Baking sheets hittar du här: http://www.strosselannat.se/baking-sheets/
Baking sheets hittar du här: http://www.strosselannat.se/baking-sheets/
5 ägg
150 gram smält osaltat smör
2 dl grädde eller CF
5 rutor 90% mörk choklad Lindt
1 dl mandelmjöl
0,75 dl kokosnötsmjöl
1 msk fiberhusk
1,5 tsk bakpulver
2 msk erythritol och 1/4 krm stevia
Glasyren:
100 gram mycket mjukt osaltat smör
100-150 gram cream cheese
2 tsk kakao
2 tsk snabbkaffepulver
2 msk erythritol och 1/4 krm stevia
dek: kakonibs eller riven choklad
Gör så här:
Vispa ägg och sötning fluffigt bortemot 5 minuter. Smält smöret emd chokladen och ta sedan i grädden. Häll chokladblandningen i äggsmeten och blanda väl.
Blanda de torra ingredienserna väl och blanda sedan ner dem i smeten, se till att den är väl blandad.
Kläm fast ett bakplåtspapper över botten på en springform ca 21 cm, smöra kanten och pofibra. Häll smeten i formen och grädda mitten av ugnen 175 grader i ca 25 min. Ta ut och låt svalna.
Blanda alla ingredienser väl till glasyren.
Bred glasyren över kakan och strö över lite kakonibs eller riven choklad.
Lättlagad Vardagslyx
Kan en burk makrill smaka lyxigt? Ja, gjord på det här viset blev det en riktig delikatess.
Det hänger på tillbehören, är de bara riktigt fina, så kan även burkmat bli njutbar.
Men jag märkte att jag sällan öppnar burkar, det skvätte tomatsås över både mig och köksskåpen, så var lite försiktig.
Vill Du inte köpa burkmat, så finns här mitt eget recept på Makrill i Tomatsås, gjord på färsk makrill.
Vi behöver ju få i oss fet fisk lite oftare, speciellt för våra hjärncellers skull.
Ett högt intag av Omega-3 borgar för att hjärnan håller sig i trim upp i hög ålder.
Det märker jag både på min Mamma som blir 83 och min äldsta vän som fyller 90 i sommar.
De har båda ätit mycket fisk ända sen barnsben och har kristallklara hjärnor fortfarande.
Nyttigt fett som smör och grädde har de här damerna också ätit mycket av i hela sitt liv.
En riktigt njutningsfull, ny gräddprodukt har letat sig även till min lilla lokala Coop Nära.
Smetana med sin milda, krämiga smak och en fetthalt på hela 42% blev perfekt som gratängtäcke.
I morgon får Du titta förbi en sväng, för då kommer en uppdaterad version av Påskmat till helgernas bufféer.
Det blir ett inlägg med hela 85 receptlänkar till mina egna recept, alla passar fint till Påsk.
Ja, de passar ju även på en buffé vid andra högtidliga tillfällen.
Makrillgratäng
1 burk Mästarmakrill från Abba à 110 gr
4-5 förvällda Blomkålsbuketter
5 cm Purjolök
2 msk Smetana
½ dl riven Västerbottensost
½ tsk torkad Timjan
Skivat Smör
Förväll de delade blomkålsbuketterna några minuter i saltat vatten.
Lägg innehållet i en burk makrill i mitten på en smord, ugnsfast form. Strö strimlad purjo och timjan över.
Lägg blomkålen runtom och skiva över smör med osthyvel. Lägg en stor klick smetana på toppen och strö över den rivna osten.
Gratinera på 200° i 15 minuter tills gratängen blivit varm.
Njut fiskgratängen tillsammans med en Grönsallad med Pumpakärnor, Citron och Kallpressad Olivolja.
Har precis fått hem Anna Halléns nya bok LCHF för familjen och vilken fin och superviktig bok!
Många härliga recept och Birgitta Höglunds recept är ju alltid lika bra och välgjorda.
Birgitta är ju också aktuell med en kokbok, LCHF för seniorer.
Härligt att man här vågar ta ut svängarna lite med mer grönt så som morot och också lite frukt så som äpple.
Jag tycker absolut att när man är ung, smal och frisk kan man äta en mer liberal LCHF. Att Anna också verkar vara av den åsikten är kul.
Ursrungs LCHF kom ju till för överviktiga och sjuka människor, oftast med diabetes. Alla behöver äta en så strikt LCHF.
Det räcker att utesluta de allra värsta kolhydraterna och där är jag och Anna överrens igen, allt spannmål/gluten bör bort ur allas kost.
Härligt att få läsa om gluten och vad det kan ställa till med och jag hoppas fler och fler förstår denna “sjukdomsalstrare” och väljer bort det ur kosten. LCHF är ju naturligt fri från gluten!
Sedan nämns andra mkt viktiga saker och det är omega 3 och 6, bra att det pratas mkt om detta, viktigt för vår hälsa det också.
Detta är en bok jag rekommenderar starkt till alla barnfamiljer, skolor och dagis! Särskilt till alla de som lagar mat på våra instutioner till de mest värdefulla i våra liv, våra barn.
Vi har också provat att laga något gott recept ur boken och valet föll på Annas Kyckling i ugn. Det hade lika gärna kunnat bli vad som helst, för det finns mycket gott i boken, men då vi hade tinad kyckling framme blev det detta.
Kyckling filé
bacon
champinjoner
Creme fraiche
chilipulver och paprikapulver
Jag delade kycklingen i något mindre bitar och la i en ugnsfast form ( receptet är att lägga ut hela kycklingen).
Fräs upp bacon och champinjonerna och slå på creme fraiche och krydda.
Häll såsen över kycklingen och strö 2 dl riven ost över, gratinera i ugnen i ca 20-25 min i ca 200 grader.
Supergott med en kall krispig sallad till!
Tack för info om skålen här ovan. Det ska då alltså vara Gunnar Nylund som tillverkat denna skål ”Eva” år 1937-1946 nånting. Om det är en soppskål, såsskål eller buljongskål har jag inte kommit fram till ännu men kvällens middag fick i alla fall serveras i den med anor från 40-talet säger vi då!
Korv & makaronisoppa med en mustig buljong. Hönökaka och prästost, inte alls tokigt. Om ni tycker det ser knasigt ut med både potatis OCH makaroner i receptet så är det inte alls knasigt faktiskt utan det finns en baktanke där. Potatisen gör soppan tjockare och mer ”redd” i konsistensen utan vare sig tillsatt grädde eller mjölk eller att soppan är mixad. Alldeles perfekt för just en buljongsoppa.
4 port
Det här behöver du :
3-4 korvar
1 liter köttbuljong (helst hemmagjord, men fond el. tärning går också bra)
2 potatisar
2 morötter
1 palsternacka
1 rödlök
2 msk tomatpuré
1 lagerblad
Salt & peppar
2 dl makaroner
GÖR SÅHÄR :
Skär korven i mindre bitar och stek i stekpanna. Ställ åt sidan så länge.
Ta fram en rymlig kastrull och klicka i lite smör. Finhacka rödlöken och fräs i smöret. Slå på buljongen när löken blivit genomskinlig. Låt koka upp. Skala och skär under tiden potatis, morötter och palsternacka i mindre bitar och lägg i kastrullen. Smaksätt med lagerblad och tomatpuré och låt småputtra ca 8-10 min. Tillsätt makaroner/pastasnäckor och korven allra sist och låt sjuda med några minuter. Smaka av med salt och peppar. Servera med hönökaka och prästost.
Korvsoppa är en underskattad måltid. Man har väl alltid nån potatis, nån korvslatt och morot i kylskåpet. Buljong och resten kan man fantisera ihop efter eget huvud. Det är gott!!
Det godaste till buljongsoppa är hönökaka med prästost.
Smaklig måltid! Jag ska se till o piggna på mig nu för jag längtar efter att laga mat HELA tiden!! Verkligen jättejobbigt att ligga och tänka på mat och recept o inte orka göra nåt… Dagens rätt gjorde mig iaf på bättre humör då jag fick slamra lite med kastrullerna, fast jag egentligen inte orkade… Men, måste man så måste man!
Jag har inte drunknat eller övergivit er som en av er mailat och undrat med samma rubrik som ovan! Jag är bara sjuk… Eller bara å bara, har ett årligt, återkommande skov som gör mig totalt nerklubbad! Sprängande huvudvärk, smärta i höfter, nacke och händer… Ont i lederna, feberkänsla, sår och nässelutslag. Är så totalt urlakad och trött som jag aldrig annars är… Hatar verkligen att känna mig som en krympling, totalt oförmögen att styra över hur jag mår just nu… Och alla andra som får göra det jag ”ska” göra… Min familj är helt underbar mot mig, men det dåliga samvetet gnager för allt och alla och jag avskyr den känslan. Vill bara bli frisk nu!!
Ja, då vet ni läget… Gnälla är jag fortfarande kapabel till som ni hör så lite hopp om jordelivets återkomst finns ju! Jag hoppas återkomma lite senare med ett recept, då jag kommer att servera rätten i den här skålen.
Är det någon av er som känner igen den?
Den är stämplad Rörstrand och vad jag kunnat komma fram till härrör stämpeln från 1940-1942?
Skulle vilja veta lite mer om den, har inte lyckats hitta nån ens i närheten liknande på bild trots idogt sökande på google. Soppskål, såsskål, buljong eller vällingskål? Nån som kan stilla min nyfikenhet kanske?