Grillade kycklingben med vitlöksaioli

kycklingben_recept
Nånting som är väldigt tacksamt att servera i vår familj är kycklingben. Dom är billiga, enkla att tillaga och kan ätas både varma nygrillade, eller kalla dagen efter. Gott till middag, mellanmål eller utflyktsmat. När jag gör kycklingben brukar jag köpa dubbla förpackningar och göra så många som får plats i ugnen, dom har en rykande åtgång! ;-)

Själv tycker jag dom är allra godast kalla med en dipsås till, tex vitlöksaioli som du ser recept på nedan.

TIPS! :-P
Ett riktig ESS från skjortärmen ska ni få till dessa godingar. En dag i förväg lägger du alla kycklingben (råa) i en saltlag. Recept HÄR. Inget krångligt, bara vatten, salt och en nypa socker. Ställer kallt i kylskåp ca 12-18 timmar. Tar sedan upp dom och grillar i ugn enligt detta recept.

Rimmade kycklingben är bland det absolut godaste som finns och de kan med fördel rökas om man har tillgång till en rök.

Till ca 20 st kycklingben
Det här behöver du :
½ dl flytande smör eller olja
2 pressade vitlöksklyftor
2 msk ketchup
1 msk flytande honung
1 msk malen paprika
1 msk pressad citronsaft
2 tsk Tony´s krydda (eller annan grillkrydda med cayennepeppar)

GÖR SÅHÄR :
Blanda ihop alla ingredienser till marinaden. Fördela kycklingbenen på en ugnsplåt slå på marinaden och vänd runt noga. Stek i ugn i 175 grader ca 45 min – 1 timme. Vänd på kycklingklubborna ett par gånger.

Vitlöksaioli :
1 äggula
2-3 pressade vitlöksklyftor
2 msk pressad citronjuice
2 dl rapsolja
Salt och peppar

GÖR SÅHÄR :
Blanda alla ingredienser utom olja i en skål. Använd stavmixern och mixa samman allting. Tillsätt oljan, först droppvis sedan kan man hälla på lite mer när aiolin blivit vit och tjocknat något. Mixa hela tiden. Smaka av med salt och peppar.

chicken_drumstick_kycklingben_marinad_grillade
Kycklingbenen med marinad, redo för ugnen.

drumstick_recept
Smaklig måltid.

Tjälknöl – salt, mört och kallskuret kött av älgkalv

tjälknöl_recept
Dagens recept, denna goda, klassiska svenska tjälknöl har väl ingen undgått att smakat på hoppas jag?

Ett salt, mört kallskuret kött serverat på buffé, exotisk planka eller till varm, krämig potatisgratäng… Det är så förbenat gott alltså. Inget krångligt recept heller och det mesta sköter sig helt själv med minimal arbetsinsats så varför gör man inte detta oftare?! :-P

Som barn fick jag ofta tjälknöl och rostbiff. Det fanns mycket vilt i frysboxen hemma och har man tillgång till älgkött så är det ju urmodern till detta recept. Här på ön har vi nu lyckan att få älgkött av grannen i byn som jagar och det är med omsorg jag planerar varje liten bit vi fått. Vi har inget överflöd av viltkött så därför väljer jag ut godbitar som just tjälknöl. På en fryspåse stod det ”Älgkalv – fransyska”. Det blev perfekt!

Det fungerar naturligtvis med andra ”stekar” av både älg och nötkött.
Såhär tillagade jag min tjälknöl.

Det här behöver du : 
1½ – 3 kg fryst älg el. nötstek
- 10 – 12 timmar i ugnen

Saltlag :
1 liter vatten
1 dl salt
2 msk strösocker
2 lagerblad
1 tsk hela svartpepparkorn
1 tsk hela torkade enbär
- 10 – 12 timmar i saltlagen 

GÖR SÅHÄR : 
Köttet ska vara fryst när det börjas tillagas. Sätt ugnen på 100 grader och sätt in köttet i en ugnsform. Låt steka 10 – 12 timmar. Jag bryr mig inte om termometer, köttet blir inte rosa men det blir mört som bara den, bara det får långlagas under låg ugnstemperatur.

När timmarna gått tar du ut steken och lägger den i den kalla lagen. (Steken ska vara varm).

Såhär gör du lagen :
Koka upp vatten med salt och socker samt övriga ingredienser. Låt den kallna. Lägg ner det varma köttet i den kalla lagen och ställ i kylskåp över natten, ca 10 – 12 timmar. Ju längre tid i lagen, desto saltare kött. Jag gillar salt kött så därför låter jag min ligga och dra över natten.

Sen är det bara att skiva upp som man vill ha det tunna skivor eller tjockare skivor och servera till det man önskar. Hållbarheten på detta kött är minst 14 dagar. Gamla tillagningsmetoder som saltning ger ett hållbart kött så passa på att göra ett par tjälknölar när du ändå är igång, det är gudomligt gott även som pålägg eller på smörrebröd eller bara som tilltugg till en kall öl. ;-)
För att inte tala om alla goda smörgåstårtor du kan använda köttet till…

kallskuret_buffe_tjälknöl_recept
Denna tjälknöl jag gjorde serverade jag till en krämig potatisgratäng och kantarellsås… Gott, gott, gott är bara förnamnet!

kallskuret_recept
Allt kallskuret kött såsom tjälknöl, rostbiff, rökt kött, saltrulle, långlagat griskött etc etc blir vansinnigt gott till en buffé med exotiska frukter, goda ostar och sallader av olika slag. Blir det kött över så använd till pålägg, tilltugg eller smörgåstårtor! ;-)

rostbiff_kallskuret_kallskuren_tillaga_rostbiff
En riktig budgetfälla måste jag få ta upp när det gäller kallskuret kött och man ska göra smörgåstårta med rostbiff. Köp inte plånboksförpackningar i affären, det är HUTLÖST dyrt! Gör en egen rostbiff och du kommer undan sååå mycket billigare, dessutom hemlagat och godare! :-P

Fläskkotletter med champinjoner och skysås

kotletter_sås_bräsera
Fläskkotletter är underskattade. De är billiga i inköp, innehåller både fint kött och oftast med tillhörande ben och fettkappa som ger extra smak vid tillagning. Problemet brukar ofta vara att dom anses ”torra och tråkiga”.

Många av er har säkert köpt ”mörad ytterfilé” i butik. Faktum ingen filé alls utan urbenad kotlettrad. Att den är mörad eller rimmad fixar du enkelt själv med en saltlag i 24 timmar i kylskåpet. Använder då med fördel en hel kotlettrad med ben så blir det dessutom mer smakrikt och ännu saftigare. Sen är köttet färdigt att tillagas precis som vilket kött som helst, tänk bara på att saltlagen redan har saltat köttet så ös inte på med salt utan rena kryddor och buljonger och smaka av givetvis så du får den sälta du själv önskar.

Ett kött som legat i saltlag, t ex revben, kycklingklubbor, fisk mm. lämpar sig utmärkt för att rökas antingen i en rök eller på grillen.

Det finns inget kött egentligen som är torrt och tråkigt om det är rätt tillagat. Istället för saltlag kan man låta kotletterna bräsera sig möra, det vill säga småkoka i panna/gryta med lite vätska utan lock. Sen fyller man på vätska (buljong) efterhand den kokas bort. Gör man så och har lite tid på sig, krävs ca 2-2½ timme så får man kotletter som blir så möra att dom fullkomligt smälter i munnen. Självklart kokar man med både ben och fettkappa som ger mustig och fyllig smak.

facebook ställde jag frågan tidigare om era bästa recept/tips på just fläskkotletter så kika gärna in där för mer inspiration.

Saltlag till ca 1 kg helt köttstycke, gärna med ben : 
8 dl vatten
3/4 dl salt (finkornigt)
1 msk strösocker

GÖR SÅHÄR : 
Vispa ihop vatten, salt och socker tills saltet löst sig. Lägg ner köttet. Täck med plastfolié och låt stå i kylskåp 24 timmar. Vänd på köttet 2-3 gånger. Ju längre du låter köttet ligga i saltlagen desto saltare blir det. 24 timmar tycker jag funkar fint för att ”!möra” upp det.

I detta receptet har kotletterna fått bräsera ca 2 timmar. En sk från boljoungen dom kokat i har jag reducerat till sås tillsammans med smörstekta champinjoner.

Det här behöver du : 
1 kg fläskkotletter i skivor med ben
Salt o peppar
1 gul lök
½ purjolök
1 liter köttbuljong (hemmagjord, alt tärning/fond + vatten)

Såsen :
Skyn från kotletterna
Salt & peppar
Soya
Svartvinbärsgelé
ev. grädde
ev. maizenamjöl + vatten till redning

GÖR SÅHÄR :
Bryn kotletterna i stekpanna med smör på hög värme så det får fin färg. Salta och peppra.  Tillsätt hackad lök och purjolök som får fräsa ihop en stund. Slå på lite av buljongen så det knappt täcker köttet. Sänk värmen till medel och bräsera utan lock ca 2 timmar.

Såsen :
Plocka upp kotletterna ur pannan.Koka upp skyn och smaka av. Tillsätt ev. mer salt, peppar. En skvätt soya och svartvinbärsgelé. Grädde om du vill runda av smaken något. Red ev. med maizenamjöl utrört i lite vatten för tjockare konsistens på såsen.

Tillbehör : 
Smörstekta champinjoner
Kokt broccoli
Sallad

bräserade_fläskkotletter_panna
Kotletterna bräseras tillsammans med lök och buljong.

stekta_champinjoner
Smörstekta champinjoner är alltid gott till kotletter och gör sig bra ihop med skysåsen.

kotletter_panna
Efter ca 2 timmar, lägg upp kotletterna på fat, champinjoner och skysås över.

fläskkotletter_kotletter_stekta_sås
Servera! :-P

Rimmade, tjocka revben med julens kryddor!


Resultatet av mitt lilla experiment med rimmade revben (1 dygn i saltlag) och med en klibbig glaze på som jag körde på låg ugnstemperatur i nästan 7 timmar blev något ofantligt gott, hett, klibbigt, salt, och med sötma från honung men framförallt blev det mört och torkat lite likt ”beef jerky” fast här med fläskkött. Jag tror att just tjocka revben också ger en djupare smak där även benen får tillagas.

En riktigt beef jerky görs av tunt skuret, magert kött som får en saltmarinad kanske en halvtimme-timme före den torkas timvis i ugnen på låg temperatur. Man kan med fördel kavla köttet för en tunnare konsistens. Saltmarinaden kan också varieras med precis vilka kryddor man vill, chili, lök, peppar, och så lite sömta förstås det är ju det karaktäristiska för just beef jerky. Prova bägge alternativen om ni gillar salta snacks. Perfekt till fördrink, mingel och eller en kall öl!

Rimmade revben :
2 kg tjocka revben med ben

Saltlag :
1½ liget vatten
1½ dl salt (finkorning)
2 msk strösocker
3 lagerblad
1 kanelstång
1 msk chiliflakes
2 msk vita och svarta pepparkorn

Vispa ihop tills saltet löst sig. Lägg ner revben, på med lock och låt stå i kylskåp ca 24 timmar, inte mer.

Glaze :
2 dl rapsolja
½ dl ketcup
4 msk flytande honung
2 msk tomatpuré
2 tsk D´Elidas chilisås
1 msk mörk balsamvinäger
1 msk soya
1 msk malen mild paprika
3 tsk malen ingefära
2 tsk malen kryddnejlika
Salt & peppar

Rör ihop alla ingredienser till glazen. Lägg revbenen på en stor ugnsplåt med bakplåtspapper och pensla alla bitar.

Tillagning :
Sätt ugnen på 80 och stek revbenen ca 7-8 timmar, vänd och pensla nån gång då och då. Låt svalan något och ”pilla” rent kött från ben och fett. Lägg upp på fat. Förvara i kylskåp. Bjud som snacks.


Saltlag har vispats ihop.


Revben ska ni rimmas ca 24 timmar.


Ta upp dom ur saltlagen och torka av dom lätt. Lägg på plåt med bakplåtspapper.


Pensla på glazen och stek i ugnen ca 7-8 timmar på 80 grader.


Färdiga!


Pilla bort ben och fett och lossa köttet i små bitar så du har det perfekta snackset! :-P

The post Rimmade, tjocka revben med julens kryddor! appeared first on Kryddburken.se.