan du se en del av den videointervju om min kostmodell, som Kostdoktorn har i sin helhet på Medlemssidan.

Du kan bli medlem för bara 79 kr per månad, första månaden är gratis så du kan se om det är nåt för just dig.

Broccoli

Dagens typ av broccolisoppa serverade jag ofta när jag jobbade på restaurang, den var mycket populär bland lunchgästerna.

Broccoligratäng är också riktigt gott och lättlagat, den går att variera på en mängd sätt.

Antingen som i länken ovan med ost, ägg och bacon eller som här med äggstanning.

Prova gärna att gratinera kokta broccolibuketter med ädelost eller chèvre, det smakar riktigt bra till en köttbit.

Här en annan broccolisoppa med mer bra proteiner från skaldjur och Västerbottensost, klicka på bilden så kommer du till receptet.

Soppa med Broccoli, Räkor, Kräftor och Västerbottensost

För att inte tala om hur läckert ett broccolimos kan vara, länken går till en variant gjord på stjälken.

Jag serverade min soppa med frökex från Huså Bröd och en vildsvinskorv från Hedmans Delikatesser i Strömsund.

Två exempel på riktigt gott mathantverk från Jämtland som fick åka med på resan hit till Turkiet.

Spröda frökex från Huså Bröd och vildsvinskorv från Hedmans Delikatesser i Strömsund

Spröda frökex från Huså Bröd och vildsvinskorv från Hedmans Delikatesser i Strömsund

Broccolisoppa 2-3 port

500 g broccoli

50 g smör eller kokosolja

1 gul lök

2 vitlöksklyftor

2 dl kycklingbuljong

2 dl grädde eller kokosgrädde

2 tsk ekologiskt buljongpulver, jag använde Bella Buljong

1 tsk äppelcidervinäger

Salt och peppar

Skär broccolin i mindre bitar. Bryn tillsammans med hackad lök och vitlök.

Häll på kycklingbuljongen och buljongpulver och koka i ca 15 minuter så den blir mjuk.

Mixa slät i kastrullen med stavmixer. Häll på grädden och koka upp, låt puttra i ca 5 minuter.

Smaksätt med vinäger, salt och peppar. Vinägern ger en riktigt god smakbrytning till den milda broccolin.

Servera med mjukkokta ägghalvor och frökex/fröknäcke med en god, lokalproducerad  korv.

Lantägg

Fredagsmarknaden i Alanya


Varm mocca-dryck LCHF och lite shopping

Fetkaffe med kakao och kardemumma

Råkall januari

Det är riktigt bistert om kinderna när man sticker näsan utanför dörren just nu här i Alanya.

Minusgrader på nätterna, det hör inte till vanligheterna här.

Så igår blev det en tur till Fredagsmarknaden i de tjockaste byxorna, yllestrumpor i mina barfotaskor, dunjacka, dubbla tröjor, stor sjal och handskar.

Som tur är värmer solen och promenaden, även mötena med alla trevliga turkar som säljer sina egenodlade grönsaker gör mig varm inombords.

Fredagsmarknaden i Alanya

Grönsaksmarknad

Jordgubbar på Fredagsmarknaden

Paprika och chili

Dra-maten

Igår inhandlade vi en dragkärra för att frakta hem alla grönsaker, det blir lite väl tungt att bära alla inköpen så långt varje vecka.

Vi har burit alla påsar nu i 12 år, så nu var det dags att investera i en tjusig dra-maten. Vilken skillnad det blev, så lätt att få med sig allt hem.

10 ägg, 1 kg lök, 1 vitkålshuvud, 1 rödkålshuvud, 1 kg mandlar, ½ kg hasselnötter, 1 kg granatäpplen, 1 kg citroner, ½ kg paprika, ½ kg cocktailtomater, ½ kg jordgubbar och diverse påsar med gröna blad blev det som fick åka med hem i vår fina vagn.

Väl hemkommen gjorde jag en god variant på fetkaffe, smaksatt med kakao och kardemumma.

En energidryck med värdefulla vitaminer och mineraler, kakao innehåller hög halt kalium och magnesium.

Osaltat smör ger kaffet en god gräddsmak, så det blir nästan som varm choklad gjord på grädde.

Den rekommenderas varmt för att hålla värmen en kulen vinterdag :)

Varm choklad LCHF

Mocca-choklad 1 port

2 dl hett, starkt kaffe

2 msk osaltat smör

1-2 tsk kakao

½ krm kardemumma

Häll kaffe, smör, kakao och kardemumma i en mixerbunke. Mixa tills det blivit lite skummigt.

Häll upp i en kopp, drick och njut av värmen som sprider sig i kroppen.

Vill du ha din dryck ännu nyttigare så mixa i en rå äggula. Några färska hasselnötter blev ett gott tilltugg.

Hasselnötter


Njutbar mat till nyårsafton – Hummer och hallonfromage

Ingredienser till Gratinerad Hummer

Fisk och skaldjur

Så var det då dags för året sista inlägg. Sitter och skriver det på tåget mellan Stockholm och Östersund.

Jag är på väg hem några dagar för att fira nyåret med mamma, innan det bär av till Turkiet igen.

Vilket fantastiskt år det varit, tack till alla nya och gamla besökare som hittat tillbaka till min blogg sen jag började skriva igen i september.

Ser fram emot att få dela med mig av mycket gott även nästa år, hoppas du följer med på mina matäventyr.

Det blir ett riktigt spännande år för mig, när mina 3 kokböcker kommer ut i USA till sommaren.

En ny kokboksidé gick av olika anledningar om intet nu under hösten, men har några andra, spännande idéer på gång.

Hoppas på napp från något förlag framöver, förstått att mina recept är populära hos många.

Samarbetet med Huså Bröd kring mitt recept på LCHF-frökex har också varit väldigt lyckosamt.

Bageriet har ökat sin omsättning med 30% det senaste året, frökexen har verkligen blivit populära både i Sverige och Norge.

Hummersupé

Ett nyårslöfte jag tänker ge mig själv i år är att äta mer av både fisk och skaldjur.

Det är inte bara fantastiskt gott, det är också väldigt bra för hälsan.

Särskilt när man som jag från och till känner av värk från min fibromyalgi, så mår jag bättre med mer naturligt omega-3 i maten och mindre av omega-6.

Här en mycket intressant artikel i ämnet hos Medical Link.

Mitt tips på njutbar mat till nyårsafton går därför i maritimt tema. Gratinerad hummer är festmat utöver det vanliga.

Den är väldigt enkelt att göra, bara att klyva hummern på längden och gratinera med till exempel en god svampsås.

Lägg gärna några extra kronor på en fin, färsk hummer. Smaken är värd den extra kostnaden och det är ju inte en rätt man äter så ofta.

På skalen kan du sen koka en fin fond till hummersoppa, så då får du väldigt bra valuta för pengarna.

Antingen kan du äta hummern som en förrätt till en finare trerättersmeny eller som en supé senare på kvällen.

En varmrätt jag gärna bjuder på i festligare sammanhang är röding fiskad hemma i Jämtlandsfjällen.

Jag har tur som har släkt som förser mig med färsk fisk då och då. Serverad med en god vitvinssås slår den ut det mesta i fiskväg.

Såsen som du får recept på idag använde jag ofta när jag jobbade som köksmästare på Kvarterskrogen och på Verkö Slott.

Som avslutning på min festmiddag blir det en dessert på hallon, även de från fjällnära skogar.

En gammaldags fromage, som tar lite tid att göra med allt vispande, men som kan förberedas redan dagen innan middagen.

På Verkön hade vi ofta bröllopsgäster i restaurangen, då gjorde jag tårtor i flera våningar med hallonfromage som fyllning.

Vill du göra en tårta så prova det här recept på saffranskaka, men byt ut saffranet mot 1 tsk vaniljpulver så får du en riktigt god och saftig tårtbotten.

Du kan förstås även servera saffranskakan som den är med bär och grädde till dessert.

Gratinerad, Irländsk Hummer

Champinjongratinerad hummer för 2

1 färsk hummer

5 st skogschampinjoner

1 schalottenlök

3 msk smör

2 dl grädde

½ dl mousserande vin

Salt och peppar

2 msk hackad gräslök

Klyv hummern på längden med en vass kniv. Stick ner kniven mitt på ryggen och klyv ner mot stjärten. Dra ut kniven, vänd hummern och klyv på samma sätt genom huvudet.

Irländsk, färsk Hummer

Ta ut stjärten ur skalet. Skär i bitar och lägg dem tillbaks i skalhalvorna.

Finhacka löken och dela champinjonerna på mitten. Skär halvorna i tunna skivor.

Skogschampinjoner har en mycket kraftigare svampsmak än vanliga vita, tack vare de mogna lamellerna. Därför blir också stuvningen lite mörk.

Bryn svamp och lök i smöret så det får fin färg. Krydda och häll på vinet som får koka in i svampen.

Häll på grädden och låt den puttra till en tjock stuvning i ca 15 minuter. Rör mot slutet ner gräslöken.

Fördela stuvningen på hummerhalvorna. Gratinera högt upp i ugnen på 250° i 5 minuter.

Den korta tiden i ugnen gör att hummerköttet blir lagom varmt men inte segt.

Lägg upp på tallrik och garnera med citron och gräslök. Använd en nötknäppare för att knäcka de tjocka klorna, där finns mycket gott hummerkött att pilla ut.

Tycker du inte om svamp så använd såsen nedan att gratinera med, låt den koka ihop så den blir lite tjockare först.

Vitvinssås

Vitvinssås grundrecept 4 port

5 dl grädde

1½ dl torrt, vitt vin

1 ekologisk buljongtärning eller 1 dl fiskfond

Några droppar Worcestershiresauce

Salt och peppar

Blanda allt  i en kastrull, koka upp och låt puttra på svag värme i en timme.

Vispa då och då under tiden så det inte bränner fast. Späd med  lite mjölk, om såsen tjocknar för mycket.

Jag kokar såsen så länge, för då kommer det fram en mängd smaker.

Sila såsen genom nätsil innan eventuellt någon av de olika smaksättningarna rörs ner. Såsen är annars väldigt god som den är också.

Servera till stekt eller pocherad fisk och gärna med broccoli eller ett gott blomkålsmos.

Smörstekt Röding med Vitvinssås

 Olika smaksättningar till vitvinssåsen

Pernodsås: Pernod ger en härligt anissmakande sås, ta 2-3 matskedar till den här satsen.

Saffranssås: Stöt 1 kuvert saffran med lite salt i mortel och vispa ner i såsen.

Örtsås: Smaksätt med 1 dl färska finhackade örter, rör ner dem strax innan såsen ska serveras.

Hallonfromage

Hallonfromage 4 port

2 dl frysta skogshallon

2 dl grädde

2 ägg

2 gelatinblad

ev 1 msk flytande honung eller annan sötning

1 tsk pressad citron

Mixa hallonen med stavmixer, passera genom nätsil. Ta en slickepott och pressa igenom fruktköttet, det är enklast.

Blötlägg gelatinet i kallt vatten i tio minuter. Dela gulor och vitor i två bunkar.

Blanda gulorna med vald sötning och vispa tjockt med elvisp, ca fem minuter tar det att bli riktigt bra.

Diska visparna ordentligt, innan du vispar vitorna riktigt hårt. De måste vara helt rena annars tjocknar inte äggvitan.

Vispa grädden i en tredje bunke. Krama ur och smält gelatinet tillsammans med citronsaften.

Blanda det smälta gelatinet med hallonpurén. Rör ner lite av den vispade grädden i äggulesmeten och rör så i purén.

Blanda ner resten av grädden och vänd till sist försiktigt ner äggvitorna.

Fyll fromagen i små moccakoppar eller i små, fina glas.

Dra plast över och ställ i kyl att stelna några timmar. Servera vispad grädde till och gärna lite extra bär.

Fromage på Skogshallon


Julens bästa efterrätter och Tomten lucka 20

Mina godaste desserttips

Nu börjar det verkligen dra ihop sig mot julen. Här i Alanya tar vi det rätt lugnt inför hemresan på julaftons morgon.

Blir hemma bara en kort sväng innan vi far ner igen, det blir faktiskt billigare än att köpa till extra reseförsäkring utöver hemförsäkringens 45 dagar.

Passar ju bra att träffa släkt och vänner några dagar och kolla posten också.

Senaste tiden har jag bjudit på en hel del gott att ha på julbordet, idag blir det några läckra tips till efterrättsbordet.

För egen del äter jag sällan någon dessert just på julafton, det räcker med lite julgodis efter all den goda maten, mer får inte plats.

Men de övriga dagarna är det ju roligt att laga till något extra festligt.

Först ut bland recepten är en fromage på skogshallon. Använder du köpta hallon så koka dem först så du inte riskerar att bli sjuk mitt i julfirandet.

Nummer två är en mörk chokladmousse som jag serverade mycket av när jag jobbade på restaurang, alltid lika uppskattad.

Trean blir en mjölkfri pannacotta för alla som inte kan/vill äta grädde.

Birgitta Höglunds kokböcker

Julklappstips i elfte timmen

Hallonfromagen och chokladmoussen finns även i min och Annika Dahlqvists kokbok LCHF för seniorer. Kokospannacottan hittar du i Grillmat LCHF.

De kokböckerna kan bli riktigt uppskattade julklappar, du kan köpa dem här på Bokus och här på Adlibris.

Beställer du nu så hinner de fram till jul och både jag och de som får dem blir glada :)

Beställ innan 22/12 kl 12:00 för leverans före jul, meddelar Adlibris på sin hemsida.

Bokus skriver så här: Beställ senast 21 december kl. 22:00 med ”Snabb frakt” för leverans innan jul.

Vill du ge ett presentkort på den engelska utgåvan som kommer till sommaren?

Kopiera då bara bilderna på omslagen hos Amazon.com, gör ett fint kort, förhandsboka böckerna och betala först när de kommit ut.

Hallonfromage

Hallonfromage 4-6 port

2 dl frysta skogshallon

2 dl grädde

2 ägg

1 msk flytande honung eller annan sötning

2 gelatinblad

1 tsk pressad citron

Mixa hallonen med stavmixer, passera genom nätsil. Ta en slickepott och pressa igenom fruktköttet, det är enklast.

Blötlägg gelatinet i kallt vatten i tio minuter. Dela gulor och vitor i två bunkar.

Blanda gulorna med vald sötning och vispa tjockt med elvisp, ca fem minuter tar det att bli riktigt bra.

Diska visparna ordentligt, innan du vispar vitorna riktigt hårt.

Vispa grädden i en tredje bunke. Krama ur och smält gelatinet tillsammans med citronsaften.

Blanda det smälta gelatinet med hallonpurén. Rör ner lite av den vispade grädden i äggulesmeten och rör så i hallonpurén.

Blanda ner resten av grädden och vänd till sist försiktigt ner äggvitorna.

Fyll fromagen i små moccakoppar eller i små, fina glas. Ställ i kyl att stelna nån timme.

Servera vispad grädde till och gärna lite hela bär.

Mörk chokladmousse ca 8 port

100 g 70%-90% mörk choklad

2 äggulor

3 dl grädde

ev 2-3 msk whisky

Lite salt

Smält chokladen i vattenbad, här kan du läsa om hur det går till.

Blanda ner äggulorna i den inte alltför varma chokladen. Rör i whisky och lite salt och blanda väl.

Saltet gör att chokladsmaken blir mer framträdande.

Vispa grädden, inte alltför hårt. Rör ner lite av grädden i chokladsmeten innan du blandar ner resten. Då blir moussen slätare.

Fördela i små moccakoppar eller glas. Ställ i kylen att stelna en stund.

Pannacotta med kokos och lime 4 små port

2 dl kokosgrädde

1 tsk pressad lime

½ krm vaniljpulver

1 gelatinblad

Blötlägg gelatinbladet minst 5 minuter i kallt vatten. Koka upp kokosgrädden.

Ta från värmen och rör ner det urkramade gelatinbladet. Vispa ner vaniljpulver.

Häll upp i dessertskålar eller glas. Pressa limesaften direkt över pannacottan, då kommer smaken fram mer än om den blandas i.

Ställ i kylen några timmar att stelna. Garnera med limeskal och bär.

Lucka 20

Tomten och hans vänner börjar känna av julstämningen. Här njuter de av en skål Paleogröt med nötter, kokosolja, kanel och björnbär.

Tomten och hans vänner börjar känna av julstämningen. Här njuter de av en skål Paleogröt med nötter, kokosolja, kanel och björnbär… Klicka på bilden så kommer du till receptet på min Paleo-blogg.


Lättlagad majonnäs med stavmixer

Mitt bästa recept på majonnäs

Idag får du ett riktigt lättlagat recept på ett av julens oumbärliga tillbehör.

Majonnäs ingår i många sallader och tillbehör till julbordet och den blir absolut godast och nyttigast om man gör den själv.

Det här receptet använde jag i många år när jag jobbade på restaurang, då gjord i betydligt större satser i en stor degblandare.

Många tror det är svårt att göra majonnäs själv, men följer du mitt recept så kommer du säkert att lyckas.

Satsen går bra att dubbla och den håller sig ungefär en vecka i kylen.

Kommande dagar får du några goda sätt att använda majonnäs, för en fetare och godare jul :)

Hemlagad majonnäs

2 äggulor

1½ tsk osötad senap

1 tsk vit balsamvinäger eller vitvinsvinäger

ca ½-1 krm salt

Lite nymald vitpeppar

Några droppar Worcestershiresauce

2 dl neutral rapsolja

Använd rumstempererade ingredienser så går majonnäsen lättare att få ihop.

Blanda gulor, senap, vinäger och salt med stavmixern i en  smal, hög bunke. Tillsätt oljan lite i taget och mixa ordentligt mellan.

Du kan också använda elvisp eller vispa för hand med ballongvisp.

Var då försiktigare när du häller i oljan, häll den i en smal stråle och vispa ordentligt hela tiden.

Efter att majonnäsen tjocknat, kan du hälla i lite större mängd åt gången.

Arbeta upp och ner i bunken med mixern, så allt blir ordentligt blandat.

Krydda med vitpeppar och Worcestershiresauce, smaka av om det behövs mer vinäger eller salt.

Lägg över majonnäsen i en burk och förvara i kyl.

Skulle majonnäsen mot förmodan spricka, så börja med att vispa upp en ny äggula och tillsätt den skurna såsen lite i taget.

Jag använder alltid en neutral rapsolja, tycker den kallpressade ger en för stark smak.

Du kan om du vill ta 50/50 rapsolja och mild olivolja.

Lucka 16

3e Advent bjöd på ett fantastiskt fint väder. Efter julmarknaden i hamnen var det skönt med lite lugn och ro i solnedgången på Kleopatrastranden...

3e Advent bjöd på ett fantastiskt fint väder. Efter julmarknaden i hamnen var det skönt med lite lugn och ro i solnedgången på Kleopatrastranden…


Grillade kycklingben med vitlöksaioli

kycklingben_recept
Nånting som är väldigt tacksamt att servera i vår familj är kycklingben. Dom är billiga, enkla att tillaga och kan ätas både varma nygrillade, eller kalla dagen efter. Gott till middag, mellanmål eller utflyktsmat. När jag gör kycklingben brukar jag köpa dubbla förpackningar och göra så många som får plats i ugnen, dom har en rykande åtgång! ;-)

Själv tycker jag dom är allra godast kalla med en dipsås till, tex vitlöksaioli som du ser recept på nedan.

TIPS! :-P
Ett riktig ESS från skjortärmen ska ni få till dessa godingar. En dag i förväg lägger du alla kycklingben (råa) i en saltlag. Recept HÄR. Inget krångligt, bara vatten, salt och en nypa socker. Ställer kallt i kylskåp ca 12-18 timmar. Tar sedan upp dom och grillar i ugn enligt detta recept.

Rimmade kycklingben är bland det absolut godaste som finns och de kan med fördel rökas om man har tillgång till en rök.

Till ca 20 st kycklingben
Det här behöver du :
½ dl flytande smör eller olja
2 pressade vitlöksklyftor
2 msk ketchup
1 msk flytande honung
1 msk malen paprika
1 msk pressad citronsaft
2 tsk Tony´s krydda (eller annan grillkrydda med cayennepeppar)

GÖR SÅHÄR :
Blanda ihop alla ingredienser till marinaden. Fördela kycklingbenen på en ugnsplåt slå på marinaden och vänd runt noga. Stek i ugn i 175 grader ca 45 min – 1 timme. Vänd på kycklingklubborna ett par gånger.

Vitlöksaioli :
1 äggula
2-3 pressade vitlöksklyftor
2 msk pressad citronjuice
2 dl rapsolja
Salt och peppar

GÖR SÅHÄR :
Blanda alla ingredienser utom olja i en skål. Använd stavmixern och mixa samman allting. Tillsätt oljan, först droppvis sedan kan man hälla på lite mer när aiolin blivit vit och tjocknat något. Mixa hela tiden. Smaka av med salt och peppar.

chicken_drumstick_kycklingben_marinad_grillade
Kycklingbenen med marinad, redo för ugnen.

drumstick_recept
Smaklig måltid.

LCHF BRÖD! Bästa bröd!
LCHF BRÖD! Bästa bröd!
Källa: Eva Ericsson MatBlog
Portioner:

Ingredienser:
1 dl pumpa frön
1 dl linfrön
1 dl mandel mjöl
1 dl solrosfrön
1 dl sesam frön
2 msk pofiber
3 msk Rysk yougurt
2 ägg
50 gr smör
1 tsk salt
1 msk honung
1 tsk bakpulver
Gör så här:
Gör så här:

1. Sätt ugnen på 180 grader.
2. Fröna kan krossas i en mixer, kaffekvarn eller mortel. Sedan rör ner mandel mjöl, salt,bakpulver, pofiber.
3. Smält smör och blanda med ägg, yougurt och honung.
4. Blanda ihop frön mjöl med smör massa.
5. Grädda mitt i ugnen i ca 1 timme.
6. Brödet förvaras i kylskåp.
Rimmat kycklingbröst med getostsmör och guacamole med mynta

Rimmat kycklingbröst med getostsmör, tomatsallad och guacamole

Saftiga kycklingbröst med sälta

Så var då den första rätten tillagad i vårt fina kök i Alanya. Vi har bott i den här lägenheten ett par år nu, vi trivs så bra.

Särskilt med köket, det är rejält med bänkar, skåp, gasspis och ugn. Tidigare bodde vi som de flesta andra långsemestrare på lägenhetshotell.

De köken är minst sagt spartanska, hotellen vill förstås att gästerna ska äta i restaurangen istället.

Det brukar finnas två kokplattor, en kastrull, en stekpanna av tveksam kvalitet och lite husgeråd av enklast tänkbara sort.

Vi har alltid köpt egna stekpannor, knivar och tallrikar eftersom matlagningen varit viktig i alla år här nere, även innan bloggandet.

Vårt kök i Alanya

Jag i köket i Alanya

Nu har vi alltså gott om skåp att förvara allt i. Har tagit med en hel del från Sverige också, i våras åkte både stavmixer och lergryta med i packningen.

Den här gången var det många kryddor och olika lågkolhydratmjöler som fick följa med, tänkt experimentera mer med att baka bra LCHF-bröd den här gången.

Märker på besökssiffrorna att det är väldigt populärt med bra recept på glutenfritt lågkolhydratbröd.

De går i höjden varje gång jag lägger ut ett nytt eller länkar till något tidigare recept på matbröd och kaffebröd.

Igår var första dagen med matlagning i köket så då blev det inte bara den här kycklingrätten utan även hamburgerbröd och ketchup à la LCHF. Recept på det kommer senare i veckan.

Idag är det ugnsstekta kycklingbröst med enkla och goda tillbehör som står på menyn.

Köpte två stora bröst i en slakteributik på saluhallen i lördags, de vägde 750 gram, så det räckte till flera måltider.

Receptet har jag beräknat efter de storlekar som oftast finns på kycklingbrösten därhemma i butikerna.

Rimmat kycklingbröst

Rimmat kycklingbröst 2 port

2 kycklingbröst à ca 150 g

2 tsk salt

1 tsk chiliflingor

Strö salt jämnt fördelat runt kycklingbrösten. Strö över chiliflingorna. Lägg i en plastpåse på ett fat och ställ in i kylen.

Låt stå 8-10 timmar vänd påsen en gång under tiden. Bryn brösten i smör på båda sidor.

Lägg i en ugnsfast form och låt steka färdigt på 175º i ca 15-20 minuter, beroende på tjockleken.

Använder du termometer ska kycklingen vara uppe i 85º. Låt vila på skärbrädan en stund innan köttet skärs upp i sneda skivor.

Resten av kycklingen kommer jag att använda kallt i tunna skivor med smör, getost, paprika eller tunna skivor frukt som en liten smörgås till kaffet.

En kopp kaffe med Rimmad Kyckling, Smör och Ost. Plommon är gott till

Guacamole med mynta 2 port

1 avocado

1 msk majonnäs eller crème fraiche

1-2 tsk finhackad mynta

1 riven vitlöksklyfta

Lite pressad citron

Flingsalt

Dela avocadon och gröp ur köttet med en sked. Mosa ner i en liten skål.

Blanda väl med övriga ingredienser, låt stå en stund så smakerna kommer fram mer.

Getost och ekologiskt smör i Turkiet

Getostsmör 2-3 port

100 g smör

50 g getost av feta-typ

Ev lite flingsalt

Låt smöret stå framme och mjukna. Mosa getosten i en skål och blanda ner smöret i klickar.

Rör om väl, smaksätt med lite flingsalt om du vill ha mer sälta.

Tomatsallad med oliver

Tomatsallad 2 port

2 tomater

8 oliver

Strimlad bladpersilja

Kallpressad olivolja

Äppelcidervinäger

Flingsalt

Skär tomaterna i jämna och fina skivor. Spar kanterna till en annan rätt, till exempel en hemgjord ketchup som du får recept på senare i veckan.

Lägg upp på tallrik med strimlad persilja över. Garnera med oliver, ringla över olja, vinäger och strö på lite flingsalt.

Här nedan följer lite bilder från söndagens morgonpromenad där vi fick se ett vackert brudpar som skulle fotograferas nere vid havet.

Som avslutning den första solnedgång vi fick se sen vi kom, vädret har äntligen vänt :)

Turkiskt brudpar

En av Alanyas parker

Söndagens solnedgång från balkongen

Söndagens solnedgång från balkongen


Underbar kladdkaka utan socker, gluten och mjölk

Chocolate chai mudcake ur Smarta sötsaker

Kladdkakans dag

Förra helgen var jag bjuden på kalas hos min systerson och hans fina familj. De är mycket roade av matlagning och bakning, så det serveras alltid något riktigt läckert.

De bakar alltid något som även jag kan äta, den här gången en alldeles underbart god chokladkladdkaka.

Den gick hem även hos barnen, min systerdotterdotter på 4 år sa hänfört: Det här var den godaste tårta jag ätit…

Det är inte ofta jag delar med mig av recept som inte är mina egna. Men idag gör jag ett undantag.

Det är visst kladdkakans dag idag, så då passar det ju fint med en nyttigare variant än de flesta man hittar på nätet och i kokböcker.

På söndag är det ju dessutom Fars dag, så ett bakrecept som det här kan passa fint även då.

Smarta sötsaker : utan socker, gluten och mjölk (inbunden)

Receptet kommer från boken Smarta sötsaker : utan socker, gluten och mjölk av Ulrika Hoffer.

Det märks när man tittar på topplistorna över sålda böcker att det är väldigt populärt att baka utan socker och gluten idag.

Själv hade jag den stora äran att få bidra med recept som passar barn (och vuxna) till Ann Fernholms nya bok, Det sötaste vi har : om socker och växande kroppar.

Det sötaste vi har : om socker och växande kroppar (inbunden)

Du får idag receptet precis som det är direkt ifrån boken Smarta sötsaker.

Du som äter LCHF kan förstås minska på dadlarna och använda kokosnötmjöl istället för bovetemjöl om du vill.

Ändra då mjölmängden från 2 dl bovetemjöl till 1 dl kokosnötmjöl, annars blir kakan lätt torr.

Minska även dadlarna till hälften och öka på kokosoljan till det dubbla istället, så får du till en kaka med mindre kolhydrater och mer fett.

Jag ska testa att baka den här kakan till jul med torkade aprikoser. Det tror jag kan bli riktigt gott, jag gillar dem bättre än dadlar.

Chokladmoussen till toppingen kan du söta med banan istället för honung om du vill eller ta nån annan sötning.

Chokladkaka med hallon och crème fraiche

Chocolate Chai Mudcake 10-12 bitar

3 dl dadlar utan kärna

2 dl vatten

1½ dl mandel eller hasselnötter

1 dl kokosolja

2 tsk malen ingefära

2 tsk malen kardemumma

2 tsk malen kanel

1 msk bakpulver

2 dl bovetemjöl eller rårismjöl

3 msk kakao

2 äggulor

3 dl kokosmjölk

4 äggvitor

Sätt ugnen på 175 grader. Koka dadlar och vatten på svag värme tills det blir en grötaktig massa, i cirka en kvart.

Mixa nötterna till mjöl, i med dadlarna, kokosoljan, kryddor, bakpulver, mjöl, kakao och äggulor.

Kör på full effekt och tillsätt kokosmjölken lite i taget. Vispa äggvitorna till ett fast skum och vänd ner i smeten.

Fördela smeten i en springform och grädda mitt i ugnen, i ca 50 minuter.

Chocolate chai mudcake från boken Smarta sötsaker av Ulrika Hoffer

Chocolate chai mudcake från boken Smarta sötsaker av Ulrika Hoffer

Chokladmousse till topping

2 mogna avokador

½-1 dl kakao

2 msk honung

2 dl vatten

Valfritt: 2 dadlar utan kärna

Mixa tålmodigt, gärna med stavmixer, tills du har en fluffig och slät mousse. Späd eventuellt med lite mera vatten.

Chokladkladdkaka Paleo/LCHF