Favoritsås till fisk
Nu i värmen passar det riktigt bra med varmrökta, feta fiskar till frukost, lunch eller middag.
Min favorit är röding men det blir förstås också gott med varmrökt lax, sik, regnbåge eller makrill.
Med en krämig sås och grönt till, så är maten fixad på bara några minuter, gärna för att avnjutas i det fria.
Nu kommer jag att ta lite semester i Dalarna och Jämtland, det har varit rätt mycket resande i samband med utgivningen av mina nya kokböcker nu under våren och sommaren.
Det är fantastiskt roligt och givande att träffa alla positiva och matintresserade på mina signeringar, men nu är det dags att vila hjärna och kropp i de stora skogarna ett tag.
Nu i helgen deltog jag på LCHF-eventet i Säffle, nedanför receptet kommer några bilder från det.
Det föredrag som jag speciellt vill lyfta fram på årets event var My Westerdahl ( LCHF-ingenjören ).
My berättade om sin hälsoresa från en toppvikt på 170 kilo där hon nu lyckats bli av med hela 95 och den ständiga kampen mot sockerberoendet.
Mycket gripande och ögonöppnande för hur svårt många har det med allt socker som finns runtom oss hela tiden.
De flesta av deltagarna på eventet äter sen länge helt sockerfritt och de lät sig väl smaka av de nya frökexen med Västerbottensost som Huså Bröd just lanserat, en ny smak på mitt originalrecept.
De fick också ta sig en titt på hur Wonderbag fungerar, just användningen som kylbag fick många intresserade i den 30-gradiga värmen vi hade på torsdagens grillning.
Jag var med en stund på kvällarna på campingen men eftersom jag är väldigt kvällstrött så bodde jag precis som förra året lite bekvämare på lugna och fina Krokstad Herrgård.
Jag vill rikta ett stort tack till arrangörerna Johan Falk ( Lagom LCHF ), AnnSofi, Ewa m fl, för att ni ordnat det så bra både i Medborgarhuset och på grillkvällarna på Duse Udde Camping, till och med vädret var perfekt.
Mina kokböcker sålde riktigt bra under de två dagarna jag deltog så jag hade bara med några stycken i resväskan hem.
Jag blir förstås väldigt glad om du också stöttar mitt fortsatta matskrivande, här kan du läsa mer om mig och mina böcker.
Dillmajonnäs 2 port
1 dl majonnäs
½ dl smetana eller kokosgrädde
½ dl finhackad dill
1 msk finhackad smörgåsgurka eller saltgurka
1 tsk spad från gurkburken eller äppelcidervinäger
1 tsk senap
Lite pressad citron
Salt och peppar
Rör ihop majonnäs och crème fraiche.
Blanda ner övriga ingredienser och ställ in i kylen en timme, då utvecklas smakerna bättre.
Jag serverade såsen till den rökta fisken och kokta, färska rödbetor med smör.
För ett mer mättande alternativ kan du blanda ner några deciliter avrunna kikärtor i dillmajonnäsen.
Bättre och bättre med åren
Igår fick jag en påminnelse på Facebook om hur min hälsoresa gått framåt genom åren.
Det kan vara bra att man får såna ibland, det är så lätt att ta för givet att jag ska må så bra som jag gör idag och glömma hur det varit under resans gång.
Det var den här bilden som jag publicerade för 6 år sen som kom upp.
Den vänstra bilden togs när jag var 40 och svårt handikappad, gick med käpp och stelkorsett och var rejält överviktig efter min ryggskada.
Den högra tog fotograf Gunno Rask inför ett tidningsreportage när jag var 50, då hade jag hållit på med min form av lågkolhydratkost i 3 år och hade blivit piggare, slankare och mer vältränad än på många år.
Nu närmar jag mig 57 och bilden högst upp i inlägget tog Lennart nu i Midsommar, som vi firade med några nätter på Hotell Kompaniet i Nyköping.
Jag har under de 9 år som gått sen jag la om kosten och började träna mer regelbundet med mitt sjukgymnastikprogram och egen lymfmassage, blivit bättre och bättre.
Den mat jag äter har under alla de här åren varit så naturlig som möjligt och innehållit mestadels rena råvaror, inte så mycket processade livsmedel får plats på min tallrik.
Den har hela tiden varit helt utan gluten och med liten mängd kolhydrater, men med en stor andel grönsaker och en del bär och frukt.
Från början var det LCHF med mycket smör och grädde som gällde, men för 5 år sen gick jag över mer åt Paleo-hållet, eftersom jag mår bättre med rotfrukter/frukt/bär i min mat och med en mindre mängd mejerier än vad jag åt från början.
Nu sen snart 1½ år så ingår även pre/probiotika varje dag i maten i form av t ex bönor och surkål, du kan läsa mer om det här i inlägget Mot nya mål efter 9 år med LCHF.
Jag äter idag en ännu större mängd grönsaker, mer fisk och skaldjur, kött mer sällan men ofta benbuljong med kollagen som är viktigt för kroppens funktioner.
Den här utvecklingen har fått både mig och Lennart att bli både piggare, friskare och slankare med åren, så det är bara att fortsätta på inslagen väg.
Sötsaker blir det i mycket liten omfattning, då i form av en riktigt bra glass eller rawfoodbakverk någon enstaka gång.
Sötningsmedel har jag aldrig gillat, så jag äter inte den typ av bakverk som är populära i många LCHF-kretsar.
Någon gång kan det bli en glutenfri macka, då förstås helst på mitt eget favoritbröd.
Alkohol dricker jag ytterst sällan, det tror jag är en av orsakerna till att jag lyckats gå ner i vikt och inte tvärtom som en del råkar ut för i den här åldern.
Jag får ibland kritik för att jag ändrat mitt sätt att äta under resans gång, men det är ju så vi människor utvecklats ända sen urminnes tider, man måste våga sig på att prova lite nytt för att inte stagnera.
Den prognos jag hade efter min ryggskada med efterföljande steloperation, nervskada i höger ben och fot och på det även Fibromyalgi, var inte god.
Jag minns den första tiden efter Fibromyalgidiagnosen, när alla sa att det inte gick att bli bättre utan att jag fick lära mig att leva med sjukdomen och att den bara skulle bli sämre.
Jag ville inte acceptera det utan började läsa på hur jag själv skulle kunna styra måendet åt ett annat håll.
Det var så jag kom in på lågkolhydratspåret och att naturligt god mat kunde vara en del av lösningen.
Ett beslut jag är mycket glad att jag tog idag, som jag sen fått hjälp med att behålla i och med att jag startade bloggen och fick möjlighet att skriva mina kokböcker.
Vill du också lära dig mer om hur jag gjort för att må så bra som jag gör idag?
Följ då gärna med på den resa som jag arrangerar tillsammans med Therese Renåker till Makrigialos på Kreta den 11/10.
Resan veckan innan är redan fullbokad, men det finns alltså platser kvar vecka 2, läs mer här på vår hemsida Harmoniresor.se.
Här kan du läsa om förra årets resor, vi hade fantastiskt fina veckor med våra glada resenärer.
Sommartips och caféklassiker
Räksmörgås är bland det mest klassiska man kan beställa på café här i Sverige.
En klar favorit hos mig, särskilt när jag hittar caféer som har glutenfria bröd med få kolhydrater.
Inte det lättaste att hitta kanske, men då fungerar det att beställa mackan utan bröd, om du är känslig för kolhydraterna i vanligt glutenfritt bröd.
I helgen som var besökte jag det ekologiska och gluten-/sockerfria caféet Gott&Reco i Falun för en kokbokssignering.
Där har de den fina räkmackan här nedanför på menyn, tillsammans med en massa andra godsaker.
Det är ett riktigt mysigt ställe som har något för alla, fint beläget vid Stora Torget och kyrkan mitt i Falun.
Så missa inte ett besök där om du ska till Dalarna på semestern.
Är du istället på väg till Uppsala så har de ett Gott&Reco även där, läs mer om det i länken.
Jag kommer att återvända till båda caféerna senare i sommar för signering av Birgitta Höglunds bästa grilltips.
Här får du ett enkelt tips på min goda räkmacka utan bröd som var ett av de allra första recepten och bilderna jag publicerade härinne för 9 år sen.
Nu har jag skrivit över 1700 inlägg, så det finns en del att välja på om du vill ha inspiration
Här hittar du länk till mina kokböcker på Bokus, köp dem gärna om du vill stötta mitt fortsatta skrivande.
Jag bodde på Hotel Bergmästaren i Falun, de har fräscha rum och dessutom mycket god mat.
Frukost, fika och kvällsmåltid ingår i rumspriset, så jag rekommenderar verkligen ett besök.
Jag är inte sponsrad av hotellet, så det är min helt personliga åsikt.
Nedanför ser du några bilder på maten på hotellet och från mina långpromenader runt ett försommarvackert och syrendoftande Falun.
Räkmacka utan bröd
Ett par hekto räkor – Färska om det ska vara riktigt lyxigt, frysta Grönlandsräkor funkar också.
Keso
Avokado
Paprika
Cocktailtomat
Citron
Kokt ägg
En rejäl klick hemgjord majonnäs
Skiva avokadon, lägg runt en assiett. Lägg ordentligt med keso i mitten.
På den en hög skalade räkor. Garnera med en klick majonnäs, ägg och det gröna.
Några skivor vattenmelon blir en bra dessert (för den som vill).
Vill du ha ett gott bröd under räkorna så testa det här.