Tips på efterrätter till Nyårsafton

Fromage på Skogshallon

Festliga desserter

På bilden ovan ser du hallonfromage, ett fint smakminne från barndomen, mamma gjorde ofta olika slags fromage.

Min favorit var den gjord på skogshallon, vi plockade mängder på sensomrarna i omgivningarna runt vår gård i nordvästra Dalarna.

Det fanns stora kalhyggen upp mot Fulufjället, när de hade några år på nacken växte enorma mängder hallon där.

Hallonfromage 4-6 port

2 dl frysta skogshallon

2 dl grädde/kokosgrädde

2 ägg

1 msk valfri sötning

2 gelatinblad

1 tsk pressad citron

Mixa hallonen med stavmixer, passera genom nätsil.

Använder du köpta hallon så koka upp dem först, då de kan innehålla bakterier.

Ta en slickepott och pressa igenom fruktköttet, det är enklast.

Blötlägg gelatinet i kallt vatten i tio minuter.

Dela gulor och vitor i två bunkar.

Blanda gulorna med sötningen och vispa tjockt med elvisp, ca fem minuter tar det att bli riktigt bra.

Diska visparna ordentligt, innan du vispar vitorna riktigt hårt.

Vispa grädde eller kokosgrädde i en tredje bunke.

Krama ur och smält gelatinet tillsammans med citronsaften.

Blanda det smälta gelatinet med hallonpurén.

Rör ner lite av den vispade grädden i äggulesmeten och rör så i hallonpurén.

Blanda ner resten av grädden och vänd till sist försiktigt ner äggvitorna.

Fyll fromagen i små moccakoppar eller i små, fina glas, ställ i kyl att stelna nån timme.

Servera vispad grädde/kokosgrädde till och gärna lite hela bär.

Du kan också fylla fromagen i snapsglas och servera till helgbrunchen, då räcker den här satsen till många.

Hallonfromage

Pannacotta är en efterrätt som blev populär under min tid som restaurangkock på 90-talet.

Den är väldigt bra att ta till om du vill förbereda desserten i god tid före middagen.

Vaniljpannacotta 4-6 port

2 dl grädde/kokosgrädde

1 blad gelatin

½ vaniljstång eller ½ krm vaniljpulver

ev 1-2 tsk valfri sötning

Hallonsås

2 dl hallon

1 tsk pressad citron

ev 1 tsk valfri sötning

Koka upp hallonen med citronsaft och ev lite sötning. Mixa och passera genom nätsil och kyl ner.

Såsen har ganska kort hållbarhet men fungerar fint att frysa in till nästa gång du vill ha en njutbar dessert.

Blötlägg gelatinet i kallt vatten, minst fem minuter.

Koka upp grädden med vaniljstången som delats på längden.

Ta från spisen och rör ner det nu mjuka bladet. Fiska upp vaniljstången och skrapa ur fröna med en kniv, rör ner i grädden.

Har du inte vaniljstång så rör ner vaniljpulver och den sötning du föredrar.

Häll upp i portionsformar och kyl några timmar.

Doppa formen i varmt vatten, ta ur pannacottan med hjälp av en smal kniv och lägg upp på en spegel av hallonsås.

Rör ut lite yoghurt eller crème fraiche med grädde.

Lägg några droppar på rad och dra med en tandpetare så blir det hjärtan, garnera med några fina hallon.

Här nedan kommer en mejerifri glass, bra att till om du får gäster som inte tål mjölk eller som är veganer, hallonsåsen är förstås god även till den.

Mejerifri avokadoglass

1 välmogen eko-avokado

1 liten eko-banan

1 burk kokosmjölk

1-2 msk valfri sötning

1 krm vaniljpulver

½ tsk mald kardemumma

Skär avokadon och bananen i små bitar.

Mixa tillsammans med kokosmjölken till en slät smet, smaksätt med vald sötning, vanilj och kardemumma.

Kör i glassmaskin tills det blivit en krämig glass eller frys in i en låda under några timmar, ta ut och rör om några gånger under tiden.

Det här var det tredje och sista inlägget med recept och inspiration inför nyårsmiddagen.

Här hittar du några olika förrätter och här finns varmrätter med tillbehör.

Gott Nytt År!

Kokbokstips

Fler godsaker som passar till både fest och vardag hittar du i mina E-böcker Gammaldags husmanskost på nytt sätt och i Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv.

Vill du hellre köpa en ”riktig” kokbok så hittar du i länkarna nedan de enda av mina åtta kokböcker som finns kvar som inbundna, Stora diabeteskokboken : Recept och råd för stabilt blodsocker och Birgitta Höglunds bästa grilltips.

Receptet till bilden nedan, getmesemousse med blåbär, hittar du i Gröna, sköna tillbehör.

Den fotograferade jag en vacker sensommarkväll vid Fjällnäs Hotell i Härjedalen.

Hallonfromage
Fromage på Skogshallon

Fromage på Skogshallon

Hallonfromage

2 dl frysta skogshallon

2 dl grädde/kokosgrädde

2 ägg

1 msk honung eller valfri sötning

2 gelatinblad

1 tsk pressad citron

Mixa hallonen med stavmixer, passera genom nätsil.

Använder du köpta hallon så koka upp dem först, då de kan innehålla bakterier.

Ta en slickepott och pressa igenom fruktköttet, det är enklast.

Blötlägg gelatinet i kallt vatten i tio minuter.

Dela gulor och vitor i två bunkar.

Blanda gulorna med sötningen och vispa tjockt med elvisp, ca fem minuter tar det att bli riktigt bra.

Diska visparna ordentligt, innan du vispar vitorna riktigt hårt.

Vispa grädde eller kokosgrädde i en tredje bunke.

Krama ur och smält gelatinet tillsammans med citronsaften.

Blanda det smälta gelatinet med hallonpurén.

Rör ner lite av den vispade grädden i äggulesmeten och rör så i hallonpurén.

Blanda ner resten av grädden och vänd till sist försiktigt ner äggvitorna.

Fyll fromagen i små mockakoppar eller i små, fina glas.

Ställ i kyl att stelna nån timme.

Servera vispad grädde/kokosgrädde till och gärna lite hela bär.

Hallonfromage


Julens bästa efterrätter och Tomten lucka 20

Mina godaste desserttips

Nu börjar det verkligen dra ihop sig mot julen. Här i Alanya tar vi det rätt lugnt inför hemresan på julaftons morgon.

Blir hemma bara en kort sväng innan vi far ner igen, det blir faktiskt billigare än att köpa till extra reseförsäkring utöver hemförsäkringens 45 dagar.

Passar ju bra att träffa släkt och vänner några dagar och kolla posten också.

Senaste tiden har jag bjudit på en hel del gott att ha på julbordet, idag blir det några läckra tips till efterrättsbordet.

För egen del äter jag sällan någon dessert just på julafton, det räcker med lite julgodis efter all den goda maten, mer får inte plats.

Men de övriga dagarna är det ju roligt att laga till något extra festligt.

Först ut bland recepten är en fromage på skogshallon. Använder du köpta hallon så koka dem först så du inte riskerar att bli sjuk mitt i julfirandet.

Nummer två är en mörk chokladmousse som jag serverade mycket av när jag jobbade på restaurang, alltid lika uppskattad.

Trean blir en mjölkfri pannacotta för alla som inte kan/vill äta grädde.

Birgitta Höglunds kokböcker

Julklappstips i elfte timmen

Hallonfromagen och chokladmoussen finns även i min och Annika Dahlqvists kokbok LCHF för seniorer. Kokospannacottan hittar du i Grillmat LCHF.

De kokböckerna kan bli riktigt uppskattade julklappar, du kan köpa dem här på Bokus och här på Adlibris.

Beställer du nu så hinner de fram till jul och både jag och de som får dem blir glada :)

Beställ innan 22/12 kl 12:00 för leverans före jul, meddelar Adlibris på sin hemsida.

Bokus skriver så här: Beställ senast 21 december kl. 22:00 med ”Snabb frakt” för leverans innan jul.

Vill du ge ett presentkort på den engelska utgåvan som kommer till sommaren?

Kopiera då bara bilderna på omslagen hos Amazon.com, gör ett fint kort, förhandsboka böckerna och betala först när de kommit ut.

Hallonfromage

Hallonfromage 4-6 port

2 dl frysta skogshallon

2 dl grädde

2 ägg

1 msk flytande honung eller annan sötning

2 gelatinblad

1 tsk pressad citron

Mixa hallonen med stavmixer, passera genom nätsil. Ta en slickepott och pressa igenom fruktköttet, det är enklast.

Blötlägg gelatinet i kallt vatten i tio minuter. Dela gulor och vitor i två bunkar.

Blanda gulorna med vald sötning och vispa tjockt med elvisp, ca fem minuter tar det att bli riktigt bra.

Diska visparna ordentligt, innan du vispar vitorna riktigt hårt.

Vispa grädden i en tredje bunke. Krama ur och smält gelatinet tillsammans med citronsaften.

Blanda det smälta gelatinet med hallonpurén. Rör ner lite av den vispade grädden i äggulesmeten och rör så i hallonpurén.

Blanda ner resten av grädden och vänd till sist försiktigt ner äggvitorna.

Fyll fromagen i små moccakoppar eller i små, fina glas. Ställ i kyl att stelna nån timme.

Servera vispad grädde till och gärna lite hela bär.

Mörk chokladmousse ca 8 port

100 g 70%-90% mörk choklad

2 äggulor

3 dl grädde

ev 2-3 msk whisky

Lite salt

Smält chokladen i vattenbad, här kan du läsa om hur det går till.

Blanda ner äggulorna i den inte alltför varma chokladen. Rör i whisky och lite salt och blanda väl.

Saltet gör att chokladsmaken blir mer framträdande.

Vispa grädden, inte alltför hårt. Rör ner lite av grädden i chokladsmeten innan du blandar ner resten. Då blir moussen slätare.

Fördela i små moccakoppar eller glas. Ställ i kylen att stelna en stund.

Pannacotta med kokos och lime 4 små port

2 dl kokosgrädde

1 tsk pressad lime

½ krm vaniljpulver

1 gelatinblad

Blötlägg gelatinbladet minst 5 minuter i kallt vatten. Koka upp kokosgrädden.

Ta från värmen och rör ner det urkramade gelatinbladet. Vispa ner vaniljpulver.

Häll upp i dessertskålar eller glas. Pressa limesaften direkt över pannacottan, då kommer smaken fram mer än om den blandas i.

Ställ i kylen några timmar att stelna. Garnera med limeskal och bär.

Lucka 20

Tomten och hans vänner börjar känna av julstämningen. Här njuter de av en skål Paleogröt med nötter, kokosolja, kanel och björnbär.

Tomten och hans vänner börjar känna av julstämningen. Här njuter de av en skål Paleogröt med nötter, kokosolja, kanel och björnbär… Klicka på bilden så kommer du till receptet på min Paleo-blogg.