Äntligen boksläpp
På måndag, den 8 januari, är det officiell utgivning av min senaste och femte kokbok Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken.
Då ska boken som jag skrivit tillsammans med Lars-Erik Litsfeldt och Patrik Olsson på Smarta Diabetiker finnas ute i butikerna runtom i landet.
Boken är utgiven på Bladh by Bladh förlag, här kan du läsa mer på min sida där.
Efter lite krångel med distributionen från tryckeriet och nätbokhandlarna har nu de som förhandsbeställt boken äntligen fått hem den.
Den har redan blivit sån succé så igår låg den på första plats på Adlibris över mest sålda böcker under gårdagen, alla kategorier.
Det slutade med att boken sålde slut hos dem, men nya ska vara på väg nästa vecka.
På Bokus låg den igår på femte plats på topplistan och där kan du beställa den för bara 169 kronor.
Monique le Roux Svalberg (Lifezone) har också nyligen kommit ut med en bönbok, Sköna böna.
Baljväxter är ett väldigt hett ämne just nu, det är bra att det kommer recept från flera håll så sprids kunskapen till så många fler om hur man lagar till bönor, kikärtor och linser på bästa sätt.
Här följer några röster från nöjda köpare i Moniques grupp Skönaböna på Facebook.
”Sitter just och bläddrar i min bok som kom idag – en vackrare kokbok får man leta efter och recepten lockar, åh, så hungrig jag blir!
Nu behöver jag knappast någon mer kokbok!”
”Helt ärligt så tänkte jag inte köpa några fler kokböcker, för jag får inte plats med flera.
Men jag tänkte i Thailand, vadå några in och några ut, så får det bli.
Jag är imponerad, vilka fina recept och bilder.
Några påminner om mina egna recept som jag ej delat ännu, men själva fördelningen mellan bönor och kött och annat liknar mitt sätt att tänka.
Många gånger handlar det om matematik, och jag kan räkna, men är inte en kock som Birgitta Höglund.
Det är den finaste kokbok jag sett på länge och vilka recept.
Nu känns det som jag kan lägga ner ”att dela mina recept”, men jag ska göra det ändå!
Jag får min inspiration från vegetariska tidningar, kokböcker och bloggar (många från USA) och jag ser att andra också får det .
Jag säger det igen, bästa kokboken när det handlar om Lchf + bönor.
Ett stort tack till Birgitta Höglund, Lars-Erik Litsfeldt och Patrik Olsson. Ni har ändrat min syn på bönor. Även Monique Le Roux Svalberg för hennes goda och fina recept, plus för denna grupp ”Sköna Böna”.
Kram Carita”
På bilden nedan jobbar jag och fotograf Veronica Kindblad med bilderna till kokboken på Ås Trädgård utanför Östersund.
Veronica tog fantastiskt vackra bilder av mina enkla bönrätter, så glad att vi fick göra den här boken tillsammans.
Reklam för min femte kokbok
Ett sånt år det här har varit för mig när det gäller kokböcker, 2 nyskrivna och en nyutgåva av två av mina tidigare har fått se dagens ljus.
Det var ju fyra år sen jag skrev någon bok senast, så nu kan vi verkligen snacka om ketchupeffekten.
Jag är så glad och tacksam att mina recept blivit så uppskattade, det betyder mycket nu när jag inte kan jobba som kock längre.
Så jag hoppas du har överseende med att jag tjatar en hel del om mina böcker nu och att de hamnar i många julklappssäckar
Nu kan du göra din förhandsbeställning på ”Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken” som jag gjort tillsammans med Lars-Erik Litsfeldt och Patrik Olsson.
Boken levereras vecka 52, du som förhandsbeställer den kommer att få den först av alla.
På bilden här nedan ser du tre av recepten i boken, tagna av vår mästerliga fotograf Veronica Kindblad.
Kokboken är en vidareutveckling av Lars-Eriks och Patriks succébok ”Låt bönor förändra ditt liv” med nyskapade bönrecept från undertecknad.
Du får recept på smoothies, bakverk, energibars, grytor, soppor, pizza, matbröd, efterrätter, såser, röror och många andra goda tillbehör.
Bönor har verkligen förändrat även mitt och Lennarts liv den senaste tiden.
Nu under resan till Turkiet lyckades han gå ner hela 6 kilo med hjälp av ett tillägg av bönor och mjölksyrade grönsaker varje dag till vår vanliga lågkolhydratmat à la LCHF/Paleo.
Kilon som varit väldigt bångstyriga tidigare, det brukar ju kunna bli så när man kommit upp i åren.
Lagom med motion hjälpte också till, men vi har inte tränat nån styrketräning som Patrik utan bara gått långa promenader.
Sömnen är bättre och orken likaså, det är härligt att se att min kära sambo sen snart 15 år, är piggare än nånsin nu vid snart fyllda 75
Reklam för min femte kokbok
Ett sånt år det här har varit för mig när det gäller kokböcker, 2 nyskrivna och en nyutgåva av två av mina tidigare har fått se dagens ljus.
Det var ju fyra år sen jag skrev någon bok senast, så nu kan vi verkligen snacka om ketchupeffekten.
Jag är så glad och tacksam att mina recept blivit så uppskattade, det betyder mycket nu när jag inte kan jobba som kock längre.
Så jag hoppas du har överseende med att jag tjatar en hel del om mina böcker nu och att de hamnar i många julklappssäckar
Nu kan du göra din förhandsbeställning på ”Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken” som jag gjort tillsammans med Lars-Erik Litsfeldt och Patrik Olsson.
Boken levereras vecka 52, du som förhandsbeställer den kommer att få den först av alla.
På bilden här nedan ser du tre av recepten i boken, tagna av vår mästerliga fotograf Veronica Kindblad.
Kokboken är en vidareutveckling av Lars-Eriks och Patriks succébok ”Låt bönor förändra ditt liv” med nyskapade bönrecept från undertecknad.
Du får recept på smoothies, bakverk, energibars, grytor, soppor, pizza, matbröd, efterrätter, såser, röror och många andra goda tillbehör.
Bönor har verkligen förändrat även mitt och Lennarts liv den senaste tiden.
Nu under resan till Turkiet lyckades han gå ner hela 6 kilo med hjälp av ett tillägg av bönor och mjölksyrade grönsaker varje dag till vår vanliga lågkolhydratmat à la LCHF/Paleo.
Kilon som varit väldigt bångstyriga tidigare, det brukar ju kunna bli så när man kommit upp i åren.
Lagom med motion hjälpte också till, men vi har inte tränat nån styrketräning som Patrik utan bara gått långa promenader.
Sömnen är bättre och orken likaså, det är härligt att se att min kära sambo sen snart 15 år, är piggare än nånsin nu vid snart fyllda 75
1 kilo fina grytbitar i kyldisken på ICA! Visst är det lockande till att laga en mustig vintergryta såhär års när kylan kommit. Jag ska ge er ett riktigt gott recept som garanterat kommer värma förfrusna fingrar och kalla kinder.
Jag har använt bitar av högrev, purjolök, morötter och färska champinjoner som bas i grytan. Smaksatt den med rödvin, tomatpuré, oxfond, grädde, vinbärsgelé och massor av peppar. Inga konstigheter men så vansinnigt god! Serverade den med rösti som jag stekt i ugnen under tiden grytan puttrat. Ett tips till en välsmakande söndagsmiddag kanske?
Det här behöver du :
1 kg grytbitar (högrev)
3 tsk mortlad svartpeppar
1/2 purjolök
4 morötter
200 gram färska champinjoner
2 msk tomatpuré
4 msk oxfond
3 dl rött vin
3 dl grädde
3 dl vatten
2 msk röda vinbärsgelé
Örtsalt o peppar
GÖR SÅHÄR :
Hetta upp en stekgryta. Klicka i smör och bryn köttet i omgångar så det får fin färg. Krydda med nymornad svartpeppar. Tillsätt purjolök, morötter och champinjoner. Vänd runt och låt få fräsa med nån minut innan du tillsätter övriga ingredienser utom vinbärsgelén. Låt sedan bräsera på medelvärme utan lock ca 2,5 – 3 timmar så köttet är riktigt mört. Slå på mer vätska om du vill ha mer sås i grytan, red eventuellt av med maizenamjöl utrört i vatten. Smaka av med vinbärsgelé, örtsalt och peppar.
Röstin har jag gjort av riven potatis, riven gul lök, salt och peppar och stekt i smord ugnsform i ca 1 timme i 175 grader.
Fredagskvällens middag, lite sent serverad men vad gör väl det! Ja, jisses! Denna fredag går snart till historien. Har aldrig upplevt ett sånt mediapådrag om Black Friday??? Man blir lite mörkrädd… precis ÖVERALLT bombarderas man, vare sig man vill eller inte. Har i alla fall inte varit o shoppat loss mer än en sväng in på ICA. Gjorde sen denna middag ikväll och den är verkligen så fruktansvärt god att pepparskyn kan lätt ätas med sked. Tillsammans med frästa champinjoner och gula vaxbönor blir det smakrikt och krispigt. Kan varmt rekommenderas. Serverades med pommes strips.
4 port
Det här behöver du :
1 fläskfilé
100 gram färska champinjoner (eller konserverade om man vill de!)
1 tsk mortlad grönpeppar
Några varv med svartpepparkvarnen
Örtsalt
2 msk grönsaksfond
4 dl vatten
1 msk japansk soya
Maizenamjöl + vatten till redning
100 gram vaxbönor
Ett knippe persilja
GÖR SÅHÄR :
Putsa och skär fläskfilén i skivor. Stek i het panna i smör. Krydda. Tillsätt champinjonerna och vänd runt. Slå på fond och vätska och låt såsen koka upp. Red av med maizenamjöl utrört i vatten till önskad konsistens. Lägg i vaxbönorna precis före servering. Smaka av.
Firar med bubbel och bönchips
Då var jag äntligen klar med det sista jobbet kring min femte kokbok, Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken
Sommaren och hösten har verkligen gått i matlagandets och skrivandets tecken, därför har jag inte visat av mig så mycket härinne på bloggen.
2 kokböcker har det blivit, fantastiskt kul att efter ett långt uppehåll nu få göra det jag tycker är allra roligast.
Jag och Lennart har nu njutit av en veckas semester i Alanya, varvat med lite korrekturläsning.
Vi har 3 veckor kvar av den här vändan, så det kommer nog att dya upp ett och annat gott från det turkiska köket härinne.
I kväll firar vi med ett glas bubbelvatten, Öländska bönchips och hummus, mycket passande just med tanke på att jag skrivit en bönkokbok.
Den boken har jag gjort tillsammans med Lars-Erik Litsfeldt och Patrik Olsson, fotograf Veronica Kindblad har tagit de fantastiskt fina bilderna på min bönrätter.
Innan vi åkte hit la jag också sista handen vid korrekturet till Diabeteskokboken för män, även den skriven med Lars-Erik.
Båda böckerna ges under de närmsta månaderna, återkommer med länkar till nätbokhandlarna när det blir dags.
Avokado kan du såklart äta till förrätt, varmrätt och till efterrätt. Här har vi knåpat ihop en vegomeny och en vegansk meny där avokadon får briljera i varje rätt.
Veganska snittar – salladsblad med avokadosalsa Beandillas med svarta bönor och avokado Chokladkräm på avokado
Vem älskar inte mex-favoriten tortillas? Här är en uppdaterad version –
Vegomeny
Avokadosnitt med tångcaviar
Inled middagen med Avokado, citron, pepparrot och dill. Lägg röran på ett gott rågbröd och garnera med ett litet berg av tångkaviar. Mums!
Falafel med avokadosallad och vitlökssås Fryst choklad- och passionstårta
Falafel är en riktig vego-favorit! Tillsammans med avokadosallad och vitlökssås blir det en god vegetarisk huvudrätt. Servera
Artikeln är ett annonssamarbete med ICA
Ni som följer mig på instagram – @kryddburken såg igårkväll bilder på pirogerna jag gjorde och självklart ska ni få recept på fyllningen som bara är sååå god!
12 st
Det här behöver du :
2 rullar färdig smördeg, jag använder ICAs
1/2 purjolök
1 förp bacon
2 hg rökt skinka
200 gram philadelphiaost
3 msk créme fraiche
1 tsk D’Elidas chilisås
Svartpeppar
Ca 150 gram ost, jag använde en lagrad skördeost
GÖR SÅHÄR :
Strimla bacon och knaperstek, låt svalna. Finhacka purjolök och blanda med bacon, hackad skinka, philadelphiaost, créme fraiche, chilisås och svartpeppar.
Rulla ut smördegsbottnarna och skär varje i sex fyrkanter. Klicka ut fyllningen. Toppa med en god riven ost, gärna en smakrik och lagrad. Fukta kanterna på smördegen med vatten. Vik ihop till trekanter och gaffla. Pensla med uppvispat ägg och strö över sesamfrön.
Grädda ca 10-15 min i 200 grader tills de blir härligt gyllenbruna.
Fyllningen på plats. Toppa med ost innan du viker ihop dom.
Grädda ca 10-15 minuter i 200 grader tills de blivit härligt gyllenbruna.