Intervju & recept – Ica Kuriren/ Bättre Hälsa
Som ni kanske vet har jag under en längre tid bloggat på tidningen Bättre Hälsas hemsida. Tidningen är en del av Ica Kuriren och ligger med som en bilaga i deras tidning. Jag har tidigare varit med en gång i den tryckta versionen av tidningen, då med ett recept på en rätt med zoodles. Eftersom […]
Succéstart för Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken

Äntligen boksläpp

På måndag, den 8 januari, är det officiell utgivning av min senaste och femte kokbok Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken.

Då ska boken som jag skrivit tillsammans med Lars-Erik Litsfeldt och Patrik Olsson på Smarta Diabetiker finnas ute i butikerna runtom i landet.

Boken är utgiven på Bladh by Bladh förlag, här kan du läsa mer på min sida där.

Efter lite krångel med distributionen från tryckeriet och nätbokhandlarna har nu de som förhandsbeställt boken äntligen fått hem den.

Den har redan blivit sån succé så igår låg den på första plats på Adlibris över mest sålda böcker under gårdagen, alla kategorier.

Det slutade med att boken sålde slut hos dem, men nya ska vara på väg nästa vecka.

På Bokus låg den igår på femte plats på topplistan och där kan du beställa den för bara 169 kronor.

Monique le Roux Svalberg (Lifezone) har också nyligen kommit ut med en bönbok, Sköna böna.

Baljväxter är ett väldigt hett ämne just nu, det är bra att det kommer recept från flera håll så sprids kunskapen till så många fler om hur man lagar till bönor, kikärtor och linser på bästa sätt.

Här följer några röster från nöjda köpare i Moniques grupp Skönaböna på Facebook.

Sitter just och bläddrar i min bok som kom idag – en vackrare kokbok får man leta efter och recepten lockar, åh, så hungrig jag blir!

Nu behöver jag knappast någon mer kokbok!”

 

Syrliga energibollar från ”Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken”
Foto Veronica Kindblad

”Helt ärligt så tänkte jag inte köpa några fler kokböcker, för jag får inte plats med flera.

Men jag tänkte i Thailand, vadå några in och några ut, så får det bli.

Jag är imponerad, vilka fina recept och bilder.
Några påminner om mina egna recept som jag ej delat ännu, men själva fördelningen mellan bönor och kött och annat liknar mitt sätt att tänka.

Många gånger handlar det om matematik, och jag kan räkna, men är inte en kock som Birgitta Höglund.
Det är den finaste kokbok jag sett på länge och vilka recept.
Nu känns det som jag kan lägga ner ”att dela mina recept”, men jag ska göra det ändå!

Jag får min inspiration från vegetariska tidningar, kokböcker och bloggar (många från USA) och jag ser att andra också får det .

Jag säger det igen, bästa kokboken när det handlar om Lchf + bönor.

Ett stort tack till Birgitta Höglund, Lars-Erik Litsfeldt och Patrik Olsson. Ni har ändrat min syn på bönor. Även Monique Le Roux Svalberg för hennes goda och fina recept, plus för denna grupp ”Sköna Böna”.
Kram Carita”

På bilden nedan jobbar jag och fotograf  Veronica Kindblad med bilderna till kokboken på Ås Trädgård utanför Östersund.

Veronica tog fantastiskt vackra bilder av mina enkla bönrätter, så glad att vi fick göra den här boken tillsammans.

 


Förhandsbeställ Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken hos Adlibris

Reklam för min femte kokbok

Ett sånt år det här har varit för mig när det gäller kokböcker, 2 nyskrivna och en nyutgåva av två av mina tidigare har fått se dagens ljus.

Det var ju fyra år sen jag skrev någon bok senast, så nu kan vi verkligen snacka om ketchupeffekten.

Jag är så glad och tacksam att mina recept blivit så uppskattade, det betyder mycket nu när jag inte kan jobba som kock längre.

Så jag hoppas du har överseende med att jag tjatar en hel del om mina böcker nu och att de hamnar i många julklappssäckar ?

Nu kan du göra din förhandsbeställning på ”Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken” som jag gjort tillsammans med Lars-Erik Litsfeldt och Patrik Olsson.

Boken levereras vecka 52, du som förhandsbeställer den kommer att få den först av alla.

På bilden här nedan ser du tre av recepten i boken, tagna av vår mästerliga fotograf Veronica Kindblad.

Kokboken är en vidareutveckling av Lars-Eriks och Patriks succébok ”Låt bönor förändra ditt liv” med nyskapade bönrecept från undertecknad.

Du får recept på smoothies, bakverk, energibars, grytor, soppor, pizza, matbröd, efterrätter, såser, röror och många andra goda tillbehör.

Veronica Kindblad och jag när vi tog bilder till kokboken på Ås Trädgård…

Bönor har verkligen förändrat även mitt och Lennarts liv den senaste tiden.

Nu under resan till Turkiet lyckades han gå ner hela 6 kilo med hjälp av ett tillägg av bönor och mjölksyrade grönsaker varje dag till vår vanliga lågkolhydratmat à la LCHF/Paleo.

Kilon som varit väldigt bångstyriga tidigare, det brukar ju kunna bli så när man kommit upp i åren.

Lagom med motion hjälpte också till, men vi har inte tränat nån styrketräning som Patrik utan bara gått långa promenader.

Sömnen är bättre och orken likaså, det är härligt att se att min kära sambo sen snart 15 år, är piggare än nånsin nu vid snart fyllda 75

 


Förhandsbeställ Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken hos Adlibris

Reklam för min femte kokbok

Ett sånt år det här har varit för mig när det gäller kokböcker, 2 nyskrivna och en nyutgåva av två av mina tidigare har fått se dagens ljus.

Det var ju fyra år sen jag skrev någon bok senast, så nu kan vi verkligen snacka om ketchupeffekten.

Jag är så glad och tacksam att mina recept blivit så uppskattade, det betyder mycket nu när jag inte kan jobba som kock längre.

Så jag hoppas du har överseende med att jag tjatar en hel del om mina böcker nu och att de hamnar i många julklappssäckar ?

Nu kan du göra din förhandsbeställning på ”Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken” som jag gjort tillsammans med Lars-Erik Litsfeldt och Patrik Olsson.

Boken levereras vecka 52, du som förhandsbeställer den kommer att få den först av alla.

På bilden här nedan ser du tre av recepten i boken, tagna av vår mästerliga fotograf Veronica Kindblad.

Kokboken är en vidareutveckling av Lars-Eriks och Patriks succébok ”Låt bönor förändra ditt liv” med nyskapade bönrecept från undertecknad.

Du får recept på smoothies, bakverk, energibars, grytor, soppor, pizza, matbröd, efterrätter, såser, röror och många andra goda tillbehör.

Veronica Kindblad och jag när vi tog bilder till kokboken på Ås Trädgård…

Bönor har verkligen förändrat även mitt och Lennarts liv den senaste tiden.

Nu under resan till Turkiet lyckades han gå ner hela 6 kilo med hjälp av ett tillägg av bönor och mjölksyrade grönsaker varje dag till vår vanliga lågkolhydratmat à la LCHF/Paleo.

Kilon som varit väldigt bångstyriga tidigare, det brukar ju kunna bli så när man kommit upp i åren.

Lagom med motion hjälpte också till, men vi har inte tränat nån styrketräning som Patrik utan bara gått långa promenader.

Sömnen är bättre och orken likaså, det är härligt att se att min kära sambo sen snart 15 år, är piggare än nånsin nu vid snart fyllda 75

 


5 sorters julgodis och ett litet julklappstips

Julens godsaker

Även om jag och många av mina läsare dragit ned ordentligt på sockret så hör ju lite godsaker julen till.

Idag tipsar jag och Tomten om en hel del som är både gott och nyttigt, vi hoppas vårt godis kommer att finnas med i många hem i julhelgen.

Först ut är mitt nya favoritgodis, taget från kommande boken Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken, som du nu kan förhandsbeställa i länken som går till Adlibris.

Boken ges ut på Bladh by Bladh Förlag, som tidigare gett ut bland andra Låt bönor förändra ditt liv och Sockerbomben 3.0 av Bitten Jonsson.

De vackra bilderna i kokboken är tagna av fotograf Veronica Kindblad och den är skriven tillsammans med Lars-Erik Litsfeldt och Patrik Olsson på Smarta Diabetiker.

Kokboken hinner troligen inte komma före jul, så ge gärna bort ett presentkort på den, varför inte med den här fina bilden på?

Syrliga energibollar från ”Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken”
Foto Veronica Kindblad

Syrliga energibollar ca 20 st

3 dl kokta kikärtor

1½ dl kokosgrädde

1 dl frystorkat bärpulver, jag använde svarta vinbär och blåbär

1 dl nyponskalsmjöl

½ dl kokosolja

Rivet skal och saft av 1 ekologisk lime

1 tsk vaniljpulver

Mixa kikärtorna fint, blanda ner de övriga ingredienserna och mixa allt till en slät smet.

Rulla jämnstora bollar och doppa i bärpulver eller kokosflingor, lägg dem på en bricka och låt kallna i kylen.

Förvara bollarna i en burk i kylen med smörpapper mellan lagren eller frys in och ta fram eftersom.

De här antioxidantrika energibollarna passar fint både som mellanmål eller som en liten dessert efter maten.

De ger också gott om extra energi till träningspasset.

Frystorkat bärpulver hittar du i många hälsokostbutiker eller på nätet.

Bild på mitt gelégodis lånad från Healthy Clean Lifestyle Foto Tine Worén

Gelégodis ca 50 bitar

3 dl frysta bär

10 gelatinblad eller 5 tsk gelatinpulver

2 lime

½ dl kokosolja

ev 1 msk honung eller annan sötning

Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten i 5 minuter.

Använder du pulver så blanda först ut den i limesaften och rör sen ner i de varma bären.

Koka upp bären, du kan variera mellan  till exempel hallon, blåbär, vinbär, lingon, hjortron, havtorn eller körsbär.

Pressa limefrukterna, det blir ca ½ dl saft.

Ta bärkastrullen från värmen och rör ner kokosolja och urkramade gelatinblad.

Låt svalna en stund och mixa slätt, det här gör att kokosoljan blandas väl med bärmassan och fördelas fint i hela gelén.

Söta eventuellt lite grann om du tycker det smakar för surt, beroende på vilka bär du använder.

Häll upp i en form, ca 10 x 20 cm. Låt stå i kylen att stelna helt.

Lyft upp gelén och skär i mindre bitar. Förvara i kylen, gelén håller ca en vecka.

Eller också använder du silikonformar som Tine gjort på bilden här ovan.

Citrontryfflar ca 14 st små

1 dl mixat nötmjöl

1 msk tahini, sesampasta

1 msk smält kokosolja

 ½ liten banan eller ½ avocado

Saft och skal från 1 liten, ekologisk citron

½ tsk vaniljpulver

1 dl kokosflingor att rulla tryfflarna i

Jag använde paranötter, hasselnötter, valnötter och cashewnötter till nötmjölet, men du kan ta de du föredrar.

Blanda nötmjölet med övriga ingredienser i en matberedare.

Kör på fullt tills allt blandats till en smet. Ställ i kylen en timme att stelna.

Forma smeten till kulor med hjälp av två teskedar, rulla dem till släta bollar och lägg i en skål med kokosflingor.

Rulla dem runt så de blir täckta överallt. Ställ kallt en stund. Förvara i kyl eller frys.

Kryddig ischoklad

50 g 70-90% mörk choklad

25 g kokosolja

1 tsk mald kardemumma

1 tsk kanel

½-1 tsk malda nejilkor

1-2 krm flingsalt

½ krm vaniljpulver

Smält choklad och kokosolja i vattenbad och blanda ner alla kryddor.

Smaka av om sältan är lagom.

Häll upp i dubbla knäckformar eller liknande.

Ställ i kylen att stelna, tryck försiktigt på några korn flingsalt innan de är helt stelnade.

Förvara i burk i kylen eller frysen.

Ischoklad med mandel och bär

100 g mörk choklad 70-90%

3 msk torkade bär

½ dl mandel

50 g ekologisk kokosolja

Lite salt

Smält chokladen i vattenbad, rör ner kokosoljan.

Finfördela bären i små bitar och hacka nötterna medelgrovt.

Rör ner alltsamman, smaksätt med lite salt, då kommer chokladsmaken fram mycket bättre.

Ös med en tesked upp i knäckformar, låt stelna i kylen.

Jag tog bort formarna, så blev konfekten lite snyggare i ett vackert glas.


Mustig vintergryta med rösti

1 kilo fina grytbitar i kyldisken på ICA! Visst är det lockande till att laga en mustig vintergryta såhär års när kylan kommit. Jag ska ge er ett riktigt gott recept som garanterat kommer värma förfrusna fingrar och kalla kinder. ?

Jag har använt bitar av högrev, purjolök, morötter och färska champinjoner som bas i grytan. Smaksatt den med rödvin, tomatpuré, oxfond, grädde, vinbärsgelé och massor av peppar. Inga konstigheter men så vansinnigt god! Serverade den med rösti som jag stekt i ugnen under tiden grytan puttrat. Ett tips till en välsmakande söndagsmiddag kanske?

 

Det här behöver du : 

1 kg grytbitar (högrev)

3 tsk mortlad svartpeppar

1/2 purjolök

4 morötter

200 gram färska champinjoner

2 msk tomatpuré

4 msk oxfond

3 dl rött vin

3 dl grädde

3 dl vatten

2 msk röda vinbärsgelé

Örtsalt o peppar

 

GÖR SÅHÄR : 

Hetta upp en stekgryta. Klicka i smör och bryn köttet i omgångar så det får fin färg. Krydda med nymornad svartpeppar. Tillsätt purjolök, morötter och champinjoner. Vänd runt och låt få fräsa med nån minut innan du tillsätter övriga ingredienser utom vinbärsgelén. Låt sedan bräsera på medelvärme utan lock ca 2,5 – 3 timmar så köttet är riktigt mört. Slå på mer vätska om du vill ha mer sås i grytan, red eventuellt av med maizenamjöl utrört i vatten. Smaka av med vinbärsgelé, örtsalt och peppar.

 

Röstin har jag gjort av riven potatis, riven gul lök, salt och peppar och stekt i smord ugnsform i ca 1 timme i 175 grader.

 

 

 

Fläskfilé i pepparsky med champinjoner och vaxbönor

Fredagskvällens middag, lite sent serverad men vad gör väl det! Ja, jisses! Denna fredag går snart till historien. Har aldrig upplevt ett sånt mediapådrag om Black Friday??? Man blir lite mörkrädd… precis ÖVERALLT bombarderas man, vare sig man vill eller inte. ? Har i alla fall inte varit o shoppat loss mer än en sväng in på ICA. Gjorde sen denna middag ikväll och den är verkligen så fruktansvärt god att pepparskyn kan lätt ätas med sked. Tillsammans med frästa champinjoner och gula vaxbönor blir det smakrikt och krispigt. Kan varmt rekommenderas. Serverades med pommes strips.

 

4 port

Det här behöver du :

1 fläskfilé

100 gram färska champinjoner (eller konserverade om man vill de!)

1 tsk mortlad grönpeppar

Några varv med svartpepparkvarnen

Örtsalt

2 msk grönsaksfond

4 dl vatten

1 msk japansk soya

Maizenamjöl + vatten till redning

100 gram vaxbönor

Ett knippe persilja

 

GÖR SÅHÄR :

Putsa och skär fläskfilén i skivor. Stek i het panna i smör. Krydda. Tillsätt champinjonerna och vänd runt. Slå på fond och vätska och låt såsen koka upp. Red av med maizenamjöl utrört i vatten till önskad konsistens. Lägg i vaxbönorna precis före servering. Smaka av.

 

Min femte kokbok är klar!

Firar med bubbel och bönchips

Då var jag äntligen klar med det sista jobbet kring min femte kokbok, Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken ?

Sommaren och hösten har verkligen gått i matlagandets och skrivandets tecken, därför har jag inte visat av mig så mycket härinne på bloggen.

2 kokböcker har det blivit, fantastiskt kul att efter ett långt uppehåll nu få göra det jag tycker är allra roligast.

Jag och Lennart har nu njutit av en veckas semester i Alanya, varvat med lite korrekturläsning.

Vi har 3 veckor kvar av den här vändan, så det kommer nog att dya upp ett och annat gott från det turkiska köket härinne.

I kväll firar vi med ett glas bubbelvatten, Öländska bönchips och hummus, mycket passande just med tanke på att jag skrivit en bönkokbok.

Den boken har jag gjort tillsammans med Lars-Erik Litsfeldt och Patrik Olsson, fotograf Veronica Kindblad har tagit de fantastiskt fina bilderna på min bönrätter.

Innan vi åkte hit la jag också sista handen vid korrekturet till Diabeteskokboken för män, även den skriven med Lars-Erik.

Båda böckerna ges under de närmsta månaderna, återkommer med länkar till nätbokhandlarna när det blir dags.

Solnedgång i Alanya


Avokadofrossa! Här är avokadomenyer för vegos och veganer
Frasiga piroger med godaste fyllningen

Ni som följer mig på instagram – @kryddburken såg igårkväll bilder på pirogerna jag gjorde och självklart ska ni få recept på fyllningen som bara är sååå god!

12 st

Det här behöver du :

2 rullar färdig smördeg, jag använder ICAs

1/2 purjolök

1 förp bacon

2 hg rökt skinka

200 gram philadelphiaost

3 msk créme fraiche

1 tsk D’Elidas chilisås

Svartpeppar

Ca 150 gram ost, jag använde en lagrad skördeost

GÖR SÅHÄR :

Strimla bacon och knaperstek, låt svalna. Finhacka purjolök och blanda med bacon, hackad skinka, philadelphiaost, créme fraiche, chilisås och svartpeppar.

Rulla ut smördegsbottnarna och skär varje i sex fyrkanter. Klicka ut fyllningen. Toppa med en god riven ost, gärna en smakrik och lagrad. Fukta kanterna på smördegen med vatten. Vik ihop till trekanter och gaffla. Pensla med uppvispat ägg och strö över sesamfrön.

Grädda ca 10-15 min i 200 grader tills de blir härligt gyllenbruna.

Fyllningen på plats. Toppa med ost innan du viker ihop dom.

Grädda ca 10-15 minuter i 200 grader tills de blivit härligt gyllenbruna.